Telefonomon ... az 5G piktogramot.

Az 5G már itt lebzsel egy ideje. A legtöbb új telefon tudja, a szolgáltatók is kísérleteznek, ilyen-olyan szinten előálltak vele. De láttad-e már a saját készülékeden valaha felbukkanni az 5G piktogramot?

láttam
16% (107 szavazat)
nem láttam
84% (549 szavazat)
Összes szavazat: 656

Hozzászólások

még a wifi 6 ikont is csak 1x sikerült látnom. meg is lepődtem, hogy tudja a 2 éves telefonom.

Úgy érzem hosszú lesz ez az út (is), és rögös! =-)

Nem igazán értem, hogy a gyakorlatban miért lesz jó, ha felbukkan az 5G piktogram a telefonon?
A szolgáltatók által általánosan kínált 10 gigabyte-os havi adatkeret a valódi korlát. Így még annak sincs így értelme, hogy villogjak speedtestet mutogatva a haveroknak és 2 perc alatt lezabáltassam a havi adatkeretet.

Majd ha a család számára emberi áron lesz korlátlan mobilnet, akkor lesz talán értelme. Addig marad a család számára a vezetékes és a családtagoknak a 5..10 GB-nyi mobilnet buszmenetrend illetve szöveges-képes weboldal megnézésére. Erre pedig nem szűk a 4G.
 

Az 5G elterjedesevel lehet, hogy a korlatokat is kijjebb fogjak tolni. Elvegre lenyegesen tobb lesz a rendelkezesre allo kapacitas, aminek akar az is lehet a kovetkezmenye, hogy valtozik az uzletpolitika, es nem az adatforgalmi kerettel akarnak majd nagyobb csomag fizetesere osztonozni, hanem a korlatlansag igeretevel.

++

A hazai mobilpiac egy szar vicc. X évvel ezelőtt a UPC mobil rájött hogy érdemes korlátlan adatkeretet adni lassítva (HSPA+ 4G helyett) mert egy raklap embernek fontosabb a korlátlanság annál mint hogy mennyire gyors. Amire kellett (waze, szöveges kommunikáció, netrádió, voip hivás, egyszerűbb weboldalak) simán ment. Aztán ment a UPC meg a korlátlan adatkeret is a kukába.

Engem se nagyon érdekel az 5G, az már jobban érdekel hogy mikor lesz megint korlátlan adatkeret normális áron (nem havi ~10 ezerért :)

UPC mint olyan nem létezett, egy MVNO volt csupán, magyarán a saját brandjére építve értékesítette másvalaki szolgáltatását (konkrétan a vodáét)

Ha a tornyon van pl 100Mbps trm, akkor szerintem olyan mindegy, hogy egy bw limittel/alulpriorizálással kapja az mvno-s üf a megvett pl 30Mbps sávszélt, vagy technológiailag dobják lejjebb és annak a plafonjába ütközik bele.

Lehet, hogy már megkoptak az emlékeim, de az elején (és még sokáig) a voda a nulla hálózatára adott szintén ilyen korlátlan opciót gombokért...vitamax vagy nemtom mi volt a neve még évekkel később is ment a seft ezekkel a diszkont sim-ekkel.
A digi kb ugyanezt játszotta a piacszerzési szakaszában.

Diszkont árat csak úgy lehet (tovább)adni, ha a a termék is "diszkontált". _Szerintem_ ez egy elég elég szűk marginnal megáldott konstrukció, ahol a baromi nagy méretből fakadóan lehet kezdeni valamit. Esetleg van valami keresztfinanszírozási lehetőség (pl a upc is elmondhatta magáról, hogy tud olyat mint a Telekom: triple-pay-t)

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

"UPC mint olyan nem létezett, egy MVNO volt csupán, magyarán a saját brandjére építve értékesítette másvalaki szolgáltatását (konkrétan a vodáét)"

Ja értem, köszi a pontositást. Tudtam is hogy vodás infra. A lényeg az volt hogy az ember kapott korlátlan mobilnetet normális pénzért. Most meg nem. Ezt én visszafejlődésnek látom. Most azt hiszem 4GB -om van, elég is szokott lenni, de irritáló hogy 2021-ben olyanokat kell néznem hogy hol tart az adatforgalmam.

Engem se nagyon érdekel az 5G, az már jobban érdekel hogy mikor lesz megint korlátlan adatkeret normális áron (nem havi ~10 ezerért :)

de irritáló hogy 2021-ben olyanokat kell néznem hogy hol tart az adatforgalmam.

Nem ertem a problemadat, most akkor olcso mobilnet kell vagy korlatlan adatforgalom? Szerintem van az a penz amiert olyan csomagot kapsz ami gyakorlatilag korlatlan. Van akinel a villanyora is feltolto kartyaval mukodik, az nagyobb gond. Nekem 2.5GB a mobilnet keretem, elotte 500MB aztan 1GB volt, talan egyszer csusztam ki valamelyikbol (azert toltam feljebb mert ugyanannyiert tobbet kapok).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Az a problémám hogy korábban volt a piacon megfizethető korlátlan adatkerettel rendelkező csomag. Most is van, csak sokkal drágább. És a G-k száma felfelé megy, az adatkeret meg marad korlátos, és/vagy drágul. Pedig én simán elvoltam HSPA+-al is.

A telekomnál pl lehet választani 8 ezerért korlátlan adatopciót, miközben pl. a kábeltévével felütött itthoni netem is olcsóbb ennél. Emellé még jön maga az előfizetési dijad is. 10-15 ezer lesz. Korábban ugyanez fele ennyiből megvolt. A szolgáltatók tudatosan összejátszanak a piac befolyásolására. Hiába megy annak a reklámozása hogy mindenki egyedi igényét össze lehet rakni jól/olcsón, ebből az olcsón sosem lesz igaz. Nagyon nyomják a szolgáltatások összekapcsolását.

Én mondjuk fizetnék azért egy 6-7 ezret hogy a szokásaimnak megfelelő csomagom legyen (havi 30 perc befoglalt kimenő hivás, korlátlan 4g internet), de ez csak dupla ennyiért van, minimum.

Hiába megy annak a reklámozása hogy mindenki egyedi igényét össze lehet rakni jól/olcsón, ebből az olcsón sosem lesz igaz.

Mindeközben lófaszt lehet jól összerakni, sem olcsón, sem drágán. Igények:

  • 0 perc telefonálás per hó (voip van helyette)
  • 0-1 db SMS per hó
  • 5+ GB internet

Telekom: a net mellé kötelező 600 forintért venni nulla perces híváscsomagot (nem typo, valaki ezt komolyan gondolta), kurva anyád

Telenor: 5 gigás net mellé kötelező a korlátlan GSM bundle, az eggyel nagyobb net 100 gigás pakk, kurva anyád

Vodafone: 15 gigás net + 0 perc beszélgetés 4500 forint, de ebben legalább nincs átkúrás a felesleges bundlinggal, annzibe kerül, amennyi oda van írva, kicsit kevésbé kurva anyád

Ugyanígy voltam pipa a felszolgálási díjra étteremben. Írják oda az étlapra a kaja árát, azt fogom fizetni. Olyan ez, hogy tudok én akár ingyen is kenyeret adni, csak felszámolom a pék munkabérét, a nyersanyag árát, az energia árát, meg a profitot. Csak akkor mégsem ingyen van a kenyér, ahogy meghirdettem, valamint nem érdekel, hogyan rakja össze a vállalkozás a termék árát. Az ár az a szám, amit fizetnem kell a termékért.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Arra gondoltam, a felszolgálási díjat a szervizdíj szinonimájaként írtam.

(Közben meg OpenWrt/LEDE router-t konfigurálok, s akkora ökör vagyok, hogy a net felől kinyitottam az ssh-t rá, valamint engedélyezve volt a root login jelszó nélkül pár percig. Amikor észrevettem, bezártam kintről, jelszót adtam neki, majd gyorsan reboot.)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én mondjuk fizetnék azért egy 6-7 ezret hogy a szokásaimnak megfelelő csomagom legyen (havi 30 perc befoglalt kimenő hivás, korlátlan 4g internet), de ez csak dupla ennyiért van, minimum.

Telecomnal van 50 perc + 8GB = 4590ft/ho vagy 37ft/perc + 25GB = 7590ft/ho, ezekkel kozelitoleg ott vagy. Nekem a 8GB mar kvazi korlatlannak szamit (nem fogok mobilon online filmeket nezni) a tobbire meg boven eleg.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

“Nem igazán értem, hogy a gyakorlatban miért lesz jó, ha felbukkan az 5G piktogram a telefonon?”
 

Adott adatmennyiséget hamarabb töltesz le, rövidebb ideig terheled a hálózatot. Egy torony több eszközt ki tud szolgálni, kevésbé tud belassulni/bedugulni pl egy forgalmas helyen. Stb. 

Miért most bedugul? Inkább az a nagyobb probléma, hogy ha eszetlenül töltögetsz, akkor elfogy a "normál" 10 gigabyte adatkeret.
Ha választhatok, akkor sebesség növelés helyett inkább adatkeret növelést kérek mobilnetre.
Na meg azt választanám, hogy a 4G minden településen legyen. Sajnos egy csomó faluban tapasztalom, hogy ha csorgatni akarsz bármi kevéske adatot, akkor ki kell menned az udvarba és a fejed fölé tartani a telefont.

Ez 2-3 éven belül nem lesz sci-fi. A volte a csapásirány szerintem mindenhol, ami párosul a multiband/multitech rádiós egységekkel, szóval ha látsz gsm-et, ott menni fog az L700-800-900 is, ha lezajlanak a folyamatban lévő modernizációs programok.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

A telekomnál kattintottam párat, 8 ezer forint a korlátlan net. Önmagában. Amellé még van a rendes előfizetési dij is. Rossz vicc.

Ha azt veszem hogy 5 évvel ezelőtt fizettem kb 2x6 ezer forintot a upc mobilnak két korlátlan mobilnetes előfizuért, egymás ingyenes hivásáért, és random irányba is volt valamennyi a csomagban (talán 1 óra - keveset telefonálok), akkor simán azt mondom hogy visszafelé fejlődünk.

2018 környékén volt a Telenornak korlátlan netes (talán Hello Data) előfizetése. 5500ft/hó. Haveromnak mai napig az van, félévente hívják, hogy "van egy jobb előfizetésünk a számodra" ami azt jelenti hogy kb. havi 9k-ért 100Gb... Indoklásuk: "a legtöbb embernek elég a 100Gb, nem szükséges korlátlan". Nem tudom létezik-e olyan hülye akinél ez sikerrel jár, de tartok tőle hogy igen, másképp nem csinálnák.

szerk.: úgy látom szerény havi 16k-ért van tényleges korlátlan TeleNER net. Telekomnál ha jól látom 9190ft a legolcsóbb korlátlan netes csomag.

Erosen meglepodnek, mert se a mobilom, meg tudtommal se a szolgaltato nem tudja.

I hate myself, because I'm not open-source.

Szerkesztve: 2021. 12. 18., szo – 20:54

Láttam. Majd bementem a beállításokba és beállítottam a network type-ot hogy max LTE-t használjon és ne merítse az akksit 

Még a 3G-t és a 4G-t sem. A 2G-t tudja.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

VoLTE-t latok, orulok annak is mondta a bíróságon Anna Kis. 

Egy másik kérdés merült fel: milyen adatsebességű a mobilnetes tornyok betápja?
Milyen arányban vannak ma üvegen megtáplálva és milyen arányban van még toronyról toronyra felfűzött mikró? Ez utóbbinak mennyi az össz adatátviteli kapacitása?
 

Szerintem a 4G képes tornyoknál mindegyiknél optika van már

Például a kistelepülések feletti dombra telepített vagy az autópálya mentiek azt írják a telefonodon, hogy 2G,
vagy azok is a 4G modulációját tolják, maximum a szűkösebb láncolt mikró miatt kevésbé fickós a tempójuk?