openSUSE Leap 15.4 Alpha

Elérhetők tesztelésre az openSUSE Leap 15.4 Alpha kiadásai. Letölthetők a get.opensuse.org weboldalról. A roadmap szerint a végleges kiadás 2022. június 8-án érkezik majd.

Hozzászólások

Jól értem, hogy akkor ez már 5.14-es kernellel jön? Annak van valami oka, hogy a SUSE sem követi a rendes LTS kernel verziókat (5.4 helyett 5.3, most 5.10 helyett 5.14)? Persze azon túl, hogy van erőforrásuk arra, hogy ezt megtehessék. Nem lenne karbantartás szempontjából logikusabb egy LTS rendszert hivatalos LTS kernellel létrehozni?

SUSE ezt azert csinalja, mert egy Enterprise megoldas es nem szeretnek implementalni nagy valtozasokat, mert adott esetben a felhasznaloik nem tudnak idoben hozza igazodni es ilyen-olyan hibakhoz meg ticketekhez vezet. Nyilvan fontosabb dolgok backportolva vannak. Ami erdekes, hogy ez lesz az elso olyan release-unk Leap-bol ami nem koveti ezt a tradiciot SLE-vel. Minden Leap release tradicionalisan kovette a SLE SP kernel verziojat. Oszinten, Leap 15.3 ota egyre kevesbe tekintheto egy openSUSE projektnek, mivel meg a binarisok is megegyeznek SLE-vel. Nyilvan ez jo azoknak a felhasznaloknak akiknek ez fontos lehet (pl regi CentOS felhasznalok).

Ha szukseged lenne ujabb kernel-re en Tumbleweedet tudom javasolni. Rolling, de nem ugy mint mondjuk az Arch, de ez egy mas topic.   

--
https://www.opensuse.org/
https://en.opensuse.org/User:Adathor
Favorite DesktopOS's: openSUSE MicroOS, openSUSE Tumbleweed
Favorite ServerOS's: openSUSE MicroOS, openSUSE Kubic