Milyen routert otthonra?

Eljött az ideje, hogy a régi, elavult TP Link-et lecseréljük a megnőtt igényekre való tekintettel. Az alap probléma vele az, hogy nem tudja kihajtani az 500 Mb/s-os kapcsolatot, ha az SQM QoS be van kapcsolva rajta (340 Mb/s környékén elfogy a CPU). gwlim-féle OpenWRT SFE futott rajta.

Az új routert illetően a következő lenne az elképzelésem:

  • Gigabites WAN (x1) és LAN (x4) portok és ezt ténylegesen tudja is kihajtani, az igényeket lefedve (wifi-n nem elvárás a gigabit)
  • IPv6
  • 802.11ax WiFi, WPA 3
  • VLAN (guest + internal, de lehet, hogy bevezetnék egy harmadikat is a jövőben az okoseszközök számára)
  • SQM QoS támogatás (OpenWRT alatt cake/layer_cake-t használtam, ezt szeretném is megtartani, de meghallgatok javaslatokat)
  • IPTV támogatás (szükséges protokollok ismerete)
  • Tűzfal, port átirányítás
  • [OPCIONÁLIS] OpenVPN vagy bármilyen más elterjedt VPN protokoll ismerete

Kiszolgált eszközök: 1 PC, 3 notebook, 3-5 okostelefon, 1 hálózati nyomtató, 1 NAS (tervezett), 1-2 IPTV (jövőben). Ezen felül még alkalmanként 1-3 okoseszköz becsúszhat, ha a vendég nem bírja net nélkül.

Elsősorban SOHO routerben gondolkozom, Mikrotik vagy Ubiquiti márkában (ebben a sorrendben), de más ajánlás is nyugodtan jöhet.

Rászánt összeg: 50e Ft. alatt.  Aztán majd meglátjuk, hogy ez az elképzelés reális-e...

Mit ajánlotok?

Hozzászólások

Hát megmondom őszíntén én régen váltottam virtuális router + wifiAP kombóra. Persze az azoknak jó akinek eleve fut otthon szervere NAS/fejlesztés stb céljából. Így a virtuális routerem meg olyan amilyen éppen akarok, openwrt/CHR/sima linuxok tömkelege. Teljesítménnyel se szokott gond lenne. Jelenleg i3-4130 cpu-s gép van. 50W eszik 4 diskkel. Gigabit is röhögve kijön. 

Fedora 38, Thinkpad x280

Nézem az emulátort, de nem látom. Ezen a felületen hol lehet különböző VLAN-okhoz különböző DHCP poolt definiálni és konfigurálni közöttük az irányítást? Nekem ez a felület nagyon kommersz, lehet, hogy csak ezért nem veszem észre. Azt sem igazán látom, hogy a WiFi interfészhez lehet-e egyedi DHCP poolt rendelni vagy az egyetlen beállítható poolból oszt ki IP címeket?

Tempót nem írtál. Pedig arra lennék kíváncsi.
Egyébként neked 2 eszközt javaslok:
   - egy normálisabb routert, olcsóbb árfekvésben pl. Mikrotik jó választás
   - egy vagy több normális WiFi AP-t.

Egyetlen eszközben mindazt amit akarsz csak kompromisszumokkal fogod megtalálni.

Én MikoTik-re (RB4011) váltottam ugyanilyen felállásban. És külön vettem a WiFi-t is egy unifi UAP-AC-LR. Mondjuk a kettő együtt bőven meghaladta a soho árát... De így van Gb/s net is.

50 ezer Ft környékén szerintem ez egy nagyon jó választás: RB3011UIAS-RM most 56-57 ezer Ft körül látom.
Nekem ilyen van és nem okoz neki gondot a DIGI 1Gbit/s hálózatának kezelése.
Mellette egy TP-Link EAP225 v3.0 AP-t használok, ami nagyjából a lakás közepén van így mindenhova elér. Ez most 27 ezer Ft környékén van. A POE-s tápegységet a doboz tartalmazza, de kipróbáltam a router POE-s kimenetéről táplálva is, azzal is ment.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Többen írtátok a külön AP-t, annál mindegy, hogy milyet vagy ezen sem érdemes spórolni? Esetemben csak annyi lenne a szerepe az AP-nek, hogy két wifi jelet sugározzon, egy guest hozzáférést és egy internal-t. A routerhez vezetéken keresztül kapcsolódna.

A vendég wIfI-hez VLAN kell, és mind az AP-nek mind a routernek ismernie kell ezt a technológiát!
Amit kicsivel feljebb ajánlottam Mikrotik routert és TP-Link AP-t az ismeri!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Külön AP-vel azt nyered, hogy nem kell az egész routert kidobnod, ha wifit váltasz. Pl itt a Wifi 6, egyelőre drágák az AP-k, de ha egy AC-s ap-val is vidáman el tud lenni az ember, aztán Mesh-be is teheted őket, szóval van sok opciód.

Szerkesztve: 2021. 10. 24., v – 13:16

Nálam az alábbi konfig van.

HP t740 vékonykliens, 32GB Ram, 128Gb+1TB ssd, intel i350-t4 hálókártya, Unifi ap nanohd AP (AC), illetve még egy HUAWEI B628 LTE AP.

Gigabites Digit röhögve kezeli, plusz fut benne Unifi controller ubuntu alatt, pfsense, meg pár másik virtuális gép tesztelni.

Gigabitet tökéletesen viszi.

Próbaképpen tettem bele 4x10GBE kártyát, de melegszik a kártya, de vitte amúgy a 10GBE-t, szóval annak a hűtését nem tudtam megoldani, maradt az 5x1GBE.

Az LTE vonal a backup vonal, ha a digi kiesik, ez is működik (failover/failback), pfsense-en beállítottam.

Az a baj, hogy a T740nek is elszállta az ára, szóval a keretbe nem fér bele.