A chiphiányra hivatkozva árat emel a Raspberry Pi (is)

Címkék

A Raspberry Pi atyja, Eben Upton arról volt kénytelen írni, hogy őket is utolérte a chiphiány. Ebből kifolyólag, egyebek mellett ideiglenes áremelésre kényszerültek. Részletek itt.

Hozzászólások

ezzel igy lesz sok chip? :)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

aki jatszani akart vele, az mar megvette, ok nincsenek benne a keresletben. akit nem izgatott a dolog, az nem vett, es ezutan se fog (ok sincsenek benne a keresletben). akinek meg szukseges, mert erre epit ezt-azt, az ugyis megveszi, max szivja a fogat hogy dragabb :/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Kevesebb embernek lesz "szükséges". :)

Hogy egyszerűbb legyen, képzeld el, hogy mondjuk nem öt dollárral emelik az árát, hanem egymillióval. (Elméletileg) lesz olyan, akinek annyit is megér majd, de a többség lemorzsolódik. Ha nem a saját szempontodból nézed, hanem a nagy számok törvénye alapján, 1-2 százalékos áremelés is (darabszámban) jelentős keresletváltozást okozhat: lehet, hogy valakinek 10 fabatkát még megér, de 11-et már nem, vagy nem tudja kifizetni.

ők külön szerződnek velük. A zeroból sem nagyon vehetsz 1-nél többet egyszerre hivatalosan felhasználóként. De más áron rendelhetted közvetlenül tőlük ipari mennyiségben. Már, amikor a termék részeként értékesítik a pi-ket és nem külön megvevendő alkatrész a pi a cucchoz.

Szerkesztve: 2021. 10. 23., szo – 12:13

Konkrétan nagyon egyszerű oka is lehet ennek az áremelésnek. Mégpedig a chip hiány. :)

Tényleg chip hiány van a piacon. Elektronikai cégnél dolgozom és már jó ideje probléma ez. Simán van, hogy egy korábban 8 centért kapható alkatrészt már csak 25 EUR-ért!!! lehet venni, mert nincs a piacon, csak nagyon korlátozott mennyiségben, amire az autóiparnak meg prioritása van a gyártóknál és ha mégis tudsz rendelni, akkor kapsz egy 2025-ös szállítási dátumot. És a többi és a többi....

Jelenleg ott tart rengeteg hardware gyártó cég, hogy sorra nekiálltak áttervezni a termékeiket (áramkörök, kapcsolási rajz, beültetési rajzok, stb), mert ahogy eredetileg megtervezték, ahhoz már nem tudják beszerezni az alkatrészeket és nem tudják legyártani. Már bevállalják azt a többlet munkát és költséget, hogy újratervezik a terméket más alkatrészekkel, akár ősrégi típusokkal is, amiket per pillanat már/még senki nem keres, csak hogy legalább tudjanak gyártani.

Szóval van, amikor nincs semmi spekuláció az áremelkedés mögött, csak annyi, hogy emelkedtek az árak. ;) Hogy azok miért emelkedtek....az egy másik kérdés.

Kohn és Grün a két falusi kereskedő nagy tétel heringet rendel a böjtre. Kohnnál nagyszerűen fogy a hering, de Grün attól tart hogy nyakán marad az áru, ezért kitesz egy táblát a bolt elé:
- Nálam csak 2 forint egy hering.
Meglátja ezt Kohn, és ő is kitesz egy táblát:
- Nálam 1, 50 egy hering.
Grün újabb táblát tesz ki:
- Nálam 1 forint egy hering.
Kohn is kitesz egy táblát:
- Nálam 50 fillér egy hering.
Grün tajtékozva rohan be Kohn boltjába:
- Te csaló, szélhámos, svihák! Hogy adhatsz 50 fillérért egy heringet?
Kohn széttárja a karját:
- Hát van még nekem heringem?

Igen, a piac törvénye szerint, ha nő a kereslet vagy csökken a kínálat, akkor nő az ár. Eddig értem.

Itt viszont arról van szó, hogy megszűnt a termelés. Szerintem felvásárlási láz sem nagyon volt. Még a 2022.04-08 havi szállítás sem elfogadható a napi szinten gyártással foglalkozó cégeknek!

Itt ugyanaz várható, mint a COVID miatt bezáró éttermeknél. A személyzet, hogy megéljen, más pályára állt, kialakult a munkaerőhiány. Így aztán egy csomó étterem ki se tud nyitni.

A világválságot okozó túltermelés helyett most a termelés megszűnése a probléma. (Ha a kenyeret egy év késéssel tudom megvenni a boltban, akkor éhenhaltam.) Várhatóan sok cég fog bedőlni, hiszen az olcsó elektronikai kütyüket nem fogják drágábban megvenni.

Tehát ez egy gazdasági válság, ami nem most, hanem legalább 3 éve kezdődött!

Szerintem sok cég nem fog talpraállni, legfeljebb a gyártás fog eltolódni Kínába.

A legrossazbb, h hiaba gyart a te ceged teljesen mast (aminek pl koze sincs a chipekhez) ha a termek, ami a te alapanyagodat is felhasznalja, viszont tartalmaz chipet... Ez miatt nyilvan ok leallnak es nincs ertelme alapanyagot venni toled sem...

 

Nalunk sajnos most ez a helyzet (autoipari beszallito amugy) valszeg atallas lesz 6 oras gyartasra...

Ezért (is) kell ráállni a fenntartható gazdaságra.

Egyébként Kínában 18 (tizennyolc) napig tartott a zárlat és az egész cov1d/influenza /kamu járvány.

A chip hiány mesterséges és köze van a CCP lebontásához.

http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

valahol büdös ez az egész... kb minden automatizált, gépesített. Az, hogy gyakorlatilag mindenütt minden leáll, meg elfogy ez inkább úgy néz ki, hogy vérszemet kaptak. Megveszik 10-100x annyiért is? Hát akkor felverjük az árakat.

Ahol just-in-time beszállítás volt és a raktározás költségét ráverték a beszállítóra, mondván jujdejó vallásos termelésoptimalizáció az, hogy mindig minden időre érkezik és nem áll készletben a pénz... na ezek a cégek beszopták azzal, hogy borult logisztika, mert akadozott a munkaerő a korlátozások miatt. De nem létezik az, hogy komplett iparágak leálltak évekre. Ez csak felfújt lufi.

Az autóiparban minden dobozokba van csomagolva...Az iskolákban elmarad a papírgyűjtés, mert nincs szükség rá.

Írtam feljebb - naívság! Most olvasom: A brutális áremelkedés miatt papírhiány fenyegeti a gazdaságot

Úgy látszik, igazad van, mert sem a fekete sem a fehér nem igaz. ;)

Ha nem szándékos az ellátási lánc bojkottálása, hanem tényleg borultak a dolgok (a sok éven át tartó levert árak böjtje, spontán árfelverés a beszállítók felől, a "lean" ideológia hazugsága, esetleg a gazdasági háború...), akkor igencsak gyenge lábakon áll az emberiség. Talán nem a megfelelő szakemberek vannak már a megfelelő pozíciókban. A konténeres hajózásban voltak fennakadások, de azt le kéne tudni logisztikázni, ha az mindennek az oka.

Amellett, hogy komolyan veszem a járványt, szerintem ennél sokkal durvább természeti katasztrófák is bekövetkezhetnek, amikor nem gazdasági megfontolásokból rugózgathatnak azon, hogy működjenek-e cégek. Ha ez összeomplasztja a világgazdaságot, termékáramlást, akkor egy komolyabb vulkánkitörés, meteorit / cunami, nagyobb napkitörés mit okozhatna. Ha ennyire balfaszok vagyunk, akkor egy természeti katasztrófa után visszaesünk a kőkorszakba és majd a kőbalta készítés lean ideológiájáról lehet szemináriumokat tartani a romok közt.

Pedig úgy tűnik ennyire labilis volt, bár az is igaz, hogy pár szereplő igyekszik kihasználni a zavaros helyzetet, pénzt és/vagy hatalmi pozíciót szerezve.

Nem véletlen hívják ellátási láncnak. Minden köztes szereplőre szükség van, mert a nagy versenyben mindenki költségre/nyereségre optimalizált, és így addig polírozta a kis lokális optimumát, amíg elvesztette az adaptációs képességét, mert stabil nyugis növekedési pálya mellett az is luxus. És igen, kiesett pár láncszem. Csődbe ment, vagy leállított vállalatok, ahonnan a dolgozók már elhúztak. Egy ilyet nem lehet hetek alatt visszacsinálni és ez a nagyobb tartalékokkal rendelkezőket is elkezdi kinyírni.

A pánikhelyzetben lévő még éppen túlélő vállalatok új beszállítói láncokat építenek, persze nem a semmiből, hanem meglévő, más ágazatokat kiszolgáló egységek kannibalizálásával, azokat is bedöntve, amik még működtek. Szép láncreakció, és K komplex rendszer, egészében vsz senki nem látja át, csak próbál tüneteket kezelni utólag.

Itthon meg kaphato regi aron, de nem lehet valogatni, azt kell venni ami van. Ha kell: https://malnapc.hu/raspberry-pi-4-model-b-4gb

Hobbi szinten csinalgatok elektronikakat es tenyleg latni bizonyos alkatreszek hianyat, olyan alapveto dolgokat 8bites cpu vagy ac optokapu (ami chip de nem cpu). Erdekes latni hogy nagykerbe jon 70k darab, 2023ban :) 

Most akkor a vakcinába rakott chipek miatt van chiphiány, vagy a chiphiány miatt nem raknak a vakcinákba chipeket? :D