Wifi mesh hálózat

Üdv,

Többen már írtátok, hogy érdemes a mesh hálózatok felé nézelődni. Kinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban? Milyen eszköz (gyártó) vált be?

Tudom, az ára elég magas még.

 

Csak egyszerű találat a Google-ben: TP-Link Deco M4 AC1200 Mesh vezeték nélküli rendszer, 3 darabos (49.990,-)

https://www.emag.hu/tp-link-deco-m4-ac1200-mesh-vezetek-nelkuli-rendsze…

Hozzászólások

Nem személyes tapasztalat, kollegának van ilyen, ő teljesen elégedett vele.

Gábriel Ákos

Itthon Mikrotik Capsman van.

Kellet vele izmozni, de most már azt gondolom beállt.

 

Előző cégnél UniFi-t használtunk több tucat AP-val.

Az alapokat belőttük (Vezetékes rész+ Wifi konfig) és utána működött.

A Mikrotik-es sokkal olcsóbb, persze ez igény függő.

Szerkesztve: 2021. 11. 21., v – 14:35

"Hallomásból tapasztaltam" a TP-Linc Deco meg az a másik is nagyon jó! Bedug és használ. A minőségre nem tudu k mit mondani, fiatal még ez a rendszer. De úgy gondolom a TP-Link az egyre jobb a soho kategóriában.

( szerk. az a másik az Omada :-] )

Deco kb. tényleg a "bedug és használ" kategória.
Beállítás kb. 5 perc, onnantól megy és elfelejted.

Javasolt minden AP-t LAN-ra rakni, tehát NET-et (LAN-t) ne WiFi-n adják egymásnak tovább az AP-k.
Kb. fél éves tapasztalatok vannak Deco-val, több helyen is futnak, üzembe helyezés óta nem hallottunk róluk. Pedig mentek igen kényes ügyfélhez is, volt olyan aki szerint jobbak pl. mint Aruba Instant AP-k! :D (Persze ez nem mérvadó, mert Deco tulaj nyaralójában van, Aruba meg több csarnok-ban, 30x annyi klienssel ...)
Egyenlőre azt mondanám, ár/érték arányban teljesen jók!

Szerkesztve: 2021. 11. 21., v – 14:58

Ez az ar egyaltalan nem magas, 3 eszkoz van a dobozban. Eleg jo lefedettseget ad, de az azonos ssid-t nem nagyon szeretik az olcso iot eszkozok, plane ha epp hataron vannak.

Vedd meg, 14 napig tesztelheted. Pont erre van kitalalva. 

Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni!

Adott lenne egy diginet modem router, bridge módba tett, gigabites kapcsolat. 2 szintes ház, wifi szintenként egy-egy Tp-Link M4 és rj45 aljzatokhoz egy 8 portos gigabit switchből elkábelezve.

Kérdésem az lenne melyik a helyes megoldás:

modem--- router mint "fő" torony 1 port-ba be 2.ból ki--- switch-be---- switchből elkábelezve a második m4 emeletre/rj45 aljzatokba(switchből)?

Vagy modem---switch---router(ek) lenne a helyes megoldás és mindkét m4et a switchen keresztül "hajtva" kábelen? A cél az lenne a két eszköz ne a másikon keresztül "fölözze" egymás sávszélességét, ha már kivan húzva neki a kábel minden helységbe. Köszönöm!

Köszönöm.Az lemaradt hogy már meglévő ennyi eszközöm van: modem, switch és 2db M4 és ennyi.

3 az 1-ben: router, hozzáférési pont és jelismétlő módok 

A Deco M4-ben számos rugalmas funkció elérhető mely lehetővé teszi, hogy az eszköz routerként, hozzáférési pontként vagy jelismétlőként üzemeljen”

Ilyen vonatkozásban nem tudom a különbséget hogy melyik M4 legyen éppen router vagy AP eszköz a felállásban, ezért is kérdezem... mi lehet a legjobb megoldás szintenként elhelyezve adott szerepkörükben?! 

Az eredetihez: van személyes tapasztalatom, két Aruba Instant On-nal. Működni működött, Aruba miatt atomstabil is volt. Viszont a downstream AP közelében lassabb volt a net, mint nélküle. Azt kell tudni, hogy a távolsággal négyzetesen csökken a rádiós teljesítmény, egy mesh hop esetén mondhatni újraindul a rádiós teljesítmény de feleződik a sávszél. Ha nagyon messzire kell vinni a netet, még mindig jobb a mesh, de kisebb házakban kevésbé éri meg. Sokkal többet segít egy darab de jól pozicionált és jó rádióval rendelkező AP. Illetve ami tényleg jó lehet, az a tri-band mesh, mert ott elvileg nincs sávszél feleződés. De igazán jó márkából még nem láttam kiforrott tri-band megoldást. De TP-link Omada, Mikrotik Audience, meg a review-kban általában magasztalt márkák azért viszonylag jók lehetnek.

Tp-link easymesh-t használóktól szeretnék kérni infót, tapasztalatot.  Van egy faék egyszerű teszt teszt háló, archer c6 + 2db RE315 és 1db RE305 "AP".

Működik e az, hogy az AP-k wifi-n, egymás után kapcsolódnak össze, mi az elméleti és gyakorlati max felfűzőtt mesh ap-k száma? A sávszélesség nem szempont első körben, pár Mbit elégséges.

Illetve mennyire kapcsolódik a tplink-nél generált account (tether apphoz) és a tplinken belül létrehozott mesh? Próbaképp elvittem a két RE315-öt egy teljesen másik hálózatra, egy mikrotik az uplink, az RE315-ök AP módba vannak konfigva. Működnek is faszán, viszont a Tether app szerint az Archer c6 és a 2db RE315 logikailag maradt egy mesh hálózatban..

Ha leválasztom az appból az RE315-öket, majd az adott helyszinen visszalépek bele és belépek a tplink accountra, ismét Mesh-nek látszik az C6 és a 2db RE315. Kikapcsoltam már a C6-ban a Onemesh-t is, de akkor is.. Szóval valami nem kóser .

Ha teljesen vezetéknélküli megoldás és optimálisan tervezték akkor minimum a lag nőni fog. Ehhez tudnia kell, hogy két különböző (és egymást nem átfedő) wifi sávot használjon. Egyiket a fő/másik routerrel való kapcsolatra a másik wifi csatornán pedig megy az AP. 5 Ghz közel ideális viszont kisebb a lefedettség, jobban árnyékolnak a falak. 2.4 GHZ-en csak 3 csatornát lehet úgy kiválasztani, hogy ne zavarják egymást. 

Leggyorsabb megoldás valóban a címbeli Tp-link, percek alatt készen leszel vele és működni fog. A Mikrotik szofisztikáltabb és jobb megoldást ad, kicsit tanulni kell hozzá, talán drágább is. Amit én használok OpenWrt és "erősítőnek" régebbi de 5 GHz-et már tudó routerek, jellemzően TP-Link Archer dumb AP-ként bekötve a fő routerre, amin természetesen szintén OpenWrt van. Minden router között vezetékes kapcsolat van. Ezzel kell a legtöbb időt eltölteni, de a legjobb eredményt adja mert az Archerek jele nagyon jó, egyes modelleknél túl lehet lépni az európában megengedett jelszintet. Csak egyszer kell összerakni utána működik, biztonsági frissítésekkel szoktam foglalkozni, nem mindenki teszi meg. FreeRADIUS -szal profiesszionális szintre lehet emelni ha el akarod kápráztatni a vendégeidet :)