LMS + médiaszerver

Fórumok

Sziasztok, LMS+médiaszerverrel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.  Ahogy szokott lenni, én már láttam ilyet, ezért úgy tűnik,  hogy én vagyok a szakértő.

Egy moodle keretrendszerű oktatórendszerről van szó. Az oktatáshoz használt feltöltött videók túl nagyok és több konkurens felhasználó  esetén elkezd szaggatni. Mit lehet ezzel tenni? Szóbakerült, hogy legyen hozzáintegrálva egy médiaszerver, hisz abba alap a felbontás váltás, a filmbe bele lehet pozícionálni és még 100 másik előnye is van.

Ismerőseim akik hasonló témában motoroznak azt mondják, hogy persze nagyon jó a médiaszerver, de ha egy 700megás fájlt néznek 20 példányban , akkor előbb vagy utóbb ugyanaz a szaggatás be fog jönni itt is. Ajánlani ilyesmiket ajánlottak, hogy  Amazon CloudFront media streaming, vagy valami hasonszőrű dolog.

Nyilván preferáltabb lenni, a helyi telepítés és nem a felhős előfizetés.

Kérdés, hogy meg lehet ezt valahogy úgy oldani, hogy ne a felhőbe menjenek a dolgok és ha igen, akkor melyik a legjobb megoldás. :)

Hozzászólások

Hát most miért fog szaggatni? Ha azért, mert ugyanazt a 700 megás fájlt nézik 20 példányban neked a sávszéled meg kisebb mint 20*700 MB, akkor VAGY elmész a felhőbe VAGY szaggatni fog (XOR).

Ez ennyire persze nem kerek perec, de vagy neked kell venned sávszélt, vagy meg kell oldanod, hogy a videó valaki más sávszélességébe számítson bele - felrakod youtube-ra, amazonra, CDN-t kérsz fel erre, vagy torrenten terjeszted. 

Mittomén, https://webtorrent.io/ ?

Egyreszrol nagy kapacitásul van transkodolasra azaz online tomoritik le a media-t vagy uresjaratban csinaljak meg nagy háttértarral.

A peldadban levo 40mbit az ado oldalon upload. Emiatt is kell valami felho. Sok sima internetkapcsolat arra nem eleg hogy facebook live-ot tolj, ahol az fb osztja szet a 200 nezonek, neked csak egy upload kell. 

Egyfajta megoldás lehet neked is az, ahogyan én oldottam meg a páromnak a fitness videóinak a sugárzását, mikor nem lehetett élőben sportolni.

A felvett anyagból előállítottam ffmpeg segítségével 4-5 különböző felbontásban és hozzá passzoló bitrátával rendelkező HLS stream-et (ez a videót a megadott felbontásban, megadott méretű blokkokra darabolja), és Nginx HLS stream funkciójával lehetett a saját weboldalán nézni. (csak így zárójelesen: pl. VLC-vel is lehetett ezt a stream-et nézni, csak azt senki sem tudta beállítani otthon, így a webes lejátszó volt a favorit) A weboldalra ingyenes HLS képes HTML5/JS videólejátszót tettem, ami a kliens képernyőmérete és a rendelkezésre álló sávszélesség alapján választott lejátszási felbontást (vagy a user kézzel választhatott az elérhetőek közül). Így 20-30 néző mellett (akik nagyrésze 480p vagy 720p felbontásban nézte az "adást") olyan 30-50 Mbit/s sávszélesség kellett (így mindössze ekkora volt a terhelés a kiszolgáló diszk alrendszerén és a CPU-ján is). Egyetlen baja, hogy a több felbontású videó aránylag sok helyet foglal, pláne ha a felbontáshoz passzoló jó minőségű bitrátát használsz.

Ha meg tudod oldani, hogy a videókat ilyen módon újrakódold (nem kötelező ugye több felbontásban, az csak egy sávszél-használat-optimailzáció volt nekem), akkor bármilyen weboldalba be tudod illeszteni az ilyen stream lejátszását. Ebbe is bele lehet tekerni természetesen (és a beletekerés felbontástól függetlenül azonnali), ráadásul akár gyorstárazni, akár CDN-en terjeszteni is lehet ilyen anyagokat.