Melyiket vásároljam?

Fórumok

Mivel én magam nem foglalkoztam sem játékokkal, sem egyéb grafikai dologgal linux alatt, most adott egy helyzet amire jó lenne megfelelő választ találnom. Van egy kedves ismerős aki évekkel ezelőtt áttért ubuntura, azonban a grafikai teljesítményt szeretné jobban feltornászni az alaplapi szintről (és grafikai szoftvereket használni, pl. FlowBlade, Kdenlive). Ehhez vannak is most olcsón depóból nagyon jó kártyák, viszont nem tudjuk, hogy melyik mennyire kompatibilis az Ubuntu 20.04 LTS rendszerrel. Az alábbi kártyák közül kellene kiválasztani a legmegfelelőbbet:

NVidia Quadro 4000 2 Gb GDDR5

NVidia Quadro FX4800 1,5 Gb 384-bit CUDA 192 core

NVidia Quadro K620 2 Gb 128-bit

Akinek van ez ügyben tapasztalata, írja meg javaslatait. Köszönöm!

Hozzászólások

Kompatibilitási probléma leginkább akkor lépne fel, ha netán a Nvidia linuxos drivere nem támogatná valamelyiket, de szerintem ezeket a kártyákat támogatja. Van egy Dell masinám Quadro 600-as kártyával, és semmilyen problémát nem tapasztaltam az elmúlt évek során. Felment az Nvidia drivere, és működik.

Talán inkább onnan kellene megközelíteni a dolgot, hogy mire szeretné használni a gépet az ismerősöd, mert hátha az adott szoftver hardverkövetelményeinek ismeretében egyértelmű lesz, melyiket kell választani.

Quadro 4000 - GF100 - Fermi (2010)
Quadro FX4800 - GT200GL - Tesla (2006)
Quadro K620 - GM107-860 - Maxwell (2014)

Ha binaris driverben gondolkodtok, akkor figyelni kell a kartyak eletkorara. A Tesla es a Fermi alapu eszkozokhoz mar csak az nVidia "Legacy" driverei jok, a Teslahoz a 340.xx-es sorozat (ide 2019 decembereben jott az utolso), a Fermihez pedig a 390.xx-es sorozat (ide 2021 juliusaban erkezett uj verzio), a Maxwell jelenleg teljes ertekuen tamogatott.

Ha ezek kozul kellene vasarolni, a tamogatottsag miatt a Fermit es a Teslat maximum akkor hoznam el, ha nem kerul tobbe, mint 0 Ft. 

A teljesitmenyt nem tudom/nem mertem. Az opensource driverrel nem megy a CUDA pl., illetve nem tudom, hogy ma mi a helyzet, de jartam ugy a multban (kb. 15 eve), hogy az opensource driver csak 1.5-os OpenGL-t adott, mig ugyonakkor a binaris, az 2.1-es verziot. En a binarist hasznalom/hasznaltam mindig. Jelenleg nincs aktivan hasznalt nVidia kartyam.

Lehet, érdemes lenne konkrétabban leírni, milyen felhasználásra kell, és milyen gép van hozzá, és van-e konkrét jelenség/probléma, ami miatt az ismerősöd videokártya-beszerzést fontolgat.

:)