Ki mivel tisztít? (külsőleg)

Bár alpvetően igyekszem vigyázni rájuk, nem eszem-iszom a munkaeszközök közelében, mégis egy idő után (hamar) eléggé piszkosak, leginkább ujjenyomatosak, porosak lesznek a notebook-jaim, monitoraim. 1st-world-problem-nek tűnhet, de a kijelzőnél konkrétan munka közben is zavar a piszok, de egyébként a tiszta, rendezett munkakörnyezet nálam segíti a produktivitást.

Kinek milyen bevált módszerei, eszközei vannak? (Arra is tekintettel, hogy mondjuk hosszabb távon sem hagy nyomot a burkolatokon, kijelzőkön.) Akár márkákra is kíváncsi lennék.

Hozzászólások

Tükör ablaktisztító (piros műanyagflakon) és konyhai papírtörlő ragacsos kosz ellen. Denaturált szesz vagy patikai alkohol zsíros foltok ellen.

A victory-ának van tisztitója külön általános és monitor + safetissue. Ha valaki hoz laptopot akkor azzal kezdem meg kifújom az ebédmaradékot a bill alól :)

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

A Victory-monitortisztító nekem is bejött, már ha ez az a hengeres flakonos, szórófejes, amire én gondolok. Ha épp nincs ilyen kéznél, akkor ablaktisztítót használok. Törlésre meg konyhai papírtörlőt. Teljesen mindegy, ablaktisztítóban is bármi jó, csak ne foltosan száradjon. Ilyen téren még a legolcsóbb, Tesco-gazdaságos ablaktisztító is bevált.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

A legjobb a teljesen tiszta* alkohol, ha jársz Románia felé akkor ott vegyél kék szeszt, 350ft / fél liter. A patikában drága de az is jó.
Ha nincs tiszta szesz elérhetőséged akkor valamilyen ablaktisztító óvatosan kezelve.

Fontos, hogy ne vezesse az áramot, nyom nélkül párologjon, oldja a zsírt és fertőtlenítsen.

:D Hát nem számítottam rá, hogy valakitől hallom a "kék szeszt" még. Éppen most hozattam pár üveggel, mert a szülők voltak odaát.
Bár én mostanában kicsit vegyíteni szoktam kézfertőtlenítő géllel, meg kicsit vízzel mert gyorsan fogy...
+ Aldi/Lidl nedves törlőkendőt szoktam még használni...

Mikroszálassal szárazra törölve a végén.

Külső burkolatra szoktam Prontot használni még.

Átlagos kosz: szemüvegtörlő kendő
Komolyabb kosz: papírtörlő+alkohol vagy ablaktisztító

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Kijelzőre: Monitor/tv tisztító spré, utóljára talán a tesco-ban vettem, ez tuti nem mar meg semmit.

A laptop külsejére konyhai nedves tisztító kendőt (W5,Domol,DenMit, mikor melyiket) használok, némileg alkoholos, mindent leszed, semmit nem mar meg.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Etilalkohol (gyógyszertári), izopropil alkohol, clin, pumpás kék pronto multisurface.
Ezeket használom mindenre (is), amelyik épp a kezem ügyébe kerül.

A 70%-os pont elég is tisztítani dolgokat. Ilyen töménységig akár még netről is könnyű rendelni.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

"ujjenyomatosak... monitoraim"

Az enyemen inkabb a por ul meg mert aki hozza mer erni, annak eles nezessel levagom a kezet :)

Kethetente leporolom vagy ha mar az nem segit, vizes kendovel attorlom.

Monitorra uvegtisztito, a hsz-ek szerint masnak is bevalt.

Billentyuzetet meg idonkent (maceras, ugyhogy ez eleg ritkan tortenik) szetszedem, a gombokat mosogatoszeres lebe beaztatom, a nagyobb muanyag reszeket meg lezuhanyzom - az elektronikara figyelve, ha marad rajta belole.
Telen a futotesten eleg hamar kiszarad, addig meg vagy nyomkodok mast, vagy eloszedem a tartalek billentyuzetet.

Egeret is viszonylag ritkan tisztitok, de a gorgetos resz miatt azt is neha szet kell szednem. Ilyenkor a muanyag reszek szinten kaphatnak a lebol, es hamar megszarad. (billentyuzetnel a gombok felfuggesztese szarad lassan, mert ott megall a viz.. itt nincs ilyen problema)

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

> Ki mivel tisztít?
A májamat! :D

Na jó, ez volt az utolsó fasszságom. Ígérem a következő content abszolút szakmai lesz. Nagy terhelés vagy valami ilyesmi. :)

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Ja, a szakmai kontent jó lenne, bár ezzel nem is az a baj, hogy nem szakmai, meg hogy egy 3 éves témát sikerült necrobumpolni, hanem hogy ez olyan poén, amit szerintem csak te értesz. Gondolom piálással van összefüggésben, de nem vágom.

Mindegy. Ha már itt vagyok, akkor annyit hozzátennék a topikhoz, hogy etilalkohol helyett egy ideje izopropil alkoholt használok régi hűtőpaszta leszedésére, és képernyő/billentyűzettisztításra, ugyanolyan jól működik, csak könnyebb beszerezni, általában Amazonon veszem, 90-99%-os töménység, 0,3-1 literes flakonnal, sokáig elég. Néha használok ablaktisztítót, de azt csak a gép külsejére, akkor is csak akkor, ha annyira koszos lenne, egyébként arra is izopropanol, amit mindenképp megéri venni, mert bármilyen üvegfelület, szemüveg, teló/képernyő, seb, akármi tisztítására is jó, nem okoz lerakódást, magától elpárolog, fertőtlenít, stb.. Nem olcsó, de nem is rettenet drága, ha jó helyről veszi az ember és egyébként is sokáig elég, nem kell sokat rápacsálni belőle.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az új TV-k használatijában hangsúlyozottan leírják, hogy csakis tiszta vízes kendővel szabad letörölni, kifejezetten tiltják mindenféle ablaktisztító vagy hasonló célú vegyszer használatát, mert kárt tehet a tükröződésgátló bevonatban (leoldja foltokban). Az IPA-t (nem a sört, hanem az izopropil alkoholt) is ebbe a kategóriába sorolnám.

Ez nekem új. Elméletileg nem kizárt, hogy legyen ilyen eset, bár ez nekem annyira elméletinek tűnik, mint hogy elméletileg öreganyám is lehetett volna villamos. A másik fura ebben, hogy a tükröződésgátlást nem bevonatként szokták megoldani, hanem a kijelzőfelület vegyi kezelésével, maratásával. A bevonattal az a baj, hogy előbb-utóbb magától is lejön, mindegy mennyire vigyáz rá valaki, az évek önmagában megteszik a hatásukat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

a tükröződésgátlást nem bevonatként szokták megoldani, hanem a kijelzőfelület vegyi kezelésével, maratásával

Pedig bevonat az. Egy műanyagfólián, amit a kijelzőre ragasztanak. Típustól és árkategóriától függően különféle bevonatokat visznek fel a műanyag hordozórétegre (nem belőle alakítják ki a felület tükröződéscsökkentő rétegét, hanem rajta).

:)

Szemüvegre is lehet ilyen tükröződést csökkentő réteget kérni, és annak is az a sorsa, hogy foltokban kezd lemállani és szinte átlátszatlanná válik tőle a lencse. Mostanában ez okozza az End Of Life-ot a szemüvegeimen. Gondolkodtam rajta, hogy legközelebb sima üveget kérek, hátha az tovább bírja. De végülis belefér, úgysem árt a stílus miatt sem újat csináltatni.

Néztem videókat róla, hogy le lehet maratni ezt a réteget valahogy, és akkor a maradék még teljesen jól funkcionál szemüvegként. Majd az armageddonban így fogom csinálni, ha nem lesz optikus aki csináljon újat.

A csipphiány utân következik a szemüveglencse hiány. Eddig is 100 ezer volt egy normális szemüveg alsó hangon, ezután lesz 1 millió. Fogsort normâlisat már ezelőtt 20 évvel se lehetett összespórolni az átlag nyugdíjasnak, szóval itt feleslegesen drágulna bármi is tovább.

Hama LCD/Plazma tisztítókendő + gél.

nagyon régen clean citrus ablaktisztítóval és puha ruhával - történt egyszer, hogy befolyt és oldotta a kijelző és az érintkezők összeragasztását - eredmény: újmonitor kellett vennem.

Azóta csak fektetve takarítok monitort, soha nem használok ablaktisztítót. Dolgoztam 'egy cégnél' kampányban sok száz gép takarítás is feladat volt - ott kaptunk mcnab kollega által említett HAMA LCD/Plazma takarítót (nem a spray hama -  az a verzió, ami kék színű flakon és a törlő rongy a kupakban van) - nagyon bevált, monitor tisztításra, telo kijelző és még szemüvegemet is azzal tisztítom.  

For Whites Only meeting room!

Szerkesztve: 2021. 10. 12., k – 01:10

Véletlenül se ablaktisztítóval! Egyik monitoromat szépen össze is marta (kikapcsolt állapotban látszik csak, hogy a felület néhol kopottabb), igaz ehhez kellett 1 év használat.

Pár kütyüt az alkohol is bánthat.

Hama 95878 képernyő tisztító. Ezzel a monitort, telefont, laptopot, billentyűzetet, egeret is lehet takarítani, fertőtlenít és egy ideig elég. Plusz nem b*ssza össze a cuccaidat, elpárolog hamar.

plusz: Ha takarítasz várd meg amíg kihűlnek a cuccok!

 

[szerk] ezt a cuccot kb 8 éve veszem, mindig a kék hama lötyi, van már 20 kis kendőm xD

Ablaktisztítók között is nagy különbség van, nem mindegy melyik. Bár vannak közös pontjaik is, szinte mindegyik tartalmaz valami felületaktív anyagot (általában valami nátrium-laurét-szulfát származék, vagy hasonló hatású anyag) és alkoholszármazékot (etanol vagy izopropanol, ritkábban glicerin), szerintem ezek benne vannak abban a Hama-tisztítóban is.

Az se mindegy, hogy milyen mennyiségben alkalmazod, mennyi ideig hagyod rajta, mennyire alaposan szárítod le róla, stb.. Ablaktisztítót én egyébként most azért nem tudok ajánlani, mert jó pár éve nem élek M.o.-n, és már elfelejtettem, hogy otthon mit használtam, itt meg helyben másmilyen márkák és termékek vannak. Az izopropanolnak előnye, hogy mindenhol ugyanaz, nem nagyon tudnak rajta variálni, csak a töménységével, de azt otthon is lehet higítani. A spéci tisztítókkal az a baj, hogy ha be is válnak, akkor is egy idő után eltűnnek ezek a piacról, kapni nem lehet, vagy csak egyes helyeken. Ezért érdemes több mindent is kipróbálni, akkor is, ha van már egy bevált szer.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

De hát pont ezzel van tele a net, hogy ne használj tisztán: izopropanolt, alkoholt, körömlakklemosót, vodkát, ammóniumos cuccokat, mert marják az újabb képernyők bevont felületét. Fentebb ki is beszéltétek már. Az ablaklemosót meg a rászáradt madárürülék ellen van kitalálva, nem képernyőre, sokkal agresszívebb elegy. Ezért javasoltam a Hama gyártmányú kék lötyit ami erre van hitelesítve, nekem meg bevált. :) gondolom tényleg valaminek az elegye, de pont most szedtem le a címkét a hetekben.

Nyilván nem kell leönteni vele a még meleg gépet, hanem várni, hogy kihűljön a monitor, rásprézni egy keveset és a hozzá kapott mikroszálassal (amit ki tudsz aztán mosni) áttörölni.

Nah most úgy érzem magam, mint a hama porszívó ügynöke. :D

nincs különbség, mindegyik üvegre van tesztelve...ne eröltesd már ezt a krva ablaktisztítót, mindenki leírta hogy szétbaszta a monitorát...
kismillió monitortisztó spray van forgalomban, amit boltban meg tudsz venni az biztos hogy nem okoz kárt a monitorodban.
ha mégis akkor tudsz reklamálni, hogy helló tönkrebaszta...próbáld meg ablakpucolónál első mondat az lesz hogy faszértkellmonitorrakenni idióta!:D

amikor a lányom kicsi volt, tv/monitort rendszeresen kellett pucolni mert összetapicskolta. nem volt olyan makacs dzsuva rajta amit le ne szedett volna a monitortisztító...túrórudival tesztelve!:D

Nedves torlokendo. Allitolag gyereket lehet vele tisztitani, de eddig mindent leszedett billentyuzetrol, monitorrol, muszerfalrol. Szoval gyerekre nem biztos, hogy jo otlet...

Van domestosos nedves törlőkendő is, meg fűrdőszobába való vízkő-szappanhab oldós is, meg intim tájékra való is, alkoholos és alkoholmentes is. Szóval magában csak az h. "nedves törlőkendő", még semmit nem mond el arról, mivel lett konkrétan felitatva, mire is szánták. A Domestosost nyilván ne kendd a gyerek popsijára!