Hány IP cím van használatban az otthoni hálózatodon?

Leegyszerűsítve, ha DHCP-t használsz, hány IP cím van kiosztva. Beleértve:

  • okoseszközök (TV, set-top box, hűtőgép, mosogatógép, robotporszívó stb.)
  • IoT eszközök (smart konnektor, lámpa, kamera stb.)
  • mobiltelefon, laptop, asztali számítógép, természetesen
  • állandóan futó virtuális gép

Nálam lassan 50 körül van, kíváncsi lennék, hogy mennyire jellemző ez a HUP közösségére.

1-5
13% (163 szavazat)
6-10
32% (393 szavazat)
11-15
22% (265 szavazat)
16-20
13% (154 szavazat)
21-30
9% (116 szavazat)
31-40
4% (45 szavazat)
41-50
3% (39 szavazat)
51+
4% (54 szavazat)
Összes szavazat: 1229

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 11. 28., v – 08:18

Leegyszerűsítve, ha DHCP-t használsz

+ a fixen kiosztott. Eleve, a routernek is van IP címe, amit nem a DHCP oszt. Meg a többi. ;)

trey @ gépház

$ nmap -6sn 2a01:36d:1203:c98a::/64

... és indulok nyaralni. Ez csak ennyi IP cím egyesével való végigkeresése: 18_446_744_073_709_551_616.
Komolyabbra fordítva: IPv6 esetén SLAAC + statikus osztás vegyesfelvágottját nézve mi a hatékony feltérképezési módszer?

Erősen hiányos ez a lista a 30 perce bekapcsolt laptopomon. Otthoni kis szerverrel összevetve kontrasztos, hogy abban 4-szer annyi IPv6 címet mutat.
Gyakorlatilag csak azt tartalmazza, amely géppel bármi kapcsolatom lett volna, aktív felderítést, amolyan "légyszi kurjantsatok" nem végez ez a parancs sem.

By the power of multicast magic:

ping6 ff02::1 -I en0

Ha tuzfalon nincs tiltva, akkor valaszolni fog mindenki a helyi halozaton, akinek ipv6-os cime van. Hatrany: a link local (fe80::) cimevel fog valaszolni. Viszont a link local cim IPv6-on mandatory, szoval a feladatot ("az összes bekapcsolt IPv6 hostot feltérképezni") szigoruan veve teljesiti.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ez is egy megoldás, de nem teljes. Ez csak azt mutatja, hogy az adott alhálózaton jelenleg mely IP-k aktívan használtak. De ettől még a DHCP szerver oszthatott ki, és tartogathat fent még le nem járt IP-ket más eszközöknek is, amik nincsenek online.

Pl. nálunk ~15 eszközből csak 7-et mutat ez az nmap-os lista, a router DHCP-s oldala 9 eszközt (ebből nem mind aktív), a többi eszköz meg nem szerepel a listán, mert rég voltak bekapcsolva, lejárt az IP lease time, ha újra online lesznek, DHCP-n kapnak új címet, amiből van bőven, mert /24-es alhálózati maszk van, ami overkill, mert elég lenne /27, talán a /28 is, de az már a határon lenne.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 11. 28., v – 09:34

A wifi eszközök általában DHCP-vel jelentkeznek be néhány IP fixen ki van osztva. Kb 10 eszköz, ha az összes  mobiltelefont számolom akkor 10-12 eszköz. Ja és ebben nincs IoT eszköz.

> Sol omnibus lucet.

Az 51+ az okosotthon, vagy bitcoin bánya? :)

Az kicsit tényleg sok, de ez a szám mindenkinél növekvőben van. Mármint nem csak HUP-osoknál, hanem egyszeri usernél is, mióta minden eszköz okos, IoT-s, Wi-Fi-os: okostévé, okoségő, okosóra, okoskarperec, okos karácsonyfaégő, okos kávéfőző, smart home rendszer, házi mozi, soundbar, médialejátszó, műholdvevő, táblagépek, telefonok, laptopok, asztali gépek, játékkonzol, nyomtatók, házi szerver, NAS, extra AP-k, repeater/extender eszközök, switchek, routerek, stb., főleg, ahol egész család meg esetleg albérlő közösség lakik és többen vannak, be tudnak pörögni az IP címek.

Nálunk kb. 14 eszköz kaphat IP-t, ez 5 emberre, csak rám jut 5 IP. Nyugodtan ellenőrizd ott, ahol te élsz, mert lehet meg fog lepni. A sok ilyen okosszutyokról megfeledkezik az ember, mert működnek, természetessé válik, és már nem is gondolsz a létezésükre, és még ha nem is lógnak ezek nonstop neten, meg nem netezel róluk, csak mikor egy-egy új firmware-t húznak le, meg eléred őket valami telefonos appból, az mind IP cím használattal jár. Nyilván egyéni körülményektől is függ, meg hogy hogyan él valaki, mert egy egyedül élő kisnyugdíjas, akinek nincs sok ilyen okoseszköze, max. egy tévé vagy egy telefon, és kifújt, annak nyilván kevesebb IP-je lesz használatban, ha van egyáltalán nete, helyi hálója.

De még pár év, és az 50+ IP nem fog már extrémnek se számítani. Nem véletlen erőltetnék az IPv6-ot sem, mert egyelőre ez a sok eszköz javarészt IPv4 NAT-on lóg, de idővel így is kevés lesz hozzá a cím.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 11. 28., v – 10:06

Leegyszerűsítve, ha DHCP-t használsz

SLAAC az nem játszik, csak a static és a DHCP?

$ ping youtube.com
PING youtube.com(bud02s39-in-x0e.1e100.net (2a00:1450:400d:80e::200e)) 56 data bytes
64 bytes from bud02s39-in-x0e.1e100.net (2a00:1450:400d:80e::200e): icmp_seq=1 ttl=115 time=2.69 ms
64 bytes from bud02s39-in-x0e.1e100.net (2a00:1450:400d:80e::200e): icmp_seq=2 ttl=115 time=2.39 ms
64 bytes from bud02s39-in-x0e.1e100.net (2a00:1450:400d:80e::200e): icmp_seq=3 ttl=115 time=2.38 ms

Létezik DHCPv6, de az csak akkor kell ha te akarod központilag meghatározni az adott eszköz IP címét, továbbá ha prefixet akarsz delegálni az eszközöd (mint alrouter) mögöttes hálózata részére.
IPv6-nál inkább a hosszas IP cím írás helyett az eszköz névszerverbeli neve kerül előtérbe.

A végponti eszközök automatikus IP cím felvételére, DNS IP címeinek delegálására a SLAAC bőven elég, itthon sincs DHCPv6. Viszont a printer nevesítve van a helyi névszerverben. :)

Az megint egy érdekesség, hogy
   - automatikusan lesz egy link-local IP-d (nálad is van most), ez fe80:: kezdetű. Csak az adott LAN szegmensben él. Tipikus hálózatmenedzsmenti célokra, de végülis át is ssh-zhatsz ezen is LAN szegmensen belül.
            ssh user@fe80::712c:14ba:fe8a:d01c%wlp1s0 azaz a végére % jellel tedd oda az interfész nevét is link-local esetén
   - SLAAC-on keresztül felvehet a géped a lan tartományt menedzselő (router advisory ON) eszköz segítségével, amely általában a routered lesz
        * felvehet publikus IPv6 címet. A szolgáltató DHCPv6-on delegálja a LAN-od tartományát a routerednek, innentől a router hirdetheti a LAN-odra SLAAC-on a publikus IPv6 tartományt.
        * "192.168"-jelleggel fd00/8-ból hirdethet a routered helyi IP-t is mellette, amit szintén felvesz az eszközöd a publikus IPv6 mellé. Ez csak LAN-os tartomány, interneten nem route-olt.
   - temporary IPv6 címek jöhetnek létre az eszközödön. Ennek oka a privacy-téma. Összes https kapcsolathoz generáltat a böngésző egyedi IPv6 címet, hogy egy XY oldal és egy Z oldal meglátogatása ne lehessen egyértelműen a végponti eszközöd IPv6 címével összekapcsolni, azaz hogy ne legyen az mondható, hogy "tuti ugyanaz látogatta".

Tehát IPv6-ból az adott eszközöd egyidőben 2 .. sok IPv6 címmel rendelkezhet, ebből sok IP cím csak néhány percig él. Ez bonyolultan hangzik, de valójában automatikusan megy végbe.

Érdemes ismerkedni az IPv6-tal. Ha a szolgáltatód nem adja még az IPv6-ot, akkor pedig reklamálni kell, hogy a szoftvered el akarja érni a https://ipv6.google.com internetes címet és ez kell neked. :)

Röviden a SLAAC nem. A prefixet hirdető szerver (router advertisement) nem tárol semmiféle állapotot, csak hirdeti a LAN-ra a LAN szegmensre vonatkozó adatokat és a végponti eszközökben (Linux esetén a kernelben) van a többi feladatrész implementálva.

SLAAC esetén a router által IPv6 subnet prefixet+néhány flaget (lásd lejjebb), továbbá az utóbbi években már névszerver elérhetőség információt biztosít. Ezért is állapotmentes (stateless) a neve.
Ha a routerben bekapcsolod a router advertisement-et, azt viszont beállíthatod hogy mit hirdessen:
   A flag aktív: ekkor a SLAAC küld prefixet. A kliens maga sakkozik le magának szabad IP címet. Végülis van hol bujócskázni a 64 bit széles LAN tartományban. :)
   O flag aktív: kiegészítő adatok DHCPv6 által keresendőek. Ekkor kell DHCPv6 szerver is a kiegészítő adatokhoz.
   M flag aktív: DHCPv6 konfigurál mindent (IPv6 címet is), ekkor szintén a DHCPv6 szerverre támaszkodik.
és az RFC8106-féle DNS információ kiegészítés LAN-ra küldése szintén be/kikapcsolható.

Viszont a kliens a routernek SLAAC esetén nem szól vissza, hogy "hé te, én vagyok a Jenő és kérek tőled IP-t", hanem csak a /64-es subnet prefixet kapja multicast csomagként és maga keres szabad IPv6 címeket (többet is lefoghat egyidőben). Mint említettem a https://egyik  és a https://masik megnyitására más-más IPv6 címet allokál magának, hogy a két szerver LOG-jából ne tudd biztosra összekapcsolni a két látogatót.

Én elkezdtem vele szórakozni kétszer is, de nem akarom az internet előfizetésemet átállíttatni v6 +CGNAT-ra, az meg, hogy v6 és publiks v4 legyen, elég esélytelennek tűnik (Vodafone előfizetés). Játszottam tunnelbrokerrel, hogy legyen rendes v6, de akkor abba futottam bele, hogy pl. a Horizon (később Vodafone TV) visszadobta, hogy Magyarországon kívül a szolgáltatás nem használható. Lekapcsoltam a v6 stacket, és helyreállt, de ez kényelmetlen.

Ez tényleg nehéz eset.
Mondjuk engem leginkább addig érdekelt, hogy van-e publikus IPv4 otthonra, amíg a Telenor IPv4-only volt. Ma már a Telenor mobilhálózat is adja az IPv6-ot. Viszont ha bárhol LAN-ra csatlakozok, jó eséllyel "minek kapcsolnánk be az IPv6-ot" elv mentén tényleg nem tudsz hazajutni az ottani WiFi-ről IPv6-on. Egyelőre reménykedem, hogy néhány év alatt a végponti IPv6-hajlandóság sokat fog változni.

Jahogy IPv6 is er? Hat ugy konnyu 50+-t csinalni. :)

Nekem az ISP-m nem ad IPv6-ot (nem tudom mikor meltoztatnak mozdulni eziranyba), ugyhogy csak allatsagbol/szakami artalombol csinaltam magamnak otthon stateful DHCP6-ot. Ennek oromere kapasbol legalabb 3 IPv6-os cime van mindennek.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

1 router
2 microtik ap
6 telefon 
6 tv
2 dvd player
5 laptop
3 asztali gep (de karira a kicsik is kapnak +2)
1 rpi nas
3 ebook
1 tablet
2 nyomtató
sum: 34 és még csak nincs is okos házam, robot porszívóm, okos klímám vagy egyéb háztartási eszközöm.

root@openwrt-router:~# cat /tmp/dhcp.leases |wc -l
22
 

Aztán még van pár static szervereknek stb. Így 30 hoz van közelebb.

Az ipv6 számoljam? mert akkor jóval több :D

Fedora 38, Thinkpad x280

4 telefon

2 settopbox

1 tv

1 xbox

1 laptop

Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Fűnyíróval együtt 61, de az most a téli álmát alussza :)

Szerkesztve: 2021. 11. 28., v – 14:50

8 telefon

4 kamera + 1 kameraszerver + 1 tűzfal (külön alhálózaton)

5 access point

1 szolgáltatói router

4 laptop

2 fizikai szerver (egyik teszt szerver, nem megy állandóan)

8 prod szerver

kb. 20 teszt szerver (nem megy mindegyik állandóan)

a halozati infran (router, switchek, ap-k cimei) kivul meg 2 robotporszivo (primary+backup:)), ip-kamerak, fogyasztas merok/okoskonnektorok (sonoff).

meg 2 nas, par szamitogep/laptop, tablet, telefonok...  azt hittem csak nalam kell kulon halozat monitorozo rendszer, hogy tudjam mi-merre :)   most epp 28 aktiv eszkozt mutat, de volt az mar tobb is.

32 wifi plusz a kabeles dolgok, sztm max 40. (Okosotthonos cuccok nagyreszt, de a legtobb cuccom zigbee, az meg ide nem szamit be)

1*/29, 2*/32 fix ipv4 + 30-40 db privat ipv4

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Szerkesztve: 2021. 11. 28., v – 17:26

A 16-20 opciot valasztottam, mert kb. az az altalanos, de ha mindent bekapcsolnek akkor kb. 40 korul lenne (ez nem 40 eszkoz, szamitogepeknel van wifi+ethernet).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2021. 11. 29., h – 09:03

4 telefon (wifi),

2 tévé (1 wifi, 1 kábel)

1 hangszóró (wifi), 1 robotporszívó

1 légkondi (wifi),

1 laptop (kábel),

1 nyomtató (wifi),

1 nas (duplakábel),

saját router

össz 14

20-30 körül, mert az összes LXD konténeremnek külön saját belső ipv4 címe van.

"Everything fails, all the time."

15-öt írtam, mert ennyi van kb. fixen kiosztva / használva.

Persze ha valami rokon jön, hozza a telefonját, laptopját vagy ha előveszem valamelyik Raspberry Pi-t valamit vacakolni, akkor feljebb megy ez a szám egy ideig.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

kb. 10, de ebből általában 5 online. A nyomda szinte mindig offline, az XBOX meg a PC egyszerre nem fut, laptopok közül is vagy a saját vagy a melós van bekapcsolva, a Kindlen csak frissitésre kapcsolom be a wifit...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerkesztve: 2021. 11. 29., h – 15:52

2 laptop

2 telefon

1 ipad

két médialejátszó

ps3, ps4

nas

biztonsági kamera

sum: 11 (plusz grátisz a router belső ip cime)

Ezek közül talán csak a NAS megy 0-24ben, mert a többi mobil eszköz, és/vagy sleepelni szokott magától inaktiv időszakokban.

Egyébként itt lenne az ideje a wifi ap cseréjének. A gyári UPC connect boxot használom. Ha nincs nagy load akkor oké. Ha elkezd a battle.net több szálon masszivan letölteni pár tiz gigát, akkor érezhetően kihullik 1-2 eszköz, de csak wifiről persze.

Szerkesztve: 2021. 11. 28., v – 20:13

Vezetékes hálózaton:

  • router
  • PC (innen mondjuk van 3-4 IP-cím a különböző VM-eknek és hasonlóknak)
  • nyomtató
  • TV
  • lámpa vezérlő (ami mögött zigbee-n van 13 izzó)

Wi-Fi-n:

  • router (ugyanaz, mint az előbb, csak másik subnet a vezetékes és a Wi-Fi hálózat)
  • 3 laptop
  • 3 mobiltelefon

Nem egy nagy hálózat, azt hiszem.

Szerkesztve: 2021. 11. 28., v – 21:36

Hat, csak hozzavetolegesen, mert lehet, hogy olyan is van amire nem is emlekszek, mert "teszi a dolgat" evek ota ;-)

~3-5 szamitogep (attol is fugg, hogy a cegesek itthon vannak-e)
~2-3 telefon
3 router
~10 RPi (kodi, kamerak, VPN, meg par apro, amin ez-az fut detikaltan)
1 Omega Onion
~4-5 ESP8266 (MQTT, egyeb "okos othon" cuccok)
2 ESP32 (kamera)
TV
Nyomtato
 

Ezek nagyobb reszen (az ESP-ket es az Omega Oniont kiveve) van IPv4 es IPv6 is, szoval majdnem a darabszam duplaja (az egyes eszkozok 3 IPv6 cimet egynek veszem :-)

Kerdes: a Wi-SUN halozatom ami IPv6 alapu, de nem igazan fer be a szokasos "otthoni halozat" kategoria ala, az beletartozik?

 

/sza2

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Most csak ezert megszamoltam, pont 10db ;-)

En egy idoben - mivel a RPi eleg olcso - elkezdtem pont szetrakni a "szolgaltatasokat", hogy ha valami bedoglik akkor nem mindent kelljen egyszerre ujratelepitneni. Raadasul talan 2 (3?) eve a Newark a RPi4 bejelentese elott kiszorta a 3-asokat, szemermetlenul olcson -  RPi + 16GB SD + tap + case + heatsink + szallitas < 7 (het!!!) USD - akkor vettem (legalabb?) 4db kitet.

Egyebkent bontasban:

3 kamera (motion-nel)
1 Nextcloud
1 "file server" - kameraknak, filmeknek, akarminek
1 Home Assistant (itt fut nehany kiegeszito, pl. ami az MQTT-s szenzorokat tolja adatbazisba, valamit thingspeak-re, etc)
1 Kodi a TV-hez
1 VPN szerver
1 Nexttracks szerver
1 XMPP szerver
1 Wi-SUN broder router

Ezek vegyesen RPi1-tol RPi4-ig, meg van par (5-6db, RPi1-2-3) "cold swap" (ha valam bedoglik, vagy valamire meg kell) ;-)

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

pont 10db ;-)

Amit leirtal az osszeszamolva pont 11db ;)

Ezek nekem is megvannak, csak mas bontasban. A 3 kamera (dedikalt hardver, mozgaserzekeles is mukodik). Az RPi4: samba, home assistant (+ nginx, mosquitto, zigbee2mqtt, mariadb), kodi, ftp, qbittorrent. Az RPi3: pi-hole, raspotify. Ha kell VPN azt a router tudja (openvpn). Nexttracks helyett ott a HA app.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

1-5. És ebbe már a céges gépet is beleszámoltam. Úgy érzem nem vagyok elég kocka ehhez a topichoz. :D

25:
6 PC
1 virtPC
8 telefon+okosóra
1 erőlködő
3 hálózati eszköz
1 NAS
3 okoseszköz
2 nyomtató
 

Egyébként 1 vezetékes buszra illetve RS485 hálózatba kötött 0,1 wattnál kisebb fogyasztású IoT eszközök nem játszanak?
Címük ezeknek is van, igaz nem 128 bites és nem 32 bites.

Lássuk csak:

1 db router

1 db AP

4 db okostelefon

4 db notebook

1 db PC

1 db nyomtató

______________

12 db IP

Ehhez jön még időnként pár IP (okostelefonok) ha vendégek vannak. IoT eszközök nincsenek, közeljövőben nem is tervezem.

Már jónéhány éve a 192.168.84.0/22-es tartományban osztok otthon címet, mert a /24-nél volt, hogy valami már nem tudott címet kapni. A a 192.168.84.x a fix IP cím, a 192.168.86.x a DHCP, a 85 meg még üres, de kb. 300 cím foglalt.

Nagy Péter

Hát azon felül, amit a legtöbb korábbi felsorolásban is benne van (tvk, asztali gépek, laptopok, mobiltelefonok, nyomtatók, playstation, stb.), van kb. 20 wifivel vezérelhető konnektor (shelly 1 pm), három mozgásérzékelő, 4 ajtónyitás érzékelő, 5 hőmérő, 2 vízszivárgás érzékelő, 1 gázszivárgás érzékelő, de ami a legtöbb ip címet foglalja, azok NAS-ok, vagy a NAS-on futó virtuális gépek.

Van például egy qnap ts2888x, amin egymagán van 6 ethernet csatlakozó, ebből 2 darab 10 gigabites, és ezen fut még egy tucat virtuális gép, ez a NAS egymaga elvisz 19 IP címet. És van még mellette 7 másik nas, a kettő legkisebb is 2-2 címet visz el, a többi meg mind többet. Aztán vannak még switchek (6db), szünetmentes tápegységek is a hálózaton, egy ip telefonközpont meg 3 ip telefon, 3 ip kamera, 2 google home, és néha felmegy a hálózatra a kindle, vagy a steam link is, illetve van 2 chromecast is mellé. Ezeken felül van 5 olyan berendezés, amit én magam alakítottam wifivel vezérelhetővé (pl. egy asztali ventillátor, benne egy esp32-essel), és van még pár arduino is wifivel, meg egy roseapple pi (amik csak időszakosan mennek, amikor épp valamit hackelek itthon), de ilyen időszakos a wifis sd kártya olvasó is.

Nagy Péter

Mozgásérzékelőből ilyen van, és egy töltéssel ez is kibír 1-3 évet Wifin, ráadásul úgy, hogy folyamatosan elérhető marad, nem csak akkor kapcsol be, ha mozgás van. Van egy beépített webszervere, és mindenféle felhőszolgáltatás nélkül bármikor be tudok lépni rá itthonról. Az előszobában lévő 87%-ra van töltve, a konyhai meg 91%-on áll most, és Augusztus közepén lettek feltöltve. (De előtte már mentek egy

Az ajtónyitás érzékelő már elemes, és az csak akkor csatlakozik a Wifire, ha nyitjuk az ajtót, de már lassan másfél éve megvan, és még nem merült le. A hőmérők is wifisek, és abból a legelső két példány már két éves, azokban nemrég kellett elemet cserélnem. A vízszivárgás-érzékelő pedig múlt év márciusa óta megy, és még mindig az első elemet használja.

A wifi használat többet fogyaszt sokkal, mint a Zigbee, de már vannak olyan energiatakarékos wifik, amik simán tudnak évekig működni egy töltéssel/elemmel.

Nagy Péter

Hát, nem ennyire egyszerű a trükkje: A hőmérőben még egy esp8622 van, és ha az folyamatosan a wifin lógna, lemerítené az elemet 1 óra alatt. Ott azzal spórolnak, hogy alapvetően a wifi teljesen ki van kapcsolva, a mikrokontroller pedig az idő nagy részében alszik, időnként felébred, kiolvassa a szenzorok adatait, majd csak akkor megy fel a wifire, ha az előző kiolvasás óta más értéket mért (az beállítható a hőmérsékletre 0.5 fokonként a páratartalomra pedig 5%-os léptékben, hogy mekkora változás esetén reportoljon), látványos a fogyasztásbeli különbség, ha mondjuk 8 helyett 4 óránként kell wifin adatot küldenie. Ezen felül ott az is sokat számít, hogy fix ip-je legyen, mert ha dhcp-re bízzuk, az kb 20%-al gyorsabban meríti az akkut.

A mozgásérzékelőnél viszont más a helyzet, ott a silicon labs direkt erre optimalizált wifije van benne, ami 6500 miliampernyi akkuval képes 3 éven át standby folyamatosan fent lógni a wifin. Egy átlagos cr2032-es gombelem kb. 3 mAh, ennyi energiából ez a wifi chip 12 órán át tud online maradni (míg egy esp8266 kb. 30 másodpercet). Szóval itt a nagy akkuval, és a szokásosnál kb 1400-szor kevesebbet fogyasztó wifi modullal együtt tudja csak elérni ezt a nagyon hosszú üzemidőt.

Nagy Péter

esp-nek van mar sajat wifi protokollja, esp-now neven.

A battery life igy mar elegge kellemes. A hatranya, hogy kell egy gateway* (szinten esp-bol), ami atteszi rendes wifire az adatot.

 

Itt egy reszletes leiras es osszehasonlitas zigbeevel:

https://m.youtube.com/watch?v=6NsBN42B80Q

 

*: van mar linuxos driver ami, monitor modba teszi a wifi kartyat es tud kommunikalni az esp-vel. De akkor a pc lesz a gateway...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

4: Elsődleges desktop gép, másodlagos notebook, céges notebook, router.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2021. 11. 30., k – 02:22

Nem teljes, de min. napi 8 órát ezek mennek itthon HO-ban:

1db Kodi + TV

2db NAS Synology

1db iMAC 

3db laptop 

2db tablet

2db nyomtató

1db PC

1db Server-1 AD

1db Server-2 Hyper-V

  16db VM

1db Server-3 VMware ESXi

 6db VM

 1db pfSense VM 3db HA-proxy cím

2db SonicWall FW router

  4db Loadbalancer IP

1db SonicWall AP

1db cisco switch

2db raspberry 3 b+

 

kb. 52 ip

For Whites Only meeting room!

Az gaz, hogyha minden ablaknyito erzekelo elfoglal egy IP cimet?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egyébként nem az IP címek száma valójában a problémás, abból van főleg IPv6 esetén. Számoljunk a jövő környezettudatosságával picit.

Csak szűken az EU-t nézve él 448 millió lakos, ez 100 millió feletti háztartás. Kis matek és röpködnek a parazita fogyasztásból eredő újabb komplett füstokádó erőművek.
Megoldás persze nem az, hogy ne használjunk WiFi routert otthon, hanem elgondolkoztató az hogy mi lenne, ha nem 8..10 wattot zabálna óránként darabja 7/24 üzemben, hanem zöld gyártmányként csak töredékét.

hat ez egy ceruzaelemnek kinezo liion akksirol (800-1200mAh) kb. egy evet megy el.

Nem hiszem, hogy ennek az energiaigenye fustolne el a planetat.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hány feltöltött 18600 akku kell az ONT, switch, 2 WiFi AP éves elüzemeltetéséhez háztartásonként?
Minden háztartás részévé válik ez az éjjel-nappal áramot fogyasztó cucc. Ha darabja csak fele-harmada fogyasztással rendelkezne, az napi 24 órában ... számoljunk csak. Hány szenes erőművet lehetne leállítani Európában?

Tartom továbbra is, hogy borzasztó környezetszennyezően élünk és ez csak egy kiragadott apró "HUP-barát" példa.

Ez teljes mertekben igaz (router).

 

Igazabol a routernel semmi se indokolja a fogyasztasat. Egy mobiltelefon hotspot uzemmodban, kiszolgalva 2 laptopot es egy masik mobilt egy teljes nap elmegy egy liion akksirol. 2 eve igy csinaljuk. Azaz 11W/nap korul van a fogyasztasa. Ugyanez routernel eleve 24 ora, mig mobilnal ejszaka lekapcsoljuk (azaz 10-14 ora a hasznos ideje). Es a router orankent fogyaszt ennyit, sot igazabol ki se irjak a honlapjukra a specifikacio resznel, pl:

https://www.tp-link.com/hu/home-networking/wifi-router/archer-c80/#spec…

 

Annyit latsz, hogy 1A@12V tapegyseg kell neki, ami <12W fogyasztast jelent.

 

Most neztem optikai switchet, es nem talaltam olyat, ami keveset fogyasztana. Abszolut nem szempont.

Akkor lenne szempont, ha akksirol menne. (de ugye laptopnal is vagy 20 evig leszartak) De akkor meg az akksik teritenenek be minket.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azt hiszem 10-15, illetve a rokonok/ismerősök eszközei, akik megfordulhatnak a lakásban..

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Nálam 60 eszköz van nagyjából (mobiloktól, notitól függően) DE! több AP van és ami lehet pl. okosTV kábelen megy.

Egy ideje viszont az új szenzorok már ZigBee-n mennek és a meglévőket is abba az irányba terelem, de a klímákkal, bojlerrel meg az ilyen gyári cuccokkal nem tudok mit csinálni mert gyárilag wifis mindegyik.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...