Cenzúrázhatják a Wikipedia „Kommunizmus” szócikkét

"Előítéletességre hivatkozva törölhetik az internetes enciklopédia "A kommunista rezsimek alatt elkövetett tömeggyilkosságok" című rovatát.

Törölhetik a „A kommunista rezsimek alatt elkövetett tömeggyilkosságok” (’Mass killings under Communist regimes’) alrovatot a közismert online enciklopédiáról, a Wikipediáról. Aki ma rákeres a szócikkre, a következő szöveggel találja szembe magát:

A cikket potenciálisan törölhetik, amelyekről részleteket az erre külön létrehozott szócikkben találnak.

A link az értesítőről egy „Törlésre váró cikkek / A kommunista rezsimek alatt elkövetett tömeggyilkosságok” című oldalra irányítanak, ahol a törlést előirányozó körülményeket tárgyalják angol nyelven. A lap adminisztrátorai döntenek majd a szócikk jövőjéről azt követően, hogy mérlegelték a jelenleg is zajló vitában elhangzott érveket.

A vitatott szócikkben a kommunista egypártrendszerek uralma alatt kivégzett milliókról írnak. Ugyanakkor nemcsak a szócikk, hanem

azokat a Wikipedia-felhasználókat is törölnék, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a cikkben a tömeggyilkosságok miatt magának a kommunista ideológiának a felelősségét is tárgyalják."

https://precedens.mandiner.hu/cikk/20211130_wikipedia_kommunizmus_cenzu…

A Wikiwar véget ért és úgy látszik a szócikk csak megmaradt. A history és vitalap érdekes az ilyenek iránt érdeklődőknek. (A cikkbeli wikis link cserélve a history-ból, a cikk megjelenésének idejére eső állapotra).

The Telegraph: Wikipedia may delete entry on ‘mass killings’ under Communism due to claims of bias

Opindia: Wikipedia continues to rewrite history, this time prepares to delete page on mass killings under communist regimes: Here are the reasons they gave

Foxnews: Wikipedia page on 'Mass killings under communist regimes' considered for deletion, prompting bias accusations

Nigériában is foglalkoznak az esettel: Wikipedia Moderators Are Debating Removing An Article About Communist Mass Killings For ‘Bias’

https://www.reddit.com/r/Destiny/comments/r193ey/important_wikipedia_wa…

Hozzászólások

Előítéletességre hivatkozva

Tényleg megérett a ("fejlett (és hiperérzékeny) nyugati") világ a pusztulásra.. ::hányós emoji::

Mit nem találsz? 

Az eredetit.

A mandineren látom leírva magyarul, hogy az cikkekhez hozzáíró felhasználókat is törölnék. Hol van ez eredetiben, angolul? (Bocs, sok minden van linkelve, nem rágtam át magam mindenen, csak azokat néztem meg, amik úgy tűntek, hogy erről (is) szólhatnak).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Digit allis let jotekony hatasa. Paraszt uti F8. Problem solved. Mosoly. Kumbaja, nem kunbela mielott trey torolne.

Kircsiszupcsi.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ez nagyon kínos. Mármint a komcsi rezsimeknek, hiszen az, hogy próbálják cenzúráztatni, eltüntetni, az a bűnösség beismerésének az egyik jele. Ha nem értenek vele egyet, akkor valami kormányoldalon tegyenek közzé nyilatkozatot, hogy ezzel nem értenek egyet, nem igaz, rágalom, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kommunizmus apám szerint olyan betegség, hogy az emberiség száz év alatt se fogja legyőzni - de addig bele fog pusztulni...

For Whites Only meeting room!

azokat a Wikipedia-felhasználókat is törölnék, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a cikkben a tömeggyilkosságok miatt magának a kommunista ideológiának a felelősségét is tárgyalják

Ennek nem találtam nyomát a wikipedia oldal vitájában. Ez valóban durva lenne.

Elolvastam kb. az oldal negyedét alaposan, a maradékot átfutottam, sehol nem találtam felhasználók törlésére vonatkozóan bármit.

Lehet, hogy ott van, de baromi sok a szöveg. Ha te tudod, hogy hol van ez a javaslat, légyszi valami támpontot adj! Pl. idézz be ide egy részt, amire rákeresve mi, többiek is megtaláljuk!

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mekkora buli lesz majd a 'kereszténység nevében elkövetett büntettek'-szerű szócikkek törlésénél - ja, semekkora...:)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

amíg "egyetemesen" elfogadott "értékekről" van szó és amit a politika is felhasznál, azt nem lehet törölni...

és nemcsak történelem, hanem jelen: abortuszellenesség, nők jogai (=0), rabszolgák, azthazudjukmitudjukmiamorál és azthazudjukmitaláltukkiamorált, hülyítjükazembereket, intoleránsakvagyunkamelegekkelszemben, stb.

Csináljanak NFT-t megmarad "örökre" LOL

sudo mount -o ro /hup.hu

Igen? És akkor az Aradi vértanúk nevét milyen ábécé használatával írod le (hint: Dessewffy Arisztid), vagy a szintén eléggé illusztris Ponori Thewrewk család nevét (hint: Ponori Thewrewk Aurél csillagász)? (Nem egy magyar ábécé van, hanem van a kiterjesztett magyar ábécé, pont a hagyomány szerint írandó családnevek és a jövevényszavak kedvéért, ld. az akadémiai helyesírási szabályzat 11. pontja; ott egyébként azt mondja, hogy ezeket a betűket besorolja a magyar ábécébe, nem nevezi kiterjesztettnek.)

Mondjuk ez a wikipedián elég régóta ismert, hogy amikor különböző nézőpontú emberek a saját álláspontjuknak megfelelő leírást szeretnék látni, a másik oldal meg nem, akkor el tud mérgesedni a helyzet.

Gondolom itt fent sem a wikipedia (alapítvány) által belengetett cenzúráról volt szó, hanem néhányan a kommunizmust mint ideológiát akarták felelőssé tenni, mások meg azt akarták, hogy a kommunizmus ugyan szép és jó, és csak a véreskezű diktátorok felelőssége mindaz, amit történt, aztán az egyik oldal képviselői az erősebb kutya él nemi életet szellemében elnyomták (majdnem?) a másik oldalt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Azért mindenképp a k*rva anyját lesz a wikipédiának - akármit is csinál. :D

Be kell kötni Google vagy Facebook AI-t az ilyen szócikkekre és az majd eldönti kiszolgálás előtt, hogy az online viselkedésed alapján melyik verziót szeretnéd látni egy szócikkből!

:)

Nagyon durva, mennyire mást írnak a fent linkelt cikkek, mint amit a törlésről szóló vita oldal.

Vagy nem vették a fáradtságot, hogy beleolvassanak, vagy nem értették meg, vagy direkt ferdítenek (pl. mert a téves/hazug cím miatt majd sokan olvassák így a cikket).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Pontosan. En is elkezdtem elolvasni a discussion page-t, es hat mindenrol is van ott szo (kulon lap kell-e neki, vagy inkabb az egyes rezsimeket leiro oldalon kellene szerepelnie, helyes-e egybevenni a celzott nepirtast az ehinsegek miatt meghalt emberekkel, hogy kene szamolni az aldozatokat stb), csak pont azokrol nem amirol a sajtoban cikkeznek.

De hat tul jo sztori ez ahhoz, hogy tenyekkel elrontsak...

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A múltat végképp eltörölni, rabszolgahad indulj velünk...

Felkészül az átnevezésre: pedofília -> kiskorúakhoz vonzódás.

Amikor a wayback machine(archive.org) kitalálta, hogy kijavítják az álhíreket (a múltban), akkor nyilvánvaló lett, hogy 1984 megállíthatatlanul közeleg.

kíváncsi leszek, hogy ez a hír valaha megjelenik-e a 24.hu-telex-hvg-444 bármelyikén, s hogyan lesz tálalva.

Majd olvashatjuk, hogy csak amiatt lesz törölve, mert nem tudtak megegyezni, hogy hogyan javítsák ki.

 

kommunizmus wikipedia site:hvg.hu - Google-keresés

kommunizmus wikipedia site:telex.hu - Google-keresés

kommunizmus wikipedia site:444.hu - Google-keresés

kommunizmus wikipedia site:24.hu - Google-keresés

0 találat :D De illiberális demokrácia, autokrata miniszterelnökkel, meg elnyomott objektív ellenzéki hírközléssel. :D

Közvetve ott van: https://444.hu/2021/12/08/leszamolnak-a-szervezettel-ami-a-szovjet-mult…

Még akár az is lehet, hogy a kommunista rezsimek rémtetteit az oroszok és a kínaiak cenzúráznák leginkább és ráengedték a troll hadsereget az ügyre, hogy csapjanak zajt.

Ez nem az, közel sem. Az igazmondó balliberális média nem akarja nagy dobra verni, de vajon miért? Az ellenséges oroszok, kínaiak miatt? Vagy mert ő maguk akarják ezt a törlést megcsinálni? Érdekes dolog ez, pártállástól függetlenül, valamint elgondolkodtató.

kommunizmus wikipedia site:origo.hu - Google-keresés

kommunizmus wikipedia site:888.hu - Google-keresés

kommunizmus wikipedia site:hirado.hu - Google-keresés

 

1 találat. Huh, majdnem azt tudtam volna mondani, hogy a mandineren kívül kb senki sem foglalkozott vele :D

És mivel 8 napos a hír, Wikipedia oldalán meg már semmi nyoma az oldalon, lehet, nem is fog...

Mondjuk lehet, hogy nem is baj, mert úgy tűnik, hogy egy apró technikai dolognak a szenzációhajhász felfújása ez az egész, kiegészítve alaptalan állításokkal.

Lehet, hogy ezek az oldalak (a mandiner kivételével) leellenőrizték a forrást mielőtt lehozták volna a hírt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez a hírleellenőrizősdi nagyon jellemző a hazai média bármely tagjára. Főleg arra a médiára, amelyik online vagy nyomtatott formában megjelenik. :) 

 

2021. december. Sajnos a híreket senki nem ellenőrzi. Ha az oldal profiljába vág, akkor pontosan úgy fogalmazva adják le, ahogy nekik tetszik, akkor is ha ordas kamu, vagy véletlenül féligazságokkal terhelt. 

Úgy tudjuk... Úgy értesültünk... A szomszédok szerint.... via RTL KLUB, Tv2. Mit jelent ez az átlag tévénézőnek: 

-ez történt baszod, dögöljek meg itt azonnal, ha nem!

 

Mit jelent a szélsőbaloldali összefogásnak:

-ez történt baszod, dögöljek meg azonnal, ha nem! Orbán lop!

 

Mit jelent olyasvalakinek, aki félig érti a szavakat:

-fingunk sincs semmiről, de jól hangzik ez így most, a szerkesztő boldog, a főni utalja a prémiumot.

Szerkesztve: 2021. 12. 08., sze – 09:18

Kereszténység, muszlimok, feketék, fehérek stb tömeggyilkosságai szócikk van? Jó lenne ha lenne? Szerintem lehet így is és úgy is dönteni, de érthető, hogy mik a problémák. 

A keresztény ideológia: szeresd felebarátaidat mint magadat. A gazdag ember ill. a szegény asszony példázatán keresztül szól az önkéntes segítségnyújtásról annak irányába aki szükséget szenved (mindenki részéről :) ).

A kommunista ideológia: a múltat eltörölni: erőszakkal. A proletároknak joga van a totális egyenlőség elérése érdekében kifosztani és kirabolni azt akit ők úgy látják, hogy náluk több {esze?, értéke? erkölcse?} bármije van. Aki ilyen rendszerben akar élni, menjen kínába: a városokban viszonylag jólét van.

A muszlimoknál a szent háborúra felhívás a necces.

A feketék meg azért baromság ebben a felsorolásban, mert semmi köze vallásokhoz/meggyőződésekhez/irányzatokhoz, csak épp a szélsőségesek már annyira 1bites üzenetekre vannak kondícionálva, hogy az osztályharcot csak ilyen látható jegyekben tudják elképzelni: a hosszú hajúak a rövidhajúak ellen valami büdös a hal-friss a hal szintű vitában. Ennél többet a lebutított tömegek már felfogni is képtelenek, így harcban nem bevethetők.

"A kommunista ideológia: a múltat eltörölni: erőszakkal. A proletároknak joga van a totális egyenlőség elérése érdekében kifosztani és kirabolni azt akit ők úgy látják, hogy náluk több {esze?, értéke? erkölcse?} bármije van. Aki ilyen rendszerben akar élni, menjen kínába: a városokban viszonylag jólét van."

Nem mond ellent ennek, hogy a kapitalizmus is súlyos mértékű externáliákkal rendelkezik, amikor a profit érdekében feléli a Föld erőforrásait.
Csak ezt nem feltétlenül te fizeted meg, hanem az utódaid vagy egy tőled távol élő ember.

Nem mond ellent ennek, hogy a kapitalizmus is súlyos mértékű externáliákkal rendelkezik, amikor a profit érdekében feléli a Föld erőforrásait.
Csak ezt nem feltétlenül te fizeted meg, hanem az utódaid vagy egy tőled távol élő ember.

Az egyik embereket károsít meg közvetlenül a másik ahogy mondod: közvetve a könyezetet már persze ha kontrollálatlanul teret engedsz neki (vadkapitalizmus).

Ami érdekes, hogy manapság pont ezért bújik sok jelenkori kommunista látszaból a természetvédelem mögé mint ürügy. Ami azért probléma, mert a természet (és benne az élő ember) -re így továbbra sincs tekintettel senki, az elpazarolt erőforrások után pedig aki felvetné a valós és hatásos tevékenység miatt a témát az azzal találkozik, hogy de hát ezzel a címszóval már irdatlan pénzeket elköltöttek.. ..másra..

"Az egyik embereket károsít meg közvetlenül a másik ahogy mondod:"

Nem, itt közvetlen kárakozásról van szó, évente milliók halnak meg globálisan a környezetszennyezés miatt és ez biztosan nem lesz jobb a jövőben.
A kapitalizmust addig a pontig nem foglalkozik az externáliákkal, ameddig az emiatt kieső profit alacsonyabb, mint a költségei.

Lényegében esélytelen, hogy a környezetvédelemmel, illetve a jövő generációk lehetőségeivel komolyan foglalkozzon a közvélemény, ehhez globális érdekeket kellene komolyan sérteni.

Szerintem itt nagyjából be is zárult a kör.

Arra akartak rámutatni a példáim, hogy valamihez, amihez nem lényegileg tartozik a tömeggyilkosság, hanem esetlegesen van e értelme ilyen szócikknek. De igaz a fekete fehér másfajta csoport. De mondjuk lehetne akkor a demokráciák, királyságok tömeggyilkosságai stb. Szerintem érezni, hogy nem biztos hogy ez értelmes.

A meghatározásaid meg nagyon esetlegesek. A kommunizmusról pl marx azt mondja, hogy az a dolog, ami segít felszabadítani, kibontakoztatni az emberek képességeit, a mindenki képességei szerint ad bele és szükségletei szerint vesz ki (szóval nem annyira úgy van elgondolva ez az egyenlőség, hogy mindenkinek ugyanannyi) elve van, meg az, hogy ne kizsákmányolás legyen (azaz ne az legyen, hogy az érték amit termel valaki azt kisajátítja valaki más) stb. A keresztényégnek is lehet adni negatív meghatározását, de ez most nagyon off lenne itt.

A lényeg itt az, hogy lehet akár ilyen szócikkeket csinálni, de szerintem úgy van értelme, hogy világos, hogy ez necces dolog.

Nem azert a ketfillerert de a kereszteny ideologia is tuzzel vassal irtotta a multat (eretnekseg, poganysag, remlik?) meg par kontintenst is bejart h megteritse az egy igaz hitre az “arra nem erdemeseket”. 
Az hogy mara “megszelidult” es mar “csak” a pedok es homofobok intezmenyesitett ernyoszervezete azt azert hadd ne kelljen mar az elonyeihez sorolni.

Semmi szukseg a szerencsenmosdatasra/kettos mercezesre, egyik-kutya masik eb. 

Semmi szukseg a szerencsenmosdatasra/kettos mercezesre, egyik-kutya masik eb.

Az egyik történet, hogy adott ideológia nevében; azt felhasználva ki mit csinál. A másik történet, hogy az ideológia mint olyan milyen eszközöket enged meg, milyen gondolatokat tartalmaz. kevered a szezont a fazonnal.

**

Az hogy mara “megszelidult” es mar “csak” a pedok es homofobok intezmenyesitett ernyoszervezete azt azert hadd ne kelljen mar az elonyeihez sorolni.

Oké ezzel a megfogalmazással belőttem a szintet a véleményed komolyanvehetőségéről.

A muszlimoknál a szent háborúra felhívás a necces.

Te magad lotted be a velemenyed komolyan vehetosegenek szintjet mar a legelejen. A dzsihad mai napig ertelmezesi vitak targya (merthogy az arab marha bonyolult nyelv) es a szellem onmagaval valo szent harcat is ("greater jihad") jelenti es elsosorban ez volt a jelentese a kezdetektol (igen, Mohamed idejeben is).

Ezen kivul letezik a "lesser jihad" amibol az elsodleges meg igy is a hitetlenek ellen kuzdes tollal (meggyozessel) es csak masodlagos jelentese a karddal es meg annak is a tobbseg szerint az a legfobb ertelmezese, hogy vedjek meg (nem tamadas, nem felhivas) akar kard aran is a hituket.

A colibatus eleinte csak dicseretes volt es a 3. szazadtol lett belole torveny. Meghagyom neked annak az ertelmezeset, hogy honnantol szamitod az ideologia(d) reszenek.

Már csak azt kellene megvallásideologizálnod, hogy az 1054-es egyház-szakadásig egységes keresztény egyházon belül, hogyan házasodtak továbbra is a keleti keresztény papok? Az ugye pár évszázaddal arrébb van mint a 3. század amikor szerinted törvény lett a papi cölibátusból és onnantól fogva nem nősültek a papok.

Legyen!

 

Ruandai mészárlás: van. ( fekete vs fekete)

Örmény népirtás: van. (muszlim vs keresztény)

Keresztes háborúk: van. (keresztény vs muszlim)

Zsidó: van (nácizmus vs zsidóság, cigányság, meg később vsz az összes többi jött volna)

Nekem szimpatikus lenne a lépés, ha nem szelektíven a volt kommunista rezsimeket akarná mentesíteni az elkövetett bűnök alól.

Ha valaki kritizálja a vadkapitalizmust és szimpatizál a kommunizmussal, akkor ne lehessen rögtön elfojtani a vitát egy komcsi kártyával, hogy hány millió embert öltek meg a kommunizmus égisze alatt.

Ha valaki kritizálja az identitás nélküli globalizmust és szimpatizál a nacionalizmussal (aminek vannak átfedései a nemzeti szocializmussal), akkor ne lehessen rögtön elfojtani a vitát egy náci kártyával, hogy hány millió embert öltek meg a nácizmus égisze alatt.

Minden egyes ideológia égisze alatt öltek meg embereket. Az ideológia viszont általában nem az volt, ami okot adott az öldöklésre, egyszerűen csak az tartotta ott szorosan az embereket az apparátusokban, hogy végrehajtsák az öldökléshez vezető parancsot.

Így van. Minden ideológiának és politikai rendszernek megvannak ezek a népirtós, háborús, egyéb szégyenfoltjai, és nem, egyiknek sem lesz cenzúrázva, meg hogy jajj, nem polkorrekt, inkább hallgassunk róla. Nem, ezek örök szégyenfoltok, és meg is fognak maradni a lexikonok, történelemkönyvek, archívumok hasábjain, hogy a jövő nemzedékének is tanulságként és intő jelként szolgáljanak, hogy a diktatúra, politikai szarkeverés meg az idológiai fanatikus szélsőségek hova vezetnek, terror, népirtás, háborús bűnök, stb. Nem véletlen, hogy az ilyen tettek eleve jogilag se évülnek el soha. Akinek a gyomra nem bírja az ilyet, az átkapcsol valami erőszakmentes, viráglelkű tartalomra, stb., meg él ilyen képmutató, szemellenzős burokban. Sőt, tovább megyek, az ilyen pofátlan cenzúrázgatások nem csak a jövő nemzedékével szemben felelőtlenek, hanem az illető tragédiát elszenvedett áldozatok felé is merő tiszteletlenség és gyalázat, hogy az őket ért bűnök szépen el vannak tusolva, el vannak felejtve. Mondom, aki az ilyen cenzúrásgatásokat egyáltalán csak megpróbálja eszközölni, már eleve egyfajta bűnös kapcsolatot ismer el ezekkel szemben.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Felháborítónak tartom. Több családtagom halt meg hála nekik. Volt áldozat a tanácsköztársaság alatt, utána nagymamám egész családját kivégezték délvidéken, 56ban menekülni kellett rokonoknak Pestről, édesapám testvérét ellehetetlenítették Yugoslaviaban disszidált. A délszláv háborúban apámat keresték Yugoszláv katonák, szerb rokon segített neki átszökni.

A kommunizmus nem csak milliókat gyilkolt meg, de rengeteg életet tett tönkre, hogy a lelküket ölte meg.

Csak mert kezd divatba jönni a szocializmus, most elakarjak törölni a tényeket.

Jól felment bennem a pumpa.

Jah jó, hogy mondod akkor minden rendben nincs semmi látnivaló? Ez már csak természetes?

Most szólok, nem hagyták abba az emberiség tönkretételét, csak szünetet tartanak.

Majd amikor 10-20 év múlva kirángat pár neomarxista fiatal a házad elé, tarkón lövi szemed láttára az egész családod, majd téged felakasztanak, de előtte megköszöni a különítményes, hogy támogattad őket több évtizeden keresztül, de most már te is a múlt vagy és a haladás kerékkötője mert demokráciában töltötted életed javát és ez veszélyes, mert lehet reakciós leszel, majd rájössz, hogy jól átvertek. Ez nem fikció, ez megy körbe körbe 100 éve. Kérdezz körbe.

Ajánlom figyelmedbe, Kun Miklós, Kun Béla unokájának sorozatát.

https://nava.hu/id/1085698/

Megnyugodhatsz, nem volt szó egy percig se arról, hogy a kommunisták által elkövetett vérengzéseket töröljék a Wikipédiáról, csak arról ment a beszéd, hogy szükség van-e egy olyan oldalra, ahol a külön oldalakon részletesen leírt eseményeket egy listába összehozzák, illetve egy kalap alá lehet-e venni olyan eseteket, amikor milliók haltak meg rövid idő alatt olyanokkal, amikor pár ezer ember halt meg mondjuk egy évtized alatt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

fogadd együttérzésemet Bacsa.

Egyszer Apám elmesélte, hogy az '50-es években tanyán laktak testvérével és nagymamával - nagyapám már akkor nem élt.

Jöttek hogy lesöpörjék a padlást - beszolgáltatás volt, nagymama ellenált nagyon megverték.

Nem voltak gazdagok, se földbirtok - de nem akartak éhen halni.

Azt hiszem nem kell magyarázni, hogy vidéki embereknek mit jelent Gyurcsány, Apró család - szocializmus..

Nem, nem soha nem fogok támogatni baloldali pártot - főleg, ha ezek még ott vannak a háttérben/előtérben...

For Whites Only meeting room!

A neokommunista baloldali fiatalságnak ezek a dolgok már nem mondanak semmit. Régen volt, igaz sem volt. Majd megkapjuk, hogy ne mi mondjuk meg, hogy mi legyen jó az országnak:

-adóemelés

-minimálbéresek adóterheinek csökkentése, ezáltal a feketegazdaság támogatása

-magasabb bérűek duplaadóztatása

-rezsinövelés

-külföldi tulajdonú közműcégek fix 8%-os nyereséggel való kitömése

És mindezt megmagyarázzák neked, hogy bár kevesebbet fogsz keresni, bár többet fogsz mindenért fizetni, ez neked így lesz sokkal jobb. Inkább lopja ki az ország szemét egy külföldi cég, minthogy itthon forogjon a pénzünk.

Beleolvastam a Wikipédia aktuálisan elérhető cikkébe, de bevallom nem bírtam végigolvasni ezt a strukturálatlan, áttekinthetetlen betűhalmazt. Pedig érdekes és fontos téma. Az ilyesmiről csak elfogulatlan távolságtartásból lehet objektív cikket írni; gondolom ezért is maradhatott. Annak nem találtam semmi nyomát, hogy egyes társszerzőket törölni akartak volna, de lehet, hogy nem olvastam elég alaposan.

Aki azzal jön, hogy de hát a vallási fanatikusok, a gyarmatosítók, a többiek is: tessék azokról is szócikket írni.

Ennek az itteni postnak a címe viszont csúsztatás, majdnemhogy clickbait.

Úgy általánosságban: a kommunista ideológia egyik szlogenje volt: "mindenki képességei szerint, mindenkinek szükségletei szerint". Ez elvileg szép és jó, de mivel ez kitörli az emberekből a motivációt (úgyis megkapom, amire szükségem van: élelem, lakás, eü ellátás, szórakozás, stb) ezért a termelés drasztikusan hanyatlani kezdett, és az emberek inkább elszegényedtek. De persze megkapták az alapvető létszükségletet: tanácsi lakás, 3,60-as kenyér, olcsó sör. Az állam is a "vegyük el onnan, ahol sok van, osszuk szét ott, ahol kevés van" elvet követte, ezzel megszüntetve a középosztályt. Lehetne még ragozni, hogy ez kinek volt jó, és milyen máig ható következményei vannak.

Ugyanakkor mi azt tanultuk, hogy a kommunizmus egy utópia. Az úgynevezett szocialista országok (köztük Magyarország) a fejlett szocialista társadalmat építették, de még azt sem érték el. A nagy Szovjetunió azonban már elérte, és most éppen (a 70-es, 80-as évekről beszélünk) a kommunizmust építi. Hogy ma mi van, azt nem tudom. Kínáról azt lehet tudni, hogy ott szocialista piacgazdaság van. Nem hinném, hogy kommunizmus van (vagy lesz) valahol. A népirtásoktól és egyéb bűnöktől eltekinve szerintem nem lenne jó, mert melegágya a korrupciónak, előbb-utóbb kitermeli a diktátorokat, kiöli az emberekből a motivációt. Ami közös, azért kevésbé szívesen dolgozik az ember, mint ami a sajátja, ilyen az emberi természet. Erre alapozni egy társadalmi berendezkedést óriási baklövés.

Kína: ugyan pár évvel ezelőtt jártam ott néhányszor és amit láttam annak a legkisebb köze nem volt a kommunizmushoz vagy szocializmushoz. Az ideológia legfeljebb az állami szervek külsőségeiben nyilvánult meg. A valós berendezkedés leginkább egy kőkemény szabályozatlan vadkapitalizmusra emlékeztetett, gyakorlatilag nulla fogyasztói és munkavállalói jogok mellett. Orrba-szájba reklámok villognak, ordítanak mindenhonnan. Óriási vagyoni különbségek, rengeteg státusszimbólum-függő divatbolond fiatal. Akinek van pénze kocsira az hosszított karosszériás, sötétített üvegest vesz. Városokban fogalmatanul bolyongó szakadt külsejű szegény emberek akik korábban a szomszéd faluig jártak aztán egyik napról a másikra köréjük nőttek a toronyházak, és most nem tudják mit is kéne itt kezdeni.

Ez volt a benyomásom Kínáról úgy 4-5 éve. Nyilván változhatott néhány dolog azóta...

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

"Ami közös, azért kevésbé szívesen dolgozik az ember, mint ami a sajátja, ilyen az emberi természet. Erre alapozni egy társadalmi berendezkedést óriási baklövés."

Japánban még a gyári munkások is úgy dolgoztak a nekik megélhetést adó cégért, mint a szamurájok az urukért. Szóval ez is kultúra és társadalomfüggő. Kínában pedig hivatalosan kommunista rendszer van. Ez természetesen eltér az 1980-as évek végének magyar gulyáskommunizmusától, ahogy az a gulyáskommunizmus is eltért az 1950-es évek Rákosi rendszerétől. Nem ugyanazt jelenti a kommunizmus sem pár évtized távlatából. 

A történet tanulsága: mielőtt elhiszünk valamit a Wikipédiáról, olvassuk el a hivatkozott vitalapot is...

“Any book worth banning is a book worth reading.”