"Say hi to Linux on the M1 Pro"

Címkék

Hector Martin, az Asahi Linux (projekt, aminek célja a Linux portolása az Apple M1 chipjére) vezetője újabb fotóval örvendeztette meg feliratkozóit.

Hozzászólások

Riszpekt meg minden, de amíg az A$p$p$l$e$ (a régi m$ mintájára, ugye) nem engedi, úgysem lesz jó. Az SSD-hez nem férhet hozzá, vagy mi, már nem emlékszem, azt meg nem tudom meg lehet-e oldani.

Nem kötelező ilyet venni, akinek linux élmény kell vegyen mást, akinek M1 élmény, az használja az ő rendszerüket. 

Igen, itt azt kell észrevenni, hogy ez nem technikai akadály, meg nem linuxos fejlesztői inkompetencia, hanem az Apple gördít lépten-nyomon eléjük akadályt, proprietary, nem dokumentált hardver, lezárt bootloader, stb.. Mivel azt akarják, hogy a saját spéci hardverükön az ő elit OS-üket használja a user, és nem ilyen holmi Linux, Windows, egyéb népnyomort használjon. Persze, menni fog rajta idővel a Linux, majd kihekkelik, rájönnek a módjára, implementálják a drivereket, kérdés az mikor lesz, hány év késés. Már most egy éves hardver, lehet lesz 2-3 éves is, mire ténylegesen használható Linux lesz rá.

Ugyanez volt játékoknál is. Nem az, hogy a Linux ne tudná technikailag megoldani, de a játékkiadók eddig szándékosan arra mentek a speciális launchereikkel, meg DRM védelmeikkel, anticheatjeikkel, hogy csak Windowson tudjon az ember játszani.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

az Apple gördít lépten-nyomon eléjük akadályt, proprietary, nem dokumentált hardver, lezárt bootloader, stb.

Legalább a fenti tweetet nyitottad volna meg, akkor talán belebotlasz ebbe is:

Apple explicitly added bootloader features to make it possible to boot third-party operating systems.

Igazatok van, az Apple itt a jó fiú, a bootloader kivételesen nincs lezárva, de az úgy el van intézve, hogy zárt hardver, zárt driverek miatt értelmes desktop OS-t ne tudják futtatni rajta. Dicsérjük is meg őket gyorsan.

Itt egyébként nem az Apple-t akarom ekézni, mert nem az ő hibájuk. Ez a felhasználók hibája, hogy a zárt terméket megveszik és hagyják magukat szopatni, pénzzel hálálják meg a korlátozásokat, ezzel pedig bátorítják a gyártókat. Az ilyen termékeket élből meg se kéne venni. Nem csak az Apple-re vonatkozik, én pl. Windows only hardvert se veszek, meg pl. a nem Windows onlyban is kerülöm, amihez pl. nincsen normális nyílt linuxos driver. NV fanok is ezt nem értik, hogy hiába tud az NV kártya DSLR-t meg Ray-Tracinget, meg mit tudom én mennyivel több fps-t, és mennyivel kedvezőbb a fogyasztása, nem érdekel, míg a driverek, meg a driverek támogatási ideje az AMD mellett szól, azt fogom venni.

De ugyanez Windowsnál is, a MS-tól megveszik, meghálálva, hogy telemetria, kötelezően tolt frissítés, Candy Crush, reklámok, minden szemét bele van nyomva, online fiókkényszer, online adatgyűjtés, és még rá most Win11-gyel a pofátlan mesterséges elavultatás, de azért használják a kedves userek, mert ez kell. A MS-ot meg is értem, ők joggal mondják, hogy ez mind irreleváns, hiszen így is veszik a terméket.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez a felhasználók hibája, hogy a zárt terméket megveszik és hagyják magukat szopatni, pénzzel hálálják meg a korlátozásokat

ja! szóval nincs olyan scenario, hogy egy ember csak macost akar futtatni(érdekes, te meg csak linuxot:D) , mindenki hangosan zúgó gépeken akar linuxozni, vagy vizhuteses pcn!

A legtöbb emberé pontosan az általad vázolt scenárió, de pl én tervezek mostanában macbook air-t venni és örülnék neki hogy ha kiesett a támogatási szakaszból akkor tudjak rajta futtatni egy up2date ubuntut mondjuk.

Szóval én üdvözlöm a projektet, mire kifut majd a leendő gépem macos támogatása addigra már egészen biztosan használható lesz más OS is.

"Ez a felhasználók hibája, hogy a zárt terméket megveszik és hagyják magukat szopatni, pénzzel hálálják meg a korlátozásokat..."

Ez a részigazságok egészen érdekes keveredése. :-)

A felhasználók többsége ténylegesen csak felhasználó, ami azt jelenti, hogy nemcsak hogy semmit nem tud az operációs rendszer működéséről, driverekről, zártságról, támogatási ciklusról meg miegyébről, amit itt felsoroltál, hanem nem is érdekli, és lássuk be, ez így van jól. Neki a számítógép jó közelítéssel háztartási eszköz, pont mint a mosógép, amiről élből elfogadja, hogy mosni lehet vele, és eszébe se jut, hogy abban süssön kenyeret, vagy megpróbálja átszerelni sütő-mosó kétfunkciósra.

Ahol a felhasználók hibáztathatók, az az Apple termékek túlárazásának elfogadása. Ezt a céget gyakorlatilag az tartja magasan, hogy rengeteg ember divatcikknek és nem használati tárgynak tekinti a termékeit, és Jobsnak eleve ez is volt a célja, csak szebben mondta. Ennek a műszaki tartalomhoz csupán annyi köze van, hogy az általad kifogásolt zártság hivatott megakadályozni a konkurenciát abban, hogy a termékek egy részét lemásolva szétcincálja a piacot és meglovagolja azt a hullámot, amit nem ő generált.

Színtiszta kapitalizmus, de teljesen értelmes cselekedet.

rengeteg ember divatcikknek és nem használati tárgynak tekinti a termékeit

Egyik fiam zenész, nem sok köze van az informatikához. Megkapta a régi 12-es Macbook-omat, és imádja. Ezen intézi a zenei kíséreteket, kottákat, stúdiófelvételeket, a bringás videóit vágja, szóval mindent, ami egy tinédzsernek kell. Kapott egy tízperces gyorstalpalót, azóta egyedül elboldogul.

Másik fiam egyetemista, mérnökinfó. Megörökölte a Macbook Pro-mat, és nagyon szereti. Ezen fejleszt, matekozik, tanul mindent. Pl. tőle tudtam meg, hogy a Mac OS-ben van egy beépített alkalmazás, a Grapher, amivel nagyon egyszerűen lehet függvényeket rajzoltatni 2D-ben és 3D-ben. Neki most pont életmentő az analízishez.

Én egy szimpla üzemeltető vagyok, kb. 25 éve linuxozok, úgy Slackware 1.0 óta. Viszont amennyire szeretem szerveren a linuxot, annyira desktopon a Mac-et. Kézreáll, bitang gyors, hatékony, szép, és a hardver is kb. tökéletes. Kinyitom, és működik. Amióta van Homebrew, Docker és XQuartz (egyik sem a zártságról szól szerintem) Mac-re, azóta nekem kb. mindenre jó. Linuxosként is otthon érzem magam rajta, és sosem éreztem, hogy korlátozva lennék bármiben is. Nagyjából értem, hogyan működnek dolgok a háttérben, de igazából ez nem létszükséglet.

Egyikünk sem divatból használja, és nem kizárt, hogy lenne minden feladatra más (akár jobb) megoldás, de igazából nem érdekel. Az időm értékesebb, mint hogy félmegoldásokat tákolgassak azért, hogy egy Mac-en alap dolog használhatóvá váljon egy picivel olcsóbb rendszeren. Sőt, ha belegondolok, a sok eszköz közül, ami átment a cégünkön, csak a Mac-ek azok, amelyek a mai napig üzemkészek maradtak. Direkt nem használhatót mondtam, mert egy 2005-ös PowerPC-s Power Mac G5 inkább csak múzeumi darab már, túl sok értelmes feladatra nem tudnánk használni. Persze az ember tesz rá egy linuxot játékból, de itt kb. vége is.

Nekem volt G5-ös powermacem, még anno összemelóztam rá a pénzt suli mellett, azzal digitalizáltam VHS és magnókazettákat és írtam ki DVD-re. Nagyon imádtam, végül egy haver stúdiójába kelt el, szereztek bele már a franc se tudja de valami baromi ritka addon kártyát, mind a mai napig használják kezdő bandák felvételeire és logic-ra.

Otthonra már tényleg csak fűtőtestnek jó, de meg lehet még találni a hasznát, tavaly előtt még egészen biztosan üzemben volt, de nem tudom hogy azóta mi a sorsa.

Nem látok semmiféle ellentmondást az általad és az általam elmondottak között. Nem állítottam, hogy a Mac-ek műszakilag rosszabbak vagy kevésbé használhatók lennének. (Feleségemnek is volt egy, szerette.)

Ugyanakkor semmiféle műszaki vagy egyéb mentség nincs mondjuk a beforrasztott memóriamodulokra, a "rendszeren kívüli" szervizek szisztematikus akadályozására, vagy arra, hogy egyes Apple telefonok 800.000 Ft-ba kerülnek. (Tudom, más gyártónak is vannak drága modelljei, azokra is igaz ugyanez.)

Ezek olyan színtisztán üzleti megfontolások, amit a felhasználók irracionális viselkedése tesz lehetővé a cég számára, és az a tény, hogy a felhasználók között amúgy hozzád hasonlóan racionálisan gondolkodó emberek is akadnak, mindezen semmit nem változtat.

Az a 10 pingvin elég furán néz ki. Végül is jobb, mintha mondjuk 8.7 pingvin lenne. :)