"A Windows 11 legjobb része a Linux"

Címkék

Írja az Ars Technica a W11 Linux alrendszeréről ...

Hozzászólások

Az meg még jobb, hogy a Linuxhoz Windows sem kell.

Pssssszt! Ezt nem szabad nekik elárulni, erre maguktól kell rájönniük. Idő kérdése, és felfedezik maguknak. Nem polkorrekt tönkretenni a sikerélményüket, meg a megvilágosodási élményt. Nem lehet siettetni, eleve csak fokozatokban megy, először rájönnek, hogy nem csak Windows alatt és virtuális gépen megy, hanem bare metal is, aztán pár évre rá jön az újabb döbbenet, hogy a Linux nem egyenlő Ubuntu és forkjai, hanem léteznek más, jobb disztrók is. Ezt fel kell tudják majd dolgozni lelkileg.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

+1 szegény uborkára, én is teljes megelégedéssel használom, semmi baja se a tempójának, se a stabilitásának. Lehet hogy voltak gyengébb pillanatai, lehet utálni a snap miatt, lehet utálni mert jajgonosz nagy cég van mögötte, ettől függetlenül enduser szempontból teljesen jól működik. Eddig konkrétan nem találtam olyan programot ami ne indult volna el rajta, illetve bármi kérdésem felmerült azt 10 perc duckduckguglizással sikerült megválaszolni.

Rokonoknak mondjuk inkább mintet szoktam ajánlani, dózer után könnyebb átszokni rá, ellenben ha valaki picit is nyitottabb és hajlandó megismerni valami újat annak jó szívvel tudom ajánlani az ubuntut is.

Bár nem nekem lett címezve, de engedd meg, hogy válaszoljak. Itt a cégben túlnyomórészt ubuntut használnak a kollégák a fejlesztéshez, én meg MX Linux-ot. Míg a többieknek, ha nem is sűrűn, de rendszeresen előfordul fagyás+újraindítás, nálam ilyen nem fordult még elő. Pedig nem szoktam a gépet leállítani, csak altatásba teszem nap végén (most 68 napos az uptime, ki lehet számolni, mikor voltam szabin).

Leszögezem: tökéletes disztró nincs. De az Ubuntu-nál, főleg a gnome-os Snapuntu kiadásnál kb. minden jobb. Bármi. Persze kinek mi, nyilván egyéni is, de én rokonokra, stb. pláne nem tolnám rá.

Mint írtam, erre mindenkinek magának kell rájönni, kipróbálni, tapasztalni. Mivel mindenki háttere, linuxos tudása más, változik az idővel is szép fokozatosan (hacsak valaki nem anti-fejlődésmániás).

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha szabad hozzászólnom: mondjuk az, hogy Ubuntuék meg merték lépni, hogy az "apt install chromium" (ha jól tudom) kérés-kérdés nélkül snapből telepíti a Chromiumot, az önmagában letöltendőt érne. (Ezért is szeretem a Linux Mintet: ők inkább maguk fordítják és csomagolják a Chromiumot, a snap-et pedig a felhasználónak kell engedélyeznie, ha kell neki.)

Ezen kívül ott volt az a balhé az alapból bekapcsolt kémkedéssel, amikor Amazonnak vagy kinek küldték a keresőkifejezéseket.

Meg mintha nekik is lett volna valami menüs böszmeségük, amit egy frissítéssel csináltak vissza, a'la Win 8 start menü. (Vagy valami efféle.)

Persze, szólj hozzá nyugodtan, sőt bárki más véleményét szívesen olvasom.

Őszinte leszek, én magam is húztam a számat az ubuntura az elmúlt időszakban, inkább mászkáltam mint/manjaro irányokba, aztán gondoltam hogy előrántom a még egy esély kártyát, mégis mi most a helyzet a "mainstream" linux-al és nagyon kellemeset csalódtam.

Chromiumot nem használtam, de most próbaképp feltettem, tényleg snap-et húz le, azannyát. Ugyanakkor én nem érzem azt hogy snap-re lennék kötelezve, egy mezei .deb-et vagy bármelyik flatpak-et fel tudom pattintani.

Amazonból volt balhé, de azt kinőtték, valószínűleg valami időszakos partnerség lehetett, nem tudom, de most már nincs ilyen (vagy csak jól titkolja).

Menüs dolog nekem nem rémlik, hacsak nem a sima gnome féle összes program képernyőre gondolsz, de az nem ubuntu specifikus. Meg őszinte leszek, akármilyen OS-t használok, életembe sose nyúlok "start menü"-höz, win/linux alatt super gomb és gépelek, mac alatt meg cmd+space és gépelek évek óta.

Lehet bennem van a hiba, hogy nem értelek - hogy miért rossz az ubuntu. 80 napos uptime mellett szüttyög a gépem 2 naponta workstationként használva, amúgy csak fut. Az alap "szerver" funkciókkal. Néha akad rajta crash de az a szoftver hibába a logok szerint.

Egy tök default ubuntu... kb 2010-2012 (fogalmam sincs, mikor álltam át a 64 bitre) óta frissítgetve.

A disztro valasztas nem objektiv, hanem szubjektiv okok menten tortenik. Kinek mi a jobb. Anyukameknak Mint, meghozza MATE felulettel. Nekem meg a Qubes-OS, mert megszerettem. A tesomnak mef Windows, mert a kornyezete Windowsos, es neki veluk kell kompatibilisnek lennie a munkaban. A melohelyi gep szinten Windows, es utalom, de ez szinten szubjektiv. De fizetnek a szopasert, szoval nem panaszkodom, hanem tatom a szamat. :-)

Tehat azt mondod szoljunk ha a hardware gyartok majd adnak drivereket a szarjukhoz a Linuxra is es nem csak windowsra? Mert amugy ahol a driver mukodk, ott siman megy a PAM es GUI-s minden, hogy fingerprinttel jelentkezz be stb. Meg az Okta device auth is. Ha szolsz hogy a gyartok mikor lepnek en majd szolok hogy mukodik jo? (mert mukodik csomo laptopon)

Amugy meg dolgoztam olyan cegnel ahol a windowsos laptopon sem ment a fingerprint scanner mert policy-bol vagy mi a tokombol titltva volt hogy felmehessen a driver (vagy mi), mert a kozpontban nem tudtak ugy nez ki milyen hardwareket szerzett be a ceg. Szoval nem, nem a windows tudja hanem a driver, ami meg gyartofuggo. Az hogy van e hozza UI meg hat kb. mindegy is, ha a driver nincs meg. :D

Mondok mást. Mixed DPI kijelzős felállás megy már rendesen, hogy az alkalmazások adoptálódnak az aktuális kijelző DPI beállításához, akkor is ha menet közben változik a kijelzők konfigurációja, GUI widget függetlenül (vagy legalább GTK3 és Qt4+ esetén)? Scaling nem számít rendesnek, akkor sem ha downscaling.

Nem is tudom, pár hónapja mindenféle RH8-akkal kell szívnom. Nem hiszitek el, mennyire illogikus és szopás az egész.

Az Oracle kernel modulja bináris és nem túl friss.... Tomcat sem támogatott, JBoss-sal kell szenvedni.

Ehhez képest bármelyik debian alapú disztró kész felüdülés. Ráadásul mindenhez van repó, ha véletlenül nem lenne csomag.

http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

Nem is tudom, pár hónapja mindenféle RH8-akkal kell szívnom. Nem hiszitek el, mennyire illogikus és szopás az egész.

Én ezzel fordítva vagyok, a Debian és társai azok, amelyek illogikusak és szopás az egész. Lehet, hogy nem is a logika a baj, hanem a megszokás.

A nyolcas RH tenyleg fura allat, annyira ipari akar lenni, hogy atesik a lo tuloldalara. Az Oracle meg egy #&@$*+! hogy kepregenyul fogalmazzak. A modul alairosdi meg minden szirszar, hogy installhoz X kell, sirok zokogok.

Szamomra ez a ketto olyan mint egy prosti amit en futtatok, ezren hasznaljak, csunya, haza nem vinnem, de hozza a penzt szoval nap mint nap kiallitom a sarokra es cserelem a bugyijat.

Hát én évekig próbáltam játszani Linux-on és mindig az volt az eredménye, hogy nem ment úgy, egyszer csak nem ment, egy része nem ment, egy része nem látszott, néha hirtelen lassabb volt, néha akadozott és mindig szögelni kellett, amikor amúgy játszani akartam, akkor is, ha amúgy volt natív Linux kiadása a játéknak. És akkor nem beszéltem olyan dolgokról, mint egy kormány vagy HOTAS illesztése, vagy a VR.

Javaslom hogy nézz rá újra ha időd/kedved engedi. Nálam ubuntu alatt kényelmesen pörögnek az ilyen apró címek mint witcher 3, fallout 4, cities skylines, civ 6. FPS-ben kb hibahatár a difi, lényegében észre sem lehet venni. Az elmúlt fél-egy évben is rengeteg volt a fejlődés, valve nagyon rákapcsolt a protonnal.

Ettől függetlenül biztosan van sok játék ami nem megy, HOTAS/VR témában teljesítmény és érdeklődés hiányában nem tudok hozzászólni, valószínűleg macerásabb.

Rá szoktam nézni, de mindig volt valami szopás és amikor olyan kedvem van, hogy na, de játszanék most egy StarCraft2 1v1 random meccset, akkor nem akarok 5-10 percet azzal tökölni, hogy miért nem megy jól vagy a felénél kiszállni, mert valami nem oké. És azért az SC2 nem is egy új játék...

Néhány éve ezt már a dózer is tudja. Legalábbis nekem ölt meg játékot winupdate, az egészen laza nem indul el csak restart után-tól a microstutterek megjelenésén majd eltűnésén át a kvázi játszhatatlan FPS drop-ig.

De NV driver is csinált cifrákat, vadiúj dzsíforsz now driver egy hete sírt hogy tegyem már fel, feltettem, kár volt. Ott is hasonló tünetek mint amiket előbb írtam, illetve itt még néha befigyelt egy-két grafikai glitch is.

Amúgy nem akarlak rábeszélni, nyilván a win kényelmesebb megoldás játékra, annyit akartam jelezni hogy komoly címek is mindenféle gond nélkül kényelmesen next-next-finish kategóriával elfutnak.

Kb. 96 óta a Linux az elsődleges oprendszerem, nem kell semmire rábeszélned, egyszerűen nekem ez a tapasztalatom. Igen kényelmes lenne, ha nem kellene reboot, de kell. Lehet, hogy más igényeink vannak, lehet, hogy másképp és mással játszunk, lehet, hogy egyedül az én gépem a szar, bár nagyjából ugyanazokkal a problémákkal vannak tele a fórumok rogyásig, mint ami bajom szokott nekem is lenni, aztán vagy van rá gyógyír vagy nincs, általában nincs.

A Windows se tökéletes játék szempontból, de mégiscsak az van, hogy az elsöprő többség Windows alatt játszik, az az elsődleges platform, ha valakinek baja van, akkor arra szokott lenni megoldás, mert nem egyedi és marginális eset általában, hanem tömegek szopják meg ugyanazt.

Tiszta sor :) Amúgy nem tudom mennyire lehet még opció, talán egy kvm gpu passthrough-al kényelmesebb lenne a dual bootnál, én tuti arra mentem volna ha belefutok valami nagyon macerásba. Igaz én gépen nem sokat játszom, direkt van switch meg ps4 is, amit meg eddig is gépen játszottam azt kb bemákoltam és instant ment. Egyedül a forza/gears kombó amire rá se próbáltam, de igazából még nem győztem meg magam nextgen konzol ügyben, de ha box lesz akkor ez a dilemma is megoldódik majd.

az a baj hogy ezzel nehez vitatkozni mert en meg evek ota jatszok linuxon gond nelkul es nagyon ritkan nem mentek a dolgok csak. Igaz en nem szimulatorozok hanem foleg trun-based strategy, meg rpg, meg fps. 

De kb. naponta valtozik a tamogatottsaga egy jateknak. Megjelenik win-re, aztan egy/ket nap/het es siman futik linux alatt is. Indie-knel meg nem tema, mert a legtobb esetben gond nekul fut minden meg ha nem is native.

Hozzateszem, hogy az en laptopomoat nem "win-only" szemlelettel raktak ossze, hanem linux-first-el (system76). 

Bármi lehet, viszont a témához kapcsoló fórumok rogyásig vannak problémákkal, olyanokkal, amelyekkel én is szembesültem, szóval remek érv a 'works for me', csak a széles nagyközönség problémáit nem oldja meg. És ugye akkor még mindig nem beszéltünk olyan dolgokról, hogy kormány, HOTAS és VR.

A weblapjukrol rendeltem meg. A profil a hybrid. A system76 sajat patche-t nvidia drivere van fent. Igy inditom a steam-et: "__NV_PRIME_RENDER_OFFLOAD=1 __GLX_VENDOR_LIBRARY_NAME=nvidia steam" (ez le is van irva a system76 gaming oldalukon). Steamben proton bekapcsol. Orul, mert minden megy. Nagy ritkan meg kell nezni a protondb-t hogy van e valami aljas beallitas a jatek inditasahoz amit be kell rakni a "%command%" ele :D

Hat mit mondjak...minden megy flottul es kesz. Soha semmi problema. Neha frissitem a firmware-t/openbios-t es ennyi. Elegge macbook feeling fenyevekkel elorebb barmilyen mas laptopos tapasztalatomhoz kepest :D. Kerdezz nyugodtan priviben specifikusan ha valami erdekel. 
 

Azt sikerült már megoldani, hogy a WSL telepítésétől ne kezdjen el még gyakrabban fagyogatni a Windows? Mert céges gépen WSL telepítése után többünknél feltűnően megnőtt a fagyások száma. (Win 10-en.)

Ott más lesz a ludas.

Mondjuk esélyes, hogy a cég mókolása miatt (is) olyan használhatatlan a Windows, amilyen. Eddig három munkatársamtól hallottam, hogy az otthoni Windows 10-ükkel sokkal kevesebb baj van, mint a cégessel. De feltűnő volt, hogy amikor egy kolléga váltott WSL 1-ről WSL 2-re, akkor neki a heti néhány fagyásból napi több lett, kb. mint nekem, akinél már akkor is WSL 2 volt. Másfelől meg azoknak is fagyogat, akiknél tudtommal nincs WSL. (Említették már a Webexet és a Jabbert is mint a bajok állítólagos forrását.) Egy kolléga meg úgy fogalmazott, hogy kb. mindentől lefagy a céges Win, ami hálózatot használ.

Más: ahogy 2019-ben, úgy 2021-ben sem sikerült "meginnoválni", hogy betűtípus használatához ne kelljen a betűtípus telepítése után újraindítani az OS-t. =) (Vagy ez is csak a céges Windowsunknál van így?)

Telepítettem a Hack betűtípust, de addig nem engedte kiválasztani (asszem Cherrytree-ben, de Notepad++-ban sem), amíg újra nem indítottam a gépet. (Idén a telepítés végén még ki is írta, hogy a betűtípus használatához újra kell indítani a gépet; arra nem emlékszem, hogy 2019-ben is kiírta-e, de akkor sem tudtam használni újraindítás nélkül.)

Nekem a KDE életérzés is bejött! :)

Én se az otthoni, se a céges, biztonsági szoftverekkel agyonpakolt gépen nem tapasztaltam ilyet (Win10)