"A hírközlési hatóság megkezdte az ingyenes adattörlő alkalmazás előkészítését"

nmhh.hu:

Technikai hátteret nyújt majd a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő alkalmazás biztosításában.

A tervezett ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendeletnek megfelelően az NMHH jelenleg azon dolgozik, hogy május 1-re a jogszabályban szereplő paramétereket teljesítő felhasználóbarát, biztonságos program álljon rendelkezésre, ami az NMHH honlapjáról elérhető portálról lehetővé teszi majd a személyes adatok végleges törlését egy – e-mailben eljuttatott egyedi kóddal aktiválható – törlőszoftver letöltésével és használatával.

A törlés után a fogyasztó a kormányrendelet előírása szerint hivatalos törlési igazolást kap e-mailben.

Az NMHH feladata a jogszabály alapján az is, hogy útmutatót készítsen az alkalmazás használatához, valamint az, hogy legyárttassa és nyilvántartsa az adattörléshez szükséges kódokat tartalmazó címkéket, amelyeket a vevő az adathordozó megvásárlásakor a kereskedőtől majd megkap.

A hírközlési hatóság fogja a címkéket a fővárosi kormányhivatalba szállíttatni, ami lehetőséget teremt arra, hogy a járási hivatalokon keresztül ezek a kereskedőkhöz eljussanak.

Az Európai Unió adatvédelmi rendelete rögzíti a személyes adatok törléséhez való jogot, ezt segíti elő a kormányrendelet által tervezett szolgáltatás.

Az alkalmazás kialakítását az NMHH mint technikai közreműködő megkezdte, a bevezetés részleteiről időben tájékoztatni fogja a fogyasztókat.

Link: A hírközlési hatóság megkezdte az ingyenes adattörlő alkalmazás előkészítését

Riport: Új szolgáltatás biztosítja a fogyasztók védelmét

Hozzászólások

Kérdések, konteók:

  • nyílt forrású program lesz?
  • ha nem, hogyan lehet ellenőrizni, hogy mit csinál?
  • "Orbán|Kubatov|stb. így lopja majd ki majd az adatokat"
  • stb.

?

trey @ gépház

A nagyobb kérdés az, hogy minimálisan vár el egy szolgáltató olyat amit nem törvény kér, a törvény előír megőrzési időt, amellett ha számla készült akkor a legfontosabb adattömeg (név/cím minimum)  így is úgy is megőrzésre kerül. 

Tehát jó kérdés mit is fog törölni a program és mikor?

A stb.-hez:

Milyen platformokra lesz ez elerheto?

 

Lattuk ezt a hirt mar par hete (honapja?) de akkor sem ertettem, kinek szanjak egyaltalan. Ha mint maganember nezem, minek nekem matrica meg igazolas e-mailben? Magamnak csak elhiszem, hogy letoroltem, ha meg valakinek el akarom adni, annak nem mindegy hogy letoroltem-e?

Ami pedig a platformokat illeti, mukodik majd fenykepezogepen / belso memoriaval rendelkezo medialejatszon / egyeb kutyun / QNX-en / BSD-n / etc.?

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

A kérdéseid első része értelme, a második fölösleges és nem idevaló, tele van vele a média és a fészbook is, nem kell mélyebre süllyedni és kelteni a hangulatot, de az is jogos kérdés, hogy ki és mennyiért készíti el. 

Ami a baj, csak számítógépekre lesz elérhető e szerint ami alapvetően fölösleges mert van több ingyenes és auditált tool, ezekhez elegendő lenne 1-1 oktatóanyag, de a betartása és használata nem ellenőrizhető és számonkérhető.

A tervezetet elolvasva alapvetően érdekes a koncepció, ezt mindenki olvassa el. Azt feltételzem, hogy hamarosan a használtan értékesített vagy selejtezett számítógépeket már csak a hatóság által kiadott "címke" lehet értékesíteni amit a hatóság ad "térítésmentes"-en, ami alapján a kereskedőnél csak ilyen gépek lehetnek és a törlést is egyedi kód alapján lehet majd elvégezni.

Hatalmas előrelépés lesz a használt gépek legális piacán az adatbiztonságot tekintve, viszont borítékolható, hogy kevés szervezet rendelkezik " e) minimum 100 000 000 forintos határig kiterjedő szakmai felelősségbiztosítással", vagy "rendszerek biztonságának hazai vagy nemzetközi informatikai biztonsági módszertanon alapuló tanúsítására vonatkozó, az elmúlt 5 évben legalább 4 évnyi akkreditált státuszt igazoló okirattal;"

A " 6. Tanúsító szervezet és a tanúsítási eljárás" sok olyan kitétel mellett amik alapnak számítanak szerintem, főleg ha tanúsítást végeznek, de annyira nem értem, mert adathoz nem fognak hozzáférni. A szabályzás remek, de a megvalósítást sajnos kiadták a piacnak és ott is csak kevés cég az aki megfelelhet a szabályzásnak ami sajnálatosan annyira lazán van megfogalmazva amit, hogy bárkire lehet igaz is és nem igaz is egyben amikor kérhetne ISO tanúsítványokat is ahelyett, mivel a leírtakat audit alapján ellenőrzi egy vizsgáló vállalat.

F@ság a négyzeten!

Minden Android, IOS készülékben, kiemelt helyen ott van a rendszer beállítások között,  a "Gyári állapotra hozás" gomb, ráadásul ahhoz nem kell semmilyen "Ismeretlen Alkalmazás" telepítését sem engedélyezni, egyszerűen megnyomod, és a telefonról minden felhasználói adat törlődik!

Minden Windows-ban, Mac-ben ott van a meghajtó törlésének lehetősége, szintén pár kattintással elérhető.

Linuxot meg nem használ az, aki nem tud meghajtót törölni...

Ezek, ezzel, újra feltalálták a spanyol viaszt.

"Technikai hátteret nyújt majd a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő alkalmazás biztosításában."

"Minden Windows-ban, Mac-ben ott van a meghajtó törlésének lehetősége, szintén pár kattintással elérhető."

What? Nem tudom mire gondolsz pontosan, de nem vagyok benne biztos, hogy "vegleges" torles lesz.

"egyszerűen megnyomod, és a telefonról minden felhasználói adat törlődik!"

Factory reset utan is vissza lehet hozni az adatot a flash-rol, igy ez sem nevezheto veglegesnek.

Bezzeg, ha az igazmondó, bal oldal lenne kormányon, akkor nemcsak az email címüket adnák meg a csodakormánynak, hanem minden más egyéb adatot, facebookbelépőtől kezdve, emailjelszavakon át, sőt mindent.

Sőt, ha kiderülne, hogy a baloldal titkosszolgálata megfigyelne embereket, akkor az nem lenne bűn, mert na, nekik meg kell. De a fidesz amit csinál, az illiberális és anarchista, valamint páros lábbal tiporja a jogot.

Érdekes világ felé sodródunk, ahol ha már nem vagy átoperált buzi, akkor homofób vagy.

Sajnos nem. Kb 500.000 ember mutatta be kamerába, aminek a végén valaki lehetett, a személyi igazolványát, remélhetőleg mindkét oldalát az előválasztáskor. 

De bezzeg a kormány el akarja lopni az emailcímünket, amikor jelentkezni kellett oltásra. Mert nincs meg nekik, én adtam meg, mikor regisztráltam az ügyfélkapura.

Örülök, hogy elvtársaiddal te döntöd el, hogy mi micsoda.

Hát, te kezdted, hogy az elvtársaiddal te döntöd el, hogy mi micsoda. :D

Ami nem illik a politikai képbe, az nincs, nem létezik. Aki nincs velem, ellenem.

Ez pont a te hozzáállásod a témához. Pont olyan vagy a politika terén, mint az egyszeri oltástagadó a saját nézeteivel.

Ha mennél tüntikézni égnének az autók, törnének a kirakatok?

Nem, amikor legutóbb égtek az autók és törtek a kirakatok tüntetésen, az a 2006-os "békés" tüntetésen volt, illetve úgy általánosságban legutóbb 2014-ben az Üllői úton, focimeccs után. Lehet, hogy ez az autóégetős és kirakattörős kultúra a te politikai közösségednek a sajátja...

"Hát, te kezdted, hogy az elvtársaiddal te döntöd el, hogy mi micsoda. :D"

 

Ez a valóságtagadás. A kommunisták egyik ismérve.

 

"Ez pont a te hozzáállásod a témához. Pont olyan vagy a politika terén, mint az egyszeri oltástagadó a saját nézeteivel."

 

Mellébeszélés. Kommunizmusban volt ennyire butának nézve az ember.

 

"Nem, amikor legutóbb égtek az autók és törtek a kirakatok tüntetésen, az a 2006-os "békés" tüntetésen volt, illetve úgy általánosságban legutóbb 2014-ben az Üllői úton, focimeccs után. Lehet, hogy ez az autóégetős és kirakattörős kultúra a te politikai közösségednek a sajátja..."

 

Valóságtagadás. Mi lesz a következő? A kommunista rezsimek tömeggyilkosságainak eltüntetése az internetről? Még nem késtél el, nem kapott nagy hírt a kommunista sajtóban, szóval hívd az elvtársaidat és vigyetek végre egy nemes célt ma is!

Ez a valóságtagadás. A kommunisták egyik ismérve.

Á, azért van annyi kommunista a Fidesz soraiban! Megvilágosodtam.

Mellébeszélés. Kommunizmusban volt ennyire butának nézve az ember.

Hát igen, elég csak a plakátkampányokra gondolni és a végletekig leegyszerűsített kommunikációra.

Valóságtagadás.

Ugyan, kérlek, sorold már fel, hogy a kis hazánkban a Fidesz szimpatizánsokon és a hozzácsapódó szélsőjobbos csőcseléken kívül kik gyújtottak fel autókat az utóbbi 30 évben? Megvárom a listádat.

A kommunista rezsimek tömeggyilkosságainak eltüntetése az internetről? Még nem késtél el, nem kapott nagy hírt a kommunista sajtóban, szóval hívd az elvtársaidat és vigyetek végre egy nemes célt ma is!

Figyelj, kedves valóságtagadó, a legnagyobb cenzor ezen a téren az oroszok és Kínai Kommunista Párt, igen, azok, akiknek a Fudan épül az elvtársaid igen nagy igyekezetével. Nem okoz nálad tudathasadást kommunistázni, amikor a kedvenc pártod a gyakorlatilag világ összes kommunista országával igencsak jóban van és törekszik még jobban lenni velük? Mondom én, hogy politikai téren olyan vagy, mint az egyszeri oltástagadó a rögeszméjével.

Megvilágosodtam! AZ oroszok akarják a wikipédiáról törölni a kommunista tömeggyilkosságokat! A kínai kommunisták gyújtogatnak nyugaton. Barátom, téged beszippantott a szélsőbaloldal médiűja, kérlek, ha nem gond, és le tudsz jönni a szerről, akkor olvass mást is az igazmondó 444-24-telex-hvg quartett helyett is. És tagadd a valóságot akkoris, ha saját szemeddel az ellenkezőjét tapasztalod. 

AZ oroszok akarják a wikipédiáról törölni a kommunista tömeggyilkosságokat!

Ez amúgy igaz, az oroszok épp újraírják a történelmük ezen részét, belföldön már szinte teljesen végeztek ezzel, a VK-t teljesen bekebelezte az állampárt, épp válnak le a globális internetről, lassan jön az orosz nagy tűzfal is, és már jó pár éve külföldön dezinformálnak, akár a Wikipedia oldalain is.

A kínai kommunisták gyújtogatnak nyugaton.

A kínai kommunistáknál már régen tiltólistán van bármi, ami azzal kapcsolatos, hogy történtek tömeggyilkosságok és tömeghalállal járó éhezések a kommunista érában.

És tagadd a valóságot akkoris, ha saját szemeddel az ellenkezőjét tapasztalod.

Én csak szimplán röhögök rajtad, mert pont azt adod elő mély átéléssel, amit rajtam számon kérsz...

épp válnak le a globális internetről, lassan jön az orosz nagy tűzfal is, és már jó pár éve külföldön dezinformálnak, akár a Wikipedia oldalain is.

Amióta az amerikaiak saját hatáskörben domaineket térítenek el nem olyan meglepő, hogy így reagálnak.. ..nem csak a civil szféra felügyelete szempont.

A dezinformáció (hivatkozzuk inkább a tágabb kategóriát: információs hadviselés)-nek pedig korunk legnagyobb kihívása: már nem direkt cenzúráról, téves információ terjesztéséről van szó, hanem inkább konkrét ügyek kihangosításáról és kulcs pillanatokban felerősítéséről. Ebben a profi marketing ügynökségek termékek célbajuttatására legalább annyira szakosodnak mint a politikai véleményformálás alakításában.

Ez -ha az én véleményemre vagy kiváncsi- szerintem ez most részedről fölöslegesen személyes hangvételű válasz. Ha tárgyilagos akarsz maradni akkor a kapott személyeskedésre sem érdemes úgy reagálni. Ha viszont az ember belemegy a szar dobálásba (időnként én is belemegyek, nem vagyok rá büszke..) akkor is egy idő után érdemes megállni és felnézni: ezt most érdemes volt?..

Amióta az amerikaiak saját hatáskörben domaineket térítenek el nem olyan meglepő, hogy így reagálnak..

A kínaiak se azért építették meg a kínai nagy tűzfalat, mert az amerikaiak bla-bla-bla... erős túlzás az egyre erősödő állami cenzúrát ilyesmivel magyarázni.

..nem csak a civil szféra felügyelete szempont

Nem csak, de nagyon-nagy részt igen, akárcsak a kínaiak esetén is. Nyilván lehet úgy tenni évekig, mintha az oroszok és a kínaiak belügye lenne mindez, de évek óta kilátszik a lófasz a díszruha alól, sőt, már büszkélkednek vele és vannak országok, ahol nagy lelkesedéssel hajolnak le a nemzeti kormányok az oroszok és kínaiak által földre dobott szappanért. Az külön bájos dolog, hogy ezek a kormányok általában szélsőjobboldaliak, a hívek pedig teli torokból kommunistáznak.

Szerintem ha a történéseket magukat vizsgálod és nem akarod minden áron a helyi aktuálpolitikán keresztül értékelni akkor könnyebb lesz az objtekív tényeknél maradni.

A kínaiak se azért építették meg a kínai nagy tűzfalat

franc tudja pontosan miért építették: azt, hogy valójában mit és miért csinálnak azt csak ők tudják :). Persze triviális, hogy ez alapvető szükséglete a kontrollált központi cenzúrának is.

Nyilván lehet úgy tenni évekig, mintha az oroszok és a kínaiak belügye lenne mindez

? miért kinek az ügye lenne szerinted az, hogy kínában cenzúrázott az internet? Az ottani állami berendezkedésnek ez velejárója. Annak a berendezkedésnek aminek az olcsó gyártókapacitását pl mindenki használja.

**

ahol nagy lelkesedéssel hajolnak le a nemzeti kormányok az oroszok és kínaiak által földre dobott szappanért.

szappan alatt mire gondolsz konkrétan?

Az külön bájos dolog, hogy ezek a kormányok általában szélsőjobboldaliak

például? ilyen afd-jobbik jellegű pártok által vezetett kormányokra gondolsz? :)

Szerintem ha a történéseket magukat vizsgálod és nem akarod minden áron a helyi aktuálpolitikán keresztül értékelni akkor könnyebb lesz az objtekív tényeknél maradni.

Ezt javaslom neked is megfontolásra.

franc tudja pontosan miért építették

Hát, nem azért, mert az amerikaiak bla-bla-bla.

miért kinek az ügye lenne szerinted az, hogy kínában cenzúrázott az internet? Az ottani állami berendezkedésnek ez velejárója. Annak a berendezkedésnek aminek az olcsó gyártókapacitását pl mindenki használja.

Ki lehet vonulni, lehet szankcionálni és lehet bojkottálni. Persze, lehet abban bízni, hogy nem fog az orosz vagy kínai belföldről kifolyni a szar. De kifolyt és most már nem lehet visszalapátolni.

például? ilyen afd-jobbik jellegű pártok által vezetett kormányokra gondolsz? :)

Nem, ilyen Fidesz jellegű pártok által vezetett kormányokra gondolok, akik épp egy szélsőjobboldali konglomerátumot próbálnak gyúrni magukból.

 a legnagyobb cenzor ezen a téren az oroszok és Kínai Kommunista Párt

Az amerikai + európai szélsőbalosok pont ugyanolyanok ezen a téren. Sőt az usa tekintetében már túltesznek a korábbi orosz rezsimeken mivel a cenzúra gyakorlati alkalmazása közben még el is várják, hogy szabadnak és példaértékűnek tekintsék őket.. De nézhetnéd ugyanezt a kérdést az emberi jogok, rasszizmus vagy más témákban is. 

Már párszor hivatkoztam:

https://www.youtube.com/watch?v=Y9TviIuXPSE

és olvass a kommentek között is :D

Sőt az usa tekintetében már túltesznek a korábbi orosz rezsimeken mivel a cenzúra gyakorlati alkalmazása közben még el is várják, hogy szabadnak és példaértékűnek tekintsék őket.

Nálad vélhetően valami komoly mentális blokk van a fejedben, ha egy lapon tudod említeni cenzúra tekintetében az amerikai és orosz kormányokat. Vélhetően az egyiket jelentősen nagyítod, a másikat pedig jelentősen kicsinyíted.

lehet hogy meg koran van, de mit fog ez torolni es honnan?

vagy ez egy sima crypto virus? :)

neked aztan fura humorod van...

És mi van azzal amikor a telefon, laptop nem indul el és el kell vinni szervizbe? Akkor nem lehet programot indítani rajta törölni mert nem működik a cucc. Bízunk a szervizesben, vagy ahol a készülék kiköt, hogy semmi adatot nem szednek le róla? Ugyanez a szervizelésre visszaküldött HDD, SSD-kkel is.

Mobiltelefonból? Meg garanciális cuccból úgy hogy ne veszítse el a garanciáját?
Garanciás laptop ment el úgy szervizbe hogy nem lehetett törölni róla semmit mert a laptop nem csinált képet, elszállt a VGA. Valamilyen SSD kiszerelésére garivesztés nélkül nem nagyon volt esély.
A laptop később visszajött másfél hónap után ki tudja honnan, lehet a gyártótól. Kb. teljes belső cserével. Még az SSD se az volt már benne, gyári üres volt. Nem tudom miért cserélték azt is.
Aztán ki tudja azon lévő személyes adatok hova, kihez kerültek, az mit csinált vele, mit csinálhatott volna vele ha éppen olyan ember.
Persze a lemez titkosítás a megoldás, na de hány felhasználó gondol erre így?

Budapesten a Huszti útra vittem garis ASUS notit kijelzőhibával (csak csíkos kép látszott, tartalom nem).

FixDirect kft. A tulaja aggódott a merevlemez miatt. A hölgynek jeleztem leadáskor, hogy mi a gond és hogy kellene az ssd belőle. Kijött egy szervizes, kiszedte az ssd, odaadta a kezembe. Tök normálisan álltak a dologhoz. 7-8 nap múlva mentem vissza, beletették a lemezt és elbúcsúztunk. Azóta megint tönkrement, de már nem volt garis és horror árat adtak a cserére.

A kishölgy az interjúban nem igazán arra válaszolt, amit a riporter kérdezett. Nagyjából:
- A hatóságok munkáját nem fogja nehezíteni, hogy a bűnelkövetők is használni fogják a bizonyítékok eltüntetésére az alkalmazást?
- Igen, az állampolgári adatok védelme is nagyon fontos a bűnelkövetőkkel szemben.

Értem, hogy nem szakmabeli, de ez nem volt véresen IT kérdés. Így már egyértelmű, hogy a laikusoknak úgy válik érthetővé, hogy egy laikus a projekt menedzser.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Gyanús nekem, hogy a riporter elfelejtette, hogy mit kell kérdeznie.

Amúgy a kérdés teljesen jogosnak tűnik, de valahogy nekem nem életszerű, hogy T. István elkövető majd a kódos marhasággal fog szüttyögni egy kalapács helyett. Vagy ha nagyon szakértő, akkor a már most létező, valószínűleg ezres nagyságrendű tool helyett.

Elolvastam ezt a "hírt" és arra már rájöttem, hogy ezek szavak egymás után írva, de a bennük lévő rendszert még nem ismertem fel.

Ez ilyen "homeopátiás" hír, mert volt néhány szó, ami a lényegi információt hordozta, azt felhígították más szavakkal, gondolván, hogy majd így azok is átveszik a lényegi információt - mert ugye a szavaknak "információ memóriájuk van" - és akkor ebből lett "A Hír". És akkor a végeredményt elnézve felmerül az emberben a gyanú, hogy az egész nem hordoz semmit.

Akkor megnyugodtam, hogy nem csak én nem értek belőle semmit. Az egésznek semmi értelme, honnan fog ez az alkalmazást törölni, mit fog törölni, min fog futni? Az egész egy hablatynak tűnik.

De ez már 24 órán belül a második olyan magyar hír itt a HUP-on, amiből nem értek semmit. Már az előző, bírságolják a Digit, mert kábelen nem kódolja az fizetős adásokat mókát se értettem már, akkor még arra gyanakodtam, hogy túl régóta vagyok külföldre szakadt és elfelejtettem madzsar.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

LOL

hát az nem újdonság hogy ezek teljesen fogalmatlanok, de ez itt a eddig a csúcs :D

Időgépet miét nem csinálnak kormányrendelet alapján ? :D

hát még a "cél" sem világos pontosan...

De a teknikai kivitelezés egészen biztosan simán lehetelen:

6. adatok végleges hozzáférhetetlenné tétele: a tartós adathordozón tárolt adatok visszaállíthatatlan módon történő törlése, amely nem jár az eszköz várható élettartamának lényeges csökkenésével, az eszköz károsodásával vagy fizikai megsemmisítésével;

Ilyet pl ssd esetében ugye a jelen tudomány nem ismer.

Egyéb adathordozó esetén simán csak kérdéses a hatékonysága.

 

Nem véletlenül vannak azok a (többnyire céges) policy-k, hogy használt adathordozót NEM adhatnak el, még gariztatni sem.

 

És mit akarnak a matricákkal meg a kódokkal??

Én csak egy újabb "artisjus" jellegőű matricát vizionálok, amit kötelezően rábasznak minden adathordozóra, amit meg majd mi fizetünk ki.

Ennyit az ingyenes "addattörlésről"

 

Meg aztán hogyan lenne képes bárki is TANÚSÍTANI hogy a törlés megtörtént? :D

Ja és persze kell mahd egy (újabb) nemzeti tanúsító vállalat is ugye... azok is 'ingyen' működnek majd, mi?

Ilyet pl ssd esetében ugye a jelen tudomány nem ismer.

Miért? Ha szektorosan végig írod 0-kkal? Értem, hogy 4 vagy 8 analóg jelszintet tárol egy MOSFET, de azt épp felülírod, illetve a komparálási szinteken belüli értékeket szerintem nem tudod kiolvasni. Bár felülírást követően sokra nem mennél vele szerintem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A jogszabály így fogalmaz: "adatok végleges hozzáférhetetlenné tétele: a tartós adathordozón tárolt adatok visszaállíthatatlan módon történő törlése, amely nem jár az eszköz várható élettartamának lényeges csökkenésével"

Egy felülírás esélyes, hogy nem csökkenti lényegesen az élettartamát (az, hogy egy elég-e, és hány kellene, az más történet, azon lehet vitázni).

Akit meg aggaszt, hogy jajj, elkopik, az ne használja ezt a fajta felülírásos törlést, mert arról nem az állam tehet, meg a fejlesztők, hogy nem túl sok lehetősége van az embernek. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy pl. az ata secure erase parancsa az mit ügyködik, de mivel viszonylag sokáig tart, ezért feltételezem, hogy nem csak egy kulcsot vagy jelszót töröl. Plusz ugye az implementációról is kiderült, hogy nem mindig annyira nagyon pöpec.

Az nem elég. A flash háttértárat wipe-olhatod és formatálhatod, nyomhatod rá a factory resetet, de az fizikailag nem fogja nullára billenteni az összes bitet. Magyarán a fájlrendszert lezúzza, de a fájlok megfelelő szakértelemmel és felszereléssel visszanyerhetők. Ha jól értettem a leirást, ez a cucc egy low level törlőke, ez ellen.

FLASH háttértáraknál nem éred el az egész tárolót néhány adminisztrációs terület kivételével? Amit állítasz, abból az következne, hogy a teljes FLASH háttértárról van egy ugyanakkora, földi halandó számára elérhetetlen shadow. Ha ez nincs így, akkor meg aligha tudod visszaállítani az eredeti tartalmat. Törlés alatt nyilván nem a filerendszerben történő bejegyzést értjük, mely szerint az adott foglalási egység, cluster szabad, hanem a tényleges felülírást.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha telefonrol van szo, a fectory reset nem pont ezt csinalja? Vagy ok irnak egy meg faszabb factory resetet?

Ha PC-rol, akkor a formazas, pontosabban a shred nem jo? Vagy ok irnak egy meg jobb shredet?

A cikkbol frankon nem ertem, hogy mi a cel. Tutira egy a propaganda osztalyrol atvezenyelt jomunkasember irta ezt, aki automatikusan kihagyott minden ertelmes es vizsgalhato tenyt az irasbol, mert megszokta, hogy a kiadott szovegnek csak annyi a feladata, hogy kozvetitse az erzest, miszerint minden szupi-szuper.

Rootolni kell a telefont vagy majd az alkalmazás? :)

beleolvastam a hivatkozott kormányrendelet tervezetbe, a felszínes értelmezésem alapján akkor most az történik, hogy:

- kereskedő elad nekem egy adathordozót (a példa kedvéért legyen ez egy usb-s külső merevlemez), ehhez ad nekem egy kódos matricát

- felmegyek az NMHH honlapjára, letöltöm az adattörlő alkalmazást

- bedugom a meghatót, beírom az adattörlő alkalmazásba a matricán lévő kódot, mire az letörli nekem az adatot a meghajtóról, majd jelez a rendszernek, ami kiállít nekem egy ePecsétes pdf-et, hogy tényleg letörölte.

Most vagy nem jól értem amit leírtak, vagy csak kevés vagyok, hogy felfogjam, hogy ez mire is lesz pontosan jó

valaki tudja hogy ez nekunk mennyibe fajt? :)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Az egész regisztrációs móka miért kell bele?

Gratulálok. Pár milliárdért kifejlesztenek valamit, ami egyébként opensource már rég létezik, többféle is.

Ld. még "ingyenes digitálisjólét szoftvercsomag" - Linux Mint alapokon :)

Most csalódtam, aszittem valami olyasmi lesz, hogy kérésemre törölnek a bűnügyi nyilvántartásból...

Rajk László külügyminisztert, a párt régi harcosát, saját kérésére halálra ítélték.
A kivégzés a kölcsönös egyetértés és bizalom jegyében folyt le, kisszámú meghívott előtt.

régi szép idők :))
most majd okos- és digitalizált, módban tér vissza :))

Kapsz címkét és ha le akarod az adataidat törölni, akkor letöltöd hozzá a szoftvert, megadod a címkét és az letörli az adatokat. És erre kapsz garanciát. Hogy az le lesz törölve. Laptopról is.

Isten bizony én május 2-án bekocogok a kedvenc kereskedőmhöz és veszek egy laptopot. Ezt egyszerűen ki kell próbálni.

(végig néztem azt a riportot és most sírva röhögök belül. vagy röhögve sírok?).

Végighallgattam a riportot. Szerintem előrehozták április elsejét vagy találtak egy tasak varázsgombát és kipróbálták. Valaki mondja már el: minek ehhez az egészhez a "címke"?

Arra vagyok kíváncsi, hogy szükséges lesz-e internetkapcsolat a törléshez. 

Nagy valószínűséggel igen, különben honnan fogják tudni, hogy ténylegesen lefutott-e a "törlés"? Valamilyen módon értesülniük kell róla és gondolom nem postán fogod feladni, hogy megcsináltad, ők meg válaszban küldenek egy pecsétes papírt egy miniszter meg három államtitkár aláírásával, hogy meglegyen a garancia...

Szerk: javaslom a fent linkelt kormányrendeletet elolvasni. (nem szoktam ilyeneket olvasgatni, de ezt már kíváncsiságból is átpörgettem) Főleg az utolsó pontot, ilyenek vannak benne: "a rendszer adatmentési és visszaállítási rendje biztosítja a rendszer biztonságos visszaállítását, továbbá a mentés-visszaállítás a vonatkozó szabályzat szerinti gyakorisággal és dokumentáltan tesztelt"

Tehát, feltehetőleg kell hozzá internetkapcsolat, mert a törlés - ha jól értelmezem - visszaállítható mert gyakorlatilag feltöltöd az adataidat... Most, ha józan paraszti ésszel értelmezem a kormányrendeletet és vizsgálom a nyilatkozatot, akkor azt kell gondoljam, hogy a nyilatkozatban számos lényegi momentumot elhallgattak - ezáltal a hír és a nyilatkozat olybá tűnik szöges ellentétben áll a rendeletben megvalósítani szándékozottal.

Vagyis nem olyan nagy varázslat ez. Már csak azt nem értem, mi a faszért kellett erről megint hazudni?

Nem, ezért szeretném, ha megcáfolna valaki. Nekem elolvasva ez jön le belőle. Már kontextusban nem látom az idézetnek értelmét, bár nem zárom ki, hogy van ilyen.

Ha figyelembe veszem, hogy olyan eszközök is szerepelnek itt, amik speciális eseteket kivéve alapból nem rendelkeznek gyári állapotba való visszaállítási lehetőséggel (pl laptop) nem látom reális esélyét annak, hogy bármiféle automata alkalmazást készüljön.

Jobban el tudom képzelni, hogy a törlés során használatba veszik az eszköz felhasználó biorobot segítségét, hogy magától jelölje ki, mit is akar törölni. Valamit bekalkulálták azt is, hogy a biorobot elfelejt mentést is készíteni az adatairól, így azt bevonták a metódusba.

Nekem ez reális forgatókönyvnek tűnik, jobban mint egy mindent (is) törlő csodaszoftver.

"...számára elektronikus levélben eljutatott(sic!) adattörlő kóddal egyetlen eszköz adatainak egyszeri törlésére nyílik lehetőség az NMHH 2. § (2) bekezdése szerinti használati útmutatóban leírt részletes szabályok szerint."

Valószínűleg azért, hogy csak egyszer lehessen törölni, nehogy valaki kihasználja az állam jótékonyságát, és többször is törölje az eszközt, horribilie dictu, esetleg több eszközt is.

A termékek életciklusát és a felhasználók használati szokásait figyelembe véve miért lenne szükség egynél több törlésre? Az eredeti cél homályos, de egy törlés elegendő, ha elavulás miatt le akarod selejtezni az eszközt, vagy pedig használt piaci értékesítés céljából távolítod el róla az adatokat. Ha újonnan vetted az eszközt, feltételezhető, hogy nem került rá idegen szoftver/firmware, így az állami törlőszoftverrel való törlés után valamennyire hiteles lehet a törlésről kapott igazolás. Ha a szomszédtól használtan vetted az eszközt, elvben bármilyen szoftver/firmware rákerülhetett, ami befolyásolhatja a törlési folyamatot. Nem tudom, van-e a szövegben olyan rész, ami kizárja, hogy egy eszközre új matricát lehessen kérni. Szükség lehet rá, hiszen nem példa nélkül való, hogy visszakerül a kereskedőhöz egy használt példány (ld. pl. 14 napos elállási jog). Lehet, hogy hardverjavító+hardverkereskedő tevékenységgel rendelkező vállalkozások használt eszközökre is kérhetnek majd új matricát.

:)

Elsőnek az jutott az eszembe, hogy nem csak az újonnan vásárolt készülék/adathordozók törléséről akar gondoskodni az illető. Oké, ez nyilvánvalóan eretnek gondolat, hogy ezt a szoftvert így használják... bár nem tudom miért.

Aztán... igen, tény, hogy alapvetően ritkán van ilyesmire tényleg szükség, valóban, tipikusan akkor, ha idegennek adja el az ember a laptopot, és az tényleg nem sűrűn kerül újbóli eladásra.

De... akkor most tényleg, minden hdd-hez, ssd-hez, pendrive-hoz, memóriakártyához külön kód fog járni? És mi lesz a "kínai" memóriakártyával? Vagy bármivel?

Lehet, hogy valami olyasmit akartak, akarnak előidézni, hogy csak a jogos tulajdonos tudja törölni az adatokat. Nem látom, hogy a matricát ráragasztanák (és ha igen, remélhetőleg úgy, hogy a garancia ne szűnjön meg azonnal), de ha mégis, akkor ez a bankkártyára felírt pinkód esete.

Szóval valószínűleg volt/van valami oka, amiért ragaszkodnak az egyszeri törlés lehetőségéhez, talán hogy ne spamolja le a használtlaptop-kereskedő a tanúsítványkiadót. De akkor se értem, mert ha nem a Józsi törli le, akkor a kereskedő... szóval... nem áll össze a kép.

Ebből nem sokat értettem. Feltételezem, hogy elsősorban a fogyasztók adatokkal kapcsolatos tudatosságát kívánják növelni (Az Európai Unió adatvédelmi rendelete rögzíti a személyes adatok törléséhez való jogot, ezt segíti elő a kormányrendelet által tervezett szolgáltatás.).

:)

Őszintén szólva nem értem, hogy mit akarnak.

Akarnak egy ingyenes toolt, amivel lehet frankón törölni? Tele a net ilyennel. Legfeljebb honosítani kell. Gondolom akad open source is, amit lehetne államilag fordítani, a kódot auditálva, etc., etc.

Ami plusznak tűnik, hogy adnak egy pecsétes papírt, hogy a HUA48231134235 sorozatszámú adathordozóról, ekkor és ekkor tökre le lett törölve minden. Hurrá. Ezzel kitörölhetném, hogy ha kinyomtatnám, mert ugye ha az lenne a cél, hogy a vásárlót ne lehessen kompromittálni az általam letöltött *pornóval, bármivel... hát letörlöm, megvan a papír, utána mentett image-ból visszaállítom, leformázom, eladom, majd hívom a kékeket, hogy tudomásomra jutott hogy nála ott van valami, nekem meg van papírom, hogy letöröltem, de nagyon.

Aztán a másik, hogy én, mint állampolgár, nyugodt legyek, hogy tényleg letöröltem a pendrive-ról a "véletlenül" oda került Kiszeltünde összest. De akkor viszont túltolták.

Még a legtöbb értelme tényleg annak van, hogy így szedik össze, hogy ki az aki ostoba, és takargatnivalója van :)

Egyelőre kb. senki sem érti. Szerintem nem baj, ha a fogyasztók elméjébe bekerül, hogy a törölt fájlok nem feltétlenül tűnnek el az adathordozóról, és az újraformázott meghajtó sem szükségszerűen üres. Kérdés, mennyibe fog kerülni az adózóknak és a vásárlóknak, és a szoftver egy tákolt szar lesz, vagy egy jobban sikerült valami. Lehet, hogy ezzel a cuccal akarnak először komolyabban nyitni az OSS közösség felé. Tehát több dologban is lehet reménykedni. Én nem teszem. :D

:)

Ami plusznak tűnik, hogy adnak egy pecsétes papírt, hogy a HUA48231134235 sorozatszámú adathordozóról,

Én a rendeletben sehol nem találtam meg, hogy bárhol hozzárendelnék a kódot a sorozatszámhoz, hogy olvastam, a kormányhivatal legenerál egy csomót, odaadja valami másik random felesleges aktatologatónak, ahova a kereskedő besétál értük, elvisz egy tonnányi kódot, amit meg nem adott el 30 (90?) nap után, azt lepapírozva visszaviszi. Tehát köszönőviszonyban sincs a tényleges HW azonosítóval.

Akkor pedig jó kérdés, hogy a HUA48231134235 sorozatszámú adathordozóval a kezemben mire megyek egy papírral arról, hogy az ABC123 kódot felhasználva töröltem _valamit_...

Még a legtöbb értelme tényleg annak van, hogy így szedik össze, hogy ki az aki ostoba, és takargatnivalója van :)

+1. Esetleg még az, hogy a kifejezetten biztonságtudatos népekre vadásznak, "törlés" = a kód mellé letárolt kulccsal ("e-mailben kapott kód") titkosítás, de ez már konteó (és ennyi szagértelmet nem nézek ki a magyar államból...). Majd ha lesz kódprogram, úgyis meglátjuk, mit csinál...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Ha most kikapcsolok minden rosszmájúságot, akkor ez simán lehet egy olyan kötelező címke, ami miatt minden szürkeimportos cuccot regisztrálni kell -> adó. Így egy másik sapkában kivédik a "termékek szabad áramlásának" aduászát.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Szerkesztve: 2021. 03. 27., szo – 05:13

Windowsra kész :

cipher /w:x:

Nohát, készülnek a 2022-es választásokra.....?

Na, lehet tippelni, hány nappal a munkábaállása után fog kiderülni erről az ingyenes adattörlő alkalmazásról, hogy szarul törli le az adatokat...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nem tudom, de az NKI által ajánlott SMS-ező virus leszedő app legalább már sinen van. Mondjuk igazán kipróbálhatták volna mielőtt ajánlgatják (a magyar variáns ma hajnalban került bele és azóta egy bugreportom is volt mert a manifestből kimaradt a jogosultság így utána sem találta meg :)) 

Már csak meg kell várni , hogy a play store frissül (aki meg eddig letöltötte az abban a hitben élhet boldogan, hogy nem vírusos, közben csak a play storeos nem ismeri fel a magyar verziót :))

Ez az artisjus cimkere hajazo cimke lesz. (Ellenorzes a cimke megletet illetoen) Igazi segitseg nincs mogotte, IMHO lesz@rjak a kisember adatainak vedelmet. A TV hiardojaban nyilatkozo holgy meg megtanulhatna ertelmezni egy kerdest... Vsz. write/speak only modban tolta az interjut.

Újabb milliók a spanyolviaszra, hogy legyen magyar certificate egy törlési procedúrát követően... Tanúsítvány kiállítása egy több lépcsős DBAN vagy Secure Erase-t követően...

... valaki kapott 2 milliárdot, és megírta az rm -et? :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

nem tudom ki meri ezeket az államilag felszentelt szarokat egyátalán piszkáni??

biztos van valahol kisbetűs rész arról, hogy ez törvényellenes, és/vagy egyenesen hazaáruló tevékenyég. - kinek hiányzik egy újabb állami bug bounty 'jutalom' ;)

Van valakinek más forrása esetleg aki szintét szétszedte és megvizsgálta a kérdéses appot?

a telepítő mindenesetre egészen biztosan elérhető mindenféle matrica vagy regisztrációs cirkusz nélkül.

innentől szabad a vásár - már csak az a kérdéses ki milyen platformon publikálja az esetleges eredményeket ;)

Egyébként vannak Linux-os CD image-k, a felhasználói kézikönyv (https://veglegestorles.hu/download/products/cece/manuals/CECE_Felhaszna…) "1.2. Linux operácós (sic!) rendszert futtató PC-n" fejezetében ott a linkek.

Szerk.: Plusz ami a még progiban nekem szemet szúrt és egy biztonsági programban 2021-ben az ez a sor volt (kiemelés, természetesen, tőlem):

ServicePointManager.SecurityProtocol = SecurityProtocolType.Ssl3 | SecurityProtocolType.Tls | SecurityProtocolType.Tls11 | SecurityProtocolType.Tls12;

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Bocs a szóhasználatért, offline fórumon, így linket nem tudok adni. Félreértés ne essék, nem gondolom, hogy nem lehetséges, hogy a fenti linken leírt dolgok mind igazak, viszont a bevezetőben és a zárszóban a szerző NER ellenes vicceskedései miatt érzek némi elfogultságot.

Kiszedtem a Costurával beletömörített dll-eket, amiben van digitális aláírás, az az MS-é, amiben nincs, azt próbáltam összehasonlítani a nupkg-ben lévővel, elsőre a FontAwesome.Sharp-ot néztem, nem egyezik. Mondjuk ez simán lehet úgy is, ha forrásból maguk fordították, pl. a resource-ok száma nem egyezik, de hogy mi az eltérés, arra nem volt se időm, se energiám…

és a M**Markt áruházban kapható PEAQ laptopban amikor megadja magát a forrasztott SSD háttértárvezérlője, akkor arra hogy kell ezt ráengedni? :D

A kereskedőket szopatja és a júzereket is. Egy-két gyöngyszemet olvassatok:

Nyissa meg a Beállításokat, és menjen az Alkalmazások és értesítések->
Speciális -> Speciális hozzáférés -> Ismeretlen alkalmazások telepítése
menüpontba. (Verziótól és készüléktípustól függően eltérhet a menüszerkezet
az itt leírtaktól.)

https://veglegestorles.hu/download/products/cece/manuals/CECE_Felhaszna…

 

A címkéket hogyan lehet átvenni?

A BFKH egyelőre manuális formában végzi a nyilvántartásvezetést, a kereskedők részére előreláthatólag 2022 márciusától lesz elektronikus – webes felületen elérhető – nyilvántartás. Átadás-átvételi jegyzőkönyvvel kell a címkéket átvenni, ezért javasolt, hogy a kereskedő a helyszínen ellenőrizze, hogy mit vett át.

https://nmhh.hu/veglegestorles/kereskedoi_gyik

Nem törölhető eszközök: "... NVMe meghajtók ..." :DDDD

Nevetséges

sudo mount -o ro /hup.hu
Szerkesztve: 2021. 12. 08., sze – 07:48

Ha feltelepítem, majd repülő módba rakom a készüléket, akkor a törlőszoftver rendesen fog működni, vagy problémázik, hogy nem tud kapcsolódni a szerverhez? :DDDD Látom, már írtatok hasonlót :)

Még mindig Ráksi telóját keresik?