[LangNG] Összegzés

<Placeholder>

Már belátom, ez a téma nem ide való. Azért köszönöm annak, aki elolvasta.

Hozzászólások

Tetszik. Kíváncsi vagyok mire viszed vele.
Nem egyszerű műfaj népszerű programozási nyelvet készíteni. Időben is 10 éves múlt kell kb. hozzá és nem árt ha nevesebb cég is közben felkarolja. Lásd ellenpéldának a D nyelvet, amelynek annó szintén a felkarolás hiánya volt a legnagyobb problémája.

A D sorsa szerintem eléggé speciális, a C++ sem gyengült meg annyira, mint gondolták, hanem fejlődik. Viszont megkapta bizonyos szinten konkurenciának a C# és Java nyelveket, mint továbblépés a C++ nyelvről. Tényleg nem egyszerű népszerű nyelvet alkotni, ha a meglévő dolgokhoz képest kevés az előrelépés, akkor az is lehet buktató, ha sok, akkor meg az. Sok minden bukott már azért, mert túl korai volt a bevezetése, nem volt jókor jó helyen. Talán előnynek számít, hogy nem cél a meglévő dolgok lecserélése, hanem inkább a kiegészítés és összehangolás.

Én mondjuk a Rust nyelvben hiszek, amely szemléletben is sok újat hozott. Ma már a nagy iparági szereplőktől már megvan a támogatottsága. Nálam már bizonyított Linux projektben és mikrovezérlős projektben egyaránt.
Ezért új nyelvi szintaktikák helyett inkább csak egy jól használható (rádiófrekvenciás) jelfeldolgozó crate megírása a célom.

Aztán persze majd meglátjuk sok-sok év múlva. Láttunk már felívelő nyelvet elhalni.

A Rust nekem is tetszik. Szerintem jól eltalálták mit kell tudnia és mit nem. A C++ egyik komoly hátránya, hogy lassan az UML is csak egy pici bővítése lesz a szabványos sablon könyvtárnak. A mikrovezérlők (IoT) pont az egyik terület, ahol a nyelvem (és a fejlesztői környezet) nagyot domboríthat, és a Rusrtól sem kell lemondani. Ugyanis a fejlődési sebesség és a növekedő komplexitás már sok területen elérte azt a szintet, hogy szükség van tudásmenedzsmentre. Melyik mikrovezérlő mire képes? Mik mehetnek hardveresen? Új eszköznél milyen konfigurációt lehet alkalmazni? Különböző modulok futhatnak-e együtt (hw limit)? Lehetne hosszasan sorolni. Tudásábrázoláshoz és statikus elemzéshez sok nyelv nem valami hatékony.