A géped Windows 11 kompatibilis?

Ellenőrző eszköz letölthető innen.

Igen.
25% (274 szavazat)
Nem.
45% (487 szavazat)
:D
30% (322 szavazat)
Összes szavazat: 1083

Hozzászólások

Nem próbáltam, de kötve hiszem (Lenovo T420). Nem-re szavaztam.

Amúgy ez egy elég elcseszett húzás - de nem baj, maguk alatt vágják a fát, én csak tapsolni tudok nekik.

Sajnos új céges projektemhez kötelező a Windowsos gép ,erre szinte biztos lecsorog majd a 11-es.

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

"maguk alatt vágják a fát"

Szerintem nem. Vannak olyan pozicióban, hogy nem követniük kell a trendeket, hanem diktálhatják, és a TPM kvázi kötelezővé tétele biztonságtechnikai szempontból szerintem kifejezetten kívánatos. Az, hogy 10 éves gépeken nem a Windows 11 fog futni, és így kevesebb fals bugreportot kapnak, meg szintén az ő malmukra hajtja a vizet, a felszabaduló fejlesztői erőforrást fontosabb dolgokra tudják költeni.

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

1) az elmúlt évtizedek alatt produkált feljesztéseik (egy-két sikeres verziót leszámítva) azt mutatják, hogy megy a parasztvakítás, és csak a szart görgetik maguk előtt, ami a kis galacsinból egyre nagyobb trágyahalom lett. Éppen ezért egy ekkora és már alig mozgatható foshalmaz mozgatásához erős és új gépek kellenek. Akár egy lerobbant, 30 éves, minden pontján toldozott-foltozott-hegesztett roncs kamion, ami ormótlan, nehézkes, abroncsok már lekoptak és már csak a felnin csúszva próbál előre jutni, de erőltetik, hogy menjen, és ezért erősebb motort pakoltatnak bele.

2) A mai egyre inkább környezettudatos áramlatok mellett már nehéz lesz beadni az embereknek ezt a "vásárolj, fogyassz, mindig a legújabbat, a legjobbat" szemléletet. A közelgő gazdasági válság és a környezetvédelem erősödése iránti egyre nagyobb igény miatt az emberek kezdik visszafogni magukat anyagilag, és erre az infláció is rásegít. Így aztán a felhasználó elgondolkozik, hogy ha egy qrva fészbúk és gmail megtekintéséhez ki kell adnia újból 200-400ezer forintot, mindezt csak azért mert a gusztustalanul erőltetett új vindózra való frissítés kikerülhetetlen, akkor muszáj neki ezt így folytatnia? Ahelyett, hogy a MS a hibákat javítaná, vagy esetleg a 18 éve változatlanul hagyott hulladék NTFS-t feltúrbóznák a mai igényekhez, szóval ezek helyett megint odabasznak az embereknek egy marcipános, szép csokimázzal bevont gőzölgő fekáliát.

A többség nem fogja a még mindig jó minőségű masináját kidobni. Inkább vált linuxra. Ezt tapasztalatból mondom: egyre több embernél -- zömében 60+ -- állítom át a gépet linuxra, és elégedettek: a kezdeti ijedtségük (miszerint mindenkitől azt hallották, hogy a linux az szar, használhatatlan) az első használat után elszállt, és mint mondják, ég és föld a különbség, persze a linux javára.

azert gorgetik a szart, mert a regi szarokat is supportalni kell, ez pont egy olyan lepes ami reszben ezt akarja kipicsazni. szerintem :)

nem kell uj gepet vennie, mire vege a win10 supportnak, a most inkompatibilis 10+ eves gepek mar jo esellyel reg kuka vagy "masra lesz jo" kategoriaba fog esni

azert tegyuk ossze ket kezunket nem a zomeben 60+-os korosztaly az PC ipar mozgatorugoja jelenleg

es igen, at fognak allni a toartalomfogyasztok linuxra, de nem PC-vel hanem valamilyen droidos tablettel, mert azzal konnyebb az elet (legalabbis rovid tavon, utana e-waste lesz abbol is, de ez a temahoz amugy is irrelevans)

Ezzel ugyan nem picsáz ki semmit. Igazából az egész windows architektúra volt elavult már 95-ben is. Azt a jó öreg windows API-t pofozgatták amit még az Apple Mac-ból nyúltak (az meg valószínûleg a xeroxtól). Ehhez még jött egy rakás faszság amit még a win95-bõl örököltek, de tovább vitték az XP-ben, Pl. hogy a programok vidáman írhattak a Program Files alá, amit aztán a Vistában csináltak meg egy jókora hekkel. Meg hogy ha a cucc meglát valahol egy fájlt azt belockolja ha kell ha nem. Ezért nem sikerült a mai napig normális windows updatet csinálniuk. Aztán a fájlnevek kis/nagybetûssége és pár más hasonló faszság. Plusz a UI hülyeségei, Pl. a mai napig nem tudtak összerakni egy normális fájlkezelõt, aztán az olyan "kényelmi" funkciók hogy ha bedobsz egy mp3-as fájlt egy folderbe akkor azonnal elkezd mûfajt és más hülyeségeket mutatni. Persze külön lehet konfigurálni hogy ne tegye, de miért kell a népet defaultból szívatni? Ez az egész cucc egy eszement nagy dinoszaurusz: nagy, tohonya és agyatlan.

Egyszer lett volna lehetõségük hogy elvigyék az egészet normális irányba, amikor elkezdték pedzegetni hogy az API legyen .NET alapú. De aztán ahelyett, hogy a dologgal kapcsolatos problémákat orvosolták volna, szépen viszakoztak és maradt a jó öreg C alapú hulladék, ami ráadásul C-s szemmel is horror.

Nem feltétlen, én környezetemben is sokan vannak 60 felett akik linuxoznak. Ebbe beleértendő a rokonság és szomszédság akiknek én raktam a gépére, ott nyilván tőlem hallottak róla, de ugyanúgy vannak idősebb kollégák, fejlesztők akik szintén 60 körül mászkálnak és ugyanúgy linuxoznak. Nem annyira szájenszfiksün ez.

Az nem fikció, hogy a 60+ felhasználónak fingja nincsen arról, hogy Windowsa van vagy sem, mert csak egy könnyen kezelhető, jól működő rendszert lát, amit nem kell ápolgatni, csak működik. És nem kell hozzá új gép, bőven megfelel neki az öreg, jól megszokott.

:)

Sajnos egy mainstream "Linux" disztró a felsoroltakban alig különbözik a Windowstól. Amiben jobb, azt első körben elbukja azzal, hogy eleve el sem jut a potenciális felhasználókhoz (pedig a "linuxosok" egy része jobban tud vetíteni, mint a legjobb microsoftos marketingesek fénykorukban), a másodikban pedig azzal, hogy lehull a máz, és a frissítések időről időre elbasznak valamit, és végül semmi lényeges előny nem marad, csak az, hogy nincs "vírus".

:)

A helyzet az, hogy néhány könyvelő irodánál és egyéb cégeknél sikeresen át lettek állítva a gépek linuxra, azaz ott, ahol tényleg felesleges a vindóz és nincs semmi olyan ami ezt a rendszert megköveteli.

A másik dolog, ami a 60+ embereknél való átállást jelenti: ezeknek már vannak ám felnőtt gyerekeik és tanult unokáik, akik roppant okosak ám, és tudják, hogy a linukszazszar. Ezek közt van olyan is, amelyik informatikai cégnél dolgozik x diplomával a háta mögött, és mivel 5 perc után sem boldogult a linuxszal, kijelentette, hogy mindenre alkalmatlan (mondjuk ez az illető az életében nem oldott meg semmilyen szakmai problémát, vagyis produktív munkát még nem végzett). És általában az ilyen ismerősök/családtagok tudnak a legtöbbet ártani és gáncsoskodni.

user gépek: olcsó depós masinák, azokon linux, ezekről rdp csatlakozás winre.

Valamint van egy (ugyancsak depós) dell precision T5500 szerver, 16GB ram, 240GB SSD (rendszer), 2x1TB HDD (mirror), +2TB HDD (backup, 10 napra visszamenően napi mentések). XigmaNAS + vm-ben win10pro + termsrv patch (RDPWrapper).

Könyvelő programok a vm-be telepített windowson. Mindegyik irodánál pörög rendesen a rendszer, gond egy szál sem. Ha elszáll a win10? Semmi gond, snapshotból pár pillanat alatt vissza van töltve az utolsó telepített/konfigurált állapot. Adatok pedig smb megosztásokon vannak (user mappák is, természetesen elszeparálva).

Ezzel a megoldással csak a szerver gépet kell minimális ráköltéssel 1-2 évente fejlesztgetni, a win10pro licensze pedig még bírni fogja jó ideig. Minden automatikus win update group policyban letiltva.

Nálunk is így megy, a kliensek között több olyan van, amihez 8. éve hozzá sem nyúltunk (SD kártyáról induló AntiX, fsprotecttel, 512MB RAM, csak az RDP-t adja). Röhögünk a szomszédokon, ahol PC-k vannak az asztalok alatt. Az egy darab Windowst, amire néznek, viszont rendszeresen simogatni kell (víruskergetés, regisztrációs adatbázis tisztítgatása, frissítés, újraindítás stb.), mondjuk elég izmos gépen van zfs-sel a snapshotok miatt, egy virtuális gépen.

Remélem, te magad sem hiszed el, hogy az emberek nagy tömege hallott a "Linuxról", és egy hónap után nem felejtette el, mit hallott róla, és ez lényeges kihatással van a 60+ évesek körében a "Linux" megítélésére ill. a "Linux" hozzájuk való eljutására. De megértem, hogy jobb hülyeségekben hinni, mintsem azt mondani, hogy a "linuxosok" töketlenek, önzőek és csak a szájuk jár. Ha a "Linux" fényévekkel jobb a Windowsnál, akkor a kettő közti különbség emberekkel való megismertetése egy értékes szolgáltatás, amit el lehet adni. Hol vannak az ilyen "linuxos" szakik, és a hirdetéseik? Hol találkozik velük az átlagember? Hol találkozik velük a 60+ éves átlagember? Hallottam már olyanról, hogy egy PC-s boltban megkérdezik a mesterek, milyen rendszert telepítsenek a gépre, de miért számít ez kuriózumnak, ha a "Linux" annyira ~tökéletes?

:)

Senki nem állította, és én sem írtam sehol, hogy a linux az tökéletes. Itt eredendően -- a nyitó témát olvasva -- a probléma az, hogy van egy 3 évtizede majdhogynem hegemóniát élvező szoftverfejlesztő óriáscég, amely a fizetős termékét mára már inkább erőszakkal nyomja le a vásárlók torkán, semmint javítaná a hibákat. Ebből kiindulva pedig következik, hogy az átlagos felhasználók és kkv-k többsége -- ahol nagyon is fontos, hogy mire mennyi pénz van kiadva, vagyis a produktivitás a lényeg -- más alternatívák után néznek.

Visszatérve a "linuxos szakik"-féle gúnyolódásodra: én nem tartom magamat annak, ehhez elég csak az eddigi hozzászólásaimat végig olvasni. Inkább amolyan középmezőnyben lebegek. De fényévekkel magasabb szinten vagyok, mint azok az önmagukat informatikai szakembereknek valló egyének, akik elvannak azokkal az ismeretekkel, amit az iskolában tanultak. Ennyi, nem több. És ezek ún. rendszerházak fő szakemberei. A baj az, hogy ezekből van a legtöbb: elvannak a jó fizetésért, de szakmai kíváncsiság semmi, kísérletezés semmi, helyette felületes munka és kivitelezés. Hónapokkal, évekkel később pedig megyek én vagy más hozzám hasonló feltakarítani utánuk a szart.

Nézd végig az álláshírdetések jelentős részét, ami informatikai területekre vonatkozik: bizony kemény hálózati és linux ismeretekkel rendelkező szakikat keresnek.

Összegezve: nem azt írom, hogy a windows szar, hanem hogy sok helyen és alkalmazási területen ingyen is kiváltható linuxszal, és bizony ha az ügyfél/felhasználó azt látja, hogy ugyanúgy megy minden és meg tud csinálni mindent mint eddig, ráadásul nem kell lefagyás, frissítési gubancok, vírusok és licenszdíjak miatt aggódni, akkor a linux mellett dönt. Másik tény: a dilettáns "informatikusok" azok, akik azt mondják: a linux az szar. Sajnos ezek az emberek anyagilag is több kárt tudnak okozni az ügyfeleknek és felhasználóknak, mint a MS gusztustalanul erőszakos marketing stratégiája.

Senki nem állította, és én sem írtam sehol, hogy a linux az tökéletes.

A "linuxos" emberekből gyakran áradó technikai és ~emberi felsőbbrendűségre utaltam, szembeállítva azzal, hogy a "Linux" ~megkérdőjelezhetetlen nagyszerűsége ellenére kevesen képesek és hajlandók a világ ~legjobb ingyenesen elérhető szoftvertermékének előnyeivel anyagi értelemben nyereségesen megismertetni másokat. Ebből arra következtetek, hogy a "felsőbbrendűek" csóróbbik része (pl. "éhbérért" dolgozó iskolai rendszergazdák) nem hisz a saját és/vagy a "Linux" képességeiben, csak olyankor, amikor a HUP-on és hasonló helyeken "kell" felszopkodnia önmagát és a "Linuxot".

szoftverfejlesztő óriáscég, amely a fizetős termékét mára már inkább erőszakkal nyomja le a vásárlók torkán

Valójában egész jól balanszíroz. Esetleg ezt a vitális _egyensúly-keresési törekvést_ kellene ellesni a "linuxosoknak" tőlük, nem a felhasználói felületet vagy az elbaszott mögöttes logikákat másolni, az arroganciát pedig pláne nem.

Ebből kiindulva pedig következik, hogy az átlagos felhasználók és kkv-k többsége -- ahol nagyon is fontos, hogy mire mennyi pénz van kiadva, vagyis a produktivitás a lényeg -- más alternatívák után néznek.

Sosem volt másként.

A nagy multik "Linuxba" tolt pénze az utóbbi években tette könnyen elérhető alternatívává a "Linuxot". Most már az eredményorientált kis szereplők számára is könnyű beszállni a "linuxozásba", mert a multik lóvéja felpörgette a rendszert (vannak piaci termékek (PC, Android, RPi stb...), driverekkel, szoftverekkel, környezetekkel, ökoszisztémákkal).

fényévekkel magasabb szinten vagyok, mint azok az önmagukat informatikai szakembereknek valló egyének, akik elvannak azokkal az ismeretekkel, amit az iskolában tanultak. Ennyi, nem több. És ezek ún. rendszerházak fő szakemberei. A baj az, hogy ezekből van a legtöbb: elvannak a jó fizetésért, de szakmai kíváncsiság semmi, kísérletezés semmi, helyette felületes munka és kivitelezés.

Ők jól meg fognak élni a papírjukból, amíg a "linuxosok" töketlenek maradnak. De igazából utána is, mert később a windowsosok helyett a "linuxosok" képzése fog futószalagon menni, miközben a színvonal ugyanaz marad.

nem azt írom, hogy a windows szar, hanem hogy sok helyen és alkalmazási területen ingyen is kiváltható linuxszal, és bizony ha az ügyfél/felhasználó azt látja, hogy ugyanúgy megy minden és meg tud csinálni mindent mint eddig, ráadásul nem kell lefagyás, frissítési gubancok, vírusok és licenszdíjak miatt aggódni, akkor a linux mellett dönt

Nem értem, miért kell a valódi előnyök mellé – az "eredeti Windows, valódi előny" mintájára :D – hazudni... A Windows "Linuxszal" "ingyen kiváltható"? "Linuxon" "megy minden"? "Linuxon" "ugyanúgy megy minden"? "Linuxon" nincs "lefagyás"? "Linuxon" nincsenek "frissítési gubancok"?

Másik tény: a dilettáns "informatikusok" azok, akik azt mondják: a linux az szar.

A láncban kb. minden "szakembernek" van seggvédő papírja. Itt vissza lehet kanyarodni oda, hogy a töketlen "linuxosok" miért nem elég kreatívak ahhoz, hogy a "Linuxot" és a saját "linuxos" és egyéb ismereteiket még azelőtt adják el az arra kiéhezett vállalkozásoknak, mielőtt tüzet kellene oltani. A "Linux" erősödése és a Microsoft balfaszságai miatt ma minden korábbinál könnyebb "linuxos" ismeretekkel pénzt csinálni. Akkor miért kell ~állandóan sírni és a Microsoftot és társait fikázni?

:)

Bolonddal értek egyet.

De nézzük másképp. miért van az, hogy a mai napig ha szoftver ökoszisztémát kell vásárolni/használni szóba sem kerül a linux igazán? Mert NINCSEN konzisztens ökoszisztémája! Azért.

Senki nem rak le az asztalra egy felhő/irodai csomag/levelező szerver/DC/sharepoint/intune/etc... hasonlót hozzá való kliens és mobil szoftverekkel, egyben, egy beszerzéssel, szupporttal. Persze el lehet kezdeni összegenyózni egyet, ilyen openszósz a DC helyett, oda fordítunk egy apachot, kliensekre ubuntu+thunderbird+libreoffice, kókányolt ldap-al, saját team reszeli bele amit kell konzolból, megpróbálnak egy privát felhőt összekókányolni, aztán akkor mobilon még meg vagy lőve, mobilos policy terítéssel végképp. Ez k. nem enterspájz.

Enterspájzban egy úgy működik, hogy jön az ms, és lerak az asztalra egy exchanget, domain kontrollert, sharepointot, onedrive, komplett irodai csomag natívan android,ios,pc, mac telepítésekkel, mobilok intune, planner, sway, onenote, istennyila, domain-ba rakott win10 pro kliensek bitlockerrel, és erre egyben vállal szupportot.

Nah itt kezdődik egy enterspájz. Nem mondom, hogy a létező legjobb megoldás a feladatra, de jelenleg ők tudják ezt egyben prezentálni. Miközben a linuxos fronton gőgtől átfűtve azon nem képesek megállapodni melyik ablakkezelő... Igazból nincsen miről beszélni.

-42-

Szerintem az otthoni felhasználók és a kisebb vállalkozások esetén ez nem feltétlenül probléma. Ezen a szinten a nehézséget az okozhatja, hogy a "Linux" mellett pl. a Windowst is a portfólióban kell tartani, ha nem akarjuk az ügyfelet elküldeni, mert mi csak "linuxos" megoldásokkal foglalkozunk. Valamilyen szinten a változásokkal együtt kell változni. Ha az ügyféligényeket akarjuk kielégíteni, nem pedig a hűdefelsőbbrendű "Linuxot" terjeszteni, akkor egyre több "linuxos" megrendelésünk lesz, amennyiben a "Linux" sok esetben valóban jobb és olcsóbb a Windowsnál és egyéb megoldásoknál. Sajnos nem elég, ha a "Linux" csak a HUP-os hozzászólások szintjén a legjobb választás, a piaci versenyben is helyt kell állnia, a keletkező résekbe hatékonyan kell tudni behatolnia, és ehhez szüksége van tökös emberekre, akikben a Microsoft fikázásánál több rejtőzik.

:)

Én meg amondó vagyok, hogy használjunk mindent arra amire a legjobban alkalmas :D Desktop-ra win vagy mac, mobilra android/ios, enterprise környezetet leírtam fentebb, szervereken meg tök jó a linux. De kiváló beágyazott rendszernek, routerekbe, tv-be, etc... meggyőződésem, hogy nem véletlenül ez így alakult ki, és emberek/cégek adott feladatra nem hülyeségből azt az OS-t használják amit.

Kitérő, utalva a fenti hozzászólásomra: A redhat, suse meg ha valóban olyan babérokra tör amikre, akkor tessék ökoszisztémát csinálni. Mert nem azt csinálnak. A microsoft egy profit orientált cég, ahogy az apple, a google, a facebook, stb... Nincsen "jócég/rosszcég", mindegyik pénzre hajt. Megvannak a piszkos trükkjeik, amiket használnak is, de ne azért kövezzük már meg őket mert jobban csinálják amit csinálnak, mint a többiek :D

És ha a linuxos világ valamit jobban csinál (márpedig elég sok dolgot) akkor ott nyerni is fog. routerben nem véletlen linux szokott dohogni, és szerintem nincsen élő ember aki win szerverre rakna pl. docker/kubernetes párost :D

És hiába k. sok pénz, ha a microsoft balfék és valami xart csinál abban pofára fog esni. Tipikusan a windows phone ami úgy volt elkefélve ahogy kellett, teljesen mindegy milyen befolyásuk van, és mennyi pénzük, ment a kukába. 

Én amondó vagyok ne a köveket dobálja a linuxos világ, hanem csinálja jobban és kész!

Lehet irigykedni az ms-re, tessék olyan pack-ot lerakni a döntéshozók asztalára mint ők. Lehet szidni az apple-t, de az iphone+mac+ipad k. jól működik együtt, a windows+android együttműködés egy vicc. A linux windows akar lenni, a windows mac akar lenni, apple meg próbál innoválni (mikor hogy sikerül nekik) és 2000 milliárd dolláros cég és egyre inkább csak ez érdekli őket. De azért villantottak pár forradalmat az elmúlt 20 évben legalább. Szerintem a linuxosoknak k. le kéne már szállniuk a magas lóról mert 20 éve nem tudnak desktopon értelmes részesedést összerakni és ennek van egy oka...

-42-

A "Linux" alkalmas átlagos desktop használatra, ha teljesül az a feltétel, hogy a Windowsról váltó felhasználó keze nincs elengedve. Sok HUP-os beszámoló szerint az el nem engedett kezű felhasználók elégedettséggel használják a "Linuxot". Tehát a piac ezen szeletében nem a "Linuxszal" van baj, hanem azzal, hogy kevesen jöttek rá, hogyan lehet profittal eladni a "Linuxszal" kapcsolatos szolgáltatásokat, ill. kevesen tekintenek befektetésként a "Linux" asztali felhasználására.

:)

Ez így van. Viszont miért is tennék, amikor legjobb esetben is azt nyújtja mint egy win? (tudjuk, hogy a win is tud ingyen lenni :) ) Nem látom mariska nénire nézve egyértelmű előnyét egy linux telepítésnek. Ha meg gond van valamivel (itt jön a te hozzászólásod) az érdeklődés hiányos, max. iskolából kipottyant szervizes, vagy csak a szomszéd pistike (aki a játékok miatt windows-t tol) végül wint telepít, és ugyanúgy megy mariska néninek a skype, még az ikonja se változik meg, max a háttérkép :D

 

Szóval: mi lenne az az egyértelmű előny egy linuxos desktop iparágnak aminek  egy windows nem felel meg? Vírushiány? Nem látom a dühöngő linuxot telepítő hordákat akik a több ezer wines vírus miatt ábrándultak volna ki. Ez tehát nem szempont. Miért kéne mariska néninek a linux amire nem jó a win?

Erre a kérdésre ha megvan a válasz lesz linux desktop éve :) Addig nem :)

-42-

Amúgy azért gondolom, hogy a kérdésem jogos, és helytálló, mert cirka 10% körül áll a chromebook (chromeOS is linux alapú ugye, igaz ez a usert pont nem érdekli) ami igenis felmutat valamit amit a win nem, és van szegmens ahol erre van szükség. Ott sikeresebb is. A Desktop-on a windows 80% kürüli részesedéssel bír, tehát 20%-ot már elvesztett ilyen olyan okok miatt.

Az m1 miatt a mac is jobban fog terjedni (még én is beszálltam) a chromebook egyértelműen nem rossz ötlet, szóval ez a 80% még fog olvadni. Tehát ott ahol egyértelműen van létjogosultsága valaminek ott nem is win van.

 Az a sejtésem, hogy ahogy átalakul a desktop definíciója/felhasználási módja én még megérem, hogy a windows lesz a  második helyen :D (de lehet harmadik)

-42-

Nem értek egyet. A Linux desktopra is teljesen jó, itt a HUP-on is számos user használja, közöttük én is, évek, sőt, egyesek évtized(ek) óta. És nem azért, mert igénytelenek vagyunk, hanem rugalmasak, el tudtuk engedni az MS világát, át tudtunk állni nyílt formátumokra, szabványokra, alternatívákra. Ennyi.

Windows az tényleg a felhasználók nagyon kevés százalékának kell, hardcore/AAA gaming, magasabb szintű céges MS Office vitézkedés (mondjuk komoly Excel táblák, nagyon komoly makrókkal), Adobe szoftvercsomag, AutoCAD, stb.. Ez a felhasználóknak csak elenyésző százaléka, a legtöbb felhasználónak az OS már csak egy bootloader a böngésző elé, és ilyen formán a Linux is teljesen megfelelő. Főleg, mióta minden webes Electron App, Visual Studio Code, Skype, Teams, stb..

A Linux csak azoknak a usereknek okoz frusztrációt, akik túlzottan függőek a Win10-től, és kipróbálták ugyan a Linuxot, de azt is Windows módjára próbálták használni (windows-szerű DE, Windows -éma, felesleges vírusirtózás és tűzfalazás, külső forrásból szoftverek felgányolása, mindenre NTFS és Wine használata, olyan dolgokra is, amikre van natív linuxos alternatíva). Egyszerűen ők a saját pszichológiájuknak a foglyai, ezt kell érteni, igazából semmi nem gátolná őket az átállásban, csak a maguk elé állított pszichológiai korlát, hogy mindentől a Windows szoftverek futtatását és a windowsos működést várják el, mást nem hajlandóak megszokni. A megszokás pedig fontos, mert a Linux más. Nem rosszabb, csak simán teljesen más, más a működési logika, működési filozófia, másmilyen szoftverek kellenek rá. Más lesz az ember workflow-ja rajta, de meg lehet szokni, sőt, ha megszokod, látni fogod, hogy jobb a kommersz OS-eknél.

Nekem is az a tapasztalatom, hogy kiváltképp az öregek jól megvannak Linuxszal. Megint csak nem azért, mert igénytelenek, hülyék, bénák lennének, de mivel a Windows működését se ismerik, ezért Linuxon sem erőltetik a windowsos dolgokat, windowsos berögződéseket, és emiatt nem frusztrálódnak, hanem hamarabb megszokják a tisztán natív linuxos workflow-t, általában egy böngésző, Skype, VLC, LibreOffice, egyéb alap dolgokkal simán elvannak az idők végezetéig, mert Windowson meg Macen is csak ilyesmit használnának, meg ugyanarra a pár ikonra kattintanának akkor is a dekstopon, gyorsindításon, dokkon. Egy öregnek a Windows, Mac, Linux egyformán mind idegen, mind techsznobság, egyiket sem szokták meg, nem értenek hozzá, ezért bármelyikkel elvannak az általános felhasználásuk mentén. Kiváltképp nem Steam gamingeznek, nem Adobe Premiereznek, nem AutoCAD-eznek, nem virtuózkodnak céges sharepointos meg Excel-VBA-makrós és .NET hülyeségekkel, nem hekkelnek fel mindenféle warezt progit okosba, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azért nem értek egyet, mert itt a "hupperek" nem nagyon reprezentatívak. Mi ilyen-olyan okból használjuk,és tudjuk is használni. Viszont leírtad a lényeget (mégis egyetértünk :) ) amit mondtam. 

Az "öregek"-ek tök jól elvannak. Ahogy winen is. Pont ez a kérdésem lényege. Mi olyat ad nekik a linux akit egy boltól winnel telepített nem? Egyik sem ad nekik se pro se kontra. Elvannak vele. 

Te tudod desktopra használni. A többség nem, mert van egy felhasználói szokása es k. nem fog változtatni rajta. Egy másik rétegbek tökmindegy, akkor egy iparág ezzel miért foglalkozzon mikor megvan a bevételes piaci működése? Gyakorlatilag az ellátási lánc egyetlen szereplőjének sem éri meg pár % hupper kvalitású miatt átalakítania a kínálatát vagy a szervizébe linuxost keresni, amikor a 95% vagy eltörli a linuxot, vagy mindegy neki mit raksz elé, hát azt rakja amit tegnap. Senki nem érdekelt a komplett iparágban változtatni a működésén magyarán. 

-42-

Így van, pont elismételted a lényeget, hogy van egy szokásuk, és ezen nem fognak változtatni. Tehát ez nem azért van, mert a Linux desktopnak használhatatlan lenne, csak mivel más, nem hajlandóak megszokni, így nem váltanak. Pont ezt kell belássa az egyszeri usernek, hogy mi a valódi korlát és mi az, ami a megszokásából, pszichológiájából ered. Ezt magamon is észrevettem, hogy kezdőbb linuxos koromban még többet lámultam, mert csak fokozatosan tudtam a windowsos beidegződéseket levetkőzni. Ez egy folyamat ráadásul, nem megy 5 perc alatt. Az átállás nekem sem ment könnyen, igaz anno még nehezebb volt beszállni a Linuxba. Eleve Windowson is több év előkészítést igényelt, mert már ott próbáltam a workflow-mat nyíltabbra átalakítani, csak FOSS programokat használni, ahol csak lehet, nyílt formátumokat, stb., hogy aztán majd Linuxra váltva ne hiányozzanak a windowsos proprietary megoldások. Vagy pl. már Linuxra váltás előtt elkezdtem nézegetni, mikor új hardvert, új laptopot vettem, hogy lehetőleg olyat vegyek, ami Linuxon is támogatott. Ilyen apróságok sokat számítanak, mikor a végén összegződnek, ráadásul nagy részben ez pszichológiai dolog.

De ezt még most pepitában OpenBSD-n is észrevettem, hogy vergődök egy minimalistább BSD-s rendszerrel, mert nehezen tudom elengedni a linuxos berögződéseket. Ez ilyen műfaj, akaraterőt, megszokást, jó hozzáállást igényel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Viszont (itt a lényeg) mi kockák vagyunk. Kb a felhasználók 1%-a. A 99% nem, k. nem akar/fog semmit megszokni, amíg egyértelmű előnye nincsen. Azon lehet vitázni a linux tud e desktop lenni, de abban szerintem megállapodhatunk, hogy olyan előnnyel nem jár amiért megérné nekik. (A vírusok sem azok jól láthatóan... 25 év alatt sem... Szoval ezt engedjük el :) ) A legjobb esetben is annyit hoz mint egy egy windows, tehát az egyszeri user nincsen beljebb valójában. Már ha a pc elé ül egyáltalán, mert a magán (tehát nem munkahelyi) képernyőidő 99%-ban a mobilja/tabletje :) 

-42-

Azért tempóban sokat lehet fogni, főleg ha kevés pénze/gépe van a usernek. Tárhelyből is sokkal kevesebbet eszik, 32 gigás SSD-re nevetve felteszed bármelyik disztrót és még hely is marad, esetleg SSD rendszer, HDD home mappa felállásban lehet tolni, windows 10 idővel 120 gigát is kihízza ha nem figyelsz oda rá.

Ramból is 4 gigára nem tennék már jó szívvel windowst, de ugyanez igaz egy kevésbé fickós 2 magos procira is.

Fel kell mérni júzer szempontból hogy mit szeretne és ha úgy van vele hogy minden elérhető (márpedig manapság flatpakbe kb az atyaúristent is becsomagolják), mai felfedezésem pl az icloud for ubuntu volt, igaz az mondjuk pont egy snap de ugyanúgy store --> katt --> kész kombóval felrakható a gépre.

Plusz ezt még nyakon öntöd a W11 gépigényével, megsuhintod egy adag chiphiányból fakadó szürreális árakkal, illetve a szokásos "mi a francnak cseréljem le ha még működik" elvvel is lehet érvelni. Bármelyik core proci vagy korai rizsa bőven több mint alkalmas felhasználásra, sőt ezek a gépek még bőven 2025 után is használhatóak lesznek, ha más nem használt piacon jó áron ki lehet fogni őket.

 

Én sok laikus júzert raktam át linux alapokra, ebből nagyon sok a "milyen géped van?" kérdésre azt válaszolta hogy windows xp. Szóval nem mondanám techzseninek és mégis tök jól elvan. Gépe gyorsabb, böngésző van, libre/freeoffice van, torrent van, vlc van, képeket/videókat tud nézni és itt az esetek jelentős százaléka fel is teszi a kezét hogy na nekem pont erre kell a gép és pacsi.

Aztán szépen lassan darál a proton is, steam játékok huss és pöcc elven működnek, van davinci resolve/OBS amiknek azért elég komoly tudásuk van, mezei júzernek még egy kdenlive is bőven elég.

 

Persze van pár szívásfaktor, inkompatibilis HW pl, bár ebből egyre kevesebb van, megmondom őszintén az elmúlt 4-5 évben én nem is találkoztam vele, sőt volt hogy ősrégi nyomtató/scanner ami utoljára XP-n ment újra életre kelt, ugyanígy USB-s digitalizáló szintén win alatt XP az utolsó amivel ment, legfrissebb ubuntun plug and play és ott a capture device.

Meg amit még mumusként szoktak hozni az a hardveres gyorsítás böngészőben, ez tényleg lehet gond de foxiban 1 flag átütése megoldja a problémát, chromiumban detto. Talán chrome-ban is megoldható de azt passzolom mert nemrég elengedtük egymás kezét, pedig firefox 4 kijövetelekor kezdődött a románcunk és nemrég szakítottunk csak.

 

Én úgy látom hogy pár éve még tényleg valóban kockának kellett lenni hozzá hogy egy linux desktopon ellegyél, néha kellett egy kis terminal magic, néhol röcögött ez meg az, de ilyen jellegű problémák win alatt is vannak/voltak/lesznek, sőt egyre többször van gebasz frissítésekből.

Az meg bármelyik oprendszerre igaz hogy kell valaki aki elsőre jól belövi akkor kb addig megy amíg a vas el nem porlad alatta. Ilyen szempontból szerintem még előnyösebb is egy pingvines disztró, ott a kulcsrakész torrent, office, egy vállalható appokat tartalmazó store, illetve ha nem bleeding edge rolling disztróról beszélünk akkor egy tök stabil rendszer ami az ablakos kolléga frissítéseiről nem igazán mondható el.

Hááát nem tudom, hogy pl. a w11 követelményei mennyire fognak ezen a szekéren tolni. Mert ugye a 10 2025-ig támogatott lesz, addigra minden "használt gép" kb. alkalmas lesz w11-re, ls igen kis % marad majd meg asztalokon úgy, hogy el kell agyalnia, újat vesz, vagy linuxal próbálkozik meg. Gyanítom főleg az előbbiek lesznek amúgy, a most 3-5 éves gépekkel rendelkező user addigra 8-10 éves gépe már bőven csereérett lesz, és akkor már w11 kompabiliset fog kapni a sarki fűszeresnél is.

-42-

Teljesen jogos, itt az a kérdés hogy lesz-e új (ki tudja hogy alakul a világ helyzete, elég szarul állunk alapanyagokból), ha lesz akkor milyen áron lesz, illetve igényel-e valóban többet a user. Ez majd nagyban függ attól hogy mennyivel lesz bloatabb a web, milyen új kodekeket hoznak ki amit hardveresen gyorsítani lehet, mennyire üt be a 8k őrület, rengeteg a változó.

A 8-10 éves csereérett gép pedig ezek függvényében értendő. Ha valóban használhatatlan lesz és visszafogja a júzert akkor a csere a logikus lépés, de ha ez a helyzet nem áll fenn akkor el lehet a váltáson filózni. Mondjuk egy 2. gen rizsáról nehezen tudom elképzelni hogy 2025-ben kukaérett lenne, de szerintem még az én kis haswellem is tök jól elboldogul majd, idővel kiderül.

Ezen felül azt is érdemes figyelembe venni hogy a legtöbb júzer tablet/telefon kombón él, a gépet kb akkor veszi elő ha kell neki a billentyűzet mert sokat gépel, esetleg a nagyobb képernyő hogy elférjen, de nem feltétlenül kell neki vadi új vas hogy intézze a dolgát.

Így van, nagyon szépen összefoglaltad. A Linux előnyei az átlag usernek:
1) szabadság, azt rak fel, amit akar, nem dönti el helyette egy multi, hogy mit használjon, több beállítást testre tud szabni, grafikus felületet tud cserélni, stb..
2) kisebb hardverigény, prociban, memóriában, tárterületben, Linux még HDD-n is tűrhetően megy, míg a Win8-11 szenvedés HDD-n, ez pedig megvédi a usert, hogy a gépet ki kelljen dobni. Sovány Linuxoknak egyesen az XP szintjén van a hardverigénye
3) biztonság, nem hekkelik, nem figyelik meg telemetriával, a Linux általában gyorsabban kap biztonsági javításokat is, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A windows buherátor (korosztálya win gépeinek fixálásából zsebpénzt szerző) 75 éves szomszédnak a nyáron szaladt végleg tele a hócipője a win-nel. Adtam neki Mint install pendrive-ot. Másnap visszahozta, hogy k.rva jó, köszöni és azóta is azt használja. Néha vannak kérdései, de elégedett.

Itt lenne az ideje valami újnak, valami igazán ütösnek. De amíg az emberek fogyasztják a szart is, addig senkinek nem füzödik érdeke ahhoz, hogy jobbat csináljon. Ez sajnos az élet minden területére igaz. 

 

1. Csak szart kapsz

2. szart veszel

3. mivel megveszed a szart, így szar készül

4. go to 1

Egy pár soros szubrutinként beépítendő ebbe még az oktatás is, pl. ha szart oktatsz szarral, abból olyan szar keletkezik, ami csak a szarról hallott.

(Gondolok itt a kizárólag micro$oftra ráállt egyetemekre, ahol egyenesen bűn másról beszélni.)

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Igen, nem kompatibilis a 2. genes Core i. Nekem is van egy X220, az se kompatibilis (de ez tartalék gép, nem fő gép, a többi gépem támogatott, ennek ellenére nem teszem fel a Win11-et). Az is igaz, hogy ez a 2. gen már Win10 alatt sem volt hivatalosan támogatott, majd nézd meg a Win10 által hivatalosan támogatott procik listáját, az is csak 5. gentől támogatta a Core i procikat, és az Intel az IGP-t is ezekben a 2. genes procikban csak Win7-ig támogatta, emiatt a Lenovo is csak Win7-ig ad támogatást. Ennek ellenére a Win10 elment rajta, Vantage-on és extra tapipad feature-ökön kívül minden ment, de most a MS kényszeríteni fogja a támogatási listát. De ezeket az 1-3. genes gépeket már eddig is Linuxszal érte meg már használni tipikusan, arra viszont még mindig ideálisak, bármelyik Linux, még a bloat DE-s disztrók is repülnek rajta, feltéve, hogy van elég RAM és egy SSD alatta.

Ha nem támogatott a gép, akkor nem csorog automatikusan a Win11. De a Win10 is támogatott jó darabig, még 4 évig, addigra tényleg teljesen elavulnak ezek a régi procis gépek, használhatóak lesznek, de elavultak. Ezeket már ma is nagyon megette az idő vasfoga, az IGP elég gyenge ma már, nem támogat újabb grafikus API-kat, a mobil prociban már kevés a 2 mag, alacsony az IPC, kevésnek számít a cache, és ezeknek a régi üzleti gépeknek a kijelző és az akkuidő még a másik rohadt gyenge pontja, nem szólva a hiányzó NVMe, helyenként (gépe válogatja) USB 3.x támogatás, stb..

Ha a cég kötelez Windows használatára, akkor vetetni kell velük Win11-ready lapost. Sőt, a tiszta telepítéssel a Win11 feltelepíthető lesz ezekre a régebbi gépekre is, menni fog, de letiltja az Update-eket, de szerintem erre is lesz valami hekk, amivel fel lehet nyomatni rá kézelig a frissítéseket. Ne feledjük, hogy sok milliárd user használ Windowst, nem mind egységsugarú, hiába néz mindenkit hülyének az MS, vannak azért közöttük power userek, azok általában rájönnek trükkökre, és megoldják maguknak házi módszerekkel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Vajon a setup.exe fog csak böfögni, mint eddig, vagy valami komolyabb korlátot is tesznek bele? Mert akkor az 'extract install.wim'-es régi módszer simaliba.

(Nekem már a W10 is böfögött a netbookon, hogy ilyen felbontású képernyőre nem települ. Tévedett.)

Szerk2.:(Ja, meg hogy neki 20 GB hely kell minimum. Aztán az 5GB-os vhd fájlból is bebootolt a kis buta. :D )

Igen, a setup fog böfögni. Még meg se jelent, de máris vannak rá registry hackek, hogy a telepítő továbblépjen, ne foglalkozzon a secure boottal, TPM-mel. Egyedül arra nincs megoldás, hogy friss telepítésnél automatikusan letiltott update menjen, de erre is lesz valami okosság, biztos vagyok benne.

Nagyon sokféle módszer van a megkerülésre a telepítési korlátnak, az egyik, amit írsz, extract *.wim, a másik az, hogy Win10 telepítő alá bemásolni a Win11-es .wim fájlokat, ás Win10-ként telepíteni, a harmadik a registry hack, de itt tuti nem állunk meg. Mondom, még meg se jelent hivatalosan, máris széthekkelték, nem fog soká tartani megjelenés után sem, hogy a windowsos poweruserek megoldják maguknak.

Egyébként azt olvastam, hogy ez a procikorlátos baromság amiatt van, mert fű alatt a MS meg az Intel megegyezett, hogy a nemsokára megjelenő Alder Lake procikat közös erővel nyomják le mindenki torkán, mert kell az Intelnek a pénz, és a MS-nak is csurran-cseppen, azért sürgős most kihozni, akár félkészen is a Win11-et, eleve csak azért öltöztették át a Win10-et egy új bohócruhába, meg ezért avultatják el mesterségesen az amúgy teljesen használható régi procis gépeket. Erre azért volt szükség, hogy ne mindenki Ryzent vegyen, meg használjon még teljesen jó 1-7. genes Core i és AMD Ax, FX, Ryzen 1. genes gépeket, hanem kidobassák, és jó fogyasztó módjára vegye az újabb kör hardvert. A Ryzeneseknek csak az a szerencséje, hogy az AM4 foglalatba sok minden belemegy, és egy 2. genre upgrade minimális pénzbe kerül, de inteles vonalon keményen megszopatja a volt ügyfeleit az Intel.

Az Intel ugyanis régóta bajban van, az AMD-től még 4. éve kapják a megalázó taslikat, minden szegmensben, mobil, workstation, server, desktop, és valamit ki kellett találni, hogy valaki vegye a 14++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ nm-es, 6 éves technológiájukat is, amit most ügyesen átcímkéztek 10 nm-nek, mert ha nem megy a technológiai fejlesztés érdemben, akkor legalább papíron legyenek meg a számok. Már nagyon el vannak keseredve, muszáj svindlit is bevetniük, meg az régi szövetséges, a MS segítségét is igénybe venni ehhez. Ez ilyen cél szentesíti az eszközt alapon megy.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

De ezeket az 1-3. genes gépeket már eddig is Linuxszal érte meg már használni tipikusan, arra viszont még mindig ideálisak, bármelyik Linux, még a bloat DE-s disztrók is repülnek rajta, feltéve, hogy van elég RAM és egy SSD alatta.

+sok.

i3 2100, 4 giga ram, SSD, anyósgép, legfrissebb mint cinnamon szalad.

i5 2400 8 giga ram, SSD, Ubuntu, anyukagép, hibátlanul teszi a dolgát.

i5 4690k, 16 giga ram, SSD, GTX 1060 6GB, ubuntu, konkrétan ez a fő gépem és melótól játékokon át a családi videó/fényképszerkesztgetésekig mindenre hibátlan és tempóban/reszponzivitásban bucira veri az ugyan ezen a gépen futó W10-et.

 

De van még egy laptop, 3.gen pentium (2 mag) proci, 6 giga ram, SSD, mint cinnamon-al tökéletesen használható.

Ezen felül még akad egy i3 6100T procis (ez is kiesik W11-ből, pedig még TPM2 is van) minigép 16 giga rammal és 120-as SSD-vel, ő is ubuntus (emeleti) melógép.

Illetve nemsokára jön egy 3. gen i3 procis laptop 12 giga rammal, SSD-vel és GT 710M-el. Ő is ubuntut kap majd, melós gépnek lesz.

 

Ez a teljes géppark, szóval ha rajtam múlik akkor a W11 kimaradós mert én tök elégedett vagyok ezekkel a vasakkal, mindegyik teszi a dolgát és egyik sem akadályoz semmiben. Majd ha elértünk arra a pontra hogy érzem hogy a gép a bottleneck akkor jöhet új vas, akkor esetleg ránézek az éppen aktuális windowsra, de erős a gyanúm hogy előbb vagy utóbb arról is repül majd az ablak.

Kb +1. Nalam leginkabb 4. gen van, meg i7-esek (4720 laptop, 4790 desktop), 16GB ram meg SSD. Igazabol amig nem kell chromiumot forditsak addig tokeletesen jo a helyzet, bar a ram az mar neha kicsit keves. (Thunderbird helyett interlink eszik alapjaraton 1 gigat, a 3 browserem ami fut megint egy csomot, a clangd ossze-vissza leakeli a ramot, most eppen a tmux-om is 1 giganal van, pedig arrol meg egyszer bugreportot is csinaltam es mintha megjavitottak volna, ha emelle elindul a c++ compile 8 szalon, az meg tudja enni az osszes ramot. Es akkor egy VM-et meg el sem inditottam.) VM-ben szoktam windowsos jatekokat jatszani, es meg azt is birja. (Jo, lehet hogy a legujabb legdurvabb gepigenyu cucc mar nem futna rendesen, de szerencsere jo jatekokat manapsag ugyis csak noname indie arcok csinalnak, azok meg altalaban olyanok hogy kenyerpiriton is elfutnak.)  Ilyen ~nasnak (meg torrent meg tt-rss meg ami eppen meg kell hogy ott fusson folyamatosan) van egy i3 4130T, na az meg mindig rohejesen overkill arra amire hasznalva van, az atlag cpu hasznalat 5% (ami ugy all ossze, hogy 1% user + 4% IO wait. Igen, sok lassu HDD van benne).

Szoval igen, 4.gen i7 meg ilyen komolyabb dolgokra is teljesen hasznalhato, az egyetlen dolog ami miatt gondolkozok lassan az updaten az a bohom nagy c++ programok amig lefordulnak esete. Aztan ha valaki csak webet akar bongeszni meg word dokumentumot irni meg gimpben megeditelni egy-ket kepet meg hasonlok, arra egy gyengebb gep is teljesen jo.

I hate myself, because I'm not open-source.

Nálam szerencsére nincs ekkora igény, tényleg mindennapos feladatokra kell a gép, meló kb egy VPN+RDP+SSH+lokál böngészőből jira/confluence, illetve lokálba lehozva a levelezés/calendaring.

Játékokból amik eddig mentek most is mennek, de alapvetően van PS4 Pro és Switch is játszani, gépen inkább a stratégiai játékok mennek (meg most éppen a fallout 4 survivor módban).

Tárhely igazából tök mindegy, játékok és éppen vágott videók férjenek el (van a gépben 1,7 tera SSD/HDD vegyesen), illetve rpi be van fogva NAS-nak, az USB3-on kap egy külső HDD enclosure-ből 2x4 terát raid0-ban, ezekből fontos (pótolhatatlan) adatok mennek egy másik 1 terás külső backup HDD-re plusz syncelnek felhőbe is naponta.

Ja és a 4690k fel van rántva 4,6Ghz-re rendes hűtéssel, nyári melegben is 68-72 fok körül volt a nagyon max de akkor tényleg minden is rá volt eresztve + dög meleg volt.

A Win10 nem sírt, mert ott még a MS nem kényszerítette a hivatalos CPU támogatási listát, de Core i 4. genig ott sem voltak támogatottak az Intel CPU-k, annak ellenére, hogy egyébként normálisan futott rajtuk a Win10, ha megvolt bennük a megfelelő utasításkészlet (32 biten NX, PAE, SSE2, míg 64 biten CMPXCHG16b, PrefetchW, LAHF, SAHF, utóbbiak néhány korai, 2003-ban gyártott AMD64 procit zártak csak ki), azaz lényegében 64 biten majdnem az összes x86_64 képes procin futott a Win10, még a 11 éveseken is, 32 bites vonalon a P4 515J 2004 decemberéből már támogatta, korábbi procik el lettek avultatva, de azok amúgy sem futtatták volna a Win10-et használható sebességgel. Ezzel szemben Win11-en a 4 éves Ryzen 1xxx, és Core i 7. gen sem lesz támogatott, ami agyrém, ráadásul annak ellenére, hogy ma még a teljesítményük is több, mint megfelelő.

Azon az i5-3470-en sem a TPM 2.0 lesz problémás, mert azt adott esetben vagy modullal, vagy BIOS frissítéssel, vagy hasonlóval lehet pótolni, vagy a Windows telepítőben át lehet hekkelni, hanem a proci. Nem függ ez attól, hogy i5, az i7-7700K sem támogatott, meg a Ryzen 1800X, 2200G, 2400G sem. Sokan félreértik a Win11 hardverkövetelményeket, és azt hiszik, hogy a TPM lesz a mumus, közben meg inkább a proci. Hiszen ha a proci támogatott, akkor abban lesz fTPM, ha a proci nem támogatott, akkor meg teljesen mindegy, hogy adott esetben van az alaplapon TPM 1.2 vagy 2.0 modul, az nem lesz elég a telepítéshez és frissítéshez.

Azt kell érteni, hogy ez egy önkényes határvonal, amit az is bizonyít, hogy az i3-i7 7. gen nem támogatott, míg az i9-7xxxXE meg igen, közben meg ugyanaz az architektúra, csak utóbbit még árulja a MS Surface gépekben, míg az előbbit nem, ezért bevette az önkényes támogatási listába, de ennyi erővel be tudta volna venni az i3-i7. 6-7. gent, meg a Ryzen 1. gent simán, csak nem akarja, mert az Intel Alder Lake-et akarják tolni helyette. Egyszerűen pofátlan, mesterséges elavultatás, mint telefonoknál is szokásos, hogy ott van a sok magos procis, pár giga RAM-os, HD-FullHD kijelzős hardver, ami teljesen jó lenne még, csak a gyártó úgy intézi, hogy friss Android ne legyen rá, hogy újat kelljen venni helyette.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egyik fő ok az ez pedig. Most fogok én is egyébként új androidos telót venni, mert a mostani is megfelelő lenne, de kifingott. Ha nem fújódott volna fel az akku, még jó ideig nem cseréltem volna le, főleg, hogy eddig volt rá Android One támogatás, meg lennének rá 3rd party ROM-ok. De sok okostelefont és táblagépet igenis szoftveres oldalról avultatnak el. Ezt persze csinálta a Win8/10 is, de a Win11-re lett még a laikusoknak is világos, hogy ez már csak ilyen mondvacsinált ürüggyel elavultatás, mert már se utasításkészletre, se hardvererőre nem bírják ráfogni, az egész már annyira átlátszó, hogy teljesen laikusoknak is lejön.

Igazából egy 2 GHz körüli asztali C2D vagy Phenom szintje a mai napig használható, ha van mellette 4 giga RAM. Persze valami értelmes cache-es, nem túl alacsony órajeles, 4 magos proci 8 giga RAM-mal ajánlottabb, főleg normiknak, akik bloat desktopokat futtatnak rajta, meg játszanak, stb.. Igazából a Win11 korai dev verziók teljesen jól futottak egy C2D-on is, nem villámsebes, de Win10-hez konvergáló, használható sebességgel, akár csak akármilyen Linux, legyen az a legbloatabb KDE-s, vagy Gnome-os disztró, pl. Snapuntu

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Most még egyelőre cseréltem az aksit, de nem fogtak a lényeget. Szoftveres oldalról szokták elavultatni a telókat. Értsd: újabb Android nem érkezik rá, a régi meg egy idő után annyira elavult, hogy az appok se mennek fel rá. Értsd: a hardver teljesen jó még, képes lenne még az újabb Androidot is futtatni, de nem kapja meg. A kedvencem, mikor néhány telót úgy árulnak, hogy már újkorában 2-3 verzióval ezelőtti Android van rajta, és nem is kap új verziókat. Sajnos sokan megveszik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Attól függ mennyire akarnak frisset. Ha csak azért kell frissesség, hogy ne 5-tel régebbi Android főverzió legyen, amin az appok se mennek, meg nagyon nagy sérülékenységet foltoztak azóta, akkor fontos. De amúgy Android egy szutyok rendszer, nem sokat ad hozzá, ha patyolat friss, legújabb verzió van rajta mindenből. Appok új verziói is 95%-ban arról szólnak, hogy új reklámokat adnak hozzá, és nem valós fejlesztés, meg biztonsági folt, úgyhogy nem éri meg Androidnál olyan frissességre menni, mint Linuxon a bleeding edge rolling.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

tegnap megpróbáltam T420 -ra

0x800F0830 - 0x20003 We couldn't install Windows 11 - installation failed in the SAFE_OS phase with an error during INSTALL_UPDATES

https://i.imgur.com/mWMjoWg.jpg

 

Majd 2-3 hónap múlva ismét neki futok, talán addigra kinövi a gyermek-betegségeit.

Próbáld .iso-ból bootolt friss telepítéssel. Elvileg úgy felmegy, noha a T420-ban lévő 2. genes Core i egy nem támogatott proci. Ha az vígasztal, még a 7. genes sem lenne támogatott. Csak 8. gentől. Kemény anyagon vannak a MS-nál.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

az első próbálkozás úgy volt de inkompatibilitás üzenettel (már nem tudom pontosan mit írt) nem engedett tovább az egyik "next"-nél,

ezt akartam úgy megkerülni hogy rendszerből telepítem, már túl volt az újraindításon,
fájlmásoláson stb majd ezzel a hibaüzenettel visszavonta az egész telepítést és visszaállt az eredeti rendszerre.

A Második verzió is csak úgy jutott el eddig hogy a telepítő ‘Sources’ mappájában felülírtam a " appraiserres.dll " fájlt

szerk:

https://mega.nz/folder/m55SBbjA#wlPn_1uCbHtj0jgAQLLtCQ

Hibaüzenet ISO boot telepítésnél.

 

Windows setup

this pc can't run windows 11

this pc doesn't meet the minimum system requirements to install this version of windows

For more information, visit https://aka.ms/WindowsSysReq

 

u.i.

https://i.imgur.com/GAWOvhw.png

Ez a legújabb Win11 lemezkép, egyenesen a MS oldaláról? Mert annak nem kéne ilyet kiírni, hanem ezt kéne írnia, és figyelmeztetés tudomásul vételével engednie kéne a Next-et.

Ennek ellenére megpróbálhatod az itt írt registry hacket, amit a telepítő első képernyőjénél nyomott Shift+F10-re előhozott konzolba beveretett regedit paranccsal adagolsz neki befelé. De ez elvileg csak régebbi Win11 iso-kon volt szükséges.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

tegnapi ISO enkór webáruházból volt, a mai próba már a microsoft oldaláról lett letöltve.

Pont a mai az ami már sehogyan sem engedi, tegnap a régebbi ISO esetén még rendszerből indítva legalább egy darabig telepített.

 

https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows11

TPM és UEFI secure boot be van kapcsolva?

Elhiszem neked. Akkor nem tudom. Ezek szerint a MS hazudott, mert ők váltig állították, hogy friss installra nem támogatott procin is fel kell menjen, csak frissítésre nem lehet számítani, bár ezt is olyan ködösítve írták, hogy nem lehet érteni, hogy akkor most frissíteni nem lehet, vagy lehet, csak hivatalosan nem lesz támogatott, de menni fog.

Az a baj, hogy hazudoznak és terelnek össze-vissza. Nem is tudom mit lepődök meg, ez a gerinctelenség simán illik is hozzájuk.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

T420 Windows 11 - megoldás

1)
Tiszta install - hu-hu_windows_10_consumer_editions_version_21h1_updated_sep_2021_x64_dvd_57152d89

2)
USB -re elkészít - en-us_windows_11_consumer_editions_x64_dvd_bd3cf8df

3)
a telepítő ‘Sources’ mappájában felülír a " appraiserres.dll " fájl
https://mega.nz/folder/m55SBbjA#wlPn_1uCbHtj0jgAQLLtCQ

4)
Win10-en rendszerből indítani a win11 telepítést (fájlok, beállítások megártásával, win11 update letöltése nélkül)

5)
A win11 elindul majd update hogy a drivereket (pl. VGA) összeszedje

 

Egész szépen megy, nem lassabb mint a win10

Device name    T420 Windows 11
Processor    Intel(R) Core(TM) i5-2520M CPU @ 2.50GHz   2.50 GHz
Installed RAM    8.00 GB (7.78 GB usable)
System type    64-bit operating system, x64-based processor

Edition    Windows 11 Pro
Version    21H2
Installed on    ‎10/‎10/‎2021
OS build    22000.194
Experience    Windows Feature Experience Pack 1000.22000.194.0

Tutira lehetne rá valami egyszerű shell scriptet írni, ami a /proc/cpuinfo, /sys/firmware/*-ból, free-kimenetből, grep-pel, awk-kal kinyerve ellenőrizné, hogy a min. proci, TPM, UEFI, RAM követelmény megvan-e, az eredményt meg kijelezné shellben, ncursesben, vagy Zenityben vagy hasonló GUI-ban. Csak hát értelme nem sok lenne, mert aki Linuxot futtat, úgyis meggyőződésből teszi, és nem fogja Win11-re lecserélni, akkor se, ha kompatibilis, meg amúgy is feltehetően inkább poweruser és külön app nélkül is kideríti, hogy a gépe mivel kompatibilis. Puszta kíváncsiságon, poénon, MS leégetésén kívül nem sok mindenre lenne jó.

Nekem már régóta az az ötletem támadt, hogy a Windows-telemetriát kéne inkább implementálni Linuxra és a többi unixlike rendszerre. Miért? Nem a felhasználók megfigyelése miatt, természetesen önként menne, hanem hogy a MS szervereit SETI módjára bombázzuk kamu telemetriaadatokkal, teleszemetelve, és lehetetlenné téve az adatfeldolgozásukat. Ők akarnak felhasználói adatokat, meg mindenit megfigyelni, akkor tegyük őket boldoggá alapon.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 09. 29., sze – 15:10

TPM-et be kellett kapcsolnom, de a processzor hetedikről nyolcadik generációra transzformálására még várom a mágiát/varázsigét.

Minden desktopara használt gépem az (apple gépeket nem néztem értelemszerűen).

Ezek a legjobb kémszoftverek, mert mindenki elindítja öket :)

Mit érdekel engem a 11... én hamarosan a 20.3-ra update-elek.

++ :)

tegnap frissült az update-manager, no+ dőlnek be az új csomagok, valami biztos lesz ...  :)

2 7-e 18.3-ról piszkáltam fel az 1-ik vasat //valamiért kimaradt, de 1 nyögés nélkül végigpörgött a móka :)// 20.2-re, snapshotokkal, gyalulással, teafőzéssel, nem volt 1 óra :):):)

már homogén 20.2-es az állomány ...most  warpinatorral lövöldözünk adatokat, táblagép, telefon, és  pc között, és nem érdekel, hogy mi történik a vindózzal :):):)

2 hónapos laptop, be is baszna, ha nem lenne Win11 kompatibilis. :)

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

probalom a linuxomon futtatni..... :D

13 éves múlt a gépem, így erőst kétlem, de nekem ez amúgy sem szempont. Fedora 35 megy rajta. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

TPM 2.0 helyett csak 1.2 van.
Így jártak, akkor nekem nem kell a Win11...

A thinkpad és a kis acer is hardveresen az. Az másik kérdés, hogy macbook-on nem fog futni sose, az acer linuxos, a thinkpad meg marad még évekig w10 az az érzésem :D Úgyhogy én nem érzem magamat célcsoportnak :D 

-42-

Szerkesztve: 2021. 09. 29., sze – 19:58

Ahhoz is Windows kell, hogy eldönthessem, hogy alkalmas-e? WTF

Nem tudnak, egy rohadt boot-ISO-t összerakni? Milyen cég ez???

Az milyen fasza lesz már, hogy 3-4 év múlva telítve lesz a piac a sok kidobott céges használt notival ócsóér'! :D

Ócsólaptop, melyet Pirike használt a recepciónál. A legjobb! A klaviatúra és a tapipad jelzi, mennyire nem volt használva a gép.

Külön szerverszobát építek magamnak, már készülök, tortát is sütök magamnak, friss kávéval...

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Szerkesztve: 2021. 09. 30., cs – 00:40

igen, de:

[..]Sok víz lefolyt, s még sok víz folyik véresen a vén Dunán.[..]

mire én win11-et fogok önszántamból saját gépre telepíteni :)

A Millenium / Vista sikereit látom magam előtt..

Szerintem ennek a kettőnek az egyikével sem volt baj. Az ME későn jött, azért lett sikertelen bőrlehúzás, pont abban az időszakban, amikor mindenki váltott NT vonalra. A Vistával is ez volt a gond, egy olyan korszakban jött ki, mikor az XP megtörhetetlen volt, a hardverigény ráadásul jelentősen nőtt, úgy, hogy az átlag usernek nem adott többet. A spéci poweruse terén a 64 bit, meg a gamingnél a 64 bit + DX10 adott előnyöket, de az nem volt elég az általános sikerhez, az átlag user csak azt észlelte, hogy csilivili, meg túl combos hardver kell alá. A Win7 semmiben nem volt jobb, csak már egy olyan időszakban jött ki, amikor a legtöbb ember már megfizethetően tudott Core 2 Duo-ra, vagy korai Core i-re, PAthlon x2-re, henomra, stb. upgrade-elni, értelmes mennyiségű, pár giga RAM-mal, meg a GPU-k is combosabbak lettek. A Vista sok mindenben megelőzte a piaci igényeket. Sőt, kapaszkodj meg, de a MS a mai napig a Vistából él, az volt a legutolsó jelentős átírása a Windowsnak, azóta ez a kódbázis van foltozgatva, és ezen alapult a Win7, Win8.x, Win10 is, meg a Win11 is azon fog. Sőt, megkockáztatom, hogy GUI szempontjából még a Vista nézett ki legjobban, és volt a legkonzisztensebb fUI-ra az XP utáni Windowsok között.

Írom ezt annak ellenére, hogy a ME/Vistát én is kihagytam, akkoriban ergya gépem volt hozzájuk. Plusz így utólag is inkább Win98SE-t és Win7-et érdemes feltenni helyettük, retrózók így tesznek, mivel a Win98SE kompatibilisebb a régi szoftverekkel, DOS-os dolgokkal, a Win7 esetében meg amelyik gépen a Vista használhatóan fut, azon a Win7 is, és azért több mindenben támogatottabb még.

Ezzel szemben a Win8.x valódi beégés volt, teljes kudarc, és bár a Win11 szerepelhetne jól, de már most megjelenés előtt felbőszítették a tesztereket, usereket, hogy irreális hardverkövetelmény lesz kényszerítve, hogy máris mindenki utálja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

7. gen i5-öt nem szereti. Latitude 7490

Végre akkor lehet venni megint gépet jó áron. Dobálják csak ki nyugodtan a W11-re már nem jó pár éves gépeket, és a BSD-sek, Linuxosok meg szépen megvehetik értelmes áron. Legalábbis én ezt vettem ki ebből az egészből.

++ ...

lesz erős, brand vas a használtgép kereskedésekben, amiket az életciklusuk közepén, a win11 inkompatibilitás miatt kellett selejtezni ...

//azért 1 kicsit belegondolva a vindózos helyzetbe, ... az asszony xenyós e3-1220-as masináját, és az i5 7400-as vasamat, (amin most pötyögök) nem szívesen vágnám szemétre 1 hisztis oprendszer miatt//  

Ez joval bonyolultabb helyzet:
 

-be van tarazva cegenkent tobbszaz-tobbezer rugalmas konfiguracio es notebook. Ebben penz fog allni. Maar ameddig allni tud.

-ettol fuggetlenul ha tuleli a ceg a kihordast, a linux-bsdonly “buzik” mondjuk elviszik a keszlet 15%-at.Immar csak a 85% a kerdes :/

-A W11-alkalmas hw nagy tomegben nem jelenik meg hasznalt kereskedelemben, hulyek lennenek leadni nyugaton -> balkanra. Felszivja majd valami masik piac. Az eddig futo hasznaltas cegek alkalmazottainak picsanrugas van, goo egy rnd masik terulet.

Eeees eggen, a zoldek megint kussolnak. Lesz haat szemet, lesz haat uj gyartas. Papiron eldontott, papiron elvart parameterek szerint. Jeah!

Ui ha csak picit is a fentieket latom, ki fogok menteni ket embert ebbol a hasznaltas halozatbol.

 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Vistánál is mindenki sírt a hardver követelmények miatt. Nem kötelező senkinek se updatelni. Mire nem lesz Win10 és csak a Win11 lesz elérhető, addigra a használt gépek is rég kompatibilisek lesznek vele. Gondolom nem elvárás, hogy 5 év múlva egy akkor már 8-10 éves gépet updatelj 11-re.

Hát igen én is így vagyok vele. Nem is árt, mert a gen2 i5 már ugyancsak izzad a chromium forgatásánál. Majd egy-két év és beruházok valamire. Addig is több mint két év Fbsdzés után átköltöztem, egy s6-os Artixra mert az fbsd gyakorlatilag a chromium több lépcsős sec update hátrányban van, a Firefox folyamatosan behomokosodik (mielőtt valaki másra gondolna olyan mintha megszórták volna homokkal a képernyőt) a gtkwebkit két lépcsős hátrányban. (miután áttértem láttam , hogy egy nap múlva (30.5-ről 34 re léptek). Sajnálom de már idegesített. Itt meg olyan alter böngészőt választok amilyet akarok. Az meg érdekes , hogy az artixon a migrált beállításokkal a bspwmmel kb. a fele ramot eszi.

ps. Annak akit illet. Én is 60 fölött vagyok már.

OT

FBSD-t desktopként úgy javasolt használni, hogy az ember átáll a quarterly pkg-repóról (ez van gyárilag beállítva, szerintem szerverhez ez teljesen OK) latest-re, és kb heti 2x frissíti a csomagjait :-)

/OT

Az 2. gen Core i a mai napig használható, pedig 9 éves platform már. Viszont Chromium forgatására, gentoozásra, nagy kódforgatással járó feljesztői munkára nem való, de átlagos felhasználásra, főleg Linux alá még mindig bőven elég erős. Amúgy meg a Firefox, elvan fele annyi RAM-mal. Én is bspwm-et használok, csak Archon, kb. semmit nem eszik, dwm-nél is csak 2-3 mega memóriával többet.

Azért ~10 évente nem hülyeség teljes paltformváltás, valami újabbra, amivel újabb 5-10 évet ki lehet húzni. Win11-től függetlenül. A Win11-nél engem egyébként nem az zavar, hogy megnövelték a hardverigényét, meg nem támogatott sok hardver, hanem az, hogy ez az egész csak mondva csinált elavultatás. Mert ha tényleg valami olyan újítás lenne benne, hogy annyival gyorsabb vagy biztonságosabb, akkor azt mondom, hogy oké, valamit valamiért cserébe. De jelenleg az egész egy marketingfogás, mesterséges elavultatás, hogy mindenki rohanjon Intel Alder Lake-et venni, ez pedig egy gusztustalan húzás, hogy még olyan erős, relatíve új platformokat is elavultattak, mint Intel 6-7. gen Core i, Ryzen 1x00/2x00G-H-U, stb.. Azzal viszont egyetértek, hogy a 64 bitet behozták követelménynek, a sok lusta fejlesztő, meg Spúr Jani az 15-20 évvel ezelőtti, meg 1-2 giga RAM-os szutykával, vagy a konzervatív fejlesztők lustaságból nem fognak 32 biten ragadni.

Én egyébként még kódforgatásnál is ellennék a mai napig egy i7-2600-zal (nyilván 16 giga dual channel RAM-mal, SSD-vel, és normális dedikált GPU-val megtámogatva), csak azért nem használok ilyet, mert javarészt laptopozok, de asztali gépben simán megfelelne nekem, a saját egyszerű felhasználásomra, desktop Linux, bináris disztró, csak ritkán forgatok, ha olyan AUR-os csomag van, vagy valamit git clone-nal + make-kel kell feltenni manuálisan. Win11 sem érdekel, mivel 7+ év linuxozás után úgyse térnék vissza Windowsra. A 2. gen i5 a határon lenne.

Emlékszem, hogy anno hogy leszóltam, aki méreg drágán megvette az i7-2600-2700K-t, hogy nem normális, prémium hardvert ennyiért megvenni, mikor gyorsan el fog avulni. Nem avult el a mai napig, ha azt nézzük, hogy valaki anno megvette, mai napig használható, kb. 10 év minden napjával leosztva napi filléres tételre jön ki, az egyik legjobb befektetés evör, mai napig használható, kicsit gyengusz, de még tartja magát, épp hogy csak. Ezzel szemben én a mai napig emlékszek a régi időkre, mikor a gépek sokkal gyorsabban avultak, kb. 1-2 évente teljesen elavult egy PC, ráadásul akkor még sokkal drágábbak is voltak a fizetésekhez képest. De már a C2D, C2Q procik is nagyon jól tartották magukat, igaz azok mostanra szerintem teljesen elavultak. A P4, AMD64 elég gyorsan öregedett.

De pl. mobil fronton az Core i 2xxx-es mobilprocik szerintem ma már elavultak, amit fentebb írtam, az az asztali platformokra vonatkozik. Laptop gyorsabban avul, jellemzően 2 magos procik a 2. genesek, meg az IGP is nagyon elavult már bennük, és ugye a laptopok nem bővíthetően ilyen téren.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Manjaron nem fut az msi fájl, így "sajnos" maradok a Linuxnál. Ez ingyen vót :)

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nem, arra panaszkodik, hogy az i7-7500U nem tamogatott. Pedig direkt atbootoltam Win ala.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

KVM, VirtualBox alatt van valakinek tapasztalata Win11-gyel?

Hogy nézzem meg ha egyszer nincs linuxra?!

ez is erdekes azert:

"To use Windows® 11, TPM 2.0 is required. However, TPM 2.0 verification can be passed by firmware TPM (fTPM) built in BIOS, which means TPM 2.0 hardware module is not necessary for Windows® 11."

ez azt jelenti hogy a köv években magasban lesz a win11 kompatibilis laptop-ok ára?

és hogy természetesen csak win11 kompatibilis laptop-okat árulnak majd?
 

Alapból ami ma megvásárolható már W11 kompatible, a jövőben is így lesz, az árak meg amúgy is az egekben vannak a chiphiány miatt.

Nézd a jó oldalát: Akinek nagyon kell majd a W11 de régi a gépe kénytelen lesz újat venni --> tömve lesz a használt piac még használható de nem W11 kompatibilis gépekkel.

Ésvagyper az MS meglátja hogy első hullámos tech érdeklődőkön kívül a lőtéri kutyát nem érdekli a W11, enyhít a körülményeken a terjedés céljából és elkezdi ugyanazt a torkon lepasszírozós technikát amit a W10-el művelt.

mint mindig, lesz majd bootloader hack, ami szoftveresen emulálja a követelményeket, csak kicsit várni kell rá... virtuális tpm nem kérdés (l. a korábbi hwsw előadást néhány napja), s ha már tudunk virtualizálni, akkor majd még a cpu követelményekre is lesz "daemon"... ha tényleg akarnánk erre az egész win*-ra időt pazarolni, ha úgyis van már jobb alternatíva sok területen...

kérdés, hogy a "biztonságos" boot környezet mellett nyújt-e bármi egyéb újat és jót? mert a biztonságos boot nem jelenti, hogy ne lehetne már futó környezetben ezen biztonsági modulok megkerülésével ártalmas kódot futtatni.

Mondjuk úgy, hogy egyáltalán nincs olyan gépem ami kompatibilis. Majd lesz. Addig valahogy csak megleszek a Win10-el.

Szerintem nem, de nem is lényeges mert én nem vagyok W11 kompatibilis.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Mittudomén. Nem is érdekel. A régi laptop valószínű nem, az új laptop valószínű igen. De a Linux jól megy mindkettőn.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Közben pár hete a Windows update ujjongva közölte, hogy megérkezett a Windows 11, és javasolta, hogy kattintsak erre a nagy bizalomgerjesztő gombra, és hipp-hopp fel is telepíti.

Néztem kb. egy hétig az üzenetet, aztán végül a köszi, most nem gombra kattintottam. Azóta csendben van. Majd egyszer, ha olyan kedvem lesz.

(A félreértések elkerülése végett: ez nem a 10,5 éves Linuxos laptopon történt, hanem a 9 hónaposon).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2021. 10. 02., szo – 04:50

Just wondering: Mennyi idő alatt alakul ki vajon hiány az asztali alaplapi add-on TPM modulokból? (TPM ready alaplapok)

Mind a laptopom, mind a desktop gépem kompatibilis.

A desktopon Linux van (meg amúgy is csak i5-6500, szóval nem ), a notebook régebbi, kíváncsiságból kipróbáltam az Macbookon Parallelsben futtatott ARM Win11-en, közölte, hogy ez nem alkalmas a Win11 futtatására. Az nem tűnt fel neki, hogy azon fut.

Nekem most Linux + Windows 11 van a gépemen, de az öt éves CPU túl régi, szóval a fene tudja, mi lesz... vélhetően nem kapok majd rá regular frissítéseket, csak security patch érkezik, de valamikor jövő kora tavasszal el fogom adni, akkor pedig a factory reset Windows 10-et fog visszatenni.

Amit nagyon elbasztak - szerintem, az az opt-out Insider Preview volt, vagyis mindenkinek a gépére felment, aki benne volt a Windows 10 Insider Preview programban és nem jelezte egzaktul, hogy neki nem kell, aztán meg pár héttel később kijött a Health Check, hogy nem lesz elég a gép tudása... és azóta tologatják a dolgot, hogy mi lesz ezekkel a gépekkel.

Két hete jött az utolsó kumulatív frissítés, üzenet régebb óta van, gondolom a final még talán meg fog érkezni. Aztán vagy rákerül a CPU listára a gépemben lévő vagy nem. Mivel működik majdnem a final Windows 11 gond nélkül, így vélhetően nem technikai oka van annak, hogy nem adnak rá támogatást, ha pedig elegen sírnak miatta és/vagy kiderül, hogy valóban nincs technikai oka, akkor vélhetően kerül még CPU a listára, ahogy az utóbbi két hónapban több CPU is rákerült utólag.

Nem egészen. Persze ez ARM, de miután a win11 közölte, hogy ő nem támogatott, elindultam ismét a Win10 insider preview-val (ARM), persze install után kötelező frissítés, meg se lehet úszni, az meg helyből magára húzta ugyyanazt a Win11 verziót, ami nem támogatott.

Insiderben megy, máshogy nem kompatibilis a TPM hiány miatt... 

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nem tudom ki emlékszik még arra, hogy mit mondott annó RMS a TPM csipről? Mit is tud egy ilyen csip? Azt tudja, hogy a hardver/szoftver gyártója írhatja alá, hogy milyen további szoftver futhat az adott gépen.

Az alagút végén az van, hogy sajnos nem a gép tulajdonosa fogja megmondani, hogy mit csináljon a gépe, hanem a gyártók. Ennek az útnak a végén az van, hogy a tartalom cenzúrát ki lehet majd terjeszteni a  PC-kre is, nem csak az Internetre. Végül ha a központ nem akarja, hogy te olvashasd az 1984-et, akkor egyszerűen leveszik a fehérlistáról, és onnantól kezdve nem olvashatja senki.

Érdekes, hogy amikor bevezették ezt a technológiát, akkor beszéltünk erről itt ezen a fórumon is. Mondtuk, hogy a következő lépés az lesz, hogy kötelezővé teszi a szoftver gyártója a használatát. Most pedig valóban kötelezővé teszik, de mintha elfelejtettük volna, hogy merre vezet ez az út, most már nem nagyon említi ezt fel senki.

Igen, pont ezt írtam én is egy másik topikban, pont ezzel a példával, hogy Stallman már régóta pont erről beszél, ilyen DRM-es, mesterségesen elavultatós témákról, csak a legtöbben túl szűk látókörűek, hogy értsék miről pofázik a szerencsétlenje. De azt kell mondjam, hogy a MS ilyen szemét elavultatós húzása pont jól jön, mert akkora pofon ér sok felhasználót, hogy elkezdik majd érteni, hogy ez a FOSS szoftver nem egy ilyen szakállas rendszergazdák körében majmolt, filozófiai szabad hippi bullshit, hanem tényleg előnyei vannak. Csak eddig ez azért nem lett elismerve, mert eddig Windowson általában minden ment, és az aktuális Windows általában értelmes korlátok között szinte minden gépen futott, még a 10 éveseken is. Most ez változott.

Abban is biztos vagyok, hogy ennek ellenére a windowsos közösség ezt megtanulja magának megoldani, és lesznek rá hack-ek, hogy a friss telepítésből feltelepített Win11-en menjen a Windows Update. Egyelőre reddites beszámolókon az látszik, hogy megy hack-ek nélkül az Update, bár ez változhat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ajdejó, tele lesznek a bontók olyan gépekkel, amit a dózeres cégek kidobálnak, mert nem futkos rajta a csilivili új májkroszoft-termék!

Ilyenkor újítják meg régi linuxosok a gépparkjukat olcsón.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Igen, én is ezt várom tőle, egy csomó relatíve erős gép most elég olcsó lesz, 4-7. genes i5-i7-es (1-3. gen és a DDR3 eleve olcsó már), meg Ryzen 1xxx és 2xxxU-s gépek, néhány Xeon és korai Threadripper. Egyébként futni fog ezeken is a Win11, kérdés az átlag felhasználó tudja-e abszolválni, hogy a neten megtanuljon utánakeresni a workaroundnak. Jó pár emberen ki fog fogni, akik nem is gondolnak rá, hogy kieszközölhető. Kiváltképp az a réteg, aki a pár éves, belassult gépeket eddig is simán kidobta, mikor egy OS reinstall, újrapasztázás, legrosszabb esetben filléres, minimális RAM vagy SSD bővítés simán megmentette volna még évekre.

Illetve igen, itt mutatkozik meg a szabad szoftver előnye. Csak ennek az a logikai buktatója, hogy aki ismeri ezeket az előnyöket, azt már nem kell győzködni, mert eleve használja, aki meg nem, az meg úgyse fogja érteni, hogy miről van szó. Csak azt a szöveget szokták rá nyomni, hogy de izé, nekik a Windows, meg a MacOS az jó, azon is meg tud mindent csinálni, minek tanulna újat, azt szokta meg, meg különben is nekik életük van, amit el is töltenek a Faszbukon, értelmes dolgok megosztásával és lájkolásával, kell arra az idő, nem lehet ilyen hobbista Linuxba ugyanazt beleölni. A másik kedvencem, hogy izé, nem megy rajta a Photoshop, AutoCAD, stb., mintha minden egyes felhasználónak erre lenne szüksége, és profi mérnök meg tartalom-előállító lenne. Plusz az ultimate érv: MS Office, mert a LibreOffice nem viszi rendesen az MS formátumokat. De hát pont ez a lényeg, hogy ebből a bűvös körből nem lehet kiszakítani őket. Mindig megindokolják, hogy miért ne.

Plusz nekem ez a Win11 amolyan guilty pleasure lett, valahogy több éves szabad szoftveres, windowsmentes távlatból vicces nézni, ahogy mindenki vergődik a Win11-gyel, bugjai, kivett feature-ök, főleg elszállt hardverkövetelményekkel, ahogy pánikolnak meg osztogatnak meg mindenféle módszert, meg ahogy a MS hergeli új nyilatkozatokkal a népeket, egész világvége sok embernek, annak ellenére, hogy még a normál Win10 is 4 évig támogatott. Kifejezetten szórakoztató, most lehet én vagyok szemét, de jókat mulatok rajta. Kicsit olyasmi őket nézni, mint mikor egy kutya lábaira szerelnek görkorit és állandóan elhasal velük, nem tud talpra állni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem biztos, hogy aranyat árulsz, ha jóval az arany ára alatt sem tudod eladni az aranynak mondott portékád. Kiabálhatod, hogy arany! arany!, de attól nem válik azzá. Az emberek hülyék, minden szart el lehet nekik adni. De a te aranyad valamiért nem kell nekik. Érdekes. Az is lehet, hogy nem a portékát kifogásolják, hanem a kufár jobban taszítja őket, mint amennyire az arany csillogása vonzza. Avagy inkább fizetnek a szoftverért mintsem egy arrogáns faszkalapoktól hemzsegő világba merüljenek, ahol "ingyen" kaphatnak szoftvert.

Aggódom érted, ha az előadott vergődéseid az örömöd fejezik ki.

Az androidos kérdésre válaszolhatnál. Őszintén érdekel, mi járt a fejedben, amikor azt írtad, az androidosok azért cserélnek pár évente telefont, mert elavul az Android.

:)

A jáccós gépemen megnéztem, azt mondja jó lesz hozzá a masina. Azt mondjuk nem értem, hogy egy ilyen egyszerű programot miért kell telepíteni? Hogy otthagyja a szokásos szemetet a mindenhol a rendszeren? Ezen kellene már fejleszteni májkrémszafték!

Szerkesztve: 2021. 10. 24., v – 12:33

sikerult qemu-ban telepiteni az iso-t, kicsit trukkozni kell, egyreszt kell neki rendes UEFI bios, masreszt TPM emulacio:

add-apt-repository ppa:smoser/swtpm
apt install swtpm
apt install ovmf

ln -s /usr/share/ovmf/OVMF.fd bios.bin

mkdir emulated_tpm
swtpm socket --tpmstate dir=emulated_tpm --ctrl type=unixio,path=emulated_tpm/swtpm-sock --log level=20 --tpm2 &>tpm.log &

qemu-system-x86_64 -bios bios.bin -m 8192 -enable-kvm \
  -cpu host,hv_time,hv_relaxed,hv_vpindex,hv_synic,hv_stimer -smp 4 \
  -net nic,model=virtio-net-pci,macaddr=00:16:3E:12:34:11 -net tap,script=../qemu-ifup-vlan4 \
  -chardev socket,id=chrtpm,path=emulated_tpm/swtpm-sock \
  -tpmdev emulator,id=tpm0,chardev=chrtpm -device tpm-tis,tpmdev=tpm0 \
  -drive format=raw,file=win11.img,cache=none,media=disk,if=virtio \
  -drive file=../Win11_Hungarian_x64.iso,media=cdrom,if=ide \
  -drive file=../virtio-win.iso,media=cdrom,if=ide \
  -vnc 127.0.0.1:0 -usbdevice tablet -vga virtio -monitor stdio

telepites vegen amikor a privacy dolgokat kerdezgeti a kis felbontas miatt nem mindig latszik a valaszthato opcio, ilyenkor vakon tab+enter nyomogatassal lehet tovabbjutni :)  utolag modosithato ugyis ha kell.

hat az UDP-ben 512 byte a maximum biztosan atviheto payload meret, ha ehhez hozzadod a 64 byteos IP headert akkor az mennyi is? pont 576. szoval ez elegge hiheto.

amugy meg:

http://www.tcpipguide.com/free/t_IPDatagramSizetheMaximumTransmissionUn…

https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc791

Igen, és mint írtam, ez azt jelenti, hogy képesnek kell legyenek arra az eszközök, hogy 576 bájtot egyben fogadni tudjanak. De nem tilos, hogy kisebb MTU legyen beállítva.

Az RFC (szerintem) egyértelműbben fogalmaz, szó nincs arról, hogy ne lehetne kisebb az MTU: "All hosts must be prepared to accept datagrams of up to 576 octets (whether they arrive whole or in fragments). It is recommended that hosts only send datagrams larger than 576 octets if they have assurance that the destination is prepared to accept the larger datagrams."

Illetve: "Every internet module must be able to forward a datagram of 68 octets without further fragmentation. This is because an internet header may be up to 60 octets, and the minimum fragment is 8 octets. Every internet destination must be able to receive a datagram of 576 octets either in one piece or in fragments to be reassembled."

Nem az hála égnek, így még véletlenül sem tudom felrakni :)