Bevételszerzés videózással (2021 | 18-) ?

Minap unokaöcsém kérdezte hogy tudna-e tartalomgyártással (videó) pénzt keresni ?!?!

Nyilván mint mindenkinek, nekem is egyből a YouTube jutott eszembe (persze 4.000 órányi megtekintés, 1.000 feliratkozó stb. után)

viszont elgondolkodtam hogy így 2021-ben van-e kihívója a YouTube-nak amivel a videós tartalomgyártók pénzt is kereshetnek.

 

Kérlek osszátok meg velem mi a helyzet ezen a fronton manapság, had okosodjak. :) Köszönöm
 

SZERK:
Elnézést kérek, nem fogalmaztam kellőképp egyértelműen, vétkeztem.
Szóval ezúton szeretnék pontosítani, maradjunk a 18- kategóriában :)

Hozzászólások

Pornózás? Sok híresség kezdte azzal! :D

trey @ gépház

úgy tűnik tényleg nem vagy képben a mai lehetőségekkel... :)

 

Szerintem a kérdésed nem volt rossz, csak a válasz kicsit elavult - de legalábbis a mai "pornózás" már nem úgy megy mint a VHS korszakban.

Én bátran hívom ezt a 21 századi online prostitúciónak. És itt nem feltétlenül kell szexre gondolni, de a gyakorlat bizony azt mutatja, hogy minden platform ide konvergál. De a téma 'érzékenysége' miatt ezt itt nem fejteném ki bővebben.

 

mindenesetre, a "tartalomgyártás" esetén azt a bizonyos tartalmat egészen pontosan meg kell tudni határozni ;)

(és pontosan ez az amire a jelenlegi online szolgáltatások épülnek)

Meg kell tanulni milliárdokban gondolkozni. Nincs olyan, hogy telített piac. Magyar piacon nagyon más a tapasztalat, nehéz ezt megérteni. Ha egy vblog silány a gameplay zavaros és hányingert okoz akkor sem fog pénzt hozni tartósan ha ő találta ki, hogy legyen ilyen. Ha jól csinálja akkor is pénzt tud termelni ha ő lesz az n+1 ott. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

A pornózás azért eléggé sarkított dolog. Valóban meg lehet élni netes videózásból 

DE

Angol nyelvű világpiacra kell lőni mert sűrű centek abból a mennyiségből várhatóak. 

Ha gamer piacot célozza akkor valóban ügyes gamernek kell lennie. 

Lehet lőni virtuóz ügyességű tartalomra, bár ott vannak más jövedelemszerzési lehetőségek is.

Lehet fókuszálni új játék bemutatására, ott viszont a jó gameplay bemutatás számít, ami olyan egyszerű mint amilyennek elsőre tűnik. 

Lehet jó infós tartalmat szolgáltatni, mint a Linus Tech Tips. Ha a tizenévesed közelebb van a 10-hez akkor ez még túl nagy feladat neki, ha már közelebb a 20-hoz akkor el tud indulni de úgy sem egyszerű. 

Ne várjon profitot az első évben.

Ha viszont három év múlva sincs nyereség át kell gondolni a jövőt. 

Magyar nyelvű videós tartalommal is vannak akik megélnek, de ebben az esetben meg kell tanulni gondolkozni egy enyhe értelmi fogyatékos fejével, mert a kicsi piacon alulra kell belőni a szintet, különben nem lesz elég néző.

Nagyon nincs más mint a Youtube és a TikTok.

“Az ellenség keze betette a lábát”

Angol nyelvű világpiacra kell lőni mert sűrű centek abból a mennyiségből várhatóak. 

Egyrészt igen, másrészt:

  • ehhez nem árt nagyon jól beszélni külföldiül is, mert a Hunglish bohóckodásból kb annyi cent fog termelődni, mint az indiai programozós oktatóvideókból (nulla)
  • ott még nagyobb a verseny, ha valami generic dologgal állsz elő

Azért túl sem kell gondolni ezt a tényezőt. Az angol világpiac nem a német ahol tényleg nagyon jól kell tolni a hochdeutscht. Ott is van mindenféle kiejtés, hivatalos angol meg már nincs is. Ír, skót, ausztrál, amcsi déli, jamaikai, migráns londoni stb. Elég a toleranciaküszöbön belül lenni. Az "programozós oktatóvideókkal" nem tudom mit akartál mondani, csak jelezném elég sok packt videót néztem már ahol érezhetően indiai vagy paki angol ment. Mégis elég sikeres a Packt. Ha a programozós tartalom fos, akkor az meg nem az indiai angol miatt lesz kudarc.

Állítólag a Tomshardware azért lett sikeres mert egy német orvos kezdte, és szimplább angolt beszélt amit a nem angol anyanyelvűek is jobban értettek, mint a szlenggel telepakolt anyanyelvi angolok hasonló portáljainak a cikkeit. Az még csak írott szöveg volt, de videóra is áll, legalább akkora, sőt nagyobb a nem angol anyanyelvű potenciális nézők száma angol nyelvű videós tartalomnál. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Induljunk ki onnan, hogy magyarországon 16 éves kor alatt még csak sima youtube accountja sem lehet(ne) egy gyereknek.

https://support.google.com/accounts/answer/1350409#zippy=%2Ceur%C3%B3pa

Ha ő mondjuk streamelni akar, meg esetleg pénzt is keresni, így az jogilag biztosan felejtős.

 

De ha ettől eltekintünk (azaz eleve csalásra ösztönözzük) nézzük a 'gameplay' esetét:

Hacsak nem valami top játékos valamelyik e-sport ligában (márpedig biztosan nem, mert akkor erre a kérdésre már tudná a választ), a kutyát sem fogja érdekelni hogy ő épp mivel és hogyan játszadozik.

Persze kicsit sarkítom, mert biztosan lennének követői bármit is csinál, de itt ugye bevételszerzés volt a lényeg...

Senkit nem akarok megsérteni, de szerintem a legtöbb (magyar) "youtuber" esetében szó nincs valódi bevétel szerzésről.

Sokan már az ilyen repi ajándékokat, meg termékmintákat is annak könyvelik el, miközben anyuci lakásában éldegélnek boldogan...

 

Aki ezt komolyan csinálja, az is max reklámként tekinthet az online megjelenésére, ami mögött már valamilyen eleve MŰKÖDŐ vállalkozás van.

 

Szóval, legjobb esetben is csak termékeket kapsz 'ajándékba' - persze szerintem már ez is necces, hiszen 'cserébe' reklámoznod kell.

mindez gyerek fejjel akár csábító is lehet, de semmiképp nem nevezhető bevételnek. Jogilag pedig minimum kérdéses.

 

szerintem.

Ez így nem igaz! Ismerek olyan magyar nyelvű youtuber vállalkozást ami elég szép pénzt termel hulladék játékok promotálásából. Nem linkelem be mert nem érdemlik meg, annyira említően gagyi, és annyira pofátlanul idiótának tekintik a nézőiket. Gyerekek szerepelnek benne bőven 16 év alatt, üzletileg pedig biztosan sikeres vállalkozás. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Teljesen jogos, tekintve hogy tizenévesről van szó itt leginkább gameplay

A fiam megpróbálta, amikor még suhanc volt. Angolul. Ment is, szépen nőtt a tábora. Csak ráunt. Már akkor is voltak nagyok - PewDiePie, Markiplier stb. - nem igazán lehetett még angolul sem nagyot dobni.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2021. 11. 29., h – 14:41

TikTok?

Szerkesztve: 2021. 11. 29., h – 14:43

van, de nem hiszen hogy bármelyik ismerősődet bele akarod taszítani abba a *** világba.

És magyarországon a legtöbb (beleértve a tecsőt is) egyszerűen nem legális és/vagy csak nem rentábilis.

szimplán elméleti kérdésnek szántam mivel engem megkérdeztek és ez az egy volt ami eszembe jutott,
ilyen szempontból már lehet túlságosan "Boomer" vagyok de igyekszem frissíteni a tudásbázisom.

+ gondoltam, mivel nem nagyon találtam hasonló témát boncolgató találatot főleg nem magyar nyelven, ez a fórum talán hozzám hasonlóak számára is információt nyújthat a jövőben.

Szerkesztve: 2021. 11. 29., h – 14:51

Vannak platformok oktatóvideókra, attól függ mit takar, az "unokaöcs", ha 40 éves rendszerprogramozó, ott is nekikezdhet pl.

Amúgy meg TikTok,Twitch (ha streamelne).

De valószinűleg nem fog vele pénzt keresni. 1-2 évig meg tuti nem.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerkesztve: 2021. 11. 29., h – 14:54

Egy tapasztalat: Minden szart megnéznek az emberek. Sajnos. 

Asszony által néha olyanokat látok hogy... a csaj arról mesélt hogy... elfogyott a tej otthon és le kell mennie a boltba. És ebből volt egy 25 perces vlogverzió. Többszázezres megtekintés van rajta.

A YT szerintem csak akkor perkál megélhetés szinten ha nagyon jó minőségű tartalmat csinálsz (nem feltétlenül kell hogy értelme legyen, de videóvágás szemszögből legyen patent) és legyen bitangsok követőd. Onnan jön a jóvilág amikor felfigyelnek rád a szponzorok, abból már egészen más nagyságrendben jön a pénz.

DE: Ebbe komoly pénzt bele kell tenni (fények, kamera, videóvágás skill) és nagyon durva meló mennyiség (ha jól akarod csinálni).

 

Személy szerint én nem javasolnám az ebből megélésre alapozást. Iszonyat telített piac, gugli úgy rángatja a szabályokat ahogy akarja, sok pénzt és időt kell beletenni ami simán lehet hogy nem fog megtérülni. Szvsz túl nagy rizikó.

Ez mindig egy örök dilemma: a YT azért tud szopatni büntetlenül, mert ott van a közönség. Lehet szabadságharcoskodni, de momentán a YT hozza a legnagyobb potenciális piacot, ezért kétszer is utána kell számolni annak, hogy melyiket érdemes választani, ha a pénzkeresés a cél.

A YT szerintem csak akkor perkál megélhetés szinten ha nagyon jó minőségű tartalmat csinálsz (nem feltétlenül kell hogy értelme legyen, de videóvágás szemszögből legyen patent) és legyen bitangsok [a] követőd

FTFY, a minőség a kutyát sem érdekli

Bár megjegyezném, hogy a YT által közvetlenül generált bevétel a torta kisebbik szelete, nem abból szoktak megélni a videósok. Még egy ZS-kategóriás mikroinfluenszer is elkér száz rugót egy közös melóért, miközben a YT lehet, hogy negyed év alatt sem ad neki annyi pénzt.

Szerkesztve: 2021. 11. 29., h – 15:03

Ha van itt olyan aki ebből él az gyorsan és könnyen megcáfolhatja amiket írok de pár dolog amit én látok.

Platformként nem tudom van-e YouTube-nak meg Twitch-nek alternatívája. Nemrég kiszivárgott a twitch forráskódja és adatbázisának egy része, én konkrétan nem emlékszem rá, de nem sokan tudnak CSAK magából twitchből megélni magyarországon, a top streamerek esetleg. Kodiak (egykori profi Counter-Strike játékos, most streamer) mondta nemrég egy beszélgetésben, hogy ha ebből akarsz élni akkor ezt kell napi 8 órában csinálni és munka mellett ő nem tud olyat, aki annyit keresne, hogy pusztán ebből megéljen. A bevétel nagyobb része az az adományokból fog összejönni ha jól fut a csatorna, ha pedig nem fut jól akkor meg a platform sem fog érte fizetni - magyarán ki kell termelni egy törzsközönséget akikkel van interakció és hajlandóák stream közben pénzt költeni.

Ha tartalomgyártásról van szó, nem streamelésről akkor a legaljasabb de egyben legkönnyebb út külföldi videókat - toplistákat, vagy más oktató jellegű anyagokat - lekoppintani és magyarul tálalni. Legalábbis ma is tudtommal az oktató jellegű videókat tolja leginkább a YT algoritmusa. Egy fokkal nehezebb ha szokásos thrasht gyárt ami a felkapott videók nagy része most, ez a pöcegödör elég mély bőven van hely benne méretes daraboknak is. Ebbe kicsit több energiát kell rakni meg a méltóságot otthagyni a ruhatárban. Még nehezebb értelmes tartalmakat gyártani, ezeknél viszont már lehet számítani patreon bevételekre mert olyan nézők lesznek akik idősebbek adott esetben fizetőképesek. Van pár ilyen csatorna is, csak éppen ezeket sok év felépíteni. Gameplay videókkal én tutira nem próbálkoznék olyan szinten túltelített a YT. 

Én lebeszélném a videózásról, kivéve ha nagyon ért valamihez (lényegében mindegy micsoda) és arról tud csinálni jó anyagokat. Azt látom, hogy mindegy mihez ért valaki, de ha ahhoz nagyon akkor azt tolja szépen a youtube, pl. pár napja linkelt valaki ide egy miniatűr benzinmotor megépítését, na azt nekem is meg több haveromnak feldobta napokkal előtte az algoritmus. Egy debreceni srác pl. elég rossz minőségű (felvétel, hang, vágás, stb.) videókat rak fel de elég népszerű mert videókártyák és más elektornikai eszközök javítását csinálja rajta. Szerintem ha kicsit profibban csinálná, fix időközönként jelentkezne tartalommal, akkor 2-3 év és meg tudna magából ebből is élni. Retroshock csatorna is gyakori példa arra, milyen ha 10 évig építkezik valaki.

Szerkesztve: 2021. 11. 29., h – 15:07

Ha csaj lenne, mondanám a Youtube-on is megél, csak lenge ruhás jóga videókat kell csinálnia vagy ruhákat kell próbálnia, mindegyiken brutális megtekintés van. ...esetleg műttesse át magát ;)

Minél igénytelenebb a tartalom, annál jobb esélye van, hogy megél belőle, legyen megbotránkoztató, hogy sokan nézzék. Alapvetően vagy sokan utálják vagy sokan szeressék, az első könnyebb. ;)

Én anno ennyit kerestem vele: https://youtu.be/kd9r0RsfVV8

Most már több a bevételem, de igen-igen-igen messze van még a szakmunkás minimálbértől is.

A tematikus tartalom amit még javaslok, mert aki feliratkozik az általában hasonló tartalmat vár a jövőben is, ez pl nálam nincs meg, ezért témaváltásoknál van is mindig bőven leiratkozó, mert ezer féle dolog van nálam, viszont én ezt lexarom. :D

Ha csaj lenne, mondanám a Youtube-on is megél, csak lenge ruhás jóga videókat kell csinálnia vagy ruhákat kell próbálnia, mindegyiken brutális megtekintés van.

Bármilyen sfw, softcore, hardcore kontentből ~végtelen van a neten, a megélhetéshez nem elég annyi, hogy feldobsz magadról néhány home videot.

Verseny van. Minden tartalomgyártóra, amelyik az onlyfans-en megüti a jackpotot, jut mondjuk tízezer, amelyik jó esetben kitermeli a minimálbért, vagy azt sem. Utóbbiakat nem látod, mert van párezer simp körülöttük, ami összedob neki mondjuk nagyon szerencsés esetben egy átlagbért. Elsőre nem rossz, mert megélsz belőle, és "nem kell dolgozni", de a végére csak egy bukott pornós lettél, aki sosem futott be.

Te kitaláltál egy niche témát magadnak, és ebből generáltál egy pártízezres bevételt. Ez tök jó, de most képzeld el, hogy mondjuk volt előtted százezer ember Magyarországon, aki ugyanezt csinálta.

Ha tanácsot kellene adnom a kérdezőnek, akkor:

  • pénzszerzési célból semmiképpen ne kezdjen videózni, csak hobbiból
    • ha a hobbinak egyszer csak pozitív lesz a mérlege, akkor örüljön, ha nem, akkor nincs semmi
  • találjon egy niche témakört, amiben valami újat valósíthat meg, senkit nem érdekel a huszonnégyezredik underage Minecraft gameplay csatorna
Szerkesztve: 2021. 11. 29., h – 15:14

hogy tudna-e tartalomgyártással (videó) pénzt keresni ?!?!

 

Hogy válaszoljak is a kérdésre:

röviden: NEM.

 

Főleg, ha a 'tartalom' még nincs is meg, csak 'könnyű' és gyors pénzszerzési lehetőséget keres a kérdező.

nem. YT meg pláne... twitch előzésben van pénz, de az is telített.

mindenre IS van már tematikus csatorna.

ha videózással akar foglalkozni, akkor tanula meg a videózást,vágás,utómunkát,stb.

sokkal több pénzt keres vele, mert nagyon sok videós már nem maga vágja az anyagait.

pl. egy jó vágó, kompozitor,stb. aranyat ér.

Csinált videókat amiken gyakorolt, majd volt pár bemutatható pl iskolai anyaga: osztály kirándulások, iskolai rendezvények, ünnepségek amiket elküldött, hogy ilyen tartalmakat tud készíteni. Amikor tovább léptek volna akkor derült ki, hogy még nincs is 18 :). Persze szülők odafigyeltek, hogy tanulás az első, ez hobbinak indult, de úgy tűnik ez jól megy neki. Még van ideje eldönteni, hogy milyen szinten és ütemezéssel foglalkozik majd vele..

tévedés. a vágó munkája nem függ attól hogy a videósnak mennyi a nézettsége.

kap egy fix bért és csók, leszarja hogy a YTvideósnak mennyi a nézettsége.

ha nem fizeti ki, akkor meg elmegy máshová. a YT kívül is van élet ám.

Először is egy tiniről beszélünk aki azt mondja magáról, hogy vágó. 

Másodszor életkori adottságai miatt nem "szarja le fix bérért és csók" mert nem profi, legfeljebb szeretne az lenni. Ahhoz viszont referenciák kellenének, jó referencia pedig sikeres és nézett videókból lesz. Ilyenből elég sok kell, hogy komolyan vegyék. 

"ha nem fizeti ki, akkor meg elmegy máshová. a YT kívül is van élet ám."

Mi?! Eddig arról írtál, hogy sikeres Youtuber videósok tinikkel vágatják a videóikat. Ha nem fizeti ki a videós, azért miért okolná a tini a Youtubeot?! Ez valami indulati alapú hater gondolatmenet, nem áll racionális alapon.

“Az ellenség keze betette a lábát”

értelmezel is vagy csak kötekedni próbálsz?!:D

"nagyon sok videós már nem maga vágja az anyagait."

hol írtam hogy tini? sehol. kötekedés.

"Ahhoz viszont referenciák kellenének, jó referencia pedig sikeres és nézett videókból lesz."

baromság. nincs összefüggés a sikeres/nézett videó és a minőség között.

tessék 1M+ megtekintés és rossz nézni, de idézhetnék 100 ilyet. trash videósok szevasztok!:D

nagyon sok jó videós/vágó van akinek alig van nézettsége. ennek az az oka, hogy az átlag ember leszarja a minőséget. neki cirkusz kell arra az időre amíg pörgeti a netet. instant szórakozás.

"Mi?! Eddig arról írtál, hogy sikeres Youtuber videósok tinikkel vágatják a videóikat. Ha nem fizeti ki a videós, azért miért okolná a tini a Youtubeot?! Ez valami indulati alapú hater gondolatmenet, nem áll racionális alapon."

ezt hogy jött ki?!:D nem írtam hogy sikeres videós, azt se írtam hogy kit okol mivan?!:D...ezt te kombináltad össze. kötekedés.

Ez most valami önreflexív humor próbált lenni?! 

Vagy valami tudattágító szabad asszociációs hozzászólás, ami annál jobb minél kevesebb köze van a témához? :-)

A fórumtéma amihez hozzászóltál:
"Minap unokaöcsém kérdezte hogy tudna-e tartalomgyártással (videó) pénzt keresni ?!?!"
"Szóval ezúton szeretnék pontosítani, maradjunk a 18- kategóriában :)"

"Teljesen jogos, tekintve hogy tizenévesről van szó itt leginkább gameplay vagy vlog lehet, legalább is erre tudnék gondolni.
őszintén, nem mélyültünk el a témában hogy mi az ötlete, elég kreatív gyerek szóval akármi is lehet.
"

"Random pályakezdő tizenéves nulla referenciával ?"

Erre viszontválaszoltad, hogy "ha jó a munkája miért ne...

Na most az a kérdés, hogy túl sokat ittál már ma, party drog hatása alatt flamelsz, vagy olvasási - szövegértési problémáid vannak? Vagy csak kötekedsz? :-)

“Az ellenség keze betette a lábát”

mert te aztán hasznosan hozzászóltál...közhely/tévedés hegyek.

"Ha gamer piacot célozza akkor valóban ügyes gamernek kell lennie."
tévedés. kodiak vs moggergamer. előbbi CS legenda, utóbbi humorista karantén óta streamel. nem játszik jól, viszont nagyon szórakoztató.
tehát semmit nem jelent az hogy milyen jó játékos vagy.

"Lehet fókuszálni új játék bemutatására, ott viszont a jó gameplay bemutatás számít, ami olyan egyszerű mint amilyennek elsőre tűnik. "
telített és idő/pénznyelő. ez nem egyezik meg azzal hogy elkezdesz játszani egy játékkal és streameled.

"Lehet jó infós tartalmat szolgáltatni, mint a Linus Tech Tips. Ha a tizenévesed közelebb van a 10-hez akkor ez még túl nagy feladat neki, ha már közelebb a 20-hoz akkor el tud indulni de úgy sem egyszerű. "
techvideóban csak a hatásvadász videók tarolnak. eltörtem/leejtettem az iphont, vettem kínából olcsó gépet,stb. mindenféle témára van már csatorna.
szponzorált tartalmakról nem is beszélve, VRTech is ajánlja neked a hama retek mikrofonjait...pedig igényesen van tálalva, csak hát csúsztatnak.
Unboxing Therapy: igényes, jól vágott de annyira bazárian hatásvadász, hogy kín nézni. 18 milla feliratkozóval...nem igazán van videója 1M alatt, legnézetteb videója az iphone6 hajlítás 73M megtekintés...
de hogy mondjak jó példát is: ExplainingComputers. nem harsány, egyszerűen értehetően elmagyaráz mindent, teszteket csinál,stb. 800E feliratkozó. legnézettebb videója az SSD élettartamáról szól 3M.

"Ne várjon profitot az első évben."
veszteséges lesz hosszú évekig. rámegy az összes szabadideje, spórolt pénze, hardver/játékok költségei cserébe némi apróért.
itt most nem számítom azokat a trashkontentgyártókat, akik azzal érnek el nézettséget hogy megvesznek vmit és bemutatják a konyhában.
ezek nem a minőséggel érnek el nézettségel, hanem a trash jelleggel. pl: VideóInfó-1

"Magyar nyelvű videós tartalommal is vannak akik megélnek, de ebben az esetben meg kell tanulni gondolkozni egy enyhe értelmi fogyatékos fejével, mert a kicsi piacon alulra kell belőni a szintet, különben nem lesz elég néző."
trash. itthon ez a szarból hígfos gyártása: külföldi sikeres tartalom/téma magyarítása/átdolgozása...a reakció/kihívás videóktól kezdve, az így telikegynapomon át, a legalja clickbaites eztörténtvelem vidikkel bezárólag.

"Nagyon nincs más mint a Youtube és a TikTok."
twitch,facebook. TikTokon nem kapsz nézettség után semmit, reklám/adomány van. TikTok Alap még nincs magyarországon, de ott is 10E követő/megtekintés a beugró fizetésre. ez YT alacsonyabb 1E/4E.
facebook nehéz, de pl. Zsozéatya átment a twitchről és hasít azóta is. de ott vmi heti min. 40 óra stream, tehát hozni kell a számokat.

ha fejleszti magát a vágásban (videózás,utómunka,kompozitálást is hozzáveszi) akkor egy nagyon értékes tudás birtokába kerülhet idővel.

a tartalomgyártás nem könnyű pénz, akármennyire is tűnik annak.

Elindít egy ilyen Patriota csatornát, feltölt rá havonta és Fidesz központból származó konteókat, aztán jönnek a csiliárdok a Lendvai utcából.

Szerkesztve: 2021. 11. 30., k – 14:03

Nem vagyok egy tipikus video tartalom fogyasztó, de nekem az a véleményem, hogy igenis lehet, lehetne érvényesülni ebben a szegmensben. A jelenlegi tartalmak zöme minőségi szempontból kifogásolható. A professzionális videók pedig hihetetlenül ritkák. Bizonyos témakörökből teljességgel hiányoznak is. 

Meg kellene tanulni a filmnyelvi eszközök használatát, felismerni a profi vágás jelentőségét és alkalmazni is. Egy videót tartalmilag, szerkezetileg ugyanúgy meg kell tervezni, mint egy filmet.

Nem hinném, hogy sok esélye van ezzel pénzt keresni. Eleve igényel egy csomó videós-stúdiós ismeretet (multimédia kódekek, szoftver, hardver, videóvágás, effektek, stb.), egy csomó befektetést (hardver megvétele, értsd ez alatt kamera, objektívek, világítás, mikrofonok, vágásra alkalmas erős PC, stb.), ha nagy nézőszámot akar, akkor megfelelő angoltudás, mert a magyar dumára kevesen kíváncsiak, és ha mindezt beleteszi, akkor is jó darabig mínuszban lesz, mert eleinte, míg kevés nézője meg feliratkozója van, addig nem sok pénzt fog belőle visszalátni. Ráadásul pont a YouTube olyan, hogy bizonytalan megélhetési forrás még a profiknak is, mivel a YT buzi algoritmusa téves riasztás alapján bármikor felfüggeszthet, törölhet csatornákat, olyan indoklással, hogy „közösségi irányelv”-ekbe ütközött, de azt nem mondja meg, hogy melyik videó, melyik része, és ugyan lehet fellebbezni ez ellen, amit Google alkalmazottak bírálnak el, de ez is kicsi részben szokott sikeres lenni. YouTube mellett Odysee és Twitch jön szóba, utóbbi gaming streamekhez.

Persze neki lehet futni, de csak óvatosan, hobbiból. Bejöhet, de arra alapozni nem lehet, hogy BE FOG jönni. Ha bejön jó, ha nem, akkor kipróbálta magát ebben a műfajban is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)