Szakértői csapat

:)

Közgazdász létére egy fizikustól kérne tanácsot, csak azért, mert gazdag? :)
Monetáris kérdésekben egy CHF felelőstől?

forrás: https://index.hu/belfold/2021/11/15/marki-zay-peter-megnevezte-szakerto…

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 11. 16., k – 00:12

Kitől kérjen, Matolcsytól? Vagy Varga Misitől?

Ha a pók csípésétől Pókember leszek, akkor igazán megcsíphetne már Mészáros Lőrinc!

Mondjuk ilyen szempontból, nem bánnám, ha ezek nyernének. Egy fél évre, aztán megbuknának. Saját maguk által beverve az utolsó szöget is saját koporsójukba.

Ezt már leírtam többször. Kíváncsi lennék a most nagy pofával rappelőkre, amikor kiderül, hogy számukra nem lesz kánaán hipp-hopp (meg eleve, sehogy se).

trey @ gépház

Mondjuk a földönfutóvá válás ellen a FIDESZ is bőven tehetett volna a pénzügyi tudatosságra neveléssel. Ehelyett csak az volt, hogy a bankok rosszak, Brüsszel rossz, de a titokban felvett sunyi kínai hitel nem rossz.

Ha a pók csípésétől Pókember leszek, akkor igazán megcsíphetne már Mészáros Lőrinc!

Hát, a segélyezés elképzelés nem éppen az öngondoskodásra nevelés mintaprogramja, sőt ... Pont az ellenkezője. "Ne csinálj semmit, úgyis jön a segély." Tudod, tanítsd meg inkább halászni, ne halat adj neki ...

Szóval, de. Az akkori kormány vastagon benne volt.

trey @ gépház

Nem, kérlek. A közmunkás már akkor többet csinál, mint a segélyen otthon hesszelő, ha csak a lehullott falevelet ellapátolja az útról előlem, amikor dolgozni megyek.

Essemígy van, de mindegy.

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

A segélyes kapott valami 30 rugót és emellett, mivel ebből nem élt meg korábban sem, elment még dolgozgatni valamit. Ez a valami a nemzetgazdaságot erősítette, mert valódi munka volt. Akkor is ha feketén dolgozott. 

Most kerül a kmk-s  kb. bruttó 75-80 ezerbe darabonként és a hideg vizet gereblyézi, emellett napi nyolc órában teszi ezt, úgy, hogy máshova már nincs ideje, kedve elmenni. A munka amit kapnak, kamu, vagy szinte értéktelen.  Olykor egyenesen káros is ránk nézve.

Nem vagyok ellene a segélyezés leépítésének, de nem így és nem ezen az áron.

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

Ki van adva önkormányzatoknak, ott meg általában a (független) polgármester az polgármester akar maradni, szóval a helyi nem dolgozó kisebbség bizonyos egyedei munkaidőben beülnek a szélvédett buszmegállóba elsöpörni a csikket, amit saját maguk dobtak a földre cigizés után. Senki sem emelhet szót, mert a polgármester elsikálja a dolgot, meg a többi nagyon hatékony irodai dolgozó is, akik vették az ECDL vizsgát, hogy magasabb legyen a havi bérük. Bármilyen haladás összedöntené a kis fölösleges világukat és vége lenne az ingyenélésnek. 

Igen, meg a kis falvakban jellemzően az kapja a közmunkát (kvázi segélyt), aki a FIDESZ-re, vagy a FIDESZ-es polgármesterre szavaz. Eddig trükközni kellett a szavazólapok lefényképezésével (ennek ellenére Szabolcsban, Borsodban simán gyakorlat volt), de most már ez is törvényes.

Ha a pók csípésétől Pókember leszek, akkor igazán megcsíphetne már Mészáros Lőrinc!

Van erre valamiféle bizonyíték az antik korból? :)

Van kérlek, van.

Csak ha tényleg olvasgattál volna az elmúlt nemtom, mongyuk hatvan évedben, akkor ez a dolog számodra nem is volna kérdés.  Tudod, Astronomia, grammatika, aritmetika, dialectica, stb.

 

Az oktatási minisztérium is mindig a politikum által irányított felettes szerv, és a törvények által szabályozott keretek között tevékenykedik, adópénzből.

Azt meg nem fogod kitalálni, ezért leírom, hogy ne kelljen puskáznod, a törvényeket is a politikusok hozzák.

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

Az nem pénzügyi tudatosságra nevelés, hogy

Érvekkel és számokkal alátámasztva vázoljuk fel a családfő számára, melyik bank mely ajánlatát érdemes megfontolnia, és melyik konstrukció milyen kockázatokkal járhat a család számára a tervezett autó megvásárlása esetén!

Pénzügyi tudatosságra nevelés ez lenne: Érvekkel és számokkal alátámasztva vázoljuk fel a családfő számára, hogy egyáltalán szüksége van-e a családnak autóra az elérhető konstrukciók és a meglévő önerő tekintetében!

Olyanok, mint a „szerezzünk be egy átutalási megbízáshoz szükséges nyomtatványt a bankból, és töltsük ki a megfelelő adatokkal!” pedig már az én általános iskolás koromban is volt (szóval nem is csak pre-FIDESZ időszak, hanem egyenesen a Kádár-korszak), csak akkor még rózsaszíncsekk-kitöltést tanultunk. Haladni kell a korral! (Mondjuk a jelenlegi cégem 10+ éve létezik, de még soha egyetlen átutalási megbízáshoz szükséges nyomtatványt nem állítottunk ki, magánszemélyként pedig nem emlékszem, hogy valaha is tettem volna ilyet, szóval az azonnal mobilbanki megbízások idején nem mondhatnám aktualizáltnak a feladatot.)

De szólj, ha van benne rényleges „pénzügyi tudatosságra nevelés” is, nem csak „pénzügyi minimumismeretek”!

Szerintem is fontos lenne egy alaposabb tananyag, de hidd el, az emberek nagy részének az is kihívás, hogy normálisan kitöltsön egy utalást. Dolgoztam fintech cégnél, az ügyfélszolgálati support esetek tekintélyes része úgy generálódott, hogy a user nem tudta helyesen kitölteni a közleményt a giro utalásban.

Amikor bejelentették az ingyenes készpénzfelvételt, emberek tömegei mentek be a bankba, hogy akkor kérik a 150000 forintjukat, és fel voltak háborodva, amikor kiderült, hogy ez nem ajándék pénz, hanem a sajátjuk. 

Nézd más szemmel: eddig még ennyi sem volt (nem a nyomtatványkitöltésre értem - bár ugye az online felületen is hasonló űrlapot töltesz ki, mint a papíron). Ha szerinted ez nem előrelépés (az eddigi kb. semmihez képest), akkor bocs, nem akartam az idődet feleslegesen rabolni - azért örülök, hogy valaki rászánta az időt, és megnézegette, amit linkeltem, köszi :)

Matolcsyval beszéljétek meg, mert Ő sem látja valami fényesen a dolgokat..

"2022-re már az EU két legmagasabb hiányát tervező országa, Olaszország és Románia mellé kerültünk, messze eltávolodva a régió költségvetési hiányt mérséklő politikájától"

"Hasonlóan alakul az államadósság-ráta is, amely a GDP 80 százaléka körül alakul a válság és a helyreállítás időszakában. A jövő évi magas hiánycél sem ígéri a ráta érzékelhető csökkentését. Magyarország a régióhoz képest már a válság előtti években sem tudott érdemben javítani a bruttó államadósság terén és a 2020–22 közötti folyamatok azt jelzik, hogy most sem várható fordulat. " (btw emlékszünk még az államadósság elleni harcra? Sikerült felharcolni a szakértőknek 80%ra.)

"A cserearányok romlása – ami döntően az energiaárak robbanása miatt következik be –, és a magas költségvetési hiányok következtében megfordul a korábbi évek kedvező folyó fizetési mérleg helyzete. A többletes, majd nulla közeli szint helyett jelentősebb hiányok alakulnak ki már 2021-ben, majd várhatóan 2022-ben is. A 2021 közepére jelentősen romló egyenleg miatt a régióban már csak a román és a bolgár folyó fizetési mérleg hiány nagyobb a magyarnál."

"A Covid–19-válság kitörése óta a magyar gazdaság sérülékenysége romlik, mind az abszolút számok, mind a relatív helyezésünk terén. Bár ez a válság által sújtott valamennyi országban bekövetkezett, de később a legtöbb esetben fokozatos javulás történt a sérülékenységi mutatók terén. Hazánk helyzete azonban több mint egy éve fokozatosan romlik, és a pénzügyi sérülékenység terén romlása már érzékelhető külső pénzügyi megítélésünkben."

Szegény mit kap majd ezért? 

Nekem Martolcsyval semmi bajom. Számos dologban egyetértek vele. A magyar vállalkozó üzletileg képzetlen, hatékonysága csapnivaló. 

Ha egy vállalkozó minden évben megnézné a számára szabadon választott versenytársak vagy egyéb példaértékű és releváns cégek mérlegét és eredményét, amit összevet a sajátjával, majd elgondolkodik, akkor már 1000x többet tett, mint a többiek. Ha ezen cégek mindennap feltennék maguknak az alábbi két kérdést:

- hogyan csinalhatnám jobban vagy jobbat?

- hogyan csinálhatnám olcsóban?

 

Akkor idővel megtörténne a felzárkózás.

oregon.

Látom, nálad elég gyakori, hogy olyan ellenzéki politikusokba állsz bele, akik neked soha nem ártottak,  téged soha meg nem károsítottak, orbánnak, családjának és bandájának száz milliárdos nagyságrendű lopásait meg mintha nem észlelnéd olyan vehemensen. 

Csak nem te is krumpliért nyomod? 

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

Simán érdekel, hogy az átlag ballib tényleg ettől vár megváltást? 

Szomorú tény, hogy a lista a ballib elitje. Itt tartunk. A listát nem én raktam össze, én csak elolvastam. Ez a lista olyan, mintha paraolimpikonok megunnák a paraolimpiát és a rendesen akarnának indulni.

Milyen  ballibról vinnyogsz te szerencsétlen?

Fidesz zombi létedre még azt sem tudod, hogy az igazi ballib, a fő-libernyák,  itt az, akinek az ülepét olyan vehemensen nyalod, név szerint orbán vektor. 

orbánt anno, a liberális internacionálé alelnökévé választották.

Na most, az, valljuk meg, elég nehezen képzelhető el, hogy egy jobboldali pártnak liberális elnöke legyen. Az meg végképp hiteltelen, hogy ha ez a liberális elnök véletlenül köpönyeget váltott és jobboldalivá vált,  akkor majd az egész párt minden tagja egy füttyre utána csinálta ezt, és hétfőről keddre virradóra libergázból jobboldalivá vedlik. Ilyesmit csak nagyon hülyék képesek beszopni. 

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

Akkor nézzük a logikádat. Nem értünk egyet => hülye vagyok.

Ez nem az én logikám, hanem a tied. 
Nem az a gond, hogy nem értünk egyet, hanem az, hogy ostoba vagy, agymosott és ez abból látszik, hogy olyan tulajdonságokkal illetsz bizonyos politikusokat, amik nekik nem sajátjuk, ellenben a nyilvánvalóan tolvaj, kártékony, hazug, simlis cigányt védelmezed, favorizálod, idealizálod, isteníted. 

   
 

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

"brüsszel" válaszolhatna frappánsan egy - az egykor 2020-ra a szomszédokkal háborút kirobbantó és az euból kilépő patással riogató soros hálózatos - gyurcsány-mentegető bojár idézettel:

akkor fogjuk tudni számon kérni rajtuk, hogy ne legyenek korruptak, ha mi is hajlandóak leszünk számlát kérni a szerelőtől, akkor is, ha nem tudjuk elszámolni, vagy azt mondani a rendőrnek, hogy jelentsen fel, ha szabálytalankodtunk

"vagy azt mondani a rendőrnek, hogy jelentsen fel, ha szabálytalankodtunk"

Az nem a mi feladatunk mar szerencsere. Ezt a feljelentest a "privacy first" IoT-os AI-k "diagnosztikai adatait" "debuggolo" SJW-k szivesen megteszik helyettunk, akar a fonokuk fonokenek a fonokenek a korabbi dontese ellenere, mert "ugy a helyes". Szoval ezt a "terhet" mar "levettek a vallunkrol" :)

(Na jo, nem, szerencsere nem Commieforniaban vagyunk. De nem is toluk kene mindent eltanulni, es a toluk eltanult hulyeseget eroltetni)

Te Pixel5..! Te nagyon nagyon mélyen, - személyes sérelmeket feltételező, - elfogultságot mutatsz, szinte minden hozzászólásodban. Csak nem "kiiktatott", sértett, volt pártkatonaként kommentelsz itt? -- Mert kábé az jön le a hozzászólásaidból, hogy annyit érzékelsz a magyar társadalmi valóságból, - jellemzően, - mint egy monitorpixel az őt "körülvevő" monitorból. (Ez az uncsi, "így lopott, úgy lopott".., unalomig elkoptatva. :( )

Ez a lista olyan, mintha paraolimpikonok megunnák a paraolimpiát és a rendesen akarnának indulni.

Karácsony Gergely is, Márki-Zay Péter is nagyságrenddel tanultabb, okosabb, ráadásul tisztességesebb ember az orbán nevű sunyi, tolvaj cigánynál.

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

Ahogy a világ változik, az emberek is változnak. Régen az MTV-n zene ment, ma buzipropaganda (igen, néztem vasárnap este az 2021 MTV Europe Music Awards-t ...).

Miért várod, ne változzanak az emberek, ha a világ ilyen rohamos ütemben megy rossz irányba?

trey @ gépház

Vagyis ez a te véleményed. De ugye ez se visz közelebb semmihez, mert a kétpólusú politizálásnak a vége az lesz hogy vagy az egyik vagy a másik nyer. Innentől nincsenek árnyalatok és a most Fideszt toló opportunisták nagy része elkezdi majd tolni az új szekeret...

Valódi pluralitásra lenne szükség, de ilyen hozzáállással nem lehet. 

Valódi pluralitásra lenne szükség, de ilyen hozzáállással nem lehet. 
 

Hát így, hogy az ellenzéki pártok egy jó része betagozódott a Feri alá, így nem is lesz. Az a baj, hogy azok is csak 1 hijján 20, opportunista politikát visznek elvszerű helyett, ezzel önmaguk megteremtve a kétpólusú politikai térképet.

Vedd, vegyétek már észre, hogy a valóság mellett meneteltek.

Milyen feri alá tagozódott be és kicsoda?
Hol volt itt olyan, hogy  2010-ben csődben lett volna az ország? Ezt hazudja a sok orbán rikkancs.

Nem tűnik fel az nektek, hogy becumizzátok a sok orbán média által szajkózott sületlenséget?

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

>király-chf júlia, aprev piroska barinője

>komáromi-azoltásemberkísérlet-dk zoltán

>nem 2010 előtt jön vissza :)

 

ezeket már a feri diktálja a fülére?

néha azt gondolom, hogy _tényleg_ leváltotta az ellenzéket és egy fideszes troll

beszéltetni, beszéltetni!

Mondj erős objektív állítasokat. Jussunk el valahonnan valahová deduktív. Kezdheted. Dühöd és érzelmeid nem érdekelnek. Érvelésedben szorítkozz a logoszra és kerüld a pátoszt és az étoszt. A vitád tárgya ne érintse a személyem. Én a "mű" élvezője nem vagyok része annak.

Fog menni? ;)

Hajjaj.. Fékezz.
Már az előző szint is elég kemény volt.

Ennél nagyobb  hülyét ne csinálj magadból. Nevetséges, aki azzal próbál meg másokat befolyásolni, meggyőzni, hogy ő nem is olyan hülye, hogy lapátszám szórja az oda nem illő terminológiát. Ez a fajta álműveltség nem csak nevetséges, de hányingerkeltő is.

Te nem a mű élvezője vagy (mert az orbán), hanem annak egyik csavarja, elvárás szerint funkcionáló  alkatrésze.

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

Álműveltség? Nem tudom milyen az igazi. Ezt olvasással szereztem. Ennyire futotta.

Ez így lenne, ha ehhez az országhoz lennék kötve. Egy bizonyos összeg felett az ember tetszőleges hazát választhat. Ez kb 1millió dollár kp és a világ összes ország a fiának érez. ~letelepedési kötvény

Csak halkan kérdem, lenne olyan névsor amivel elégedett lennél?

Semmi. Tök jó megnézni vele pár interjút. Többet nem, mert egyforma.

A sikeres emberek hajlamosak azt hinni, hogy bármiben azok lehetnének. Ami részben igaz, bármiben, de nem ugyanannyira.

Bojár világnézetével viszont van gondom. Látszik rajta, hogy elzárva él a világban, amit a tv-ből ismer.

Akkor ezt lefordítom, ha megengeded. Azt mondod: nincs ilyen lista. (mert ha létezne is azok nem járulnának hozzá, hogy a nevük ilyen listán legyen tehát nincs ilyen lista)

Ha jól értem akkor ez még egy ez az ellenzék semmire sem jó téma.  Ettől még jobban alkalmatlanok lesznek, hogy n-edik topicban ez a téma? 

(azt próbáltam leírni, hogy ez kizárólag arra jó így hogy a különböző véleménybuborékban élő emberek egymás hergeljék megint, mert már a topicindító kijelenti nincs jó megoldás a listára)

Szerintem csak ezt akarod belőle érteni. Viszonyod a valósággal nincs hatással arra. 

Ki merem jelenteni, hogy ezekre az emberekre nem bíznám ezeket a feladatokat, mert vagy képzetlenek benne vagy már belebuktak egyszer. Kellemetlennek tartom, hogy ezekre a mankókra kíván támaszkodni MZP. Kódolt kudarc.

Ilyenkor hol van Bige? :) Gazdagabb, mint Bojár. :) Vagy mi a mérce?

Nem mondtam ilyet.  Ha az ember szakértőket keres azok legyenek magasan képzettek az adott területen. Döntést nem ők hozzák, hanem csak támogatják. Egy kevésbé képzett ember nem tud támogatni döntést. Olyan sem aki más területen képzett és olyan sem, aki már egyszer ebbe belebukott.

Szerkesztve: 2021. 11. 16., k – 09:45

Orbán, anno, megtette köztársasági elnöknek dokktorr smitt pált, azt a szervilis számító kretént, aki előtte nem sokkal kinyilvánította, hogy lojális lesz akár a fideszhez, akár az mszp-hez, ha alkalma nyílik rá. Ő bezzeg polgármesternek nem lett volna hülye, de szerinted Karácsony Gergely, egy egyetemi oktatói múltú, értelmes, egyenes, eleddig tisztességes ember az, Szóval, smitt,  
ez a számító fa__fej kb. annyira volt alkalmas a köztársasági elnöki feladatra, mint te. Emléxel?
Isten áld <-- meg a magyart ..

Orbán azt a debil vénasszonyt tette meg az ország tiszti főorvosának, aki a receptírásban elhülyült vidéki körorvosok legalját is alulmúlja szellemi kapacitásban, szakmaiságban és kurázsiban. Ráadásul ő is magas fordulaton járatja a nyelvét sanctus orbánicus seggében. Emléxel? Müller Cucli néni: "Nincs erre valami jobb szövegünk?"

Orbán azt a csiszár jenőt tette meg olaszországi nagykövetnek, akiről tudott, hogy egy akkoriban erősen mellőzött, a felesége által kitartott, tehetségtelen veréb volt (most is az) ám a kinevezését azzal indokolta a kormány, hogy beszél olaszul.

Orbán annak a, szintén mellőzött, periférián tengődő nagy ferónak osztott kossuth díjat, akiről mindenki tudta, de még ő maga is nyilatkozta, hogy egész életében csak arra várt, hogy mikor tűnik már fel a láthatáron egy ülep, amit kinyalhat némi apróért. Ezt a lehetőséget még a kommancsok sem adták meg neki, de orbán, ő  igen.

Hadd ne essen szó matolcsiról, káslerről, az MNB-be implantált, tolvaj Papcsákról, a pedofil nagykövetről, a hobbi-alkotmányozó két belterjes barátnőről, szájerről és gulyás gergelyről.

Ráadásul ez a teljesség alig egytizede.

Mi jön még ezután? A kétszeres kossuth díjas markecolók?

És te mindezek után még pofátlanul - vagy hülyeség okán - azzal próbálod hülyíteni a HUP népét, hogy Márki-Zay Pétert dehonesztálod?

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

Anno az MSZP bukni választotta a vörös iszapnál. Szerencsétlen túl élte és előléptették. A Fidesz ugyan ilyen okból hozta elő. Cecil az az ember akit bukni visznek, de ha nem bukik, akkor  felfelé bukik. Az orvosok Forrest Gumpja.

Így megy ez a  politikában. Nincs itt semmi látnivaló. Amikor olyan embert látsz, hogy azt kérdezed: hogy került oda? akkor ezt láthatod.

Szerkesztve: 2021. 11. 16., k – 09:56

homonnay-tól még nem érkezett válasz kereszténykonzervatív nem-dk-s mzp segélykérésére?

Tetszik ez a topic, hosszú idő után végre valaki előhozta, hogy jó volna valami szakértelmet is elvárni a magyar politikában....

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.”

Kissé fura a "fizikust" pejoratív kontextusban olvasni tőled. Az én évfolyamból csak a Morgan Stanley-nél kb. annyian dolgoznak, mint ahányan alapkutatásban. A bankok kifejezetten szeretik a fizikusokat, mert képesek absztrakt modellekben gondolkodni. Hogy aztán a modellt egy pénzügyi/gazdasági bázisra alkalmazzák, vándorló madarak viselkedésére, vagy alacsony hőmérsékletű rendszerekre, az tök mindegy a modell szempontjából. Szóval az, hogy "lehülyézel" valakit, mert egy fizikus végzettségűtől kér tanácsot, az csak a saját tájékozatlanságodra hívja fel a figyelmet.

Remélem mindenkinek megvan a pártfőiskola és a doktori "tudományos" marxiszmusból. :D

Az az érzésem be vagy fosva, neked Orbán alatt jól megy a szekér, félsz a változástól?

Szerkesztve: 2021. 11. 16., k – 11:37

A jelenlegi  kormány nyóccéve még az államadóság csökkentésében akart szakérteni, mer, hogy az  mutatja a szekértelmet. Nem jött össze.

Na most nem értem, arra akarsz célozni, hogy doktorminiszterelnökurunk szokásához híven hajlította a valóságot, és nem szabadna szó szerint vennem nyilatkozatát amit később több alkalommal megerősített?

Vagy, hogy ő kivétel?

Vagy, hogy nem is ezt mondtad és mégis lehet bérből és fizetésből élők közt is olyan akit ehhez ért?

Én nem állítottam, hogy egyetlen bérből-fizetésből élő sincs, aki értene ehhez. Én az egyszeri bérből-fizetésből élőről beszéltem.

amik már túlmutatnak az egyszeri, bérből-fizetésből élők pénzügyi ismeretein.

Kérlek nézd el nekem a régies kifejezést. A jelentését itt találod:

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-e…

2-es pont.

trey @ gépház

Annak okán, hogy átlátom az összefüggéseket és mert a saját portfólióm kezelése mutatja, hogy az átlagnál jobban értek a pénzügyekhez.

Te hülyeséget beszélsz.

A te hozzáértésed - tegyük fel, hogy megvan - egy érdeklődő hobbista hozzáértése. Olyan ez, mint az unokaöcsém repülő-modell mániája. Azt ne várd már el, hogy mindenki repülő-modell buzi legyen, csak mert te történetesen az vagy.
Az emberek, akiket a bankok megmajmolnak, úgy átlagban nem hülyék, csak tájékozatlanok. Egy kölcsön felvételét, annak negatív kihatásait meg igenis lehet tanítani az iskolában, csak hát, a polgár akkor jó ha kellően hülye, tájékozatlan. 

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

A te hozzáértésed - tegyük fel, hogy megvan - egy érdeklődő hobbista hozzáértése.

Nem is vitattam. Ezzel viszont a lakosság felső 10%-ba tartozom a pénzügyi hozzáértés tekintetében :D

Az emberek, akiket a bankok megmajmolnak, úgy átlagban nem hülyék, csak tájékozatlanok. Egy kölcsön felvételét, annak negatív kihatásait meg igenis lehet tanítani az iskolában, csak hát, a polgár akkor jó ha kellően hülye, tájékozatlan. 

Dehogy kell ehhez iskola! A mai felnőtt generáció ezen része nem tanult a saját kárán se (CHF izé) és nem is fog. Mert nem is akar. 

trey @ gépház

Dehogy kell ehhez iskola! A mai felnőtt generáció ezen része nem tanult a saját kárán se (CHF izé) és nem is fog. Mert nem is akar. 

Már hogy ne kéne?

Amikor pörögtek ezek a hitelek, akkor az ismeretségi körömből három család kérte ki a véleményemet. Elmagyaráztam nekik a dolgokat és kettőnél még szinte én voltam a szemétláda. Egy értette meg csak, hogy mibe vág majd bele. Ő is beleállt végül, de a tervezettnél jóval magasabb önrésszel.
Sok esetben az már elég, ha vázolod a hitelt felvenni szándékozónak, hogy a 4-5 %-os kamat nem tűnik ugyan soknak, de ha a, mondjuk 15 éves futamidőre, inflációkövetéssel kiszámolja, hogy végül összesen mennyit fog fizetni a banknak a hitelezett pénzért cserébe, akkor azért látszik a hallgatóság arcán a sokk.

Az sem egészséges, hogy a hitelt kínáló reklámok olykor idiótának állítják be azt, aki nem él a hitel lehetőségével. Egy fogkrém vagy egy porszívó esetén az ember elmegy amellett, hgoy rosszul választott, de amikor milliókról, néha egy élet munkájáról van szó, akkor ez már nem járja. 

Az sem igaz, hogy ne tanulnának.

Szintén ismerősi kör, negyed millás telefon, részletre. Első körben sokakat megmajmoltak ezzel, de ma már ugyanezek nem állnak bele mégegyszer. 

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

Ezzel picit vitatkoznék, még 2005-ben próbáltam "bárkit is" lebeszélni a CHF hosszú távú hitelről, a legjobb válasz az volt, hogy mire ez beüt addigra vissza is fizeti. A másik az volt nincs más lehetőségük hogy otthonhoz jussanak. Majd 2009-ben ment a sírás és az anyázás, hogy átverték őket a bankok. Akkor megkérdeztem, de én azért szóltam. A válasz az volt "nem gondoltuk hogy ennyire"

Persze egy teljes társadalom nem lehet hülye, ezért fogták kimentették őket mindenki pénzén. Na most akkor szerinted ki majmolt meg kit?

Bocs, hogy ezt eddig  nem reagáltam le. Valahogy elsikkadt.

Nem tér el a véleményünk. Legalábbis szerintem. 
A dolog pszichológiája nagyjából az, hogy amikor a tanácsot kérik ezek az emberek, akkor valójában nem tanácsot kérnek. Ők már döntöttek. A megerősítésre várnak csak, és ha azt mondod, hogy igen, állj bele, akkor a felelősséget tolják át a válladra, egyben nyugtatják magukat, hogy tessék, Z is megmondta, pedig ő aztán ..  Mi baj lehet?
Ritka kivétel, akit tényleg a dolog valódi kockázata érdekel és nem a kézközelbe került autó vagy lakás kulcsa.

 

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

Rossz helyen keresgélsz.

Engem nem érdekel a pénz. Nincsenek jelentősebb anyagi forrásokat igénylő céljaim.
Ráadásul, megvan már mindenem.  

Nem szeretem, ha hülyének néznek, azt sem, ha meglopnak és természetesen sértőnek tartom, hogy egy ilyen orbán nevű, senkiházi féreg úgy formálja kedvére, fuserálja el a hazám gazdaság-szerkezetét, kultúráját,  jogrendszerét, ahogy neki tetszik.

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

Most akkor érdekel vagy sem. Összezavarsz azzal, ha egy mondatban váltasz. :)

Te most viccelődsz, vagy tényleg ilyen sötét vagy? 

Az, hogy valakit nem érdekel a pénz, nem jelenti mindjárt azt is, hogy hagyja magát kirabolni. Különösen nem olyanok által, akiknek nem ez lenne a dolguk.

 

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

"Jogvédő szervezet ami inkább külföldnek fontos."

Meg azokanak a magyaroknak, akik ott dolgoznak.
Meg azoknak a magyaroknak, akik támogatják.
Meg azoknak a magyaroknak, akik csak örülnek, hogy van, aki kiáll az emberek mellett, az állammal szemben
Meg azoknak, akik nem szeretik, mert nem értik, hogy ők is jól járnak egy szabadabb országgal, ezért nem is tudják, hogy nekik ez fontos.

Amíg az állam nem védi az állampolgárai jogait (sőt, épp ellenkezőleg), szükség lesz jogvédő szervezetekre. 

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.”

Jogvédő szervezet ami inkább külföldnek fontos. Aham.

LOL. Nevetséges egy emberke vagy te.
Áruld már el, hogy lehet azzal ártani, ha valakik a TASZ segitségével megkapják azt a szakszerű jogi támogatást, segítséget, amire egyébként nem lenne pénzük?
Miért is baj az, ha ennek  költségeit zömében egy külhonban élő, amúgy magyar állampolgár fizeti?

Rendesen be vagytok ti oltva tisztánlátás ellen, zombi koma. :)

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

"Jogvédő szervezet ami inkább külföldnek fontos."

"A TASZ jogvédő civil szervezet elvállalta Orbán Viktor védelmét abban a perben, amit az igazságügyi minisztérium indított a Fidesz-elnök ellen. A igazságügyi tárca azt nehezményezte, hogy Orbán azt mondta: tavaly október 23-án béke lett volna, ha a rendőrség politikai utasításra nem támadja meg a Fidesz-gyűlés résztvevőit."

 

el otthon eleg rokon a csaladban, hogy lassam az egeszsegugyet es az oktatast mukodni, es el otthon eleg jol kereso/tehetosebb ismeros is, aki el van a buborekjaban. lehet a gyereket privat suliba jaratni, rozsadombon lakni, magan egeszsegugybe jarni, es lehet, hogy te csettintesz, hogy igen, ez jo, de szvsz ez csak egy parasztvakitas, amit ideig-oraig lehet fenntartani.

Kérlek minden bűncselekményt jelents a rendőrségen amiről tudsz.

Az egészségügyet fejlesztik. Lehet nem jut el hozzád. Oktatási reform most valósul meg, hogy piacosodik. Sokkal több pénz kerül az egyetemekhez.

Alsóbb oktatást, pedig beszéld meg a  roma szervezetekkel.

https://kormany.hu/hirek/nagy-erokkel-folyik-az-egeszsegugy-fejlesztese

 

oktatás:

https://www.youtube.com/watch?v=44oEFcAkfv8&t=33s

arra a rendorsegre gondolsz, ahol lezarjak siman a dolgokat ugy, hogy nincs buncselekmeny? kezdjuk egyszeru es dokumentalt dolgokkal, pl a parkolasi ugyekkel, gondolom lattad a tenyfeltaro videot - azzal mi a helyzet? a rendorseg lezarta az osszes feljelentest. szerinted sem tortent semmi?

MSZP-nél kopogj ezekkel a kérdésekkel.

 

Értem én, hogy kell az ideológia, amivel az ország szar és te vagy a nagy nyertes, hogy nem itt élsz. Mindez a honvágy elnyomásához. De rossz helyen kopogtatsz. Napi több órát csak a hírek és a gazdaság figyelésével töltöm.

MSZP: oh, persze. megnezted a videot egyaltalan? a fideszes haverkaid ultetik a fofaszt az egyik cegukbol a masikba.

a masikra: en nem vagyok egyaltalan nyertes azzal, hogy itt elek. szar a kaja, es nem az anyanyelvemen beszelek. tehat ezzel te kopogtatsz rossz helyen, aki ismer, tudja, hogy en nem azert lakom itt, mert imadok svajcban elni.

viszont par dolog biztos, es ezt koszonheted kedvenc kormanyodnak:
* hogy a gyerekeim elott 50x tobb lehetoseg fog allni, mintha mondjuk piripocspusztan nonenek fel (most is 20 ezer fos varoskaban lakunk itt) - az oktatas szet ltt kemenyen turva, a tanarok megbecsulese zero (lasd trey pedagogusgyalazasa uton-utfelen), a fizetese is szar, es szuro sincs, boldog-boldogtalan tanarnak mehet az egyetemrol
* szakmailag olyan cuccokat tudok simogatni es olyan helyekre jutok be, amit sajnos egyik kutatointezetben/bol sem lehetne otthon, nem hiaba megy a brain drain otthonrol ezerrel - a zurichi EPAM/Google/Swissre/UBS/kis startupok ITjanak nem elhanyagolhato resze magyar.
* ha elmegyek a korhazba akkor rendes kezelest kapok, es nem 8 honapos varolistat

azok kozul akik itt laknak sokan ezen dolgok valamelyike miatt huztak el.

megertem, hogy idosebb gyerekkel, vastag penztarcaval, sajat ceggel teged kevesbe zavar, lehet, ugy engem sem erdekelne, de attol meg a valosagon nem valtoztat az, hogy becsukod a szemed es csapkodsz a kezeiddel hogy "MSZP! SOROS!!!! A GYURCSANY!!!!!!!!!".

Mondjuk ez nem a mindenkori kormánynak, hanem inkább annak köszönhető, hogy:

The Swiss army had last fought in 1847, during the Sonderbund, a short civil war.

http://www.switzerland1914-1918.net/overview-of-the-swiss-army.html

Ha '48 után mi se háborúztunk volna (főleg nem a vesztes oldalon), otthon is nagyon más lenne a helyzet.

A szar kaja nem tudom minek köszönhető :)

De Svájc a 150+ éves semlegességével nem jó viszonyítási pont. Azon kívül nyugaton meg vagy sokkal nagyobb, vagy a nyertes oldalon harcoló / a vasfüggöny másik oldalán lévő országokat találunk.

Mondjuk ahogy tudom, Spanyolország, Portugália se feltétlen van sokkal jobb helyzetben, mint mi (főleg munkanélküliség terén), holott ők azért komoly gyarmattartó országok voltak.

Én is csak a UK-t ismerem közelebbről, és itt sincs kolbászból a kerítés. Sőt!

Ha egy valósághű leképzést megnéznél, ajánlom a Brothers Grimsby (Agyas és agyatlan) c. filmet. "Valahogy" egyik brit haverom se látta. Talán túl közel ütött otthonra...

A nyugati államok közül Svájc oké, a fentebbiek miatt.

Spanyol, portugál kollégák itt a UK-ben meséltek az otthoni helyzetről - nem a legjobb.

Olaszokhoz se a kórházi ellátás miatt költözik az ember, ha költözik. Húú, mennyit szidták a kollégák a korrupt politikusaikat nekem!

Franciákról nem tudok sokat. Volt egy pár kollégám, de ők csak pár évre jöttek át, leginkább kalandvágyból, nyelvtanulási céllal - gondolom ők meg vannak elégedve az országukkal (mondjuk a rendszeres tüntetések, autó-gyújtogatások ennek kicsit ellentmondanak, de mindegy).

Vannak még a Benelux államok - gondolom azok normálisak, bár a franc se tudja mi értéket termelnek.

Németország ugye Németország, komoly ipar, nem véletlen hogy ott vannak, ahol.

Dánia az úgy elvan, gondolom Lego-land hoz a konyhára, azon kívül fogalmam sincs mi van velük, nem sokat tudok róluk.

Északi országok egy külön történet - nem jó összehasonlítási alap.

Szóval igen, vannak jobban élhető nyugati/északi országok, meg vannak olyanok is, ahol szintén nincs minden rendben.

Ugyan jó, ha az ember előre és felfele tekint, de azért a realitásokat is látni kell; és a realitás az, hogy igazán jól működő jóléti állam nem csak a világon, de Európában is kevés van.

Most valami.olyasmit látsz amit magadnak kreálsz. És még vitatkozol is vele.

Nehéz elfogadni, hogy a jelenlegi kormány a többségnek jó?

Ne a hup népe default videkről budapestre költözött megfelelési kényszeres komplexusos divatkommunistákból indulj ki. Nekik a 444,telex,hvg,partizán a mérce. (Ők akkor lesznek jó pesti értelmiségi, ha így vélekednek) Szerintük mindenki más csak hazudik. Ez a típus nem is hajlandó meghallgatni más gondolatot, mert már döntött és fél, higy inkonzisztensé válik a véleménye. Te akinek a kritikus gondolkodás a kenyere, ugye nem ilyen vagy?;ugye ugyanannyi időt töltesz mindkétféle mediával? Hm?

"Nehéz elfogadni, hogy a jelenlegi kormány a többségnek jó?"

Ez hogy jött ki abból, hogy már az előző választásokon is kevesebb mint felét kapták meg a szavazatoknak?

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.”

Ez eléggé indirekt bizonyításra került, egyrészt:

"The at-risk-of-poverty rate is the share of people with an equivalised disposable income (after social transfer) below the at-risk-of-poverty threshold, which is set at 60 % of the national median equivalised disposable income after social transfers."

Ami azt jelenti, ebben az esetben, hogy az ország belső viszonyait tekintve ki tekinthető szegénynek. Viszont sokan visszautasítják azt a tényt, hogy EU kellős közepén élünk és bár sok agyament visszautasítja a globalizációt és itt is láttunk már sok okos tanácsot, hogy mit kellene tennünk (talán odáig is eljutott az elmélkedés, hogy a digitalizációt kellene visszaszorítani). De még mindig igaz, hogy szinte teljes mértékig ki vagyunk szolgáltatva a külső tényezőknek, elég csak az energiát mondani. De ezért nem lehet csak a mostani kormányt felelőssé tenni. De van elég sok amiért igen. Gyakorlatilag pár év sikerért eladták az ország jövőjét, két példát említenék:

Építettek és építenek egy olyan gazdaságot ami összeszerelésre épül, kb 0 hozzáadott értékkel rendelkező tevékenységre épülő üzemek létrehozását támogattak amiknek három oka volt idejönni:

- relatíve olcsó munkaerő

- kiemelt kezelés, vegzálás mentes ügyintézés

- EU-s helyszín

Erre nem tud megtelepedni semmi, mert ha a munkaerő fajlagosan drágább lesz azaz ahogy még jobban felzárkózunk az EU bérekhez annál kevésbé lesz vonzóbb a helyszín és lehet dobni egy másikért. 

 

Szinte teljesen megfojtják a kreatív ötleteket azzal, hogy nemzeti szabadságharcot hirdetve két kézzel "mentik meg" a beérkező EU-s pénzeket (elsősorban haveri kézbe). /Ne akarj meggyőzni, hogy ez működik láttam pár K+F projektet miként működik./

 

Nagyából ennyi.

Faszságot beszélsz. Összeszerelő üzem _IS_ vagyunk, mert vannak képzetlen embereink. K+F is jelen van hazánkban, mert vannak képzett embereink _IS_.

 

Ez ugye megvan, hogy egy 8 általánossal rendelkezőt nem lehet beültetni mérnöknek? 

Neki ezért van olaszba' plusz egy háza, te meg ezért tengődsz minimálbéren.

Sőt, a győzikét még fel sem, hoztad. Pedig hát, az lenne az igazi etalon ...

Legalábbis szerinted..
Oh my Gosh..  
 

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

Sajnos a szerk már nem fért bele, de hátha kicsit jobban megvilágítja mire gondolok:

---

mielőtt félreértenéd: talán a közelmúltban (pár órája) kijelentetted, hogy neked mindened megvan, te jól érzed magad. Lelked rajta, ha te - ugyan látszólag nem, de - meg vagy elégedve az életeddel, akkor folytasd tovább azt amit csinálsz, és élj boldogan. De láthatólag, valami zavar, valami nem oké a saját életeddel. Valamit hiányolsz és emiatt ilyen keserű a szájízed. Vajon téged zavar, hogy más többre vitte? Hogy az állam nem segít ki? Biztos, hogy másokban van a probléma és nem a te felfogásoddal, életszemléleteddel, lustaságoddal?

Nem tudom, csak kérdem...

A szocialista, törődő állam az "kívánatos" (őszintén, szerintem is). A kommunista, na az nem.

De honnan vennél el? Oregon felső középosztály. Sehol nincs a tényleges tőke koncentrációhoz.

Normális, felső középosztálybeli életet engedhet meg magának, de nem gazdag!

Ha osztályharcot akarsz vívni, akkor vívd a Bill Gates, Bezos, Szergej és Larry, Musk, Dyson és hasonszőrűek ellen.

Ne azt basztasd, aki tényleg tudásból, akaratból, képességből és kitartásból (nem utolsó sorban, izzadságból) jutott oda, ahova.

(És nyilván, Billy, meg a többiek kurva okosak voltak és tényleg sokat adtak a "köznépnek". De az tényleg jogos, hogy a világ, az egész világ összértének x%-át keresik percenként? Nyilván nem. Neked nem a(z alsó, közép,) felső középosztályra kéne lődnöd, hanem az igazi (modern) arisztokráciára, burzsoáziára...

És a burzsoázia pont ezt akarja elérni, hogy arra legyél haragos, aki nem azt érdemli meg (hiszen ugyanolyan mint Te, csak picit kitartóbb, aki feláldozza azt is a hosszú távú érdekekért, amit Te már nem (tudnál/akarnál) feláldozni - oszd meg és uralkodj).

Neked nem Oregonnal van a bajod.

Neked Bill fuckin Gates-szel (és a hasonszőrűekkel) van a bajod.

---

Remélem ebben az értelmezésben több közös hangra lelünk.

Nem akarok több frontot nyitni veled, mert az időm/energiám nekem is véges, de:

Szerinted a jelenlegi kormány - a lehetőségekhez képest - nem protekcionista politikát folytat?

Nyilván vannak hibái, de az irány - szerintem - jó.

Jobb, mint a 2002-2010 közti időszak.

Tökéletes? Nem.

Lehetne jobban csinálni? Lehetne.

Jobban csinálná az "összefogás"?

Biztos, hogy nem.

Ez a baj.

Hogy nincs alternatíva...

Szerk: amit te "lopásnak" hívsz, az nagy részében (nem teljes egészében, de nagy részében) a hazai feltőkésítés - ez kívánatos; a mutyi az nyilván nem.

Itt súlyozni kell a rövid és hosszú távú érdekeket.

Erről oldalakat tudnék írni, de most ettől eltekintek, mert bárki más unalmasnak találná - mindenesetre, a hibáival egyetemben, a jelenlegi kormány teszi a legjobbat a hazám fennmaradásáért.

Én így gondolom.

Győzz meg, hogy a másik jobban teljesítene a nemzet fennmaradása szempontjából.

Ha látnám, hogy ők nem internacionalisták, hanem hazafiak, akkor semmi baj nem lenne.

Sajnos ennek jelét nem látom :(

Offtopik, de ha már behoztad: hétvégén néztük az István a királyt, a végén ment a himnusz, amit a tömeg üvöltve énekelt a kórussal. Elég fasza érzés volt, még ha valakinek vicces is ez a gondolat.

Heavily recommended, egyébként, ha valakit érdekel az ilyesmi -- szimfonikus operát csináltak belőle, viszont van benne egy-két modern kori kikacsintás, ami pont feloldja a klasszikus opera komolyságát.

Volt olyan kormány, ami alatt a nemzeti vagyon erodálódott (2002-2010), és van, ahol nőtt (2010+).

Lehehet, hogy "lop". Persze. Ez egy jó hívó szó.

De patrióta gazdaság-politikát folytat?

Igen.

A regnálása alatt, sikerült a környező országokban befolyást szerezni? Sikerült.

Azért örülnék, ha az egyszeri ember játszott volna (komoly) stratégiai játékokkal. Csak hogy tudja/érezze, hogy a hosszú távú stratégia nem feltétlen jár rövid távú növekedéssel...

Nyilván, ha minden el van adva külföldieknek, úgy nehéz nemzeti növekedést elérni.

Nyilván, ha a stratégiai cégek ("NER") helyzetbe vannak hozva, akkor a terjeszkedés (== több bevétel) sokkal egyszerűbbé válik.

Amit te "lopásnak" aposztrofálsz, annak a 90%-a piacvédelem.

A 10%-ot adom, de inkább az lopjon 10%-ot, aki a nemzeti vagyont gyarapítja, mint az, aki azt kiárusítja...

Tehát a bözsiutalvány bevezetése, és a többi utalványos cég kicsinálása (majd számukra jelentős kártérítés megfizetése) vagy épp a  trafikok elzabrálása piacvédelem volt. Az "irányított" közbe' szerzés az piacvédelem. A mostani, a benzinkutakat üzemeltetők pöcsével történő csalánverés, aminek a vége n+1 kút bezárása és "új kézbe kerülése" várható, szintén piacvédelem... Soroljam tovább...?

Itt azert annyit hozzatennek, hogy en ebbol a szalbol jottem ra, hogy oktatas es egeszsegugy tekinteteben Svajc millioszor jobb hely, mint UK.

En is latom mi megy otthon. Viszont azt is latom, hogy UK-bol mar hazamennek az emberek gyereket felnevelni / beteget gondozni. Mert "ennel meg a magyar oktatas/egeszsegugy is jobb volt".

Viszont a kommentjeidbol meg kell allapitanom, hogy ezek az emberek Svajcbol nem mennenek haza.

Ezeken a teruleteken nem Magyarorszag a kiemelkedoen rossz. Svajc a kiemelkedoen jo.

“azt hittem trey meg te ennel ertelmesebb emberek vagytok, dobbenet szamomra, hogy ti hogy veditek ezt a csurhet.”

Az ilyen óvodás szarságokat amúgy miért írjátok le? Mi a faszt érdekli egy embert, hogy egy ismeretlen mit gondol róla párszár-párezer kilométerrel odébb? Én pont lehugyoznám. 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Vagy, lehet hogy mindig az állampolgárokat védik az állammal szemben. 

- mert egyrészt ezt állítják magukról
- másrészt meg ezt is csinálják 

Igen, nem csak olyanokat védenek, akikről tudják, hogy nyerni fog bárhol bármit... és sok embernek tényleg az az utolsó esélye az állam ellen, hogy valami civil szervezet segít megvédeni a jogait.

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.”

"TASZ haha. "

Tipikus b+, hogy nem a hír az érdekes, hanem a postás. Vokstrizmust előkészítéséhez, az azt gyakorlatilag legalizáló törvényhez valamit? PONT most jutott eszükbe, hogy úgyis a magyarok ~6%-a (óriási szám) nem a bejelentett címén él, tehát muszáj ezt a borzalmas helyezetet így és most rendezni. 

A jelenlegi  kormány nyóccéve még az államadóság csökkentésében akart szakérteni, mer, hogy az  mutatja a szekértelmet. Nem jött össze.

Rész-sikereket azért elkönyvelhettek.
Az államadósságot csökkenteni ugyan nem sikerült, de megduplázni igen.

Mindezt egy olyan, tíz éve tartó világgazdasági pörgés közepette, ahol a románok is elkönyvelhettek hét százalékos növekedéseket, a szerbek meg olykor még tizet, vagy még többet is. Pedig ők nem kapnak pénzt az EU-tól.

A dakota meg az ide tolt EU-s pénzeket minuszolva, az állami földalapot kiárusítva, elért jó esetben két, két és fél  százalékot.

Ja igen, hát ha nem lopnák el. Apropos. A nyugdíjalapnak is milyen szépen alárugott a tolvaj cigó. Most már az sincs. Pedig most már intenzíven tehermentesítené az állami kasszát.

Ja, a kedves orbán-hívek a  27 % ÁFA-t, a chips adót, a klf termékadókat, a tranzakciós adót, egyéb illetékeket és a duplára, triplára megemelt jövedéki adókat azért ne felejtsék el megtapsolni.

Már ha van rá idejük, mert most épp a 2010-es csődbe jutásunk legendáját szopják be, úgy tűnik,  csont nélkül.

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

Az államadósságot csökkenteni ugyan nem sikerült, de megduplázni igen.

Már megint a fránya kontextus az, ami hiányzik :D Na, pont ezekre mondom, hogy hiányzik az a minimális dolog, ami kellene a megértéshez.

De, ne aggódj. Pont azért vannak hitelminősítők, hogy a pénzügyi analfabéták is kapjanak valamiféle viszonyítási pontot arról, hogy mit jelentenek mögöttes folyamatok.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2021. 11. 17., sze – 03:47

mielőtt félreértenéd: talán a közelmúltban (pár órája) kijelentetted, hogy neked mindened megvan, te jól érzed magad. Lelked rajta, ha te - ugyan látszólag nem, de - meg vagy elégedve az életeddel, akkor folytasd tovább azt amit csinálsz, és élj boldogan. De láthatólag, valami zavar, valami nem oké a saját életeddel. Valamit hiányolsz és emiatt ilyen keserű a szájízed. Vajon téged zavar, hogy más többre vitte? Hogy az állam nem segít ki? Biztos, hogy másokban van a probléma és nem a te felfogásoddal, életszemléleteddel, lustaságoddal? Nem tudom, csak kérdem...

 

Én élem az életemet. Annak anyagi vonatkozásaival nem terhelnék senkit, így téged sem. Ami nekem gondot okoz, az az, ami nektek láthatóan nem, még pedig az, hogy meglopnak, hülyének néznek. 

A szocialista, törődő állam az "kívánatos" (őszintén, szerintem is). A kommunista nem. De honnan vennél el? Oregon felső középosztály. Sehol nincs a tényleges tőke koncentrációhoz. Normális, felső középosztálybeli életet engedhet meg magának, de nem gazdag!

Nem tudom, ez hogy jön ide? Mi az, hogy honnan vennék el? Nem vennék el sehonnan. Nem érdekel ez a rész. Engem az érdekel, hogy egy, jórészt cigányokból álló bűnbanda fosztogatja az országot, egyre pofátlanabbul. A minap karas mónika távozott és ki lett tömve 40+ millió forinttal. Kérdem, mire fel? Már megszoktam, hogy mindenki magából indul ki és ennek mentén értelmez. Ezért közlöm: NEM VAGYOK IRIGY, de ez nem jelenti azt, hogy hagyom magam palinak nézni. Karas mónika húzzon el az anyjába, a helyére meg lehet olyat keresni, aki beéri a szerződés aláírásakor azzal is, hogy x ideig sokat keres, nem tart igényt még x millió forintra, ha menesztik.   Már őt magát sem kellett volna iylen szerződési feltételekkel alkalmazni. Ez a hűtlen kezelés. És hány ilyen van. Lehet, hogy te ezt leszarod, vagy nem érdekel, de mást igen. Addig örülj, míg így van ez.

Ha osztályharcot akarsz vívni, akkor vívd a Bill Gates, Musk, Dyson és hasonszőrűek ellen. Ne azt basztasd, aki tényleg tudásból, akaratból, képességből és kitartásból jutott oda, ahova. A burzsoázia pont ezt akarja elérni, hogy arra legyél haragos, aki nem azt érdemli meg (hiszen ugyanolyan mint Te, csak picit kitartóbb) - oszd meg és uralkodj.

Neked nem Oregonnal van a bajod. Neked Bill fuckin Gates-szel (és a hasonszőrűekkel) van a bajod.

Nekem nem oregonnal van bajom, hanem an block a buta kreténekkel van bajom, akik a kerékkötői a normalitásnak, akik tolvajokat szopogatnak, akikre ezek a tolvajok hivatkozhatnak, akik mögé bújva folytathatják üzelmeiket. Az egy dolog, hogy oregon is egy ilyen, ki kell mondjam, megvezetett kretén.
Nekem nem kell szocializmus, nekem az kell ,hogy ne lopják el a befizetéseimet. Nekemaz kell ,hogy a fiamnak majd egy élhető országot hagyjak örökül. Engem halőálosan zavar az, holgy orbán hülyének, palinak néz. Én nem akarok a ti szintetekre süllyedni. Nem akarom a hülye dumátokat hallani a tőke újraelosztásról, ami színtiszta, pofátlan lopás.
Elég nagy baj az, hogy te úgy képzeled, aki ki meri nyitni a pofáját a lopás ellen az már egy lusta állat, hogy azt hiszed, azért óbégat, hogy neki jusson, vagy neki is jusson. Hát nem. Hidd el, hogy vannak olyanok, akik a normalitást kivánják és nem ezt a fertőt, ezt a korrupt, erőszakos, sunyi orbáni  gecizmust, mert ennek nagyon rossz vége lesz. 

Orbán szarik a fejetekre. Orbán nem hazafi, hanem tolvaj cigány, aki a cigányoknak kedvez. Orbán nem azért nem engedi be a menekülteket mert benneteket véd, hanem azért, mert azok pénzbe kerülnének és gondot okoznának, elsősorban neki. Orbán egy hazug, saját farkát szopogató  selejtes geci, aki nem ért a gazdasághoz, nincs koncepciója, jövőképe sem, mindssze annyi, hogy holnap és azután is ő akar uralkodni, rajtatok.

Magyarország az elmúlt 11 orbáni év vesztese. Az EU legrosszabban teljesítő állama.  
Amit te feltőkésítésnek hívsz, az köztörvényes bűncselekmények halmaza. Lopás.

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

A leírásaid alapján te nem a normalitást kívánod, hanem azt, hogy legyen egy űr, amiben orbánék helyét átveheti az a halom szar, amit sikerült kitermelni az országnak. A megüresedett helyre folyni képes gané egy része eleve úgy akar nyugatra vezetni minket, hogy Orbánnál nyíltabban ad el neki, a többi szardarab meg azért adna el kapkodva minket és mindent, mert semmije nincs, se értékvallása, se pénze, se kapcsolatai, se esze, csak fosgőzös lila mámora.

:)

hanem azt, hogy legyen egy űr, amiben orbánék helyét átveheti az a halom szar, amit sikerült kitermelni az országnak. A megüresedett helyre folyni képes gané

Orbánéknak itt nincs semmiféle HELYE, te elmebeteg. Ez a mondatod már elég jól jellemez.
Vannak politikai posztok, amiket jelen pillanatban orbán és a bandája elfoglalt, valamint láthatóan igyekszik élethosszig birtokában tartani. Orbán helye a sitten van.

Én nem vagyok semmiféle politikai párt, tömörülés tagja és nem is voltam soha. Nem favorizálok senkit a hazai palettáról, csak az a célom, hogy orbánt, ezt a hazug, öntelt f..szopó, diktatórikus  tolvajt a hatalomból eltűnni lássam, a pofátlan sleppjével, a bűntársaival együtt.  

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

Hogy ne lenne helye? Négy plusz majd' tizenkét év nem lófasz, még ha olykor annak is érződik.

Nem elmebeteg vagyok, hanem bolond, akinek beteg az elméje.

A börtönök túlterheltek, hosszúak a várólisták, így szerintem inkább marad a kolostorban.

Az oké, de ha kinyitod az ajtót, nem csak a bent lévő döglégy repül ki, hanem a kint lévő is bejön.

:)

Nektek az a gondotok, hogy orbán megerősíett és folyamatosan erősít bennetek egy már meglévő, eredendően téves, torz értékrendet és világképet.
Ennek a beteg, stupid valaminek a védelmében ti bármit megtesztek. Szidjátok, okoljátok brüsszelt, a nyugatot, a zsidókat, a sorosokat, a pirosakat, a kékeket és úgy általában mindenki mást, aki nem olyan mint ti, aki veszi a bátorságot és merészel nem úgy élni, lakni, baszni, szarni, fingani, mint ti.

Azt hazudjátok be magatoknak, hogy ti vagytok normálisak, holott, éppen ti nem vagytok normálisak.

Képtelenek vagytok tolerálni mások élethez, boldogsághoz, miegyébhez való jogát. Amikor meg képletesen szólva pinán rugnak benneteket emiatt, akkor még ti vagytok felbőszülve, mert úgy képzelitek, hogy nektek jogotok van a buzikat, a zsidókat, a kékeket, a mindegy kiket szidni, megbélyegezni, lenézni, adott esetben akár meg is verni, vagy legyilkolni. 
Valójában viszont éppen  ti vagytok a korcsok, a kártékonyak, a semmirekellők és ti vagytok a megvezetettek is. Ti  keserítitek meg mások életét. Persze a sajátotokon kívül.

Neked az nem tetszik, hgoy igazat mondok és ezzel belegyalogolok a konfortérzetedbe, mert a lelked mélyén tudod, hogy orbán igenis egy tolvaj, azt is, hogy hazudik, de az én szövegem hatására te kénytelen vagy mozgósítani a beteg ideológiai immunrendszeredet, és meg kell magyarázd, ideologizáld saját magadnak, hogy nem te tévedsz, hanem én hazudok. 
Na, ilyenkor jön a pofátlan lopás, a csalás, a hazudozás átkeresztelése tőkésítésre, meg zseniális stratégiára.

Buták meg azért vagytok, pláne oregon, mert azt képzelitek, hogy van szent orbán, és van mindenki más. Na most, ha orbinyek azt kamuzza, hogy ő jobbos, akkor belőletek az jön, hogy aki ellene van, az automatice ballib. Más, pl. jobbos, centrista, vagy egyéb már nem is lehet.
Miért? Mert a hülye, fekete-fehér világképetekbe csaak ennyi fér bele. Ha nem fekete, akkor fehér.
Csak hát, kedves orbán-butusok, a világ bizony színes. Az emberek is ezer félék, még ti megvezetett szerencsétlenek is nagyon sok félék vagytok, még ha ez nem is látszik akkor, amikor ittasan egymást ölelgetitek, szopogatjátok a tusnádfürdői, bálványosi és egyéb kamrejsz-magyar, néphülyítő összeröffenéseken.

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

Fogadd el, mert itt sokan mondjuk neked, abszolút torz a világlátásod, és végletekig szubjektív csőlátásod van a FIDESZ szerepét illetően is. - Itt sokan mondjuk neked, de Te csak hangoztatod az igazából pszichoterápiát igénylő nézeteidet.

Te egy végletekig sértett ember vagy. Kivonultál Magyarországról és most mindenkit (Leginkább persze a FIDESZT!) hibáztatsz a döntésedért. Pedig csak magadat hibáztathatod. Éppen múltkor vontam mérleget 80 körül "eltávozott" barátaim ottani anyagi helyzetét, jelenlegi nyugdíj körüli életminőségét illetően.

Ha maradnak, tudták volna produkálni a szakmájukban. Kár volt elmenniük. - Nyilván nem "atomtudósokról" van szó, csak egyszerűen jó szakemberekről. (Időnként - elég gyakran.., mert szinte mindent itt oldanak meg, - hazatérő barátaim jegyzik meg, több új autó, ház, élet mint Németországban. - Hazajönnének, és keresik a megvehető házakat sokan. Akiknek persze van rá, mert sikerült megtakarítaniuk. Jó itt élni, és nem csak Oregonnak, de sok rosszabb anyagi helyzettel rendelkezőknek is. A politikai harcok ellenére nyugi és béke van. (A tőzsde, a svájci frank árfolyam-veszteségeinket pedig magunk döntéseinek tudjuk be, nem Orbánnak.)

Egy példa, és nyilván országunkban van még néhány... Talán innen is találkoztatok többen az AXIÁL Kft. nevével. Amikor rendszerváltás körül indul, - Harsányi Zsolt a tulajdonos, - egy kisvárosi garázsban kezdett el mezőgazdasági gépalkatrészekkel foglalkozni, nem kell bemutatni ma Magyarországon, hány és mekkora telephelyekkel rendelkezik, a legjobb európai mezőgazdasági gépgyártókkal van kizárólagos disztribútori szerződése, a telephelyein az egész országban garmadával állnak az 50-100 milliós traktorok, kombájnok és más erőgépek. A gazdasági fejlődés lehetővé tette, "pártkatona szerep" nélkül is(!) ezt a még komoly nagy országokban is elképesztő sikertörténetet. Így is lehetett élni, fejlődni, az elmúlt 30 évet, és itthon(!), ha valaki elég rátermett volt. Nem kellett "politikai" okokból elmenekülnie vagy idehaza oligarcha szerepet vállalnia.

"Jó itt élni, és nem csak Oregonnak, de sok rosszabb anyagi helyzettel rendelkezőknek is." - Ezt tudják vidéken is? Meg a közszolgaként, betanított szalagmunkás béren foglalkoztatott pedagógusok is? Vagy épp azok, akik alól az elmúlt 12 évben kirántotta a szőnyeget 0. "csűngőhasú" Viktátor és bandája? (Akik most már gyakorlatilag kékcédulás ogy.-i választásoknak ágyaztak meg a legutóbbi salátatörvénnyel) Tényleg k.jó itt élni, csak épp az látszik, hogy a munkánk egyre kevesebbet ér, és ha nincs pénzed, akkor az eü.-ben is esetleges, hogy milyen ellátást kapsz (ha van, akkor meg a lakóhelyedtől függ, hogy mi érhető el elfogadható közelségben fizetős ellátás keretében). A gyerekeink mehetnek közpénz/közvagyon jellegét vesztett, csinovnyikok vezette alapítványok által fenntartott egyetemekre itthon, vagy - most még - választhatják azt, hogy hátat fordítanak az országnak, és Európába mennek tanulni, új életet kezdeni - aztán ha úgy alakul, látogatóba jön Magyarországra... (és a sarki cukrászdában befizet harminchárom stefániára...)

Nem értem.., én éppen vidékről mesélek. A gyerekkori barátaim életében 40 éve "benne vagyok", azaz összejárunk, sörözünk nagyokat beszélgetünk, politizálunk is, minden-féle irányzat, bal és jobb is megtalálható.  A feleségem tanár kb, szintén ennyi idő óta, ami az én látókörömben van, az utóbbi 10-12 évben kibővült Győr és Szombathely alaposabb ismeretével is. Budapest is nagyon benne volt, bár a pandémia óta hanyagolom, előtte hetente jártam fel. Megjártam sokszor az ország távolabbi városait is, pár hétre Zalaegerszeg, Szeged, Békéscsaba, Gyula, Veszprém, Szolnok, Nyíregyháza, Szerencs, Miskolc, Kaposvár - nyilván ez utóbbi a városokban csak pár hetet töltöttem, de nagyon sok ismerőssel, rokonokkal tartjuk a kapcsolatot, beszélgetünk, legutóbb szeptemberben, Sopronban 24 fős főiskolai találkozó (2 napos,) - ezt évente más városban megrendezzük, - nem tapasztaltam azt, hogy sokan rosszul élnének, - szép, újszerű személygépkocsik, enyémnél biztosan, :) - de nyilván vannak azért nehezebb sorsú ismerősök is. (Leginkább az egyedül maradás, a családi tragédiák, rossz párválasztás miatt...)

Tehát én köreimben nem látok tönkrement embereket, viszont gyarapodókat igen. Sokan manapság wellness-eznek, utaznak, - valamivel fiatalabbként, 2000-es években még a barátainkkal együtt mentünk, - egész buszt lefoglalva, - többször is "Görögbe". Mindenki szépen rendbe tette a házát az utóbbi években. Szigetelés, nyílászárók, tetőcsere, stb. - többnyire családi házakkal vagyunk "megáldva". Mindenütt 165"-os tv-k, házi mozi, számítás technika, értékes mobilok. Egyelőre ki tudjuk fizetni, ha hirtelen több százezres kár ér bennünket. (Nem kell hitel után szaladgálni.) Pedig sokan vannak egyszerű végzettséggel, szakmában, dolgoznak gyárakban, intézményekben. Vannak mezőgazdasági vállalkozók, nem túl sok földdel, állattal, de autóikat cserélik rendszeresen, vesznek gépeket. Szóval élnek, jókat buliznak is nyaranként, ápolják a környezetüket. Az iskola az egyik legjobb a városban, szeretnek ide járni a gyerekek. Sok a nazarénus család, viszonylag kevés az "erőforrás" jellegű. Egy 20 fős osztályban 1-2, max három. Feleségem szerint nagyon jó a gyerekanyag. Többnyire jól neveltek, tanulnak, okosak. (Igaz, mostanában szépen járunk temetésekre is, gyakori baráti találkozóhelyé vált.)

Komolyan, még a közeli romáink is jól el vannak engedve anyagilag, (olyan autók!) - hogy, hogy csinálják persze az kérdés, - de hát biztosan megy a "business" náluk is, ezerrel. :)

Mindent összevetve, Viktor első 4 éve nagyot lökött a vállalkozásokon, majd a Gyurcsányi éra vissza, - egy helyben topogtunk, - és 2010 óta ismét nagyon megy a "szekér" legtöbb cégnél. Most, a pandémia megakasztott sokakat, - nyilván, - de ezen nem lehet csodálkozni, Orbánék mindent megtettek, sokkal gyorsabban mint szomszédaink, és lehet mondani elég nagyvonalúan a talpon maradáshoz. Szerintem jól egyensúlyoznak. Persze a hatalom kéne itt sokaknak, de a többség "asztalára" eddig az elmúlt 20 évben Orbánék raktak le és sokat. - (Elég sokat éltem és láttam már ahhoz itthon, hogy ki merjem jelenteni, és az is természetes, hogy egy a világban gazdasági válságokkal terhes időszakban lesznek kevésbé fényes évek a következőkben. Átlagemberek életszínvonalát vissza fogja húzni a migráció. Pont. (Túl sok embert kell Európában eltartania a dolgozó rétegnek. Emiatt nem Orbánt kéne hibáztatni. Szívatják őt is kintről épp eleget. - Én a helyében biztosan nem csinálnám, amennyi "köszönet" jár érte a honfitársaktól.)

Nem nagyon vakkantanék bele, elég szépen hülyítitek itt egymást, oregonnal meg a lipótmezeivel,  de azért a te világlátásod is megér egy két mondatot, íme:

Mindent összevetve, Viktor első 4 éve nagyot lökött a vállalkozásokon, majd a Gyurcsányi éra vissza, - egy helyben topogtunk, - és 2010 óta ismét nagyon megy a "szekér" legtöbb cégnél. Most, a pandémia megakasztott sokakat, - nyilván, - de ezen nem lehet csodálkozni, Orbánék mindent megtettek, sokkal gyorsabban mint szomszédaink, és lehet mondani elég nagyvonalúan a talpon maradáshoz.

Hát, erre csak egy cikkből ragadok ki egy-két mondatot. Idézek:

A pénteken közzétett számokból kiderült, Bulgária után Magyarországon a második legalacsonyabb a nominális minimálbér.

Az Eurostat három csoportra osztotta az országokat:  huszonegyből tíz tagállamban kifejezetten alacsony a minimálbér: Bulgáriában 332 euró, Magyarországon 442 euró, Romániában 458, Lettországban 500, Horvátországban 563, Csehországban 579, Észtországban 584, Lengyelországban 614, Szlovákiában 623, Litvániában pedig 642 euró.

https://qubit.hu/2021/02/05/magyarorszagon-a-masodik-legalacsonyabb-a-m…

Hát ennyit a te orbán imádatodról, meg a remek (lol) valóság-érzékelésedről. Nevetségesek és roppant szemellenzősek vagytok. Egy kártékony, büdös tolvajt istenítetek, aki még a románok tempójával sem képes lépést tartani, de hazudni,  lopni annál inkább, Közben meg tönkremegy az ország.

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

LOL

A térségből reálértéken mindössze a csehek, a horvátok, a románok, meg a lengyelek vernek rá a cigány teljesítményére. 

Nem is nevetségesek vagytok ti, hanem inkább  szánalmasak.

A 98 és 2021 közötti bérszínvonal meg úgy alakul, hogy 2008-ig emelkedett, utána meg süllyedt.

A 2008-as szintet most sem érte el.

Itt a forrás:

https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--Xf-C_ZdV--/7JsrYwn9Hzj0JqAUs.jpeg

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

Agymosott szerencsétlen vagy te.

Már azt sem tudod, kínodban mivel hozakodj elő, hogy igazold a hülyeségeket, amiket sorolsz.
Beleállsz hótiszta emberekbe /MZP, Karácsony/, a szaros dakota, aki ellopott száz és száz miulliárdokat, plusz a sleppje már eltüntetett szinte mindent ami mozdítható, na, annak a seggét meg ezerrel nyalogatod.
Éppen ma hazudta a féreg, hogy a minimálbért a háromszorosára emelte. Ami keveset emelt, az az államkasszát gyarapította, volna, ha el nem lopta volna. 
Nektek lehet hazudni, ti benyaljátok mint árvagyerek a vaniliafagyit, de mindenki nem állítható fejre üres, kamu dumákkal, meg sorosozással. 
Ti teszitek tönkre ezt az országot, mert támogattok egy sittre való cigányt. Az meg rabol, fosztogat, ahol csak tud. A főző műsorokba, reality-kbe (TV2, LIFE plusz a szatellit adóik) már szinte csak cigány a meghívott, a sztárban sztár versenyzőinek háromnegyede dakota, a nyertes is boritékoltan az lesz. A CSOK is többnyire a cigókat gazdagítja, pláne szaporítja. A zene TV-kből is primitív cigány bazseválás árad. Ti meg olyan sötétek vagytok, hogy az leírhatatlan.
Persze lehet, hogy a te valódi neved is valami braun atya, ezért is vagy ilyen vehemens a politikai opponensekkel szemben és  ilyen megértő,  ilyen támogató nulladik orbinyek irányában, mert megvan a tolvajjal a vérségi kötelék?

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

en nem kedvelem se orbant, se a fideszt, de hogy karacsony holttiszta?:DDDD wtf. politikus, egyik nap reggel mast mond mint amit delutan, es masnap teljesen mast csinal mint az elozo ketto (lasd MZP-s visszalepeses tortenet).

nalam karacsony ott asta el magat hogy amikor kiszivargott a zugloi beszelgetes es megkerdeztek hogy az mi volt, es kivel, akkor azt mondta, hogy nem emlekszik, hogy kivel beszelt rola, a helyett h azt mondta volna hogy "semmi kozotok hozza, nem mondom meg" - ez egy rendes, tiszta, egyenes valasz, nem mismakolok hogy jajj nem emlekszem.

100%-ban fideszes valaszt adott.

szoval ne allitsuk mar azt, hogy karigeri "hotiszta", mert akkorat rohogok, mint amikor a fideszberencek mosdatjak a partjukat.

Hogy egy politikus hazudik, az a munkájának tartozéka. Persze nem mindegy, hogy kinek és az sem, hogy mit.
Ezt a történetet nem ismerem, nem is hallottam, de az tény, hogy Karácsony nem lopott, az is tény, hogy okosabb orbánnál. Hogy tisztességesebb-e? Orbánnál ebben az országban mindenki tisztességesebb.
 

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

Ennek a hazugságnak nem volt tétje, súlya.
Ha igazat - nevet is - mond, akkor meg lehet, hogy ma már nem él.
Nem mentegetni akarom, de ez még orbántól is elfogadható lenne, egy hasonló szituációban.

 

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

Hol, mikor állítottam én azt, hogy elhagytam az országot? Ha elhagytam volna, akkor nem is igen érdekelne, hogy mi történik itt. Csak hát, ez nincs így. Kb. ennyire korrektek az infóid szinte minden téren.

Az, amit az ellenzék mond, mindig hazugság, kivéve akkor, amikor számodra éppen megfelelő hivatkozási alap, ugye?
Az ellenzék - általában - igazat beszél. Amikor orbán volt ellenzékben, akkor ő is sokkal ritkábban hazudott.

Az alapkérdésre visszatérve: Miért is ne kapnának a cigányok CSOK-ot, amikor köreikben az a jellemző, hogy van két-három gyerekük húsz-huszonnégy éves korukra?

Egyébként, hogy kikalapáljam azt, amit te itt görbítgetsz, az ellenzék sztem azt állítja, hogy a cigányok egy (nyilván  kisebb) része, nem kap csokot.
Hogy százból százan nem kapnak enni, vagy a százból négyen, az nem ugyanaz.
Kérlek, légy egyenesebb, nehezen tolerálom a hazugságokat. Értelme sincs telehányni az internetet olyasmivel, amiről te is tudod, hogy kamu. 

Kösz, de nem olvasok partizánt, meg sok egyebet sem. Nincs rá idő, kedv.  Meghagyom neked, nagyfogyasztónak. Az viszont elgondolkoztat, hogy még te is azt állítod, implicit módon persze, hogy az m1 durva.
Na látod, szerintem ez a durva.

Még valami, ha orbán annyira okos lenne, mint amennyire te hiszed,  akkor nem lett volna szüksége egy király-csinálóra, egy simicskára.

Orbán viktor börtönbe megy, nem hátra.  

- a mű a kortárs magyar népköltészet terméke - 

Bocs a félig offtopikért, de eszembe jutott valami, amit megkérdeznék tőled, mint aki már jó ideje Svájcban él, de tisztában van az itthoni viszonyokkal is. Az egyik M1-ből tájékozódó rokonom gyakran jön azzal a viták során, hogy "Magyarország lesz az új Svájc". Fogalmam sincs melyik megmondóembertől hallotta, vagy miért gondolhatja, hogy valóban így lesz. Számomra annyira abszurd a kijelentés, hogy nem is tudok ilyenkor nagyon mit válaszolni, mert az olyan nyilvánvaló adatok, mint pl. az egy főre jutó GDP-beli különbség, természetesen nem érdeklik. Ha neked mondanák a fentit, akkor mit válaszolnál rá röviden?

En akkor hinnem el, ha a Karacsony, a FeGyor meg a Szepessy Zsolt nepszavazasi kerelmeit is elfogadtak volna. Nem csak a kormanypartet.

Igy viszont nem hiszem el.

A direkt demokracia elobb-utobb tenyleg felhuzna az orszagot.

Viszont az, hogy egyetlen part donti el, hogy mirol legyen nepszavazas, az nem direkt demokracia, max egy elso lepese, ami utan hianyzik 10+ lepes.

Masik lehetseges ok: a tersegben egyedul mi vesszuk legalabb egy picit komolyan a katonai keszultseget (meg mindig nem annyira, mint a NATO varna, de a tobbiek megannyira sem). Ezzel a kovetkezo "vilagegeskor" akar fuggetlenek is maradhatnank.

De ezt a ket okot is nagyon ki kell csavarni meg egy MTVA-s hozzaallassal is, hogy "uj Svajcrol" lehessen beszelni. De erzesem szerint innen fujhat a szel.

a fo kulonbseg, ahogy mar irtak itt fentebb is, a direkt demokracia. itt merlegelesi joga sincs nagyon semmilyen bizottsagnak vagy politikai tisztviselonek abban, hogy ki lehet-e irni nepszavazast egy kerdesrol (amik amugy nagyjabol negyedevente vannak 2-3-4 kerdesrol), hanem ha megvan a megfelelo szamu alairas, akkor szavazas lesz, es kesz, ami raadasul utana kotelezo ereju, es felulir barmit, akar alkotmanyos kerdeseket is. amit a nep akar, az van. 

az adorendszer is nagyon jo: fizet az ember varosi adot, megyei adot, es orszagos adot, kulon-kulon, igy tudom, hogy amikor kifizetem az adot, akkor hova megy, illetve mivel sok dontesi jog a varosnal van, igy konkretan helyi szinten el lehet donteni nagyon sokmindent (pl azt is, hogy mennyi legyen az ado konkretan, de a felhasznalasat is a penzeknek).

az idegrendszernek is jobb itt: amig otthon dolgoztam mindig minden tegnapra kellett, itt pedig az egesz orszag ugy van berendezkedve, hogy mindenki nyugodt tempoban csinalja a dolgat - ami magyar mentalitassal elkepeszto amugy, mert amikor nagyon kene, akkor is sajnos lassan haladnak a dolgok :D (peldaul elromlott a mosogatogepunk, bejelentettuk a Verwaltungnak, aki bejelentette a szerviznek, aki ket napra ra hivta a nejem, hogy ket nap mulva jonne...). de osszessegeben meg mindig elony, mint hatrany.

 

en nem latom, hogy ebbol a legelso ketto hogy valosulhatna meg otthon valaha.

"munkánk egyre kevesebbet ér," - Hidd el, Nyugat-Európa, Amerika lakóinak többsége is éppen ezt éli meg. Az "alapítványok" kérdése pedig a kapitalista társadalmi berendezkedés mellékterméke. Amit lehet, az állam kiszervez. Mindenütt így megy, ez a "fejlődés". Tetszik vagy nem. A gyerekek meg ha felnőnek,  - a globalizmusnak hála, - mennek világot látni.

Amelyik barátom gyermeke elment, - és vannak jó néhányan, London, Ausztrália, Új Zéland, Svédország, Németország, (Berlin, Stuttgart,) Ausztria, Hollandia, Franciaország, - nem tudom mennyivel élnek jobban. Amit tudok a szüleiktől, nincsenek csodás "kiugrások", és hogy küzdenek rendesen a megélhetésért, vándorolnak több-kevesebb szerencsével. (Ők nem agysebészek, akiknek szinte kötelező tanulni menniük.) - Majd a végén haza jönnek megpihenni, a szüleik házai várják Őket vissza. (Talán hoznak magukkal egy jó autót is. Unokákat kevésbé, ti. gyerek az szinte sehol nincs, bár már 35 éven felül vannak :) )

Amelyik ismerősöm kiment élni, dolgozni külföldre, az kifejezetten komoly szürkeállományt/tudást vitt ki, és eszébe nem jutna az ottani jólétet visszacserélni arra,ami idehaza várna rá. Úgy szakmailag, mint anyagi tekintetben. Korábban írtad, hogy "mentetek közösen szervezett busszal Görögbe' " - Ők meg ezalatt a fél világot bejárták/bejárják, nem buszos önszervezős fapaddal, hanem repülővel vagy épp hajóval, a "Görögbe'" utakhoz képest főúri kiszolgálással.
Ja, és természetesen nem csak akkor,amikor se kisebb-se nagyobb nem volt, hanem akkor is,amikor a 2-3-4 gyerkőc is megvolt, és azokat is vinni kellett.

 

 

bár a 2009-es referenciának semmi helye a politikusunk postjaban

de nézzük az árnyalatokat (politikusból van hát kummant):

 

1. 2009-ben az szja mértéke 36% volt, ma 15%.

a legnagyobb SZJA volt ennyi. a legkisebb 0%-volt simán le lehetne írni fordítva ha valaki populista.

de nézzük az átlagot:

2009-ben az átlag felettinek számító 200e Ft-ból 43e Ft-volt az  SZJA és 125e nettó volt (USD546)

2020-ben a hasonlóan kalkulált 370e Ft bruttóból 55e Ft az SZJA(ennyit lehet visszaigényelni) 246e nettó kumulatív infláció 31.7% (papíron, ez picivel több) reálérték 186e (reálérték USD581)

2. 2009-ben a munkáltatói adó 33,5% volt, január 1-től 13% lesz.

 

amiből 24% volt a nyugdíj-járulék. Itt sem 2010-ben történt a csökkenés, és közbe tönkre vágták a magánnyugdíjpénztár rendszert.

 

3. 2009-ben a társasági adó mértéke 20% volt, ma 9%.

 

50 millió alatt 10% volt. Hazai KKV-ket támogató kormányunk csökkentette a nagyvállalatok társasági adóját. Csinált egy pici Panamát hazánkból, és kihagyta, hogy ezt 15% fogjuk emelni, mert csatlakoztunk ehhez az egyességhez. (azaz megint kummant)

4. 2009-ben az alapvető élelmiszerek áfája 18-25% volt, ma a lehető legalacsonyabb, 5%.

 

2019-ig ezen az szinten volt minden.

5. 2009-ben 198 ezer forint volt a bruttó átlagbér, ma több mint a kétszerese, 426 ezer.

 

Kamu. A 426eFt jelentősen túlszámolt. a 198eFt is egy picit.

6. 2009-ben 6,6%-os visszaesésbe taszították a gazdaságot, idén 6,8%-kal erősödhet. A munkanélküliség 12% volt, ma 4% alatti.

 

2009-ben gazdasági világválság volt (most még nincs tavalyi szele hajtja a "növekedést"), és épp visszahozták nem beletaszították. ez is kummantás. Ahogy a 6.8% is azért számít nagynak mert nem veti össze más országgal és szörnyű szar évet zártunk tavaly.

7. Elvették a 13. havi nyugdíjat, a kormány visszaadja a teljes összegét.

 

Vissza fogja adni ugye a választás évében, mert eddig nem volt 13. havi nyugdíj, cserébe 2009-ig volt. 

8. Nyugdíjprémiumot egy alkalommal sem fizettek, a kormány idén minden korábbinál magasabb nyugdíjprémiumot fizetett.

 

Mennyi is ennek a "normális" mértéke? :) Hogy segít ez Gizi néninek?

9. Eltörölték a családi adókedvezményt, a kormány visszaadja a családoknak a befizetett adót, a 25 év alattiakat adómentességben részesítjük.

 

Más szerkezetű volt az adókedvezmény.  De legyen, mondjuk azt hogy ez a mostani jobb. +1 pont

10. A rezsit háromszorosára emelték, a kormány alacsonyan tartja a rezsiárakat a gyorsan emelkedő világpiaci árak ellenére is.

Nem ők emelték, emelkedett. Cserében most a különbözet költségét a költségvetésben az összes adózóval fizetteti meg. (kamu)

az szja-s hasbarázásod valami zseniális, le a kalappal :)

2009-re mi már válságban voltunk válság nélkül is: de, beletaszították

a globális társasági minimumadóról szóló megállapodás keretében 10 év haladékunk van

a "rezsiárak" rekordszintjéhez, és annak érinthetetlenségéhez hozzájárult a közműcégek gátlástalan kiárusítása (jutalékrendszerben) - ha most az összes adózó fizeti meg a különbözetet, és az adó alacsonyabb, akkor mi a tanulság?

"amiből 24% volt a nyugdíj-járulék. Itt sem 2010-ben történt a csökkenés, és közbe tönkre vágták a magánnyugdíjpénztár rendszert." - és az a közteher jogi természetét tekintve _járulék_ volt, járulékként szedték be, és használták fel. Ebből a gránitszilárdságú 'kotmány, akarom mondani alaptörvény óta _adó_ lett, annak minden vonzatával. (Érdeklődőknek házi feladat utánanézni, hogy a "járulék" és az "adó" lényegét tekintve miben tér el...)

Ha te irányítod a pénz elosztását és a nem nálad lévő pénz áramlását, akkor bármikor megteheted, hogy különböző utakon visszajuttatsz magadnak a járulékként beszedett-, és aztán nyugdíj formájában kifizetett összegből. Avagy ha neked hiányzik a költségvetésből a nyugdíjra kifizetett összeg, megemeled valamelyik adót (pl. egy a gyógyszerekhez kapcsolódó adót, hogy a nyugdíjasok érezzék a törődésed). A nyugdíjas így nem tud beperelni, mert megkapja, ami törvény szerint jár, de átlagban pénze sem lesz több, mint amennyit a költségvetés szerinted elbír.

:)