Plastic Scanner, avagy nem mindegy, hogy milyen műanyagot dobsz a szelektívbe

Címkék

A "műanyagnak" különböző fajtái vannak és sokan nem tudják, hogy bizonyos fajtái itthon (sem) nem dobhatók a szelektív gyűjtőkbe. Ha van rajtuk jelzés szuper, de ha nincs ... itt jönne képbe a Raspberry Pi Zero alapú Plastic Scanner, ami a technikát hívja segítségül az osztályozásban ... Nem olcsó az összeépítése egy háztartás számára, de a környezetvédelem pénzbe kerül ...

Hozzászólások

Bizonyos helyeken a hollandok kezdik beszuntetni a kulon muanyag gyujto kontenereket, pl. Amszterdamban a muanyagot kozpontilag valogatjak ki a haztartasi hulladek kozzul.

"If you don't see plastic recycling bins on the street, it may be because your municipality extracts recyclable plastic directly from your household waste – the City of Amsterdam, for example, is moving to this model throughout 2021 and should be complete by the start of 2022."
https://www.iamsterdam.com/en/living/settling-in/waste-and-recycling/re…

"Please note: one neighbourhood at a time, we will be stopping the separate collection of plastic waste. You will receive a letter about this when the system changes in your neighbourhood. As long as the orange containers in your area are still there, you should keep throwing away your plastic waste separately as usual."
https://www.amsterdam.nl/en/waste-recycling/household-waste/#h35dd288b-…

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerintem is azert, mert sokan ossze-vissza dobaltak a muanyagokat es gondolom utolag at kellett nezni, hogy tenyleg (csak) muanyag van a kontenerben es olyan fajta-e ami ujrahasznosithato. A masik dolog, hogy a kontenerek sokszor tele voltak, aztan valaki melle rakta le a cuccokat mas lehet a normal kukaba.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Hol-lan-di-á-baaaaaaan?! Kizárt! :D

Ugy gondoltam, hogy nem mindenki a muanyagos kontenerbe. De amugy van aki az utcara, sajnos... (van egy olyan reteg akinel "ez a normalis", de olyanokat is lattam ilyet tenni akikrol nem gondoltam volna).

Szerk: Latom nem is arra reagaltal, en csak hasonlot irtam :) Viszont tapasztalatbol tudok valaszolni :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Mikor Németországban dolgoztam én is szembesültem problémás esetekkel, amikor a fene se tudta eldöteni, hogy most ez a cucc a négy gyűjtő közül melyikben landoljon. Így hát megkérdeztem az őslakosokat.

Értették a kérdést, de egy se tudott válaszolni. :-)

Sok a migráns :D

Műanyag szempontjából vissza kéne térni a 70-es 80-as évekre, legalább is ahogy itthon is volt. Mikor még gyerekként vittem vissza a sok üveget és volt is belőle lóvé :D, mikor még a p3psi is üveges volt. Persze azért márt ott voltak a skálás szatyrok, amik valamelyik pár évvel ezelőtti nagy apálynál is kerültek elő szinte sértetlenül a mederből :(

Így van. A legtöbb helyen a minimális szelektivitásra se hajlandók a népek, egy kukába van dobálva minden, együtt a háztartási szeméttel, majd pont nekiállnak extra pénzért RPi-jal szkennelgetni. Kicsit túl van ez lihegve, érdemesebb mindenhol utólag válogatni, valami gépesített megoldással.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Alapvetõen ez a jó irány. Az igazán jó az lenne, ha eleve a csomagoláshoz felhasznált anyagokat szûkítenék le 4-5 jól megválasztott anyagra, és a kaján kívül csak ezek kerülhetnének a háztartási hulladékba. Ezzel a probléma kb. le lenne tudva: az egészet szépen megõrölnék, a szerves anyagokat biológiailag majd kémiailag lebontanák, a maradék csomagolóanyagot pedig fizikailag szeparálnák, majd újrahasznosítanák. De ezt addig, amíg 5000 különféle anyagot használnak csomagolásra aligha lehet megoldani.

a csomagoláshoz felhasznált anyagokat szûkítenék le 4-5 jól megválasztott anyagra

Az otlet jo, de nem valoszinu, hogy vilagszinten kivitelezheto es az sem, hogy masik orszagbol ne keruljon be +10 fajta csomagoloanyag a szemetbe ott ahol csak max. 4-5 fajtara vannak felkeszulve. Szerintem egy-egy "papir" poharrol sem mondja meg egy laikus, hogy mennyi papir es mennyi muanyag van benne (es milyen fajta).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ketlem hogy ez a jo irany.

A jo irany ha kozpontilag van szetvalogatva, hisz a kozpont tudja hogy mi ujrahasznosithato es mi nem. Minden muanyagot egy helyre, majd bennt eldontik.

Nem beszelve hogy tobb eroforrast pazarolsz ha minden csalad kezebe adsz egy scanner, meg 20 fe'le zsakot.

A haztartasok arra kellene torekedjennek hogy relativ tisztan dobjak el a muanyagot.

Na meg kevesebbet fogyasztanni, kevesebb muanyagot venni

A jo irany ha kozpontilag van szetvalogatva, hisz a kozpont tudja hogy mi ujrahasznosithato es mi nem. Minden muanyagot egy helyre, majd bennt eldontik. Nem beszelve hogy tobb eroforrast pazarolsz ha minden csalad kezebe adsz egy scanner, meg 20 fe'le zsakot.

+sok

A haztartasok arra kellene torekedjennek hogy relativ tisztan dobjak el a muanyagot.

Nem mukodokepes, egy 80 eves egyedul elo bacsika majd fog neked muanyagot tisztitani (ez csak egy pelda volt a sokbol akik nem fognak)

Na meg kevesebbet fogyasztanni, kevesebb muanyagot venni

+sok

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

tl;dr: 262€...

Ettől függetlenül szerintem ötletes megoldás.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Ha jol ertem a mukodesi elvet, van egy sorozat infra led, kulonbozo hullamhosszokkal, meg egy fotodioda. A tobbi csak CPU + szoftver.

Meglepne, ha nagy sorozatban gyartva 10€-nal tobb lenne.

Nem lefikazni akarom a sracot, teljesen ertheto, hogy egy "prototipus" generikus alkatreszekbol osszerakva miert kerul 260€-ba. Csak arra utalok, ha ebbol valaki termeket akar csinalni, akkor specializalt alkatreszekkel, valami olcso beagyazott mikrokontrollerrel jocskan le lehet nyomni a koltseget.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szerkesztve: 2021. 11. 30., k – 12:14

"recycling heroes", az.

És minden müanyagot szelektivbe teszek, sajnos fogalmam sincs mit nem szabad és mit nem, főleg hogy úgy látom rá sincs irva.

Természetesen csak tisztán, tehát ha olajos, zsiros, akkor megpróbálom letisztitani (papirtörlővel, mosogatógéppel, kézzel), ami menthetetlen, az sima kuka, de az átlag havi 1 darab.

Papir ugyanez, csak ott nem tudsz tisztitani:)

Angliában ezen a részen egy zöld kuka van mindennek, ami újrahasznosítható és az újrahasznosítóban kiválogatják a gépek meg az emberek - gondolom nem azok, akiknek ingyen lakást ad az önkormányzat, mert nincs bejelentett munkájuk. Jó magas a council tax. Az elektronikai hulladék és a használt elemek mennek külön zacskókba (ez két külön kategória), ezen kívül van food bin, háztartási hulladék és évszaktól függően kerti hulladék.

Mi lesz ha bedobok egy olyan műanyag, amit nem szabadna?
Mi lesz, ha a műanyag megfelelő, de rajta maradt egy minimális alumínium mondjuk?

Hogy Hollandiában mi lesz, azt nem tudom.

A magyar valóságot ellenben nemrég egy bevásárlóközpontban megtapasztaltam. Az étkezős részleg mellett 3 részes szelektív gyűjtő. Jön a takarító a gurulós kocsijával. Kiveszi a gyűjtőből három zsákot, a szemem láttára összeönti őket, majd ballag tovább.

Nagyon durván utálom hogy havonta fél köbméter szelektiv papirt és müanyagot viszek a gyüjtőpontra (vagy dobom a társasházi szelektiv gyüjtőbe). Jó lenne zero csomagolós életmódot folytatni, de kvázi lehetetlen feladat úgy bevásárolni, hogy ne lenne a szatyor fele valami csomagolás.

Mi járunk csomagolásmentes boltba:

  • Étlolajér'
  • Papírtörlőér'
  • Olívaolajér'
  • Lisztér'
  • Ecetér'
  • Szódabikarbónáér'
  • Citromsavér'
  • Nátriumperkarbonátér'
  • Mosószódáér'
  • Magokér', nasiér', csokiér'
  • Mosogatószerér'
  • Mosószerér'
  • Szappanér'
  • Kakaóér'
  • Fűszerér'
  • stb.

trey @ gépház

Az alapotlet jo, csak nem tudom hogyan valositjak meg mostanaban ezt a virus miatt egy nagyobb alapteruletu bolt eseteben. Mindenki vegyvedelmi ruhaban tartozkodik a boltban, hogy ne kopkodje ossze az arut? :D Sarkitas, viszont kivancsi vagyok hogyan oldjak meg ezt a boltok. A csomagolt cuccba biztos nem turkal bele senki miutan a polcra kerult (persze elotte nem tudni mi tortenik). A nem csomagolt fogyasztasra szant dolgok eseten hogy mukodik a "lejarati ido" es a "vajon ki nyalt bele ebbe a bodonbe" dolog (ami remelhetoen nem gyakori, de nem zarhato ki).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ez mind igaz lehet egy étteremben a szakács, egy áruházban a csemegepultos, egy hentesnél a böllér/eladó, egy pékségben a pék stb. témakörben.

Funfact: egyik unokatestvérem a '90-es években nappal egy temetkezési vállalatnál nyomta, éjjel meg pék volt. Mondtam is neki, hogy én ugyan abból a pékségből nem eszek semmit :D

Sose tudod mit eszel meg.

trey @ gépház

Sose tudod mit eszel meg.

Egyetertek a fentiekkel, viszont elvarhato a szakacstol/hentestol/pektol/stb. jol vegezze a munkajat (ez a szakmaja). IT-s peldaval elve egy r.gazdat vagy programozot sem ugy vesznek fel, hogy na ez majd biztos azzal kezdi a napot, hogy torli a ceges adatbazist vagy olyan adatokkal tolti fel ami a ceg csodjehez vezet. A hentespultban a hentes nyul a husokhoz nem a vasarlo, a halozaton rendszergazda a szerverekhez es nem a userek. A csomagolasmentes boltban minden vasarlonak "root joga" van ha igy kozelitjuk meg a dolgot :D

Remelem a ket melo kozott mosott kezet az unokateso :D

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Én már annak is örülnék, ha beleférne a cucc két ürítés között a műanyagnak kijelölt kukába. 4-5 hetente viszik el (minden hónap 2. péntek), ürítés után 2 héttel már tele van. Kerülgethetem ezt is, gyűjtöm mindenféle zsákokba, mikor eszembe jut, és pont arra járok berakom a kocsiba és a szomszéd város gyűjtőibe áthordom (lakótelep még nem kulccsal zárt szelektív gyűjtőibe)

Ami mégis marad azt kirakom zsákba elvitelkor a hivatalos kuka mellé, és reménykedek hogy a kukáscé feldobja azt is, mert csak a jóindulatán múlik hogy megteszi vagy sem.

Nekem sokkal jobb volt mikor az utca végén volt a szelektív 'sziget', ahova 3-4 naponta kiballagtam a felgyülemlett műanyaggal. 

mert csak a jóindulatán múlik hogy megteszi vagy sem

Inkább azon, hogy fizetsz-e neki. Ha belegondolsz, nem jóindulatból dolgoznak az emberek. Na, ezért keresnek sokat a kukások, de a szelektív pozíció nem menő.

A jóindulat helyett, a kukákon rfid, a kukásautóban az olvasó, kamera, mérleg stb. Figyelik mit és hányszor ürítesz. Lassanként olyan lesz, - ahogy Rejtő mondja, - mint a szepszis: És az általános. :-D

Nalunk a szelektives kuka RFID(?)-s, de szelektiv hulladek eseten akkor is elviszik (kerdes/keres/penz nelkul) ha melle teszem - voltak nagy kartonok (butor csomagolasa) ami bele sem fert a kukaba, osszekotottem, siman felraktak a kukasautora. Ket hetente viszik, siman eleg egy kuka ket hetre es a lakossagnak nem kell fizetni erte (direktben, nyilvan valami helyi ado formajaban kifizetjuk).

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

A melósok úgy is leválogatják a soron...

Ajanlom menj el egy ilyen levalogatoba, meg egy szemetegetobe mondjuk.

Masik dimenzio. A szelektiv is budos, de a normal szemet abban van pl. szaros pelenka, dugulaselharitasnal a csoveket tisztitott WC papir, kajamaradek, olajos szalveta.

 

Ha tippelnem kellene, draga az elomunka, igy egyszerubb kornyezettudatosan elegetni a szemetet, majd kornyezettudatosan behajozni az oceanba, ott ahol mar nem zavarja a kornyezetet.

Az a lenyeg, hogy szepen zold szinbe mosdassuk meg a koncepciot, az emberek ugyse lattak meg szemetegetot belulrol, vagy szelektiv valogatot.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mi még ott tartunk, hogy kezdenek sárga "lapokat" ragasztgatni a kukákra. Majd jön a piros is, akkor majd nem viszik el...

Ezekszerint lehet másképp is, nem csak úgy, ahogy az "EU mondja".

 

Nekem sem tűnik túl hatékonynak az, hogy nem gyűjtik külön, tisztábban a reciklálandót, de tény, hogy sok a fura dolog a sárga kukában.

Miert csak 5 fajta muanyag ? A tobbit siman csak elfeljetettek hozza adni, vagy a HW nem eleg ?

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.