Zigbee kérdések

Üdv!

Kérdés:

Ha van egy termofej ami zigbee protokollt is tud akkor azt bármilyen más gyártó hub-hoz hozzá lehet rakni? 

Azaz van ez a termosztát meg a központja. Ez ugye megy együtt de nincs nekik kapcsolójuk ami nekem kell. Viszont van máshol kapcsoló de ahhoz más központot ír. De mindkei tudja a zigbee-t.

Tud egy hub-al menni az összes?

Köszönöm!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 10. 17., v – 10:21

A zigbee open standard es igen, barmilyen HUB-al kellene h mukodjon. 
Viszont parositani kell a HUB-hoz(Coordinator) mielott  az hasznalni tudja, a parositas pedig eszkozonkent eltero:

Itt talalsz egy listat azokrol az eszkozokrol amikkel mar valaki szivott es mukodesre birta oket, erdemes ezzel kezdeni

https://www.zigbee2mqtt.io/information/supported_devices.html

Ha a jelenlegi kozpontja is zigbee-n vezerli, akkor jo esellyel valasztanod kell a sajat vezerlo vagy a gyari kozott, esetleg routerkent ha tudod csatlakoztatni a sajatod akkor talan van esely “kivulrol” belenyulni a zigbee networkbe de ezt sosem teszteltem h mukodhet-e.

Nekem van sajat Coordinatorom es sajat zigbee networkom. 

Valami félreértesz szerintem, a mondandód első fele nagyon nem így van sajnos. A Zigbee nem attól open standard, hogy megy minden mindennel, hanem attól, hogy szabadon implementálható, nincs licence díj, nem kell semmilyen gittegyletbe belépni egy raklap pénzért (lásd Zwave).

De ez nem jelenti azt, hogy az eszközök kompatibilisek egymással. Sőt... minimális az átjárás, pár gyártó között van megállapodás (pl. IKEA-Xiaomi, Philips-IKEA), de 90%-ban nem fog működni egy eszköz a másik gyártó birdige-ével (HUB-jával) és ökoszisztémájával. De ezen átjárhatóság is kimerül pár alap eszközben (jellemzően izzókban), radiátorszelepet tuti nem vezérelsz másik gyártó hub-jával. A lock protokoll szinten támogatott, és ezzel élnek is a gyártók.

Az általad is említett Zigbee2Mqtt projekt pont ezért jött létre, de itt te építed magadnak a bridget (hubot), és azokat az eszközöket használhatod amiket a közösségnek sikerült már működésre bírni (ahogy írtad is).

Szóval ha valamilyen gyártótól származó hubot vesz a kérdező, akkor nehezen tud vele más gyártótól származó eszközöket használni, ha van kedve barkácsolni és egy z2m-et működtetni valamilyen szerveren, raspberryn, akármin, akkor igen, ki tud törni ebből.

Ez csak a HUB gyartojan mulik. A smartthings hub szazfele eszkozt tamogat. 
A zigbeemqtt-s sracok is ugy dolgoznak h sniffelik az eszkozok forgalmat. Igen, a pairing egyedi ahogy mondtam is. De a protokoll van annyira nyilt h ez athidalhato legyen. 
Nem veletlen lett a zigbee a Matter alapja.

Ha es amennyiben a Matter tenyleg elterjed akkor talan eljon a kanaan. De en szkeptikus vagyok: xkcd #927

Igen, létezik üzleti alapú hasonló megoldás mint a z2m, kettő is, az egyik a Smartthings a másik a Homey. Egyébként a két utóbbi kezd lecsúszni, amíg csak néhány eszköz volt, addig oké volt a dolog, de közel sincs akkora támogatás mögöttük mint a z2m mögött. Illetve az állítás az volt, hogy van átjárás (úgy általánosan), és bármilyen HUB-al kellene mennie a szelepnek, de sajnos ez nem így van. A piacon az a default, hogy egy gyártótól veszel mindent (hubot, eszközöket, stb..), és az ő cloudját és appját használod, amibe teljesen be vagy zárva.

Ha valaki ettől el akar térni (és el is kell!), akkor viszont nagyon utána kell nézni, hogy kitől mit vásárol, szóval sajnos nem az van hogy a Zigbee nyílt szabvány, és e miatt megy minden mindennel jó eséllyel.

Én olvasgattam mostanában és azt láttam, hogy nem. Mert sztenderd sztenderd de csak mindenki igyekszik kis vendor lock in-ra a párosításnál és ezért van pl tasmota (de fixme) 

Tasmota egy wifis (esp8266/8285) egysegre valo fw. Tipikusan mqtt-n kuld adatot es kap parancsot. A zigbee szenzorokhoz kell valami zigbee vevo, pl slaesh, https://okosotthon.bolt.hu/webaruhaz/termek/cc2652rb-zigbee-usb-adapter/ es egy zigbee2mqtt ami eszkozspecifikus ertelmezest ad neki. 

Tasmota egy wifis (esp8266/8285) egysegre valo fw

Tasmota fw van zigbeehez is, illetve van egy kifejezetten  Sonoff zigbee bridghez való fw.  

https://www.youtube.com/watch?v=aiUol1GQDlU 

https://bitekmindenhol.blog.hu/2020/09/01/sonoff_zigbee_bridge_zbbridge

Tasmotával már a  Sonoff kordinátor párositható más  gyártók szenzoraival . Aqarával biztosan jó, azzal használom, illetve jó   Home Assistant-hoz.

Szerkesztve: 2021. 10. 17., v – 12:12

Penteken vettem xiaomi hub 3-at hogy ne kelljen slaesh usb sticket hasznalni (ami megy 2 eve, mar itthon is lehet kapni az okosotthon.bolt-ban).

Nos, most elado a xiaomi hub. Kell hozza a xiaomi app, abban kell a device-okat regelni, majd onnan nyerheto ki az api key. Es csak xiaomi+aquara eszkozoket ismer fel, tamogat, sonoff zigbee es tarsai nem jok. Plusz a leirasban az van hogy bluetooth, hurra van bt-s homerom. Beuzemelve kiderul hogy nem kezeli, csak bluetooth mesh-t.

Szoval ment vissza a slaesh.

Szerk: zigbee jelerositonek pedig ikea 1746

Hát igen, ezt fordítva szokták csinálni az emberek általában, előbb megveszik a Xiaomit, majd olvasgatnak, megismerik a lehetőségeket, és megy a kukába (vagy az apróra inkább), és vesznek egy normálisabb zigbee coordinator sticket (pl. Slaesh) :)

Sajnos a zigbee tulsagosan is szabad szabvany. Minden gyarto ugy implementalja, ahogy neki tetszik.

Ezert (es meg nehany, kevesbe fontos feature miatt) kotottem ki a zwave mellett. Sajnos a zwave eszkozok altalaban dragabbak.

Pedig zigbee2mqtt-vel nagyon jó megoldás, illetve a ZHA is szépen fejlődik. Zwave-re szerintem csak akkor érdemes váltani, ha nagyon mostohák a körülmények, és a 868Mhz-s rádió ezen tud segíteni (jobb terjedés). Egyéb esetekben szerintem jobb választás a Zigbee. Hatalmas a választék a támogatott eszközök tekintetében, és sajnos(?) a fejlesztői közösségek is e mögé álltak be jobban, egyre több panaszt hallani, hogy adott zwaves eszköz butább, nem lehet minden featuret kihasználni az XY zigbees konkurense ellenében, ami ráadásul még jóval olcsóbb is.

2-3 éve az ezzel kapcsolatos topicokban még parázs viták folytak a Zigbee vs. Zwave témakörben, mára ezek is teljesen elhaltak, ha fogadnom kellene, én azt mondanám hogy a Zigbee győzött, illetve nem tudom lesz e jövője a Zwave-nek (de talán lesz azért).

Ez a zwave az USA-ban állítólag nagyon megy. Talán a rádió ereje miatt könnyebb az egész házat beteríteni mint wifi-vel.

Bár nem tudom, van-e valami réteg felette - mind például az rf24 rádiók (2.4Ghz frekvendia, de 11-13 helyett 90 csatorna) feletti (nem hivatalos, de elterjedt) rf24mesh, ami gráf hálózatot épít - lehet hogy csak bután tolja az értékeket, kérdez-válaszol, esetleg egy minimális handshake? Na ennek utánaolvasok...

Illetve vannak eszközök, amik csak a Zwave-et támogatják, ezért pl. én olyan központot építettem, ami mindkettővel működik, mert nem az van, hogy én eldöntöm, hogy akkor X legyen vagy Y és aztán a világ hozzám igazodik.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Esetleg megoldas lehet egy olyan gateway, aminek a firmware-je cserelheto es maris nagyobb lesz a kompatibilitas:

 

pl: https://okosotthon.bolt.hu/webaruhaz/termek/smartwise-zigbee-bridge-pro…

https://templates.blakadder.com/ewelink_ZB-GW03 

(a neve ne tevesszen meg, tok ugyanaz a ketto)

 

Erre tudsz rakni Tasmota Firmware-t ami tamogat egy "butitott" (kevesebb eszkozt tamogato) "zigbee2mqtt"-t (de termeszetesen meg igy is joval tobbet, mint barmelyik gyari megoldas), valamint ez is folyamtosan fejlodik, uj eszkozoket adnak hozza, etc...

https://zigbee.blakadder.com/zigbee2tasmota.html (ez amugy nem teljes lista, ennel mar tobbet tud)

Conbee II zigbee hub - nekem bevált hasonló dologra. Igaz domoticz alatt.

R.

Üdv!

Megvannak a cuccok, megy minden illetve nem.

Kérdés:

Van egy központ egy nyitás érzékelő egy keyboard egy sziréna.

A központnál a riasztóhoz a nyitás érzékelőt hozza lehetett rakni. Így mikor a központot beélesítem (akár a keyboardról akár telefonról) akkor ha kinyitom az ajtót szépen a beállított idő után küld riasztást. Viszont a sziréna nem szólal meg. 

Ha valaki már csinált ilyet hogy kell megadni a sziréna megszólalását? Egyszerűen vagy azonnal megszólal mikor beélesedik vagy egyáltalán nem szólal meg.

Ha kell küldök screenshotokat.

Megoldódni látszik. A support nagyon készséges volt, küldött videót is.

When the alarm sets off > Burglary > Ararm Switch open 

Csak sz@r az angolom és az első részénél azt "fordítottam" a fejembe, hogy ha a riasztó kikapcsol így nem is néztem azt a beállítást :D

De ott van az összes riasztás. (semmi baj...)

Most készülök kapcsolókat is cserélni. Elkapott a hév :D