Európai felhős cégek a NextClouddal karöltve Európai Bizottsági fellépést sürgetnek a Microsoft ellen

A böngészőháború után új csatatér látszik nyílni az IT iparágban. Európai felhős cégek koalíciója a NextCloud GmbH-val karöltve EU-s fellépést sürget a Microsoft ellen, mondván, hogy a redmondi cég versenyellenes magatartást tanúsít. Mindezt azzal, hogy OneDrive, Teams stb. szolgáltatásait beépítette a Windowsba:

Brussels, November 26 – A coalition of EU software and cloud businesses joined Nextcloud GmbH in respect of their formal complaint to the European Commission about Microsoft’s anti-competitive behavior in respect of its OneDrive (cloud) offering. In a repeat from earlier monopolistic actions, Microsoft is bundling its OneDrive, Teams and other services with Windows and aggressively pushing consumers to sign up and hand over their data to Microsoft. This limits consumer choice and creates a barrier for other companies offering competing services.

[...]

Nextcloud GmbH has filed an official complaint with the European Commission’s Directorate-General for Competition about the abusive practices of Microsoft related to OneDrive. Nextcloud GmbH has also filed a request with the German anti-trust authorities (the “Bundeskartellamt”) for an investigation against Microsoft and is discussing a complaint in France with its coalition members.

Részletek a bejelentésben és az antitrust.nextcloud.com oldalon.

Hozzászólások

FYI: a böngészőháborút a Microsoft elveszítette.

trey @ gépház

Igen, de nem a szabályozó miatt, hanem mert ő elkényelmesedett, és jött egy sokkal jobb.

Amellett hogy a teams meg a onedrive is egy hulladék, mindenhol ezekre a szemetekre álltak át, mert ott vannak kéznél. Akárcsak az IE6. De attól még hogy ezek szemetek, a konkurencia is az. Ha lesz sokkal jobb alternatíva, akkor majd visszaszorul magától, mint az IE6 is. Addig pedig ezek elegendően jók, ahogy akkoriban az IE6 is elegendően jó volt.

Ezt az MS féle monopóliumot amit kb 30 éve szívunk mikor fogják végre felszámolni? Itt politikailag kell lépni a piac nem old meg semmit, akit kell felvásárolnak, akit kell lefizetnek, akit kell azt meg szabadalmakkal cumiztatnak szét. A USER meg nem tud mást választani mint az MS termékeket, szerver, OS és cloud-ban is.  Egyszerűen nincs alternatívája az MS termékeknek office szinten ha az üzemeltetés költségeit is figyelembe veszem. Persze a szokásos görénységeiket hozzák még a saját cuccaikkal is, a minap költöztettem egy outlookot egyik gépról a másikra nem felhős fiókot. Még mindig nem adtak egy normális tool-t amivel simán átviszek mindent ugyanez felhőben érdekes nem téma ott primán leszinkronizálódik minden beállítás és a másik gépen használaod kb azonnal. Remélem megfingatják őket.

Nem látom mi a probléma, 6000HUF ért lehet venni RETAIL WIN 11 kulcsot számlával, miért baj az hogy kapok hozzá tárhelyet és csevegő programot? jaaa vágom, időjárás, képmetsző, shell, etc... felháborító, hogy nem csak egy kernelt és egy parancsértelmezőt adnak CGA illesztővel

sudo mount -o ro /hup.hu

Az szopóka volt, nagyvállalati appok only ie, egyéb oldalakat sajnos 2 verzióban kellet lepötyögni (doboz modell, etc). Az valóban bicskanyitogató volt, de az idő (g chrome biztonságos világnézet) megoldotta.

Itt semmi monopol háziszabványról nincs szó, van egy két jó szolgáltatásuk aminél nem tudnak a hisztisek annyival jobbat csinálni, hogy fizessenek érte a felhasználók. 

sudo mount -o ro /hup.hu

Egyébként milyen ráhatása is volt az eu-s hisztinek az ie kiszorulására? Eltűnt a windows-ból az ie? Nem az lett az alapértelmezett?

Mert másik böngészőt már nt4 alatt is le lehetett hozzá tölteni és alapértelmezetté is lehetett tenni.

Az eltávolitható médialejátszó a másik nagy sikertörténet volt.

Itt egy komplett megoldáscsomagról van szó amit beleintegráltak a teljes vállalati ökoszisztémájukba. Nem érdemes más felhős megoldást választani ha Windows-os szervereid és klienseid vannak. Erre a piacra képtelenség betörni. Milyen ajánlattal állsz elő? Nem hiszti ez, hanem probléma. Már regés rég meg kellett volna törni az MS egyeduralmát az asztali operációs rendszereknél. Teljesen megöli a versenyt. És egyre jobban.

Szenvedjen Nextclouddal akinek ket anyja van. Enterprise megoldaskent nyilvan a OneDrive van elonyben mert az adja a gerincet az O365 szolgaltatasoknak (SharePoint mogott is az van) egy helyrol kereshetsz az osszes fileodban, webpageben mailben vagy chatben (OneDrive/SharePoint/Outlook/Teams)

Minek legyen az egyik labam amin allok valami kezzel faragott kalozlab mikor van beepitett fasza ami mukodik jobban mint barmilyen alternativa?

Sajnos az integralt megoldas nyomaba nem ernek a kulon cloud megoldasok. 
Ne pistike bt-t nezzuk ahol csak feltoltik/letoltik a fileokat.

Class 3 device gyartokent nalunk a fileok auditja nagyon fontos. Miert vennenk a nyakunkba egy plusz platformot amit kulon kell monitorozni meg adminolni plusz kell hozza egy komplett masik reporting is?

Pistike bt meg ugyse ezt hasznalja vesz mega accountot ocsoert aztan sziv vele. Hol a problema?

Ha ez egy lehetőség lenne akkor nem lenne baj.
De az, hogy hetente több alkalommal terel abba az irányba, hogy ugyan csináljak már MS fiókot és lépjek be azzal mert az hú de jó, na ez már bosszantó, főleg azért mert nem lehet kikapcsolni ezt a viselkedést!
Meg javítsam az Internetezés és ha belemegyek akkor rögtön alapértelmezetté akarja tenni az Edge-t!. :(

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Oszt' az androidban benne van a gdrive alapban.

Az iosben pedig az apple cloud.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Oszt' az androidban benne van a gdrive alapban.

Nem, nincs. Azt az egyes gyártók - Google szerződésük függvényében - teszik, vagy nem teszik bele a _saját_ Android-alapú rendszerükbe.

Mivel egységesen nem lehet ezt így kijelenteni, nem lehet piaci erőfölénnyel való visszaéléssel vádolni a Google-t. Az egyes gyártók önmagukban a saját rendszereikkel szintén nem perelhetők, mert gyártónként nem áll meg ez az állítás.

trey @ gépház

Nincs igazad, versenyjogi szempontból monopolnak tekinthető az a cég, aki ha 5%-ot emel az árain, senki nem fog megválni tőle, ill. aki igen, az látványosan kihull a piacról.

namost a google ezt megtette, a huawei meg mindenki aki kiszállt a play store-os androidból viszont látványosan kihullt a piacról, nincs konzumer Android Google Play Services nélkül.

szerintem simán be lehet bizonyítani, hogy a LinageOS meg mindenféle aftermarket telók 98%-án fennvan valami hekkelt Google Play Services, amin nincs, az valami beágyazott eszköz a sufniban, nem napi használatú okostelefon.

szóval a relevant market az az OEM konzumer telefongyártók piaca, ott viszont brutális erőfölényben van a Google.

Támadják is a Sherman Act-tal rendesen.

(a dolog szépsége, hogy csak EU és USA szövetségi piacok játszanak az antitröszt/versenyjogi helyzetekben, azaz nem lehet védekezni azzal, hogy Kínában le lehet élni egy életet Google Play Store nélkül.)

"Nincs igazad, versenyjogi szempontból monopolnak tekinthető az a cég, aki ha 5%-ot emel az árain, senki nem fog megválni tőle, ill. aki igen, az látványosan kihull a piacról."

Tanulmányaim alatt valami olyanra emlékszem, hogy a user ár- és minőségváltozás érzékenysége 20%-nál kezdődik. Vagyis ez alatt fizet.

Hát mi azt látjuk, hogy az összes gyár, gyártás jellegű partner Teams-en van Office365 cloud-dal, ahogy az összes államigazgatási is. Azt én megértem, hogy ez a NextCloudnak fáj, de ugye ilyenkor klasszikusan azt kell bebizonyítani, ha a Microsoft 5%-ot emel, akkor mindenki kifizeti.

Apa kezdőődiik! :D

 

Egyátalán nem védeni akarom az MS-t, de hát ezt mindenki csinálja.

Még a firefoxban is több levakarhatatlan és kéretlen szolgáltatás van beledrótozva...

Pedig a mozilla 'non-profit' cégnek állítja be magát, és ők is csak a userek érdekében teszik - oh wait.

 

persze, és sem tudom mi lenne a jó megoldás, de ez csak vihar a biliben.

 

szerintem.

Azt nem érti a Nextcloud (dehogy nem érti) hogy akkor lesz belőle komoly versenyző ha valamilyen tömegtermékben default cloud provider lesz. A google cloud az android/chrome/chromeOS default felhője, a onedrive/azure/office365/teams/társai meg a Windowsban defaultok. Az user meglátja, és használja.

Nem fog felhőszolgáltatót keresgélni a neten, ha ott van előtte.

Ha nem mukodne jol siman keresne masikat. Viszont mivel egy okoszisztema resze es szepen teszi a dolgat minek valtson? Csak hatranya lesz belole…

Ha viszont valami nem nyujt eleget akkor siman lehet valtani (itthoni Mac desktopon Gdrive megy mert az iCloud a jelenlegi formajaban csak a lakossagi felhasznaloknak kielegito)