Nem tervezett áramszünet elsődleges lakhelyemen ... rendszerességű probléma.

Címkék

Nem tervezett áramszünet itt = 10 percet meghaladó, a szolgáltató által előre nem jelzett szolgáltatói áramkimaradás. Nem ide tartozik:

  • valami levágta a biztosítékod
  • szomszéd lenyomta a villanyórád
  • neked felróható, elmaradt karbantartásból stb. fakadó hiba
  • tervezett, előre bejelentett karbantartást végzett a szolgáltató
  • az előre feltöltős (prepaid) villanyórád elfelejtetted feltölteni, lefogyott a keret
  • stb.

napi
1% (11 szavazat)
heti
1% (15 szavazat)
havi
9% (116 szavazat)
éves
36% (442 szavazat)
több éves
19% (231 szavazat)
olyan ritka, hogy nem is emlékszem
27% (336 szavazat)
még sosem tapasztaltam
6% (80 szavazat)
Egyéb, leírom.
0% (4 szavazat)
Összes szavazat: 1235

Hozzászólások

Előre nem jelzett, 10 percet meghaladó szinte soha nem volt. De sajnos a home-office világában attól még bőven probléma hogy 10 percnél rövidebb vagy előre bejelentett, úgyhogy éljen a szünetmentes.

 

Legalább dízelgenerátor nem szükséges otthonra.

nemtom melyik szolgáltató - de GSM tornyok alatt a konténerek 2 órát kell kibírnia, ha látszik hogy hosszabb lesz, akkor az ügyeletes magához vette uzsit, termoszba pumpálta a kávét és 2x20l benzint toyota hilux beröffentve ki a helyszínre. Ott be kellett szólni diszpécsernek táv működtetésű kinyit és kezdődhetett az "agregátorozás"..

For Whites Only meeting room!

Telekom és Telenor van közösen a tornyon, nem tudom ki üzemelteti, maga a torony a vízműveké.

Hát, ide nem jönnek ilyen uri dolgokkal ki. Mikor 5 napig volt áramszünet, 5 napig nem volt térerő. Ráadásul, csak a 4G van eleve leszünetmentesítve, a 2G mindig rögtön elmegy, ha elmegy az áram.

Nyilván sokkal fontosabb, hogy tapicskolóék mobilneten posztolhassák ki, hogy elment az áram, minthogy az esetlegesen nem VoLTE-képes tapicskoldájukkal fel tudják hívni a 112-t. Így csak a 4G-t szünetmentesítik, nem a 2G-t. Persze, aki lemarad, kimarad™. Tessék VoLTE-képes tapicskoldát venni.

Antennák és lte800 RRU-k lehetnek közösek, de gsm és a bbu-t kiszolgáló töltő/akku nem. Így erősen gyanús, hogy egyszerre lenne igaz a fenti állítás mindkét operátorra.

Ökölszabályként a gsm az alapszolgáltatás, így ha priorizálni kell a szolgáltatások között, akkor annak kellene fennmaradnia. Tippre ez egy share-elt lte800 only állomás ahol a két operátor közül a gsm-et adónak (ami egyben az előfizető szolgáltatóját is jelenti) szar az akkuja az állomáson. Más logikus variációt nem látok a fenti leírásra.

Amit biztosra veszek: ez nem egy tervezett állapot, hanem hiba.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

En nem tudom, hogy ki, hogy mikepp van megallapodva, ez csak a tapasztalat. Harom evvel ezelott a telekomnal tettem panaszt ezugyben, semmi elorelepes nem volt.

gondolom ennyi elofizetore ez van, a prioritas legalljan van a dolog. Abban amugy nem vagyok biztos, hogy a 2G ugyanarrol a toronyrol jon, van egy masik torony ahol telekom logos doboz van, az hamarabb ott volt.

Mivel vodafone alapbol nincs, csak par dombteton, ilyen aramszunetrs helyzetkor latszik, hogy nulla szolgaltato van, mert meg a segelyhivasos dolog sem megy.

Hajbinak szerintem a 3G sunset a legfőbb baja, csak belekever más dolgokat is :)
Szerintem még azzal sem lenne gond _önmagában_, de amíg a VoLTE támogatás chip és operátor szinten ennyire elválik egymástól, addig nem mondom, hogy teljesen alaptalan a problémája. De ez is a független készülék választást teszi kérdésessé és nem lefedettségi gondot okoz. Szerintem.
 

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Én károsultja leszek a történetnek mert van egy tartalék Nexus 5-öm, ami USA modell, és úgy emlékszem az itthoni 4G -t nem támogatja, csak a 3G -t. Vagyis nem lesz adatkapcsolata, csak WiFi-n. De igazából leszarom, mert közvetlenül nem érint és úgy gondolom idővel meg kell engednünk a régi technológiák kivezetését.

Például régen minden otthonban volt réz telefonkábel, most meg már csak ott van, ahol még nem szedték ki a szegély mögül. Pedig milyen jól működött! :)

Nagykovácsiban élek, itt kicsit túlnépesedtünk és szokott víz és áramellátási gond lenni. Hegy tetején élek, kicsit alacsonyabban, mint a víztározó. Ha van egy csőtörés amit hamar elhárítanak 2-3 óra, akkor pikk-pakk kiürül a tároló. Ekkor a hegyen nincs víz. Mivel emiatt pánikolnak az alul lakók, így a fogyasztásuk megnő, emiatt még később lesz a tározóban víz és ellátás a hegyen. 

lásd: https://hu.wikipedia.org/wiki/A_k%C3%B6zlegel%C5%91k_trag%C3%A9di%C3%A1…

Nalunk is evente tobbszor elofordul, hogy hosszabb ideig nincs viz, akkor lebattyogok a bojlerhez, elzarom a csapot a vizhalozat iranyaba es toltok magamnak a 200literjebol 2 vodorrel.

 

Fozni egyebkent se vezetekes vizbol fozunk, zuhanyzas helyett lehet mosdani is.

 

En nem latok itt problemat:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2021. 11. 06., szo – 12:42

Trey ezt csak miattam nyitottad? :) Amúgy ha a 10 perc kitételt nézzük akkor itt sincs hetente kétszer, a kritériumnak megfelelő évente max egyszer/kétszer van.

Ezekszerint amikor "morzéznak" azaz öt perc alatt háromszor megy el és jön vissza akkor az végülis nem áramszünet csak kimaradás/ingadozás/minőségi európai szintű áramszolgáltatás ? :D 

Megyei jogú város, belváros, kb 1x sem volt áramszünet az elmúlt 4 évben. 

Utoljára "az üljön át másik autóba" március 15-én volt....

Olyan 1-2 havonta van, hogy villan egyet a lámpa, a monitor újraindul, de a laptopot ez jellemzően annyira nem érdekli....

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Legutóbb a horvát földrengések idején, szülőfalumban mai napig felsővezetékes a hálózat, azt egy-egy nagyobb vihar el tudja vinni. pár óra alatt megoldják, de azért nem ismeretlen, és van hogy egy évben nincs, következő évben meg két vihar is kiüti a rendszert, mondjuk kidől egy oszlop vagy rádől egy fa a vezetékre.

Szerintetek elképzelhető itthon egy több napos/hetes áramszünet? Milyen következményei lennének? Tudná a lakosság nyugodtan kezelni?

És mekkora esélyt adtok egy 168 órás áramszünetre most?

amikor az a nagy esozes utani arviz volt 2013-ban BP-en, akkor a korut menten a blaha-rakoczi ter kornyeken egy hetig nem volt aram. sorban parkoltak a dizel generatorok a kis boltok, vendeglok elott... a pinceket teljesen elontotte a viz, es a trafok is a pincekben voltak... meg altalaban a tarsashazak erosaramu bejovo elosztoi/villanyorai is.

Attol fugg, hogy mekkora kiterjedesure gondolsz. Orszagos nem hiszem, helyi szinten, mondjuk azert mert egy kisebb telepules egyetlen betapja sulyosan karosodik, elofordulhat.

Szerintem a lakossag reakcioja is teljesen mas lenne a ket esetben. Ha felhivod az orszag masik vegen lako rokonod, es azt mondja, hogy itt sincs aram mar harom napja, akkor konnyebben vizionalsz vilagveget es kezded el felhalmazno a rotyipapirt. Raadasul a kicsi, helyi kimaradasok kezelhetok pl. generatorokkal, a fontosabb dolgokat, mint a vizellatas, az egeszsegugy, meg a rendvedelmi szervek viszont aligha lehetne orszagos szinten a szolgaltatasminoseg kozel erezhetetlen csokkenese mellett rovabb uzemeltetni.

Dél-Budán gyerekkoromban mindig volt áramszünet, ha fújt a szél (összefújta a távtartó nélküli, szigeteletlen légvezetéket), mára nagyon ritkán fordul elő, egy esetre viszont emlékszem, pár éve, mert az eltartott. Elment az áram, aztán pár másodpercre visszajött, ez 1-2-szer megismétlődött, majd nem jött vissza. Telefonban azt mondták, elromlott valami automata, cserélik, reggelre meglesz. A baj csak az, hogy ahogy lemerültek a környéken a riasztók központi egységében az akkuk, úgy szólaltak meg sorban a szirénák.

Vízhiány is régen sokszor volt, aztán, ahogy kiépült a környék, kicserélték a csöveket vastagabbra, újabbra (általában kicsivel az adott utca aszfaltozása után).

"elsődleges lakhelyemen"

De jól megy itt egyeseknek! :)

Szerkesztve: 2021. 11. 06., szo – 14:24

A nyáron volt egy 2-3 órás, az asszony már aggódott, hogy kifagy a mélyhűtő.

Olyan helyen nőttem fel, ahol ez áramszünet napi jelenség volt. Főleg a téli hónapokban volt szar dolog gyertyafénynél házi feladatot csinálni. A mostaniaknak fogalmuk sincs milyen áram, internet, gépkocsi. játékkonzol, stb. nélkül felnőni, az iskolában tanulás helyett, míg a fagy be nem állt mezei munkát végezni, tapsolni egy diktátornak.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

4 és fél év alatt egyszer volt, mikor bevezették az áramot a mellettünk levő újépítésűbe. de nem figyelhettek a terhelésre, mert rögtön kivágta a trafót az utcában.

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Tavaly - útéptés közben - a munkások kitépték a villanyórába futó vezetéket (földkábel). Ha nem lettünk volna itthon, szerintem simán elmentek volna úgy, hogy nem szólnak senkinek semmit.

Nem villany, de hasonló eset:

Nálunk a csatornázók először kivágták a telek szélén, (a mi területünkön) lévő akácfasort, amit szó nélkül elvittek, a gyökereket meg odarakták a kocsibejáróra. Utána elvágták a vizvezetéket és ami elmosta a lejtős, kavicsos kocsibejárót. Ezek után megint elvágták a vizet és a lépcsős gyalogos bejárót mosta el a víz valamint ezzel a (legnagyobb belvíz idején is száraz) pincénket barlangfürdővé változtatták. Persze mindez nem volt nekik elég, a ház másik oldalán ügyesen aláástak a gázbekötésnek, letépték a csövet bilincsekről és a cső a nyomáscsökkentővel majd egy méter ment lejjebb, a hosszabb, bevezető vízszintes szakasz meg görbült rendesen. Ugyanott belevágtak egy másik csőbe, ami egy régi, már nem használt cső volt.

Persze nem hagytuk szó nélkül egyiket sem, csak ez bosszantó.

Szerkesztve: 2021. 11. 06., szo – 17:55

Légvezetékek vannak, az évente 2-3 alkalommal van olyan időjárási helyzet, ami miatt pár órán át nincs szolgáltatás, ezen felül az utóbbi öt évben kétszer volt transzformátor probléma.

A vízzel akad probléma, évente több alkalommal is: https://drive.google.com/file/d/1TtkjnZd70lVWWwq57dgGBXZ2Skbndtfp/view?…

A vízmű szerint - idézem szó szerint: "a szolgáltatott ivóvíz kissé opálossá, zavarossá válhat, mely az egészségre nem ártalmas", a kép alapján mindenki döntse el maga, hogy mennyire fedi a valóságot.

Nem értem egyébként az áramszolgáltatót, miért ragaszkodnak annyira a légvezetékekhez. Minden más szolgáltató simán föld alá tudja rakni a közműveit. Ahogy változik a klíma, és egyre több erős viharra lehet számítani, hosszú távon is megérné a földkábel. Egyébként meg a jövő az áramról fog szólni, minden szinten, nagyon nem mindegy, hogy mennyire stabil az infrastruktúra.

Nem értem egyébként az áramszolgáltatót, miért ragaszkodnak annyira a légvezetékekhez. Minden más szolgáltató simán föld alá tudja rakni a közműveit.

Jóval olcsóbb, gondolom. Vizet és szennyvizet ugye nehéz oszlopon vinni, a többi errefelé meg oszlopon megy (telefon, internet, kábeltévé, villany).

Ahogy változik a klíma, és egyre több erős viharra lehet számítani, hosszú távon is megérné a földkábel. Egyébként meg a jövő az áramról fog szólni, minden szinten, nagyon nem mindegy, hogy mennyire stabil az infrastruktúra.

A rezsicsökkentett bevételből le kell még vonni a közművezetékadót, aztán a maradékból még ássák is el a vezetékeket? Kövek alatt élsz? :D

Máris eljutottunk a rezsicsökkentés egyik legnagyobb hátrányához, direkt nem akartam leírni, de én is így gondolom. A telefon, internet, kábeltv manapság legtöbb helyen 1 kábel, és az sem jó, hogy oszlopokon van vezetve. Az oszlopok millió kárt okoznak, amikor kidőlnek például, és a városképet is csúfítják, legyen ez az utolsó hátrányuk, de ez is az.

Én tavaly bővítettem delejt és idén cseréltem kétszer internet szolgáltatót, a villanyt földkábelben kértem, külön pluszban kellett ezért fizetnem, de van csövem az oszlopig, ahol be tudják hozni az internetet, de nem szerették a szerelők, pedig volt benne behúzó zsinór is, valahogy a légkábelre vannak ráállva.

Amikor nálam bekötötték a föld kábelt, akkor azt mondták 15m-ig ingyenes + megkérdezték lesz-e kábelTV/internet, mert egy úttal behúzzák mellé annak is a kábelt.

Több mint 15 méter, légkábellel viszont ingyen lett volna (az 30 méterig ingyen van). A második mondatrész esetén felmerül, hogy szabályos-e és biztonságos-e ugyanabban a csőben, de te tudod...

Tisztában vagyok vele, csak nem szeretem, mikor túlzóan sokat fizetek olyan dolgokért, amelyekért nem kellene. Pl most miért fizessek piaci árat a gázért, mikor eddig drágábban kaptam? (kb másfél évig) ? 

 

Erre van valami frappáns a baloldal tarsolyában, vagy csak a zöld környezetvédelem?

 

Egyébként a hálózatkarbantartást célszerű állami kézben tartani és nem elcsalni a karbantartástokat. 

 

Egyébként vicces nézni, hogy emberek kampányolnak a rezsiemelés mellett, mert a rezsiemelés az jó :D

Tisztában vagyok vele, csak nem szeretem, mikor túlzóan sokat fizetek olyan dolgokért, amelyekért nem kellene. Pl most miért fizessek piaci árat a gázért, mikor eddig drágábban kaptam? (kb másfél évig) ? 

Piaci árat fizetsz minden termék árában, amihez kell gáz, ezért kerülnek többe a dolgok.

Erre van valami frappáns a baloldal tarsolyában, vagy csak a zöld környezetvédelem?

A hatósági ár amúgy nem jobboldali dolog, hanem egzaktul baloldali.

Egyébként a hálózatkarbantartást célszerű állami kézben tartani és nem elcsalni a karbantartástokat. 

:D

Egyébként vicces nézni, hogy emberek kampányolnak a rezsiemelés mellett, mert a rezsiemelés az jó :D

Én jobboldaliként szeretnék piaci árakat fizetni, de a hozzád hasonló újkommunisták nem igazán szeretik a piaci viszonyokat.

"Én jobboldaliként szeretnék piaci árakat fizetni, de a hozzád hasonló újkommunisták nem igazán szeretik a piaci viszonyokat."

 

Nem akarok vitát generálni, csak pár gondolat ehhez a piaci ár/rezsicsöki témához. Az, hogy a rezsicsökkentés mire jó/nem jó, ezerféleképpen szokták megvitatni és az "úgyis a paraszt fizeti" konklúzióra szoktak jutni vele.

Van egy picit érdekesebb oldala a rezsicsöki témának, mégpedig az azóta történt közműtulajdon átrendeződése. Így már talán picit más a kép, lehet utánanézni.

Piaci ár. Én tényleg kíváncsi lennék rá, mikor volt a földön utoljára olyan, hogy az energiahordozók piaci ára valóban a piaci árat jelentette. Szerintem évtizedek óta semmi köze a piacnak az árhoz, mindenféle politikai, tőzsdei, és egyéb kavarások, hasraütések határozzák meg az árakat.

Talán pl. az üzemanyag "piaci ára" az USA-ban a legkevésbé torz, most néztem egy júliusi 7 éves csúcs árat, ami 85 cent/liter. Márciusban 250 Ft volt. (És ettől olcsóbb volt előtte.)

Ja, most azért drága az olaj, mert az OPEC csökkenti a kitermelést!!! Ilyen faszságokat szoktak kitalálni, vagy épp büntetik Iránt. 

Vagy a sokszáz százalékos európai piaci gázár emelkedés esete, amikor még a _régi_ piaci ár alatt kötött szerződést velünk a medve.

De elmondható ugyanez mindenre, a víztől az áramig, vicces volt a piaci árak változása a gengszterváltás idejében a vízre is. Ugyanonnan, ugyanazon a csövön a piaci ár felkúszott a világ faszára. :D

Kösz.

"De elmondható ugyanez mindenre, a víztől az áramig, vicces volt a piaci árak változása a gengszterváltás idejében a vízre is. Ugyanonnan, ugyanazon a csövön a piaci ár felkúszott a világ faszára. :D"

Vagy a távfűtésnél, amikor elkezdtek spórolni a felhasználók, akkor a fix részt emelték meg.

A piaci ár annál érvényesül, aminél vagy máshonnan vagy máskor vagy egyáltalán nem veszed meg a terméket. Piaci ára lehet egy okos telefonnak, mert lehet élni a régi telefonnal is, de azt nem tudod mondani, hogy bocs ennyiért kell a francnak a túlárazott áram/gáz/víz/csatorna vagy akár kábel TV is, ha csak egy szolgáltató van.

Usa áramellátása kezdve az erőművektől a vezetékekig mind magánkézben van. Persze jó ez így csak a profotmaximalizálás miatt karbantartásokra nem sokat költenek a magánvállalatok. 

 

Az árvíz idején, mikor 10.000 usd volt 1 kwh, az milyen piaci ár volt? Durva? Ilyen lenne itt is, majd spórolnál, mint USA, ahol a legmagasabb az 1 főre eső CO2 kibocsátás a világon.

Nálunk is megoldaná a rezsicsökkentés, hogy tisztább legyen a levegő, a kisebb fogyasztás miatt:

Több lesz az áramlopás

Rendszeres lesz a szeméttel fűtés

Keveset fogyasztó, környezetszennyező, 1000 éves import gázolajos kocsikkal fog mászkálni mindenki

Én már várom MZP vagdalkozásának mikor lesz vége. 

Szerinten az USA-ban a legviccessebb dolog a public safety power shutdown intezmenye, amikor a legnagyobb nyari kanikulaban 3 napra kikapcsoljak nalad az aramot, hogy nehogy erdotuzet okozzon a hozzad meno faoszlopra telepitett legvezetek. Halozatfejlesztes nincs, mert nem terulne meg, ha nem tetszik, vegyel akkumulatort meg generatort :)

De emlithetnem akar a tavaly teli tobb napos texasi aramszunetet is, amit talan 2011-ben mar egyszer megszivtak, jol fel is mertek es megjavasoltak, hogyan kellene kicsit idojarasallobba tenni az infrat, de aztan semmi nem valosult meg belole, mert tul sokba kerult volna, igy 2021-ben lett belole par szaz halaleset meg nehany szaz milliard USD anyagi kar.

Szerinted a gyárak valaha, olcsóbban fogják adni a termékeiket, mert az egyik alapanyag ára csökkent?

Aha, a faanyag például követte a tőzsdei árat a kiskereskedelemben. Ahogy a hőszigetelés ára is csökkent például.

Te láttad valaha, hogy egy áfacsökkentett termék tartósan olcsóbb marad, mint 2 hét?

Hogyne, amikor most 5 százalék lett például a házhozszállítás esetén az ÁFA, az látszott. Amikor van verseny a piacon, akkor ezek a dolgok megtörténnek, aki nem csökkenti az árakat, attól nem fognak venni, hanem a konkurenciánál.

A piac árazza be a dolgokat, nem MZP.

Pont ezt mondom, a piac árazza be a dolgokat, nem O1G.

1 szereplő nem piac, hanem monopólium. Ekkora országban nem lesz két vérremenő szolgáltató.

Na, ez lenne az állam dolga, hogy legyen. Az államot mi fogja motiválni arra, hogy minőségi szolgáltatást nyújtson? Az állam eladja Lölönek az erőművet, Lölö kiüríti a kasszát, aztán az állam visszavásárolja sokkal több pénzért, mint amennyiért eladta. Ez a realitás.

A kajacégek kiszállítási díjai mennyi volt előtte? Honnan tudod, hogy az éttermekről mennyit gombolnak még le.

Mondtam példákat, amelyek nem illenek a világképedbe, ezért ignorálod?

"Na, ez lenne az állam dolga, hogy legyen. Az államot mi fogja motiválni arra, hogy minőségi szolgáltatást nyújtson?"

A szavazók motiválják majd. 

" Az állam eladja Lölönek az erőművet, Lölö kiüríti a kasszát, aztán az állam visszavásárolja sokkal több pénzért, mint amennyiért eladta. Ez a realitás."

Mennyivel jobb, mikor az állam fillérekért gyárakat adott el haveroknak, mint Bige és társai. Vagy hogy bezárhassák, lásd libás Bajnai Gordon. Vagy külföldieknek, hogy bezárhassák, Danone.

 

"Mondtam példákat, amelyek nem illenek a világképedbe, ezért ignorálod?"

Mert a példád rossz. Nem áfacsökkenést reagálta le sem a faipari termékek, sem a hőszigetels ára, csak a csökkenő kereslet (meg a kivitel megnehezítése). 

A szavazók motiválják majd.

:D

Mennyivel jobb, mikor az állam fillérekért gyárakat adott el haveroknak, mint Bige és társai. Vagy hogy bezárhassák, lásd libás Bajnai Gordon. Vagy külföldieknek, hogy bezárhassák, Danone.

Az se jó, de ez nem indok arra, hogy Lölö közpénzszivattyúját támogassuk, a mátrai erőművet például nem felvirágoztatta, hanem konkrétan kiürítette.

Nem áfacsökkenést reagálta le sem a faipari termékek, sem a hőszigetels ára, csak a csökkenő kereslet (meg a kivitel megnehezítése). 

A házhozszállítás viszont ÁFA csökkenés volt, remek példa, csak nem illik a koncepciódba. A faipari termékek és hőszigetelés esetén meg akkora súlya van a magyarországi kormánynak, hogy a világpiaci árat is befolyásolják. Ja, nem, csak tájékozatlan vagy, lásd éves piaci ára a faanyagnak: https://www.nasdaq.com/market-activity/commodities/lbs

Te folyamatosan mellé beszélsz, mondjuk ez a támogatott oldalra is egy meglehetősen jellemző dolog.

 

"Szerinted a gyárak valaha, olcsóbban fogják adni a termékeiket, mert az egyik alapanyag ára csökkent?"

 

Aha, a faanyag például követte a tőzsdei árat a kiskereskedelemben. Ahogy a hőszigetelés ára is csökkent például.

 

Igaz-igaz, de semmi köze egymáshoz. 

 

"Te láttad valaha, hogy egy áfacsökkentett termék tartósan olcsóbb marad, mint 2 hét?"

 

"Hogyne, amikor most 5 százalék lett például a házhozszállítás esetén az ÁFA, az látszott. Amikor van verseny a piacon, akkor ezek a dolgok megtörténnek, aki nem csökkenti az árakat, attól nem fognak venni, hanem a konkurenciánál."

Sem a wolt-on, sem a foodpandán nem láttam semekkora árkorrekciót. Max ideiglenesen. Most 450, 250, ingyenes sávok vannak. Az ételek ára sem változott, ugyanannyi ha ott eszed, mint elviszed. 

 

"

1 szereplő nem piac, hanem monopólium. Ekkora országban nem lesz két vérremenő szolgáltató.

Na, ez lenne az állam dolga, hogy legyen. Az államot mi fogja motiválni arra, hogy minőségi szolgáltatást nyújtson? Az állam eladja Lölönek az erőművet, Lölö kiüríti a kasszát, aztán az állam visszavásárolja sokkal több pénzért, mint amennyiért eladta. Ez a realitás."

Hogyan fog az állam, egy ekkora méretű országba többszereplős közműcégeket hozni, piaci alapon, de úgy, hogy extrém esetben pl ne számlázzon 1-2 millió forint/KWh-s számlákat? Hogyan ez az állam feladata? A közmű mindig az állam feladata volt, mert veszteséges (Lásd USA, japán)

 

"Mondtam példákat, amelyek nem illenek a világképedbe, ezért ignorálod?" Mármint az áfacsökkenés a fára, meg egyebekre, ahol nem volt sem áfacsökkenés, sem a termék árába nem lett olcsóbb sem a favágás díja, sem a hőszigetelés előállítási díjja. Megint mellébeszélsz Frankón.

 

"A házhozszállítás viszont ÁFA csökkenés volt, remek példa, csak nem illik a koncepciódba."

Egy fecskével csinálj nyarat úgy, hogy én nem realizáltam a csökkenést. De hajrá, irogasd a nem illik a koncepciódba az az egy dolog, ami nem is létezik (áfacsökkenés miatt olcsóbb kaja házhozszállítás)

 

"A faipari termékek és hőszigetelés esetén meg akkora súlya van a magyarországi kormánynak, hogy a világpiaci árat is befolyásolják. Ja, nem, csak tájékozatlan vagy, lásd éves piaci ára a faanyagnak: https://www.nasdaq.com/market-activity/commodities/lbs"

 

Gyá, valaminek a felvásárlása megszűnt, és a fa már nem hiánycikk. Ennyi történt. (ennek ellenére még mindig elég drága a faanyag)

 

tessék, szeptemberi, hogy még az egekben a fa ára: Tényleg rendet tett az építőanyagpiacon a kormány? | G7 - Gazdasági sztorik érthetően

 

Népszava | AdBlue és ingatlan is lesz a Black Friday-n (nepszava.hu)

Nem kell semmit, menj vissza a facebookra politikai tartalmakat osztani az ismerőseidnek és azt gondolni, hogy mindaz, amit megosztasz az úgy igaz, ahogy van :D

A rezsiemelés jó dolog, mert vesenyeznek majd egymással a közművek, ha pl a gáz drágább, akkor a kázkazán helyett elektromoskazánt vesze, ha drága az áram, akkor mikrohullámú sütő helyett majd több vizet használsz, mert van alternativája. Persze, lehet kevesebbet mosni, vagy a gyerekek majd nem fürdenek, hogy neked jó érzésed legyen, hogy te mindent megtettél. Lehet követni a fősodratút, de ami 6 éve kibaszott nagy emberiség elleni tett volt, hogy határkerítést emeltünk, és az osztrákok autókkal vitték az illegális bevándorlókat a határra, az jó volt. Jelenleg, a beillesztkedni képtelen illegális bevándorlókat nem tudják hazaküldeni, most újakat nem akarnak befogadni. Jó lenne ott nálunk, vagy a lengyeleknél, litvánoknál, de luxemburg határát nagyon kevés migráns ostromolja.

 

A jelenlegi közműkérdésnél lehet, hogy a gyáraknak drágább a gáz és az áram, de: 

- általánosságban elmondható, hogy a gyárakban található gépek nem kimondottan környezetbarát, nem kimondottan takarékos gépek, hanem általában energiapazarló berendezések.

- Amiatt, hogy a gyárak energiapazarló tevékenysége kifizetődő lehessen, tegyük olcsóbbá a gyárak számára a gázt és az áramot, cserébe majd olcsóbbak lesznek a terméke.

- a bolond magyar belemegy, eltörlik a rezsicsökkentést, mert az ATV-n mondták, meg rájövünk, hogy akkor a hálózatot nem tartják karban (mert ugye ez a gáznál havi 1000 forint mérőnként, és a villamos árában is benne van a hálózatkarbantartási díj, de a vízében is!!!!) megemelik piszkosul a lakossági gáz-villany-víz-internet-szemétszállítás árát, de a piaci termékek ára nem lesz olcsóbb. Hiszen azt meg a piac határozza meg, szóval ha csökken az energiahordozók ára, nő a cég profitja. Gratulálok!

 

- ekkor feleszmélünk, hogy dejó, fizethetünk százezreket a havi rezsiért, csak mert elmondhassuk, hogy így leszünk környezetbarátak! És majd fürdünk kevesebbet, majd minden másnap pancsiznak a gyerekek, majd majd egymás után szarunk, hogy csak 1x húzzuk le a wc-t. De maradhat úgy is. Inkább egy kis büdös, minthogy Bigének kevesebb legyen a profitja. 

 

Hogy miért nem tudsz reagálni? Mert a szemináriumon ezt nem mondták el neked, mit kell tenni, ha valaki nem annyira barom, hogy benyelje a komcsi propagandát. 

Csak kerdezem, hogy miert mosod ossze az ipari termelesben elhasznalt energia arat a haztartasokban elhasznalt energia araval? Tisztaban vagy vele, hogy a kozuletek nem a rezsicsokkentett arakat fizetik?

Az a baj, hogy te nem erted, hogy ezeknek a szolgaltatasoknak a hatosagi arazasa csak addig mukodik, amig nem kezdesz a szolgaltatonak netto veszteseget termelni, mert mondjum a kozelgo orszaggyulesi valasztasok miatt politikai okokbol nem engedi a kormany, hogy arat emeljen. Az utana kovetkezo lehetosegek mindegyike csodas:

1.) Az adodbol odateszik a kulonbozetet, tehat rejtve kifizetted. Ennek legalabb annyi elonye van, hogy a leginkabb kiszolgaltatott szegeny reteg meg van kicsit tamogatva.

2.) Nemzeti lesz a kozmu. Goto 1.

3.) Az lesz, mint Kinaban szeptemberben, ahol a magas szenarak es a hatosagi villanyar miatt az eromuvek veszteseget termeltek, ezert ilyen-olyan indokokkal (halaszthatatlan karbantartas, muszaki hiba, stb...) leallitottak oket a tulajdonosok. Ezert tobb tartomanyban is fel kellett fuggeszteni az ipari tevekenyseget, de a vegere mar igy sem tudtak ellatni meg a lakossagot sem, az egesz orszagban sokszor hosszu, egybefuggo aramszunetek voltak.

Koszonom, de inkabb fizetnek tobbet. En azt sem banom, ha marad a hatosagi arazas, de a mostaninal joval rugalmasabbnak kellene lennie.

Egyebkent lehet, hogy ez szamodra sokkolo, de ha tenyleg kornyezetbarat akarsz lenni, akkor kevesebb eroforrast kell elhasznalnod. Mivel elobb-utobb mindenki elkolti a penzet, ez csak ugy fog megvalosulni, ha kevesebbet kapsz beloluk erte.

Amiatt, hogy a gyárak energiapazarló tevékenysége kifizetődő lehessen, tegyük olcsóbbá a gyárak számára a gázt és az áramot, cserébe majd olcsóbbak lesznek a terméke.

Lehet, hogy most kurvára meglepőt fogok mondani, de csak a lakosságra igaz a rezsicsökkentés, a gyárak a piaci áron kapják a gázt, többek között ezért álltak már le a gázigényes ipari ágazatok jelentős része, mert egyszerűen nem éri meg termelni.

Azért magas az infláció, mert a pék nem rezsicsökkentett áron kapja a gázt, amivel a kenyeret süti, hanem piaci áron, amit megfejel a szolgáltató azzal a veszteséggel, amit a lakossági piacon a rezsicsökkentés okoz. Ezért a nép többek között a kenyér árában fizeti meg azt, amennyivel kevesebb van a számláján. Csak az átlag nép pont olyan hülye, mint te, nem tűnik neki ez fel.

Szóval újra: mindent a lakosság fizet végül.

benyelje a komcsi propagandát

Mester, a rezsicsökkentés, a hatósági árak és társai szélsőbaloldali gazdaságpolitika. És te mondod, hogy aki nem így gondolja, az komcsi? Szerinted mikor jönnek az ötéves tervek? :D

"veszteséggel, amit a lakossági piacon a rezsicsökkentés okoz"

1.)  a hálózat használata az nem rezsicsökkentett vagyis cégek is és magán személyek is egyforma díj ellenében veszik igénybe, ezért az hamis állítás, hogy nem jut pénz a hálózat karbantartására, üzemeltetésre.

Egy kamionost mit érdekli, hogy akciós banánt visz a Lidl-be vagy teljes árut a fuvardíj egyforma.

2.) Rezsicsökkentett ár veszteséget termel ? Vagy nem hoz akkora bevételt - ez a kettő nem ugyanaz.

A kormány 10-15évre letárgyalja az oroszokkal a gáz árát villany esetében meg nagyrészt állami tulajdonú erőmű termeli meg az áramot - vagy Paks Atomerőmű nyrt lett ? lehet részvényt venni ??

For Whites Only meeting room!

a hálózat használata az nem rezsicsökkentett vagyis cégek is és magán személyek is egyforma díj ellenében veszik igénybe, ezért az hamis állítás, hogy nem jut pénz a hálózat karbantartására, üzemeltetésre

Egyrészt a teljes rezsicsökkentést nem tudja átterhelni, másrészt mégis minek tartsa karban, ha bármikor jön Pénztáros Lőrinc és megveszi nyomott áron? Lásd például Mátrai erőmű vagy a tisztántúli áramszolgáltatás.

Rezsicsökkentett ár veszteséget termel ? Vagy nem hoz akkora bevételt - ez a kettő nem ugyanaz.

Hát, amikor 100 köbméter gáz (~1 MWh) 80-120 euró (~30-40 ezer forint) vagyis egy köbméter gáz 300-400 forint jelenleg a világpiacon, akkor ~100 forintért adni eléggé veszteséges dolognak tűnik, de érdekel a matematikád. Ugye az ipar piaci árat fizet, le is álltak a magyarországi műtrágya gyárak többek között, mert veszteséggel lehetne csak termelni.

A kormány 10-15évre letárgyalja az oroszokkal a gáz árát villany esetében meg nagyrészt állami tulajdonú erőmű termeli meg az áramot - vagy Paks Atomerőmű nyrt lett ? lehet részvényt venni ??

Mondd kérlek, mennyi a gáz ára, amit a kormány letárgyalt? Te tudod? Vagy csak elhiszed, hogy "olcsó"? Mert amikor eladják, akkor valahogy hirtelen nagykereskedelmi ár lesz belőle, kérdezz meg egy péket, hogy mennyiért kapja a gázt mostanában, lehet, hogy meg fogsz lepődni. Várj, segítek, jelenleg ~260 forint köbmétere, egy hónapja ~350 forint volt, ha nem lakossági ügyfél vagy. A pék ezt beleteszi a kenyér árába, ezért van infláció és az infláció miatt ezért kellene kamatemelés és a kamatemelés elmaradása miatt ezért van csúcson a HUF/EUR árfolyam, ami miatt csúcson van a benzin, amit most a benzinkutak kurva nagy örömére hatósági áraznak, hogy majd a cégek lenyelik.

Hálózatfejlesztés? Lenne nálunk fele olyan fejlett a hálózat, örülnénk, mint majom a farkának.

Itthon a 16A a tipikus, 32 nem gyakori. A magasabb bekörés meg ritka. Usában már akkor 30-60A bekötések voltak (60-as évek), amikor itt vidéken még nem volt vezetékes áram. Manapság családi házakba 200A sem ritka. Ja és a split-phase miatt 200A 240V mellett értendő. 11kV vezetékek mennek az utcákon és  házanként van egy-egy kis trafó. Szóval egészen más szinten nyomorognak, mint mi. 
https://www.verobeachelectrical.com/2017/07/08/purpose-and-history-of-e…
 

A vezetők jól látom, hogy 1,5 felett nem is nagyon vannak? 15-30 A 120/240 V esetén igy kialakitva a faházakban?

A linkelt cikkben szereplő képeken látható vezetékezes alapján itt bármilyen villanyszerelo már a sitten rohadna. Ahogy néztem, ez a troger munka arrafelé általános.

Magam részéről szívesebben nyomorgok igy itthon ha ott ez jelenti a villanyszerelést. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

15A-re a 14awg vezetekeket lehet biztositani naluk, az kb. 2mm^2. Ertelemszeruen az arammal no a keresztmetszet is, 20A-hez 12awg, 32-hoz 10awg, stb...

Nekem sokkal furcsabb, hogy a vedovezetorol sok helyen lesporoljak a szigetelest, meg hogy a fi rele a konnektorokban van. Meg a dugalj-dugvilla paros horror kialakitasa.

Engem a mindenfajta vedocsovezes nelkuli vezetekezes dobbent meg, legalabbis ha igaz az, amit a kulonfele hazepitos dokurealitykben latni.
Nincs tehermentesites, a drywall kellos kozepen log ossze vissza minden, mintegy onhordo uzemben, gyakorlatilag behatarolhatatlan, hogy konkretan hol is fut vezetek.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Azért azt a drywallt egy elég sűrű faszerkezetre (60cm körüli osztással) szerelik, abba furkálnak lyukakat, amin keresztül van cibálva a kábel, így 60 centinként alá van támasztva. A függőleges szakaszokon, illetve a szerelvény- és kötődobozok előtt pedig rögzíteni kell, a NEC-ben még a rögzítési pont távolsága is meg van határozva. Gondolom, hogy a vezetési magasság is előírt. A kábel kettős szigetelésű, a további mechanikai védelmet meg biztosítja, hogy falon belül vagy. Az, hogy itthon be van még téve egy műanyag csőbe nem sokat számít, azt ugyanúgy lazán keresztül lehet fúrni. Szóval szerintem nem annyira szar az, mint amennyire elsőre annak látszik.

Ezt szoktam linkelni. Teljesen átgondoltnak tűnik. És világosan elmondja milyen az ottani rendszer

https://www.youtube.com/watch?v=jMmUoZh3Hq4

Amúgy érdekes lenne statisztikát látni, hogy a kókány amcsi dugó és a lazább szabályú vezetékezés ellenére van-e több súlyos balesetük.
Ja és a cikk az történelmileg mutatja be, szóval ne az első pár 90 és 60 éves dobozokból indulj ki.

Kérni lehet, de valsz sok helyen drága lenne a transzformátort és az egész utca vezetékezését cseréltetni. Persze, hogy nincsen ingyen. Itthon sincsen semmi ingyen.

Néztem légkondiból a közepes már 20A biztosítékot kért az útmutató szerint.
Ha megy pár elektromos berendezés itthon, akkor simán le turom verni a 16A-t. Elég az, hogy megy a mosógép, közben az elektromos vízmelegítős mosogatót használom, valamit a konyhában a mikróban valamit melegítek. És akkor bekapcsol a hűtő... összeadtam, tényleg elérhetik ezek együtt a 16A-t. És akkor még nincs is semmi kényelmibb eszköz vagy nagyobb fogyasztó. 2kW már 8A, nagyon gyorsan összejöhet pár eszköz egyidejű használatával sok. Sima háztartási eszközökből is megvan és elég szar, ha felváltva lehet hajat szárítani, kaját melegíteni, mosogatni. Elektromos tűzhely és egyebek sem űrtechnika.

Szal ja, 3x25-tel már el lehet lenni, ha van. De az már 1930 körül megvolt az usában. Különben hogyan tudnának annyi energiát elfogyasztani.

Szerintem ha van lathato igeny, bovit transzformatort is a szolgaltato. Az amperenkenti kb. 4000 Ft-ot tobbek kozott ezert fizeted.

Egyebkent a terheleseket szet kell rakni a fazisok kozott (nalam pont a hajszarito+mikro-vizforralo-kenyerpirito miatt szandekosan ugy van, hogy a furdo es a konyha kulon fazis). A megszakito meg nem ugy mukodik, hogy abban pillanatban, ahogy atlepted a nevleges aramat leold, van neki egy kioldasi karakterisztikaja. Ha 3-5 percre beraksz valamit a mikroba, azt valoszinuleg meg ki fogja birni zulterhelt allapotban is. Pl. kiprobaltam, a 25A-es kismegszakitorol 30 percen keresztul lehet 30A-t venni.

Kismegszakítónál 2 féle túllépés létezhet: van pillanatnyi túláram tolerancia, és van egy hosszabb időre (10-20-30 perc) túlléphető korlát is. Első esetben a rövidzárlat v. óriási lökésszerű túrterhelés miatt old le a bekövetkezés pillanatában látványosan. A második esetben meg a csak kevés mértékben túllépés miatt látszólag ok nélkül, amikor már hosszú ideje be van kapcsolva az ami a túlterhelést okozza. Ezért nem olyan látványosan köthető a konkrét eszköz bekapcsolásához, mint az 1. esetben.

Kismegszakítónál 2 féle túllépés létezhet: van pillanatnyi túláram tolerancia, és van egy hosszabb időre (10-20-30 perc) túlléphető korlát is.

Ennél kicsit komplexebb. Egy B16 kismegszakító névleges árama 16A, a kismegszakító 80 ampernél nagyobb terhelésre azonnal le kell oldjon. Ennél kisebb terhelésre pedig egy exponenciális görbe szerint old le, 10-20-30 percig nem léphető túl a korlát, kétszeres áramra - 32A terhelésre - ~30 másodperc után leold, ha meleg helyen van, akkor van arra is esély, hogy a névleges 16 amperre leold egy óra után.

Bővebben ábrákon: https://lumenet.hu/img/555/GW91550_altpic_3/Gewiss_C_32A_ketpolusu_kism…

Mert már ott van. Onnan a földbe rakni pénzbe kerül. Itt (megyeszékhely) 2-3 éve felújítottak egy utcát a közelben, teljesen felásták, új csatorna, szélesebb út kerékpársávval, mindkét oldalt új járda. Megfelelő alkalom lett volna a vetetékek elrejtésére, de még csak az oszlopokat sem rakták arrébb 50cm-t, hogy ne az új járda közepén legyen, mert nem fizette ki nekik senki.

Természetesen a szolgáltató. Én a szolgáltatásért fizetek, nem a megfelelő infrastruktúra kiépítéséért. Az utakat sem én finanszírozom, de adózok minden méter után, amit megteszek: súlyadó, sztrádadíj. Jogosan várhatom el, hogy az utakon ne törjön ki az autóm kereke. Persze az útjaink is hasonlók mint az elektromos hálózatunk.

Csak azért nem fújjogok a rezsicsökkentésre, mert tudom, ha kétszer ennyibe kerülne minden, akkor sem lenne semmivel sem jobb a szolgáltatás.

Természetesen a szolgáltató.

Mindent a lakosság fizet végül.

Csak azért nem fújjogok a rezsicsökkentésre, mert tudom, ha kétszer ennyibe kerülne minden, akkor sem lenne semmivel sem jobb a szolgáltatás.

Lehet, hogy az államnak nem hatósági árakat kellene előírnia, hanem olyan körülményeket, amelyek versenyhelyzetet eredményeznek a szolgáltatók között. Egy felosztott piacon a területi koncesszió nem verseny.

Ez kemény. Apósoméknál az "EU-s" felújítás után lett zavaros és büdös a víz, pedig saját kútja van a falunak. De mondjuk ilyen színe azért nincs, de a szag annyira gáz, hogy zuhanyozni sem üdítő érzés benne  :(

Valamit a fertőtlenítésen módosítottak, és 4-5 éve b*sznak megoldani, a hálózati nyomást dettó, pedig alföld és van hidroglóbusz is.

A villany rendszeresen elmegy és sajnos amikor visszajön, akkor "morzézik".

Rezsiár ide vagy oda, sajnos nekem az a tapasztalatom, hogy az opex-re sosem jut. Előbb jut osztalékra/prémiumra/arculatra/stb, mint tmk-ra :( Iparágtól függetlenül.

Igazából a fejlesztési ciklusok szolgálhatnak valamelyest a kapacitás bővítésre illetve átszervezésre, de a saving miatt sosem jut elég rájuk. 

Abban egyetértek veled, hogy a végén úgyis a fogyasztó fizet, ebben a kontextusban általában közvetlenül a cégek, közvetetten meg a cégek fogyasztói. De az infra amortizációját a lakosság közvetlenül is megérzi, csak egyelőre a holnap kenyerét majszoljuk és az nem most fáj (még).

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Szerkesztve: 2021. 11. 06., szo – 18:00

Vicces, mert tíz percnél rövidebb, be nem jelentett áramszünet idén már legalább kétszer volt. (Bp.) Egyszer napközben, mikor "otthonirodából" dolgoztam, egyszer meg este. Szinte másodpercre pontosan akkor lett sötét, amikor zuhanyzás végén elzártam a vizet. (Még jó, hogy a "helyismeretemnek" köszönhetően majdnem vakon is meg tudtam törülközni. :D)

Szinte soha nem történik ilyen, ahol most élek (UK), vagyis olyan ritkán, hogy több évente előjön talán egyszer, hogy pár másodpercre nincs áram. De előtte pár éve még magyarban laktam egy olyan kicsi alföldi faluban, ahol naponta akár többször is előjött. Kicsit bosszantó volt, mert akkor még nagy tételben torrenteket seedeltem, külső HDD-ről, és mivel laptopról futott, azt nem érintette, de az áramszünet alávágott a fájlrendszernek, torrent resume data-nak. Végül a btrfs-re átállás megoldotta, az volt annyira redundáns, hogy ha hirtelen, lecsatolás nélküli leállásból is jött fel a rendszer, akkor a fsck nem talált rajta konzisztenciahibákat, és a torrent resume data se sérült. Persze, akinek fontos az ilyesmi, az inkább szünetmentes szerveren űzze az ipart.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Idén egy volt, gyertyafényes vacsoránk lett, szép volt.

Évszakonként, azaz kb. 3 havonta, egyszer elő szokott fordulni.

A kérdés nem aktuális. Egy masszív napvihar után pár évvel érdemes a túlélőket megkérdezni.

Evi problemat irtam. Itt (UK) viszonylag ritka, az eves adag is nemreg megvolt egy 15 masodperces kimaradas kepeben.

Úgy emlékszem, kb. 6 éve volt egy áramszünet.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az szamit, hogy egy eger szetragta a bejovo drot?

Amugy sok eve 0, pedig epp atkabelezik a fel varost.

BP-től 30km-re város, 2-3 havonta vannak ilyen 5-10 perces lehalások, idén még nyár végén volt olyan hogy 2 órán át se kép se hang.

Általában sosincs baj az árammal, de minden évben van olyan, hogy 1-2 hétig hosszabb-rövidebb áramszünetek vannak napjában többször is, 1-2s - 10 perc ideig.

8-10 évente pedig van olyan vihar, hogy 1-2 napra is megszűnik az áram, és pár napig utána is csak 1 fázis van.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Ez elég rosszul hangzik. Lényegében asztali gép meg házi szerver így bukó, hogy akármikor kimehet alóla az áram, de hálózati eszközöknek is nuku. Professzionális szerver szünetmentessel, meg laptop oké, generátorral akár más is. Az az 1-2 napos áramszünet se valami bizalomgerjesztő, értem, hogy 8-10 évente van csak, de én akkor sem tartom megengedhetőnek, hogy kiessen az áramellátás ilyen hosszú időre, hacsak nem valami földrengés vagy hurrikánzóna közepén lévő helyről van szó, vagy cunami sújtotta terület.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 11. 15., h – 11:03

Budapest 3. kerület az elmúlt 1 évben 3 hosszabb áramszünet volt. 0.5, 3, 8 órás. Ezek egymást követő héten voltak, este 8-9 körül kezdődően. Állítólag egy gerinc vezetéket cserélgettek rendszeresen.
Előtte nagyjából évente volt 1 rövid, 15 perces éjjel.
ELMŰ-s tanárom szerint a budapesti földkábelek nagyon gyatra állapotban vannak. Iszonyat régiek és a javításuk nehéz, teljes cseréjük kizárt, lévén totál beton minden. Több rétegben keresztül-kasul mennek, mint egy sok szintes metró hálózat.

Alföldi településen időszakosan hetente, akár naponta több alkalommal van pár másodperces kimaradás. A készülékek elég rosszul tolerálják a faluban lakók beszámolói alapján. Nálunk nincs gond, igaz 10 éve lépcsőzetes túlfesz védelem van. Azóta, hogy egy másodlagos villámhatás miatt kiment tönkrement a komplett PC, APC szünetmentes, router.

Optikai net van, a modem, router, NAS alatt 12V-os UPS van. Nagyon bevált.

Sajnos akku feszt, ezért az arra érzékeny cuccoknál (pl NAS), utána van kötve egy makrai fele dc-dc step-up-down konverter, ami kb 9-18V bemeno feszre stabil 12V-t ad. Így ha 12V alá merül az akku, még akkor is mehet a NAS. A MikroTik közvetlen kapja, kb 9V a legalsó határa. Azzal mérem az akku feszültséget, és 11.5V-nal belép a NAS-ra, hogy leállítsa. 13V körül meg wake on LAN-n bekapcsolja.

Az UPS 10.5V-nál lekapcsolja önmagát.