Be tudsz lépni a párod mobiltelefonjába?

Egy riportot (0:50-7:50) láttam a minap a TV-ben, amiben "híres emberek" (celebek) arról beszéltek, hogy ők és párjaik nagyon nyitottak, egymás előtt a mobiljuk feloldó kódja is ismert, azokba rendre be is szoktak lépni és akár a másik nevében üzeneteket is szoktak küldeni a haverjaiknak:

- Énszerintem a bizalomnak ez most már ilyen alapja, hogy a mai világban a fiatalok tudják egymás kódjait, ...

[...]

- Míg a 80-as években az alkoholizmus, a 90-es években a hűtlenség volt a fő válóok, ma már az is megingathat egy kapcsolatot, ha nem tudjuk feloldani a párunk mobilját. Egy friss magyar kutatás szerint a fiatal felnőttek több mint fele elgondolkodna a szakításon, ha nem kapna kódot a párja telefonjához, okoseszközéhez.

[...]

18-23 éves korig terjedt az adatközlőknek a halmaza ...

A riport szerint főleg a fiatalabb generációnál érhető tetten ez a fajta gondolkodásmód. Lássuk mit szólunk mi ehhez ...

23 év alatti vagyok, be tudok lépni a párom mobiljába
1% (8 szavazat)
23 év alatti vagyok, nem tudok belépni a párom mobiljába
0% (4 szavazat)
24-49 év közti vagyok, be tudok lépni a párom mobiljába
53% (606 szavazat)
24-49 év közti vagyok, nem tudok belépni a párom mobiljába
20% (227 szavazat)
50-74 év közti vagyok, be tudok lépni a párom mobiljába
7% (84 szavazat)
50-74 év közti vagyok, nem tudok belépni a párom mobiljába
2% (27 szavazat)
74 év feletti vagyok, be tudok lépni a párom mobiljába
1% (6 szavazat)
74 év feletti vagyok, nem tudok belépni a párom mobiljába
1% (16 szavazat)
nincs párom, nincs mobilja, nincs mit mondanom stb.
14% (163 szavazat)
Összes szavazat: 1141

Hozzászólások

Be tudok lépni a feleségem telefonjába, Ő is az enyémbe, viszont néha még ha mondja se szivesen veszem fel. HA keresik rajta akkor odaviszem max oszt jonapot, ez viszont is igy van.

Fedora 38, Thinkpad x280

A "be tudok lépni a mobiljába, ő nem tud az enyémbe" illetve inverze hiányzik a szavazásból.

Ha lenne barátnőm nem engedném, hogy belenyúljon a telefonomba, ugyanis a telefonom hozzá van kötve az inzulinpumpámhoz és pár gombnyomással meg lehetne ölni. 

Nincs más választásom. AndroidAPS-t használom és általa jobbak az eredményeim. 22 éve vagyok cukorbeteg és már kiégtem a kezelésétől, sokkal jobb úgy elaludni, hogy tudom, hogy a rendszer megpróbálja szinten tartani a cukromat és így nem megy le vagy fel. Sajnos már nem nagyon érzem ha alacsony a vércukrom és így jóval nagyobb biztonságban érzem magam

Az egyes típusú cukorbetegség jelenleg gyógyíthatatlan, ugyanis ez egy autoimmun betegség. Ha esetleg meg is tudnák gyógyítani, mert valahogyan a béta sejteket felélesztenék, akkor is pár hónap alatt visszajönne ez a nyavalya, mert megtámadná az immunrendszerem a sejteket, amik termelik az inzulint. A méz meg főleg nem segít, mert magas a cukortartalma és felnyomja a cukrot a fenébe 

"esetleg mézzel"

A mez, barmilyen furcsan is hangzik, tele van glukozzal.

Cukorbetegeknek fruktoz kell leginkabb, mert az nem inzulinon mulik, hanem lebontja a majuk. Gyumolcsok, de meg uditobol is talalni olyat, amiben kizarolag fruktoz van.

Amugy a kettes tipusu cukorbetegseg tenyleg visszafordithato. Az egyes tipusu nem. Az mas jellegu.

És az hogyan? a feleségem is inzulinpumpás, de a telefon csak a szenzorral kommunikál, látod a cukorértékeket, amikor az alsó vagy a felső beállitott érték felé közeledik, vagy ha meghaladja, akkor hangjelzéssel jelzi. amikor inzulint ad, vagy beállitja azadagot azt kézzel csinálja a pumpán.  Tehát Mindent a pumpán állitgat.
van olyan szenzor amelyik közvetlenül a pumpával kommunikál, de ilyenkor is ha be kell avatkozni akkor szigoruan a pumpán keresztül. Azt hiszem, hogy amikor a pumpa a szenzorral kommunikál, talán le tudja állitani az adagolást ha tul alacsony a cukorérték.  Nem is engedném neki, hogy mobilon keresztül állitgassa szükséges inzulin menyiséget, adagolást.

Gondolom más gyártó termékeit használjátok...

De azért multiéknak megengeded, meg azoknak is, akik feltörik a készüléket az elspúrkodott biztonsági auditoknak és penetration testing-ből következő sérülékenységeknek köszönhetően.

Nem kérdés, hogy pályázhatsz az év IT tech-smartbirkája címre, NagyZ-vel holtversenyben.

Nem minden barátnő olyan hülye, hogy kinyírja a párját az okostelefonján keresztül.

Egyébként, gondold át még egyszer a dolgot.

Itt valaki (csupka91) az őt reklámfelületként kiárusító, ingyenesnek hazudott szolgáltatásokkal üzérkedő, felhasználókat zárt forráskóddal agyonkorlátozó, közösségi és szórakoztató appokkal pszichológiai függőségben tartó, profithajhász multikban jobban megbízik, mint egy másik emberben, akivel potenciálisan összekötné az életét. Tényleg nem érzed, hogy egy ilyen szintű elidegenedés az emberektől, miért gáz?

Be tudok lépni, de nem szoktam. Nem akarok foglalkozni a magán dolgaival, még akkor sem, ha a technikai lehetőségem megvan rá. Amit meg akar osztani velem, azt elmondja. Csak amiatt van, mert ő nem szeret vele foglalkozni, ha valami gondja van, és be kell állítani valamit, ami az átlagnál kicsit bonyolultabb, azt rám bízza.

Arra azért kíváncsi leszek, hány 74 feletti fog válaszolni :)

Inkabb az a kemeny, ha van olyan 74 feletti, akinek meg  a parja se tud belepni a telefonba.

Kepzeld a csaladjat, mikor probalna adooptimalizalni az orokseget. Azt kozben a bankjahoz se fer hozza senki, raadasul az ilyen ember az a tipus, aki akkor se ir ala meghatalmazast, ha mar fekvobeteg.

Mit értesz itt adóoptimalizálás alatt? Amennyire én tudom, az egyenesági öröklés jelenleg illetékmentes. Ami nagyon gáz, hogy kb. 1 év jelenleg amíg a közjegyző lefolytatja a hagyatéki eljárást. Bizonyos eszközökre (pl. bankszámla) lehet haláleseti kedvezményezettet megadni, ilyenkor ahhoz a kedvezményezett ennek kivárása nélkül is hozzájuthat, de sajnos pl. értékpapírszámlára ez nem lehetséges.

Nekem 5 éven belül (de még Covid előtt) 3 eset volt a családban, ebből kettő Borsodban, egy Budapest VII. kerületi közjegyzőnél. Ebből egy 9 hónapig tartott, kettő kicsivel több, mint egy év volt. Ez attól sem függött, hogy a hagyatéki leltárba az önkormányzati ügyintéző mennyi és milyen elemet vett fel, a legegyszerűbb eset (nem volt ingatlan, bankszámla, egyéb, egyetlen örökös - egyedül egy holtig tartó haszonélvezeti jogot kellett törölni, hogy a lánya eladhassa az ingatlant) húzódott a legtovább.

Nem is értettem, hogy ez a nagy mértékben automatizálható és template-elhető munka miért tarthat ennyi ideig. Ha a közjegyzőt kérdezed, akkor túlterheltek. Mégsem osztják szét több közjegyző között - hiszen gondolom akkor buknák a százalékos munkadíjat. Esetleg az önkormányzati ügyintézőre mutogatnak, aki a leltárt felvette és előkészíti az ügyet a közjegyzőnek (érdekes, ők mégsem kapnak százalékos díjat). Nálunk ők minden esetben tartották a 30 napos határidőt. Mégis ki vagy nekik szolgáltatva, másikat nem választhatsz helyette. A közjegyzőt az utolsó lakhely alapján kijelölik, azaz gyakorlatilag körzet alapján illetékessége van a közjegyzőknek. Ebbe a körbe kellene valahogy bekerülni, gyakorlatilag biztos bevétel bármilyen színvonalú és sebességű munkáért. Viccet félretéve, ezt kellene önkormányzati vagy állami hatáskörbe vonni és akkor könnyen meg lehetne eszközökkel támogatni, de így a közjegyzők egyáltalán nem érdekeltek benne, hogy jobban menjen.

Elvileg be tudnék, gyakorlatilag azért beletelne jópár percbe, míg eszembe jutna a kódja. Viszont akkor sem szeretek belenyúlni, ha ő adja a kezembe unlockolva a telefont. 

Mert ez nem úgy megy.., hogy amikor a kezeink közé kerül, Ő is az enyémbe, én is az övébe?

Szerkesztve: 2021. 12. 01., sze – 16:44

Egy friss magyar kutatás szerint a fiatal felnőttek több mint fele elgondolkodna a szakításon, ha nem kapna kódot a párja telefonjához, okoseszközéhez

 

Szakítási ok? Mi lenne, ha elvinék katonának az embért, mert háború van? A párja akkor is a telefon kódjával bíbelődne itthon a bizalmat keresve? Mi jön még ezzel a szép új világgal? 

A családban én osztom a pineket. A gyerek telefonját nem bántom, a feleségemmel felvesszük egymásét, ha makacsul csöng.

> Sol omnibus lucet.

Nincs a feloldáshoz külön kód egyikünknél sem, így a kérdés egyszerű...

Szerkesztve: 2021. 12. 01., sze – 17:35

Elvben tudnék, mert párszor már mondta a feloldó jelét, mikor megkért rá, hogy valamit nézzek meg a telón, de mivel kb azonnal elfelejtem és nem is nagyon érdekel, így aztán ténylegesen nem tudok belépni, mert hát nem jegyeztem meg, így a nemre szavaztam.
Ő gyakorlatban is be tudna lépni az enyémre, mivel velem ellentétben megjegyzi a számokat (pin kódom van), de ő sem akar belépni az enyémbe.
Fel sem merül minek ellenőriznénk egymást, ha ez felmerülne akkor meg már úgy is felesleges ellenőrizni, mert rég kuka a kapcsolat.

no fuckin way. mi lenne a köv, a másik gondolataiba is benézni? ennyi privátszféra szerintem alap.

Privátszféráról beszélni egy mobiltelefon esetében...
A másik, hogy mégis mi olyan lehet egy mobilon amit mindenáron el kell titkolni az élettárs előtt? Ugyanis egy mobil talán a legsérülékenyebb informatikai eszköz, ami a tartalmával együtt kerülhet pillanatok alatt rossz kezekbe. Értelmes ember nem tárol a tamagcsiján, pici fekete könyvekbe való információkat.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Fordított az irány. Miért kellene hozzáférnie a teljesen levelezésemhez és az összes kommunikációmhoz minden ismerősömmel és nem ismerősömmel évtizedes távlatra visszamenőleg? Engem zavarna, hogy bármit beszélgetek valakivel azt egy harmadik személy is olvassa. Ez nekem weird baromira. Egy telefon szerintem egy nagyon intim tárgy, egy csomó személyes dologhoz való hozzáféréssel. Ráadásul azokkal szemben sem lenne fair szerintem, akikkel ezek az üzenetváltások, levelezések zajlanak, ő úgy tudta velem kommunikál nem velem és más személyekkel.

Ráadásul azokkal szemben sem lenne fair szerintem, akikkel ezek az üzenetváltások, levelezések zajlanak, ő úgy tudta velem kommunikál nem velem és más személyekkel.

+1, akár még jogkövetkezménye is lehetne, ha valaki felhúzza magát rajta.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért kell a teljes levelezésedet, az összes ismerősöddel folytatott bizalmas kommunikációdat egy információgyűjtésre, téged mint terméket milliószor eladó készüléken tárolni, könnyen hozzáférhető formában?
Könyörgöm, hogyan tudod még csak az illúzióját is fenntartani egy telefon esetében, hogy az azon tárolt információkhoz, a tudtodon kívül, nem férnek hozzá külső felek? Továbbmenve, szerinted, mégis mennyire fontos és bizalmas az az információ, amit mindössze egy telefon passkódja véd? Az ilyen agyhalál kategóriában a kedvencem, mikor 2FA fogadására ugyanazt az eszközt használják, mint amelyiken az authentikációt is végzik. Csak ne kelljen a támadónak túl sokat dolgozni. És ezt még lehet is fokozni olyan appal(!), ami automatikusan másolja vágólapra és illeszti be a hitelesítő kódot... 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem, mert ha modern technologiakat akarok hasznalni, ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen.

Egy ismerosi korben barmibol lehet negativ hirt csinalni: bongeszesi elozmenyekbol, megvasarolt arucikkekbol, levelezesbol, egy fotobol, aminek a szelen ott marad egy kitakaritatlan sarok, stb...

Ezek olyan dolgok, amiket alapvetoen nem tartok erosen vedendonek, es kevesbe problemas, ha egy idegen valahol Budapesten beleolvas, mert valami automata rakott ra egy flaget. Viszont ha a kollegak, vagy epp egy lakokozosseg rajtad koszoruli a nyelvet, az kellemetlen tud lenni.

Miért nem? Egyszerűen le kell szakadni a telefonról. Nem kell pornót nézni rajta, péniszfotókat csinálni, erotikus levelezést folytatni a tartalékluvnyával. Úgy kell, kezelni, mintha valaki folyton ott lenne mögötted és nézné mit csinálsz. Ismerősi körben bármiből lehet negatív hírt csinálni, főleg ha titkolsz valamit. A kollégák és lakóközösség ilyen, mindenki szent, mindenki más feketeseggű.

A probléma, hogy nem fog valaki beleolvasni a telefonodba. Simán csak mész az adatbázisba és az abból gyártott listákba. Aztán, mikor pénzt, hasznot kell csinálni belőled, akkor szépen előveszik a kis csini szalaggal átkötött dossziét és az tud igazán csak fájni.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Erre dedikált eszközön a szomszéd wifijén keresztül.

Igen, de a párkapcsolatban, pont ezek a morálisan megkérdezhető dolgok amik miatt megy a pörgés. Ami meg morálisan nem megkérdőjelezhető, de az ember személyének kényes információ, azt meg megfelelő fizikai és hardveres védelemmel rendelkező eszközön tároljuk és nem tesszük könnyen hozzáférhetővé. 
A vergődés jelentős része arról szól, hogy az emberek kényelmi okokból, a biztonság beáldozása árán is, mindent a telefonjukról, a telefonjukkal akarnak elintézni.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

De, használhatod. Pl. úgy, hogy az összes szirszarod egy kellően biztonságos gépen és helyen fut, ez küld non-descript üzeneteket a telefonodra, és mikor meg akarod nézni, akkor megfelelően biztonságos, telefon lezárásával bontott kapcsolaton keresztül 2FA authentikációval éred el.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A kérdés arra vonatkozott, hogy engedem-e belépni a telefonomra. Nem pedig arra, hogy információbiztonság tekintetében egy egysejtű szintjén állok-e vagy sem.
A szavazást indító cikkek is abból a hibás alapszituációból indulnak ki, hogy a felhasználó a teljes kommunikációját, digitális létét egy biztonsági szinten, egy eszközön éli. Ez talán még működik egy köztisztasági munkatárs esetében, de már egy komolyabb szellemi munkatárs esetében is élhetetlen.  És ami sokkal elgondolkodtatóbb, hogy a megkérdezett generáció milyen szinten felelőtlen, érzelmileg és szellemileg nyomorék, ha a másik ember digitális életéhez hozzáférést követel.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Bele tudnank nezni mindket iranyban, de nem szoktunk. Nagyon ritkan elofordul, hogy ha a sajat nagyon nincs keznel, akkor gyorsan megnezunk a masiken valamit egy bongeszoben, de eszembe sem jutna az uzeneteit olvasgatni. Szerintem visszafele sem.

A ceges laptop mas, annak keresre sem mondanam meg a jelszavat.

Egyebkent ha a baratnom kovetelne, hogy hozzaferhessen a telefonomhoz, nyilvan azzal a cellal, hogy ellenorizzen, abban a pillanatban vagnam ki. Meg akkor is, ha latszolag a mai fiatalsag szerint ez nem normalis. Nem mintha lenne barmi titkolni valom, de ennyire ne masszanak bele a privatszferamba.

Hat, attol fugg mit ertesz privat szferan. A szex szerintem inkabb intimitas, ha epp nem az elso alkalom, akkor kozben nem igazan kozolsz uj, privat infokat a partnereddel.

Egyebkent nem latom a ket dolog kozotti osszefuggest. Arra probaltal utalni, hogy ha valaki "kiszolgal" engem azzal, hogy oralisan kielegit, akkor ezert cserebe tartozom neki annyival, hogy belenezhet a maganlevelezesembe, vagy mi?

Szerkesztve: 2021. 12. 01., sze – 19:09

Hülyeség az egész. Ez a fajta családon belüli "security" nem létezett eddig, és elég nagy baj, ha az ezzel kapcsolatos bizalom alapja az, hogy "nem tudja a kódot, ezért nem tud belépni", mintsem az, hogy "tudja a kódot de mégsem lép be".

A kódot azért kell tudni, mert előállhat olyan vészhelyzet, amikor csak ott van meg valamilyen fontos információ, e-mail, telefonszám, akármi. Ahogy régen egymás hatéridőnaplóját, jegyzetfüzetét, vagy bármilyen "adathordozóját" sem olvasgattuk el titokban, úgy egymás telefonjában sem akarunk turkálni (szintén titokban), függetlenül attól hogy van e kódunk vagy nincs.

Ugyannakor a "mai fiatalság" elég tág fogalom. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy két hete tinderen vagy buliban kerekedett kapcsolatról beszélünk, vagy egy gyerekes családról. Mindkét példa szólhat fiatalokról. Nyilván van az a szint, ami után kódok megosztása megtörténik/megtörténhet, és hát ez nem az első dugás után szokott lenni, azért ehhez kell némi közös múlt. Ha olyan fiatalok verik a palávert akiknél ez nincs meg, akkor nem tudok velük egyetérteni, igenis 20 évesen az aktuális e havi csajomnak ne legyen meg a mobilom kódja.

Az ujjlenyomat vagy egyéb biometrikus megoldás rohadt kényelmes, de csak addig jó, amíg nem merül 0-ra a telefon, mert bootkor mindig kéri a passcode-ot. Azaz amikor éppen tényleg szükséges lenne, akkor előfordulhat, hogy nem fogja tudni feloldani, bár egészen addig kényelmesen ment.

Be tudok, ahogy nejem is be tud az enyémre. És egyikünk sem találna a másikén semmi olyat, ami nem a telefonszám vagy sms, esetleg egy-két fénykép.

Be tudok lépni, mert digitális analfabéta, és hozzám jön, ha gondja van. De nem lépek be, mert nem vagyok rá kíváncsi. Ha valamit fontosnak tart, majd elmondja. Meg mivel amúgyis tök az egész technikához, gyaníthatóan semmilyen titkot nem rejt a mobilja. Szerencsére nem az a mindent lefotózós, posztolós fajta, nincs fenn a fészbúkon se. Nem is lennék vele, ha olyan fajta lenne.

Innen gratulálok a 74 feletti HUP-ozóknak! (Remélem, nem téves szavazás volt.)

Be tudunk lépni egymás mobiljába, de azon kívül, hogy feloldjuk és odaadjuk a gyerekeknek Kids mode-ban játszani, másra nem szoktuk ezt a tudást használni. Nem küldünk egymás nevében üzeneteket pl.

Én nem szoktam az ő üzeneteit, facebookját, emailjét nézegetni és nem tudok róla, hogy ő nézegetné az enyémet.

Az egyedüli dolog, amit szoktam még a telefonján csinálni az, hogy belépek néhány bankos appba és mondjuk a számlatörténetből pár dolgot vagy egy kivonat egyenlegét beírom a közös könyvelésünkbe.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

szerintem a telefonszámát se tudom, nemhogy a feloldókódját :)

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Egyikünknek sincs okostelefonja, de egymás SIM-jeinek PIN-jét sem tudjuk. Ami a jelszavakat illeti, az azért jelszó, hogy csak én tudom a saját gépemét. Ha olyan kapcsolatom lenne, amelyben igény lenne a jelszavam kiadása, az azonnali hatállyal, fellebbezés lehetősége nélküli szakítást vagy válást eredményezne a részemről.

Egy friss magyar kutatás szerint a fiatal felnőttek több mint fele elgondolkodna a szakításon, ha nem kapna kódot a párja telefonjához, okoseszközéhez.

Szakítás? Létre sem jönne a kapcsolat, ha megpróbálná elkérni a jelszót. Kib.sznám a hóra, mint macskát, kérje a prérifarkastól a kódját...

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyik volt évfolyamtársam meg ott penderítette ki az egyik volt barátnőjét, amikor kiderült, hogy belenézett a levelezésébe, mondván, ha ennyi bizalom sincs, akkor pá.

Ismerem a feleségem telefonjának a feloldó mintáját, pinkódját, pukkódját.

Ezek is mint minden más fontos dolog (banki jelszavak, kártyák sorszáma, lejárata, fontosabb eszközök szériaszáma, vásárlás helye ideje, honlapok regisztrációja, de nem csak a mi szarjaink, hanem apósomék dolgai is) fel vannak jegyezve egy keepass adatbázisban.

A telefonnál, pc-nél és a technológia részénél leragadva érdekes, hogy a 140 körüli IQ-val rendelkező feleségem beleszarik a frissítésbe, ha rajta múlna sose foglalkozna frissítéssel. Szóval a telefonját, gepét adminisztrálom. Részéről a M. Office 2003 felhasználói felülete tökéletes volt, funkcióinak 97%-át tudta, ismerte, használta, de a tovabbi bohóckodásban nem vesz részt, nem érdekli.

A bizalmi résznél leragadva, ha két ember összeteszi az eletét, nemi szervét, tulajdonát, ott már nagyon indiai a szitu, ha "enyém-tied" felállás, meg titkos jelszavazás megy.

Egyszer írtam facebookon az ő nevében, de akkor is az ő engedélyével. 

Ui: a feleségem munkahelyi jelszavait nem tudom, mert nem érdekel és nincs közöm hozzá.

A bizalmi résznél leragadva, ha két ember összeteszi az eletét, nemi szervét, tulajdonát, ott már nagyon indiai a szitu, ha "enyém-tied" felállás, meg titkos jelszavazás megy.

Mert minden kapcsolat addig tart amig "aso, kapa, nagyharang el nem valaszt"?

Masik erdekes szituacio, ha kikerul az info harmadik felhez (nem feltetlenul szandekosan).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2021. 12. 02., cs – 01:22

Nincs barátnőm, ha lenne, minden bizonnyal olyasvalaki lenne akinek megengedném hogy be tudjon lépni, nem zavarna.

Tudom a kodjat, de sosem lepek be a telefonjaba, nem is szeretnek... En sem szeretem mikor masok mogottem allnak mikozben akar csak egy HUP commentet irok, ez egyszeruen az ember privat szferaja, arra meg szukseg van.

A hosszú, nyugodt párkapcsolat titka, hogy nem nézel bele a másik levelezésébe, egyéb üzeneteibe, stb. Én ennek még az elméleti lehetőségét is elkerülném, mindenkinek van olyan privát kommunikációja, amihez még a párjának sincs semmi köze. És nem kell egyből a szeretőkre gondolni :D

Tudom a kódját mert megmutatta, néha még a kezembe is adja, hogy intézzek el ezt-azt, de nem szívesen teszem. Android telefont szívem szerint bottal se piszkálnék.

A dolog erfalrepesztoen egyszeru. A mobilom a 2fa, a laptopom meg engedelyezve van ceges root-shellre. Innentol senkinek semmi hozzaferese egyikhez sem. Tul nagy a riziko.

A ceges eszkozeimen kivul siman be tud lepni; en is forditva. A bankszamlank is kozos, a hazunk is kozos, meg az eletunk is - fura lenne, ha nem tudnank belepni egymas eszkozeire. Mas kerdes, hogy csak akkor teszem meg, ha erre kulon megker; a maganszfera az maganszfera neki is.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Miért kellene alternativát nyújtani, ha nincs mit megoldani? Külön bankszámla, kártya, csókolom.

(pontosabban hallottam olyat hogy azt az 1-2 ezer forint banki költséget akarta a pár megspórolni. De az én szememben ilyen kis tétel nem tétel).

Szerintem a közös számlának csak hátránya van. Esetleg annyi hogy nem kell ide-oda pénzt tologatni, hogy mindkettőnek legyen.

Egy csalad vagyunk, ket gyerekkel. A gyerekeket sem osztjuk le. Addig, amig a nevemen futo hitelkartya tarskartyaja is a paromnal van, nem hinnem, hogy a bankszamla felett ne adhatnek neki jogosultsagot. A lakashitel, sot, meg maga az ingatlan is kettonk neven fut. Az auto a felesegem neven, mert KGFB iranyban ugy volt optimalis.  Nem erzem, hogy rettegnem kellene a "csaladi vagyon" elcsaklizasa miatt. Az en fizetesem magasabb, de volt ez mar forditva is, sot!, volt 2 olyan honapom is anno, amikor munkanelkuli voltam.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ennél kicsit bonyolultabb a dolog, hiszen itt leginkább IT-sok vannak, akik sok esetben a család/kapcsolat technológiai agyai. Nekem általában ezért adódik hozzáférésem sokak sokféle készülékéhez, de kínosan igyekszem kerülni, hogy saját célomra éljek vele és ilyen célból nem isvárnám el soha senkitől, hogy megossza velem. Szerintem minden esetben privát szféra.
Ebből következőleg az én eszközeimhez, acc-aimhoz soha senkinek, a legközelebb álló személynek sincsen hozzáférése, sőt a kezemből is ritkán adom ki és még ritkább esetben használhatja az én acc-ommal a látóteremen kívül.
Paranoid vagyok? Lehet. Ez az IT vénával jár. Nem a kíváncsiságtól féltem a titkaimat, hanem a hozzá nem értő véletlenektől a rendszereimet.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Orom latni, h. vannak 74 felettiek a Hupon. :)

mit jelent a "belépés"? Mert én pl. feloldani nem tudom a párom telefonját, de ssh-zni be tudok... :D onnan mondjuk nehéz a facebookjára kommenteket írni, de semmi sem lehetetlen, ugye... 

Feleségem be tud lépni az enyémbe, mert neki arra többször van szüksége. Elvileg én is be tudok lépni az övébe, de elfelejtettem a kódot. XD Mondjuk nem is baj, mert a telefon nálam a levéltitok kategóriájába tartozik, és különösen vigyázok, hogy ne kelljen az ő telefonjába kotorásznom, illetve senki máséba sem.

Erdekes adalek: par perce irt parom hogy a gepen lepjek be a levelezesebe es keressek meg neki valamit...

Eleg kellemetlen erzes volt igy bemaszni a privat szferajaba :)

Be, de soha semmit nem ellenőrizgetek rajta, és csak akkor szoktam belépni ha ő is ott van és szólok neki. Sokszor gyorsabb ha banki ügyeket elintézem én helyette.

Nem tudom, ahogy itt paran irtak: ha elcsap egy auto, etc, komaba kerulsz, jo, ha a parod hozzafer a szamlahoz, plane, ha van gyerek, lakashitel, whatever. Nalunk ez az alapeset. Ha ki akarnank b..ni egymassal, ennel konnyebben is sikerulne.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Meghatalmazottként kell felvenni a másikat, és akkor még limiteket is lehet beállítani neki.

Netbankos logint bárkinek lehet igényelni, akár read-only jogosultsággal is. Nekem van meghatalmazotti hozzáférésem olyan számlához, ahol több meghatalmazottnak van netbankos accountja, de a tulajdonosnak nincs. Én pl. csak aláírni tudok, egyedül utalni nem. Aki meg tud utalást sorba állítani, az nem tud aláírni.

Köztünk maximális a bizalom, ha úgy adódna, hogy a párom is foglalkozna pénzügyekkel, számlákkal, hivatalos ügyekkel, én is simán odaengedném ezekhez a felületeimhez. Nem látok olyan verziót, hogy ez visszájára fordulna. És ahogy lent is irták, ha esetleg történik valami az egyikünkkel, a hagyatéki eljárás végéig nem kap hozzáférést a pénzhez. Vagyis hosszú hónapokig. Arról nem is beszélve hogy pl. a revoluton tartott pénz miatt a litván (vagy melyik) hatósággal kéne vélhetően évekig beszélgetni, mire megkapja. Egyszerübb ha belép és letakaritja magának.

Apropó, annak idején (sok évvel ezelőtt) emlékszem hogy a HUP-on kért segitséget valaki, mert elhunyt a párja és nem tudja kinyitni a titkositott fs-el rendelkező Linuxos laptopját az elhunytnak, rajta fontos adatokkal. Nem árt gondolni ilyenekre is.

Be tudok lépni én is az övébe, és be tud lépni ő is az enyémbe, de ez nem bizalmi okokból alakult ki, hanem simán praktikusságból. (Van, hogy pittyeg a telefonja amikor nincs a közelében, és engem kér meg, hogy nézzem meg ki írt neki)

Ugyanígy a gmailes jelszavunk is megvan papíron otthon, bankszámlához is van meghatalmazásunk, és minden fontosabb dolog megvan biztos helyen, mert ha valamelyikünket holnap elcsapja egy kocsi, és két hétig kómában fekszik, akkor jó, ha a másikunk tud intézkedni, és nem ott áll tehetetlenül, hogy semmihez nincs hozzáférése.

Nagy Péter

(Van, hogy pittyeg a telefonja amikor nincs a közelében, és engem kér meg, hogy nézzem meg ki írt neki)

Nagyon jo lehet a hallasa, ha olyan messze van a telefontol, hogy nem tudja megnezni de meghallja :D
Jo, gondolom mosogatas kozben nem praktikus a telefonhoz nyulkalni, de az uzenet nem lehet annyira fontos, hogy ne varhasson 5-10 percet az elolvasasa :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Miért akarnék belépni a feleségem telefonjába? Van nekem sajátom.

[x] Hakker/Pegasus operátor vagyok, be tudok lépni a párod telefonjába (is).

;D

„Be tudsz lépni a párod mobiltelefonjába?

Csak 1x. Utána vehetek újat a tönkrement helyett.

Szerintem igen, de még nem próbáltam :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Elvileg be tudok, csak nagy ritkán van rá szükség. Emiatt nem is megy, mert:

- elfelejtem a PIN-t

- iPhone-hoz nem értek, így a PIN képernyőt se találom meg sokszor. Alapvető navigációs problémáim vannak azon a platformon.

Egyébként meg egymás nevében írogatni válóok. A hideg kiráz a shared accountok láttán.