VR kisokos - Avagy mit érdemes tudni az Oculus Quest 2-ről

Már több mint egy hónapja, hogy vásároltam egy Oculus Quest 2 VR headsetet és azóta szinte minden nap nyüstöltem egy kicsit, vagy többet. :)
Mivel úgy láttam a HUP szűkölködik a VR témában, így gondoltam összefoglalom a tapasztalataimat a virtuális valósággal kapcsolatban.
Mi kell hozzá, mik a lehetőségek, mire kell figyelni, milyen gondol lehetnek, hogy kezdj neki...

Figyelem: Hosszú írás következik, csak annak javallott akit érdekel a VR téma és még nincs benne tapasztalata :)

Milyen headsetet?

Kezdjük azzal, hogy milyen lehetőségei van annak, aki ma (2021) VR-ozni szeretne?
Alapjába véve háromféle VR szemüveget különböztethetünk meg:

 • Standalone
  Önmagában is használható, bármiféle plusz hardware nélkül. Előnye, hogy muszáj hozzá venni mást, csak játékokat. Bárhol, bármikor használható hiszen nem kell hozzákötni semmihez.
  Hátránya a teljesítménye, mivel a hardware tudása természetesen nem érhet fel egy komolyabb PC, vagy konzol tudásához, amiben erős VGA kártya van.
   
 • PC VR
  Ahogy a neve is sugallja, ehhez PC, esetleg konzol kell. Önmagában nem tud programokat futtatni, így megszabott hogy hol tudjuk használni. Előnye hogy a játékok grafikai szépségének csak a gépünk teljesítménye szabhat határt. És persze PC/konzolra vannak a legjobb AAA kategóriás játékok, VR kategóriában is.
   
 • Mobil VR
  Mondhatjuk úgy is, hogy szegény ember VR-ja :) Itt maga a szemüveg csak egy keret, amibe beletehetjük a mobilunkat és tulajdonkép az végzi a VR kép megjelenítését, amit egy lencsén át látunk. Mondanom sem kell, hogy ez nyújtja a legkisebb VR élményt, hiszen sem a hardware, sem a rajta futó játékok nem érhetnek fel a fentebb említett változatokkal.
  Bár egyszeri VR élmény megtapasztalásának ez is megteheti, mivel percek alatt összedobható egy ilyen, akár kartonból is.

Létezik hibrid változat is, amilyen az Oculus Quest 2 is. Azaz tud standard módban működni, de PC-hez is csatlakoztathatjuk. Nekem ez a megoldás tetszik a legjobban, hiszen egyszerűbb játékokat vihetünk magunkkal rajta, de ha otthon vagyunk akkor gépünkről is játszhatunk. 

Mivel én a Quest 2 mellett döntöttem, így a továbbiakban erről a hedsetről lesz szó. Egyébként tudás és ár tekintetében is, most 2021-ben ez a legjobb választás ha valaki VR fejesbe szeretne beruházni. Véleményem szerint ennél drágábbak sem tudnak sokkal többet, amiért jobban megérné. Sőt! A Quest 2-nek van jelenleg a legjobb szoftveres háttere. Folyamatosan, szinte hétről-hétre kapja a frissítéseket, amik nem csak hibajavításból, de plusz funkciók bevezetéséből is állnak. 

Oculus Quest 2

 

De mit is tud a Quest 2?

Ebböl a készülékből kétféle változat létezik, amik csak a háttértár kapacitásában térnek el egymástól: 64 Gb, vagy 256 Gb lehetnek. Utóbbi akkor lehet jó választás, ha PC nélkül akarjuk használni, hiszen erre jóval több tartalom fér rá.

A többi specifikáció mindkettőnél azonos:

 • CPU: Qualcomm Snapdragon XR2
 • Memória: 6GB
 • Felbontás: 1832 x 1920 (szemenként)
 • Képfrissítés: 72-120 Hz
 • Beépített hangszóró és mikrofon
 • Állítható lencsetávolság (három érték válaszható: 58, 63 és 68mm)
 • 3-4 órás üzemidő (powerbankkal tovább növelhető, vagy külső tápról végtelen :) )
 • Súly: ~480g

Oculus Quest 2

Hasznos Quest 2 kiegészítők

Ahogy írtam, a headset vásárlás után szinte azonnal használható, de létezik pár apróság amivel azért kényelmesebbé tehetjük. 

A Quest 2 nem túl nehéz, és kényelmes is az a része ami a szemünk köré simul, de ez sajnos a szíjáról ami a fejünkre szorítja már nem mondható el. Sokszor meglazul, elmozog és ezért néha meg kell igazgatunk. 
Némi plusz költség fejében (jelenleg 17.000 Ft), ez lecserélhető egy sokkal kényelmesebb és egyszerűbben beállítható változatra. Ez a Quest 2 Elite strap.
Masszív rögzítést ad, nem mozog el, nem tágul meg és a fejnek is kényelmesebb mint a szíj, mivel hátul is párnázott.

Ha szemüvegesként használjuk (mint eleinte én is), akkor sincs gond, mert alaptartozék egy behelyezhető keret a szivacs és a készülék közé. Ez pár mm-el előrébb emeli a lencséket, így befér a szemüvegünk úgy, hogy nem ér össze a készülék lencséjével, nem karcolják meg egymást.
Igaz nem zavaró így használni, de azért vannak hátrányai: tükröződés, fénytörés a szemüveg lencséjén (főleg fehér fénynél). A megváltozott lencsetávolság miatt pedig kicsit életlenebb kép.
Persze a szemüvegesek számára is van egy ultimate megoldás, amivel elfelejthetjük a szemüveget! Legalább is VR-ban.
A VR Wave-től rendelhetünk, a szemüvegünk lencse értékeinek megfelelő, Quest 2-be helyezhető lencséket. 
Így már nem kell keret, nem kell szemüveg, élesebb és tisztább a kép. 
Tipp: ha ilyet rendelünk akkor a tükröződésmentességet is kérjük rá, különben ugyanaz lesz az effektus mint szemüvegben használnánk. Valamint egy kék fény szűrő réteg is hasznos rá. 

Habár a Quest 2 elmegy önmagában 3-4 órát is, attól függően mit csinálunk benne és hogy mennyire használja a WiFi-t, de ha nem szeretnénk hogy idő előtt lemerüljön, akkor érdemes power bankot használni mellé. 
Ezt felerősíthetjük a pánt hátsó részére, így legalább kiegyensúlyozza a szemüveget (nekem így kényelmesebb), vagy zsebre is tehetjük. Ha nem is tölti fel közben a készüléket, de legalább szinten tartja. Kapacitástól függően így akár 10 órát is VR-ozhatunk, ami már bőven egészségtelen is :D

 

Oculus Quest 2 Oculus Quest 2

 

Quest 2 használatba vétele

A készüléknek saját, android alapú operációs rendszere van, amire az app storeból tudunk programokat, játékokat telepíteni.

Első bekapcsoláskor csatlakoznunk kell egy WiFi hálózathoz. Mivel ez már szinte mindenkinél van otthon, így ez nem lehet nagy gond. De WiFi mindenképp kell, máshogy nem tudunk rá programokat telepíteni.

Mivel a Quest 2 a Facebook saját terméke, így a használatához kell hogy legyen FB fiókunk. Ezzel be kell jelentkeznünk. majd ezután tudunk a store-ból vásárolni, vagy ingyenes tartalmakat letölteni.
Persze mindezt VR környezetben tudjuk elvégezni, nem kell hozzá mobil, vagy számítógép sem.

Fontos megjegyezni, hogy az FB nem díjazza a hackelt, crackelt programok készülékre való telepítését, sőt! Ilyenért akár bannolhatják a fiókunkat, ezzel örökre elvesztve minden megvásárolt tartalmat, illetve magát az fiókunkat is!
PC-ről már streamelhetünk rá akár tört játékokat is ;-)

A saját operációs rendszerében megtalálható minden ami kell: fájlkezelő, web böngésző (chrome), program böngésző, bolt, beállítások, demo programok...
Ezeket egy virtuális 3D térben (oculus home - amolyan VR háttérkép) láthatjuk 2D ablakokban, de a térben elhelyezve.

Mielőtt bármit csinálnánk a virtuális térben, ki kell jelölnünk hogy mekkora az a tér, ami fizikálisan rendelkezésünkre áll. Ennek kijelöléséhez a rendszer átkapcsol kamera módba, azaz bent látjuk a külvilágot. Ekkor a kontroller virtuális kurzorával kijelölhetjük magunk körül azt a zónát, ahol nincs utunkban semmi.
Minél nagyobb ilyet helyet tudunk magunknak elkülöníteni, annál kényelmesebb lesz majd a használat, mert sok terünk lesz mozogni. Egy helyben is játszható játékoknál ez persze mindegy.
Ha esetleg elérnénk a kijelölt terület határát, akkor annak szélein egy virtuális fal jelenik meg előttünk, így azonnal tudjuk, hogy ne menjünk tovább. Ha mégis tovább mennénk, akkor átkapcsol kamera módba hogy lássuk a külvilágot. Ez a szolgáltatása guardian, ami vigyáz ránk. Persze kikapcsolható, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem fogunk semminek nekimenni, vagy csak zavar minket.
A kamera mód pedig bármikor aktiválható, ha kettőt koppintunk a headset valamelyik oldalára. Így bárhova elmehetünk anélkül, hogy le kellene venni a fejünkről. Ugyanígy pedig vissza is válthatunk VR módba. 

Most hogy van guardianunk, WiFi-nk, Facebook bejelentkezésünk, telepíthetünk a boltból játékokat és már játszhatunk is. Semmi másra nincs szükség ezután.
 

Oculus Quest 2 Oculus Quest 2 Oculus Quest 2

 

Irányítás

A headset elengedhetetlen része a két kontroller, ami kvázi a két virtuális kezünknek felel meg. Ezek egy-egy ceruzaelemmel működnek és körülbelül egy hetet bírnak. Ezért érdemes újratölthető akksikat használni bennük.

A szemüveg folyamatosan követi a kontrollerek helyzetét és ennek megfelelően helyezi el a virtuális térben a virtuális kezünket. Van egy-egy gomb a markolat részen, amiket megnyomva játékokban tudunk tárgyakat megmarkolni. Van mindegyiket egy ravasz gomb is, értelemszerűen ez a fegyverek használatához.
Illetve 2-2 általános felhasználású gomb is van rajtuk, amit játéka válogat milyen célt szolgál. És még van 1-1 mini joystic is, amikkel általában a karakterünket irányíthatjuk, foroghatunk, vagy menükben tallózhatunk. 

A Quest 2 OS-ének érdekessége, hogy néhány esetben nem feltétlenül kell hozzá a kontroller. Ugyanis tudja valós időben követni a kezünket is, sőt, annak minden újának mozgását. Ebből generál egy (vagyis kettő) virtuális kezet, ami pont úgy mozog mint a való életben. Sajnos ezt még kevés játék tudja kezelni, de a Quest 2 szoftverét teljes mértékben használhatjuk így is.
 

Oculus Quest 2

 

Használat PC-vel.

A PC-vel való használat esetén szintén meg kell tenni a fentebb leírtakat, és ezután további két lehetőségünk van, hogy a gépünkkel összekössük.

 • USB
  Talán ez a legkézenfekvőbb, hiszen USB port minden gépen van, illetve a Quest 2-ön is van egy USB C aljzat. Kábel sajnos nem tartozék, így ezt külön kell megvenni. 
  Viszont néhány dolgot tudni kell erről is:
  Csak is USB 3 szabványú kábellel fog jól működni. Habár USB 2-ön is működik, de a kis sávszélesség miatt akadozós, szétesős képet kapunk.
  Érdemes legalább 3m hosszú, jó minőségű kábelt használni.
  Mivel ez esetben korlátozva vagyunk a mozgásban, így ez a megoldás inkább ülve játszható játékoknál lehet megoldás, vagy 3D filmnézésnél. Előnye, hogy használat közben töltjük a készüléket, nem fog lemerülni és stabil kapcsolatot kapunk. 
   
 • WiFi
  A teljes szabadságot ez adja, hiszen ameddig erős a WiFi jel, addig elmehetünk, szabadon forgolódhatunk.
  Viszont itt is van pár dolog aminek eleget kell tennünk!
  Szükséges az 5 Ghz-es WiFi, 802.11ac vagy 802.11ax módban.
  És természetesen gigabites kapcsolat a gép és a WiFi router között. 
  Ha ezek a feltételek nincsenek meg, akkor szintén szakadozó és széteső képet kapunk és lagos lesz irányítás. 

 

Mit tudjon a PC?

Ez az aminek a teljesítménye nagyon nem mindegy. Az egyszerűbb játékokhoz gyengébb gép is megfelel, de egy mai, korszerű, jó grafikával rendelkező játékhoz kell a vas.
Ne feledjünk, hogy VR esetén a VGA-nak nem egy, hanem két képet kell lerenderelnie, ami olyan mintha két monitoron játszanánk. Tulajdonképpen duplázódik a felbontás.
És ami a legfontosabb az az FPS érték. Még monitoron játszva már 30 FPS is elég lehet a jó játékélményhez, addig VR-ban ez max a rosszullétet garantálja. Ide ugyanis a 72 FPS az ajánlott! Mivel a Quest 2 képfrissítésnek 120 Hz-et is beállíttatunk (persze cserében kevesebb ideig bírja az akksi), így lehet akár 120 FPS is, ami már  bőven több mint elég. 

A legtöbb játéknak már egy GTX 1080 (vagy ezzel egyenrangú Radeon kártya) elég, amiben a megfelelő beállítások mellet, már meglesz a 70+ FPS és a kinézetre sem lehet panasz. Persze a játék optimalizáltsága is sokat számít, de tapasztalataim alapján VR játékok esetén erre nagyon ügyelnek a készítők. 

Ugyan nem szükséges, de érdemes SSD-ről futtatni a játékokat, mert a szoba közepén ácsorogva bámulni a töltőképernyőt nem olyan jó buli. És persze ha a helyszínek között váltogatunk plusz betöltéssel, akkor sem zökkenünk ki a játékmenetből ha csak pár másodperc a töltődés. 
 

Szoftveres háttér

Ha már a PC és a hálózati infrastruktúra megvan, akkor már játszhatunk PC-ről. De erre milyen lehetőségeink is vannak?

A legegyszerűbb az Oculus saját programjának használata, amiben nem csak játékokat vásárolhatunk, indíthatunk, de a szemüvegünkre vonatkozóan különböző beállításokat is elvégezhetünk.
Itt a boltban nem a szemüvegre letölthető játékokat vásárolhatunk, hanem PC-ről futtathatóakat. Telepítés után a játékot indítva azonnal megjelenik az a headsetben, illetve a monitoron is. 
Természetesen ha USB-n át használjuk, akkor azzal kell összekötni a géppel, ha pedig WiFi-t, akkor az úgynevezett Air Link szolgáltatást kell bekapcsolni, mind a programomban, mind a headseten is.

Természetesen Steam-en is vehetünk VR játékokat, ahol a legnagyobb a választék. 
Ebben az esetben is kell az Oculus programja, mivel a kapcsolatot a gép és a szemüveg között ez teremti meg és ezen keresztül kommunikál a Steam-es játék is a headsettel. Illetve nem maga a Steam, hanem a Steam VR, ami egy kiegészítő a Steammhez, hogy VR kompatibilis legyen (ez ingyenesen telepíthető a Steam store-ból).

Steamen kétféle VR játék létezik: Ami a Steam VR-on keresztül kommunikál a headsettel, vagy közvetlen tud az Oculus programjával együttműködni. Nincs igazán jelentősége, hogy melyiket használjuk, de SteamVR esetében több lehetőséget kapunk a VR optimalizálásra.

Léteznek persze VR játékok egyéb boltokban is: UPlay, Origin, Epic, ...
Az ezekben indítható játékok is vagy az Oculus programot használják, vagy a Steam VR-t. 
Tehát bárhol is veszünk játékot, tudjuk majd használni. Persze azért érdemes megnézni, hogy van-e Oculus támogatás az adott játékban, mert ha el is indul VR-ban, nem biztos hogy a kontrollereinkkel tudjuk is majd irányítani azt.

Talán az egyik legfontosabb kérdés itta HUP-on, hogy a fentiek mennek-e Linuxon?
Sajnos nem. Mivel nincs Linuxos Oculus program Linuxra, így Linuxos API sincs, tehát nem tudjuk PC-vel használni a szemüveget. Ezért is lehet jó válasz a standalone headset.
 

Oculus Quest 2 Oculus Quest 2

 

Programok, játékok más forrásból

Mint fentebb írtam, a Quest 2 OS-e Android alapú, azaz szinte bármilyen APK futtatható rajta, akár olyan is amiket elsősorban okos telefonokra írtak. Erre egy nagyszerű platform az úgynevezett SideQuest
Ez gyakorlatilag egy alternatív app bolt, ahonnét még több tartalmat telepíthetünk a Quest-re, teljesen legálisan. Tehát ez esetben nem a PC-re telepítünk, hanem a headsetre.
Ez egy jó alternatíva lehet azoknak, akiknek nincs PC-je, mert a SideQuest létezik telefonra is, és egy OTG kábellel összekötve azt a Questtel, telepíthetünk rá programokat.

Plusz van pár tweakelési lehetőség is benne, amivel a Quest 2 különböző paraméterein állíthatunk, mint például a textura felbontás. Persze ez a Questen futó játékokra vonatkozik, de így még élesebb grafikát láthatunk tőle. Bér érdemes ezzel óvatosan bánni, mert könnyen túlterhelhetjük vele az eszközt ami tartós károkat szenvedhet!
 

Oculus Quest 2 Oculus Quest 2

 

Tweakelés, hibaelhárítás

Ha már a tweekelésnél tartunk.
Amennyiben PC-ről játszunk, akkor fontos a játékokat jól beállítani, hogy meglegyen a kellő FPS, elfogatható legyen a latency, legyen a lehető legjobb a grafika. Ehhez egy nagyszerű program az fpsVR, ami csekély ~1200 Ft-ért megvásárolható Steam-en. Használatával egy kis virtuális panel jelenik meg a játékban, amin láthatjuk a legfontosabb adatokat ahhoz, hogy jól betudjuk állítani a játékot, vagy csak kíváncsiak vagyunk mennyi is az annyi.

További hasznos program még az Oculus debug tool, ami alapból feltelepül az Oculus programjával együtt. Ebben főleg a szemüveggel való kommunikációt és rendelési beállításokat tudunk finomhangolni. Viszont itt csak akkor piszkáljuk a beállításokat, ha tudjuk mit csinálunk! :)
 

Oculus Quest 2

 

Milyen játékokkal kezdjünk, hogy játszunk azokkal?

Gondolhatnánk, hogy ez egy értelmetlen kérdés, mert hát nyilván olyannal ami tetszik és úgy ahogy kényelmes.
Én is így gondoltam, aztán sajnos porul is jártam, majd csak később jöttem rá, hogy rosszul fogtam neki a dolognak!

A legtöbb játékkal addig nincs is gond, még az olyan jellegű, hogy nem próbálja szimulálni a saját testünk mozgását. Tipikusan ilyen játékok azok, amikben autót, repülőt, vagy hajót vezetünk. 
De ilyenek azok is, ahol a karakterünk haladása úgy valósul meg, hogy az csúszik előre. Ezeknél a játékoknál léphet fel az úgynevezett motion sickness jelenség (magyarul utazási betegség, tengeri betegség néven ismert), amitől erős hányinger és rosszullét törhet ránk.

Miért is?
Az ember két fontos inputot kap mozgás közben: a látottakat és magát mozgás intenzitását. Utóbbit a fülünkben lévő belső szerv közvetíti az agy számára. 
Viszont ha VR-ban mozgunk előre, de fizikálisan mozdulatlanok vagyunk, akkor az agyunk ezt természetellenesnek veszi, olyannyira, hogy mérgezés gyanújával megakar hánytatni minket.
Hogy ez a tünet kialakuljon elég akár 10 perc játék is.

Sajnos én is így jártam, mert belevetettem magam mindenféle autószimulátorokba, űrhajóval repkedős játékokba és nyilván a hullámvasútra is felültem! :) Még nem néztem utána, én sem értettem miért vagyok rosszul. 
De ugyanilyen tünetet okozott olyan játék is, ahol a virtuális gyaloglás csak egyszerű csúszás előre a térben, miközben én nem mozogtam a valóságban.

Jó hír, hogy ez igazából megszokható, csak fokozatosan kell magunknak adagolni az ilyen játékokat. Persze emberfüggő, így lehet hogy valaki sosem szokja meg, de lehet olyan is akinél abszolút nem jelentkezik ez. 

Néhány trükkel is lehet ellene tenni:
Például ha a játékban megyünk előre, akkor a valóságban is lépkedjünk helyben, mozgassuk a kezünket előre-hátra. Így nekem már egyáltalán nem jelentkezett a rosszullét. 
Autós, repülős játékoknál tegyünk egy szobaventilátort szembe, hogy meglegyen az az érzet, hogy a valóságban is előre haladunk. Persze egy autóban, vagy repülőben nem mozognunk a valóságban sem. De itt lehet jobbra-balra hajolni egy-egy forduláskor, imitálva a ránk ható erőt.

Szerencsére a jobb játékok fejlesztői is gondoltak erre, így általában többféle irányítás közül is választhatunk. A legjobb az úgynevezett mikroteleport, amivel pár lépésnyit előre teleportálhatjuk magunkat a térben. Ekkor ugye nem mozgunk VR-ban sem, csak ugrálunk.
Van olyan megoldás is, hogy akkor halad előre a karakterünk, ha előre-hátra mozgatjuk a karunkat, mintha valóban menetelnénk előre. Lábunkat ugyan nem kell mozgatnunk, de járhatunk helyben ha a kézmozgás nem lenne elég.

Tehát érdemes első körben nyugodt tempójú játékokkal kezdeni az ismerkedést, és nem mindjárt egy X-Wing pilótafülkéjébe ugrani (saját tapasztalat :) )
 

 

Programajánló

Most, hogy kiveséztük a játékok buktatóit, következzen pár cím a teljesség igénye nélkül, amiket kipróbáltam és tudom ajánlani:

 • Half-Life: Alyx
  Aligha nem az egyik legjobb játék ami ezidáig VR-ra készült. Magát a Half-Life világát szerintem sokaknak nem kell bemutatni. Az első két részben látott hangulatot kapjuk meg VR-ban, ahol egy nagyon részletesen kidolgozott környezetben, sok akció dús szituációban lehet részünk. Sajnos a játék 10-15 óra alatt végigvihető, de a Steam Workshop-ból sok ingyenes tartalom tölthető le hozzá.
  Quest 2 kontrollerrel játszható. 
  Motion sickness faktor: Alacsony
   
 • Star-Wars Squadrons
  Szintén egy nagyon jól kidolgozott játék, ami VR nélkül is játszható, de nyilván az élmény ebben teljesedik ki.
  Szinte bármilyen, a filmekből ismert gépet vezethetünk, kampány, de akár multiplayer módban is.
  Quest 2 kontrollerrel ugyan nem játszható, de billentyűzettel, egérrel igen. Viszont egy kontroller, vagy joystick inkább ajánlott hozzá. 
  Motion sickness faktor: Nagyon magas
   
 • Project Cars 2 (vagy P. Cars 3)
  Nagyon jól kidolgozott és remek játékélményt adó autós szimulátor. Több nyitott fülkéjű autóval is játszhatunk, amik esetében többet is láthatunk a pályákból mint a zárt fülkéseknél. Én személy szerint ezért is szeretem VR-ban az ilyen autókat. 
  Quest 2 kontrollerrel nem játszható, de billentyűzettel, egérrel igen. Viszont kontroller, vagy kormány ajánlottabb hozzá.
  Motion sickness faktor: Nagyon magas
   
 • Westworld Awakening
  Aki a sorozatot szerette, annak biztasson ez a játék is tetszeni fog. Alapjában nem túl intenzív, inkább történet központú, de nagyon hangulatos játék, amiben bejárhatjuk a sorozatból is ismert főbb helyszínek. Különlegessége, hogy a térben haladni, a kezünk előre-hátra mozgatásával lehet, mintha gyalogolnánk.
  Quest 2 kontrollerrel játszható.
  Motion sickness faktor: Alacsony
   
 • The Walking Dead: Saints & Sinners
  Szintén egy sorozat alapú, történet központú, intenzív, zombigyilkolós játék. Szép grafika és jó harc / crafting rendszer. Igazi túlélő horror, ami sok helyen eléggé betudja paráztatni az embert. Kifejezetten jó a harcrendszer! Nagyon jópofa, hogy az egyik kezeddel megfogod a zombi fejét, majd a másikkal teljes erőből belevágod a kést. Persze vannak lőfegyverek és egyéb tárgyak is amiket hozzávagdalhatunk a járkálókhoz.
  Quest 2 kontrollerrel játszható.
  Motion sickness faktor: Közepes
   
 • Beat Saber
  Talán az egyik legismertebb VR játék. Nekem is személyes kedvencem. Ismert és kevésbé ismert zenékre kell a szembejövő kockákat, meghatározott irányból eltalálnunk fénykardjainkkal. Létezik PC-s és Questre telepíthető változat is. PC-s verzióhoz tölthetünk le pályákat is, és szinte biztos, hogy a kedvenc számainkat is felleljük az adatbázisban
  Akár sportolásra is alkalmas. Én minden nap játszok vele 1-2 órát legalább.
  Ha a Quest 2 progik között bekapcsoljuk a Motion appot, akkor mérhetjük az elégetett kalóriát, mozgási időt is. 
  Motion sickness faktor: Nagyon alacsony
   
 • Richie's Plank Experience
  És végül egy program ami nem egy teljes értékű játék, inkább egy "mennyire vagy tökös" teszt. Egy magas épület tetejére kell felmennünk lifttel, majd ha elég bátrak vagyunk, akkor kisétálhatunk az ott lévő deszkára, ahonnét akár a mélybe is ugorhatunk. Nem is gondolnátok, de elég nehéz ezt megtenni, mivel nagyon valóságosként hat a helyzet. Ezen kívül pár minijáték is van benne, amikkel kvázi supermenként röpködhetünk az épületek között. Én tériszonyos lévén én ezt a játékot nem nagyon bírtam :)
  Motion sickness faktor: Eszméletlen magas

Persze megannyi jó VR játék létezik még. Ha további játékok között szeretnénk szemezgetni, akkor remek oldal erre a VRDB.app, ahol az Oculus és a Steames játék adatbázisban keresgélhetünk kedvünk szerint, többféle rendezési módban.
 

Oculus Quest 2

 

Nagy képernyő!

A VR headset persze nem csak játékra jó. Egy teljesen új szintre emeli a 3D filmnézést is. Erre nekem a kedvenc programom a Bigscreen. Van Questre és PC-re is telepíthető változata is.

Szinte bármilyen formátumú 3D filmet lejátszik, akár a headset tárhelyéből, vagy akár a hálózatunk bármelyik gépéről ha azon fut DLNA szolgáltatás. Ezt például Windows 10 alatt is egyszerűn be lehet kapcsolni, majd a Bigscreen fájlböngészőjében már tallózhatunk is a videóink között. 

A 3D videók megjelenítése pedig valami fantasztikus! Nem csak egy feketeség közepén látjuk a filmet (bár erre is van lehetőség), hanem több virtuális moziteremből választhatunk, ahol szeretnénk azt nézni. 
Pontosan mintha egy valódi moziban ülnénk: előttünk a vászon, körben a székek, a moziterem falai. Ahogy körbe tekintünk láthatjuk az egész termet. Valamint szabadon választhatunk ülést, ahonnét szeretnénk látni a filmet, így lehetőségünk van közelebb, vagy távolabb ülni a vászontól.

Ha néztél már 3D filmet moziban, akkor itt pontosan ugyanazt kapod, persze sokkal jobb minőségben (persze a film felbontása erre kihatással van) és nyugisabb körülmények között. :)

A program további érdekessége, hogy nem csak egyedül használható. Lehet létrehozni publikus mozitermet, amibe meghívhatjuk ismerőseinket, akik ha becsatlakoznak, akkor a kis virtuális avatarjuk megjelennek mellettünk az általuk választott székben. 
Példának okáért, van egy magyar srác aki a hétvégi Forma 1-re szokott ilyen szobát létrehozni. Ebben a közvetítés persze nem 3D-s, de mégis milyen jó már moziban nézni az F1-et. Főleg amikor egy-egy izgalmas eseménynél többen felkiáltanak, ugyanis voice chat támogatás is van a programban (kikapcsolható).

És ahogy Horst Fuchs mondaná: "Ám ez még mind semmi!"
Van egy virtuális mozi előcsarnok is (hivatalos nevén lobby), ahol a moziba betévedőkkel találkozhatunk, beszélgethetünk, vagy szétszórhatjuk a popcornt, kiönthetjük a colát, és még megannyi ökörség ami megeshet egy moziban :) Ez amolyan virtuális chat funkció igazából. 
Ebből a váróból aztán továbbmehetünk mozitermekbe, amikben random módon bekészített filmeket nézhetünk, ha ép nem lenne saját tartalmunk.
De persze nem minden film ingyenes, van amihez virtuális mozijegyet kell vásárolnunk. 
 

Oculus Quest 2

 

Gyakran ismételt kérdések

 • Milyen élmény a VR?
  Még nem próbáltam, én is feltettem ezt a kérdést, de jó válasz nincs rá, mert elmondani nem lehet, valamint hiába nézel róla videókat, azok abszolút nem adják vissza amit bent látsz. Ez egy olyan dolog amit meg kell tapasztalni. Az biztos, hogy sokkal intenzívebb élmény, mint monitoron nézni a játékot. Mindennek érezni a kiterjedését, méreteit, távolságát, sokkal valóságosabbnak hatnak a tárgyak, lények, a környezet. És persze sokat dob az is, hogy interakcióba léphetsz a tárgyakkal: felemelheted, forgathatod magad előtt, vagy elhajíthatod messze.
  Tehát ha teheted próbáld ki. Sőt, akkor is próbáld ki újra ha régebben, mondjuk 4-5 éve már megtetted. Rengeteget fejlődött azóta ez a technológia, sokkal kiforrtabb lett és persze sokkal jobb a minőség is.
   
 • Megéri megvenni a Quest 2-őt?
  Ha egy kicsit is érdekel a VR világ, akkor naná! Jelenleg ~150.000 Ft környékén lehet kapni ezt a headsetet, ami bőven megéri az árát. Már csak azért is, mert folyamatosan érkeznek hozzá fejlesztések, exkluzív tartalmak. Tehát nem egy egyszer kiadott és magára hagyott eszközről van szó.
  Szóval, vegyél Quest 2-őt! :)
   
 • Milyen mellékhatásai vannak?
  Én személy szerint semmilyen rossz hatását nem érzem. Nem fáj tőle a szemem, fejem, nem szédülök. Akár egész nap kibírnám benne szerintem.
  Csak a fentebb is említett motion sickness szokott jelentkezni, de azt mondhatjuk természetes velejárónak. 
   
 • Mivel kell tisztítani a lencséket?
  Mindenképp valami puha törlőkendővel, amivel egyébként szemüveget is tisztítanánk. Ne használjunk tisztítószereket!
  Nem csak a belső két lencsét, de a kinti négy kamera kis lencséjét is érdemes megtisztogatni néha, különben idővel nem érzékelné megfelelően a kontrollerek hollétét.
  És ha már lencse: A belső lencséket óvjuk közvetlen napfénytől, azaz ne tartsuk a nap fele őket, mert azzal tönkre is mehet a belső kijelző!

 

Végül pedig egy bemutató videó a Quest 2-ről (nem saját videó).

Oculus Quest 2

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 07. 05., h – 22:31

wow. Ez még úgy is nagyon hasznos volt hogy nincs semmi VR eszközöm :D köszi!

Köszi! Jó a leírás, tetszett ahogy összefoglaltad a dolgokat.

...úgyis jönnek...

Pont ezzel szemezek, szóval megörültem az ismertetőnek. Részletes, igényes írás, főoldalon a helye, köszi!

Egy primitív kérdés: nekem nincs Facebook-om (lol) és nem is szeretnék. Mennyire szokott az Oculus posztolgatni/státuszt megosztani (arra gondoltam feleségem accountját használnám regisztrációhoz) illetve lehet állítani ezt? A bankkártyát a játék vásáláshoz a Facebook-ba kell beakasztani vagy az Oculus storeban?

Köszi!

Semennyit nem szokott posztolgatni. Persze megoszthatsz dolgokat FB-n benne, de még csak nem is tolja az arcodba, hogy tedd meg. 
A bankkártya az Oculus storehoz van kötve, de mivel az egész az FB account része, így ha azt bannolnák, akkor veszik minden megvett játék. Persze erre kicsi az esély, hacsak nem csinálsz valami illegálisat :)

Szerkesztve: 2021. 12. 01., sze – 16:43

CV1-em volt egy ideig, mondhatni early adopter voltam. Egy idő után a fiókban végezte a sok macera miatt. Kis túlzással át kellett rendeznem a szobát, kábel hegyek, szenzorok, mindezek előpakolása, elrakása. Roomscaling élmény ebben a felállásban persze olyan is volt (szinte semmilyen). Akkora tortúra volt az egész, hogy amikor az újdonság varázsa elmúlt, kb. csak napokra előre tervezetten használtam, amikor is dedikáltam (volna) rá 2-3 órát, ami persze többnyire nem is sikerült. Szóval eladtam a fenébe.

Aztán úgy 2 éve próbáltam egy Quest1-et, akkor még nem jött ki hozzá a PC kapcsolatos patch. Teljesen más élmény volt, az volt az érzésem hogy ez már tudja azt, amit eredetileg vártam a VR-tól. Elképesztő, hogy mennyit számít a kompakt kialakítás, és a wireless működés, a CV1-nél azt gondoltam, hogy ezeket háttérbe lehet szorítani, mert úgyis visz előre az élmény, és majd bevállalom a macerát. A PC kapcsolat hiánya miatt ekkor még nem gondolkodtam a vásárláson, aztán lett ez is (ráadásul immár wifi-vel is megy), + kijött a Q2.

Szóval most újra ráfordultam a témára, különös tekintettel a téli szünetes terveimre az MS FS2020-al. Sok tesztet, leírást, specit elolvastam, a cikked is csak megerősített benne, hogy ez már tudja "azt". Viszont mióta megírtad, eltelt néhány hónap. Hogy látod most  a dolgot? A kezdeti fellángolás után még mindig tart a szerelem, megvennéd újra? :)

Illetve a Q1 tesztnél nagyon tetszett nekem a guardian beállításánál a valóság (külső kamerakép) és a VR tér összefűzése. Létezik esetleg olyan játék, ami ezzel operál (azaz AR a VR-ben) és ajánlanád?