Ajánljatok mini PC-t konferenciaterembe álmennyezet fölé

Sziasztok!

 

a tárgyalóba tennénk az álmennyezet fölé egy mini PC-t, ami alapvetően Zoom meetingekre lenne használva,

- a kamerája egy Logitech meetup 4k-s webkamera (távirányitós), amiben benne van a hangszóró és a mikrofon is (link).

- vezetéknélküli egér és billentyűzettel lenne kommunikálva a géppel, egy teljes értékű linux desktop lenne rajta egy zoom ikonnal (és ami igény még időközben jön)

- a kijelző a falon egy TV hdmi kábellal(a TV és a fal között kb. 10-12mm rés van)

- a webkamera 5 méter hosszú usb 3.1 aktív kábellal lesz összekötve (sajna az usb 3.1 csak 2m tud, ezért aktív, a 4k stream miatt kell usb3, és nem elég az usb2)

- csak x86 alapú gép lehet, mivel zoom kliens csak linux x86-ra van.

- csendes legyen (és keveset fogyasszon, bár ez ok-okozat)

- nem az álmennyezet tartja, de azért nem szeretnék brutál konzolokat hegesztettni az épületüzemeltetéssel (vagy alvállalkozójával). Szóval jó lenne 10kg alatt maradni.

 

Ehhez szeretnék alapvetően egy csendes lehetőleg brand gépet, olyan max 300k ársávban.

Sajnos a TV alatt kis szekrény nem fér el (esztétika főleg, de én ebbe nem akarok belemerülni), mert tipikusan ide szokták elrejteni a dzsumbujt:)

 

A logitech ajánl a zoom-os megoldásához egy érintőképernyős x86 célszámítógépet PoE kapcsolattal. Sajnos azt itthon nem kapni, és nem is szeretném bekorlátozni a lehetőségeinket a logitech szoftvertámogatásába. (Pl. felmerült a telegram is, mint igény szerencsére).

 

Maga a webkamera elég jó, és pöccröff ment ubuntu 18.04 alatt (lenovo thinkpad laptopon), semmit se kellett telepíteni, állítgatni.

(azon kívül, hogy kiválasztottam a mikrofont, a hangszórót és a kamerát). Így bizakodó vagyok egy másik linuxos minipc megoldásban.

 

Szerk: ASUS PN50 lesz a befuto.

Hozzászólások

Csendes és brand gép ötlet nekem is jöhetne. Amiket vettem használt brandeket az elmúlt pár évben úgy zúgnak, mint egy helikopter.

Gondolkodom laptopban, de az egy kicsit brutaldraga (mar amelyik a 4k streammel elboldogul és usb3-at tud)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2021. 11. 09., k – 12:09

Az intelnek vannak ilyen kocka kisgépei, mi anno gigabyte-ot vettünk. A pontos neve sajnos nem jut eszembe. Arra azért figyelj, hogy a hő megrekedhet fele, szóval valamilyen légmozgást érdemes intézni.

Szerk: BRIX - https://www.gigabyte.com/Mini-PcBarebone

Vegyes. A DELL ultraSFF, kvázinotikat most használunk egy helyen desktopnak, azok is mennek, de azok baromira laposak. Gondolom eleve nem kell vad CPU bele, hanem valami értelmes hw encoding lenne a nyerő.

Szerintem a topiknyitó megnézi, hogy mi fér el, minek lehet ott az álmenyezetben megfelelő hűtése/szellőzése, aztán kiderül.

Szerintem ilyesmire (és társaikra, Kiano, Intel, stb) gondolt:

https://edigital.hu/multimedia-lejatszo-android-mini-pc/modecom-hdmi-minipc-freepc-windows-10-operacios-rendszerrel-p401854

Nekem van egy hasonló otthon  (meg munkahelyen is használtunk jópárat, némelyik a mai napig működik 24/24-ben. Minimális TV okosításra, slideshowra tökéletes (bár van amelyik megfőtt :D), 4K videó és a leírt követelményeknek nem biztos hogy elég lenne. De árban sokkal alatta a van a keretnek, így egy próbát lehet, hogy megérne. Igaz csak két USB port van, ami kevés lesz, tehát USB hub is kellhet, valamint LAN sincs, így ahhoz is kell egy USB-LAN adapter.

fit-pc / intense-pc, bár valószínűleg találsz olcsóbb megoldást.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Hello,

 

Dell vagy Lenovo miniPC szerintem jó, esetleg HP, ezeket akár a TV hátuljára is felrakhatod, ha van annyi hely, és akkor nem gond a szellőzés. Vagy egy ilyesmi: Intel NUC 10i5FNHN (pl. alza-ban van), de ez nagyobb. Azért azt nézd meg, hogy a HDMI mekkora felbontást hogyan támogat, mert az intelest átfutottam, és úgy tűnik, hogy 4k-hoz már vmi komolyabb kábel kellene, vagy nézheted a 4k-s villódzást: 
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/195436/intel-core-i510210u-processor-6m-cache-up-to-4-20-ghz.html

Üdv.

Azért azt nézd meg, hogy a HDMI mekkora felbontást hogyan támogat, mert az intelest átfutottam, és úgy tűnik, hogy 4k-hoz már vmi komolyabb kábel kellene, vagy nézheted a 4k-s villódzást

Erre egy nagy plusz 1. Ugyanilyen proci van a laptopomban, én is majdnem megszívtam vele.

Vettem fasza 4K monitort nagy bőszen, hogy majd milyen szép sima fontok lesznek, csak úgy csúszik majd rajtuk a szemem. Aztán mikor megjött, először örömködtem, majd összedugdostam gyorsan, a monitor meg vibrált össze-vissza (na jó, igazából napi munka során csak az egér lagzott, de az rendesen, meg azért az alap UI-animációk sem voltak túl simák).

A fene majd megevett, hogy hogy lehetek olyan hülye, hogy nem olvasok előtte. :) (Franc gondolta volna, hogy 2020-as high-end laptopnál ez felmerül.) Szerencsére találtam hozzá megfelelő (USB-C/Thunderbolt to DisplayPort) kábelt, azóta sokkal vidámabb az életem. Ehhez persze kellett az is, hogy legyen TB a laptopon és DP a monitoron, meg nálam elég a kis távolság, de a lényeg, hogy megoldható, de főleg, hogy erre érdemes odafigyelni, mert a 4K még annyira nem alap, mint amennyire az ember azt gondolná.

A régebbi intel gpu-k nem tudtak hdmi 2.0-t, hanem csak 1.4-et. Talán pont a 10estől változott ez. Viszont vannak dp-hdmi 2.0 aktív átalakítók, amik a dp jelből tudnak rendes 4k60Hz -et, nem butított színkezeléssel. Van ami dp-ről, meg van hogy type-c dp alt módról hdmi 2.0-ra.

Viszont azt hiszem múltkor mutatott valaki olyan notit, amiben hiába volt újabb proci, valahogy a gyártónak sikerült visszabutítania, hogy max fullhd-t adjon ki hdmi-n. Azóta sem értem.

Nemrég kaptunk iskolai felhasználásra Lenovo V35s gépeket. AMD proci, SSD, VGA és HDMI kimenet, laptop táp, mini kivitel. Szerintem alkalmas lenne, könnyű, nem túl nagy és elég gyors.

Dell Latitude 5480, Arch Linux & Sway

Szerkesztve: 2021. 11. 09., k – 15:12

Mi ilyeneket hasznalunk vekony/vastag klienshez, TV moge, mindenhova (persze nem ugyanazzal a configgal)

 

https://www.shuttle.eu/en/

 

Asszem most ezt a generaciot:

 

https://www.shuttle.eu/en/products/slim/ds10u

 

Celeron-ok Citrix vekonykliensel futnak, atlag office hasznalatra i3 megy, picit komolyabbra (na nem CAD :) ) pedig i5. i7-et meg nem kellett venni. 

 

Sztm egy i3 meg belefer az arba is.

Lehet, hogy az intel NUC-ok jók, de nem tudom mennyire támogatottak Linuxalól az újak. Nekem a ThinkPad-em is full Inteles, azon minden megy de már öregecske, 3. generációs.

 

Nálunk a cégnél van Yeelink konferenciarendszer. Az is Intel NUC-os. Embedded windows van rajta. Gyárilag Teams és Skype for Business rendszereket ismert, de egy frissítéssel megjött rá a Cisco Jabber és mostanában a Zoom is. Sajnos a szerver beállításokkal szívunk erősen mert nem erre vagyunk berendezkedve és csak Skype for Businesst használunk.

Jó lenne valami működő SFB kliens linuxra (talán a Sky az, csak fizetős de meggondolandó) + valami használható kameraszett ami megy out of box. Egy kamera kellene, hangszóró és egy vagy több mikrofon. A problémát egyébként a vezérlésnél látom mert a távolról egerészős dolog sok embernek magas. Ezekhez a rendszerekhez gyárilag van (sőt, a Teams Rooms-hoz kötelező is!) érintőkijelző, ahonnan lehet kontrollálni a hívásokat, stb.

Lehetséhes, hogy az owncloud-nak van egy konferencia megoldása ami ingyenes, de nem sok infóm van róla, illetve hogy működőképesek-e még napjainkban az xmpp megoldások vagy van-e bármi olcsó ami linuxos és könnyedén hozzáérhető. Sajnos az a helyzet, hogy ezekbe a működésképtelen sz*rokba már annyi pénzt rálocsoltak, hogy már akkor se kellene semmi más ha teljesen ingyen lenne. Csak az a vicc, hogy a Microsoft certified rendszerek képtelenek működni full microsoft környezetben milliókért. Nagyon szigorú követelményei vannak, amiket szinte lehetetlen maradéktelenul teljesíteni. <- de legalább lehet rá hivatkozni, hogy mi megmondtuk, hogy úgy nem fog működni.

Igazából kéne valamit villantani ami működik, hogy elfelejtsék végre ezeket a drága sz@rokat. Tudom, hogy vannak olyan rendszerek mik ingyen vagy olcsóbban is működőképesek, hiszen pl. 1000+ ip telefont szolgálunk ki 2db full ingyenes FreePBX-el úgy, hogy van HA is. A vas is kevesebb volt darabonként 100.000 Ft-nál szóval lényegében apróbénzből felépítettük amikor volt rá időnk és most tök jól működik úgy, hogy még korántsem lett teljesen kimaxolva.

Valami hasonlót keresek videokonfra én is úgyhogy ezt követem :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Hat erre a Logitech Meetup kamerara igazabol egy szavam se lehet.

USB bedug es van kamerad, mikrofonod es hangszorod. Van taviranyitoja is (bluetoothos), es tudsz zoomolni es tudod mozgatni a kamerat. A taviranyitoval el tudsz menteni 2 poziciot + a home gomb. Szoval gombnyomasra odamozgatod a kamerat valakire es ra is zoomol. Es ez fuggetlen az operacios rendszertol.

Elvileg plusz mikrofont is radughatsz (van csatlakozoja, de meg nem vettem hozza mikrofont, lehet cska logitech mikrofont lehet radugni).

 

Csak qrva draga. De tenyleg. Egy webkameraert 300khuf eleg huzos. Dehat a business kategoria ne legyen olcso vegulis.

En hosszu tavon a telegramra teszem a voksom, remelem alulrol felzabaljak a tobbiek piacat.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ott a távirányító / állítható kamera miatt ilyen drága a cucc. Kisebb videókonf szobákba raktuk ezeket mikor még ilyenekkel foglalkoztam. Amúgy tényleg jó cuccok ezek a Logi (tech nélkül) videós kütyük. Ennek nagytestvére a Rally. Az abszolút felsőkategória pedig a Polycom Eagle Eye (IV vagy a dual-kamerás Director II). Cisco-nak meg vannak az Immersive Video Conf szobái a 100ezer dodó+ kategóriában. De az max. multik felsővezetői / katonai / országvezetői felhasználású kategória.

ha nem erdekelne a kinezet (azaz magamnak), fognek egy fenykepezot, hdmi kabellal es hdmi capture carddal nyomulnek.

Osszeraktam egy ilyet, teljesen jo volt, szebb a minosege, mint a logitech kameranak. De nem ment at a kinezet teszten, nem volt eleg "professzionalis".

Mikrofonnak vezeteknelkuli mikrofont hasznaltam, 2-ot. Egyikbe vezetekes mikrofont dugtam.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2021. 11. 09., k – 22:19

Bármely Lenovo Tiny PC okés, de erre a Cisconak van dedikált kamerája, fejegységgel egybeépítve. Rég tettem le ilyet, de határozottan rémlik valami. Talán a Zoom ami ellenőrzést igényel vele, de ennyi.

A teljes cucc vászonnal állvánnyal megvan 250 körül. Nézzek utána?

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ha engem kerdezel, nalam mar osszeallt. A kamerat mar megvettuk, csak a tinypc volt erdekes.

Ez az asus pn50 ryzen processzoros, elvileg 4*4k monitort ki tud hajtani, es 5-20W kozott fogyaszt.

 

De nagyonn koszonom a segitokeszsegedet.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....