Önkiszolgáló javítási programot jelentett be az Apple

Címkék

Az Apple-t régóta érik kritikák az ügyfeleik és a Rigth to Repair csoportoktól egyaránt, mert szerintük az Apple akadályozza őket abban, hogy saját maguk megjavít(tat)hassák készülékeiket. Az Apple most eredeti alkatrészek, szervizelési útmutatók, szerszámok biztosításával javítana ezen a hiányosságon. Első körben az iPhone 12 és iPhone 13 szerepel a programban, de később kiterjesztenék Mac gépekre is:

Apple today announced Self Service Repair, which will allow customers who are comfortable with completing their own repairs access to Apple genuine parts and tools. Available first for the iPhone 12 and iPhone 13 lineups, and soon to be followed by Mac computers featuring M1 chips, Self Service Repair will be available early next year in the US and expand to additional countries throughout 2022.

[...]

To ensure a customer can safely perform a repair, it’s important they first review the Repair Manual. Then a customer will place an order for the Apple genuine parts and tools using the Apple Self Service Repair Online Store. Following the repair, customers who return their used part for recycling will receive credit toward their purchase. The new store will offer more than 200 individual parts and tools, enabling customers to complete the most common repairs on iPhone 12 and iPhone 13.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

A linkért köszönet tigrincs olvasónknak!

trey @ gépház

Jó ötlet! Végre nem akadályozza, hanem segíti a javítást ...

trey @ gépház

Szerkesztve: 2021. 11. 18., cs – 08:41

Lesz majd Mac-es:

- csavarhúzó készlet $299
- csuklópánt $199
- védőszemüveg $199
- alátét $99
- előfizetés az online service manualokra és tutorialokra

 

És a végére jobban jártál volna, ha lecseréled és kidobod. :)

Hát nem tudom. Ha Mari néni, aki nem ért hozzá, mostantól javíthatja otthon a konyhában, akkor ugyanezt nyilván megteheti egy hozzáértő is némi pénzért. Szóval a "nemhivatalos szerviz" mint olyan ezzel meg is szűnt, hiszen legfeljebb majd mindketten azt mondják, hogy otthon a konyhában csinálták.

Ez nagyjából arról szól, hogy az appstore tökét csavargatja az EU. Régebben ment a hiszti a javítás miatt, most azt lehet jófiúk vagyunk de könyörgünk ne bántsák az appstore-t mert veszélyes, soros!

sudo mount -o ro /hup.hu

Én így fordítanám: "Szereld magad" javítási programot jelentett be az Apple

A kepet értelmezve: ha neger transzvesztita vagy, aki Jobs-os garbot hord es van egy ipad-ed, akkor esd kesztyűvel nekiallhatsz, ha jobb kezes vagy. Ahogy a kepen lathato, nem kell cserealkatresz, annyira belejossz hogy a hibas alkatreszt (kameralencse, akksi) fogod majd visszatenni, miutan javitottad. 

Hiszem, ha látom.

Ahogy Rossmann is mondta, az úgy nem buli, hogy egy 1000 dollár értékű készülék billenytűzet javításához 1000 dollár egy topcase (akku, bill, alu ház) és nem lehet külön megvenni a 40 dolcsis billenytűzetet.
Az sem buli, ha lcd helyett teljes kijelző szerelvényt (lcd, háttérvilágítás, kamera, fedlap és másik oldal burkolat...) lehet venni a készülék értékéhez közeli áron.
Az nem buli, hogy csak képernyőt vagy akkut lehet kapni a telefonhoz (bár már az is sokaknak segíthet törésnél szvsz), ha más alapvető és amúgy cserélhető komponenseket nem lehet megvenni (pl töltő/adat csatlakozó). 

Szóval az nem buli, ha gazdasági totálkár a javítás, mert
- nem a hibás komponenst, hanem félgépet árulnak
- a félgép ára vetekszik a teljes használt gép értékével
- csak néhány komponenst árulnak, de a tipikus hibák nem orvosokatóak, hanem továbbra is csak "akciós" áron megvehető refurb készülékre cserélést jelent a hibás készülék beadása.