Az Apple szerint az új iPad Mini "jelly scroll" effektusa normális, nincs itt semmi látnivaló

Címkék

Az iPad Mini hatodik generációjával kapcsolatban merült fel egy ún. "jelly scroll" probléma. A probléma a fenti lassított videón jól látszik. Vannak, akik arra panaszkodnak, hogy ez zavaró. Az Apple szerint a "jelly scroll" az LCD kijelzőknél normális viselkedésnek tekinthetők:

Apple has told us that the "jelly scroll" issue on the 6th-generation iPad mini is normal behavior for LCD screens. Because these screens do refresh line by line, there is a tiny delay between when the lines at the top of the screen and lines at the bottom are refreshed. This can cause uneven scrolling issues like the ones observed on the iPad.

Részletek itt.

Hozzászólások

In landscape it goes away entirely

Tehát még mindig rosszul tartják :)

Ez a videon elegge idegesito, de ertheto, ebben az orientacioban jobbrol balra frissit. Anno jatekokban a vsync pont ezt szolgalta (aztan panaszkodtak, hogy az eromuveken miert nem megy az FPS 60 fole, es fokozatossn kikopott).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Én mai napig be szoktam kapcsolni, ha van rá mód, mert a tearing elég zavaró tud lenni. Bár állítólag van olyan játék, ahol az alacsonyabb FPS rontja a reakcióidőt is (vagyis ugyanazon a szálon fut az eseménykezelés és a renderelés), 60 FPS mellett ez 16,6ms késleltetést jelent.

azert van a gyorsito ugy kb. 20 eve minden gepben, hogy ne cpu-bol kelljen odebbpakolni. Azert van compositing mar kb 10 eve, hogy a gui update ne latsszon.

azert eleg gaz 2021-ben ilyet egy premium cuccban latni. Ketszeresen is elk*tak.

persze az apple-nek minden sporolas 'normalis'. a sok bamba nep meg be is veszi a marketing szoveget.

Szerintem nem CPU-bol pakolgatjak, csak egyszeruen "ennyit tud" a vas. Ha mondjuk 60Hz-el frissited sorfolytonosan, de nem varod meg mindig a teljes kepet (VSYNC), akkor a kepernyo teteje es alja mas idobeli allapotot fog mutatni. Ha vizszintes hasznalatra tervezett kepernyot 90 fokkal elforgatva epitesz be, es a jobb oldala elobb frissul, mint a bal, akkor pont ilyen lesz a jelenseg. (elforgatva is, csak kevesbe latszik, ert sorokat olvasol)

A frissitest meg felviheted 120 vagy 240Hz-re is, akkor is lesz ilyen tengeribeteg effekt, csak kisebb (kevesbe tunik fel, nem leszel tole annyira rosszul). A VSYNCet meg nem fogjak bekapcsolni, mert akkor nem eleg reszponziv a birkaknak.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ja, épp akarom írni, hogy ez nem jelly lófügykös, hanem tearingnek hívják, és a normális vsync rá a megoldás. Azt értem, hogy landscape módban syncel a képernyő, de csak implementáció kérdése, hogy másik orientációnál se ütközzön ez ki problémaként. Még olyan szutyok OS-eken is megoldották ezt, mint az Android, nehogy már a nagy Almáéknak ne menjen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Biztos nagyon zavarna, ha gyakran hasznalnam a tabletemet brutálisan bekávézva.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ehh, ez nem új, ezt a mini3 is tudta….

Ezért nem vettem Samsung Galaxy Tab S7+-t se. Pedig az már elérhető egy ideje, az Apple még a problémákkal is le van maradva. :) 

Szerkesztve: 2021. 09. 30., cs – 07:38

Az iFixIt megpróbálta kitalálni, hogy mi okozhatja, ezt a szembetűnőbb zselémozgást:

iFixit disassembled the new iPad mini model and shared some preliminary findings. For example, the iPad mini sports an A15 chipset that is "downclocked" slightly versus the A15 Bionic in the new iPhone 13 lineup. [...] On the so-called "jelly scrolling" issue, iFixit notes that it isn't uncommon for LCD and OLED displays to exhibit similar display scrolling behavior. It's just that the iPad mini's "jelly scrolling" issue appears to be more noticeable than on other devices. It isn't clear why, but iFixit suggested it could be because of a specific board placement.

Link: https://appleinsider.com/articles/21/09/29/ifixits-initial-ipad-mini-6-…

trey @ gépház

Az apple olyan, mint egy politikai párt, soha nem mondhatják, hogy gond van a termékkel vagy hibáztak, mert az rombolná a vak hitet bennük :D

Igen, ez nagyon találó, én is megfigyeltem. Az évek során akármi baj volt az Apple-termékekkel, a cég egyszer sem ismerte be, hogy hibázott, nem kért elnézést, hanem mindig ez az ócska, mentegető szöveg ment, hogy de izé, nem baj, annyi belefér, csak kicsit van meghajolva, csak kicsit tearingel, csak azért foltosodik, mert a felhasználók rosszul használják, stb.. Hibáztatás az mindig van, meg tusolás, de azt egyszer sem ismerték még be, hogy simán csak hibáztak, mindenkinek cserélik, javítják, elnézést kérnek. Prémium gyártó, ezen a szinten az ember gerincességet is elvárna.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 09. 30., cs – 23:37

Kíváncsi lennék ezt a videót mivel csinálta, ugyanis a legtöbb ccd chip rolling shuttert használ video módban, ami a valóságnál is jobban felnagyítja (vagy épp teljesen eltünteti, függ a frekiktől) ezt az effectet. Remélem, hogy ez csak ilyen felhypeolt probléma, mert a mostani ipad promat pont azért szeretem, mert semmilyen tearinget nem látok rajta scrollozás közben, szomorú lenne, ha az újabb generáció rosszabb lenne ilyen szempontból.