Kézfogás a munkahelyen/ügyfélnél? (2021)

Címkék

II. forduló

Vannak, akinek mániájuk a(z akár kényszeredett) spanoskodás, vannak, akik számára semleges. Vannak, akik higiéniai okokból kerülik, vannak, akik rühellik. Te hogy vagy vele most? 2020-as eredmények itt.

Alap nálam a kézfogás! Általában én kezdeményezem!
10% (93 szavazat)
Nincs vele bajom. Ha nyújtják elfogadom vagy én kezdeményezem.
45% (434 szavazat)
Inkább kerülöm. Ha muszáj elfogadom. Sosem kezdeményezem.
33% (320 szavazat)
Rühellem. Ha nem tudom elkerülni, elfogadom, de utána kézmosás, fertőtlenítő stb.
10% (92 szavazat)
Egyéb, leírom.
2% (21 szavazat)
Összes szavazat: 960

Hozzászólások

Covid előtt alap volt, most eltűnt sajnos óvatosságból.

Úgy, hogy a kézfogás után fertőtlenited a kezed. Nem nagy ügy szerintem. Ott a zsebből elővehető spray, vagy gél. Meg lehet ezt diszkréten oldani. Inkább kezet fogok a másikkal és tartózkodom az arcom fogdosásától addig amig lehetőségem nincs fertőtleniteni. (de egyébként idővel megmondták hogy elsősorban légúton terjed, a nyunyóka fertőtlenitgetésének alig van valós jelentősége).

Szerintem ez teljesen valid volt amig nem voltak oltások. Most meg van egy raklappal. Ugyan mi a rákért tilos? Ott az oltás, meg a kézmosás ha annyira félsz.

Elég szar hogy az emberek egyébként is meglevő egymástól való undorodását és távolságtartását még tovább növeljük, és még megy is hozzá a tapsikolás :(

Én nem nyújtom mert tudom hogy sokan ódzkodnak tőle, de ha felajánlják elfogadom. Nem akarok elszeparált burokban élni, elég volt abból 1-1,5 év.

Igy van. Sajnálkozom amiatt, hogy az emberek nem kis része egy lépéssel távolabbra lép most mindenkitől. Idegenedünk el egymástól. :( Értem én hogy virusvédelem, de most már ott az oltás és a könnyen alkalmazható személyes védelem (fertőtlenitő, maszk). Arról nem is beszélve hogy ha kimaxoljuk ezt az elszeparálódást, hosszú távon csak még jobban beszopatjuk az immunrendszerünket.

Nálam a covid-dal se tűnt el. Nem kezdeményezem, de ha nyújtják, elfogadom, mivel ellenséges taplóság nem elfogadni. Ha most nálad csak a covid az akadálya, akkor moss utána kezet, vagy kézfertőtlenítőzz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egyáltalán nem. Aki aggódik, 4 oltás 2-3 körével már be tudta oltani magát, meg izolálni, stb.. De jó, fogjuk rá, jelenlegi helyzet, mind meghalunk, akkor is sok embernek sértő. Én alapból covid nélkül sem szeretem a kezezést, de ez nem a szeretetről szól, hanem a társadalmi normáról, együttélési szabályokról.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez nem szubjektív megítélés. Ez a társadalmi szokás, és ha nem kezezel, meg nem fogadod el, taplónak fognak nézni, bántónak érzik, hogy leprásnak kezeled őket. Ezt nem én mondom, ez így van, emiatt kezezek én is, mert nem engedhetem meg magamnak, hogy embereket taplósággal magam ellen hangoljak. Olyan, mint a köszönés és hasonlók. Mint írtam, ha rajtam múlna, én covid nélkül sem kezeznék senkivel, mert elavult, hülye szokásnak tartottam mindig is, kezezést, ölelgetést, vállveregetést, ember pofájába belemászást és intim/baráti fülsugdosást, és egyéb baromságokat is, de minden racionalizálás hiába, ha egyszer ez még társadalmi norma, akkor az, ezen se a covid, se az ebola, se egy leprajárvány nem fog változtatni. Tudom, ez sokaknak elfogadhatatlan, de az a lényegen nem változtat.

Nem csak a kezezés, ezt is hangsúlyozom. Régen, pl. a múlt rendszerben bevett volt, hogy azzal is meg tudtál valaki sérteni, hogy nem ittál együtt velük, meg visszautasítottad az ilyen meghívást, nem fogadtál el egy pohárkával sem. Már akkor se érdekelt senkit, hogy idült alkoholizmusból gyógyultál ki, meg te mélyen vallásos meg abszcinens vagy, orvosod nem ajánlja, gyógyszert szedsz, stb., hanem jól megsértődtek, aki ezt az akkori normát nem követte.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ahol élek, nem divat és én nem is bánom. 15 éve még fura volt, de amúgy nekem ez így bejön. Nem szerettem soha minden „idegennel” kezet rázni a közeli ismerősök persze más (itt is, most is). Manapság ha mégis valaki kézfogós beállítottságú itt, akkor csak az öklével jelzi (nem kidobó vagyok, az egy másik ököl). Egy új megbeszélésen a bemutatkozásnál más téma, az az illendőségi kézfogás és olyankor azért a környezet is más.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Kezfogas? Az ujjperc-ropogtatos Calcium-teszt? :)

Tavaly is, idén is: (x) Nincs vele bajom.

Bár ez így nem pontos. Valamiért a mostani melóhelyen nem divat, de mondjuk korábbinál az volt. Ismerősi körben szintén, valahol kb. elvárás, és csináljuk, valahol abszolút nem. A COVID nem nagyon befolyásolta ezeket, legfeljebb az elején.

Szerkesztve: 2021. 11. 25., cs – 10:11

Egy szinten állókkal általában kezdeményezem, de mondom, hogy ha neki is oké, csak akkor. Eddig csak páran mondták, hogy nem akarnak kezet fogni.

Ügyfélhez menve, nem kezdeményezem, hanem ahogy a megrendelő tesz, ha kezezni akar szívesen kezezek. Bár ezeket az eseteket 1 kezemen meg tudom számolni, mostanában ritkán találkozik az ember ügyféllel.

 

Véleményem szerint marhaság a kézfogásról leszokni a Covid miatt, de ezt már 1000x kifejtettem, nem kezdem itt újra. Ha valaki eleve utálja tapogatni a másik kezét, azt is elfogadom, nem sértődök meg, nekem tök mindegy. Legfeljebb nem leszünk annyira jóban a dolog tudatalatti szintjén, nem tragédia.

 

Szerk.: jé, tavaly hozzá sem szóltam. Hogy lehet ez?

Covidtol fuggetlenul nem vagyok oda erte... Plane amikor az irodaba bejon valaki es szukseget erzi minden egyes emberrel sorban lekezelni... herotom van tole. Nyilvan ha nyujtjak, elfogadom.

Ha kezet nyújtanak, kezet fogok, sosem kezdeményezem. Nem rühellem, nem kerülöm, nincs vele bajom, csak szimplán hülyeségnek tartom.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Teljesen helyzetfüggő. A sűrű kapcsolatoknál (pl munkahely) magamtól általában nem érzem igényét, a mindenkivel lekezelünk, mikor megjövünk dolgot már középsuli óta nem igazán értem, ott bőven jó egy köszönés. Cserében mostanában azért azokkal, akikkel egyébként jóban vagyunk, meg sokat is beszélünk, csak nem személyesen általában ilyenkor azért szoktunk kezet fogni, mert mégis.

Tárgyalásokon ügyfélnél viszont szerintem alap, annyi, hogy ilyen helyzetben figyelem a másikat belépés után, ha határozatlannak látszik, akkor vagy nem nem nyújtom, vagy rákérdezek, hogy nem tudom, most hogy, és max kiengedünk egy ökölpacsiban.  (Ez utóbbi egyébként a mindenkivel lekezezés helyett is elő szokott néha kerülni)

a nyavalya kezdete óta én is kerülöm

alternatíva az ökölpacsi, ez +maradt, és többnyire le is váltotta

futársrácoktól láttam, hogy kézfogás helyett, bal lábbal hátrafelé összerúgtak, mint a lovak ... //patkópacsi ???// :):):)

Ha más miatt nem, nekem annyiból bejött a covid, hogy az emberek távolságtartobbak lettek. Jobban megvan a privát szférám, nem bújnak úgy a pofámba ha sorba állok, nem jön a benzinkutas, hogy segít megtankolni stbstb

Remélek ezek covid után is megmaradnak. 

Fedora 38, Thinkpad x280

Megállok az autómmal a bevárárló központ parkolóban a bejártattól a lehető legmesszebb, sehol egy autó. Szuper, a paraszt nem nyitja rá a szakad szara ajtaját az autómra és kényelmesen ki is tudok szállni. Mire visszaérek, mellette áll egy leszakadt 1000 éves szar, de olyan közel, hogy ajtót ne tudjak nyitni. Egyébként a parkolóban 4000 szabad hely, bárhol megállhatott volna. Akár mellettem is, hogy kényelmesen elférjünk.

Ilyenkor azért elhagyja a számat, hogy nagy az isten állatkertje.

trey @ gépház

Ahogy egyre több az ember a Földön, egyre kevesebb a hely, egyre nagyobb a zsúfoltság, stressz meg minden, ami ezzel együtt jár.

"Akár egy halom hasított fa,
hever egymáson a világ,
szorítja, nyomja, összefogja
egyik dolog a másikát
s így mindenik determinált."

(József Attila)

Miközben egyre erősebb az antiszociális magatartás, elidegenedés.

A kézfogás nehéz, ha soha nem találkozom egy munkatársammal sem.

És ez így van jól! Amúgy se szeretek kezet fogni, nem mosnak sokan kezet pipilés után... meg orrtúrás, meg seggvakarás :)

A Corona előtt alap volt a reggeli kézfogás, habár mikor utolsónak érkezett valaki az irodába zavarónak tekintettem, hogy mindenki asztalához odament és félbeszakította az illető tevékenységét. A bagósokkal ha lehetett kerültem a kézfogást. Volt dohányzóként, saját tapasztalatból írom, ezek az emberek nem veszik észre magukon mennyire bűzlenek.

Jelen pillanatban, a járvány miatt a kézfogás szünetel.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Ügyfél, alvállalkozó, üzletfél: Papír, Kő, lófasz azaz Kéznyújtás, ökölpacsi, diszkrét beintés a próbálkozási sorrend.

Munkatársaknál, köszönés, intés, beintés. A viszonyok a függvényében.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Covid előtt munkatársakkal megérkezés és távozáskor végig kézfogásoltunk.

Most:

- igaz, hogy HO-ban vagyunk, de heti egy-két napot bent vagyunk - megérkezéskor én kezet fogok - ha kolléga inkább ököl koccot akar akkor módosítom.

Utána kezet mostok, kéz fertőtlenítés - csak az után veszem elő a laptopom. Mondtam, a kollégáknak, hogy elnézést -- én szivesen fogok, kezet de ne vegyék tiszteletlenségnek, ha utána kezet mosok stb.. A liftet is csak kis ujjal nyomom meg, a iroda ajtó régebben ujjnyomattal nyílt most már van proxi kártya.

Nekem az asztalon le van takarva a billentyűzet stb - ettől függetlenül mindig meg szoktam törölni reggel , az asztalomat is fertőtlenítő cuccal..

Nap végén már nincs kézfogás, csak elköszönés.

Boltban bev. kocsi fogóját is törlöm.

 Saját kocsim kilincsét , kormányt, rádiót , sebváltót szépen áttörlöm. 

lehet hogy ez mind túlzás, de én így gondolom.. és csinálom

For Whites Only meeting room!

Szerintem sokkal jobb átesni egy betegségen és immunissá válni ellene, mint fertőtlenített világban legyengült immunrendszerrel az első bacitól kipusztulni.

A Covid-ot is elkapjuk előbb-utóbb, teljesen mindegy, hogy mit csinálunk vagy mit nem. Én azon a véleményen vagyok, hogy egy Covid-gyógyult ellenanyaga sokkal természetesebb, egészségesebb, mint egy laborban kifejlesztett szintetikus valami.

Így van, de nem erre gondoltam elsősorban.

Hanem arra, hogy ha minél többféle bacilus, vírus, gomba van, annál jobban tudják egymást kordában tartani. Ha kiírtjuk ezeket, akkor egy-két fajta fog elszaporodni, ami önmagában lehet toxikus, illetve kevésbé ad védelmet más "kórokozók" ellen.

Két dolog:

1. Az immunitás (védettség) nem azt jelenti, hogy nem fertőződsz meg, hanem azt, hogy a szervezet szinte azonnal megkezdi a hatékony védekezést. Ettől még lehetsz beteg, sőt meg is halhatsz. Ha nem vagy védett, akkor akár 1 hétig is szaporodhat a kórokozó mire megindul a hatékony védekezés. Ha már a szervezeten kívül megindul a védekezés, szem, orr, fül, tüdő, bélrendszer nyálkahártyáin, akkor akár meg se fogsz fertőződni. Ez utóbbira egyelőre oltással nem tudsz szert tenni, csak áteséssel.

2. Jelenlegi kutatások alapján úgy tűnik, hogy legalább 19 évig védett leszel, ha átesel a betegségen. A védettség nem jelenti azt, hogy nem betegedhetsz meg, nem halhatsz meg, lásd 1. pont. Pl. szerintem én már legalább kétszer átestem a Covid-on, egyik esetben hat napig voltak enyhe tüneteim, másik alkalommal 4 napig.

Nincs vele bajom, de COVID óta mindenki ökölpacsizik, így én is rászoktam arra. :)

én elfogadom ökölpacsit, de sose kezdem - én csak az eredeti kézfogásban - megszorítva és a szemedbe nézve  - én már csak ilyen maradi vagyok..

egy kicsit bohóckodásnak gondolom az ököl pacsit - főleg ha képernyőn valamelyik politikus csinálja..

egy kérdés - mit segít ? ha nem nyalogatom kezem és kezet mosok - vagy éppen fertötlenítek..

For Whites Only meeting room!

Szerkesztve: 2021. 11. 26., p – 08:19

Nem túl jó a kérdésfeltevés.

A munkahelyen elég kényelmetlen állandóan kezet fogni, ezért a cégnél szinte senki nem fog kezet. Gondolj bele, egy 40 személyes irodába van, minden reggel mindenki körbejár kezet fogni...

Munkahelyen kívül az más téma, személy szerint megvagyok nélküle.

Ügyfélnél pedig szintén más téma, ott ez a bizalom kiépítésének egy lépcsőfoka, tehát sokkal inkább jellemző a kézfogás, mint máshol.

Én szeretem az ilyen szokásokat, hagyomány dolgokat. Szerintem van valami klassz abban, hogy megtartani egy ilyen mintát ami régen kezdődött az időben.

Sosem kivantam kezet fogni senkivel...meg zavar, ha kozelembe vannak.

Megbízható emberrel kézfogás, alatta ökölpacsi, az alatt merev könyök és függőleges kézzel kb 30 fokos kitérésű integetés.

Meg persze vannak a rituálék, amikor kézfogás utáni fertőtlenítésnél megkínáljuk egymást a saját fertőtlenítőnkkel.... 

Szóval ahogy látom, ez kultúrkörnyezettől függ.

Tudok rosszabbat is. Van olyan kultúrkör a látókörömben ahol a férfiúi kézfogás mellé arcrapuszi is jár, és nem elcsalós módon a levegőbe, mint amikor sminkelt csajjal találkozol, hanem telibe. És nem szűnt meg a vírussal, mert ez a tiszteletadás formája.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Soha nem tekintettem spanoskodásnak. Szimpla üdvözlésnek, amiből azért lehet(ett) sejteni miféle emberrel van dolgom. Ha valaki ismeri a döglött hal kézfogás fogalmát, az tudja mit értek ez alatt.

Covid óta nem élek vele.

Amíg nem kell elvtársi csókot váltani senkivel, addig nyugodt leszek.

Mindig is utáltam. Nem az lesz a fokmérője, hogy ki mennyire jó ember, hogy kezet fog-e naponta akár többször is. Így felesleges emberbarátiságot mímelni.