Windows 11 Insider Preview telepítés 48 képben

Microsoft Windows 11 Insider Preview teszt

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 10. 25., h – 15:58

trey @ gépház

Szerkesztve: 2021. 10. 25., h – 16:42

Tedd fel nyugodtan elsődleges rendszernek, ez már a Windows desktop éve, WSL, WSA, van itt minden mint a búcsúban. Jól használható, kényelmes a szemnek, csak jót tudok róla mondani, megjelenés napja óta használom.

sudo mount -o ro /hup.hu

Tudom, hogy ez egyéni ízéles, de ami szerintem borzalmas lett, az az UI.
Ezt az új "start" menüt már az új ChromeOS alatt sem szerettem, ha pedig az OS X-es tálcát akarnám használni, akkor vennék egy MAC-et. Egyszerűen hiányolom belőle, hogy a hagyományos Windows UI már nem is opció benne.

Nagy Péter

Nekem pont az tetszik benne, azt a pár 10-20 db programot amit használok kitűzöm a start menübe és egy kilikk, nem is értem miért volt régen ez oldalra zsúfolva. Pont jó ott középen, a gnome-nál meg túltolták az egész képernyőset, mert fókuszt vesztek mikor indítok vagy keresek valamit. A főbb beállítások menüje is fasza. A vezérlőpultról most ne beszéljünk, addig nem jutottak el, maradt ugyan az mint az xp-nél.

sudo mount -o ro /hup.hu

Ha sokat egerészel akkor jó megoldás, de alapvetően tök felesleges. MacOS alatt alma+space és első néhány karakter után enter, win/linux super gomb és (legalábbis gnome-nál tuti) ugyanez.

Nekem inkább az a fura hogy:

1. Elvették a lehetőséget hogy oldalra tedd a start menüt. Miért? Melyik design filozófia mondja azt hogy mostanában amikor a legnépszerűbbek a széles monitorok akkor is alulról lopjuk a helyet?

2. Vezérlőpult/gépház: W10 elején ígérték hogy fokozatosan átállnak rá. A legelső W10 2015. 07.29-én jelent meg. 2021 októberében ott tartunk hogy már egy új főverzió is kijött de még mindig nem sikerült megoldani. Miért?

3. Túlképp ha a sokadjára áttervezett designt kivesszük a képletből, miben más a W11 mint egy újraskinnelt W10 aminél szigorítottak a HW feltételeken a chipshortage kellős közepén?

Szerkesztve: 2021. 10. 26., k – 18:54

Elvesztettünk egy újabb katonát, aki csatlakozott a sötét erőkhöz. Béke poraira.

Azért vannak furcsaságok: 101 billentyűs HU keyboard, olyat se láttam már évek óta! Főleg laptopon. A másik, hogy 4 GB RAM, azon elmegy, de mindennapos használatra az egy kicsit kevés lesz, főleg, ha böngésző is fut nem egy füllel, nagyon gyorsan futsz swap-hegyekbe. Min. 8 ajánlott, szerintem táposabb Linux alá is, nem hogy Win10-11, ami még az erőforrásokkal is sokkal kevésbé hatékonyan bánik. Az egész gép a határon van, mert hozza ugyan a Win11 követelményeit, de épp hogy csak, proci 8. gen, megvan a 4 giga RAM, TPM, stb. de épp csak egy hajszállal.

Az meg hogy a Win11 gyorsabbnak tűnik, az megtévesztő. Valójában nem gyorsabb a Win10-nél, ami miatt mégis úgy tűnhet, az az, hogy a MS elkezdte máshogy állítani a háttérben futó alkalmazások CPU prioritását, ütemezését, így nagyobb erőforrás-hányadot kapnak az előtérben futó programok, amik így gyorsabbnak tűnhetnek, de az egész rendszer nem lesz gyorsabb. Benchmarkok alapján a Win11 1-3%-kal lassabb, mint a Win10, ha a VBS virtualizációs biztonsági cumó be van kapcsolva, akkor 3-10%-kal, nagy átlagban, a legtöbb workloadnál. Ha a VBS-t kikapcsolja az ember, akkor nem vészes, nem érezhető, Win10 szintjén lesz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azért vannak furcsaságok: 101 billentyűs HU keyboard, olyat se láttam már évek óta!

Én most megszámoltam kíváncsiságból, hogy hány billentyű van a gépemen, és pont 101. De telepítéskor nem a 101 billentyűst kell választanom, hanem a sima magyart, mert akkor lesz jó a kiosztás.  

Nagy Péter

Nem kell számolni. A 101 és a szabvány 104 billentyűs között alapvetően a Win és menü billentyűk az eltérés. Meg az Enter formája, és az í, ű, 0 helye magyar kiosztásnál. Lényegében a 101-es kiosztás még az ANSI kiosztásnak felel meg, és csak az Enter alakja a különbség lényegében. Nekem utoljára 101-es billentyűzetem utoljára talán 20 éve volt. Azóta csak 104+ billentyűs ISO kiosztás mindenhol, vagy ha laptopban kevesebb billentyűs is a kiosztás, az is mindig ISO és 104 kombatibilis, értsd: Win billentyű (Linux alatt sokszor Super-nek nevezik) van rajta, és az Enter fejjel lefelé L alakú, az í billentyűje az y mellett van, az ű meg az á mellett, a 0 az 1-es előtt. Az ANSI-val az a baj, hogy nem felel meg a magyar gépírásszabványnak, ami az ISO-n alapul. Persze biztosan át lehet szokni magyar ANSI/101-esre is, de akkor meg zavaró lesz, ha valahol idegen gépen kell írni, ahol meg hagyományos ISO van.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Akkora a hype, hogy gondoltam meglesem mi ez a Windows 11. Első körben arra gondoltam, hogy csak VirtualBoxban. Nem volt triviális a telepítés, de sikerült.

Windows csak a melós gépeken használok, olyan programok miatt amik csak Windows-on mennek (majd szóljon valaki, ha pl. lesz AutoCAD MAP 3D linuxra -- nem, más CAD alternatívák nem jók).

Szóval gyakorlatilag az van, hogy nekem csak arra kell egy operációs rendszert, hogy az általam használt célszoftvert megbízhatóan futtassa. Baromira nem érdekel, hogy az ablak sarka szögletes, vagy kerek, 99.99%-ban úgy is teljes képernyőn használom. Na erre meg jó a Windows 10 is.

[Falu.Me]==>[-][][X]