win10 vs Legion 5

Egy fél éve még Linux volt az elsődleges oprendszerem. Használtam ugyan win10-et de csak az otthoni hobbi gépemen. Az elmúlt időszakban szembesültem a Win10 néhány betegségével, amire keresek megoldást:

- Időnként akadozik pl. egy spring programot indítok el vagy csak maven-ből fordítok - egyszerűen időnként megakad, vár.

- A laptop fedél lecsukására, hiába állítottam be, hogy alvóba menjen át. Időnként nem ment. Sőt időnként kikapcsol helyette (mintha kinyomnám a power gombot - nem szabályos leállítás).

- Viszont most kézzel a start menüből rakom alvó állapotba. Ennek ellenére sokszor teljesen leáll a gép (mintha kényszerítve power gombbal nyomtam volna le).

- Valami normális CPU / mem figyelőt szerettem volna, mint Linux alatt volt. Jelenleg az XMeters-t használom, de nem az igazi.

- Az is furcsa volt számomra, hogy képes alvó állapotban kilőni a programokat és újra indulni egy frissítés miatt. Ezt sikerült kikapcsolnom. 

 

Config:

Lenovo Legion 5 - AMD Ryten 7 4800H, 32G.

Win10 professional

Lenovo összes frissítése telepítve van.

 

Van valami ötletetek, hogy a fenti gondokra mi lehet a megoldás?
Sajnos céges gép, így nem mertem még futtatni mindenféle optimalizáló szoftvereket.

Hozzászólások

Ezekre, amiket írsz, nincs szerintem orvoslás. A Windows szokásos dolgai. Pont ez az egyik hátránya a Linuxhoz képest, hogy igazából nem vagy ura a rendszerednek, és ez addig nem is baj, amíg minden neked megfelelően működik, de ahogy nem, úgy nincs lehetőséged korrigálni, vagy csak sokkal nehezebben, pl. régebbi drivereket kényszerítesz, meg keresel hozzá valami registry hack-et. Ezzel szemben Linux alatt többféle lehetőséged is van, konfigfájlokkal, terminal+shell-lel és scriptekkel vitézkedés, nagyobb eséllyel oldhatók meg a problémák, az egész sokkal testre szabhatóbb.

A Mavent, XMeterst nem ismerem. CPU/mem figyelőnek Process Explorer, esetleg Powertoys-ban is van rá okosság.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azért nézz körül, ennél sokkal komolyabb problémákat is megoldottak. A HUP fórumaiban.
Tény, hogy a registrivel a m$ csúnyán mellélőtt, hasonló a szitu a naplóval (20év? alatt egy kézen megszámolhatom hányszor kaptam hathatós segítséget a naplótól). Ráadásul ragaszkodik ezekhez az elhibázott dolgokhoz.
A felsoroltakon túl, itt sokkal előbb kijönnek az új hw -el és driverekkel, így minden hibával, gyerekbetegséggel együtt. Szerintem a windows sokkal jobban függ a piactól mint a Linux.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A Windows esetén azt kell érteni, hogy egy zárt kereskedelmi termék, egy megbonthatatlan egységet képez, mind technikai mind jogi oldalról körbe van bástyázva, mert a MS NEM akarja, hogy belenyúlkáljon a felhasználó a rendszerbe, mivel félnek a hackerkedéstől, wareztől, vírusveszélytől, telemetria és kötelező update, kikapcsolásától, stb.. Ezzel szemben a Linux egy szerteágazó szisztéma (nem egy komplett termék, csak egy kernelprojekt), moduláris, független, szabad társprojektekkel (FSF, GNU, Red Hat megoldásai, stb.), nincs érdekükben, hogy bármit elzárjanak előled, megvetessenek, DRM védelmekkel és korlátozásokkal lássanak el, meg hogy a rendszer a hátad mögött ügyködjön, adatokat gyűjtsenek rólad.

Azt nem állítom, hogy mindenképp megoldhatatlanok lennének az említett problémák, de nem látom, hogy mi lenne ezekre a megoldás. Tudtommal ezekre default bedrótozott, stock Windows/GUI megoldás nincs. Hackek attól még lehetnek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A felsoroltak akár hw problémák is lehetnek. Az előtt ezen a gépen futott a Linux?
Mit látsz a naplóban?
Milyenek a hőmérsékletek (cpu, gpu, memória stb.)?
RAM tesztet mikor futtattál utoljára?
Ha ennyire instabil akkor próbálja rajta Linux -ot futtatni, átmenetileg, ha hw hiba van ott is meg kell hogy jelenjen.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Szerkesztve: 2021. 11. 27., szo – 22:28

Windows eseménynaplót meg kell nézni, hátha benne van mi a bánata. Az üveggömb nem írja a megoldást.

A power profilos rész környékén a fast startupot kikapcsolni, mert az bekavarhat sokmindennek és minden nagy frissítés visszakapcsolja, hogy törje a kilincset a wc ajtóba az, aki ezt kitalálta.

Az akadás/várás kapcsán nem tudom mire gondolsz. Ha a rendszer ui megakadására, akkor az képes szakadozó hálózati meghajtó miatt is percekre beállni, mert annyira multitaszk. 

Nem tudom biztosan, mi az a "CPU / mem figyelő", de nekem a Process Hacker 3 értesítési területre rakható információi elegendőek. A HWiNFO kb. bármilyen hardveres értékről tud kitenni információt.

:)

Köszönöm mindenki válaszait. A Process Hacker bár nem teljesen azt tudja amit Linux alatt megszoktam, de jónak néz ki. Így igyekszem megszokni. :)

A megállásokról kb. annyit tudok még elmondani, hogy maga a desktop nem fagy meg. De megáll a Java fordítás / futtatás és vár valamire. Ezt nem tapasztaltam Linux alatt. Így pl. a fordítás 11 sec / 40 sec között szór. Bár a legtöbbször lefut 11 sec alatt.

Most majd igyekszem figyelni a nem várt eseményeknél az eseménynaplót.

Kb. 2-3 naponta látok egy ilyen bejegyzést:

"A rendszer úgy indult újra, hogy előtte nem állt le megfelelően. Ez a hiba azért fordulhatott elő, mert a rendszer nem válaszolt, összeomlott vagy váratlanul megszűnt az energiaellátása.

Eseményforrás: Microsoft-Windows-Kernel-Power

Eseményazonosító: 41"

Még a cisco vpn client-nél vannak valami null problémák. De az gondolom nem okozhatja a fenti hibát.

Egyelőre úgy látom, hogy az eseménynapló alapján nem lettem okosabb. Olyan gyorsan leáll a rendszer, hogy naplózni sem tud? :)

Nem tudom a legionhoz milyen progigat szokás feltenni. Nekem a thinkpad t430-asokkal van olyan, hogy a régebbi win10 verzió és az új lenovo power manager kombónál azt hiszi egy pillanatra, hogy lemerül az akku, mert nem tudja kiolvasni a driverből néha. És ilyenkor lealtatta a gépet. Amíg ki nem kapcsoltam azt a windowsnál, hogy bedugott tápkábelnél is alvásba megy át gyenge akkuval.

Még év elején vettem ezt észre, amelyik gépen azóta is az a win10 kiadás van, azon a frisebb lenovo power managerrel dobálja a hibákat.

Microsoft Windows [Version 10.0.18363.1256] + 10.0.x.x power manager bugzik nálam.
Microsoft Windows [Version 10.0.19041.746] + 10.0.x.x power manager jól megy.
A Microsoft Windows [Version 10.0.18363.1256] + 1.67.16.42 driver is jól ment anno.

Az újabb frissítések is jól mennek. LEhet le kéne szedned eszközkezelőből a lenovo power manager drivert és újratelepíteni a frisset.

Köszönöm a választ.

Igen. Majdnem az a típus: Legion 5-15ARH05H van.

Viszont a legfrissebb bios-t felraktam: FSCN18WW (2021 11. 11.). Már vagy 2-3 hete.

https://pcsupport.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/legion…

A régi biosokat nem is találom.

Van, ahol azt írják, hogy a 13assla jött erdetileg

https://www.reddit.com/r/Lenovo/comments/kvbdeq/lenovo_legion_5_15arh05…

Van link a 13as verzióra. Txt-re átírva ott a leírása is, ugyanígy ugyanígy más verzió is ott van, de zavaró, hogy nem írják le minden változtatást minden köztes verzióra.

https://download.lenovo.com/consumer/mobiles/fscn13ww.exe
https://download.lenovo.com/consumer/mobiles/fscn13ww.txt
https://download.lenovo.com/consumer/mobiles/fscn15ww.txt
https://download.lenovo.com/consumer/mobiles/fscn18ww.txt

csak óvatosan és olvass még jobban utána hogyan kell csinálni ezt a "flash bnack" dolgot a biosból, nehogy elromoljon.

Írják a kommentek közt, hogy a lenovo vantage-ben lehet vissza kell kapcsolni privacy módból a kamerát, hogy ne legyen letiltva, ha eltűnne.
Ha a te gépedben valami újabb hardver változat van, akkor előfordulhat, hogy a régi bios még nem ismeri jól.