Podcastajánló - TörténÉszosztók

Megkésve bár, de engem is léert a podcasthallgatási hullám, az egyelőre még kevés csatorna egyike, amelyre feliratoztam, a TörténÉszosztók.

A bemutatkozásuk is leírja, ez egy, a magyar történelem vitás kérdéseivel foglalkozó podcast, ahol egy állandó moderátor beszélget két, a témában jártas vendéggel. Legutóbbi adásuk a magyar őstörténet kutatásáról szólt, amely számomra meglepő információkkal szolgált, kezdve onnan, hogy az általános és középiskolában tanultak egy része úgy hülyeség, ahogy van (saját értelmezés, ezt nem így mondják a műsorban), mert nem a rendelkezésre álló források szolgáltatta tényeket írták le kutatók, hanem az általuk felvázolt hipotézishez igazították a forrás értelmezését. Eközben évtizedekkel korábban már létezett a helyes értelmezés a magyar tudományos életben, valamiért mégis kivetették magukból a korábbi tudást. Konkrét példa, hogy a kettős fejedelemség nem létezett, és ebben a források is egyértelműek (a Wikipédia még a helytelen tényt írja le). 

Volt már adás a 2. magyar hadseregről és a Don-kanyarról, Trianonról, a Tanácsköztársaságról, az 1945 utáni politikai rendőrségről és erőszakszervezetekről és Sissiről, a következő adás pedig II. Ulászlóról fog szólni.

Hozzászólások

Hát ez biztatóan néz ki, megyek hallgatni :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ha történelmi podcast, akkor nálam a favorit a Képtelen Krónika :)

Képtelen Krónika podcast (player.fm)

 

Másik amit dícsérnek többen, az a Hihetetlen történelem, bár az nekem elég száraznak tűnt.

Szerintem.

Én sem hallgatok túl régóra podcasteket, én is kíváncsi vagyok a ti listátokra

Hack és Lángos - IT security podcast, nekem a stílus is bejön.

Darknet Diaries - Történetek az internet sötét oldaláról, nagyon jó a csávó, tényleg minőségi tartalom.

Képtelen Krónika - fentebb említettem.

NKI Kibertámadás - ezt akkor szoktam amikor éppen nincs másból olyan amit nem hallgattam még meg :D