Igényes raktárkezelő szoftvert merre találok?

Fórumok

Picit elvagyok keseredve, mert eddig nem találtunk ezeknek megfelelő raktárkezelő szoftvert:

# adott:
- 4.000m2-es új, pro raktár
- kb. 20 partnernek bérraktározás
- 2 raktáros kolléga
- jelenleg Excel, brrr

# elvárás:
- magyar nyelv
- modern UI (ne 20 évvel ezelőtti dizájnt kövessen)
- havi díjas (előny, ha felhős)
- SAP interface tapasztalat
- több fős cég, teljes bevezetési támogatással
- referenciák
- nem BMD szintű árazás
- erős riport oldal (Excel, csv export)

# amire nincs szükség:
- targoncák nyomkövetése
- RFID

Előre is köszi minden ötletért! :-]

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 11. 30., k – 10:10

Van itt egy kolléga: evir.hu van az a pénz amiért talán még egyéni igényeket is fejlesztenek. Hogy kapacitásuk van-e? Nagyon limitált.

Köszi, de szerintem teljesen mást keres: amit mi támogatunk, az elsősorban egy kereskedelmi-szolgáltató cég helyi és webshopos logisztikája-folyamatai-pénzügyei, viszont egy raktárban (bér)rakározás kezelése teljesen más dimenzió, mások a nyilvántartandó adatok és más szempontok érvényesülnek. Van olyan ügyfél aki logisztikai szolgáltatót használ, és automatizáltan működik a webshop rendelés->Logikai készletfoglalás->Raktári kiszedés->Készrejelentés alapján szállítólevél->Kiszállítás->Számlázás folyamat, és tényleg szinte csak a cikkszám+mennyiség a közös dolog...

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Jaja, ahogy fent mondják. Ha vannak igényeid, akkor fejlesztess egyet (balekkal) vagy keress olyat, aki hajlandó testre szabni a (polcról levehető) termékét.

(Ennyi usernek, ilyen méretre ez a dolog szerintem overkill és k*rva drága lesz. Szerintem vizsgáld felül az elvárásaidat, főleg a műszakiakat és keress inkább funkcionálisakat!)

EKÁER nem elvárás? ADR pont számítás?

Szerkesztve: 2021. 11. 30., k – 17:45

Mivel a raktározás a fő szempont én a magam részéről az Odoo-t javasolnám. Alapból támogatja a több raktár, több lokáció, X-Y-Z koordináták szerinti optimalizált keresést. Nálunk a többi megoldás mindig itt bukott el. Amennyiben a raktár elég, úgy elképzelhető, hogy még az alapból elérhető community is elegendő, ebben az esetben tudjátok a saját infrastruktúrára telepíteni. A Community edition-ből elég sok minden kikerült korábban még a könyvelési modul is része volt. Elég jó dokumentációja van és lehet vele apró kockánként építkezni, úgy, hogy csak azokat a modulokat használod amire valóban szükségetek van. Nagyon jó remote API felülete van PHP/Python/Java mintakódokkal, vagy fejleszthetsz bele sajá modulokat. Fizetős / felhős / magyar támogatott megoldás esetén https://www.online-erp.hu/ szerintem megoldja a bevezetést. 

Üdv,

kincza

kincza

Foglalkozunk ilyennel. Ha érdekes, keress meg privátban.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2021. 11. 30., k – 18:17

Mivel a téma közel áll a szívemhez és én magam írtam magunknak ilyen szoftvert így leírom, hogyan oldottam meg.

Raktárkód: A0000

1. Raktárban a raklapállványok közötti utak vagy utcák nevük pedig az ABC betűi. Ő az első string.
2. A raklapállványok a "házak" van páros és páratlan oldal, de egy utcában nincs több, mint 50  így ez a következő két string.
3. "Házakon" belül vannak vannak szintek. Nálam ez max 6, ő a harmadik string.
4. Minden szinten van három "ajtó" ez a negyedik string. (egy raklapállvány egy szintjén 3 raklap fér el)

- Amikor árut adunk ki, akkor simán raktárkód szerint sorba rendezzük a tételeket, ezzel garantáljuk az egyszeri bejárást.
- Komissziós rendszerben (telón fut) van színes termék fotó a hiba minimalizálására.
- Nem teszünk két összekeverhető terméket egymás mellé.
- A raktárhelyeket úgy használjuk fel, hogy a lehető legkisebb szumma terhelés legyen. Vagyis népszerű termékek elől. Ezt évente felülvizsgáljuk. 

Eredmény: harmadannyi raktáros mint a versenytársainknál :)

Maga a komissziós jegy tetszőleges bizonylatból mergelhető. Így, ha a vevő n számú számlán is kapta az árut 1 db komissziós tevékenységként továbbítódik a  raktár felé. Minden egyes partnernek az eddig komisszióra le nem küldött tranzakciói mergelhetőek, és üzenettel elláthatóak. Maga ez a folyamat a vevőszolgálati TV-ken (+rpi) követhető (mint az IKEA) egy kanban megjelenésű táblán.

Számlázási osztály csak olyan számlát tud jóváírni amit vagy kiadtunk és később visszavettük, vagy a komissió visszaadta (kétirányú folyamat).

 

ps.: Mivel nekem minden ügyfelem én vagyok, így az elégedettségem igen magas. :) A jelenlegi UI-t kb 10 éve csináltam: https://kepkuldes.com/image/uaAF07
és
https://kepkuldes.com/image/uaS6Km

ps2.: Nekem a mai napig nem tetszenek az ERP-k. Legalábbis amit eddig láttam. Ennek oka, hogy túl általános és úgy szerintem kb lehetetlen jó UI-t csinálni.

 

Én 2003 óta csinálom. :) A cég összes alkalmazottja ez előtt ül. A termelésben is. Minden ebben történik. Emellett  néha LO és RoundCube amit használunk. Az ebben lévő levelezés egy belső levelező rendszer, amiben nem tudnak a userek törölni és látják, amikor elolvasta a másik. => nincs vita

Végre valaki, aki nem élheteten, nem kommersz sablonok mentén gondolkodik. A képek viszont nem jönnek be, bad gateway-jel szál el mindkét link, próbáltam többféle DNS szervert is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Majd ha öregszel picit, a kontrasztarányokat rakd rendbe :)

Nekünk gyári cuccunk a Denxpert, pl. a CHEM-et én rajzoltam:

https://denxpert.eu/module_chem.php

(40:00 körül vannak screenshotok)

De nyilván a Denxpert Chemical-t se senki azért veszi, mert jobbak a kontrasztarányai mint ennek (amúgy jobbak :), hanem mert követi a munkavédelmisek logikáját és hatáskörét, ellentétben a rengeteg agyatlanul megcsinált alternatívájával. 

Raktárkezelő rendszerünk viszont nincs :( A közvetlen ügyfeleim abból Loyverse-en vannak, mert pont annyira ingyenes és annyira buta, ami nekik kell, nekünk meg nem érte meg kifejleszteni a sajátot, annyival nem lett volna jobb, nem térült volna meg. (A Denxpert is csak egy ügyfél, de ők ugye fejlesztőcég). 

Vannak amúgy jól összerakott dolgok, de nyilván le kell ülni, leinterjúzni egy rakás felhasználót, fejből tudni a fél Windows Design Guidelines-t meg hogy ki mit mikor hogy oldott meg, és tesztelni, iterálni, tesztelni, iterálni, tesztelni, iterálni... Magyar méretben ez sajnos drága :(

Egy tucat színséma van hozzá (minden cégnek másik). Ez ilyen, de már szóltak érte, hogy van olyan eset ahol ez gond (de nem sürgős a javítás).

Nekem szerencsém van, hogy magamnak írom. Itt ugyanis kb soronként tud kikerülni kód és folyamatos a teszt. Vannak benne hibák, de azokkal szerintem tudnak élni azért nem jelzik. Alapból nem éri meg ilyen komplex rendszer írni önmagunknak sem kivéve, ha a hobbi is ez. Nem az volt 2003-ban, hogy leültem írni egy ERP-t, hanem egyre több megoldás gyártottam különböző problémákra és rájöttem, hogy integrálni kell egy egységes rendszerbe és onnantól már nagyon felgyorsult minden.

https://denxpert.eu/module_chem.php

Fasza, de ilyen egy team munka (mondjuk nekem padding igényem ma már lett volna még a formoknál). 

Én viszont egyedül vagyok és minden is. Ezt nem egy csapat csinálta, hanem én full egyedül from scratch. 

Bevallom az imposztor szindróma egy velem élő dolog. Semmi sem érdekel annyira, hogy csak azzal foglalkozzam, de minden érdekel annyira, hogy kicsit érteni akarok hozzá. Rengeteg dologhoz értek különböző szinteken, de egyikben sem vagyok expert. Ez néha bánt, mert kicsit bénának érzem tőle magam, de elfogadom, hogy ilyen vagyok: túl sok minden érdekel.

Persze, hogy team, de amúgy nem akkora (6 fejlesztő, a környezetmérnökök, meg némi menedzsment), ez amúgy egy német cég belső igényeire lett szabva amit először honosítottak majd elkezdték sales-elni a magyar piacon. Egyszerűen rájöttek, hogy a környezetmérnököknek szánt belső tool-okat akár közvetlenül a gyárak saját környezetmérnökeinek is el lehetne adni :)

Én is programozok is meg tervezek is, de én egyedül ma már félnék nekivágni ilyennek, meg szinte biztos nem nulláról csinálnám… a múltkor airtable-ben automatizáltam marketinget, de van hogy egy zapier köt össze 2-3 pár dolláros tool-t, mert nem látom, hogy megérné nulláról lefejleszteni mindent, meg a kockázatosságán túl (elmegy vele egy csomó időd aztán vagy jó vagy nem) magányos is.

Én ma sem félnék nekiállni. A mai tudásommal sokkal jobb dolgot készítenék. Ma  már támaszkodnék mások lib-jeire is. Abban ma már biztos vagyok, hogy nem minden egy nyelven lenne benne megírva. Amikor elkezdtem igazai önszopatás volt még a web, mint technológia egy ilyen alkalmazásnak.

Excelt semmiképp, annál minden jobb, házilag eszkábált, kliensen futó SQL szerver valami egyszerű webes frontenddel is. Excelt tényleg ne, uninstall, wipe az egész, ECDL Manikáknak való foshalmaz.

Elvárásaitokat is mind elengedhetitek: ha angolul van, akkor angolul, általában nem annyira bonyolult, hogy használható, értelmes raktári-műszaki ember ne tudja kezelni, megtanulni néhány menüpont nevét elolvasni. Ugyanez a 20 évvel ezelőtti UI-re, ha ósdi, ósdi, megszokjátok (arra kis se térek, hogy a 20 évvel ezelőtti UI sokkal hatékonyabb, rendes menükkel, toolbarokkal és hotkey-kel, nem ezekkel a modern ribbon, hambergermenüs baromságokkal). Ha nem havi díjas, akkor nem, kigazdálkodjátok. SAP interface-t is el lehet engedni, ha partnerek felé nem létfeltétel, ha az, akkor az drága megoldás lesz, rájuk kell hárítani az ilyen költséget. Referenciákat nem is értem minek akarok, szerinted egy MS Windowsnak, MS Excelnek, MS-SQL-nek milyen referenciái vannak? Riportolási funkció meg minden ilyen megoldásban van.

Kicsit olyannak tűnik a leírásod, hogy amatőr vállalkozás még csak most kezdett, és nem ismerik a piaci realitásokat, elszállt igényekkel indulnak neki, legyen olcsó, tudjon mindent, csillagok is mind azonnal kellenek az égről. Nem értek a raktározáshoz, de ez a leírásból simán lejön.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nyilván, ezért keresünk, eddig nem ez volt fókuszban.

Cég '83-óta fut; családi cég; raktár friss és új láb; párszor leírtam, hogy nem olcsót keresünk; nem a GUI miatt izgalmas a nyelv, hanem a továbbiakban a raktárvezető viszi pl.: új fejleszés kell bele; SAP kell.

# RHE, Rocky, NethServer, MBP14

Van olyan ismerősöm aki magának írta az sw-t, majd akkorára nőtt a cége, hogy átállt SAP-ra. 100 milla után meg vissza.

SAP egy ERP amikor az ember magának fejleszt, akkor nem csak egy ERP szintű nyilvántartást fejleszt, hanem  magát a munkát is automatizálja benne. Ez mindig egyedi fejlesztés. Cserébe hr spórolás.

Mondjuk az ilyen fejlesztések 80%-a a specifikálás. Tapasztalat... Ha kérnek az ügyfelek egy módosítást akkor az idő nagy része a specifikálással megy el. (Mondjuk nálam úgy kell megoldani, hogy egy új fejlesztés ne zavarja a többieket, de erre használom a global paramétereket)

Igen és azért raktárvezető, mert Ő ért hozzá a legjobban.

# folyamat, minden divíziónál így van nálunk:
- adott terület vezetőjének van egy igénye
- megindokolja a döntéshozóknak, hogy miért kell
- önállóan egyeztet, tárgyal, megrendel, menedzsel
- ezért kell a magyar support (más területen ez nem gond, több német / angol rendszert használunk, de itt ez nem megy)

# RHE, Rocky, NethServer, MBP14

ajjaj. 2 hetes elmeny:

wordben kuldenek doksit, majd wordben hozzaszerkesztenek, majd visszakuldik.

Eredmeny:

helyesirasellenorzo alahuz mindent. Az ok? utf8 es cp1250/iso8859-2 keverve egy szón belul. Egyik ekezet ilyen a masik meg olyan.

 

A megoldas? Libreofficeban kiexportalni .txt-ben, es a hajóto?ro?tt-et kijavítani kézzel. A a?, e?, i? egyszeru kereses es csere, a tobbit at kellett olvasni (o?, u?).

Persze a javitas az en nyakamba szakadt, mert mindenki nezett, mint a moziban, hogy miert huz ala kb. minden szot a word helyesirasellenorzoje.

 

Amig nem kerult hozzam a word dokumentum, addig kizarolag ms worddel lett megnyitva es szerkesztve.

Nem tudom, hogy lehet egy ilyet eloadni. De szivas rendesen. Persze a formazas teljesen elveszett, lehetett ujra formazni (fejlec, felsorolas, bekezdesek, miegyeb)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én ezzel nem értek egyet.

évekig kerültem az excel-t, kerestem helyette mindig szakeszközt, írtam primitív feldolgozóprogikat, vagy kergettem be a cuccokat SQL-be, és kérdeztem le onnan.

de két éve ráeszméltem, az esetek jelentős részében felesleges… amire beimportálom, megvan amit akartam excellel: ha dropdown-t akarok, ott a mező validáció, a mindenféle group by lekérdezésekre ott a pivot, státuszolásra a conditional formatting.

ráadásul ahogy itt kollega fogalmaz, új a tevékenység - még fogalmuk nincs, mit akarnak, hogyan érdemes. Az excel egy fehér lap, amiben tényleg nulla programozási ismerettel kipróbálhatja, mi a jó neki.
 

Majd ha kiforrt az excelben, akkor az excel alapján meg lehet csinálni SQL-re, addig túl gyorsan kellene mindenhez fejlesztő: most ha egy új táblát akar, az egy “add sheet” gomb; Teams-szel még kollaborációja is van (alatta Sharepoint fut). Ha ehhez fel kell hívni Bélát, aki harmadnapra megcsinálja, a végeredmény sokkal rosszabb lesz.

refit meg azért kérnek, mert nem értenek hozzá: most egy projektmenedzsment modult rakunk az egyik rendszerbe, és látjuk, hogy a fő probléma az, hogy a delikvenseknek nincsenek projekt menedzsment ismereteik, tehát amikor modul bemutatót tartunk, akkor az valójában egy közgáz BSc gyorstalpaló vállalatvezetésből. De nyilván azt se szeretnék, ha valaki mondjuk a rendszerével az Amazon logikáját erőltetné rájuk, mert szinte még biztos nem tartanak ott.

a Windowsnak amúgy piszoksok refije van, pl. komplett könyvelőirodák élnek tisztán excelen…

+1 Modellezni hibátlan.

Annak idején (20++ éve) brutál amit én is megcsináltam benne. Sok-sok tábla sok-sok fájl kereszthivatkozással. Akkor fogy ki belőle a lendület, amikor bejönnek a jogok és szerepkörök kérdése. Valamint adat és funkció, mind módosítható (és tönkre tehető). 

Meg ugy a csoportmunkanal. (majd most mindjart jon valaki, hogy onedrive-ba be lehet linkelni:)

En azt latom, hogy az emberek 99.9%-a kockas fuzetnek hasznalja az excelt.

Sot olyat is lattam, aki a csaladi haza alaprajzat abban rajzolta meg (es meg is epult vegul).

 

Egy valid usecase van szerintem az excelnek, amikor meresi adatokat gyujtesz, es csinalsz belole egy gyors grafikont, es beteszed a wordbe:)

De amikor eljutsz odaig, hogy makrokat irogatsz, akkor radobbensz, hogy azzal a lendulettel egy normalis webappba konnyebben ossze tudnad dobni,

es akkor a userektol nem kovetelned meg a nemletezo excel tudasukat.

A microsoft accessre pedig csak pislogok, hogy melyik epeszu ember tamaszkodik ra. Ja tudom, aki kinotte az excelt...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egy valid usecase van szerintem az excelnek, amikor meresi adatokat gyujtesz, es csinalsz belole egy gyors grafikont, es beteszed a wordbe:)

Amikor a Python+Matplotlib elveszi az Excel munkajat. :) (vagy a pyqtgraph)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

de két éve ráeszméltem, az esetek jelentős részében felesleges… amire beimportálom, megvan amit akartam excellel: ha dropdown-t akarok, ott a mező validáció, a mindenféle group by lekérdezésekre ott a pivot, státuszolásra a conditional formatting.

 

Vagy fogalmazzunk ugy, hogy te vagy a userek 0.01%-a, aki tenylegesen ki is hasznalja az excelt.

 

ráadásul ahogy itt kollega fogalmaz, új a tevékenység - még fogalmuk nincs, mit akarnak, hogyan érdemes. Az excel egy fehér lap, amiben tényleg nulla programozási ismerettel kipróbálhatja, mi a jó neki.

 

Az teny es valo, hogyha 1-2 evig excellel sziv az ember, akkor utana tud ertekelni egy celprogramot, amit kb. "neki irtak".

Egyebkent csak megy a fikazas elbol.

Es az is igaz, hogy lesz egy konkret elvarasuk, amikor valaki lefejleszti nekik. Mert mar vegiggondoltak, es nem menetkozben talaljak ki, hogy hogyan is kellene.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....