"Felminősítette Magyarországot a Moody’s"

Fórumok

Felminősítette Magyarországot a Moody’s Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi Baa3-ról egy fokozattal Baa2-re javította a magyar államadós-osztályzatot – írja az MTI.

A Moody's ezzel egy időben a tavaly szeptember óta érvényben tartott pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását. A döntés indoklásában a cég a felminősítés fő tényezői között kiemelte, hogy a növekedés erőteljesen visszalendült az idei év első felében, és ez is erősítette a magyar gazdaság ellenállóképességét. Mindezt a hatékony költségvetési és monetáris politika is segítette. A hitelminősítő közölte: megítélése szerint a kilátások – mindenekelőtt a robusztus beruházási lendület miatt – középtávon is jók. A cég várakozása szerint

a magyar GDP potenciális növekedése évi 3-4 százalék környékén lesz a következő öt évben.

[...]

A Moody's által pénteken bejelentett felminősítés nyomán több év után először mindhárom globális piacvezető hitelminősítő azonos államadós-osztályzattal és besorolási kilátással tartja nyilván Magyarországot.

[...]

A Moody's pénteken az eddigi pozitívról stabilra módosította a magyar osztályzat kilátását. A Fitch és az S&P is stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra.

A Mooody's döntését a Magyar Nemzeti Bank azzal kommentálta, hogy a hitelminősítő 2020 szeptemberében megítélt pozitív kilátásának felminősítésre váltása időszerű volt. A magyar gazdaság ellenállónak bizonyult a koronavírus válság során, míg a GDP helyreállása nemzetközi összevetésben is a legdinamikusabbak közé tartozik.

Link: 

Hozzászólások

Gyakorlatilag a napi 1-2 hiren kivul te csak a flame-ben tevekenykedsz, szakmai hozzaszolasaid kevesek.

Ergo: fizetett Fideszes troll vagy :D

Ha mar flame, legyen kover! Kezicsokolom

Csak tudnám, hogy akkor egy gazdasági tény miért hozza ki belőled a fideszezést. A felminősítés ezer más olyan kihatással van, ami az itt levő befektetőket - köztük engem is - érdekel.

Értem, hogy az szivárványos forradalomnak ezek most nem túl jó hírek, mert a narratívával szembe megy ...

trey @ gépház

"A hitelminősítők szerepe fontos, de Magyarországot nem a Moody’s vagy a Standard and Poor’s és nem is a nemzetközi pénzpiacok kormányozzák, hanem a magyar kormány..." 
ROTFL 

Vajon figyelembe vették a múlt heti rekordösszegű hitelfelvételt is?

Szerkesztve: 2021. 09. 28., k – 14:09

van a kiszamolon bovebb poszt is rola, kb. a spekulativ tiernél alig vagyunk jobbak a BBB minősítéssel. olyan mintha az "uhh" helyett "meh" besorolást kaptunk volna (for context: Panama, India, Kazahsztán, Kolumbia, Mexikó a legközelebbiek hozzánk minősítésben)

csak még egy adalék, hogy az indexes cikk kissé szépített változat már, teljesebb kép kapható ha elolvassuk direkten a moody's tanulmányát

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Így is lehet nézni, és valóban dicsérik a gazdasági stabilitást az utóbbi időben, nem vitatkozom vele. Én csak azért szerettem volna kontextust adni a dologhoz, mert a portfolio hajlamos a dilettantizmusra az index pedig egyoldalúságra. Ezért próbáltam hozzátenni, hogy a befektetésre ajánlott skála majdnem legalján vagyunk, és a moody's az eredeti tanulmányban külön kiemeli például az EU-val való kapcsolatunkat és a rossz minőségű szociális ellátást, mint rizikófaktorok. De az External debt/GDP: 86.6% is azért egy durva mennyiség.

Fentebb linkeltél egy cikket például 2008-ból, amiben írják, hogy a Moody's épp lerontotta az ország minősítését, de azért nézzünk már utána egy kicsit, hogy akkoriban A3-ról rontották le. https://tradingeconomics.com/hungary/rating

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ez azt jelenti, hogy a piacról gyakorlatilag jobb (de semmiképpen sem rosszabb) kondíciókkal jutottunk hitelhez, mint az EU helyreállítási alapjából kaphattunk volna :D

Erről szól a hitelminősítés. Hogy milyen kondíciók mellett hajlandók nekünk hitelezni.

Lazán kapcsolódik: Rövidesen összejöhet a megállapodás a magyar helyreállítási tervről, de ha mégsem, akkor is van pénz

Gondolom, szar az EU-ban látni, hogy van "B" tervünk.

trey @ gépház

A helyreállítási alapból a hitelrésszel az a baj, az Európai Unió hitelt vesz fel a globális pénzpiacon, mert az Uniónak nincsen saját forrása, csak az, amit a tagállamok befizetnek. Az EU csúcskategóriás adósbesorolást élvez, a közösség tagjai jobban járnak a közös, mint az egyenkénti hitelfelvétellel. Ez így szuper lenne, de nem kizárt az a forgatókönyv, hogy a közös hitelfelvétel révén Magyarország majd egy ponton esetleg a görög vagy az olasz adósságért is kénytelen lesz helytállni.

Vagyis, a közös hitelfelvételnek nem csak előnye lehet, hanem kockázata is. Ha Magyarország képes a piacról önmaga kb. olyan (vagy jobb) kondíciók mellett hitelt felvenni, mint amilyen kondíciókkal az EU-tól kapna, akkor érdemes lehet külön utat járni.

Itt jön képbe a hitelminősítők osztályzata:

Magyarország soha nem lépett még ennél kedvezőbb feltételekkel a nemzetközi kötvénypiacra

Így áll össze a kép. 

Szerk::

Megjegyezte (a Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára), hogy a két héttel ezelőtti nagy összegű devizakötvény-kibocsátás „nagyon sikeres termék”, mert az uniós intézményekkel való viták ellenére a befektetők bizalma erős a magyar adósság finanszírozása irányába és még a mostani kibocsátásokkal együtt is reális, hogy év végére csökkenjen a GDP-arányos adósságráta a tavaly év végihez képest.

trey @ gépház

Ha Magyarország képes a piacról önmaga kb. olyan (vagy jobb) kondíciók mellett hitelt felvenni, mint amilyen kondíciókkal az EU-tól kapna, akkor érdemes lehet külön utat járni.

Tegyük hozzá, hogy mindkét esetben devizahitelről van szó.
Az elmúlt 10 évet alapul véve sokkal magasabb költsége lesz a Forint árfolyamcsökkenésének, mint a kamatoknak.

Bár az sem teljesen tiszta, hogy prosperáló környezetben mi indokolja a hitelfelvételt.

Biztosan nem ugyanazt a kiszámolós posztot olvastuk, én olyanokat láttam ott, hogy "befektetésre javasolt a magyar állampapír" (a bemásolt kép alapján a "Good Credit Grade" középmezőnye, gondolom ez lenne a "meh" besorolás) ill. "Románia és Horvátország BBB- stabil kilátással. Vagyis ez egy kicsit rosszabb, mint a magyar" - pedig annyi helyen azt olvasom, hogy a régióban sereghajtók vagyunk és már a románok is beelőztek.

Persze az is lehet, hogy valamelyikünknél meghekkelték a kiszámolót.

Én csak azért hoztam fel, mert háttérinfót ad az egészhez, maga amit ide írtam nyilván már a saját véleményem volt. Ezeken a "kicsit rosszabb", vagy hogy a "good credit grade" mégis mit jelent a spekulatívhoz képest, vagy hogy egyáltalán vajon miféle adatokat dolgoztak fel miféle módon, vagy hogy miért hagytad ki az idézetből a "még éppen" jelzőt az állampapíros mondatból, el lehetne vitatkozni egy darabig. Legszivesebben idelinkeltem volna azt a blogposztot meg a moody's tanulmányt is aztán jónapot'.

Egyébként tudom, hogy flame kategória de nem akartam túlzottan állást foglalni, nyilván a hír jó - nekem csak az nem tetszik, hogy agyonajnározva és kontextus nélkül, kozmetikázva van előadva sok helyen, pedig okosan dobálva mindenféle számokat sokféle narratívát ki lehet hozni egy egyszerű hitelminősítésből (is).

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Úgy értelmeztem, hogy a "meh" jelződ a blogbejegyzésben közöltek alapján született.

Szerk.: (látom, szerkesztetted épp) "sokféle narratívát ki lehet hozni egy egyszerű hitelminősítésből (is)". Én is így látom. Neked épp a nyitó poszttal ellentétes narratívát sikerült kihoznod - ezzel szerintem semmivel se jobb vagy tárgyilagosabb. Biztosan te is ismered az amerikai és a szovjet "first man" futóversenyéről a narratívák verzióit :)

Hát nézd, nem vagyok közgazdász, nem fogok tudni tárgyilagos lenni. Szerintem nem voltam teljesen ellentétes, inkább arra próbáltam rávilágítani, hogy azért árnyaltabb a helyzet.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Szerkesztve: 2021. 09. 29., sze – 07:47

Lazán kapcsolódik:

Megerősítette Budapest rövid és hosszú távú forint- és devizaadósság-kötelezettségeinek „Baa3” szintű, befektetési ajánlású osztályzatát a Moody's Investors Service – írja az MTI. A nemzetközi hitelminősítő kedd éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy a magyar főváros besorolásának kilátását a felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról stabilra módosította.

Mint megírtuk, a Moody's a múlt héten az addigi „Baa3”-ról egy fokozattal „Baa2”-re javította Magyarország államadós-osztályzatát, és a tavaly szeptember óta érvényben tartott pozitívról szintén stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását. A magyar államadósság-kötelezettségek egészére a Moody's így egy fokozattal jobb osztályzatot tart érvényben, mint Budapestre – a besorolási kilátások ugyanakkor azonosak.

Link: Felminősítette Budapestet a Moody's

trey @ gépház