30 éves a ludens.elte.hu

Az elmúlt 10 évben sok változás nem történt.

Le kellett állítani az ssh/ssl protokolokat, az elavult megoldások nagyobb kockázatot jelentettek, mint hasznot. Jelenleg a gép interaktiv használatra lényegében nem elérhető. HTTP van. A hardver 21 éves, a diszkek 16 évesek, valahogy így kell szépen megöregedni.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 11. 30., k – 18:08

mennyi aramot eszik? valoszinuleg ki lehetne mar siman valtani valami massal... miert kell megtartani?

Nem zavarja. Így is pazarlás™.

Minden pazarlás™, ami nem új gépek vásárlásába torkollik.

Ha évi 10 Wh-val kevesebbet fogyaszt az új okosmosógép, akkor pazarlás™ megtartani a régit.

Mindenki, aki ezzel nem ért egyet, annak hülyeségei™ vannak, pont úgy, mint "hajbinak".

egy "pár" évvel ezelötti hardening áldozata lett. Értelemszerűen nem hagyok futni semmi cgi vagy egyéb interaktív dolgot felügyelet nélkül.

http://ludens.elte.hu/weblogin/ <- ez egy messze fantasztikus menőség volt.

Írtunk egy keretrendszert, hogy könnyen lehessen egyszerű webform-based alkalmazást írni. Legalábbis annyira egyszerűen, mint mondjuk stdin/stdout scriptet. Bejelentkezés, shell, user szeparáció, kernel-támogatott privilégiumszintek, editor, fordító, levelezés. Talán még chat is.

Mindezt akkor, mikor még nem jelent meg az ajax, és bottal mutogattunk a javascriptre. Már nyílvánvaló volt, hogy a console->cli felhasználói élménynek csak napjai vannak hátra, és az is nyilvánvaló volt, hogy a vastagkliens-GUI zsákutca.

Példaértékű. Már önmagában az, hogy megtartották.

Életem első email címe a ludensen volt... Régi szép idők.

Csaba

Ugyanmár, most kezdi az életét :D

Én a minap vittem haza a HP Visualize B2000 jó öreg PA-RISC meg egy Sun Fire V240 :D A HPUX 11.11 epp kicsinaltam de majd reinstall ha 1x raszanom magam. A solaris 10 vigan fut, tegnap frissitettem is a toolokat az opencsw tarolobol.

A Visualize kb 140W ot eszik, a V240 mar 240W, és meg hangos is :D

Viszont az is igaz, hogy a karoramban levo snapdragon valszeg erosebb a pa-risc nel es a dual sparcos V240-nel. Viszont az elozo 2 nek van lelke, mig az wearos oram egy lelketlen tomegtermek :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Szerkesztve: 2021. 12. 01., sze – 08:52
Currently not logged in.

Last login:  4-SEP-2006 16:59:36.93
Uptime:  331 19:21:53.82

No one loves Ludens :(

Amúgy elég jól bírja. Milyen sűrűn kell leállítani pl. erősáramú karbantartás miatt? Sokszor az szokott az igazi próbatétel lenni a régi diskeknek, ventillátoroknak...

Tényleg mivel készülget a openvms for x86, nem akarjátok átrakni egy virtuális gépre ? 

Fedora 38, Thinkpad x280

Az email archívumból MA levele:

"hibas volt a beadandod, es pontosan ugyanazt a hibat adta
ket masik legeny beadandoja is. Ez nalam eros gyanu.
Nem biztos: csak eros gyanu. Ebben az esetben behivom
szobelizni, ahol is annyi tortenik, hogy meggyozodom
rola, hogy kepes volt egyedul megcsinalni a beadandot.
Keszulni szerintem erre nem kell, aki onmaga csinalt egy beadandot,
az emlekszik ra annyira, hogy en arrol meggyozodhessek."

A meggyőzés sikerült 🙂

Le kellett állítani az ssh/ssl protokolokat

Innentől lehet azt mondani, hogy én olyan öreg vagyok, hogy be tudtam még ssh-zni a ludensre. :)

Úgy látom, az ural2 még mindig elérhető. Aki be tud rá lépni, az tudja-e, hogy még mindig Ent 450 / Solaris 8 kombó van?

Ha nincs ssh/ssl, akkor most hogyan lehet elérni? (Baromi régen nem léptem be rá, de volt (van?) accountom. Amikor kezdtem az egyetemet, a fizikushallgatók ezen a gépen kaptak e-mail címet, talán még 1-2 c programot is írtam rajta.)

Infó ("Számítógépek és programozásuk") gyakorlaton DOS volt, és Turbo C vagy Turbo Pascal (választhatóan, én a C-t választottam, de az elején adtak egy feladatot, aki meg tudta írni, megkapta az év végi 5-öst, és nem kellett bejárnia, így aznap lett ebédszünetem). Még a "Numerikus analízis" gyakon kellett valamennyit programozni, ott választani lehetett, hogy fizikus (C, Numerical Recipes c. könyvből)  vagy matematikus (Matlab, saját könyve, sokkal több elmélet) gyakvezérhez jársz. Ha jól emlékszem, mind a kettőből megvolt az 5-ös. Azóta az elméletnek több hasznát veszem, mint a NumRec szubrutinokat hívó trivi kis feladatmegoldások begyakorlását (azt megtettem magamtól is azóta, csak C++ban és Fortranban, nem C-ben). Igazából remélem, hogy most már több programozás van, mert ez mai szemmel nagyon kevés. Mai szemmel nagyon hasznos lenne egy kis SQL, kis computational geometry, nem csak az a két-három alapalgoritmus (rendezés, keresés) és 5-6 alap numerikus módszer.

választhatóan, én a C-t választottam, de az elején adtak egy feladatot, aki meg tudta írni, megkapta az év végi 5-öst, és nem kellett bejárnia, így aznap lett ebédszünetem

Nekem ez assemblyből volt, igaz nekem ezt a lehetőséget előtte ki kellett "vívnom", azzal, hogy folyton kritizáltam a tanár kódját. (Pl. mert kettő hatványaival osztott-szorzott és hasonlók.)

Szerkesztve: 2021. 12. 01., sze – 14:12

MI a haszna?

Gondolom vmi celja van a letenek.