windows 11 Pentium 4-esen

A microsoft elfelejtette hozzáadni a Netburst családot a nem támogatott CPU-khoz, így egy fickónak sikerült feltelepítenie a windows 11-et több Pentium 4-esre is. Először egy 661-es Pentium 4-esre (2006-os lapka), utána pedig több másikra is, valamint Celeron D CPU-kra is. Még a windows update is működik.

Tekintve, hogy a Rufus már ki tudja gyomlálni a különféle blokkokat, lehet, hogy nemsokára lesz olyan őrült, aki Pentium 2-esre fogja felrakni?

Hozzászólások

S̶i̶m̶p̶s̶o̶n̶é̶k̶,  illetve a Prohardveren már rég megcsináltlák. 

sudo mount -o ro /hup.hu

Szerintem itt a hup-on is van olyan, aki valószínűleg meg fogja csinálni éles rendszeren. De nem most, hanem kb. 10 évvel azután, hogy a w11 kifutott, unsupported, stb. státuszba kerül, mint napjainkban az XP. Ráadásul be fogja bizonyítani, hogy ez így egy remek konfig.

Nemsokara lesz olyan őrült... 

Aki 50 evesen, sok ev szakmai multtal a hata mogott nekiall es 57 evesen lefut a telepito. P4-esen megmozdul egy gui-s os? 

Szerkesztve: 2021. 10. 26., k – 11:52

Az nem kérdés, hogy megcsinálja -e valaki... de lesz olyan is, aki határozottan állítja, hogy neki teljesen használható :D És a fórumon körbekérdi azért, hogy a kuka mellett talált gépet hogyan tudná még bővíteni, mert az anyjának még teljesen jó lenne.

Az amúgy elég tróger és mű dolog az ms-től, hogy blacklistel konkrét típusokat. Ha utasításkészlet vagy más paraméter szerint detektálná, az érhető lenne. De konkrét típus blacklist tényleg csak kicseszésre megy.

Oké, hogy a kukázott Pentiumokon (akár kettes, akár négyes) tényleg nyögvenyelősen menne, de nem ez a lényeg, mert - pont ez az égő benne, hogy - pont nem a P4-et rakták blacklistre, hanem több olyan múlt évtizedbeli CPU-t (Ryzen #, Core i#), amiken viszont minden probléma nélkül mehetne és az emberek is ilyen gépekre szeretnék felpakolni a win11-et, nem a széthullófélben lévő Pentiumos gépekre.
A P4-es sztori (és a Rufus-os példa) csak illusztrálja, hogy mennyire mesterséges az az egész cirkusz, amit az ms a hardwarekövetelmények kapcsán csinált. Ha belegondolunk, hogy tkp. a win10 nem egy OS volt, hanem 2015-től kezdve félévente (?) egy új OS, akkor belátható, hogy a win11 tkp. csak az épp soron következő win10 release lett volna, tehát ha az utolsó win10-es elfutott azokon a CPU-kon, amiket az ms a win11-esben már tiltólistára pakolt, akkor valójában a win11 is elfutna - kivéve persze azokat, amikből tényleg hiányzik valami, amit az utolsó win10 még nem használt, de a win11 már igen, csak épp a CPU-k többsége nem esik ebbe a kategóriába és ezt a Rufus csapat ezt be is bizonyította, lévén gond nélkül futkorásznak a hackelt win11-ek mindenféle 6-8-10 éves CPU-kon.

Igen, ez így van, ahogyan írod. A win10 kapcsán úgy emlékszem idővel változott is a támogatott hardverek listája. Például a videokártyák terén wddm szint az újabb kiadásokon. Amit win10-nek hívunk az valójában fél évente változó más-más kódnevű, sok különböző rendszer volt. A nagy frissítésekkor full win upgrade ment, az előző változat windows.old mappába mozgatva ott volt. Talán az utóbbi "major" updatek már nem voltak valójában nagy frissítések, ott lehet csak sima helyben frissülés volt. 

Telepítő pendrive megcsinál W11 media creation tool-al, appraiserres.dll fájlból kitörölsz mindent amiben benne van hogy TPM és már megy is.

https://www.youtube.com/watch?v=qswIMbzyLQw

Nyilván nem garantált hosszú távon, de jelenleg működik és nem random oldalról szedsz le telepítőt hanem official és ami módosítás van rajta azokat te csinálod.

Én még nem próbáltam de kommentek alapján mindenki nagyon boldog.

Erről pont most néztem meg egy másik videót, amin ugyanezt mutatják. Az agyam eldobtam, hogy bináris .dll-t Notepad-del szerkesztenek át, ÉÉÉÉS működik. Egyszerűen nem hiszem el. Elvileg a Rufus-t használó módszer gyorsabb.

Az meg a világ leggázabb dolga, hogy a P4-et elfelejtették blacklistelni. Ez mutatja szépen, hogy régi procikon is menne, csak mesterséges elavultatós korlátozás, amire külön kódot kell beletenni, hogy megakadályozza a működést. A MS egyébként mostanra a Win11-gyel annyira mélyre süllyedt a szememben, hogy lejjebb már nincs (vagy talán csak akkor lesz, ha bérelni kell a Windowst havonta). Sose voltak kedvenceim, de a Win8 csempézős nyomorékság, meg a Win10 kötelező telemetria, kötelező update, kötelező online MS account időszakában kezdték magukat nagyon mélyre ásni, ez a folyamat most tetőzött.

Lényegében a Win11 egy termékkapcsolás, hogy mindenki vegyen Intel Alder Lake-et. Az egész erre ment ki, nem azért, mert szükség volt új Windows főverzióra, vagy az akármi újat is nyújtana. Egy átdizájnolt UI-val ellátott, átskinezett Win10, amibe default bekapcsoltak régebbi, opcionális technológiákat (UEFI boot, secury boot, TPM, VBS kötelezővé tétele), meg felkészítették a kernelt a kis/nagymagos mizériára. Régi gépeken egy deka értelme nincs. Egyszerű, a MS-nak és Intelnek nagyon kellett már a pénz, a covid okozta kiesések pótlására. A MS a biztonsággal indokolja, de mindenki látja, hogy bullshit, mert a malware-ek majd a secure bootot, TPM, VBS kombót is ki fogják majd játszani, csak idő kérdése, míg felkészítik rá őket. A Windows ezzel semmivel nem lesz biztonságosabb, ugyanaz a biztonsági résekkel, megbízhatatlan .exe-kel szitázott malwaretanya lesz, ami eddig is volt, csak kizártak egy csomó gépet. Már az egymagában egy vicc, hogy egy i7-7700K, meg Ryzen 5 1600-1800X nem támogatott, de egy hozzájuk képest csigalassú Celeron N-es táblagép meg igen. Ez már egyenesen viccnek is rossz, annyira egyértelmű, hogy most már az IT-ben járatlan laikus user is látja, hogy szándékos elavultatás, nincs technológiai alapja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tessék, én ezt a videót néztem, de abban a hozzászólásban is van egy hasonló videó, amire válaszoltam. Mindkettőben Notepad-del nyitják meg az appreiserres.dll-t, az én videómon 3:05-nél kezdi. Ez így nem működhet, és szerintem nem is működik, mert elmenti, de a bináris így nem lesz működőképes, hogy a hossza is megváltozott, eltolódnak benne memóriacímek, elágazási pontok. Ami miatt működni látszik, az szerintem az, hogy a Win11 telepítő megpróbálja betölteni ezt a dll-t, de az csöndben crachel a háttérben, vagy csak a telepítő érzékeli, hogy érvénytelen fájl, és meg se próbálja betölteni, így a TPM ellenőrzéses részt kihagyja. Ehhez viszont nem kéne szerkeszteni, hanem elég lenne vagy törölni a kérdéses dll-t, vagy létrehozni egy fájlt 0 bájt tartalommal és átnevezni appreiserres.dll-re.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Elvileg a Rufus-t használó módszer gyorsabb. --> igen, de azzal nem tudsz nem supportált gépet upgradelni úgy hogy mindened megmaradjon, rufussal csak a clean install fog menni.

Ez már egyenesen viccnek is rossz, annyira egyértelmű, hogy most már az IT-ben járatlan laikus user is látja, hogy szándékos elavultatás, nincs technológiai alapja. --> Szerencsére van napról napra életképesebb alternatíva, illetve 2025-ös EOL se ma lesz.

Én továbbra is tartom azt hogy amint közeleg a W10 EOL és a marketshare 90% W10 lesz még mindig akkor hirtelen eltűnnek ezek a követelmények, jön az óra mellé a frissítőke ikon és kezdődik pontosan ugyanaz a júzer szadizás ami a W10 torkokon lepaszírozásakor ment.

Igen, már ezt is kibeszéltük többször. A 2025-ös Win10 EOL sokára lesz, sőt, aki élelmes, 2029-ig LTSB Win10-et is lewarezolhat. De ez a rengeteg idő nagyon gyorsan elmegy ám, főleg a halogatóknak, akik csak tologatják el az időpontját, hogy másra álljanak rá. Nekik pár szempillantás. Az is igaz, hogy mire eljön a Win10 EOL, addigra a PC-s globális géppark kb. ki is cserélődik Win11 ready hardverekre, de ez a lényegen nem változtat, hogy egy ez görény húzás volt a MS részéről.

Alternatíva sincs, a Linux tré, mert nem rajzol ki olyan gyorsan (főleg szerveren, és headless embedded eszközökön, ahol nincs is X), mint a Win32 GID GUI, meg 1% CPU terhelés helyett 5-10% van, ha egész nap az ablakokat rángatod, meg görgetsz sok km/h-val. Különben is az Ö Dóbi Fotóbolt, Végső Érvágás Pro, meg a GépjárműKED az nem megy rajta, arra meg minden usernek szüksége van, ezt régóta tudjuk. Persze, itt a HUP-on többen is linuxozunk, de mi kivételes zsenik vagyunk, meg szakállas, szandálos programozók, mérnök urak, fejlődésmániás babzsákfejlesztők, akik abakuszon is eltologatnák a biteket, meg elég lenne egy logarléc is, stb..

Abban viszont igazad van, hogy ez már a Win10-zel is így ment, amit csak erőszakkal (auto update) tudtak mindenki torkán lenyomni, ha kell, akkor ingyen, meg kellett hozzá az is, hogy a Win8.x oltári ergya legyen, a Win7-et meg elkaszálják (előbb Skylake meg újabbakon nem engedték a Win7 update-et, majd a mainstream support járt le, most a végső EOL jön el), egyébként Win10-re se nagyon váltottak volna sokan, a mai napig, ha nincsenek kényszerítve, egy az egyben ki is hagyták volna.

Ha viszont úgy nézzük, a Win7-8 véső EOL az annyiból lesz jó, hogy az XP és a Win7-8 teljes kihalásával már tényleg válaszút elé kerülnek a userek. Win10-nek kevés lesz hátra, Mac drága és lezárt rendszer, Win11 olyan, amilyen, Linux szar, Android szar, minden szar, már nem lesznek régi beidegződések, hogy egy „megszokott” rendszer mellett lecövekeljenek, mindenképp fájdalmas lesz a váltás, ez meg teret engedhet az objektivitásnak, véletlenül felmehet mégis a Snapuntu (a többi disztró még mindig nem létezik), stb.. Eddig ugyanis az ókonzervatív usereknek mindig volt valami mentőöv, amin leragadhattak egy régi jól megszokott mentén, egy kis szalmaszál mindig volt hagyva, lehetett annak mentén halogatni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez legyen a júzerek gondja. Ha szüksége van az új winre akkor vesz új vasat és örül neki. Ha drága drága, ha szar szar ez van, neki ez kell, megoldja. Ez az átlag, az úgynevezett fogyasztó, ő pörgeti a gazdaságot.

Mac nem drága, csak más kategória. 2009-es 13-as MBP gépemet mind a mai napig használják napi szinten. Semmi baja, sehol egy törés, összeépítési minőség átlagon felüli, a tapipad zseniális, az OS bár nem a legújabb de fluid és teszi a dolgát, van rá friss róka és króm, sőt még a fotosopp is elpereg rajta kényelmesen. Ha meg a mostani M1-es maceket nézed akkor még kimondottan olcsók is ár/érték arányban. Lehet utálni az apple-t, de mutass nekem egy másik olyan laptopot amin 10+ órát tudsz videót vágni madzagért könyörgés nélkül és nincs rajta harapott alma (csak a hatékonyság miatt a példa, ehhez képest az x86 botrány).

Linux pedig igenis életképes alternatíva. Én a rossz hírű "snapbuntun" játszom, vágom a gyerkőcömről készült felvételeket, javítgatom a képeket, dolgozom és intézem a napi dolgaimat. És nem, nem turkálok napi szinten a terminálba, van hogy kimondottan hiányzik is egy kis bütykölés ezen a téren, de manapság ott tartunk hogy egy dózert többet kell bütykölni. WU elcsesz valamit, rollbackelni kell, driverekkel kell varázsolni hogy egy régebbi cucc menjen, zaklat a VGA szarja is hogy frissíts, a nyomtatás gondolatát meg mostanában az MS nem igazán tartja fontosnak, ellenben rémálmodik vele.

Aztán itt a tizenegyeske aminek a felülete megint olyan mint a W10-é volt induláskor (és még mindig nagyrészt ugyanott tart), fele a régi koncepció, fele az új, az egész egy félkész bugtenger, de majd kipeccseljük, úgyis ez lesz pistike laptopján a média marktban. Majd ha pistikének nem tetszik utánanéz és vált, vagy elfogadja hogy olyan amilyen, fájjon az ő feje miatta. Vagy ha ő nem ért hozzá akkor fizessen meg valakit aki rendbe teszi a gépét, felhenköli a régi gépére a 11-et valami mókolással vagy rájön hogy létezik működőképes alternatíva és azt választja.

 

szummázva: mehh. Engem nem érint, a világ meg majd megoldja ahogy akarja.

Szerintem félreértetted az iróniát abban, amit írtam. Ubuntut nem szeretem, de ez csak a Gnome-os, Snap-okkal telerakott fő (sima) kiadására vonatkozik, a többi Community editionjére nem, pl. Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu, stb., meg a leszármazottjaira se (PopOS, Mint, stb.). Amin ironizáltam, hogy sok ember meg csak a kifogást keresi, ha fel is tesz Linuxot, csak Ubuntut, mert a többi disztró nem létezik (segítek: irónia). Meg jönnek a hülye Photoshop, AutoCAD, stb. kifogással, amire igazából a userek 0,0001%-ának van szüksége. Még az MS Office-ról sem mondanám, hogy átlag usernek annyira fontos lenne, hogy mindenképp a MS-osat használja. Már a gaming sem lehet kifogás, az átlag usereknek és casual gamereknek már sokféle játék áll a rendelkezésére. Egyedül a RGB mániás, Twitchre streamelő, legújabb játékcímekhez ragaszkodó, szándékosan Windows only hardvert vásároló hardcore gamereknek nem opció a Linux, de ők ezt maguknak köszönhetik.

Igen, engem sem érint, már majdnem 8. éve csak Linux, és ahogy a mostani OS-helyzetet nézem, ez nem is fog változni az elkövetkező min. 20 évben, esetleg ha a Linux beleállna a földbe, váltok FreeBSD-re. Windows már semmiképp, nem érdekel akkor se, ha elkezdik ingyen adni, meg kiveszik a telemetriát, engednek a hardverkövetelményekből.

Engem egyébként a megnövekedett hardverkövetelmény nem zavarna, mert kifejezetten fejlődésmániás (®© by hajbazer) vagyok, engem az zavar, hogy mondvacsinált okból avultatnak el. Ha tényleg valami technikai újdonságot erőltetnének, aminek van pozitív hozadéka, pl. valami spéci utasításkészlet, amitől minden gyorsabb lesz, stb., vagy kinyit lehetőségeket, akkor arra azt mondanám, hogy jó, lapozzunk, fejlődjünk, váltson mindenki.

Bár sajnos ennek nyomai már Linux-vonalon is látszanak, hogy pl. megszüntetik a classic Mesa támogatását pl. az Intel 1-8. gen Core i CPU-k iGPU-jainak, és ilyen Amber, Crocus, Iris keverés fog menni helyette, amit senki nem ért, annyira át van bonyolítva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

az zavar, hogy mondvacsinált okból avultatnak el. Ha tényleg valami technikai újdonságot erőltetnének, aminek van pozitív hozadéka, pl. valami spéci utasításkészlet, amitől minden gyorsabb lesz, stb., vagy kinyit lehetőségeket, akkor arra azt mondanám, hogy jó, lapozzunk, fejlődjünk, váltson mindenki

Én is pont erről szoktam pofázni, de mindegy is.

Bár sajnos ennek nyomai már Linux-vonalon is látszanak, hogy pl. megszüntetik a classic Mesa támogatását pl. az Intel 1-8. gen Core i CPU-k iGPU-jainak, és ilyen Amber, Crocus, Iris keverés fog menni helyette, amit senki nem ért, annyira át van bonyolítva.

Apropó, még mindig biztos vagy benne, hogy a legfrissebb szoftvert éri meg használni akkor is, ha hardver tekintetében nem rohansz előre a semmibe és dobálod ki 3-5 évente a géped (a 8. generáció mindössze 2 éves)?

A legfrissebb szoftverben biztos vagyok, az Linux alatt elég alap, ha játszani is akarsz, meg mindenféle kódot forráskódból forgatni (olyanokat, amik nincsenek benne a disztró tárolójában). Win11 esetében viszont nem ez a helyzet, ott érdemesebb jó ideig Win10-en maradni.

A 8. generáció már 3 éves, de igazad van. A 7. gen Intel, Ryzen 1. gen (beleértve az 1. gen Threadrippert) és nem támogatja a Win11, a 8. generációt meg a Mesa Iris nem. Azért az még nekem is durva, hogy ilyen relatíve új hardvert szanálnak, ezek teljesítményre sem rosszak még ma se. Linux vonalon persze lesz rá megoldás, csak nem tudja senki, hogy 1) hogyan lehet ellenőrizni milyen driverrel fut az Intel GPU 2) mit kell állítani, feltenni, hogy a jó driver hajtsa, emiatt még szakmai fórumok topikjaiban is csak a kavar meg a találgatás megy, és kevergetik az Intel Core i generációkat az Intel GPU generációkkal (két külön dolog), meg a X.org DRI drivert a kerneldriverrel, teljes a káosz, a fejlesztők meg a hülye nyilatkozataikat tolják, ami kb. csak  felét magyarázza, azt is félre. Win11-en meg marad a cselezés, hogy felmenjen a rendszer, és ne nézze a procit, TPM-et.

Szerintem ma a reális támogatási vonal az 1. gen Core i, és AMD FX+újabbak. Esetleg ha nagyon jó fiúk akarnak lenni, akkor Intel-vonalon C2D, AMD vonalon Phenom lehetne a meghúzandó minimum, és akkor kedveztek a régi gépeseknek is egy kicsit.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A legújabb linukszom meg azt írja ki: firewire csatolót találtam, ejnyebejnye, legközelebb már nem lesz ilyen.

Persze nem vág földhöz, hiszen az ffado úgy sem kezeli a 10+ éves fw DAC-omat. De 10+ éve sem kezelte.

Konklúzió: Ha én írom a zoftvert, akkor csak az én asztalomon található gépen fog futni. :-D

Megoldás: Minimál win7+foobar2000=zenejétszó. Ugyanis a híres pulsealsa+világelső RT hangcsipp torzít, mint barom.

(Persze a win7 is csak azért, hogy a legfrissebb foobar2000 is menjen rajta. Pedig az xp eddig is mindent le tudott játszani. Még a yt videókat is - foobar2000 alól!!)

Akkor TPM támogatás sem kell hozzá ??

Nem arra az update-ra gondoltam, hanem a telepítés utánira. A WU-ra gondoltam.

Ja, erre is vannak eszközök: öcsémnek van olyan win7-ese, aminek win10-es telepítője van, így felmegy olyan gépekre is, amikre a win7 telepítő nem felrakni a rendszert, pedig maga az OS tud futni rajta. :)

Pentium 2-re nem lehet feltenni, mert a Win11 CPU utasításkészletbeli igényei megegyeznek a Win8-10-zel, azaz vagy PAE, NX, SSE2 vagy 64 bit + XCHGCMP8, ezeknek egyikét sem hozza a P2-P3. A korai P4-ek sem. A késői s775-ös P4-ek némelyike hozza a 32 bites követelményeket.

Ennek ellenére P4-re lassan már csak terítőt virágvázával meg retró XP-t érdemes tenni, soványabb modern Linux is csak döcögni fog rajta, nem hogy a Win8-11, böngészésre meg nettó alkalmatlan OS-től függetlenül. Ezekre már a Win10-et sem volt érdemes feltenni. Meg ez a tényen nem változtat, hogy a MS genyó, és egy i7-7700K és egy Ryzen 1600 sem támogatott. Ez tényleg a mesterséges elavultatásra ékes példa, nem lehet rajta mit magyarázni. Igen, Rufus-szal kicselezhető, most még, de a frissítéseket sanszosan bukhatja az ember. A MS mindent meg fog tenni, hogy a támogatatlan hardvert használó userek szopatva legyenek nagyon tisztességesen.

A legnagyobb érv a Win11 ellen, hogy még támogatott gépen sem ad semmi pluszt a Win10 ellenében. Lényegében az UI-t újították meg, meg kötelező tették a virtualization-based security (VBS) funkciót, de ez utóbbit még Win10-en is be lehet kapcsolni. Erre inkább majd 2025-ben érdemes visszatérni.

Ezt egyébként már Win7-nél is eljátszották, hogy 256 MB RAM-os P2-P3-as gépekre is felhekkelték, hát sok értelme nem volt annak sem, lefőtt egy kávé, mire bebootolt, meg eltelt 2-3 perc, mire megnyílt rajta bármilyen apró alkalmazás, magyarán csak cirkuszi mutatvány az egész. Lehetni mindent lehet, 486-osra is lehet a mai napig Gentoo-t tenni, de ettől még használhatatlan marad. A P4 egyértelműen retró, aki ilyen gépet tart, az ma már csak retrózásra használja, főleg, hogy ez volt az utolsó platform, ami Win98-cal kompatibilis volt Intel-vonalon, meg akár még a DOS is elment rajta, és 1-2 lapon még volt ISA foglalat, ezért retrózásra egy sokoldalú platform, nem drága, sok van belőle, annyira nem ritka, hogy a gyűjtők felstrófolják az árakat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az 1600AF támogatott, mert az egy átszitázott, órajel-csökkentett 2600-as, ami már Zen+, és épp úgy támogatott, mint a rendes 2600. De az, hogy 2xxx-es egy Ryzen, még az se jelenti azt, hogy támogatott, mert pl. a 2200G és 2400G se támogatott a Win11-nél, mert azok meg lényegében 1. gen Zen architektúra, és csak átszámozott 1xxx-ek integrált GPU-val, de már a 2-es sorozat részeként kiadva. Agyrák az egész, mondvacsinált komédia, a MS saját magából csinál viccet ezzel az önkényes támogatási határvonallal.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Abban egyetértek, hogy az AthlonXP, Athlon64 procik verték a P4-eket, ami evolúciós zsákutca. De az Intel mellett szól, hogy abban lehet Hyper-Threading, meg több cache, és az Intel-vonalon ebben az időszakban még stabilabb chipsetek voltak a lapokon, jobb IDE vezérlő, jobb driverek, stb.. Azzal is egyetértek, hogy a DOS inkább való P1-e, de sokan azért döntenek P2-P4-es gép mellett, mert az még tudja futtatni, és nem akarnak külön minden korszakra külön retró gépet tartani, mert se helyük, se forrásuk rá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

De az én igazi szerelmem a 486 mindörökre :)

Hát nekem is, több okból. Van otthon működő PCI-os 486-os alaplapom, meg 33, 40, 50, 66, 80, 133MHz-es procijaim (Intel, Cyrix, TI). A legjobb 486-os chipsetek asszem meg tudták hajtani az SDRAM-ot is, azért úgy már nem lehettek annyira lassúak - amúgy simán lehet, hogy a Cortex M4 MCU-k, amikkel dolgozok most, 120MHz-en kenterbe verik minden tekintetben még a 133MHz-es AMD 486-osokat is... pl. ennek az M4-nek a 256kB belső SRAM-ja felé az átviteli sebesség kb. 130MB/s, míg a ráaggatott külső SDRAM-mal kb. 30-35MB/s-mal tud beszélgetni. Nem tudom, a 486-os milyen sebességgel tudott a gyakorlatban elérni memóriát. Egyszer lehet, h megpróbálom összehasonlítani vhogy a kettőt... ;)

Csak memória sávszélben nem tudom van-e értelme összehasonlítani. A VLB-n az IO throughput elég jó is lehetett, főleg 50 MHz-en. Ha nem tévedek akkor az olyan 200 MB/s? Már ha ment annyival :)

Mikrokontrollerekhez meg ritkán raknak 32 bites elérésű külső memóriát, bár a nagyobbak támogatják. Hogy utasításkészletben melyik lehetett jobb, azt nem tudom megítélni.

A PC előnye inkább épp az, hogy egy csomó dolog ki volt szervezve: HDD kezelés, floppy kezelés, videókari, hangkari, ezekkel a procinak csak minimálisan kellett foglalkoznia. De tény hogy a mai MCU-k nagyon durvák.

A P2-P3 is népszerű, de annak felment az ára, mert kezd már belőle kevés lenni, gyűjtők, retrósok sok példányt felvásároltak. P4-ből viszont több van. P4-en kizárólag s423 és s478-as P4-et értek, az s775-nek már nincs Win9x és DOS-os támogatása egyáltalán.

486-osnak az a hátránya, hogy az tényleg csak DOS, Win3.x, OS/2, NT3.1-4, Win95-re való, Win98/2k/XP felejtős rajta. Mindenesetre retrósok körébe népszerű ez is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

486-oson én is próbáltam anno DSL-t, meg talán a TinyCore is menne rajta, de azok annyira régi kernellel dolgoznak, hogy van majdnem 20 éves, így nem tekintem teljes értékű (modern) Linuxnak. 486-oson egyébként nem is a MHz-ek a baj, hanem általában a memória kevés, és a háttértár I/O-ja nagyon lassú. Ezen a videón látni, ahogy egy 486-os futtat modern Gentoo-t, fájdalmasan lassú, pedig ez az egyik legerősebb 486-os (AMD 5x86), 100 MHz feletti órajel, nagyobb cache, mint a klasszik 486-osokon, 64 MB RAM, stb., és még így is vergődés, grafikus felület nélkül is. 486-os retrózni való, tipikusan DOS, Win 3.x kombóval, és lehet hajtani mással, de értelmét veszti.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem a retró arról szól hogy korabeli szoftvert futtassunk rajta :)

A sima win95 office 97-el egyébként nekem tökéletesen futott. Igaz, 64 mega RAM-al, ami akkoriban óriásinak számított (kevesebbel nem próbáltam, lehet menne kevesebbel is). Még valami ősi firefox-ot is elindítottam rajta (ez már nyilván nem az a korszak). Na az lassú volt mint a dög.

De a win 95 OSR 2 meg a win 98 már használhatatlanul lassúnak tűnt.

Tinycore megy rajta, de nem mindig a gyári kernellel. Fordítottam én rá 5+-ost is, és néha sikerült elindítani.

Ami az IO-t illeti, VLB-s kontrollert tettem bele, de azt meg nem mondom, hogy ez milyen io throughputot csinál. Igaz, ki lehetne mérni. De tényleg nem gyors, pedig egy SSHD van rajta IDE<->SATA átalakítóval, nem hinném hogy az lenne a bottleneck. De az egész linuxos móka csak arra volt, hogy ott kényelmesebben tudok pl. fájlokat másolni rá, semmi másra.

Szerkesztve: 2021. 11. 29., h – 09:26

Valaki ez írta egy másik postban Win11  TPM elenőrzés kikapcsolásáról ::

igaz kikapcsoltam a TPM meg proci ellenőrzést  A telepítő rendszerleíró adabázisában lehet kikapcsolni, a parancssorból indított regedit32-vel.

 

Valaki tudja , hogy hol lenne ez a registry bejegyzés ??

 

Megtaláltam Youtube -on a megoldást ..

Szerkesztve: 2021. 12. 01., sze – 14:35

Én is upgrade-elnék Win 11-re, azonban:

1. A Microsoft csinált egy PC Health check nevű applikációt

2. Letöltöttem, telepítettem, lefuttattam

3. Megállapította, hogy:

3.1 TPM 2.0-t engedélyezni kell (jelentsen az bármit is)

3.2 "A processzor jelenleg nem támogatott a Windows 11...

Processzor: Intel(R) Core(TM) i7-4800MQ CPU @ 2.70GHz"

Kérdéseim a következők:

1. TPM 2.0-t be tudom kapcsolni a laptopomon?

2. Várható, hogy "A processzor támogatott a Windows 11"?

3. A támogatott processzorok listája látványosan foghíjas a Core i7 magasságában. Tervezik a közeljövőben támogatni ezeket a CPU-kat is?

2-3 évig szerelték őket, nem reális. Mondom másképp: a hivatkozott proci 3. generációs, jelenleg a 12. a következő....

 

Hajbazer hol vagy, amikor szükség van rád?

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Hajbi még nem jelent meg, hogy használhatok XP-t ? csoda...

Ékes bizonyítéka annak, hogy a Microsoft a követelményeit nem a gyakorlatra alapozta, hanem csak kidobatni-újravásároltatni akarja a számítógépeket az OEM-extraprofit, az újabbnál újabb Windows 11-licencek és a minél kevesebb támogatott hardver idealizmusa (értsd: a tesztelésen, maintenance-en való spúrkodás) reményében.