Ukrajnai gázszállítás "probléma"

Fórumok

Kicsit érthetetlen a dolog a számomra. Megrendelem az oroszoktól a gázt, azok meg leszállítják.

A megrendelésben Ausztrián és Szerbián keresztül fog majd megérkezni 10+5 éven át.

Mi ez a tragikomédia az ukrán részről?

Érthető, hogy nem tetszik nekik, mert kikerülték őket és olcsóbban is kapjuk a gázt, de ez nem a mi gondunk.

Megvesszük a gázt, fizetünk, az eladó meg úgy szállít, ahogy tud. Akár cseppfolyósítva vonaton Kínán és Venezuelán keresztül, akár máshogy.

Nekünk magyaroknak kellene Oroszországgal fenyegetőzni és előírni, hogy merre jöjjön a gáz?

Szerintem az ukrán-orosz konfliktushoz az ég világon semmi közünk, oldják meg házon belül a bajt.

Hozzászólások

Ez magyar-ukran konfliktus és zseniális húzás részünkről.

Arról, hogy idáig Szerbiának mi szállítottuk a gázt, de mióta Putyin váltott, azóta ők szállítanak nekünk.

Rohadt sok pénzt veszítettünk azon, hogy nem lehet Szerbiától tranzit díjat szedni, ráadásul most Szerbia fogja tőlünk szedni.

 

Most akkor magyar-szerb konfliktus van?

Az ég világon semmi, csak sajnos a kedves ukrán barátaink még nem jutottak el idáig.

A konkrét bevételkiesés mellé geopolitikai súlyuk jelentősen csökken azzal, hogy nem rajtuk keresztül forgalmaz nem csak MO, hanem pl a németek stbstb is Így ha az oroszok télen elzárják a csapot akkor elsősorban ukrajna marad hoppon én nem fél európa. A helyükben én is izgulnék.

Az ukrán-orosz gázvita miatt 2009-ben elzárták a gázcsapokat, emiatt sok országban fűteni sem tudtak.

 

Ezután minden országnak létfontosságú lett, hogy keresztbe kasul menjenek a gázvezetékek. Ebből Magyarország sem maradhatott ki, mert ha mindenki másnál diverz az ellátás, csak nálunk nem, nagy baj lehet. Pl. elzárják az oroszok Ukrajna gázcsapjait, végülis ez az Uniót nem fogja érinteni, kizárólag Magyarországnak nem jut majd gáz. Pár éve még rohadt nagy baj volt itthon. Mostanra megoldották, hogy lehet bárhonnan gázt szerezni.

 

Magyarország geopolitikai érdeke az lett, hogy bárhonnan tudjon gázhoz jutni. Az más kérdés, hogy Oroszország bárhonnan küldi ezután a gázt, úgy áraz, hogy egyik gázvezetéken olcsóbb, a másikon meg drágább. Ő dolga. A 2009-es gázválság után nem volt választása egy országnak sem.

"Nem ismered a magyar ukran konfliktus forrását? Segítek: nyelvtörvény"

Hát, eléggé ráfókuszáltál :)

De ha hátralépünk, akkor az ukrán-magyar konfliktus forrása leginkább az ukrán-orosz konfliktus (mind a gazdasági, mind a kisebbségi oldalról).

Természetesen nem csak, de azért ne egyszerűsítsük le egy ilyen kis biszbaszra, mint a nyelvtörvény.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Hát, a nyelvtörvény kisebb gond, mint az összes együtt (amelyek között ugyanúgy ott van a nyelvtörvény, mint részhalmaz :) ). 

Meg én a nyelvtörvényről írtam. Ami megint csak egy apró része az asszimilációnak.

/o\

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Vagy kaptak egy olyan ígéretet (pl. Merkeltől), hogy ne piszkálják nagyon az Északi Áramlat 2-őt, cserébe közép-európa továbbra is rajtuk keresztül veszi a gázt.

Így jár aki elmegy a magasztos nyugatra segget nyalni.

Ehh, lassan az összes bevételük elfogy, nem tudják a magyar gázt sem megcsapolni. Mondjuk senki nem mondta nekik, hogy hugyozzanak bele a ventilátorba. Keletre is, meg nyugatra is. Lassan semmi nem marad nekik a nacionalizmuson kívül... 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Szerintem a felenk tanusitott arrogancia valoszinuleg az oroszok fele is megelent. Csak az oroszok szepen pofanvertek oket. Naluk nem igazan meno az, ha valaki elkezd fenyegetozni.
Mondjuk ennek az EU/NATO csatlakozas iranti igeny ennek a termeke lehet, csak rosszul jott ki a matek...

A nagy baj az, hogy ennek mind a lakossag issza meg a levet...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ne keverd a krímet és a szeparatistákat.

  • az egyiket annektálta egy agresszor állam: Oroszország. 
  • a másik történet sem csak helyi felkelőkről szól (bár ott kiemelten jelentős az orosz ajkú népesség és a térség legalább annyira kötődik gazdaságilag a nagy medvéhez mint az anyaországhoz), hanem ott vannak a "szabadságukat töltő hivatásosok akik véletlenül nehéz fegyverzetet, felszerelést stb és hasonlókat is vittek magukkal a kiruccanásra, de nem orosz színekben játszanak :)". És annyira leszarják még a látszatot is, hogy nem is szerződéses "nem hivatásososok"-at ( wagner group ) küldték, hanem a reguláris haderő tagjait..

Erobol megoldottak. Van masik nagyhatalom is hasonlo kepessegekkel, alkalmazzak is. Csak az utobbioak nem egy orszag negy teruletet, hanem negy orszag egeszet szoktak szetbarmolni ciklusonkent.

Mondjuk az ellen soha nem tiltakozik senki...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Mindennek legalabb ket oldala van. Az oroszokat nyilvan nem kell felteni, de az ukranok kb ugyanazt a kommunikaciot meg fenyegetozest toltak veluk szemben, mint most nalunk, mielott beletapostak az arcukba. Az oroszok ezt soha nem neztek el senkinek; ezt az ukranok is tudtak. Az, hogy ki mit kezdett, szerencsere nem eloben tapasztaltuk -emiatt nem is tudjuk-, csak a hirekbol, amit egyik/masik fel eljuttatott hozzank.
 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Szerinem ukrajna oruljon. Ha nem kap gazt az oroszoktol majd vehet tolunk. ;)

Rohadtul lényegtelen, hogy Ukrajna minek örül és minek nem.

A magyar kormány a magyar emberek érdekeit kell, hogy képviselje.

 

A magyar emberek érdeke az, hogy:

- a lehető legtöbb szomszédos országtól vásárolhassunk gázt

- olcsó áron

 

Az ukrán-orosz konfliktushoz semmi közünk és nem mi vagyunk a Mikulás bácsi sem, hogy jótékonysági akció keretében kockára tegyük az ország gázellátását, hogy az ukránoknak jó legyen.

Te értelmes válaszokat is tudsz adni?

 

Mondjuk arra válaszolhatnál, hogy miért előnyös az Ukrajnán átmenő tranzit monopólium?

Egyáltalán miért előnyös az orosz gáz monopólium, ami csak Ukrajnán át jöhet?

Nem lenne jobb több gázvezeték, több forrásból?

 

Az egész kérdésfelvetés úgy ahogy van hülyeség, Ukrajna ragaszkodik a monopóliumához, árverseny és minőségi szállítás helyett diktátumokkal akar pénzt keresni. Nincs az a balfék, aki 10 éves szerződést kötne Ukrajnával, annyira "megbízható" partner. Kizárólag az USA politikai nyomására lehet rákényszeríteni vállalatokat, hogy a stabil tranzitországok helyett a komplett káoszért fizessenek.

"A magyar kormány a magyar emberek érdekeit kell, hogy képviselje."

Mondjuk az Ukrajnában élő magyar emberek érdekeit is képviselhetné.

Vagy ha már nem képviseli, legalább ne játssza az ellenkezőjét a kommunikációjában....

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Bele se merek gondolni, hogy miért... (gondolom nem az volt a cél, amit elértek vele, hogy tovább növeljék az ukránok és a magyarok közötti feszültséget, bár tényleg nem tudom, még az is lehet...)

De a kérdés inkább az, hogy mit is ért el vele a kormány (meg úgy általában az elmúlt 20 évben mit ért el ebben a témában)? 

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A Horn-Medgyessy kormányok folyamatosan meghajoltak a kisebbségi jogok tiprása előtt és azzal sem értek el eredményt.

Bármit is csinálnak, semmi eredmény nincs. Ha ők kicsesznek velünk, mi is kicseszünk velük. Ezt lehet elérni, kicsit több a semminél, legközelebb talán gondolkoznak, mielőtt szítják az indulatot.

 

Az ukrán politikusok ostobák. A fasisztoid idióták tönkretették a saját országukat és a középkorba lőtték vissza magukat. GDP arányosan dél-amerikai szinten vegetál az egész állam.

Az emberi ostobaság netovábbja egész Ukrajna.

Ukrajna egy ugyanolyan kamu orszag, mint szlovakia, meg a fel balkan.

Most probaljak lebontani. Ez mindig is igy volt. Pont annyi ukrajnanak kellene leteznie mint mondjuk kurdisztanianak. Ami pontosan nulla. Mondhatni, amig az egyik nincs a masiknak sem szabadna lennie. Letezesuk egyetlen oka, hogy legyen egy problema goc a balkanon es az oroszok kuszoben. Kizarolag amerikai erdek.

Bizonyos kereskedelmi vallasu sivatagi mu allamot meg sem emlitek.

Mind geopolitikai babjatek kepzodmeny.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Krajn -határ; ukrajn - a határnál jelentéssel bír. Hát eléggé megszenvedték ezt a határ dolgot a [z utóbbi] történelmük során. Olybá' tűnik számomra mintha átok lenne azon az országon. 

Közhely szerint minden relatív. Ha az ember a Csukcs félszigetről - ahonnan még a Léna forrásvidéke is vagy 2 év távolság gyalog - gyalogol vissza Európába akkor a szláv kultúra már olyan mintha haza ért volna: https://www.youtube.com/watch?v=u7tFRvWcs5c

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Na ez a rinyálás oka:

"Az ukrán gázszállító vállalat emlékeztetett, hogy Ukrajna eddig Magyarországról vásárolt gázt, a szállítás azonban csak virtuális volt, fizikai értelemben az Oroszország felől érkező gáz nem hagyta el Ukrajna területét. A tranzit megszűnésével ez az importlehetőség is megszűnik - írták."

"Ukrajna 2015 óta nem vásárol földgázt Oroszországtól."

De legalább elismerik az ukránok, hogy a Gazpromnak joga volt ehhez a lépéshez.

Jurij Vitrenko a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetője nagyon jól látja, hogy nem Magyarországgal van a problémájuk, hanem a Gazprommal.

Sok ukrán politikus eddig sem jutott el.

Magyarországnak rohadtul mindegy, hogy az orosz gáz Ukrajnából, Venezuelából, vagy esetleg Indonéziából jön.

A szállító szállít, mi meg fizetünk.

Végre egy ember, aki reálisan látja a világot.

A Gazprommal nem lehet bajuk, hiszen 2015 óta nincs gázszállításra szerződésük. A Gazprom számtalanszor felajánlotta, hogy piaci alapon ad gázt Ukrajnának, de ők inkább arcoskodtak az oroszokkal. Ehhez az arcoskodáshoz eddig mi is asszisztáltunk. Mivel velünk is elkezdtek arcoskodni, ezért így jártak. Jön a tél, gáz meg nincs, vagy nem elég.

Egy legatyásodott, ezer dologtól függő országban lejjebb kellene engedni az agyarakat.

Szerkesztve: 2021. 10. 17., v – 09:03

Megfelel az uniós szabályoknak a magyar−orosz gázszerződés

https://index.hu/gazdasag/2021/10/13/europai-unio-oroszorszag-gazprom-s…

 

Érdekes, hogy az ukránoknak lövése nincs az európai politikáról. Feltüzelték őket az oroszok ellen, azt utána szarnak a fejükre. Ha a történelemkönyveket átlapozták volna, tudhatnák, hogy sem amerikai, sem európai katona nem fog meghalni miattuk. Kazahsztán például nem kezdett az oroszokkal kekeckedni, sőt nagy haverok is. Tisztában van az ország helyzetével és geopolitikai lehetőségeivel.

 

A németeknek is addig kellett az ukrán balhé, amíg alternatív útvonalon jött volna a gáz, de most hogy van Északi Áramlat 2, már a ruszki sem ellenségük.