Alkatrészre várva ...

Kellene még hozzá FC switch(ek), processzor, RAM, FC HBA, PSU, NIC ...

Chiphiány, chiphiány, chiphiány ... Még jó, hogy ezt lehetett kapni. Amilyen szállítási idők jönnek, vegyetek meg mindent, amíg még van mit :D ...

Hozzászólások

De szép is volna, ha állandósulna a csiphiány, és végre újra megfizetnék a teljesítményre optimalizálást! Alig várom! :-)

Az a baj, hogy ez a chiphiány nem csak az informatikát érinti, hanem általános dolog.
Tehát nem csak az a kérdés, hogy a még használható számítógépeket le kell-e cserélni, hanem az is, hogy pl. új mikrokontrolleres rendszereket össze tudsz-e rakni.

...szóval ne, ne legyen általános a chiphiány, mert nagyon nem vicces!
Nem vicces az, hogy folyamatosan át kelljen tervezni egy elektronikát, mert pl. STM32-ből hiány van, vagy nem kapható valamely táp IC, vagy nem elérhető egy szenzor, vagy sorolhatnám még.

Nagyon nem olyan egyszerű a helyzet, hogy majd nem kell "évente új hardvert venni" vagy lecserélni az autót újra...

Tetszettek volna tüntetni a Covid lezárások ellen! Tetszettek volna megtartani a stratégiai iparágakat legalább EU-n belül!

Én ebben nem vagyok felelős, mert eleve nem értettem egyet sem a high-tech ipar távolkeletre költöztetésével, sem a Covid lezárásokkal. Innentől csak élvezem a hullámzást és rázkódást. :-)

És de: pont arról szól, hogy hiány lesz mindenből, és ezért pár évig nem fogunk új autót meg laptopot venni. Nekem ráér, szeretem a mostanit. Ja, meg talán munka sem lesz. Hát így jártunk.

De aki megteszi ami tőle telhető, annak a lelkiismerete nyugodt amikor jönnek a következmények.

Ráadásul ha valahol meg tudta volna állítani a nép a zsarnokoskodást, akkor annak híre elterjedt volna, és akkor talán máshol is sikerül.

Ez a vonat már elment, és a csiphiány lesz a legkisebb problémánk attól tartok. A csiphiány tulajdonképpen inkább szórakoztató, mint probléma. Kivéve ha valakinek a megélhetése múlik rajta, hogy most azonnal minden termék le legyen gyártva. Ha úgy volna én is aggódnék.

Nézd... a Covid kapcsán senki sem tudja, "mi lett volna, ha" és nem is fogja megtudni.
...viszont elég nagy pánik volt és eléggé tele voltak a kórházak ahhoz, hogy komolyan vegyék az emberek.

...de... nem tudom, hogyan képzelted megtartani EU-n belül valamit, ami alapvetően nem EU-ból jön.
Elektronikában nagyon sok minden jön pl. USA-ból, és ott is voltak leállások bőven, meg egy olyan egészségügyi rendszer, amiből nagyon sokan kiesnek (biztosítás híján).
...szóval még csak nem is feltétlenül az ipar távolkeletre költöztetése okozott problémát, ill. nem csak az.

Továbbá egy dolog a gyárak leállása, és egy másik dolog a cégek raktározása, ami rásegít arra, hogy a kis(ebb) halak számára komolyabb lehet a hiány.

...és ne legyél annyira szűk látókörű, hogy leragadsz az autóknál, a számítógépeknél és a mobiloknál.
Az valóban nem tartható, hogy ezek az eszközök folyamatosan cserélődnek szoftveres avultatás miatt akkor is, ha szükségtelen lenne, és akár 5-10 évig is szolgálhatnának egyébként, vagy akár sokkal tovább pl. autó esetén.

Ne haragudj, én örülök, ha téged nem érint ez a probléma, de vannak, akik egyedi igényre fejlesztenek rendszereket, hosszú távra, nem szoftveres avultatásra tervezve, és köszönöm, de nem hiányzik az, hogy folyamatosan újra kelljen tervezni hozzá a NYÁK-ot, adott esetben újraírni a szoftvert más célhardverre, majd ezeket mind hosszú távon támogatni is.

Minden területnek más problémája van ezzel, de azért ne kívánjunk már állandósult chiphiányt, mert ez hosszú távon senkinek sem jó és őrültség ezt kívánni, nem belegondolva ennek következményeibe!

"A bérgyártó elnöke természetesen nem említett konkrét cégeket, szavaiból viszont kiderült, hogy míg egyes partnereknek valóban nem jutott elegendő chip, addig mások nagyobb raktárkészleteken ülve rendelték tovább az újabbnál újabb szállítmányokat.
(...)
Az elnök szerint több esetben a közvetítők és/vagy a disztribútorok tartják vissza a szállítmányokat, hogy magasabbra srófolhassák az árakat."

Részben ezt írtam én is.
...és való igaz, bizonyos áramköri elemek beszerezhetők alternatív forrásból, felsrófolt árakon...

Nem tudom, a vírus körüli összeesküvés elméletekből mennyi igaz, de nem csak a 80+ korosztály volt/van veszélyeztetve.

Az egy dolog, hogy 60+ körül is dolgozni kell a legtöbb embernek, de bőven voltak 60 alattiak is, akik belehaltak egy-egy vírusfertőzésbe, és a 30-40-es korosztályból is sokan nagyon nehezen vészelték át, és akár élethosszig tartó károsodást szenvedtek miatta.

Volt, aki minimalizálni tudta a veszélyforrást (ritkábban jár boltba és nagyobb bevásárlásokat végez vagy jóformán ki sem jár otthonról), de mit csinál pl. egy tanár, óvónő vagy bárki, aki munkája során sok emberrel találkozik?
...vagy szimplán csak tömegközlekedéssel tud közlekedni, összezsúfolva?
...és, ha még ennek tetejében veszélyeztetett is (betegség, kor, stb.)?

Egy olyan vírus esetén, ami sokszor fertőzőbb és veszélyesebb mint bármi, amit a közelmúltban tapasztaltunk...

Emellett nem csak az volt probléma, hogy hányan élik túl, de az is, hogy a kórházaknak egy időben hány beteggel kell foglalkoznia...
Magyarországon nem engedték be a tudósítókat a kórházakba, de külföldi felvételeken elég siralmas helyzeteket mutattak...

Szerintem elég általános, hogy, ha valamiből hiány van, akkor a kereslet - kínálat beáll egy olyan szintre, ahol még látható kereslet van, de a kínálatnak is van tartaléka.
...igen, vannak, akik megpróbálnak nyerészkedni az ilyesmin...

Nincs Bloomberg előfizetésem, a második linket sajnos nem látom.

> ...viszont elég nagy pánik volt és eléggé tele voltak a kórházak ahhoz, hogy komolyan vegyék az emberek.

Ja, én is látom, hogy egészséges életmódra tértek, lefogytak és abbahagyták az önpusztító szokásaikat, annyira komolyan vették... Ja, nem annyira vették komolyan, hogy a maradék szabadságomat elvették inkább. LOL

>  hogyan képzelted megtartani EU-n belül valamit, ami alapvetően nem EU-ból jön.

Hát pont ez a baj, hogy az EU nem vette a fáradtságot, hogy a stratégiai termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozzon. Ez egy régen fennálló probléma, és nem nagyon tett érte senki, hogy másképpen legyen. Emlékeztek, mikor Putyinról volt hír, hogy ARM csippeket kezd gyártani? Na, ha ezt megtette volna az EU is, akkor most a saját csipjeinket tehetnénk az autókba.

Jó, erről nyilván nem tehet a mi szintünkön senki.

Kicsit még messzebbről nézve, ez a globalizmus problémája, ami ellen szintén nem nagyon lép fel senki. Pedig kellene.

> Minden területnek más problémája van ezzel, de azért ne kívánjunk már állandósult chiphiányt, mert ez hosszú távon senkinek sem jó és őrültség ezt kívánni, nem belegondolva ennek következményeibe!

Teljesen mindegy, hogy én mit kívánok. Én csak szeretek optimalizálni, és sajnos nincs rá kereslet, mert annyira olcsó a vas. Kvázi Hajbazer-szindrómám van. Talán most majd programozhatok a régi cuccokból kiszerelt 8 bites mikrovezérlőkre és lesz aki meg is fizeti :-)

Ne vedd annyira a szívedre, semmit nem tudok csinálni a csippek nemzetközi piacával.

Picit én is erre húzok, de pontosan értem hogy ez miért probléma.

Szerintem a jó megoldás a tartós termékek gyártása és a fejlesztés átütemezése kéne hogy legyen a kulcs. Legyenek a termékek drágábbak, de ne is csak apró inkrementális lépésekben fejlesszék őket, nem kell évente új modell, bőven elég lenne 3 évente kihozni. Ezzel persze megszívják azok akik épp a 2 üres évben váltanának mert nem latest and greatest-et kapnak hanem "csak" aktuális technikát. Az ár így indokolt lenne és az átlag ember is elgondolkodna rajta hogy valóban szüksége van-e rá.

Meg ugyanitt jobban meg kell becsülni a meglévő dolgainkat. Itt most nem arról beszélek hogy p4-essel kell fűteni télen és közben vért izzadni amíg betölt bármi is, hanem ha valaminek nem érzed a korlátait akkor hiába régi, felesleges cserélni. Nálam pl itt az asztali PC, 4. gen i5, most hogy elköltöztem ablakfalváról egészen biztos vagyok benne hogy jó pár évig még bőven elegendő lesz, mint ahogy mari néninek is fb-ra tök elég akár egy pár éves celeron/pentium/i3 proci is.

Ez elképzelés szinten és környezetvédelmi szempontból tök jól hangzik, gyakorlatilag a piac pont ennek az ellentétére van beállva, mindig legyen új és a user lehetőleg dobja el minél hamarabb és vegye meg a 4-5%-al gyorsabbat miután az előző kvázi széthullott a kezébe.

De ugyanez igaz bármely fogyasztási cikkre, pl autóból is "csak azért mert megtehetem" nem kéne cserélni a full jól működő verdát. Igen, van rá pénzed, elérted, szabad vagy, de ha sokan így gondolkodnak akkor olyan bolygón leszel sikeres pénzes és szabad ahol nem kapsz majd levegőt. És erre erősít rá a gyártás is, felfújt downsized motorok kb maguktól kukába sétálnak, míg egy öregebb "ebben még van anyag" konstrukció a világból kimegy. Igen, koszosabb, de szummában összevetve egy új autó legyártási költségéhez (nyersanyag, szállítás, energiafelhasználás) képest még mindig elenyésző.

Valaki ezen es mindenen kurvara sokat fog keresni.

Ez szamit. Az, hogy masok szopnak, az egy szint felett lathatatlan es erdektelen.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

GlobalFoundries IPO preview: GlobalFoundries (GFS) goes public next week as the silicon wafer supplier hits the market right in the middle of a global semiconductor shortage. GlobalFoundries expects to raise up to $1.55B in an offering of 55M shares, of which 33M are from the company and 22M shares are from owner Mubadala Investment Co. The IPO is expected to be priced in a range of $42 to $47 per share to value GlobalFoundries as high as $25B. The company was spun off by AMD (AMD) in 2009 and competes with Intel (NASDAQ:INTC) and Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (NYSE:TSM). Top customers include Qualcomm (NASDAQ:QCOM), MediaTek and NXP Semiconductors N.V. (NASDAQ:NXPI).

fog úgy menni mint az AMD?

nincs aláírásom

Vannak olyan áramköri elemek, aminek kiszállítása jövő év közepére vagy 2023 elejére, vagy akár későbbre van visszajelezve.

Feltételezem, hogy ez is átcsaphat túltermelésbe, de az inkább 2-3 év múlva várható (bár ki tudja, nem látok mögé).

Ezeknél a "lead time" sok esetben eddig is 12 hónap körül volt, csak a nagykereskedéseknek volt tartalékuk és ezt megfelelően tudták tervezni.
Tulajdonképpen ez borult fel, és idő kell a helyreálláshoz.