Külső monitor skálázása

Fórumok

Adott egy 4K-s képernyőjű laptop illetve több (különböző helyeken levő, különböző felbontású) külső monitor.
Lehet-e grafikus módon beállitani eltérő skálázódást a 4K-s laptop képernyő és tetszőleges külső monitorra?

Próbáltam Ubuntu 21.10 (Wayland) alatt és a "Fractional scaling" bekapcsolása után szépen lehetett állitani a nagyítást monitoronként, ellenben az ablakok mozgatásakor iszonyatos "tearing" (mi erre a magyar szó?) volt látható mindkét monitoron. A "fraktional scaling" kikapcsolásakot a tearing megszünt , viszont a nagyítást már csak globálisan lehet állítani, monitoronként nem.

Tudom, hogy lehetne xrandr parancsokkal bűvészkedni, de ezt szeretném elkerülni ha lehet. Nem akarok mindenfajta monitornál xrandr parancsokat próbálgatni, erre nincs időm.

Van erre szerintetek valamilyen megoldás?

Jelenleg Windows van a laptopon átmeneti megoldásként , ott tökéletesen be lehet állítani 2-3 kattintással amit szeretnék.

Hozzászólások

Felíratkozom, mert hasonló cipőben járok. Nem találtam fractional scaling beállítást, szóval Debian+KDE alatt csak a globális nagyítás megy. Vagy nem tud ilyesmit, vagy csak nem jó helyen kerestem.

Mellesleg Windows alatt is messze van a tökéletestől, a monitorok közötti ablak mozgatás során elég random, hogy mozgatás közben egyszer csak az egész ablak mérete ugrik vagy amikor a teljes ablakot átmozgattam már koppanásig, még akkor sem méretezte át. Plusz persze a buta antialiasing miatt behomályosodnak a betűk (programtól függően).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nezz ennek a dolognak jobban a kormere, es kiderul, hogy a Mac is ordit az orultsegtol :) Ha pl ki van kapcsolva a "displays have separate spaces", akkor ugye at tudnak logni az ablakaid a masik dpi-u screenre. Az AppKit-es appoknal ilyenkor az ablak annak a megjelenitonek a felbontasaval fog renderelodni, amelyiken a nagyobb resze elterul, a masik displayen skalazva lesz az atlogo tartalom. A valtaskor pedig az alkalmazas teljes UI-ja ujra lesz renderelve. Ha hasznalsz Catalyst vagy ARM eseten iPhone/iPad appokat (pl Montereyben Catalyst a Messages, Maps, de a gyari Twitter kliens is ilyen Catalina ota), akkor mivel iOS-en ismeretlen a menetkozben torteno DPI valtas, ezert ez a fogalom ismeretlen maradt a Catalystes es az itt futo iOS appoknal is. Ha elinditod a Twittert a low-density kijelzodon, majd athuzod a hires kijelzore, akkor elmosottabb lesz egy kicsit (foleg az eszkoztar ikonjain fogod ezt latni). Ezutan ha bezarod, majd elinditod ujra (ekkor ugye a hires kijelzon indul el, mert itt leptel ki belole), majd athuzod a lores kijelzore, akkor az osszes betu bluros lesz a skalazas miatt. 

Hogy ne legyen meg ez a felig atlogo ablakok eltero felbontason torteno rendereles miatti blurozott tartalom problemaja (AppKit appok), ezert jott be "workaroundnak" ez a separate spaces opcio, mert igy nem loghat at az ablak, nem lesz ronda. Mert, amig huzod, addig tol ra opacityt, hogy ne vedd eszre, amikor elengeded a dragot, akkor hirtelen ujra lesz renderelve. Hogy az iOS/Catalyst appokra mit fognak kitalalni, az a jovo zeneje, de egyre nyugosebb a rendszerrel, eltero felbontasu megjelenitoket hasznalni.

További tesztelés után a következőre juttottam:
Kubuntu (Wayland) alatt a scaling szépen állitható monitoronként, tearing sincs. Látszólag minden jó, de több program (pl. Libreoffice) nem skálázódik jól. A nyitott Libreoffice ablakot áthúzva a 4K monitorra a betűk olvashatatlanok, visszahúzva az 1080p monitorra jó. Úgy tűnik, hogy azzala a nagyitással megy tovább, amelyik monitoron megnyitottam.

A KDE saját alkalmazásai ellenben tökéletesen skálázódnak minden monitoron.

Az én szempontjaim szerint még mindig nem jött el a Linux desktop éve sajnos...

Na jó, de a LibreOffice ugyanezt csinálja Windows alatt is.

Akkor a Windows desktop éve se jött el?

Vagy lehet, hogy inkább a LibreOffice a hunyó?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az ablak átskálázás mozgatás közben az szar, de a rendszer appok betűi nem.

Pl. ha áthúzok egy appot az egyikről a másikra, akkor van úgy, hogy a tartalom betűi behomályosodnak, de ugyanakkor az ablak fejlécén lévő felírat jó lesz az új képernyőn is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.