Sávos rezsidíj

https://telex.hu/gazdasag/2021/10/15/dobrev-savos-rezsidijra-lenne-szuk…

Kik a leggazdagabbak? Ki fizet kinek? Felső dekád az alsó dekádnak fizet? A második dekád meg a kilencediknek? A harmadik dekád, meg a nyolcadiknak?

Te melyik dekádnak szeretnél fizetni? :P

Hozzászólások

- Pereputy törvény (persze 2010 utánra csak)

- Devizahitel elsétálós jog

- Sávos rezsidíj- ingyen közmű minimum (lol)

A miniszterelnöknőjelölt programja egyre mámorítóbb.

Legszomibb ebben az egész előválasztásban, hogy tegnapig "440 ezren" mentek el szavazni - értsd választani közülük a második fordulóban - ami 2018-as választási adatok alapján kevesebb mint a lakosság 6 azaz hat százaléka, és ami jelenleg arról szól hogyan ölik le egymást a patás nélkül.

No rainbow, no sugar

Lakást is adnak a közművek köré?

:)

Szerintem van benne valami.

Nem a jövedelmet nézi az algoritmus, hanem azt, hogy ki mennyit fogyaszt. Ha az adott fogyasztási sávokba eső mennyiséget mindenki ugyanazzal az egységárral fizeti (szegény és gazdag is), akkor igazságos.

Az áramtarifánál egyébként mintha most is lenne valami hasonló, bizonyos mennyiség felett drágább az egységár.

Vágtázunk a közös megsemmisülés felé.

Szerkesztve: 2021. 10. 15., p – 17:32

Ezzel párhuzamosan le akarja állítani a Paks 2 megépítését és a régi Paks 1-et, vagyis ingyen akar áramot adni tömegeknek, őőőő honnan is? :D

Megoldások "gazdagoknak":
- Add ki a nagyinak 0 huf-ért, aki nevére átíratod az órákat
- Ha vállalkozó vagy legyél minimálbéres és ne vegyél fel osztalékot minden évben
- Add ki a  cégednek, aki nem a gazdagok árát fizeti, hanem az ipari fogyasztókét, cserébe visszajön az ÁFA és, ha adót nem emelnek spórolsz még 24,5%-ot minimum. 
...etc
 

Dobrev egy zseni! :) Annyira, hogy kb az összes budai vállalkozónak rezsit fog csökkenteni! :P

 

hát arról a gyurcsány-bajnait kell megkérdezned, hogy miért vett fel gigahiteleket, amit alig győztünk visszafizetni

az osztogatásról pedig jó helyen kérdezel: a klári demagóg ígérgetéseiről szóló topicban

 

egyáltalán, milyen dübörgő gazdaságról beszélsz? mzp megmondta, hogy a patás teljes csődbe vitte az orszgágot, az utolsó órában vagyunk, de nem baj, mert jön ő és az új kormánypárt (dk)

A kérdések a következők:
-Szükség volt-e külső forrás bevonására? (igen)
-Volt-e jobb kondíciókkal forrás akkor a piacon? (nem)

A mostani "dübörgő gazdaság" mellett ugyanezek a kérdések:
-Szükség van-e külső forrás bevonására?
-Van-e jobb kondíciókkal elérhető forrás? (van, EU-s forrás, melynek nem a pénzügyi, hanem a felhasználási feltételei szigorúbbak)

 

nagyon jó kérdések!

 

>> Szükség volt-e külső forrás bevonására? (igen)

hogyhogy? akkor is akkora volt a baj, mint most, hogy pl az eu 750mrd eurós gigakölcsönbe veri magát? vagy a szokásos ""bal""oldali kormányzás minőségéből (lejtmenet) adódóan mindenki másnál rosszabbul érintett minket a válság szele?

>> Volt-e jobb kondíciókkal forrás akkor a piacon? (nem)

miért nem volt az _ország_számára_ akkor olyan kedvező konstrukció elérhető mint most?

 

>> "dübörgő gazdaság"

eu-ban top, magasan átlag feletti gazdasági növekedés?

mi az hogy, nagyon is!

nagyon fáj?

"eu-ban top, magasan átlag feletti gazdasági növekedés?

mi az hogy, nagyon is!"

Egyrészt mélyről lehet nagyot nőni, másrészt meg ha tényleg annyira dübörög, akkor minek külső forrást bevonni? Ha már egyszer az adósságcsökkentés kormányának is nevezték magukat, ha jól tévedek... (Igaz, az államadósság csökkenése valahogy nem látszik...)

>> Egyrészt mélyről lehet nagyot nőni

ja hogy akkor ezt lényegében az mszp-szdsz szakértőkormányoknak köszönhetjük?

>> minek külső forrást bevonni

ugyanazért, mint most mindenki más

>> Igaz, az államadósság csökkenése valahogy nem látszik...

2001->2010 50%->80% (fokozatosan, az elejétől fogva lejtmenet)

2010->2019 80%->65%

ami ennél is fontosabb, hogy lényegesen átalakult a szerkezete, lényegesen csökkent a devizaarány, az ország finanszírozási helyzete sokkal jobb

"a hogy akkor ezt lényegében az mszp-szdsz szakértőkormányoknak" - Tesék mondnai, az elmúlt ~12 évben is ők voltak? Ne a gazdasági válság utáni állapotot tekintsd alapnak, az ilyen szempontból régen volt (És O.V. is elismerte, hogy Bajnai jól csinálta a válságkezelést), hanem az utóbbi néhány évet.
"ugyanazért, mint most mindenki más" - oké, ez van a párt agit.prop. osztálya által kiadott brossúrában, de ennél valamivel bővebb magyarázat?
"2010->2019" - csaxólok, hogy 2021 van...
"lényegesen csökkent a devizaarány" - Épp ezért ismét a devizakötvények felé fordultunk az utóbbi időszakban...

>> Ne a gazdasági válság utáni állapotot tekintsd alapnak,

nem azt tekintettem

>> Tesék mondnai, az elmúlt ~12 évben is ők voltak?

nem, de érdekes (inkább borzongató) gondolatkísérlet, hogy most hol lennénk, ha "ők" lettek volna

 

Na ezért tud Orbán 10 éve uralkodni. Jó a kommunikáció, persze lehetne máshogy nevezni, de minek... mindenki tudja mennyit ér. A lényeg, kicsit sem érdekli az embereket miért és a hogyan, csak az "mi vagyunk a legjobbak" érdemes rápillantani az adatokra. Nem nehéz levonni alapvető következtetéseket. Persze azért ez sem teljes, mert sajna nem eléggé látszik miért kiemelkedő azon országok teljesítménye ahol 2 számjegyű növekedés volt 2020Q3-ban

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/11563231/2-17082021-AP-…

Mesélj valamit arról, hogy mire is ment el anno a Fletóek által felvett tömérdek hitel. Mert hogy nem az 1993 óta folyamatosan felújítást varo 150-es vasutvonalra, az tuti. Ami nem mellesleg az európai vasúti alaphalozat része, tehát kb. kötelező uzemeltetni. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Azt a kölcsönt, pontosabban hitelkeretet köszönjük, visszaadtuk, illetve nem használtuk fel - egy gazdasági válságból kifelé lábaló világban.
Szóval egy dübörgő, kifejezetten szép emelkedő pályán lévő gazdaság miért is igényel ezermilliárdos nagyságrendű devizakötvény-kibocsátását? Meg milliárdos kínai hiteleket? És mennyit is változott az államadósság az elmúlt 12 év alatt? (Miközben 3000milliárd MANYUP pénz is bele lett tolva az adósságcsökkentésbe)? Tudod az "e'mútnyócév" jellegű visszafelé mutogatás nagyon nem jó bizonyítvány annál a kormányzatnál -és a rajongóinál- amelyik lassan tizenkét éve irányítja az országot... A saját eredményekkel kéne kampányolni, nem pedig visszafelé mutogatni...

Ne mar, akarki benne maradhatott a MANYUP-rendszerben. Miért döntöttek úgy az emberek, hogy nem akarják?

Egyébként igazad van, inkább a balos önkormányzatokrol kellene beszélni, jobb irany. Ott van is friss tapasztalat. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Jó étvágyat..

"Szerdai ülésén elfogadta a kormány az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépés szabályairól szóló törvényt. Aki nem lép át az állami rendszerbe, az nyugdíjbefizetéseinek jelentős részét elveszíti, vagyis a jövőben nem kap állami nyugdíjat. Az állami rendszerbe átlépők megtakarításait egyéni számlán vezetik majd, a megtakarítás pedig örökölhető lesz. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a kormány nyílt zsarolásba kezdett, intézkedései nemcsak az alkotmány szinte összes passzusát sértik, de ellentétesek az Európai Unió alapelveivel is."

Mert voltak/tunk akik tudtuk, hogy politikai nyilatkozatoknak és ígéreteknek nem szabad hinni. Pláne úgy, hogy az einstand jogi alapvetése is erősen kétséges volt.

Nagyon sokan a lustaság, illetve az egykori "gondoskodó állam"-ról alkotott kép alapján maradtak otthon - és adták be a "közösbe" a MANYUP-nál összegyűlt pénzüket. Meg olyanok is voltak, akiknek a figyelmébe ajánlották, hogy ne akarjon MANYUP-ban maradni, ha a székét meg akarja tartani...
 

Igen, ez ilyen sajnos... Én is hezitaltam sokat, de tisztán pénzügyi döntés kellett; bevallom, kaptam hideget-meleget. De végül nem ok fognak rólam gondoskodni, ez jart a fejemben. Majd egyszer kiderul, jól döntöttem - e... 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Mivel de jure nincs társadalombiztosítás a "régi" értelemben (azaz nem kötelezi magát az állam arra, hogy időskori vagy épp eü. ellátást nyújtson, csak arra, hogy egy ellátórendszert tart fönn), így érdemes arra készülni, hogyha állami ellátás nem lesz, vagy lesz, de a "megélni kevés éhen halni sok" kategóriába fog esni, akkor legyen miből eltengődni... Ha egyáltalán leszünk nyugdíjasok, mert a korhatár az szépen kúszik fölfelé majd, erre mérget lehet venni...

"Miért döntöttek úgy az emberek, hogy nem akarják" - Mert volt egy FUD-kampány, miszerint "kiíratkozik" az állami nyugdíjrendszerből az, aki marad, azaz aki marad, az nem kap állami nyugdíjat egy fillért sem. Aztán ezt picit módosították, hogy (jóval) kevesebbet fog kapni, illetve hazudták azt is, hogy lesz egyéni számla az állami rendszerbe visszatérőknek - aztán valahogy csak nem lett ilyen... Ja, és bónuszként az eü. és a nyugdíj kapcsán beszedett közterheket járulék helyett adó módjára szedik be (nem a neve számít, mielőtt...) - apró, de jogilag lényeges különbség a kettő között az, hogy a járulékkal szemben az államnak van valamilyen kötelezettségvállalása az állampolgárral szemben - adó esetén meg nincs semmi ilyesmi.
Minthogy a grán^Htakonyszilárdságú alaptörvényból a korábbi társadalombiztosítás teljes egészében kikerült, és helyette csak kötelezettségvállalást nem tartalmazó megfogalmazás lépett - azaz az állam nem köteles(!) sem eü. sem időskori ellátást nyújtani. Nyújt, és fenntart ellátórendszert, de a kötelezettsége megszűnt.
 

A tudatosság hiányzik az emberekből. Meg is válaszoltad. A kormány, mindegy, kinek a kezében van, a javaidat akarja. Mindegy, hogy kivel ert egyet, számolni akkor is kell(ene). Vakon nem dönthet az ember, mégis sokan ezt teszik. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Elnézést, ha közismert dolgot kérdezek, engem nem érintett különösebben a téma, akkoriban épphogy elkezdtem ismerkedni a munkaerőpiaccal. 

Elhangzott az konkrétan, hogy a maradók nem kapnak állami nyugdíjat, vagy ezt a bulvármédia következtette ki mindenféle félreértett nyilatkozatok alapján?

2010. évi CLIV. törvény

a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról

 

https://mkogy.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1000154.TV

 

36. § A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 2. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Az a személy, aki

a) 2011. január 31-ét követően létesít magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonyt, a jogviszony létesítésének időpontjától, de legkorábban 2011. december 1-jétől kezdődően,

b) 2011. január 31-éig kezdeményezi a magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonyának fenntartását, 2011. december 1-jétől kezdődően

a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben további szolgálati időt nem szerez, és az ezt követően szerzett keresete, jövedelme a társadalombiztosítási nyugellátások megállapítása során nem vehető figyelembe, azonban a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32/B. §-ában meghatározott feltételek szerint az időskorúak járadékára jogosult.”

 

Ez volt az a paragrafus, amelyik megvonta az mnyp-ben maradóktól az állami nyugdíjakat.

 

Aztán később ezt hatályon kívül helyezték persze, de akkor már mindegy volt, a társadalom nagy része bevette a zsarolást és ennyi, beszántottak 3 ezermilliárd forintot.

>> Azt a kölcsönt, pontosabban hitelkeretet köszönjük, visszaadtuk, illetve nem használtuk fel

az utolsó másfél mrd eurót 2016 tavaszán utaltuk el

>> egy gazdasági válságból kifelé lábaló világban

pakisztán és ukrajna volt még ilyen helyzetben, mint a szakértőkormány által 2002 óta lejtmenetbe tett kurvaország, hogy az imf hozzon hitelprogramot

Nomostan nem is olyan rég ez a kormány még "az adósságcsökkentés kormánya" színében tetszelgett, illetve azzal etette a válastóit, hoyg dübörög a gazdaság, és jobban növekszünk, mint bárki más (persze... alacsony bázishoz képest könnyű nagyot nőni...), meghogy külső adósság mennyire lecsökkent... Erre durr, $ kötvény, €-kötvény, kínai hitel... Itthon meg osztogatás ezerrel...
 

a gdp arányos államadósság 2001->2010 51%->80%

az elmúlt 12 évben az államadóssággal kapcsolatos legfontosabb változás - amellett, hogy 2010 óta egészen a covid-éráig csökkent -, hogy a szerkezete átalakult (nagyrészt forint kötvény / állampapír)

>>Melléduma

aki nem érti hogy ez mit jelent, annak az

>>qrvára lejárt lemez.

valóban lejárt lemez az mszp-szdsz, most mégis itt pörög új néven

a szakértői csodakormányod produkcióját relevánsnak éreztem itt felhozni - egyrész viszonyítási alapként, másrészt mert megint bejelentkeztek

Tehát mik az elmúlt 12 év eredményei, amivel lehet dicsekedni, kampányolni? Mert ami látszik, az az, hogy most utánam a vízözön alapon adósítják el az országot, és mellette osztogatnak - nagyon erőteljesen. ha annyira van miből visszaosztani az adófizetőknek meg a nyugdíjasoknak is, akkor mi a fészkes fenének kell hitelt felvenni? Vagy mégsem dübörög meg fut annyira jól a gazdaság, és nincs valójában fedezet az osztogatásra, de valamilyen módon csak "meg kell venni" a következő négy évet - vagy legalább egy bukás esetén rommá adósított, kiüresített országot, gazdaságot hagyni a következő kormányzatra, aminek nem lesz más lehetősége, csak bevételeket növelő/kiadásokat csökkentő intézkedéseket hozni - amivel (ha kihúzza addig) négy év múlva garantált a bukés, és jöhet vissza Viktor és csapata?

Szerencse, hogy a kommunista múlthoz már semmi köze az unokának :-)

A Pesti Srácok megmondta, hogy Dobrevre kell szavazni! 

Senkit nem hagynak az út szélén. Vótmá

Bárcsak ilyen egyszerű lenne ez a dolog.
Részint igaza van, mert vannak emberek akik tényleg a mélyszegénységben tengődnek. Viszont képtelenség ezt igazságosan megoldani, hogy ne legyenek visszásságok.

Ha a zöldség a cél, akkor inkéább törvényt kellene hozni, hogy az elektromos szolgáltatók 24/365 utcaszinten monitorozzák a fogyasztást és vessék össze az adott utca áramfelvételével heti szinten. Ugyancsak heti szinten lépjenek fel a kirívó eltérésekkel szemben. Ez rosszul érinti az elektromos infrastruktúrát veszélyeztető megélhetési áramtolvajokat, rosszul érinti a kőgazdag, medencét lopott árammal fűtőket is (az utóbbiak jelentősen nagyobb fogyasztással bírnak, mint az előbbiek), de az áramszolgáltatókat is rákényszerítené a rossz , évtizedek óta működő, félig döglött infrastruktúra elemek cseréjére.
Hasonlóképp, egy bizonyos ingatlan méret felett ne lehessen kedvezményeket felvenni közműre. Kicsit bicskanyitogató, mikor 500 nm feletti full légkondis, medencés kégli, MVM dolgozói kedvezményről megy, csak mert a haverok elintézték. Igen, lennének 200-300-as kecóban tengődő nyuggerek akiknek ez fájna, de ha nem bírja fizetni a rezsit neki még mindig opció eladni és kisebbe költözni. Ha meg olyan 1nagy a család, akkor minden tag beszállhat a rezsibe.

Továbbá, ha ennyire a szociális érzékenység témánál tartunk, akkor ne a rezsibe menjen a támogatás, hanem a lakhatásba. Az állam szépen dózerolja el el a putrikat és húzzon fel, kicsi, energiahatékony, faék egyszerűségű, elpusztíthatatlan lakásokat, megfelelő kötelezettségvállalások (az ingatlan és környezetének karbantartása, életvezetési képzés elvégzése) mellett. Az igazságtalannak tűnik az átlag polgárral szemben, de önerőből ezek az emberek nem fognak kitörni, mert nincs hozzá hátterük. Ehhez, nem egyszeri csirkeosztós látszatprogramok kellenek, hanem mélységi, 24/7-es folyamatos coaching, elrettentő rendvédelmi jelenlét, működő állami (oktatási, eü, tömegközlekedési) infrastruktúrák. Jól látható, jól felfestett társadalmi normák és elvárások, aminek való megfelelés jutalma az emelkedő életminőség.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Az állam szépen dózerolja el el a putrikat és húzzon fel, kicsi, energiahatékony, faék egyszerűségű, elpusztíthatatlan lakásokat, " - volt már ilyen ("CS" lakások) - van, ahol elfogadható szinten beilleszkedtek az adott település közösségébe, és volt, ahol... mondjuk úgy, ez az integráció nem igazán sikerült...  Persze lehet jól is csinálni, és tanulni az "átkosban" futott előbb említett program hosszú távon elért (és el nem ért) eredményeiből, következményeiből.

Hányok.

Eközben Floridában 200 millióból lehet 600 nm-es házam kb 3milla ingatlanadóval és nulla  százalék szja-val.  Vagyis évi 20 millió bruttónál vagyok nullán. De nem is nullán, mert minél magasabb az ingalabadó a körzetben annál jobb a környéken minden, pl az állami oktatás is.

Amerikai állampolgársághoz eleg 1 millió dollár befektetés. Nem kaland. Minden gyerekem tud annyira angolul, hogy ne legyen gond egy ilyen rezidencia kialakítása. 

Persze magyarországi befektetéseim megmaradnak ahová menedzsment díjjon keresztül nullázom a profitot.

Eddig erre egyedül a fidesz reagált jól. Az idióta kommunistak kedvenc módszere, hogy elkergetik a tőkést és várják a csodát. Ők valójában úgy teremtenek egyenlőséget, hogy a magasabbakból levágnak egy darabot, hogy a törpék jobban érezhessék magukat.

Bocs, de ez nem ilyen egyszerű dolog. Ha vállalkozóként csak a gyárkapudig látsz, akkor csúnyán meglepődhetsz. Mert ez a mentalitás a végtelen erőforrású környezetben működik csak. Ha nyertesként folyamatosan növekedsz és kiveszel a rendszerből, egy idő után a veszteseknek elege lesz és utána megcseszheted amit felépítettél.  Pl. Henry Ford képes volt ezt felismerni. Te lehet, hogy elhúzol ki Amerikába és kiviszed a profitot. De milyen profitot viszel ki, ha elveszik a gyáradat? Vagy ha épp porig égetik? Te bizotosan elmorzsolsz egy könnycseppet miközben koktéllal a kézben nézed az Atlanti óceán hullámait, az itt maradt beosztottjaid és munkatársaidnak meg marad az éhendöglés.
Ha már Amerikánál járunk, nézd meg az ottani nagyvárosokat. Az elit negyedek kivételével, térdig jársz a csövesekben és a drogosokban. Majd minden városban vannak zónák, amikhez képest a nyolcker egy leánynevelde. Lehet, hogy te jó környezetben veszel kecót, de simán benne van a pakliban, hogy a ányod összeverve, megerőszakolva jön haza. Vagy épp valamelyik pirosnál lelő egy "dindohuffin" csak mert lassan száltál ki a kocsidból.  A nagyobb probléma, hogy az ilyen leszakadó környezetben fogékonyabbá válnak az emberek az irreális eszmékre, azok aki úgy érzi nincs vesztenivalója, magára maradt könnyen radikalizálható. Nézd meg a mit művelt a BLM és társai az amerikai választások előtt. Igen, felűlről vezéreltek voltak, de a fosztogatásokhoz, rablásokhoz kellett a kiéhezett tömeg.
Az adófizetés, az abból fenntartott szociális háló, pont a gazdagokat védi, hogy ne alakuljon ki egy elégedetlen kritikus tömeg. A hasonlatod nagyon jó. Mert a magasak könnyebben elérik az almát a fán, csak ha nem ejtenek le időnként egyet-egyet akkor lesznek olyan hülyék az alacsonyak, hogy levágják a magasak lábát.

És most a szocik nagyon ki vannak éhezve. Eddig az volt a szerence, hogy nem találtak megfelelő prolikat maguknak a vérfolyatáshoz, de ha a mostani hatalom elengedi a szegény embereket akkor, elhiheted lesz itt elég. Pl. szerencsés, hogy életben hagyták a jobboldali radikálisokat, mert ezzel a "benáculó" prolikat a baloldali tömegbázisból ki tudják húzni. További szerencséjük, hogy a liberális csoportosulások az Pest közepén álló romkocsma alapú  elefántcsonttornyaikból osszták az észt anélkül, hogy látnák és értenék a vidéket.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerintem el vagy tévedve. Az országban mindenki életszínvonala nőtt az elmúlt 10 évben. Vannak nyertesek és vannak nagyon nagy nyertesek. Az embereknek a relatív nyertességgel van a bajuk. 

Aki azt gondolja, hogy a gazdagokat lehet szívatni az téved. Gyurcsány már ezt a tévedést 2006-ban bemutatta:

https://www.youtube.com/watch?v=-tEXu8roJEQ

Hogy mindenkinek nőtt volna az életszínvonala azzal vitatkoznék. Különösen a Kelet Magyarország egyes részein. T'od, mikor a drogosok mobilizálódnak pestre borsodból akkor azt nem az életszínvonal emelkedése miatt teszik.
Oh, a gazdagokat meg lehet szivatni: 1919, 1946 Elég csak egy kritikus tömeg és máris szívtál. A pénz nem tesz senkit golyóállóvá. Mikor a tömegben megszűnik a morális fék és célponttá válsz semmit nem ér a vagyonod. És nagyon kevés elég, hogy célpont legyél. Sőt, a mai világban még annyi sem kell mint régen. A közösségi hálók idejében gyorsabban készülnek a listák. Élő példát akarsz? Nézd meg a tálib hatalomátvételt. Azt mondod irreális és irreleváns európában? Tévedsz. Már jelen vannak azok az erők akik napi szinten listázzák és sarcolják a gazdagokat nyugat európában. Most még csak egyesével, de lesz még itt tömeges aratás is.
 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Oh, a gazdagokat meg lehet szivatni: 1919, 1946 Elég csak egy kritikus tömeg és máris szívtál. A pénz nem tesz senkit golyóállóvá. Mikor a tömegben megszűnik a morális fék és célponttá válsz semmit nem ér a vagyonod.

A proletárok "igazságos" újraelosztósdijának az eredménye sosem vezet érték teremtéshez: a rablóbanda csak a kifosztásig jut. amikor már nincs kit kifosztani akkor meg siránkozik (szerencsére mindig van "leggazdagabb" akihez képest lesz még rosszabb helyzetben lévő: végülis a kissé eladósodotthoz képest a nagyon eladósodott sokkal szegényebb, majd átterhelik a nagyon eladósodott adósságát a kevésbé felelőtlen pénzszóró illetőre..)

Nincs szándékomban senkit sem ijesztegetni, és nincsen bármi nemű diszkriminációm embertársaim holtan való látása kapcsán.

Nem. Arról beszélek, hogy a gazdasági elitnek nem csak haszonélvezőnek, de társadalmi felelősségvállalónak is lennie kell, ha el akarja kerülni, hogy periodikusan a többségi társadalom kicsinálja vagy csak a üzletét, vagy az őt is a családjával és az üzletével együtt.
Probléma, hogy az elit elvándorlása (ami szép eufémizmus a gyáva elfutásra) legtöbbször a mobilizálható vagyonnal együtt történik ami csak a kifosztottság érzését növeli a félrevezetett tömegekben. További probléma, hogy ez nem mentesíti az elitet a helyzet kialakulásában játszott szerepe alól. Ugyanis szignifikáns különbség, hogy az elit mindenkor rendelkezik elégséges financiális és kapcsolati tőkével, hogy befolyásolja a környezetét, mind politikai, mind társadalmi szinten. Ami nem mondható el egy egyszerű, átlag parasztról. Ez egyébként nem új dolog, már Széchenyi is felismerte ezt, csak már akkor is büdös volt az elitnek.
 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Bárhányszor pusztítja is el egy ország az elitjét, az újratermelődik. Ez a pénz és a javak sajátja. Ha két ember között csak pl 10% jövedelem különbség van és a "szegényebb" csak 2%-ot tud félretenni miközben a "gazdagabb" mondjuk 20% majd ezt a viselkedést öröklődik az utódokra, akkor a harmadik generációra már megint hatalmas lesz a különbség. Ha az anyagi különbség mellé szellemi is társul, akkor nem gyávaságból, hanem történelmi tapasztalatból, amennyiben veszélyben érzi életét és /vagy vagyonát elhagyhatja hazáját. Semelyik embernek nem hazája az az ország, amelyik kifosztja vagy el akarja pusztítani. Az ilyen országhoz csak egy ostoba hű. Amúgy ez tipikusan a tücsök és a hangya esete több generáción keresztül. Ahol a tücsök idővel náci vagy kommunista lesz baloldali ideákkal csekely tehetséggel és szorgalommal.

Amikor fiatal voltam rengeteg dologról lemondtam a barátaimhoz képest. Ma is ezt teszem a jövedelmemhez képest. Ennek az attitüdnek sok pénzt köszönhetek. Lemondásaimnak legyen az a jutalma, hogy cserébe újra mondjak le azok javára akik tücskök voltak? Ez így korrekt velem szemben?

Az én felelősségem azok nyomora akik sohasem gondoltak a holnapra?

Ez szép. Csak nem ennyire polarizált a társadalom.
Azt mondod rengeteg dologról lemondtál fiatal korodban. Ez azt jelentette, hogy volt miről lemondanod.  De miről mondjon le az aki mélyszegénységben él? A lélegzésről? Az életről? Láttál már 3 gyerekes, minimálbéres, egyedülálló anyát? Ő mit csináljon? Könnyű azt mondani, hogy minek csinált annyi gyereket, de talán lenne a társadalomnak annyi felelőssége, hogy akkor adjon a 3 kölyöknek annyi esélyt, hogy ne kerüljön hasonló helyzetbe.
Sőt, ha jobban megkaparod a magyar társadalom majdnem fele "nem látszó nincstelen", azaz kívülről átlagos ember, aki a épp csak a mindennapi kiadásait tudja fedezni. Ezek többségének még a 2% is elérhetetlen. Továbbmenve azt is érdemes megvizsgálni, hogy mire elég az a 2%-ék. Milyen jövőképet sugall az, mikor ez a 2% arra elég, hogy egy 3 tagú család jót egyen a Mekiben? (Csak a tisztánlátás kedvéért a 2020-as nettó átlagkereset Budapesten 222.226 HUF, ennek a 2%-a 4445 HUF) Kinek felelőssége, hogy az az ember, aki 8 órában az erejével és a tudásával egy cég számára nyereséget állít elő, ne ilyen helyzetben legyen? Ilyenkor ugye előjön, hogy ez a versenyképes fizetés, ami kvázi annyit jelent, hoyg az elit ide árazta be a melósait. Tehát visszajutottunk az elit felelősségéhez. Mert amíg az elit egymásra mutogat addig nem lesz változás. 
Azok akiket te tücsöknek nevezel, azok jelentős része egy olyan kilátástalan perspektívába született ahol a többletek azonnali felélése jelenti az örömöt, olyan szintű kiégést mikor eltűnik a jövőkép. Pl. a cégvezetők jelentős hányada nem érti, hogy  miért vesz a dolgozója drága telefont vagy TVt, miért nem takarít meg rendes kocsira, vagy lakásra? Azért, mert ezek az átlag melósnak, még alsó hangon is elérhettetlenek. Egy olcsó autó pesti átlagbérnél 17 hónap. Nem ennyi havi megtakarítás, ennyi havi fizetés! Minap volt egy cikk, hogy 2021ben a használt lakások átlag ára 10 évnyi átlagfizetésnek felel meg. A te 2%-os megtakarításoddal számolva cca. 500 év amire ez összejön. Szép perspektíva.

Szóval, ha nem is érzed mások nyomorát a felelősségednek, megoszthatnál pár életvezetési tippet, hogy miképp lehet napi 8+ óra munka mellett,  havi 4445 forintból jövőképet varázsolni. Szerintem, lesznek itt páran akik szorgalmasan jegyzetelnék szavaidat.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Mondd, te hányadik generáció vagy? Második? Harmadik? Hány generációt tartasz optimálisnak? 500 év, ha mondjuk 20 évre veszem az átlagos emberi generációt, akkor az 25 generáció. Reális ez szerinted? Ha az elmúlt 120 évet nézem, ami csak 6 generáció,  abban csak cirka két világégés volt, ami a magyar társadalmat kinullázta.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Első. Tök átlagos családból származom hála a kommunizmusnak. Előtte volt vagyona a nagyszülőknek az 50-es évekig és a hetvenes évek végére lett újra. Tették a dolgukat dolgoztak kb két műszakban. Dolgoztak hétvégén is.  Én ezt láttam, ebben nőttem fel. Kerestem egy olyan tevékenységet magamnak amiben jól érzem magam és emiatt nem gond minden ébren-töltött percet e tevékenységgel tölteni. Természetesen ennek meg lett az eredménye, ma már bármit kezdhetek az időmmel. Vagy csinálok valamit vagy megfizetek valakit, hogy megcsinálja helyettem.

Hagyjuk ezt az egészet. Nem várok tőled empátiát, cserébe te se várj tőlem.

Ha már két dátum és cca 20 éves intervallum szóba került. Egy átlag amerikai milliomosnak ennyi időre van szüksége, hogy átlagos milliomos legyen ~ $5M. Sokaknak ez elképzelhetetlen, nem véletlenül írtam a fenti megtakarítási példát.

Lassítsunk. Magyarán volt egy olyan családi háttered, ami lehetőséget biztosítottt, hogy azzal foglalkozz amivel szeretnél. Gondolom amikor indítottad a vállalkozásodat akkor is számíthattál rájuk legalább abban, hogyha buksz akkor legalább egy ágyat és egy zsemlét kapj. Szóval, ne essünk abba "csak az első milliómat ne feszegessék" kérdéskörbe. Jó lesz az második generációnak is.

Nem empátiát várok, hanem racionalitást. Hogy megértsd, neked megvan minden eszközöd és lehetőséged arra, hogy országos szinten manipuláld a környezeted, hogy neked és még egy csomó másik embernek jó legyen.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem volt. Legkisebb unoka vagyok a  családban. Meghaltak a szüleim és a nagyszüleim 25 éves koromra (ez egyben anyagi mélypont is volt az életemben). Rám jutó örökség egy 56 nm-es üres lakás volt. Most ez ~30M érték lenne (Bp.XVI.).

Egészen más dolog, ha az embernek úgy kell választani szakmát, hogy nem azt választja amit szeret, hanem amiből valószínűleg meg fog élni. Az sem mindegy ezért mit kell tennie, mennyit kell saját magának hozzátennie. Mikor tud családot alapítani. Más azért az a család aki egyik hónapról a másikra képes élni mint akinek van lehetősége félretenni. Nagyon sok vesztese volt ám "rendszerváltásnak". 

Ha van egy lakásod 25 évesen, és van egy jó szakmád, akkor meg tudod alapozni a jövődet. Mert általában az albérlet és megélhetési költségek mellett elég nehéz félretenni. Alternatívája a szülők nyakán élés. Ez a mai magyar valóság. 20 évvel ezelőtt a lakástulajdon  értéke hatványozottan volt igaz. 

Ettől nem lesz kevesebb amit elért, vagy kevésbé problémás hogy elveszítette a családját, de ettől lebecsülni sem szabad azt, hogy volt honnan indulnia, emellett az az ajándék is fontos, hogy látta, hogy a munka és a hozzáértés lehet kifizetődő. 

Ha van egy lakásod 25 évesen, és van egy jó szakmád, akkor meg tudod alapozni a jövődet.

Én több olyan embert láttam akinek pl volt saját lakása már 20 évesen de nem tudott mit kezdeni a körülménnyel és nem jutott belőle előre, csak lefele. Cserébe olyat is látok akinek 30 évesen sem volt saját lakása, 40 éves korára pedig már több is :). Az egyetlen különbség közöttük a munkabírás, a kreativitás és az, hogy mire költenek: felélik a kb hasonló keresetüket, hiszen "nekik jár" egy csomó dolog: ha programot szerveznek akkor szükséges kiköltekezni. A másik meg megoldja minimális költésből akkor is ha amúgy költhetne: hiszen amit megspórol abban rögtön valami nagyobbat lát.

Pontosan. A vagyon keletkezésének első lépése, hogy a megtakarítás az első. Minden más csak azután jön. Semmilyen vásárlásnál nem szabad elkölteni a megtakarítást. Sőt! megtakarításból, csak befektetést lehet eszközölni, vagy állagmegóvást. Minden más nem ebből a pénzből kell, hogy származzon.

Hmm, ennyi idősen, faterom halott volt, anyám áplásra szuruló nyomorék. Volt másfél millió örökölt tartozásom és egy be nem fejezett fél házam, plusz nulla értékesíthető szakmám mert korábban nem volt meg a háttér, hogy főiskolára vagy egyetemre menjek. Napi szintű küzdelem a számlákkal, a nem fizető másodállásokkal. 10 évig már a nullás hónap is öröm volt. Szóval, szokszor árnyalatnyi különbségek elégségesek, hogy milliókban mérhető különbség legyen az emberek közt.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Azért, mert valakinek akkor is gondoskodnia kellett volna anyámról, Másfél millió minusz miatt nem engedsz el egy fél házat. Így alakulnak ki a klasszikus pénzügyi csapdahelyzetek. Nem engedsz el egy x milliós tételt egy y/2 milliós adósság miatt, ugyanakkor az adósság rendezéséig nem tudsz hozzáférni a plusszos részhez. Ha viszont nincs megtakarításod, igencsak necces az adósságrendezés. Sok instant tésztát meg kell enni mire egy ilyent, egy átlagfizetésből kigazdálkodik egy ember.
Plusz, az a mínusz egy része nem szerepelt az örökségben, hanem apám különféle "kinnlevőségei" voltak. Ezek meg akkor is öröklődek ha nincs papír.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem, nem minuszos a végösszeg. Viszont az részöröklés miatt nem is tudod forintosítani, mert a másik fél nem akarja eladni.
Papír nélküli kinnlevőségek: Pacsira felvett előlegek, vállalkozás kp. kasszájából kivett összegek.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Mivel szorgalmas vagyok, csináltam neked egy táblát. Ebben 3% inflációval és 6%-os hozammal viszek végig 50 évet, majd a végén jelenértékre visszaszámolok.  A legbénább megtakarító aki 5e hufot tenne félre havonta (ezt évente inflációval emeltem) vagyis 3 doboz cigi árát is az unokájának egy kis faházat valami elbaszott helyen minimum összehoz.  Mondom havi 3 doboz cigi. Ha havi 30 dobozt szív, akkor többet.

A végeredmény (jelenérték) lineárisan arányos a havi megtakarítással.

https://ibb.co/7XtntjS

 

3 gyerek helyett csak kettőt csinál, akkor már nyert. 

 

 

ps.: munkahelyen default poén amikor kezünkben van egy 500 hufos ital, hogy ez valamelyik ük-ük-ük.... unokáknak egy ház lenne, de bassza meg! :)

(500*1.06^400)/1.03^400 = 48.576.500 jelenértéken vagyis kb egy másfél szobás új lakás Budapesten 400 év múlva :)

Én speciel örülök annak, hogy vannak, akik 25 évesen egy lakással a "tarsolyban" el tudtak indulni (mert ezt adta nekik a sors) a teljesen önálló életüket élni, és kifejezetten sokra vitték anyagilag (is). Sajnos a többség nem ilyen - és nem csak azért, mert 25 éves korára nem marad családi háttér nélkül, hanem azért is, mert keveseknek adatik meg az, hogy az önállósodáshoz a lakás, mint alap meglegyen.
Jóval túl az ötvenen azt látom, hogy nem minden a vagyon, nem minden a pénz - vagy ahogy apám szokta volt mondani, "a pénz nem boldogít, de pénz nélkül hülye az ember" - de ahhoz, hogy nyugodtan éljen, tartson fenn egy családot, ahhoz nem biztos, hogy a két minimálbéren foglalkoztatott jövedelme elégséges. Hogy ebből a körből hogyan lehet kitörni? Vidéken mondhatni szinte sehogy, legalábbis a többség számára nem nagyon van előrelépési lehetőség, mert úgy a képességei/készségei/tudása mint a munkalehetőségek korlátozottak - a földrajzi mobilitás szintén, hiszen a társadalomban elég mélyen és erősen ott van az az elv, hogy saját ingatlan kell (nem csoda, hiszen a lakásbérlés jogilag khm. eléggé ingoványos terület), nomeg egy szabolcsi házat eladva, annak az árából komolyabb munkalehetőséggel kecsegtető országrészben nem biztos, hogy elfogadható szinten lehet megoldani a lakhatást.
 

Az nem mindegy, hogy hol van az az ingatlan. Ha "jó helyen", azaz ahol lehet a választott területen elfogadhat megélhetést és előrelépési lehetőségeket biztosító munkát találni, az teljesen más, mint valahol a világ vége után kettővel egy eldugott zsákfaluban.
A másik, hogy egy gyerekes családban az az egy gyerek valóban örökölne jó esetben egy lakást, de ha már ketten, netán hárman vannak, akkor gyakorlatilag egy eladni való gondot kapnak a nyakukba, mert vagy kifizeti az egyik a másikat/többieket az örökségből (-> adósságba verve magát), vagy eladják közösen, és amit kapnak érte, azt elosztják - és vagy sikerül belőle előrébb jutni, vagy sem.

Egyébként marhára "nem éri meg" huszonévesen árvaságra jutva kezdeni az életet, sőt. És itt nem az anyagi segítség/háttér lehetősége az, ami fontos benne - bár nagyon sokaknak az _is_, mert egyébként nem tudnának önálló életvitelt folytatva megélni a jövedelmükből.

Annyival kiegészíteném, hogy sajnos van az a fizetési kategória aminél kvázi képtelenség megtakarítást elérni. Van egy kiadási minimum ami alá nem tudsz, adott helyzetben kiadásban már nem lehet lejjebb menni. És ahogy Terry Pratchet is megírta ez a socioökonómiai igazságtalanság. Mikor a gazdasági helyzeted bebetonoz egy adott szintre amiből nem tudsz feljebb lépni mert az egész világ körülötted visszakényszerít oda. Pratchett ezt a bakancsokon keresztül vezeti le, de millió egy példa van és ez nem csak a legszegényebbeket érinti. Ilyen pl. nemlétező vidéki bérlakások kérdése.
És itt bejön, hogy a szegénységnek kamatlába van. Mikor, egy embernek nincs akkora megtakarítása, hogy rendes fogászati ellátást kapjon, amiből lesz egy kezeletlen sokizületi gyulladása, amitől idő előtt megnyomorodik és elveszíti a munkaképességét.
A vicces ebben, hogy mivel a cégek eldobható, maguktól újratermelődő erőforrásként tekíntenek a dolgozókra a fentiek, mindaddig megmaradnak, míg  nem látják be, hogy ebben igen komoly felelősségük van.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Dehogynem.

Van egy kiadási minimum ami alá nem tudsz, adott helyzetben kiadásban már nem lehet lejjebb menni.

Ilyen esetben vállal valaki második meg harmadik műszakot, alszik 4-5 órát egy nap. extrém, de záros ideig lehet így élni. Aztán amikor kinnt van a gödörből akkor már nem kell 3 műszakban dolgozni, elég 2,5.

Igen, én is csináltam. Nem is egyszer. Sokszor csak azért, hogy egy bukás (mert itt a HUPon, csak csupa, csupa nyertes van, akik soha nem hoznak rossz döntéseket) után visszajussak a kiindulási szintemre. De ehhez az kellett, hogy egy bizonyos szinten legyek, ahonnan ezzel az erőfeszítéssel elérjem a következőt. De mi van azokkal akik még lejjebb vannak? Nekik is ugyanott van a lépcső, csak épp a szegénységéből kifolyólag ugyanazon ugrással nem jut ugyanolyan magasra.

Nem érted? Elmagyarázom. Van egy biztonsági őr, vagyok én, meg van egy manager. Mindhármónk megfázik, doki kiírja mindannyiónknak ugyanazt a gyógyszert. Ennek egyszeri adagja támogatással együtt legyen 4000 forint. A biztonsági őrnek ez legyen 8 óra túlóra, hogy meg tudja venni. Nekem legyen 1 óra túlóra, hogy meg tudjam venni. A manager meg csak röhög, mert a napi kiadása felett, 32000-et visz naponta haza, tehát egy óra alatt megvan a gyógyszer ára. A gond csak az, hogy a patika nem ad hitelre gyógyszert és a főnökség nem engedi, hogy betegen két óránál többet dolgozzunk túlórában. Tehát a doki megkérdezi, hogy adjon-e helyette valami olcsóbbat amit ki tudunk fizetni? A biztonsági őr kap egy gyógyszert ami adagja 500 Ft de tíz napig kell szedni, én kapok egyet aminek az adagja 1500 Ft és három alkalommal kell beszedni, a managerünk meg az eredeti gyógyszert. Mi történik?
Managerünk beveszi és aznap kettővel kevesebb csík kólát szív fel, mert csak 28000 HUF megy  amegtakarításba. Elköltött összesen 4000 HUF-ot.
Én beveszem a gyógyszert, dolgozok egy órát túlórában, másnap beveszem a gyógyszert és dolgozok egy órát túlórában, harmadik nap beveszem a harmadik tablettát. Elköltöttem 4500 Ft-ot, dolgoztam két órát túlórában maradt 3500 Ft-om extrában.
Az őr beveszi a gyógyszert, lehúz 2 óra túlórát, másnap  beveszi a gyógyszert, lehúz 2 óra túlórát, beveszi a gyógyszert, lehúz 1 óra túlórát,beveszi a gyógyszert, lehúz 1 óra túlórát.... így 10 napig. Összességében elköltött 5000 Ft.-ot, ledolgozott extra 10 túlórát és ott van ahonnan indult.
Ez a szocioökonómiai igazságtalanság, mikor a szegénység miatt az ember élete felárassá válik, ez az ami miatt sok ember nem tudja megugrani továbbjutáshoz a lépcsőt. És azokban az esetekben amikor az ember az extra erőfeszítésekkel sem tud nullára visszajutni, akkor kezd ketyegni a szegénység kamatlába.

Lehet záros ideig csinálni az extra erőfeszítést, mint ahogy a lyukas korsóba is lehet több vizet tölteni ha gyorsabban pumpálod a kutat. De ettől még a víz ugyanúgy ki fog folyni belőle. Ha vízhordó vagy csak úgy tudsz többet keresni, ha több vizet hordasz, de csak úgy tudod megfoltoztatni a korsódat ha eleget tudsz keresni. Tehát több vizet pumpálsz, jobban elfáradsz, többet kell enned ezért több pénzt költesz az ennivalóra, ezért nem marad pénzed a korsód foltozására és az egész kezdődik előlről. Ez a szegénység ördögi körforgása. Hogy ebből ki tudsz-e lépni az többváltozós képlet. Mennyi pénzt kapsz az  extra vízért, mennyire lyukas a korsód, mennyi extra vizet tudsz pumpálni, mennyibe kerül a korsód megjavíttatása, esetleg egyszer kapsz-e valakitől egy korsót?
De menjünk egy kicsit tovább. A víz egy tésztagyárba megy, a gyár igazgatója szépen keres az eladott tésztán. Olyannyira, hogy még több tésztát kell gyártania és ehhez még több vízre van szüksége. Rajta múlik, hogy ezt miképp lépi meg:
- Kevesebbet fizet egy korsó vízért.
- Elzavarja a leglyukasabb korsóval rendelkezőket és helyette kevésbé lyukas korsósokat vesz fel.
- Csinál egy kedvezményes korsófoltozó üzletet a kút mellé.
- Ingyen adja a tésztát a vízhordóknak.
- Feljavíttatja mindenkinek a korsóját ingyen.
- Bevezetteti a vizet.
A fenti opciókat a tulajdonos vizsgálhatja tisztán pénzügyi szemszögből vagy pénzügyi és társadalmi szemszögből egyszerre is. Utóbbi esetben biztos, hogy nem lesz akkora nyeresesége, de a hosszútávon jobban járhat azzal, hogy a vízhordói fittebbek, vagy épp nem rombolják le a gyárát egy éhséglázadás keretében. Ez a gazdasági elit felelősségvállalása amiről korábban papoltam.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Kihagytad azt, amikor kidolgozod a beledet, lehúzol 16-32-48+ órás műszakokat, bennmaradsz péntek délután és hétfő este mész haza, megcsinálsz egy csomó dolgot a cégnek, ami nélküled sosem készült volna el...aztán nemes egyszerűséggel nem fizetnek ki hónapokig, amíg fel nem adod és le nem lépsz, vagy mondvacsinált okokkal kirúgnak. Másik állást - egyáltalán állást - szerezni meg rendkívül "egyszerű"; a HR-esek mindenhonnan indoklás nélkül (esetleg a diploma hiánya miatt) elhajtanak, hiába felelsz meg a szakmai teszteken, ha meg elmennél a tacskóba/ósünbe kulizni, onnan meg azzal zavarnak el a gecibe, hogy túlképzett vagy.

Nem lehet, hogy te csinálod szarul? Bármely építkezésen kap 15e hufot egy segédmunkás.

Nekem nem volt gond anno ilyen munkákat is elvégezni. Persze a matek hamar leesett, hogy így ebből nem lesz nagy dolog, de arra jó volt, hogy egy kisebb dolgot összehozzak amivel meg a nagyobbat. Valamint megtanultam értékelni mások munkáját. Megismertem azokat a gátakat amely egy-egy embert fogvatart. Ahogyan most téged is a saját képzelt nyomorod.

A te életed azzal telik, hogy be akarod bizonyítani, hogy neked szar. Az életed reménytelen  Nem az. Senkinek sem az. A viselkedésed reménytelen.

Mit tennék ma, ha nem lenne semmim? Elmennék éjjeli őrnek és egész éjszaka tanulnék. Mondjuk megtanulnám a wp-t, majd árulnám magam a neten. Max 2 év és középosztály része lennék bevételi szinten. Persze opció a sírás is , csak azzal önmagam aláznám.

Cél kell. Stratégia kell. Csinálni kell. Ennyire egyszerű a recept.

"Bármely építkezésen kap 15e hufot egy segédmunkás."  Igen, 12 óra munka után. Napi 10 óra főállás mellett kérlek csinálj nekem egy hónapig napi 12 óra másodot. Utána beszélgetünk. Én már kipróbáltam. Egész kellemes, idő után képes vagy azt hallucinálni, hogy ébren vagy. Értemes összefüggő mondatokban beszélni úgy, hogy senki nem ért.
"Persze a matek hamar leesett, hogy így ebből nem lesz nagy dolog, de arra jó volt, hogy egy kisebb dolgot összehozzak amivel meg a nagyobbat." Látod, ez itt van egy markáns különbség. Mikor össze tudsz hozni egy kisebb dolgot, amiből tudsz csinálni nagyobbat. Vagy épp ezzel az erőfeszítéssel vagy pont nullán legyél, vagy épp a nullára vissza juss. Inkább mesélj a kudarcaidról, Hányszor választottál rossz üzleti partnert ami telesen taccsra tett? Hányszor álltál fel zasckós leves szintjéről?

"Ahogyan most téged is a saját képzelt nyomorod." Sem képzelt, sem valós nyomorom nincs. Egyszerűen a múltban hoztam rossz döntéseket ami miatt anyagilag buktam, ezeket vállalom. Ezek egy része olyan amibe a jellemhibám vitt, de legalább nyugodtan alszom, hogy nem vagyok geci ember.  Plusz voltam és vagyok is olyan élethelyzetben, mikor más emberek függnek tőlem és a döntéseimtől.  T'od, ezt hívják felelősségvállalásnak.

Nem, nem reménytelen. Csak épp a kitűzött céljaim nem realizálódnak úgy és abban az ütemben ahogy szeretném.

Cél kell. Stratégia kell. Csinálni kell. Újratervezni. Csinálni kell. Veszteséget minimalizálni. Felszámolni. Új cél kell. Stratégia kell. Csinálni kell. Újratervezni. Csinálni kell. Veszteséget minimalizálni. Felszámolni. Új cél kell....Ennyire egyszerű a recept.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Reménytelen? Nem. Nehéz? Nem. Frusztráló? Igen.

Ugyanazt a egyéletes játékot játszuk, csak eltérő pályákon, eltérő nehézségi fokozaton, eltérő skillekkel. A célvonal látszik, de minden pálya procedurális, és az sincs eldöntve, hogy ez most FPS, MMORPG, stratégiai vagy épp tetris. Annyi biztos, hogy rajtad is áll, hogy miképp éred el a célt. Idő előtt ragequittelsz, a többiek nyuvasztanak ki, vagy búcsúzóul beírod, hogy GG. 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Három százalék reálhozam nem igazán reális. A 6% hozam és utána visszaszámolás felesleges, bőven elég lenne 3%-kal végigszorozni az idősort, visszakapod a jelenértéket, de ez végül is mellékes. Az általad említett legbénább megtakarító esetén a jelenérték 50 év múlva 4 millió Ft, ezzel kár túlzottan példálózni, mert édeskevés. Az 50 év jól hangzik, azonban egy átlagos ember pénzkereső ideje ennél kevesebb, inkább 40 (jó esetben). Vannak kivételek, nekem pl. 47 lesz, de az erősen kiugró érték. Szóval volna ezen mit finomítani.

Abban egyetértek, hogy megtakarítás kell, én ökölszabálynak a fizetés tíz százalékát mondanám minimumnak, csak sajnos ez nem igazán jön össze az átlagembernek. És sajnos ha össze is jön, előfordulhatnak - és elő is fordulnak - kivédhetetlen rendkívüli kiadások.

Jelenleg a gyári munkás mivel a feldolgozó ipar adja a GDP gerincét. Persze a hasznot felhalmozó tulajdonost is lehet hozzájárulónak tekinteni( a mértéket rád bízom), sajnos kevés benne a szerepe a KKV-nak. Az építőipar teljesen átalakult támogatott ágazattá. A CSOK és a hasonló teljesítmények eltorzították a normál gazdaságot. Minden más szinte EU támogatással épül abból van a "profit". Azt meg látjuk, hogy van szétosztva. A többi pedig a kiszolgálóipar, és állami teljesítmény amit ez tesz lehetővé. A magyar virtust adó szarrá támogatott mezőgazdaság stabilan a 5% alatt van ezzel a támogatási intenzitással. 

Na ennyit a gazdasági elitről. Nem gondolom, hogy szükségtelenek az országnak, mert igenis fontos elemei egy jól működő gazdaságnak. Ettől nem lesznek ők az "elit".

A politikai elit most lekorlátozódik a eszköz nélküli ellenzékre, meg a teljhatalmú kormányra, ami az einstandolt hatalmi ágak révén azt csinált az utóbbi időben amihez kedve volt, ők teremtették ezt a fenti mérgező elegyet. 

Tény, hogy a népesség java részének nőtt az életszínvonala. Az is tény, hogy ehhez van némi köze az Orbán kormányoknak. De jóval nagyobb a folyamatos konjunktúrának,  a beáramló pénznek meg az elherdált puffereknek amivel kisimították a döccenőket (nem tekintem hőstettnek, mivel más megoldás is lett volna, de akkor annak a NER-re komoly hatása lett volna). 

Egy ilyen kérdést mindig úgy szoktak vizsgálni hogyan változott az ország a környezethez képest. Hát nézz szét. 

Amellett eléggé sikerült torzítani a társadalmat kialakítani egy nagyon vékony de gazdag felső osztályt  és szélesíteni a középosztályt de szakadékot képezni a szegényekkel. Miért baj ez? Mert a tehetség nem a pénz feltétele, és a szegénységben élő tehetség kiszakadása majdnem lehetetlen a feltételek miatt. Emellett 8 évig a hozzáadott érték nélküli munkát támogatták ami most is a gerincét adja az ország teljesítményének, 2 éve eszméltek, hogy basszus nem lesz ez jó a jövőre nézve, de akkor az elit (igen) azon része aki megtehette már külföldön élt. 

Az ország le van rabolva, nincsenek pufferek. Jelenleg ész nélküli  pörgetik a belső gazdaságot és osztogatnak a hatalom megtartásáért. Mi lesz 2022-ben? Azt gondolom mindketten tudjuk, hogy szerencsével lehet csak elkerülni egy akár hosszan elhúzódó válságot. 

Persze ha véletlenül az ellenzék nyer akkor ők lesznek a hibásak ezért, ha meg Viktor akkor meg Brüsszel. Ezt már hallottuk megannyiszor. Hova tűnik akkor az gazdasági "elit"?

De raertek. Amugy meg igerni barmit lehet, betartani meg nem kotelezo es nem is szamonkerheto.

Skodasok meg kocsogok. Ezt tudtam, de igy mar nehany esetben helyreallt a vilag rendje, hogy megtudtam kinek van skodaja es milyen regi szarokkal kozlekedik itt nehany szakerto.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nem, sávos jövedelemadóra, mint a UK-ben. Mondjuk mindegy, mert úgyis ellopnák beszerzésen.

Szerkesztve: 2021. 10. 18., h – 11:44

Lehet hogy csak alapdij csokentes es egyseg ar noveles -rol van szo.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

- Jó napot kívánok, kérek 1 kg marhahúst

- Rendben, láthatnám a tavalyi adóbevallását? Igen, itt az áll, hogy ön az átlagnál jóval többet keres. Önnek 3600 Ft lesz

- Az meg hogy? Itt 2000 Ft/kg van kiírva...

- Uram, az az ár azokra vonatkozik, akik minimálbérből élnek. De ön annak még a kétszeresét is megkeresi! Aki ilyen gazdag, az fizessen!

Nagyon jó, csak épp itt nem erről van szó így sikerült egy szar irreleváns példát idetenni. 

Magyar lakótelepi lakás átlagosan fogyaszt X-et  legyen a 2X-ig a támogatott tarifa utána normál piaci ár. Magyar lakóház fogyaszt Z-t legyen 2Z-ig normál díj utána piaci ár. Egyszerűsítsünk vegyük a nagyobb számot a Z és az X közül és annak a kétszereséig legyen normál díj. Nem veszít senki csak az a gyökér aki most a kocsibehajtót, a medencét meg a szaunát fűti vele amit mi kipótolunk a költségvetésből. Értsd energia díj üzleti ügyfeleknek (nem versenypiac,egyetemes): 32Ft, energia díj 14Ft.

Versenypiacon szerződés függő, lehet venni 26-34 közt most de akinek van még jó szerződése az 22-26 Ft

A húsevés visszaszorítása régóta az ágenda része, propaganda szinten már elkezdődött, és néhány éven belül nyilvánvalóan látható módon meg fog jelenni. Nyilván nem tudom biztosra, de csodálkoznék, ha nem így volna. Ugyanott olvastam, ahol a pándémiát is megjósolták tíz éve, vagy az évi két vakcinát akkor amikor mások még két hét görbe laposításról beszéltek.

Azért egy látlelet, hogy a hup opportunista csoportja a kezdeti sávos rezsidíjból topikból sikeresen egy rovarevő topikot csinált úgy hogy huszárvágással egy teljesen irreleváns példád bedobnak, kezdek gyanakodni, hogy ez az információ torzítás ragadós a kormánymédiából. 

Nincs összefüggés, ez egy képzelgés. A kezdeti felvetés sávossága a rászorultságot ugyan megemlíti, de annak megítélését nem. Mi harcos nemzetünk ma kiharcolta, hogy Mészáros Lőrinc áramfogyasztásába közvetlenebb módon fizetek mint hogy ellopná, mert egyszerűen korlát nélkül vásárolhat államilag támogatott áron, amit az adófizetők fizetnek a saját zsebükből. 

Az eredeti felvetés egy politikai húzás, de simán el tudnám képzelni, hogy a mostani támogatást úgy osszák szét, hogy 100KWh-ig 3Ft KWh 200KWh 10Ft, 400KWh-ig 15 utána meg a piaci ár. Eredményt tekintve az eredeti elképzelés megvalósult.

Amit ide sikerült szösszenteni az a látlelete az opportunizmusnak, mert persze ferdítsük a végtelenségig a kérdést, hogy elrejtsük mekkora a támogatás valójában a lakossági rezsiben. 

Működik a populizmus.