btop 1.0.0

Címkék

Kifejezetten hasznosnak néz ki a btop nevű, parancssori erőforrás-monitorozó segédprogram. Megjelent az 1.0.0-s kiadása Linuxra.

18 September 2021
The Linux version of btop++ is complete. Released as version 1.0.0

I will be providing statically compiled binaries for a range of architectures in every release for those having problems compiling.

For compilation GCC 10 is required, GCC 11 preferred.

Please report any bugs to the Issues page.

The development plan right now:

  • 1.1.0 Mac OsX support
  • 1.2.0 FreeBSD support
  • 1.3.0 Support for GPU monitoring
  • 1.X.0 Other platforms and features...

Windows support is not in the plans as of now, but if anyone else wants to take it on, I will try to help.

Hozzászólások

Azon kívül, hogy szép, miben tud ez többet/mást, mint a top, vagy a már létező tucatnyi *top?

bpytop -om van, az kb ugyan ez.

Nagyabol azt mutataj ami kell egy nagy atnezeshez , egyszer latsz tobb `top` dolgot.
Mindig elfelejtem a nevet, ugyhogy gyakarak hasznosom a hagyomanyosabb dolgokat,
de van hogy tenyleg azt szeretnem latni amit tud es akkor elokeresem.

Hint: az loading animacio az elejen csak egy vicc , ki lehet kapcsolni.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Nem kb. ugyanez, hanem pontosan ugyanez. A bashtop, bpytop, btop ugyanaz a progi lényegében, csak más nyelveken vannak írva, az első Bashben, a második Pythonban, a harmadik C++-ban, ezért a futási teljesítmény egyre jobb, az overhead meg egyre kisebb. Funkcionalitásra nincsen különbség, egymásnak tökéletes klónjai.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szamit.
bpytop pyhon programhoz kepest egyaltalan nem rosz,
elso dolog amit megneztem amikor valaki megmutatta az volt hogy menyit eszik.

Viszonyal flat design, szinte csak python beepitett dolgokat hasznal.
https://github.com/aristocratos/bpytop/blob/master/bpytop.py

szerk:

btop sokkal gyorsabban indul.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Van, ahol számít, pl. ha a többi process igényét akarod jobban látni (nem a *top okozta növekedést), vagy egy olyan gépen fut, ahol épp szűkös erőforrások miatti éhezés és process hell van (értsd: le van eleve térdelve a rendszer a túl sok futó meg leakes szar miatt(, pont ezen okból indították el a *top-ot. Ultraminimalistás mániásoknak is számít elvi okból, mivel a bloatosodás is így indul, hogy minden fejlesztő így áll hozzá, hogy á, az az x lib már nem nagy overhead, csak mikor mindenki úgy gondolkodik, hogy á, nem számít, és dominósorban, függőségi fában végigfutnak és exponenciálisan felnagyítódnak ezek az overheadek, akkor jön a késő felismerés, hogy egy alap GUI desktop 1-2 giga RAM-ot foglal, akár csak egy olyan Electron app, amit meg lehetett volna oldani 10-20-ad annyi erőforrás-felhasználással.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kipróbáltam. Ahol leet, szerintem váltja a htop-ot.

Kíváncsi leszek amúgy, hogy kizárólag konzolos felületen hogyan fut majd. Meglepően sokat tud.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Flancos, de nálam a htop-ot nem váltja ki. Az a bajom ezekkel a modern csodatop-okkal (bashtop, glances, gotop, stb.), hogy túl csilivilik, túlon túl sok mindent mutatnak, túl nagy az overheadjük, emiatt áttekinthetetlenek, lagolnak, stb.. Azért is maradok a htop-nál, mert az nem akar túl sok lenni, csak a lényeg lényegét mutatja, prociszálak terhelése, folyamatlista, CPU/memfoglalás, és emiatt az overheadje is kisebb, meg enged folyamatot kilőni, prioritást állítani, ennyi nekem bőven elég, nem kell színes terhelési grafikon meg egyebek. Általában ha általánosabb rendszerinfó kell, arra van egy saját scriptem, ami loopban watch-módjára írogatja a CPU, GPU hőfokokat, frekiket, free -mw kimenetet, kernelverziót, uptime-ot, stb.. Annyi, hogy htop-ból a htim nevű forkot használom, ami továbbra is épp úgy htop, htop parancs kiadásával indul, de vi billentyűkkel irányítható.

Használtam egy másik htop-forkot is, a htop-vim-git néven fejlesztett csodát, de az meg mostanra eltört, eltolt valamit a fejlesztő, nem fordul le, csak azért váltottam htim-re. De ugyanolyan jó a htim is, semmi különbség nincs közöttük, szemre sem lehet megmondani melyik-melyik. Ráadásul nem csak tty konzolban használom, hanem grafikus felületen is, mivel lehetőleg semmiből nem használok GUI alkalmazást, csak amiből muszáj (böngésző, Steam, stb.), azaz fontos, hogy terminálban is futó CLI/TUI alkalmazás legyen, és lehetőleg irányítható legyen vi/vim-billentyűkkel, mivel mindent azzal használok (neovim, Vifm, Zathura, imv, htim, bvi, neomutt, less-alapú scriptjeim, Bash-ban és readline-ban vi mód, de még böngészőben is Tridactyl vi/vim addon megy, WM-ekben vi-szerű keybindek, stb.). A kis overhead meg azért kell, mert nem arra vagyok kíváncsi, hogy az akármilyentop mennyit eszik, hanem a többi process.

Plusz mivel a htop egyszerűbb, általában minden disztró és minden BSD csomagtárolójában ott szokott lenni (igaz csak a nem vim-key-s változat), míg ezek a giccstoppok általában nem, vagy csak ritkán. A htop-pal csak egy bajom van, hogy a memóriafoglalásba beleszámolja a cache-t. Nekem úgy kéne, ahogy a vmstat, free, top mutatja, hogy nincs beleszámolva. Számomra a cache/buffer nem tényleges memóriafoglalás, mert bár a memóriában van, de a felhasználható memória méretét nem csökkenti, igény esetén a kernel azonnal eldobja. A htop, neofetch és társaik viszont ragaszkodnak hozzá, hogy de, az elhasznált memória.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem rossz, ami hiányzik vagy csak nem látom a doksiban, az adatok rögzítése. Ebben az atop elég király amikor egy jobb fajta szerver incidensnél visszapörgeted az időt, elég hasznos dolgokat találhatsz...

Nekem glances jött be, mindenféle benne van...

Szép, szép.. De marad nmon...

Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Több mindent mutat, jobban konfigurálható, szebb. Viszont ahogy írtam fentebb, egyben ezek a hátrányai is, mert sokszor a htop-nál nem kell több, szebb, bonyolultabb. Ki mit szokott meg, mire van igénye. A legtöbb embernek, akik mindent GUI-n használnak eleve közömbös egy CLI/TUI feladatkezelő, akármilyen csilivili, GUI-ra vannak csillogóbbak. Aki meg terminálos/shelles emberke, mint én, az meg egyrészt főleg az egyszerűség, erőforrás-kímélés miatt használja, nekik meg azért felesleges. Ez kicsit ilyen senki földje emiatt, de díjazom, hogy ilyet is fejleszt valaki.

Eleve még a minimalistamániások is különbözőek, mert van, aki a ps aux egyszerűségénél marad, van, aki sima top-nál, nekik még a htop is bloat, meg felesleges. Kinek mi.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)