Hordozható hangszóró: Bluetoothon átmegy a FLAC?

Fórumok

Gondolkodom egy 30-40-50 ezres befektetésen. Leginkább JBL (vagy Flip5 vagy Charge4). A telefonomon kizárólag FLAC zenék vannak, kényes vagyok a minőségre. A kérdésem, hogy a FLAC át tud menni bluetoothon a hangfalhoz? Vagy előtte lebutítja a zenét, hogy "átférjen"?

Hozzászólások

Az en tanacsom az, hogy hallgasd meg. Ha nem tudod eldonteni, akkor nem is szamit.

Szerkesztve: 2021. 11. 25., cs – 12:27

Lebutítja, hogy átférjen. De nem nagyon, egy FLAC és mondjuk egy 256-os mp3 között elméletileg hallanod kellene a különbséget.

Kivéve, ha mindkét oldal támogatja az aptX losslesst. (lehet hogy más megoldás is van, de mindenképp mindkét oldalnak támogatnia kell, nem alap BT dolgok ezek)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerkesztve: 2021. 11. 25., cs – 12:31

akkor jól gondoltam, hogy lebutítja ez is, mint az autóm, mert az autómban lévő pendriveon csak flacok vannak, aztán egyszer csak mobiltelefonon volt meg egy szám (jó minőségben), de bluetoothon keresztül nekem idegesítően recsegett

az AUX-on keresztül már nem lenne ilyen gondom, ugye? 

Pontosan kellene tudni, hogy kiszemelt JBL milyen codec-eket tamogat es a telefon milyen codec-eket tamogat.

A Bluetooth a2dp vilaga egy agyrem, van kb 1 standard es 15-fele vendor-specifikus opcionalis codec.

SBC-t kotelezo tamogatni, de eleg satnyan szol, hianyoznak a magas hangok plane a default bitpool beallitassal. Vannak hack-ek a bitpool fejlebb allitasara, ami noveli a bitratat es javit a minosegen, de azert a losslesstol messze van.

AptX (classic) talan leginkabb szeles korben tamogatott opcionalis codec, a magas hangjai megvannak, de nekem eles, reszelos, darabosnak hangzanak a magasai, mint valami regi ADPCM. (Aztan utanaolvastam es kiderult, hogy tenyleg ADPCM-alapu :) )

Az osszes tobbi nagyon vendor-fuggo. LDAC pl csak Sony eszkozokon van. Samsung HD ertelemszeruen csak Samsung-okon. Az AptX ujabb valtozatai Qualcomm exkluzivok, csak a regieket nyitottak meg. Es gyakorlatilag mind veszteseges, de a marketingesek trukkos modokon belefogalmazzak a lossless-t az osszes uj codec megjelenesekori sajtokozlemenybe, a tisztanlatast nem segiti.

Az egyetlen (allitolag) valodi lossless codec az AptX adaptive-nak a lossless uzemmodja, viszont ez tudtommal nagyon uj es egyelore Qualcomm-only. Ha Snapdragon-os a telefon es viszonylag uj akkor elkepzelheto, hogy fogja tamogatni. (Igen, ha azzal jon valaki, hogy ez szoftver, miert fuggene a processzor tipusatol, szivesen elkuldenem a gyartohoz, hogy magyarazzak mar el.)

Es ha van is kedvezo atfedes a hangszoro es a telefon altal tamogatott codec-ek kozott, akkor sem biztos hogy alapbol azzal fog menni, es nem kell valami elrejtett debug/developer menubol force-olni a jobb codec-et.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Átmenni átmegy, csak ami kijön, annak már távolról sincs köze a FLAC-hoz.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Egyszerű válasz: igen, lebutítja.

Nem egyszerű válasz: ez ennél bonyolultabb. Mint a többiek is írták, átalakítódik a hangszóróig. Akár többszörösen is.

A bluetooth-os bigyókat nem a vájtfülűeknek gyártják. Maga a technológia sem igen alkalmas rá. (hiába állítják ezt a gyártók).  Azoknak szánják, akik egy sokol rádióval is képesek diszkózni.

Ennyi.

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.

A technika maga alkalmas lenne, 1.4Mbit/s-et mar at tud vinni EDR-ben, igaz nem tetszoleges veteli korulmenyek kozott. 44kHz 16bit sztereohoz ennyi tomorites nelkul eleg.

Az erdekes inkabb az, hogy lehet seamless modon visszavaltani lossy tomoritesre, ha nem annyira jok a veteli korulmenyek. Bar mondjuk ez is mar 15+ eve megoldott, most hirtelen beugrott, hogy Wavpack, ami a FLAC egykori rivalisa volt, csak elfelejtodott. Tudott ilyen hybrid lossless (lossy+delta) uzemmodban mukodni. Kivancsisagbol raneztem es meg 2021-ben is jott ki release: https://www.wavpack.com/changelog.txt A Bluetooth-nal lehet jatszani a packet idoresek kiosztasaval (btw szerintem szuksegtelenul el van bonyolitva az egesz sema). Lenyegeben elore lehet venni azt az adatot, ami fontosabb, hogy aterjen, es a vegere hagyni aminel kevesbe baj ha lemarad. Plusz FEC kodolassal megtamogatni az alap lossy stream-et. Nyilvan munka lenne bluetooth-ra adaptalni, de semmi olyasmi nem kell hozza, ami ne lenne regota kitalalva.

A masik erdekes feladat, hogy ekozben a latency alacsony legyen, akar packet loss mellett is - ez szerintem technikailag kb a legnehezebb feladat, mert a packet loss hajlamos burst-okben jonni, a hibajavito kodolasnak hosszutavunak kell lennie, ez viszont csak latency aran lehet.

De igazabol a fo baj a szabvanyositas hianya. Ha egy gyarto kitalalja a sajat tuti HD-minosegu csodakodekjet, de az nem lesz nyilt, royalty-free, akkor a masik gyarto is azt fogja mondani, hogy ilyet en is tudok csinalni. Most kb 4 gyarto jatssza ezt: Qualcomm (AptX 5-fele variansa), Sony (ATRAC3, LDAC), Samsung (Samsung HD), Huawei (LHDC/LLAC). Nemelyik korul van community vagy valami tobb cegbol allo konzorcium, de egyik sem univerzalisan tamogatott. Talan az AptX legregebbi valtozata amit a legtobb eszkoz megert.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A gyakorlatban már annak is örülhetsz, ha egy fejhallgatóval normálisan hangzó mp3 a bluetooth-os haszngszórón is élvezhető marad ;)

Ezt a gyakorlatba már egy JBL Clip 2,4 is megugorja - persze mono, hiszen csak egy viszonylag pici hangszóró az egész.

Amivel még van tapasztalatom: Marshall Killburn 2 - ez kicsit drágább, de egészen más kategória. :)

(Ja, és a Passat gyári felszerelése is értékelhető hangokat ad ki magából ;)

 

szerintem.

Szerkesztve: 2021. 11. 26., p – 17:52

Ez attól függ, hogy a lejátszó meg a hangszóró milyen bluetooth protokollt és codeceket támogat. Ha támogat valami magasabb bitrátás codecet, akár lossless-t (aptX lossless), akkor nem lesz lebutítás. De az olcsó eszközökre nem ez a jellemző, ott lesz veszteséges újratömörítés, ahogy írod, lebutítás. Akár még a vétel, jelerősség is közbeszólhat.

Ennek ellenére, ha kényes vagy a minőségre, akkor nem BT-on hallgatod a zenét.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 11. 26., p – 18:44

Pici Denon-t hallgasd meg, szerintem jobb mint a JBL. BT5.0: 2Mbps BT4.2: 1Mbps (elvi max, gyakorlatilag 20%-kal kevesebb)

Gábriel Ákos