Fűtéscsap vezérlés, motoros és meghajott szelep - távolról vezérelhető változat

Sziasztok!

Van 2 csap is a radiátoros fűtés előtt: az egyik egy 90 fokot forduló főcsap, kép itt: https://imgur.com/a/ap3HY3q

Utána pedig van egy 360 fokot forduló, 0-10 közötti értéket mutató könnyebb mozgású csap, a képen 5-ös állásban van: https://imgur.com/a/XQap2ar

Találtam a neten nagyon sokféle fűtéscsap vezérlést, motoros és meghajtott szelepet. Ezekkel nincs tapasztalatom még.

A legtöbb helyen olyat márkákat láttam, Honeywell, Belimo, stb. Ezek közül a legtöbb szeleppel együtt van, tehát a csapot cserélni kell, ami a motoros vezérléshez jár. 40 ezer körül láttam ilyeneket, de van 300-ért is.

Létezik-e olyan megoldás, hogy ne kelljen ezeket a csapokat cserélni, és úgy lehessen motorikusan forgatni? A 90 fokost azért erő kell hozzá, hogy eltekerjem, viszont a 360 fokos változatot egészen könnyen tudom tekerni. Legjobb lenne olyan megoldás, hogy a motor forgatja, de ha kézzel forgatom, azt a motor is érzékeli, hogy elfordult. Láttam olyat is, ahol a motor eleve egy kézzel is forgatható fogantyút mozgat, azt nem néztem meg, hogy lekérdezhető-e az állapot.

1 vagy 2 motoros változatot javasoltok? 24V vezérlés lenne az optimális, de bármire nyitott vagyok, ami megoldja.

Távolról, lakáson belülről, automatikusan szeretném a 2 csap közül valamelyiket vezérelni, vagy akár mind a kettőt is. Ha lenne 1-2 DC motor, amivel tudnám ütközésig fordítani a meglévő csaptelep állapotát, az tökéletes lenne, a többit megoldanám én.

B terv, hogy ezek a csapok után egy harmadikként kerül be egy ilyen motoros csap. Persze egyszerűbb lenne a meglévő csapokat motorral forgatni.

Köszönöm előre is az észrevételeket. Ha használtok ilyet, nagy segítség lenne példa képeket is mutatni, hogy valósult meg.

Hozzászólások

Szerintem kezdjed ott, hogy ne legyen minden tökig vízköves és szügyig poros, mert bármit is veszel, nem a hosszú élet titka, hogy fröcsög valahonnan a víz és abba beletapad a por.

Amúgy meg mi a cél mindezzel? Lehet, hogy ha mesélsz a körülményekről és a rendszerről meg arról, hogy mi az, ami rossz vagy javítandó tulajdonság, akkor jobb megoldás is akad.

Ezek régebbi képek, csak nem volt kedvem újra fotózni tisztábban :) Jogos az észrevétel.

Cél:

1. Hogy ne kelljen odamenni és kézzel tekerni... :)

2. Maradjon kézzel is tekerhető, ha bármi van.

3. Lehessen több lépcsőben vezérelni, a 90 fokosat elég lenne 1-5 érték között: 1 = zárt, 3 = 50% nyitott, 5 = 100% nyitott. 360 fokosnál több lépés jó lenne.

4. Lekérdezhető legyen. Vagy ha nem az, azt túlélem. Gondolom ha nyitva volt, kézzel elzárom, majd elindítom, hogy zárja el, akkor nem fog csinálni semmit. Vagy ha zárva volt, kinyitom, elzárom kézzel, akkor ki tudom vezérelve is nyitni.

 

Az első 3 lenne a cél. A 4. pedig jó lenne. Fűtés melegvíz szabályozás, lakópark. Elszámolás, fizetés a fogyasztás alapján.

Sakk-matt,
KaTT :)

Ami a fűtéscsöveken van, az általában ultrahangos vagy szárnykerekes térfogatáram mérők, ami az előremenő és a visszatérő ΔT és a mért l/perc alapján kumulál hőmennyiséget. Ha az előremenő hőmérséklet fix, akkor elég a visszatérő ágat mérni, vannak olyanok is.

A szobai radiátorokon kézi 0-6 közötti tekerős szabályozó van. 0 esetén nem folyik át rajta semmi 1-től átfolyik, 2-6 között, hogy mennyire legyen forró.

Ha a szelep alkalmas termofej fogadására a radiátoron (vélhetően igen), akkor az lenne a legegyszerűbb, ha tennél ide manuális vagy motoros termo fejet. Ha nincs tucatnyi radiátorod, akkor szerintem olcsóbb is lenne... az átlagos manuális darabja 3000 forint, van motoros, az 6000 körül és programozható 7500-10000 körül.

Abba belegondoltál már, mi történik ha mindent elzársz? 

Én is a központi okosítást javaslom, a hőigények aránya jellemzően állandó, azaz egyszer kell a fűtőtestek csapjait jól beszabályozni, ahhoz meg nem kell motor. Az egész lakás hőigényét pedig egy központilag vezérelt keringetővel kiszolgálni. Erre egy egyszerű relé is jó, mondjuk Sonoff.

Gábriel Ákos

Szerkesztve: 2021. 11. 18., cs – 16:35

Lehet venni csak motort, pont a napokban cseréltem itthon, mert a régi elfáradt, egyszerűen elkoptak benne a fogaskerekek az elmúlt 17 év alatt.
ez a tipus:https://evohomeshop.hu/honeywell-m6063l1009-csapmozgato-motor-696
ez 90 fokot fordul, és végálláskapcsolók vannak benne, némi barkácsolással rá lehet applikáni a csapodra....
ha kell lövök képet az enyémről...

 

Szerk: viszonylag erős, 7Nm a forgatónyoatéka: Összehasonlitás képpen a  simson kismotoré 5Nm :D

Nekem ilyen aktuátoraim vannak:
https://esbe.eu/group/products/rotary-actuators/ara600-3-point

Létezik belőle 230V-os és 24V-os is. Szerintem egyszerűbb a 230-as, nem kell külön táp.
Kézzel is tekerhető.
Létezik belőle olyan is, amelyiknek lekérdezhető az állapota.
Az enyémek 90°-osak. Én a keverőszelepeken használom, ami a visszatérőt keveri a meleg ággal, hogy az előre menőben tudjam állítani a hőmőrsékletet.
Szelepeket lehet cserélned kell.

Tehát ez tudja, hogy a 0 - 100% között, a 90 fok elforgatással szabályozza az átfolyó meleg vizet? Tehát balra 0%, jobbra 90 fokot tekerve 100% az átfolyó víz?

Úgy látom, ez csak szelep cserével fog menni, viszont jónak tűnik, ha lekérdezhető. Be tudnád linkelni vagy meg tudnád adni azt a típust, ami 24V és lekérdezhető az állapota? Gondolom ez is (vész esetén) kézzel tekerhető.

Sakk-matt,
KaTT :)

"B terv, hogy ezek a csapok után egy harmadikként kerül be egy ilyen motoros csap." - még az optimálisan berakott plusz elzárónak is van áramlási vesztesége, úgyhogy ha a rendszer megbontására adod a fejedet, akkor célszerű egyből motoros csapot, illetve szelepet berakni - ez utóbbinál célszerű fűtésszerelő szaki véleményét kikérni.
Nekem ilyen motoros csapom van (teljesen rézötvözet, úgyhogy acélcsővel szerelt hálózatba ben igazán javasolt):
https://www.banggood.com/TMOK-TK260-1-or-2-inch-3-or-4-inch-1-inch-1-1-…

Ha felteszed a kérdést mondjuk itt: https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9054448 akkor hamarabb kapsz rá érdemi, való életben is működő választ.

Köszi az infókat. Mennyi ideje használod ezt a TMOK motoros csapot? Mivel vezérled? Nem ismertem azt a fórumot, megfontolom az ottani egyeztetést.

" még az optimálisan berakott plusz elzárónak is van áramlási vesztesége"

Hát, 50%-os átfolyással is nagyon gyorsan forró lesz minden radiátor, szóval ez nem gond.

Sakk-matt,
KaTT :)

Én nem teljesen értem mit akarsz, de próbálom, illetve elmondom a mi rendszerünk milyen volt.

A kazán 2 vezetékes vezérlésű volt azaz ha a kijövő két vezetéket rövidre zártad, akkor beindult a fűtés azaz felfűtötte a vizet és beindult a keringető szivattyú. Erre volt rákötve egy központi termosztát vezérlő. Tartozott hozzá 3 másik szobatermosztát ami vezeték nélkül kommunikált vele. Beállítottad rajta, hogy hány fokot akarsz, és betetted a megfelelő szobába. Így ha az adott helységben leesett a hőmérséklet a beállított szint alá, akkor szólt a központi vezérlőnek ami indította a kazánt. Időnként 2 termosztát is jelezte ezt egyszerre. Ilyenkor a kazán beinduk és az egész házban keringetni kezdte a meleg vizet.

Itt jön képbe a radiátor szelep. Termosztatikus szelep kellett rá ami lényegében rugós, alap állapotban nyitva volt. Erre kerültek elektromos szelep fejek (obis). Beállítottad, hogy hány fokot szeretnél és az alapján szabályozta a szelepet. A hő alapján szépen lassan zárta, nyitotta, stb. Ablaknyitás esetén lezárt gyorsan akár. Arra kellett figyelni, hogy a szelepnél pl 25 fokot állítottam, az a távolabbi szobatermosztátnál kb 23 fok volt. Ki kellett tapasztalni.

Programozni lehetett a szobatermosztátokat is és akár a szelep fejeket is, pl a nap mely szakaszaiban hány fokot akarsz, pl estére alacsonyabb hőfokra álljon be.

És akkor a jelen:

Most cseréltettük a kazánt. Ahhoz kaptunk wlanos vezérlőt, illetve olyan szelep fejeket amik ezzel a vezérlővel kommunikálnak vezeték nélkül.

Most úgy néz ki, hogy minden szobában van egy ilyen okos termosztát fej. Ha több radiátor van, akkor a többin maradt a régi sima obis.

Az okos fej lényegében vezérli a kazánt és le nyitja, zárja a radiátort.

Így lehet egyszerűbben megoldani ha nincsenek külön zónáid.

És akkor egy extra:

lehet kapni olyan szelepeket amik bluetooth-al is működnek saját app-al. Ezek között van olyan aminek a vezérlése vagy open source vagy csak simán feltörögették. Arra akár te is írhatsz valami szoftvert ami vezérli. Annó akartam ilyet, de nem volt rá időm. Itt egy ilyen githubos link:

https://github.com/Heckie75/eQ-3-radiator-thermostat

Szóval ha a vezérlés a fontos, akkor én a fentieket javaslom átgondolni.

Ilyenek voltak a szobatermosztátok:

https://termosztat.arukereso.hu/computherm/q8-rf-p63989065/

 

Ehhez hasonlóak a szelep fejek:

https://www.obi.hu/futesszereles/termosztat-futotestre-szerelheto-elekt…

A fenti computherm speciel képes zónákat is vezérelni, azaz ha valahova bekötsz egy elektromos szelepet, akkor azt is tudja kapcsolgatni a szobatermosztát jelzései alapján. (vezetéken)

Bocs ha félreértettem mit szeretnél.

Nekem központilag jön a forró víz ha fűtés szezon van, és köbmeterenként fizetek. Nincs kapcsolatom a kazánnal. Csak egy csövön lévő csapot tudok tekergetni, azaz kettőt, vagy utána egyenként a radiátorokat kézzel :)

Ez akkor is aktuális megoldás?

Sakk-matt,
KaTT :)

Nekem a terv, hogy majd a radiatorszelepeket vezerlem - ehhez vettem evekkel ezelott jo nehany digitalis radiatortermosztatot es gondoltam majd azokbol kialakitom.

Nos, erre azota sem kerult sor, akkor odaig jutottam, hogy megneztem milyen kontroller van benne (azt hiszem ATmega volt) es irtam ra egy programot:

https://www.youtube.com/watch?v=DE95ao-JIzI

Igen, odaig jutottam, hogy villogott egy LED :-)

Kozben atalakult a terv kisse (de meg mindig csak otlet szinten van): az egesz elektronikajat kidobom es a helyere beteszek egy radios MCU-t. Szoval csak a motor es a mechanika maradna. Meg igy is olcsobb (talan 6eFt volt darabja) mint a linkelt 50kHUF kozeli szelepek (amikhez ugyanugy kell az elektronika). A szelep maga amire ra lehet applikalni a radiatortermosztat mechanikajat par ezer forintos tetel.

Ahogy masok is mondtak, nem biztos, hogy egy 90 fokos golyoscsapot erdemes okositani - lehet, hogy jobban jarsz a cserevel.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Igen, bar ezzel az a gond, hogy 230V-os, a radiatorok kornyeken viszont nincs tap (es nem is igazan vezetgetnek oda 230V-ot) - nekem olyan kellene, ami (mondjuk) 2db AA-s elemrol elmukodik egy evet (a radiatortermosztatok ezt kb. tudjak). Illetve akkor jo otletnek tunt, hogy felhasznalom a termosztatban levo elektronikat es azt okositom fel - most inkabb sajat elektronikat csinalnek hozza.

Egyebkent mivel ez egy motor onmagaban, vegulis a radiatortermosztat is nagysagrendileg ennyi, ha kiszerelem a motoros reszt, kb. ugyanott tartok.

De az otletet / linket koszi!

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Szerkesztve: 2021. 11. 19., p – 08:55

Szia,

Az első fotón egy elzárószelep látható. Szabályozásra alkalmatlan, elzárod vagy kinyitod. A második fotón egy tömegáram beállító statikus szelep látható (mérőcsonk is van rajta), ez be van állítva, ezt lehetőleg ne tekergesd, a gépész beállította a rendszernek megfelelően. Van valahol keringtető szivattyú is, ha lefojtod a rendszert, akkor a keringtető túlterhelődik.

A hűtő vagy fűtő rendszerekben a visszatérő és az előremenő ágak közé két-utas motoros keverőszelepeket építenek be.

Ahogy mások is írták, fűtés rendszerben a hőmérsékletre kellene szabályozni, nem a víz tömegáramra.

Szerkesztés: Csak most látom, nem egyedi fűtésrendszered van. A keverőszelep ezért nem játszik, az a kazánházban van.

Tehát akkor a radiátorokat kell egyenként tekergetni 0-6, de inkább 1-6 között, és fixen hagyni a tömegáram beállító statikus szelepet?

Nem fog a fűtés számla nagyon megemelkedni, ha az elzárószelep nyitva, mondjuk a tömegáram beállító 8-as értéken van, a radiátorok 1-es állapotban?

Sakk-matt,
KaTT :)

ha lezárnak a radiátorok, nem áramlik a viz (fürdőbe szoktak rakni bypass agat, bár, ha nem egyedi fűtés van, lehet ilyennel sem kell foglalkozni, mert központilag van iylen). ha nem áramlik a viz, nincs hőmennyiség szállítás sem.

Igen, az egyes hőleadókon kell egyedileg szabályozni, hogy milyen hőmérsékletre fűtsék fel az adott helyiséget. Mivel az egyes szobák hővesztesége más, illetve a komfortérzethez is tartozhatnak más-más hőmérsékletek, így ebből a szempontból is a helyi szabályozás a célszerű - akár napi több lépcsőben változtatva az elvárt hőmérsékleten. (Alvásidőben nem kell 21-23°C, komfortos alváshoz 17-18°C elég)

Ez a m3 nagyon fura. Biztos vagy te ebben? Legkobmetert szoktak szamolni es arra kalkulalnak plusz ha van egyedi mero akkor azzal.

Panelba  leagazasok vannak. Ha a gerincet lezarod akkor a feletted lako nem kap vizet.

Ha a leagazasokat zarod le akkor radiator szeleppel ugyanazt teszed. Ha minden szelep le van zarva akkor nem kering feled a viz. Erre teljesen jo a fizikai elveken mukodo thermikus szelep es az elektromos programozhato is.

Olyat meg nem hallottam, hogy atfolyassal nezik a m3-t. Van vizora a futes csoveden?

Az eddigieket elolvasva azt szűrtem le hogy szeretnél kevesebbet fizetni a fűtésért és a melegvízért. Használj kevesebbet!

A társasház rendszerét valamikor megtervezték beszabályozták és azóta működik (?!), ha ebbe a hidraulikai rendszerbe beavatkozol lehet máshol lesz probléma a fűtéssel. A rendszerről több mindent kellene tudni, ahhoz hogy hozzá lehessen nyúlni. 

pl: ha állandó fordulatú szivattyú van a kazánházban, akkor ha te elzárod az összes radiátorodat a többi lakásban megnő a tömeg áram, nőni fog a szivattyú munkája többet fogtok fizetni a költségek elosztásánál.

Mint amper megjegyezte a szabályzó szelepet nem tekergetném mert az a rendszer működéséért felel ( bár nincs leplombálva amit beszabályozás után célszerű lenne megtenni). A gömbcsapok szabályozásra alkalmatlanok, azokat csak ki és bekapcsolásra lehet használni. ( az átlagos forgató művek nem erre a csapra szerelhetők, kicsi a forgató nyomatékuk, annak a gömbcsapnak a szerepe a rendszer kizárása ha valamit szerelni kellene a lakáson belül, akár a beszabályozó szelepet)

Ha a radiátorokon nincs termostatikus szelep és szelepfej akkor, a rendszeretek valószínűleg nem alkalmas a lakásonként/szobánkénti szabályozásra. Ebben az esetben az egész rendszert kellene áttervezni hidraulikusan.

Szokás un: lakás hőközpontokat beépíteni, melyek esetén a saját termosztátodról vezérled a lakás hőmérsékletét, ebben az esetben is a beszabályozó szelepet nem szabad tekergetni, a hőmennyiség mérés a hőközpont előtt történik, ha lakás nem kíván hőenergiát akkor az előremenő és a visszatérő hőfok között nem lesz különbség, így a hőmennyiség 0.

Lakás hőközpont nélküli esetben általában a fűtési előremenő hőfokot szokták szabályozni a külső hőmérséklet alapján ( központilag).

Hogy mit tehetsz, a fentiek alapján, sok mindentől függ. Azt viszont le tudom szögezni ha a lakásban 1°C -al csökkenteni tudod a parancsolt értéket akkor a felhasznált energia 6%al csökkenni fog. vagyis ha laásban 25°C helyett csak 20°C van ( nem ablaknyitással kiengedve), akkor az 30% -al kevesebb fűtési költség. Természetesen a megfelelő szellőzésről gondoskodni kell mert különben a felszaporodott páratartalom miatt penészedni fog a lakás.

 

MA/energetikus, gépészmérnök

Azt viszont le tudom szögezni ha a lakásban 1°C -al csökkenteni tudod a parancsolt értéket akkor a felhasznált energia 6%al csökkenni fog. vagyis ha laásban 25°C helyett csak 20°C van ( nem ablaknyitással kiengedve), akkor az 30% -al kevesebb fűtési költség.

Hát, azért ez erősen függ a háztól, lakástól, fűtési módtól, egyebektől, teljesen más a megtakarítás egy fűtött lépcsőházas házban lakásokkal körbevett lakásnál, mint annál a lakásnál, amelyik a ház tetején van szélső lakásként.

"Ha a radiátorokon nincs termostatikus szelep és szelepfej akkor, a rendszeretek valószínűleg nem alkalmas a lakásonként/szobánkénti szabályozásra. Ebben az esetben az egész rendszert kellene áttervezni hidraulikusan."

Van szelep a radiátorokon, 0-6 közötti értékkel, tehát szobánként lehet szabályozni a fűtést, csak ezt akarom ELKERÜLNI. Mert a gyerekek hozzá nyúlnak, valamint automatizálni szeretném. Hiába okosítom a radiátoron a szabályzót, ha kézzel eltekerik :)

Sakk-matt,
KaTT :)

Hiába okosítom a radiátoron a szabályzót, ha kézzel eltekerik :)

Figyelj, mester, veszel egy ilyet minden stratégiai radiátorra, beállítod, bekapcsolod a gyerekzárat és nyugodtan alszol éveken át: https://netkazan.hu/termek/9977/honeywell-hr20stlyle-ee-programozhato-d…

Egy 1-10 voltos proporcionális szelepforgató motor árából meg is van 6-10 darab.

és ezt nem nyomkodják el!

csapj a gyerek kezére ha tekergeti ( fújj)

mivel gyerek közelében lesz: 24V termoelektromos fejet tegyél a manuális helyére amit a szoba hőmérséklet alapján ki/be kapcsolgatsz pl: https://afrisowebshop.hu/termofej-

azt azért nézd meg milyen menettel csatlakozik a szelepre mert az átlag M30x1,5-ös, de a HERCZ pl más menetet használ.