A Mozilla Firefox elérhető lesz a Windows Store-ban

Címkék

Azok számára, akik végigkövették a Microsoft elmúlt 20 évét, szinte elképzelhetetlen az, ami valóra válik: a Mozilla Firefox böngészője elérhetővé válik a Windows Store-on keresztül és egyszerűen, néhány kattintással telepíthető lesz Windows 10, Windows 11 stb. operációs rendszereken. Hol vannak már az idők, amikor a Microsoft mindenféle trükkökkel igyekezett a konkurens webböngészőket a lehető legtávolabb tartani az ökoszisztémájától ...

A Mozilla bejelentése itt olvasható.

Hozzászólások

Most, hogy 6-7% a részesedése, sok vizet nem zavar.

Oszt jónapot!

soha nem volt piacvezető sajnos.

egyébként munkahelyünkön is mindenki ezt használja.

az okok valahol ott kezdődnek, hogy a google a kereősben reklámozta a chrome-ot, firefox váltott extension api-t (mondjuk ez engem nem érintett).

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

"firefox váltott extension api-t "

hát igen, itt kezdődött az igazi mélyrepülés.... Nekem igen sokáig elsődleges böngészőm volt. Aztán jöttek a hülyeségek szépen apránként. Az extension-önön kívül a többi mind csak kis dolog volt, de szépen jöttek egymás után.... lejtmenet az egész - számomra.

Az extension API csak a kemény mag számára volt afféle Armageddon, mint ahogyan ezt elő szokták adni.

Inkább a Google agresszív nyomulása tett be nekik. Ma már az átlagfelhasználó nem is tudja, hogy van más böngésző.

Talán két éve jöttem vissza Chrome-ról, én is nagyon sokáig azt használtam.

A Google nem volt hülye, és kivételesen nem volt kocka, és valószínüleg, mielőtt piacra lépett a Chrome-mal, végzett egy piackutatást, miért használják az emberek a Firefoxot:

  • open source
  • ingyen van
  • vannak hozzá extension-ök
  • gyors

stb… aztán ebből csinált egy product roadmapet, hogy akkor ezt kell tudni, meg ráküldte a marketinget.

két hét múlva az is chrome-ot használt, aki addig azt se tudta, hogy az egy külön program a gépen.

Firefox esetében szét vannak csúszva oldalak, egyes beviteli mezők nem érhetők el, stb.

Ez a webfejlesztők hibája, de ők is látják hogy firefox 5%, safari 5%, minden egyéb 3% és chrome: 110% Szóval csak arra fejlesztenek.

Kezdem azt hinni hogy a (korai, lelkes, építő) innováció csak az első lépcsőfok a diktatúra felé. E-mail, mailing lists, web szabványok, web keresés, gaming ipar is lassan, okosteló piac kisajátítva.

MS, epül, fészbúk stb. ugyanez. Valahogyan mindig ugyanoda jut mindegyik. Gigászok profit (és csak az) harca.

echo crash > /dev/kmem

Nézd, a nagy cégek már csak ilyenek, az ég kék, a fű zöld, ezeket valahogy kordában kell tartani. És igen, ez nehéz.

Cserébe egyébként a szabványok, hát finoman szólva sem az innováció barátai, nem véletlen olyan ez a html amilyen. Nagyjából annak a beismerése, hogy fingunk sincs hogy lesz jó, reszelnénk folyamatosan, hogy (szerintünk) jobb dolgokat tudjunk csinál, te meg vagy jössz, vagy IJ. Annyival jobb, mint anno, hogy legalább le van írva, hogy ma éppen mi hogy van.

Még sohasem használtam a Windows Store-t és szerintem ettől nem is fogok eltérni a jövőben sem.

Egyáltalán nem elképzelhetetlen. A MS sose korlátozta más böngészők használatát. Default beépítve a sajátja jön a Windowszal, meg az IE5-7 korszakban valóban erre a nem szabványos szutyokra optimalizáltak a webfejlesztők, de azóta nincs megkötés. A MS-nak amúgy sincs nagyon bevétele, ha valaki az IE-t, Edge-t, Edgiumot használja, max. ha Bing-keresővel. Hiszen a böngészőkomponens ingyenes, abból nem lesz pénzük, nekik kb. mindegy, hogy Gipsz Jakab milyen böngészőt használ, ha egyszer a Windowsért, amint fut, azért már fizetett. Főleg most már nem éri meg nekik trükközni, mióta az Edge is csak egy Chrome-skin lett.

Én ezt már régóta mondom, hogy a MS feleslegesen izmolt eddig is a beépített megoldásaival, semmilyen szutyok nem kéne Windowsra, se Edge, se Notepad, Calculator, se semmi, aki akar magának normális böngészőt, text editort, stb., majd letölt magának, legfeljebb kiteszik Windows Store-ba, meg winget-tel elérhetővé teszik. Tényleg csak a fejlesztési költséget viszik ezek a beépített megoldások, amik a gyakorlatban amúgy sem érnek egy kalap fekáliát se, aki normális toolokat akar, az eddig is letöltötte saját szakállra. Ahogy az MS Paint sem jön már a Windowszal, de még Store-ból letölthető, így kéne a többivel is, hogy a Windows csak stock települjön, önmagában, mindenféle sallangtól mentesen, és ezen nem csak az Edge-t értem, hanem a Defender-nek, Onedrive-nak, Candy Crushnak, reklámoknak, meg egyebeknek sem kéne előtelepítve jönnie. Csak feleslegesen növelik a telepítő .iso méretét, csak pocsékolódik el rá a sávszél. Max. egy terminál meg egy intéző, és kifújt, másnak nem kéne települnie.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)