OITM 5

Van ez a verseny, Országos IT Megmérettetés, eminek ez az 5. évfolyama. Idén ősszel 7 héten át voltak a fordulók, és ma hírdettek előzetes eredményt.

Akik a top25 -be kerültek, azok nem kapták meg a pontos helyezését, nekik január 21. pénteken lesz az eredményhirdetés.

Pl  nekem.

Idén 7 kategóriában kerültem a top25-be. (Tavaly 6 kategórában, de az top20 volt) Tavaly is 7 kategóriában voltam top25, ennél fogva egyenlőre a helyzet változatlan.

Célom a tavalyi összetett 12. helyezésen javítani.

Drukkoljatok velem! még 37 nap.

 

Beágyazott Rendszerek (C), Cloud Engineering, Cyber security, Hálózati ismeretek, Ipari hálózatok, Linux rendszerfejlesztés és üzemeltetés, Python backend fejlesztés.

Hozzászólások

"Adattárház Elemzés"

A kategórában adtak egy párszázezer soros, pár táblás adatcsomagot, Oracle SQL, és ezzel volt mindenféle kérdés. Nem programozom SQL-ben (legfeljebb olvasom), azonban a méret és az igény lehetővé tette, hogy Python/Pandas megoldással versenybe száljak. Így lettem 35. a 250 indulóból. Idei fejlődési célom Pandasból szintet lépni, ezt rendkívüli módon segítette ez a kategória. Ezúton is nagyon köszönöm a szervezőknek.

"Beágyazott Rendszerek (C)"

Erős C programozó vagyok, de ez a kategóriában nem derült ki. Mindjárt az első feladatnál fogtak egy konkrét mikrokontrollert, adtak hozzá 3000 oldalnyi dokumentációt, és a feladatban kérdezték, hogy egy adott beállítást (Pl. valamelyik ADC bemenet adattartalmát hogyan lehet DMA-val 1 Hz-ben beolvasni) hogyan lehet megtenni. Persze, C volt a kód, kellett hozzá C tudás, de nem ez volt a lényeg. A lényeg a mikrokontroller programozási tapasztalat volt, az meg nincs. Mindenesetre a feladatok egyértelműek voltak, elerülték a jópofizást, elkerülték az iskolai tankönyvi példákat, s simán átjött, hogy a Bosch programozói ott vannak a szeren, nagyon. Elismerésem. Tavaly a kategóriában 7. lettem, de akkor az sokkal inkább szólt a nyelvről. Idén 10-20 közé tipelem magam.

Cloud Engineering, Cyber security, Hálózati ismeretek, Ipari hálózatok

Gyorsan guglizok. Ez van srácok. Ezekből a Cyber security kifejezetten élmény volt, tanultam is belőle.

"Python backend fejlesztés"

Nagyon kevés feladat volt, az összes fordulóban összesen 14. Várhatóan a mezőny nem lesz jól "széthúzva", sok azonos pontszámot várok. 2 rontott feladatom van, pontszámom 70 a 81-ből. Tavaly 12. lettem, idén is 5-15 közé várom magamat. Top10 -nek már kifejezetten örülnék.

Szerkesztve: 2021. 12. 15., sze – 09:18

"Linux rendszerfejlesztés és üzemeltetés"

Ezt, ugye, tavaly megnyertem. Idénre jutott egy kis nyomás, nem mondom. Nagyon kevés feladat volt, az összes fordulóban összesen 13. (14 lett volna, de az egyiket visszavonták). És két hibám is lett, az egyik egy agyatlan félreolvasás, máig bosszant.

Ami ennél is jobban bosszant, egy erősen matematizált feladat, amit visszavontak, mondván "nincs köze a linuxhoz". Márpedig sikerrel megoldottam, bash script+bc programozással, véleményem szerint jól elfért a kategóriában. Még akkor is, ha -mittomén- javascriptben is lekódolható lett volna a megoldáskeresés.

A rendszergazdai tudománynak felső limitje, hogy az ember mennyire tud programozni. A programozási tudománynak felső limitje, hogy az ember mennyire jó matekból. Helyénvalónak érzek egy szimpla matekfeladatot emiatt, pláne, hogy brute-force megoldás az értelmes (tehát egyértelműen programozni kell) és az egész a bc -re van kiegyezve (számrendszerek között kellett váltogatni, ezt a bc meg jól tudja.) Okés, elfogadom a szervezők jogát a szerverzéshez. Visszavonták, hát visszavonták.

Esz az ideg. Ha 5. helyezés alatt végzek, kifejezetten kudarcként fogok tekinteni rá.

Szerkesztve: 2021. 12. 15., sze – 10:48

Te hány ember is vagy összesen? :D Csak vicceltem, gratulálok. Az egyetlen apró szépséghiba itt ez az össz-amerikai ökölvívó-bajnokság, hogyhogy csak második lettél? :)

Gratulálok. Nincs kedved esetleg egy nagy, kék autóipari vállalat csapatát erősíteni?

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nagy, kék??

A legelején, volt egy reklám, hogy "tudd meg mennyit érsz a piacon" ... igazából ezért kezdtem el. Nem volt bennem munkahelykeresési szándék. Aztán ebből verseny lett, de P.Gellért még mindig nem mondta el, hogy "mennyit érsz a piacon" :-) Sebaj. Mennyit érek a piacion? Mittudomén. Most egyenlőre átképzem magam data scientistnek, s a jelenlegi munkahelyem támogat ebben. Legalábbis elviselik. Előkészülettel és versenyzéssel cca 90 óra munkát tettem a versenybe, nehéz volt ezt az időmennyiséget biztosítani, ehhez képest egy kategóriagyőzelem cca 150e nyereménye csekély, nem ez az inspiráló tényező.

Gratula, én csak 4 kategóriában vagyok benne a top25-ben.

Viszont úgy néz ki, hogy van két közös kategória: Cloud Engineering és Ipari hálózatok. :-)

Szerkesztve: 2021. 12. 16., cs – 00:48

Gratula, drukkolok!

Szeretem ezt a versenyt, sajnos én idén idő meg érdeklődés hiányában nem igazán vettem komolyan, az utolsó pár fordulóval már nem foglalkoztam.

Annak örültem hogy beágyazott rendszerek kategóriában egész korrekt és értelmes feladatok voltak, sikerült túllépni az i+++j+++ meg hasonló marhaságokon. Tavalyi 7. helyezés az szép!! Én csak 9. lettem :)

Szerkesztve: 2021. 12. 16., cs – 20:09

Hajrá

Nálam rég volt igaz se volt ...

A végleges helyezésed Linux üzemeltetés kategóriában: 8. helyezett 510 játékosból.

És ekkor vettem részt benne utoljára:

Sajnos az utolsó előtti pillanatban történt pontmódosulások miatt (pl. a szakmai hitelesítő által elfogadott kérdéses feladat), a tárgyban megnevezett szektorban lecsúsztál a TOP20-ból.

Fedora 38, Thinkpad x280

Ez egy erős kérdés, minde egyénileg, mind tömegszerűen. Hogyan lehet megtartani a játékosokat? Hogyan lehet újakat szerezni? Ha kiesnek a komoly résztvevők, akkor esik a verseny rangja is. Ha kiesik a tömeg, akkor is. Lásd az idei linux 2.2 feladata, amit utólag kihúztak. Miután 414 játékosból 6 ember oldotta meg. Nyílván ezt a 6 embert nagyon bosszantja a feladat kihúzása (engem legalábbis). És minden bizonyal van 200 olyan, aki örül neki, és ezt érzi helyesnek. P.Gellértnek döntenie kellett, hogy ez a 6 vagy az a 200. Nyílván lehet mondani, hogyha nem lett volna ott az a megosztó feladat, akkor jobb lett volna. Az idei verseny érezhetően profibb volt, mint a tavalyi. Legalábbis abban a 13 kategóriában, amit végignyomtam. Hiba azonban mindig van. Az az érdekes, hogy hogy kezeljük a hibát. P.Gellért így kezeli.

Jobban örülnék egy sokadik helyezésnek, tudva hogy az összes valamirevaló linuxos indul a versenyen, mint egy 1. helyezésnek, tudva, hogy a linuxosok csak kis része indult.

Személy szerint én sajnálom, hogy nem indultál. Az elsőn nem indultam, a másodikon 21. lettem, a harmadikon 19. Van egy erős randomitás a versenyben, sokszor nagyon picin múlik, hogy top1 vagy top20.

Anno az elsőn indultam, akkor behúztam egy hetedik helyet, aztán a másodikat részben ellazáskodtam (volt két forduló, amit sikerült teljesen kihagyni...), ott egy nyolcvanvalahanyadik hely összejött így is (valami 50%-os teljesítménnyel), aztán ha jól emlékszem, volt fizetős is a verseny - én akkor engedtem el teljesen.

Lehet tudni egyébként, hogy mi volt az a rettenetes feladat, amin 98.5% elvérzett?

itt egy szám: ****** ami X számrendszerben van, és itt egy másik: ******* ami Y számrendszerben, ennek a kettőnek a különbsége Z számrendszerben olyan szám, aminek számjegyei számtani sorozatot alkotnak..

Meg volt adva a konkrét két szám (nem emlékszem fejből), de ismeretlen az X, Y, Z. A különbséget kellett beírni 12-es számrendszerben.

Ez egy 3-as egymásba ágyazott ciklus. XYZ-re, végigpörgetve a lehetőséget és keresve a számtani sorozatot.

Nem szószerint a feladat, csak ilyesmi.

Levelet hozott a postás.

Subject: OITM - Benne vagy a TOP 3-ban! :)
Date: Mon, 3 Jan 2022 12:05:50 +0100

Kedves Játékosunk!

Alig három hét múlva kiderül, hogy kik az V. Országos IT Megmérettetés legjobb versenyzői!

Hogy jól indítsuk az új évet, azt is eláruljuk, hogy legalább egy kategóriában biztosan benne vagy a három legjobb játékos között! :)

[...]

WOW. Azért ez rendes tőlük.

Összesített 13. helyezés.

Nem olyan jó, mint szerettem volna, de nem is zavar: elég jó ez.