[MEGVÁSÁROLVA] Milyen időjárás állomást (belső hőmérséklet és páratartalom)?

Sziasztok!

Egy ilyesmiben gondolkozom. 

1, A kérdésem az, hogy van-e valakinek ilyen? Tetszik a kinézete és tetszik az is, hogy van internetről frissülő időjárás infó benne és helyi szenzor is. Attól tartok igazából, hogy ki tudja honnan szedi az internetes információt és mi van akkor ha azt lelövik mögüle.

2, Milyen hasonlóval van tapasztalat?

3, Ez az eszköz Tuya nevű rendszert használ, erről van-e véleményetek? Használtok-e más eszközt, ami ezt a framework(?)-öt használja?

4, Van-e valamilyen open source megoldás erre, amit ti használtok? Keresgéltem neten, de amit találtam az nagyon profinak tűnt, mindenféle mérőeszközök kezeléséhez. Az nekem overkill.

Szerk:

Végül a hozzászólások alapján több dolog is lett. Egy ami már instant működik :) Ez a kis kijelzős három plusz egy adós kütyü. Illetve megnézem ezt a Zigbee-t kíváncsiság jelleggel, amikor majd lesz rá kis időm. Ehhez a Bakeeys kijelzős adót és egy electrolamas usb sticket rendeltem. A kicsi kütyü teszi a dolgát, örülök neki, a több még nem jött meg. Köszönöm az ötleteket!

Hozzászólások

Én párszor már jól utánanéztem mit lehet kapni, és ezek közül mit lenne érdemes venni...

Az ilyen 'olcsók' mérési pontossága eléggé esetleges. Ezt mondjuk épp nem ismerem, és nem is olvastam róla.

Ezen felül nygon limitált hogy hány szenzor köthető rájuk.

(nálam most épp 6 szenzor van szerte a házban, és még 3-at tervezek a garázs, és kerti épületekbe és/vagy köré)

 

Aközepesen drágák, és a használóik szerint érdemes is lenne megvenni - javarészt kizárólag amerikában kaphatóak :(

 

A drágák - és úgy értem nagyon drágák - amiket profi időjárás előrejelzésre is használnak azok meg nem ilyen modernek, nincs bennük wifi, bluetooth, meg open source connectivity. :(

 

Szóval én végül a Ruuvi szenzoroknál kötöttem ki, amihez csináltam egy közponotot eg RPi-ből.

A megjelenítést pedig egy Grafana végzi, ha tudományos verzió kell, és/vagy a Home Assistant ha praktikus :)

De lehet nézegetni a saját appjával is, sőt már gyári gateway is van hozzá ahogy látom.

nincs bennük wifi, bluetooth

Viszont vanak ezek helyett profibb megoldasok (pl rs422/rs485), es emiatt nem is csinalnak akkora radiozajt. Es 10+ ev mulva is mukodnek, ugyanugy. Es nem baszodnak meg egy viharban ;)

meg open source connectivity

Viszont teljesen nyilt es jol dokumentalt az az adatkupac ami kijon beloluk. Azaz par soros kis barmilyen szkripttel olyanna transzformalod az adatokat amilyenre csak szeretned! Oke, ketsegtelen, cserebe nem megy at random kinai szervereken meg nehez lehallgatni meg ilyesmi, az igaz! 

igen ezek BT-n broadcastolnak, szóval kell melléjük ami figyeli ezt. Ez lehet a telefonod, vagy egy permanens 'station' ami nálam egy RPi.

Én ez alapján csináltam kis eltérésekkel:

https://ruuvi.com/setting-up-raspberry-pi-as-a-ruuvi-gateway/

A dunsztosüveg, béka, létra megoldással mi a probléma? :D

trey @ gépház

Nekem csak egy kerdesem van: minek?
Online elerhetoek a meteorologiai adatok, aktualis homerseklet, stb. (persze nem lesz pontos adott hazszamra, de azert hasznalhato)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

A szoba páratartalma és hőmérséklete a kiváltó ok. Ha párás akkor a béna szigetelés miatt penészedik a sarokban. De a túl alacsony páratartalom meg nem ideális. Ezért lenne jó látni. És véletlenül szembe jött a linkben szereplő delikvens ami megtetszett csak épp a tartóssága kérdéses a leírtak miatt.

Akkor valojaban hőhídmegszakitas + hőkamera kellene inkabb neked, nem (csak) idojarasallomas... marmint oke, nem baj ha tudod merni, de a harmatpontot nem a szoba kozepen kell kiertekelned hanem a leghidegebb pontokon. 

Ha szeretsz barkacsolni (RPi, Arduino, Nucleo, bare metal, barmi hasonlo) akkor ajanlom az MLX9064x-es szenzorokat e celra. marmint hőkamera celjara. Kis herkentessel ossze is tudnad kotni a paratlanito/futes szabalyozassal. Es ha elered azt hogy a hőkamera altal mert homerseklet magasabb legyen mint a belso harmatpont akkor jo vagy. 

Köszi az ötletet :) Sajnos most időből épp kevesebb van, mint kéne és központi a fűtés (távhő) :(( De elrakom talonba pár év múlvára.

Mivel drága lenne a tetőteret fölötte leszigeteltetni a társasházban ezért tavaly egy párátlanító segített. Azon lehet állítani tartományt, hogy mikor kapcsoljon be. Csak gondoltam jó lenne ha nem kéne bekapcsolgatni azért hogy lássam hogy állunk és megtetszett az a ketyere ami szembejött.

Ah, igen... ha a paratlanitod csak relativ paratartalommal tudod szabalyozni az valoban nem sokat segit :( Mondjuk par evszazad mulva csak el fog tunni ez az istenverte mennyiseg a tudatbol es valodi fizikai relevanciaval mennyisegek lesznek helyette inkabb hasznalatban (pl harmatpont), de ennyire ne szaladjunk elore... 

Tapasztalatom szerint a hőhidat egy egyszerű, pár ezer forintos infrahömérövel is meg lehet találni, csak pár percig pásztázni kell a falat a tél leghidegebb napjain. Én nem javaslom a párátlanító készülékek beszerzését, a problémát a gyökerénél kell kezelni - valószínűleg a szigetelés kijavításával.

A párátlanító megoldás nem biztos hogy az egészség szempontjából a legjobb.

Másrészt, találós kérdés: egy 22C fokos 50% relativ páratartalommal rendelkező levegőt hány fokosra kell lehűteni, hogy kicsapódjon a pára (azaz 100%-ra menjen fel relativ páratartalma)?
Átfordítva a kérdést, mennyire lehet hidegnek lennie a szoba leghűvösebb pontjának, hogy az 50% os páratartalommal rendelkező levegő ne okozzon gondot? 

Továbbá tegyük fel, hogy párátlanítással 35%-ra levisszük a páratartalmat. Ekkor hány fokos lehet a szoba leghidegebb pontja, hogy ne csapódjon ki a pára a falra?

Előbbi esetben (párátlanítás nélkül) 11.1C, másik esetben (böszmén aktiv, sok áramot fogyasztó párátlanítással) pedig 5.83C a válasz arra, hogy a hideg sarkoknak minimum hány fokosnak kell lenniük.

https://bmcnoldy.rsmas.miami.edu/Humidity.html

Ja, bocs, azt hittem ez kulteri (az allomas szo miatt valoszinuleg) es a kepen a belteri egyseg van vagy ilyesmi. Nem akarod (kesobb) osszekapcsolni otthon automatizalassal? (pl.  homerseklet/paratartalom/legnyomas mero Xiaomi Aquara szenzorok + homeassistant)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nalam is RPI-on fut. A lampakat tudod vele kapcsolgatni akkor, de igazan a futes miatt erdekes, ebben igazad van. Gondolom nem mért tavho van nalatok, de amugy radiator csapokat is lehetne szabalyozni (nalam ez nem relevans). Az automata redonyok dragak, nem sok ertelmuket latom, inkabb legyen napfeny :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2021. 10. 04., h – 15:29

Keress rá többféle modell van belőle: "Időjárás házikó" 3 500 Ft-tól 15 000 Ft-ig.
Arduinóval vagy ESP32-vel digitálissá alakítod, az appot meg megírod, aztán beküldöd a hup.hu "Én csináltam" rovatába! :)

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerkesztve: 2021. 10. 04., h – 15:42

ha csak annyi kell, hogy a belso/kulso paratartalmat/homersekleted tud, arra ez is jo.

 

Viszont, ha valami "komolyabb" kell, de meg megfizetheto kategoria, akkor en ezt ajanlanam: https://www.alza.hu/sencor-sws-9898-wifi-d6132433.htm

 

Illetve ha csak a belso adatok erdekelnek, arra ez is eleg: https://www.banggood.com/Bakeey-Tuya-Zibee-WIFI-Wireless-Smart-Temperature-and-Humidity-Sensor-LCD-Screen-Use-With-Gateway-For-Smart-Home-p-1761337.html

 

Ez azert is jo, mert zigbee, ami nagyon konnyen integralhato, ha esetleg kesobb valami nagyobb rendszerben hasznalnad.

Zigbee -s szenzorokhoz:

Sonoff  zigbee/wifi  gateway:

https://www.aliexpress.com/item/4001316521352.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dtHw1LR

és sonoff szenzorok, eWeLink appal megy - csak saját szenzorokkal mint a legtöbb  gateway.. Ha ez nem elég, akkor lehet rá tenni open source firmware-t , tasmotát:

https://bitekmindenhol.blog.hu/2020/09/01/sonoff_zigbee_bridge_zbbridge

Tasmotával már lehet használni hozzá más gyártók szenzorait (Aqara, Xioami, Tuya stb), illetve okosostthon rendszerek ezzel ismerik. (pl. Home Assistant) A szenzorok gombelemmel mennek  legalább 1 évet  kibírnak vele.

A hőmérséklet, (páratartalom és légnyomás) szenzorok általában csak 0.3 -0.5 fok változáskor küld adatot, a fogyasztás minimalizálása miatt. 

Van olyan opcio is, hogy egybol a home serverbe (vagy a Pi-be) dugsz egy sticket, ami a zigbee coordinator lesz (ez lenyegeben az "atjato" a zigbee halozatod fele)

 

https://electrolama.com/projects/zig-a-zig-ah/

 

Ha fontos, hogy gyakran jelentsen, akkor ez is jo lehet: https://www.alza.hu/xiaomi-mi-temperature-and-humidity-monitor-2-d6251832.htm

 

Ezzel az fw-vel azt is be tod allitani h egy/masfel percenkent jelentsen: https://github.com/atc1441/ATC_MiThermometer

 

Egy Pi vel siman foghatod a jelet. (BT broadcastal mukodik)

Én tervezem, hogy csinálok magamnak egyet: hőmérséklet légnyomás, páratartalom, zaj, fény és gammasugárzás. Professzionális cuccokat szeretnék belerakni.

> Sol omnibus lucet.

Szerkesztve: 2021. 10. 05., k – 10:30

https://www.mall.hu/idojaras-allomas/tfa-35-1142-01-view-vezetek-nelkul…

A főegységen kívül 3 szenzor van hozzá. Légnyomás (főegységen), hőmérséklet és páratartalom adatok. Nekem ennyi kellett, a betonfödémen átjön a jel, az óra jelét is tudja venni (az előző itt vérzett el) a házban. Egy szenzort raktam ki és kettő bent mér. Mintha tudna min-max -ot is, de azt nem használom.

Ennyiért nem kapsz jobbat három plusz szenzorral szerintem. (Már, ha tényleg csak ennyi adat kell.)

Xiaomi Mi Temperature and Humidity Sensor (a négyzet formájú verzió). A gyári appját soha nem próbáltam, BT-n kommunikál a RPi-vel, amin a Home Assistant fut. Kb. 2500Ft.