Az Apple-t is utolérte a chiphiány

Címkék

A hírek szerint a Apple kénytelen 10 millió egységgel csökkenteni a 2021-es év végéig kitűzött gyártási célkitűzéseit, mert egyes beszállítói nehezen tudják teljesíteni a termelési kvótáikat. Az Apple eredetileg akár 90 millió iPhone 13 leszállításával tervezett 2021 végéig.

Részletek itt és itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 10. 13., sze – 09:18

BTW: ha "csak" 80 milliót szállítana le 2021. dec. 31-ig, az is javulás lenne YoY, szóval nem kell aggódni.

A Skoda állítólag sokkal rosszabb helyzetben van a chiphiány miatt:

Hatalmas bajban a Skoda, leállhatnak a gyárai az év végéig és ez Csehországnak is fájni fog

A Volkswagen csoporthoz tartozó Skoda, amely Csehország legnagyobb exportőre, jelentősen csökkenti, vagy akár le is állíthatja termelését október 18-tól az év végéig a globális chiphiány miatt. A közgazdászok és az elemzők már most arra figyelmeztetnek, hogy a félvezetők hiánya miatt bekövetkező termeléscsökkenés kedvezőtlen hatással lesz a cseh gazdaság teljesítményére.

[...]

Korábban kiderült az is, hogy a vállalat több tízezer olyan járművet tárol, amelyeket a chipek hiánya miatt nem tudtak teljesen befejezni.

[...]

trey @ gépház

Akarsz venni új superb-t, octavia-t, pesten kereskedésben már kipróbálható tesztautójuk se nagyon van, nemhogy azonnal megvehető. Ha ma megrendeled, jövő nyárra se kapod kézhez. Volkswagen dettó, passat sehol nincs egy kombi tesztautó egész budapesten. A https://tesztvezetes.volkswagen.hu/passat-variant alatti tesztvezetesre jelentkezes meg egy vicc, sehova nem küldi tovább a regisztrációdat, ha azon múlik 1 év múlva se hívnak fel onnan ahova jelentkeztél. Illetve amilyen állítólag elérhető kocsija van az idióta porsche buda-nak az oldalon, az is hazugság, mert a kirakott kocsit telefonban már letagadták.

Tisztára mint a '80-as években, kifizetted az új dacia árát, és 2-3 év múlva mehetsz is érte. Mikor a KIA-t vettem 2018 szeptemberben, azt is 19 marciusban tudtam átvenni, sokadik anyázásra.

en egy eve a szalonban kiallitott autot "probalhattam" ki, egyhelyben beulve, mint a hulyegyerek, tekergethettem a kormanyt, mert az entertainment rendszert se akartak bekapcsolni... :D

Kesz vicc.

Vadasztam varosban az autokat, hatha valaki ismeros es megengedi, hogy jaro motorral szemem vethessem ra.

De legalabb a rendeles megerosites utan 3 honap alatt megvolt a skoda medve.

Nem csak úgy megjelensz a szalonban, hogy mennék egy körre, és vágja haptákba magát az ott dolgozó értékesítő.

 

Pedig az lenne a normalis. De tenyleg. Miert kene mashogy lennie?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az üzletkötő nem fog maga ellen dolgozni. Biztos vagyok benne, hogy nem a lustaságán múlik az, hogy előre szólni kell a tesztautó miatt, hanem az, hogy annak hogy te beülj és elgurulj vele, van egy csomó technikai (lemosva, feltankolva) és jogi (papirok kitöltve) háttere. Meg hogy egyáltalán ott legyen az autó a telephelyen.

Én is csak a szalonban ültem be de nekem elég volt, mert a hátam miatt főleg az ülés érdekelt. És nem picsogtam, hogy hadd guruljak ki vele. Nem szóltam előre. Ha szólok, másik szalonban / máskor gurulhattam volna.

Aki prémium seggnyalásra pályázik, szerintem ne a Skodánál kilincseljen, arra megvannak a megfelelőbb márkák. A megfelelőbb árakkal is.

Ugyanez a tapasztalat. Hol van már az a 2-3 éves élmény, hogy a kiválasztott típusú Bmw-t (más szín, hasonló motor) odaadták hétvégére, hogy családdal is próbáld ki, menjetek Balcsira vele. Ebbe a márkába jelenleg be lehet ülni, mert mindegyikből van a szalonban, de már nem tesztelhető úgy. (Az árduplázást, na jó +65% most ne firtassuk)

Tojota, pont amelyik a lean manufacturing / just in time bullshittel behülyítette az egész világot. Mégpedig hogy a raktárazás az a sátán találmánya és felesleges! Minden munkafolyamatnál elég csak akkor fejvesztve kapkodni amikor pont szükség van rá. Ehhez képest nekik volt több hónapnyi betárazva...

Chip-probléma nem csak az Apple-nél van, emiatt álltak / állnak magyarországi autógyárak is, nem újdonság ez. Nincs itt semmi látnivaló, haladjunk.

Nagyon kellemetlen a helyzet.

Nem autoipar, ipari automatizacio, de pl SMD keramia kondikat vadaszunk, helyettesito tipusokat, MOSFETeket, oszcillatorokat...

Egyszeru 4 eres kabel, vegen egy csatival fel ev varakozas, fem alkatreszek szinten fel ev-egy ev

Megrendeles tobb mint valaha, gyartani nem tudunk, mert nincs mibol.

Dettó, mi is ezzel szívunk. ST processzort kb. azt sem tudják megmondani mikor lesz, de már a passzívakat is néha egy évre igazolják vissza. És visszaigazolt rendelést is mondtak már vissza, vagy csökkentették a visszaigazolt mennyiséget.

Jó volt mindent kiszervezni távol-keletre.

En befejeztem a kapcsolasi rajzomat szombaton, direkt ugy terveztem, hogy mindenbol legyen raktaron. Megrendelgettem szerdan, es mar a fele nem volt.

Es a rendeles kozben meg tovabbi 10 fogyott el. Vegul a rendelesnel masokat vettem, es tervezhetem ujra a nyakot.

 

Sajnos egy kulcs alkatreszt nem kaptam, amibol 10 kellene osszesen. Most vehetek egy masik beszallitotol egy komplett tekerccsel darabjat 2800Ft-ert.

Noice!

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hall szenzor nem kaphato az a specifikus tipus, ami a 15 eve gyartott termekbe megy.

Atterveztuk a NYAKot, berendeltuk masik footprintes alkatreszt, kozben szol az assember, hogy a csupasz NYAKra is honapokat kell varni. Nem baj, addig majd hazakuldjuk malmozni a husz csajszit, akik emiatt majd nem tudnak dolgozni

elvileg a GLS-nel van mar a  csomagom. Hat a csomagbol kimaradt par alkatresz, amit a weboldalon latok, pedig rendelesnel 100%, hogy duplan leellenoriztem es meg volt szerintuk.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A fenntartható fejlődés apostolai most dörzsölhetik a markukat. Mindehhez hozzájön az energiahordozók drágulása, lesz itt 'szép' világ, ha így folytatódik.

Állítólag a chiphiányra massziv kapacitásfejlesztéssel reagált a félvezetőipar, csak van egy több éves lefutása annak, mire a kapacitások beállnak.

A következő válság meg az lesz, hogy túltermeljük a chipeket, minden kütyünek bezuhan az ára, és nehéz lesz profitot realizálni. :)

Merkel mama ugy latszik hiaba kuldott kuldottseget Taiwanra, csippet kertek az autogyartoknak, cserebe vedelmet igertek.

(mondjuk a NATO Ukrajnat is gond nelkul megszivatta ugyanigy)

 

Maganak koszonheti az autoipar, kivereztetik a beszallitokat, epphogy megeri nekik szallitani, picit csuszasert olyan kotbereket osztottak, hogy csak na! most mar ott tartanak, hogy orulnek ha kapnak arut, kotbert sem merik felszamolni.

 

Mobiltelefonhoz es TV-hez se tudnak eleget gyartani, pedig azon a haszonkulcs nagyobb.

Én memória modulokkal vagyok így :D az egyik gépbe bővítés volt, két 8 gigás modul ki, két 16 gigás be. A régieket eltettem, tartaléknak (én már csak ilyan vagyok, az itthoni nas-hoz is vannak diszkek, hogy azonnal tudjam cserélni, volt is már rá alkalom). Most annyiért tudnám eladni amennyiért az újakat vettem. :D 

Most nyilatkozott a TSMC vezetoje, hogy a chiphiany egy resze mesterseges. Es egy csomo rendelest nem teljesitenek, ahol ilyen visszaellest gyanitanak.

Vagy ket hete volt cikk is vele.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Jaj de kár, nem lesz új ájfón a karácsonyfa alatt, a tavalyi modellt kell használni, jaj!

Helyes. Néhány készülék nem lesz újravásárolva.

az ios/apple eszközök pont azok amiket hosszú távon támogatnak szoftveresen, viszonylag strapabirók

Itt az idő, hogy a chip-hiány alatt kicsit bizonyítsák is, újabbnál újabb túlárazott csúcsmodellek marketingcsúcsra járatása helyett.

tartják az árukat, igy csak indokolt esetben landolnak a kukában.

Az indokolt™ eset: minden kisebb apró-cseprő hiba, amit hivatalos márkaszervizben drágábban csinálnak meg, mint egy új készülék vagy egy azonos képességű használt készülék, mivel a független szervizeket úton-útfélen ellehetetlenítik.

de hát ezt most is bizonyítják. 6 éves iPhone 6s-en is elérhető az iOS15. nem értem mit kell ezen felül még bizonyítani szoftveres támogatás témában?

premium termékeknek mindig drága a szervize. nem értem ez miért újdonság neked még mindig. :) ha nincs pénzed, akkor alsó kategóriás telefont kell vásárolnod.

Majd ha a szervizgarancia is 6 év lesz, akkor fogja megérni a mostani árát egy iPhone.

Bár igazság szerint aki vigyáz rá, nemigen kell szervizbe hordani.

Igen, akinek meg garanciaidőn túl típushibából alaplaphibás lesz, mint pl. ahogy az iPhone 7/8/2020SE modellek szeretnek tönkrebaszódni 1-2 éven belül, az fizesse ki a gatyáját, hiába vigyázott rá.

"Majd ha a szervizgarancia is 6 év lesz, akkor fogja megérni a mostani árát egy iPhone."

Szerinted.

"Igen, akinek meg garanciaidőn túl típushibából alaplaphibás lesz, mint pl. ahogy az iPhone 7/8/2020SE modellek szeretnek tönkrebaszódni 1-2 éven belül, az fizesse ki a gatyáját, hiába vigyázott rá."

A gyártói hibákat az apple el szokta ismerni és ingyen cseréli az érintett modellekben az alaplapot. Csomó ilyen eset volt a múltban. De egyébként a SE2020 -ról nem hallottam ilyesmit.

A gyártói hibákat az apple el szokta ismerni és ingyen cseréli az érintett modellekben az alaplapot.

Igen, amikor épp olyan kedve van vagy hatóságilag, esetleg class-action perrel kényszerítik rá.

Csomó ilyen eset volt a múltban.

Meg még több ellenkező eset.

De egyébként a SE2020 -ról nem hallottam ilyesmit.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyes-ketely

Akkor sajnos kénytelen leszel az anekdotikus érvelésemet elfogadni, ha már tőlem elvárod, hogy adjak valamit a tapasztalataidra.

  1. Számos céges telefonunk jutott erre a sorsra. A hiba miatt visszavett iPhone-ok közül vezet az iPhone 2020SE/7/8 alaplaphibája.
  2. Szervizes kontakt megerősítette, hogy 10-ből 7 alaplaphibás bevitt okostelefon iPhone 2020SE/7/8 szériából valamelyik. Ezek ugye ugyanazon a hardveren osztoznak.

"A hiba miatt visszavett iPhone-ok közül vezet az iPhone 2020SE/7/8 alaplaphibája."

Semmit nem árultál el arról hogy mondjuk 1000 darab iphone -ból mennyi darab került be alaplaphibával.

"Szervizes kontakt megerősítette, hogy 10-ből 7 alaplaphibás bevitt okostelefon iPhone 2020SE/7/8 szériából valamelyik."

Ez csak annyit mond, hogy 10-ből 7 bekerült telefon alaplaphibával került be, azt nem tudjuk, hogy 1000-ből mennyi kerülne be, vagyis egy "fontos" változó hiányzik.

 

"Ezek ugye ugyanazon a hardveren osztoznak."

Tegyük ezt egy kicsit rendbe, mert ebben egyáltalán nincs igazad.

Iphone 7: Apple A10 Fusion

Iphone 8: Apple A11 Bionic

Iphone se 2020: Apple A13 Bionic

Az iphone se 2020 kapta az iphone 8 kaszniját, de belül az iphone 11 sorozattal azonos SoC -ot (pl. processzor).

Tehát az hogy a 7-8-SE2020 közös hardveren osztozna, semennyire sem igaz, csak a külső burkolat egyezik meg SE2020 és 8 esetén, egyébként meg négy telefonról és három (!) system-on-chipről, vagyis leegyszerüsitve alaplapról beszélünk.

Az apple egyébként a régi SE esetén is egy korábbi, bevált modell burkolatába tett modern hardvert, ugyanezt csinálta az újabbik verzióval is.

Igen, "prémium" termék, 1 év garanciával. Amit csak a jogszabály miatt hosszabbítottak 2 évre, ami nem teljeskörű, mert ott már neked kell bizonygatnod, hogy a hiba megvolt a vásárláskor is, aztán vagy javítják/cserélik vagy nem.

Az Apple a szervizhálózatából szedi be az extraprofitot, amit az Android-os konkurensek az újravásároltatásból, a szoftveres elavulásból. Máskülönben nem lehetetlenítené el a független szervizeket.

Emellett azért ugyanúgy utazik az újravásároltatásban is, vallási szektákat megszégyenítő marketing-erőszakkal.

Apple care. Azzal meg ne foglalkozz, hogy mennyit költenek erre az emberek, mert semmi közünk egymás pénztárcájához.

Részigazságaid vannak, az apple-nél csúcsra van járatva a fanatizmus és a marketing, részben emiatt tudnak nagyobb profitkulccsal dolgozni, de ugyanakkor érezhetően sokat is tesznek az asztalra a vásárlók pénzéért. Szó sincs róla, hogy rövid életű hulladékokat gyártanának.

Nem tudom észrevetted-e, de a piacon oly sokszor felmerült hogy inditanak valamilyen alternativ megoldást, ami akár a privacy -t, akár a hackelhetőséget, akár a transzparenciát, akár a környezetvédelmet, akár mindenféle más, általad is üdvösnek tartott témát próbál előtérbe helyezni, de szinte mind egytől egyig megszűnt, vagy csőd közelben van.

Szóval ócsárolhatod itt az android vendorokat, és az apple -t is, részigazságaid vannak, de akkor is ezeket tudja a piac profitábilisan fenntartani. Az, amiket te elvársz, egyszerűen mérnöki és gazdasági szempontból nem tarthatók. Tapasztalati bizonyiték van rá most már.

Talán egy tervgazdaságban... :)

Apple care. Azzal meg ne foglalkozz, hogy mennyit költenek erre az emberek, mert semmi közünk egymás pénztárcájához.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/mazsolazgatas

Részigazságaid vannak, az apple-nél csúcsra van járatva a fanatizmus és a marketing,

Nem részben van csúcsra járatva, hanem amennyire csak lehet egy tech-multinál.

érezhetően sokat is tesznek az asztalra a vásárlók pénzéért

Annyi nem, amennyibe kerülnek az okostelefonok. Nem beszélve arról, hogy egy Androidhoz képest mennyit elvesznek. Szervizelhetőséget, userspace felhasználói szabadságot.

Szó sincs róla, hogy rövid életű hulladékokat gyártanának.

Hulladékokat azért nem gyártanak, mert azt senki nem vinné szervizeltetni. Középkategóriás okostelefonokat gyártanak, 1-2 év (amire a garancia szól) élettartammal.

mind egytől egyig megszűnt, vagy csőd közelben van

Nem látom a Fairphone csődjelentését. Csak azt, hogy fősodratúék azt ecsetelgetik itt is, hogy mennyire nem adnának ki ennyi meg annyi pénzt érte, de az iPhone-t azért megveszik még drágábban. Amit nem mellesleg munkahelyi visszaélésektől hemzsegő gyárakban, az emberi jogok lábbal tiprásával, a lítiumos akksihoz szükséges kobaltot gyerekmunkával bányászva állítanak elő. Egyszerűen arról van szó, hogy diplomás embereket is jobban meghülyíti az ösztönlények reflexeire ható marketing, mintsem hallgatnának a józan eszükre.

Az, amiket te elvársz, egyszerűen mérnöki és gazdasági szempontból nem tarthatók.

Tarthatók, csak nem úgy, hogy befektetőék tízszeres-százszoros hozamokat várnak ezektől a cégektől, mint mondjuk az alapkamat.

Tapasztalati bizonyiték van rá most már.

Ez majd akkor lesz bizonyíték, ha semmilyen életérzés-keltéssel, pszichológiai manipulációval, marketinggel nem térítenek senkit egyes termékek megvásárlására. Tehát, ha a reklámok képzeletbeli betiltása után 10-20 évvel is az Apple vagy egy hozzá hasonló viszi a pálmát, akkor tapasztalati bizonyíték, hogy a piacnak erre van igénye. Jelenleg csak annyit bizonyít, hogy kurva sok befolyásolható ember van a hiányos technológiai/informatikai oktatásnak köszönhetően, akiknek a tudatán multik élősködnek.

Talán egy tervgazdaságban... :)

Ha ugyanazok tervezik, akik most ezeket a multikat irányítják, akkor semmivel sem jobb.

Nekem telefon: 4S -> 7 volt az upgrade path talan jovore egy 13 mini lesz a csere

Tabletben: 1st gen iPad -> 2nd gen ipad mini -> ipad 6th gen, nem tervezem a cserejet

Notebook: Late 2013 Retina MBP -> 2020 M1 MBP

Tudom, hogy worksforme, de a levetett cuccok mindegyiket mukodokepesen adtam tovabb a 4S-t es a 1st gen iPad-et leszamitva mindegyikrol tudom, hogy ma is mennek...

Alapjaban veve okes az Apple cuccok minosege, mas kerdes, hogy az arpremiumot ez azert meg nem indokolja.

Mivel mestersegesen korlatozzak a javithatosagat, igy a "strapabirot" meg idezojelesen se kene.

 

Menj egy kicsit ideologiailag feltoltodni Louis Rossmannhoz:

https://www.youtube.com/user/rossmanngroup

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem kellett volna lezárni a világot?

_Franko_ nak van egy jó rajza, még a járvány elejéről. Bizonyos szintű válság konkrétan emberéletekbe (éhenhal, megfagy) kerül.

Az (lenne) a (jó) kormányzás feladata hogy balanszírozzon úgy a korlátozásokkal, hogy végül a minimális számú ember haljon meg a kétféle következmény miatt összesen. Röviden: egyik extrém megoldás sem optimális és valószínűleg a járvány lefolyása alatt is kell módosítani a dolgokon. 

Gábriel Ákos

Mar szeptember vegen jottek hirek arrol, hogy egyreszt az altalanos hiany miatt megdragult szenet nem akarozik elegetni az eromuvekben a tulajdonosoknak, masreszt kezdenek kifutni a CCP altal meghatarozott kibocsatasi kvotakbol, ezert mar augusztustol elrendeltek par gyarban nehany napos bezarasokat, majd szeptember vegere mar a lakossag aramellatasa is akadozott. A kimaradasok erintettek tobbek kozott az Apple beszallitoit is.

Na! Az átlagember ezt fogja a legjobban megérezni!