Megtörtént: az Európai Bizottság az USB-C-t javasolja egységes töltőnek

With today's proposal for a revised Radio Equipment Directive, the charging port and fast charging technology will be harmonised: USB-C will become the standard port for all smartphones, tablets, cameras, headphones, portable speakers and handheld videogame consoles. In addition, the Commission proposes to unbundle the sale of chargers from the sale of electronic devices. This will improve consumers' convenience and reduce the environmental footprint associated with the production and disposal of chargers, thereby supporting the green and digital transitions.
Részletek itt.

Hozzászólások

Next Steps

Today's proposal for a revised Radio Equipment Directive will now need to be adopted by the European Parliament and the Council by ordinary legislative procedure (co-decision). A transition period of 24 months from the date of adoption will give industry ample time to adapt before the entry into application.

Na, tegyük meg tétjeinket, hogy az Európai Parlament és a Tanács mennyit fog ülni rajta. Mert az OK után még 2 év átmeneti időszak is következik.

trey @ gépház

Nem rossz ez. Igazából maga a bejelentés is elég erős motiváció lehet egy szinten. Ami most van a tervező asztalon, oda eleve USB-C jöhet e miatt, hogy ne legyen később szívás a termékkel. BTW: az Apple elég nagy vesztes lehet itt, főleg hogy a Lightning az idősebb, mint az USB-C (tehát korrekten van/volt támogatva). Pedig ebben a relációban ez nem is annyira jogos: én emlékszem még szegény nagyanyám mennyit szívott a micro USB-s töltőjével (és az USB community - ha nincs a Lightning - simán tervezett volna egy n+1-ik zéró UX portot).

Nem rossz ez. Igazából maga a bejelentés is elég erős motiváció lehet egy szinten.

Kár, hogy 12 évet kellett rá várni. Meg most plusz, amit ülnek rajta és még onnan 2 év, mire valami esetleg történik. Én erről beszéltem. 

trey @ gépház

Nem örülök. Tök jó volt nézni a töltött kunyeráló-rohangáló iPhone usereket. :P

"es meg a platform sem idealis hozza mert egy informacios buborekba vagy zarva"

Ezt pont a hupra mondod? Sok baja van, de ha valahol mindig talalni fogsz valakit, aki nem ert veled egyet, az a hup. Legkevesbe se hivnam ezt a helyet informacios buboreknak.

Te mitol hivnad annak? Tudsz olyan helyet mondani a webketto berkein belul, ahol "kevesbe vannak az ertekezok/kommentelok informacios buborekban"?

"az emberek 99,99%-a amugy sem ert hozza"

Jobban ert hozza sokunk itt, mint az utalvanyokkal es puszikkal megveheto nyugdijasok, vagy az eletukben meg egy percet se dolgozo, filler adot magatol be nem fizeto masodeves kamuszakos egyetemistak.

Az Apple-re nem fog vonatkozni, mert amerikai, gondolom. Max. az EU-ban értékesített szarjaikhoz adnak valami 5 dolláros szutyok átalakítót, amit az Apple fanok úgyse fognak használni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

mennyivel viccesebb mint mikor tőlem kernek Androidosok USB-C kábelt ? vagy az nem vicces ? ha valaki iPhonehoz nem visz magával töltőt az vicces, de ha valaki micro usbt vagy usbc-t nem visz magával az meg mi? :D

viccesebb az, hogy sokan úgy érzik most megnyertek kollektíven valami háborút az apple ellen és jól megszopta az apple. győzött a jó és vesztett a gonosz. xD 

Közeli pubban voltam ex-kollégával dumálgatni, de közben elkezdett merülni a telefonom. Az battery pack az nálam volt, kábel nem. Mivel tudtam, hogy ő Androidos, gondoltam megkérdem a két random embert, aki a másik asztalnál ült, hogy van-e iPhone kábelük. Kolléga mondja: "áh felesleges, valószínüleg nincs". Az én véleményem: "szerintem meg valószínüleg van. iOS/Android kb. 50-50% a UK-ben, szóval jó esély van rá, hogy egyikük iPhone felhasználó. Hogy van-e nála kábel, az másik kérdés".

Volt az egyiküknél kábel.

Nem iPhone-om van, de hogy jön ez ide?
Ezek közül melyiket nem lehet csinálni iPhone-nal? A vezetékes, vagy a vezeték nélküli töltést?

Alapban minden készüléket töltőn tartok. Csak akkor ciklálódjon az akksi, amikor távol megyek a power source-tól. Hiszen arra való, nem?

Ez amúgy ilyen népbetegség is, hogy az emberek úgy érzik, csak a 100%-ig töltött telefon a jó.

Az én telefonom, ha napközben sokat is használom (és egyáltalán nem töltöm), este 11-kor eddig legrosszabb esetben 35%-ra merült le eddig, mégis van, hogy napközben a 80%+ -os telefont felrakom a töltőre, hogy legyen tele. 

Nagy Péter

Szerintem az baj, hogy estére 35%-ra leesik. Én nem mernék abban bízni, hogy úgyis lesz még benne 35% majd éjjel, amikor hazaérek.

Amikor Nokia telefonom volt és 2 hétig bírta egy feltöltéssel, eszembe se jutott nap közben töltőre dugni. Az elmúlt 10 évben meg elég sokszor feldugom, pl. irodában, a biztonság kedvéért.

Szerintem ha a mostani telefon is bírná a szokásos felhasználás mellett legalább egy hétig, akkor nem tölteném ezt se minden nap.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Amikor Nokia telefonom volt és 2 hétig bírta egy feltöltéssel, eszembe se jutott nap közben töltőre dugni. Az elmúlt 10 évben meg elég sokszor feldugom, pl. irodában, a biztonság kedvéért.

Amikor cseréltem egyszer telefont, akkor megnéztem, hogy meddig bírja egy töltéssel, ha csak telefonálásra használom. Szóval factory reset, SIM kártya belekerült, névjegyzék és minden mást kikapcsoltam, egy töltéssel ~21 napot bírt így.

Szerintem az baj, hogy estére 35%-ra leesik. Én nem mernék abban bízni, hogy úgyis lesz még benne 35% majd éjjel, amikor hazaérek.

Én meg ott tartok, hogy azt is leszarom, ha néha órákra lemerül. :D Készülök a nyugodt nyugdíjas évekre. Már csak .... 17 év van hátra.

trey @ gépház

Nagy kérdés, hogy ki mire használja a telefonját.

Ha csak telefonálásra, akkor nem baj, ha lemerül. Ha olyan településen élek, ahol bárhonnan haza lehet sétálni, akkor se lenne baj.

Én pl. egy éjszakába nyúló koncert, céges buli, színház, meetup, vagy ilyesmi után a következő három dologra használom a telefonomat:

  1. útvonalat tervezni, hogy hogyan jutok haza (ez simán lehet 1-2 busz, 0-2 metró, 1-3 vonat). Google maps nélkül sem lehetetlen hazatalálni, de lehet, hogy másfél óra helyett három óráig tart, illetve a buszmegállókban kitett információs térkép és állomáslista böngészését a hátam közepére se kívánom.
  2. a tömegközlekedésért Google Pay-jel fizetek. Ha előre tudom, hogy nem működik majd a telefonom, akkor persze vihetek magammal contactless bankkártyát is, de ha nem tudtam, hogy lemerül majd és van nálam kártya, akkor az a minimum, hogy dupla árat fizetek aznapra (egyszer a telefonnal reggel és egyszer a kártyával este). Ha nincs nálam kártya, akkor meg bajban vagyok.
  3. Ha valahogy hazaértem, akkor a bejárati ajtó zárját a telefonnal nyitom ki. Ha nem működik a telefon, akkor felverhetem az asszonyt, aki nem fog örülni.

Épp ezért, ha valahová megyek, és a telefon már csak 15% körül van, inkább kikapcsolom, akár órákra is, hogy majd a hazaút során működjék.

De azért mennyivel frankóbb lenne már, ha nem kellene gondolnom se rá, csak előveszem és használom és tök mindegy, mit csináltam aznap, nem merülne le semmiképp.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nálam pedig ezért be van kapcsolva a "Battery Saver" nevű funkció, ami akkor aktiválódik, ha 15%-ra csökken a telefon töltöttsége, és onnantól butatelefonként még kb. 1 nap üzemidőt tud a telefon (lekapcsolja a mobilnetet, wifit, bluetoothot, és letilt minden háttérben futó appot). Így ha "le is merülök", telefonálni még tudok egy ideig.

Nagy Péter

+1

Azt mondják, hogy akku szempontjából az az ideális, ha 40%-ra meríted, majd onnan 80%-ra töltöd. A 83%-ról 100%-ra töltött akku elvileg 0,69 töltési ciklusnyit ront rajta, míg például 43%-ról 55%-ra töltéskor meg csak 0.02 ciklusnyit használódik el.

Nagy Péter

Maskepp: ha a LiCoO2 akkukat 25℅-75℅ kapacitas kozott hasznalod, akkor a ciklalasbol eredo elhasznalodas gyakorlatilag 0-hoz kozelit. Mas forrasok szerint 20℅-80℅. Ekkor viszont bukod a kapacitas kb. felet, de ugyanugy cipeled magaddal az egesz tomeget, meg kifizeted az arat. Ezert tipikusan nem erre szokas tervezni, bar pl. EV-kben a BMS az ellettartam novelese erdekeben legtobbszor letagad valamennyit a telep kapacitasabol.

Szerintem ahogy a 2011-es töltőegységesítést is figyelmen kívül hagyták, úgy ezt sem fogják magukra érvényesnek tekinteni....

Szüval nyugi. Még láthatsz olyat. :)

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Ez is ugyanolyan értelmes lépés, mint a rohadt cookie banner szarjuk ami százmilliók netezési élményét bassza tönkre nap mint nap.

Rohadt gittegylet ez az egész kóceráj, csak rombolni tudnak.

Azért megéri átolvasni a szabályozást, ez nem olyan felesleges. (a cookie bannert szívem szerint én is száműzném)

Egyfelől előírja, hogy a telefonok mellett még egy rakat másik eszköznek is a töltő-csatlakozója USB-C kell, hogy legyen, másrészt pedig ami tud gyorstöltést, annak támogatnia kell az USB Power Delivery-t (is). De az USB PD mellett bármilyen más gyorstöltési protokollt, vagy tetszés szerinti vezeték nélküli töltést bele lehet építeni. 

Tehát a gyártók továbbra is kitalálhatnak saját gyorstöltési technikákat, ebben semmilyen korlátozás nem lesz, az USB-C pedig elegendő még jó ideig, hogy semmilyen gyorstöltési technológiának nem fog az útjába állni. Cserébe minden töltő működni fog minden telefonnal, táblagéppel, hangszóróval, és hordozható játékgéppel.

Mi ebben a rombolás?

Nagy Péter

A harmonised charging port for electronic devices: USB-C will be the common port. This will allow consumers to charge their devices with the same USB-C charger, regardless of the device brand

Ez azt jelenti, hogy muszáj a telefonon egy USB-C portnak lennie?

Tehát, ha az Apple kijön a várva várt portless iPhone-nal, akkor az az EU-ban nem lesz értékesíthető?

Szerk: a verge szerint csak wireless töltéssel rendelkező telefonnak nem kell USB-C port.

Na ez így jó hír.

https://www.theverge.com/platform/amp/2021/9/23/22689432/eu-iphone-usb-…

Tehát, ha az Apple kijön a várva várt (???) portless iPhone-nal, akkor az az EU-ban nem lesz értékesíthető?

En szemely szerint orulnek, ha az a prototipus a kukaban landolna. Velhetoen ott is landolt, bo 10 honapja nem zorog a haraszt, mert nem fuj a szel, raadasul 2021-22-re leakeltek, a legujabb iPhone 2022 leakek is (szerencsere) felulirjak ezt a baromsagot. Ahogy bukas volt az Apple fele wireless charging / magsafe is.

Hogyne lenne várva várt. Főleg, most, hogy az EU elkezdett geciskedni, és ezzel a meggondolatlan lépésével (10+ év alatt ennyire futotta nekik) többszáz/több ezer tonna tökéletesen működő Lightning kiegészítőt dob a szemétdombra gyakorlatilag egyik napról a másikra.

Másrészt amilyen bumszli az a rohadt USB-C, nem is vagyok benne biztos, hogy ráférne egy iPhonera anélkül, hogy a szerkezeti stabilitást veszélyeztetné.

Jobb, ha az Apple szarik ezekre a birkákra és portless telefonokat kezd el inkább gyártani, legalábbis az EU piacra.

Szerintem egyfelől a meglévő telefonokat és eszközöket még nyugodtan használhatja mindenki az élettartamuk végéig.

Másfelől ahogyan eddig megoldották, hogy volt a telefon alján egy lighting, és mellé csomagoltak a telefonnak egy Lighting -> USB-C adaptert, ugyanezt megteheti fordítva is, és majd a csomagban USB-C -> Lighting adapter lesz. 

Nagy Péter

Jó, hát akkor lehet opcionális tartozék. Egyszer már lecserélték az iPhone csatlakozóját, aztán az évek alatt kifutott szép lassan.

És ha még szemétté is válik pár eszköz, középtávon akkor is kevesebb eszközt és átalakítót kell gyártani majd, ha egyazon töltőkábel jó lesz az irodában mindenkinek minden telefonjához, tabletjéhez.

Ha meg a port nélküli telefonnal szeretnének kijönni a piacra, akkor ugyanúgy szemétté vállna az összes lighting csatlakozós kiegészítő.

A szerkezeti stabilitást sem kell szerintem félteni, az iPhone-nál vékonyabb telefonokra is már évek óta raknak USB-C-t, és még sosem hallottam hírét sem, hogy ez bajt okozott volna.

Nagy Péter

Az hagyjan, de most ezzel egyutt be akarjak vezetni, hogy ne kapjunk toltot a telefonokhoz. Normalisak ezek?

In addition, the Commission proposes to unbundle the sale of chargers from the sale of electronic devices. This will improve consumers' convenience and reduce the environmental footprint associated with the production and disposal of chargers, thereby supporting the green and digital transitions.

Ebbol is latszik, hogy ez is csak egy lobbistak altal eloretolt lepes.

En mar masfel evtizede mondogatom, hogy ne legyen mar minden szar a keszulek melle csomagolva, vonjak le az arabol a tartozekokat, en meg majd megveszem hozza, ha kell. Kedvencem ebben a temakorben a monitorom, amin van vga, hdmi es dvi bemenet, es gyarilag egy vga kabelt adtak hozza. 2018-ban.

A hozzanemertok kedveert esetleg legyen valami tajekoztatas a dobozon, hogy mi kellhet hozza.

Egyebkent tegye fel a kezet, akinek nincs otthon egy fioknyi soha nem hasznalt kabele (tudom, van, aki azonnal kidobja).

Az elsot. Utana meg lehet nyugodtan hasznalni a regit. Mennyi ideje is ugyanaz a B csatlakozo van az osszesen? Szerintem legalabb 15 eve.

A meloban eleg sok cuccot van szerencsem cserelgetni felhasznaloknal, az ilyen dolgokat meg akkor sem cserelem ki, ha adja a gyarto, srmmi kedvem ezert kibontogatni a kabelcsatornakat, meg az ujakat befuzni. C13 vegu tapkabelbol tavaly egy egesz fenymasolopapiros doboznyit adtam oda egy helyi szakkozepiskolaban a villanyszereloknek, mert mondtak, hogy a muhelyben probakhoz jo lenne bekotovezeteknek. Legalabb meg egyszer annyi maradt nalam belole gyari, bontatlan csomagolasban.

Ez nem teljesen igaz, csak annyi kötelező, hogy biztosítaniuk kell számodra, hogy megvásárolhasd a telefont töltő nélkül is, ha úgy szeretnéd: 

A fogyasztók egy adott elektronikus eszközzel továbbra is vásárolhatnak-e töltőt, ha úgy kívánják?

Az új követelményeknek köszönhetően egyes elektronikus eszközöket úgy árusítanak majd, hogy a dobozukban nem lesz külső tápegység.  A gyártóknak azonban továbbra is lehetőségük van arra, hogy külső tápegységgel együtt árulják az elektronikus eszközöket, amennyiben ugyanazt a terméket külső tápegység nélkül is értékesítik.

(forrás)

Nagy Péter

Hát, az már a gyártón múlik, hogy a töltős és a töltő nélküli telefont hogyan árazza. Ha korrekt, akkor adathatja a töltő nélküli csomagot olcsóbban.
A kötelező erejű változás csak annyi, hogy majd a Te döntésed lesz, kéred-e a töltőt a telefonhoz. Az árazást meg inkább majd az befolyásolja, hogy mekkora marketing ereje lesz az emberek fejében annak, hogy "lehúzzák-e őket" egy töltő árával.

Nagy Péter

A Xiaomi például nálunk adta a telefonját töltővel és töltő nélkül is, és ugyanazon az áron ment mindkettő változat. 
Nem feltétlen jó az Apple-t nézni példának, mert ők általában a felhasználó kárára szoktak dönteni az árazás során.

Nagy Péter

be akarjak vezetni, hogy ne kapjunk toltot a telefonokhoz. Normalisak ezek?

Én pl. nem kaptam töltőt a mostani Samsung telefonomhoz, és ha jól emlékszem, iphone-ok is jönnek töltő nélkül.

Szerintem ez teljesen túlélhető dolog, és ha belenézek a fiókomba, látom azt is, hogy miért történik ez:

Az asszony új (tavalyi) Samsung telefonja töltővel jött. Ugyanolyan töltővel, mint ami a két korábbi (kb. 4 éves) Samsung telefonunkhoz szintén jött. Szóval itt van most a fiókomban 3 Samsung töltő, ezek közül egy még ki sincs csomagolva. Ezeket egyáltalán nem használjuk már. Itt van a fiókban még 3 háromszögletű iphone töltő is, amik korábbi céges telefonhoz tartozhattak. Szintén nem használjuk egyiket sem semmire.

Ezek mellett egyébként van még legalább 6 ilyen-olyan USB-s telefon töltő, 2 Apple, legalább 1 Samsung. Ezek nem mind angol dugójúak, szóval nem teljesen hasznontalanok, utazáskor akár használhatnánk is ezeket, bár nem szoktuk. EU-ba viszünk EU/UK konnektor adaptert és a két rendszeresen használt töltőnket. Ez a kettő egy Samsung 25W-os gyorstöltő, amit a telefonom megvásárlása után vettem és egy IKEA 3 portos 12W-os általános töltő, amiről töltjük a fülhallgatókat, órákat, meg minden egyebet, aminek USB kell.

Ha holnap vennék egy telefont és töltővel jönne, jó eséllyel menne az új töltő a régiek mellé a fiókba.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ja, ez ilyen, inkompetencia a köbön, de nem csak a magyaroknál, meg az EU-ban, a világon a politikusok mind ilyen hülyék. Eleve erre hajaz az egész kiválasztási folyamatuk, sok év jogászkodás utáni politikai szarkeverés utáni megszedés utáni sikeres hazugságkampánnyal megnyert választások utáni rombolás. Az egész rendszer úgy van kitalálva, hogy normális ember ne juthasson hatalomhoz ténylegesen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 09. 23., cs – 21:38

Egyszerűen nem értem ezt a hőzöngést. Tudom, minden sz*r ami új.

A 230 dugaljakat is egységesíthetnék már végre.

Szerk: jó, én sem vagyok 100%-ig boldog, mert én a 8P8C (RJ45)-öt támogattam :)

Emberek, értelmezzétek már a smiley-t... nem hiszem el hogy komolyan elhittétek hogy az RJ45 jobb lenne :D

Csak próbálom beszólogatni a minden évben vékonyabb telefon trendnek, mert szerintem baromság. Hol vannak az igazi innovációk? 15-20 éve nem volt két embernek két egyforma telefonja...

Ma meg mindegyik egy ócska fekete tégla.

Na, legközelebb majd RS-232-t írok, 25 tűs D-Sub-al :D

Idle vagy peak felvételre terveznek vajon tápot?

Azt tudom, hogy a Surface Book 2 15"-es változatában ha 3D-s játékkal nyomta valaki, akkor bedugott töltő mellett is merült az akku, mert több kellett neki, mint amit az tudott. Nem emlékszem, de 105W-os táp rémlik valahonnan.

Meg a HP laptopomhoz ugyan 65W-os meg 90W-os tápot adtak, de a dokkolója már 120W-os táppal jött, mert a dokkolóra kötött mindenfélével együtt a kisebb táp már nem volt elég.

Nekem Surface Book 3-nak a 13"-es változata van most, ehhez 102W, 117W és (a dokkolóhoz) 120W-os töltők vannak.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mivel a dokkoló további portok használatát is lehetővé teszi a laptopban levőkön felül, szerintem logikus, hogy nagyobb teljesítményű tápegységet adnak hozzá. Pl. ha a dokkolón van 4 extra USB 2.0 port az 4×5V×500mA = 10W extra teljesítmény.

Előző laptopomhoz járt 90W-os tápegység, viszont az tönkrement és egy 65W-ossal tudtam helyettesíteni. Normál használat mellett nem volt vele probléma, egyedül akkor kellett figyelni, ha az akkumulátort is tölteni kellett. Az a laptop alvó állapotában ment, illetve ha csak pár százalék hiányzott akkor elég volt levenni a kijelző fényerejét.

Már csak az a kérdés, hogy meddig. Mert 10 év múlva nagyon elavult lesz.

A javaslatban erről is írnak:

...

A vezetékes töltéssel kapcsolatos technológiai előrelépések a rádióberendezésekről szóló irányelv szerinti műszaki követelmények és specifikus szabványok időszerű kiigazításával tükrözhetők. Ez biztosítaná, hogy időszerű technológia kerüljön bevezetésre.

Ugyanakkor a rádióberendezésekről szóló irányelv további felülvizsgálata során gondoskodni kell az újonnan bevezetendő szabványok összehangolásáról, tiszteletben tartva a teljes interoperabilitásra vonatkozó célkitűzéseket. Az iparágnak ezért folytatnia kell az USB-IF szervezet vezetésével a szabványosított interfészen már megkezdett munkát, hogy új interoperábilis, nyílt és következetes megoldások kerüljenek kidolgozásra.

...

Amúgy az elmúlt évek változásait megfigyelve szerintem mire elavul az USB-C, addigra már sok telefon lesz, ami csak wireless lesz tölthető.
Már most vannak olyan telefonok, amik wireless 80W-al töltenek, és a fájlok másolására is már jó ideje a vezetékes kapcsolatot megközelítő sebességgel lehet használni a Wifi-t, szerintem 10 év múlva már nem nagyon lesz szükség a csatlakozóra, legfeljebb 1-2 speciális esetben. 

Nagy Péter

Ha az előzményt nézzük, akkor kb 10 év lesz az élettartam, és ahogy most is látjuk, kb az élettartam végére a nextgen már látható mennyiségben a piacon van.

Előzmény:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/IP_11_136

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Mitől lesz nagyon elavult?

Mechanikailag: a type-C méretkategóriájában talán a legrobosztusabb. Nagyobb a lightning-nál, az igaz, de ennek megfelelően nehezebb is eltörni. A csatlakozó rész védve van. Nem IP védett, az igaz. De a lightning sem... Több tüskét nem nagyon lehet beleszuszakolni, egyszerűen gyártástechnológiai korlátok miatt. Jelenleg 0.5 mm a lábtávolság. Le lehet gyártani kisebbet is, de akkor már a NYÁK gyártó is hisztizik.

Elektromosan: a felsorolt termékkategóriák közül mire nem lesz elég a 100 W töltés 10 év múlva? Egyelőre akksi oldalról van ennek limitációja, elég nagy áttörés kellene az akku technológiában. Egy egy cellás 3000 mAh 100 W-al <10 perc alatt tölthető lenne elméletileg, de az akksik nagyon izzadnak, ha 1 óránál gyorsabban akarod tölteni. Amiben van is fejlődés, de az évről évre beharangozott csoda akksik helyett még mindig a leggyorsabban tönkremenő Li-Co-O2 kémiát használják. Egyedül az elektromos járműveknél lépnek ki néha ebből.

Másrészről a 100 W-os type-C kábelt ma is vadászni kell.

Elektronikusan: itt is elég nagy technológiai áttörésekre lenne szükség. El szoktuk felejteni, hogy az USB-t eredetileg egerekhez meg billentyűzetekhez találták ki, amire az 1.1 ma is tökéletesen elég lenne. Csak valaki kitalálta a USB stick-et, azóta elszabadult a káosz. Mert az eredeti USB nem nagy sebességre lett tervezve, a 2.0 még egy szép teljesítmény volt, de aztán rá kellett jönniük, hogy a nagy sebességhez szét kell szedni az adó és vevő párokat. Így lett az USB 3.0. De ez már rendben van, majdnem olyan jó lett, mint az ethernet, csak kb. újra ki kellett találni az USB-t. Jelenleg 5 és 20 GBps közti sebességek érhetők el. Mire nem lesz ez elég 10 év múlva? Mert kevés lesz, hogy 100 GB 40 másodperc alatt menjen át? Milyen tároló bírja azt jelenleg kiszolgálni? Ethernetből alig-alig fordul elő gigabitnél gyorsabb, és azon sok helyen dolgoznak.

Persze mindig felmerül, hogy dobjuk ki a rezet, térjünk át optikára. Az Intel is, az Apple is kacérkodott ezzel, aztán mindegyik kukázta a projektet. Ilyen távolságon nem éri meg. Meg azért a táp átvitele optikán nyűgös (nem lehetetlen persze), így valamennyi réz mindenképp maradna.

Ergonómiailag: Hogy ne csak kétféleképp legyen bedugható? Hát ezt a Nokia már rég tudta a DC barrel jack-el, mégis utálta mindenki. Én mondjuk nem, mert szeretem a faék egyszerű dolgokat. Mágneses rögzítés: erre vannak 3rd party termékek most is, de valamiért az Apple is eltüntette a MacBook-okról.

Nem azt akarom mondani, hogy nem LEHET jobbat csinálni, de az USB 3.2 type-C eléggé kimaxolja a jelenlegi technológiát. És ahogy ma egy 10 éves PC is még bőven használható, vélhetően ez is elég lesz 10 év múlva is. Főleg ha belevesszük, hogy a fejlődés érezhetően lassul is. Sok áttörésre lenne szükség, hogy meghaladjuk a type-C-t még egy jó ideig.

És amit nehéz benne továbbfejleszteni, az csak a mechanika és az ergonómia. Ha kell, több kakaó mehet rajta, mert a feszültség még vélhetően növelhető egy későbbi szabványban, és a sebesség is, ha a szilícium javulni tud. Meg persze megfelelő kábelt is tudnak hozzá gyártani.

De térjünk rá vissza 10 év múlva. Előre szólok, ha még élek, meg a HUP is meglesz, és el sem felejtem, akkor fel fogom éleszteni ezt a thread-et. :)

Jelenleg 5 és 20 GBps közti sebességek érhetők el. Mire nem lesz ez elég 10 év múlva? Mert kevés lesz, hogy 100 GB 40 másodperc alatt menjen át? Milyen tároló bírja azt jelenleg kiszolgálni?

Az átvitt adatot nem feltétlenül tárolni kell. Pl. lehet, hogy megjelenítésre használja.

A mostani laptopom egy USB-C porton max. 2 külső monitort tud kiszolgálni. Ha jól olvastam más eszközök leírását, egy USB-C két 4K monitorra meg egy harmadik 1080p monitorra elég ez a sávszélesség. Most nem így használom, de nem bánnám, ha 4 4K monitort rá lehetne kötni a laptopra. Nem lehet, szóval máshogy oldom meg (mást használok erre a feladatra).

A laptopon egy USB-C portra csatlakozik egy docking station, ami a gigabites ethernetet meg a két külső monitoromat is viszi.

Már most vannak 8K megjelenítő eszközök, 10 év meg hosszú idő, ki tudja, milyen felbontások lesznek akkor?

Lehet, hogy 10 év múlva valami 16K vagy 32K felbontású monitorokat és VR headseteket akarnék majd rákötni az akkori gépemre. Mindegyikből egynél többet. Plusz lehet, hogy lesz egy 100 Gbps ethernet is mellettük. Meg ki tudja, mi még.

Szerintem egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a mostani sávszélesség nem lesz elég. Persze az is simán lehet, hogy a fizikai csatlakozót megtartva az akkori USB szabvány ennél lényegesen nagyobb sávszélességet is lehetővé tesz majd. Meglátjuk.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A második mondat után kár volt folytatni.

Egyrészt nem csak a type-C lesz a korlát, hanem jó eséllyel a videóchip. De ami a lényeg, hogy senki nem tiltja meg, hogy KÉT vagy akár TÖBB type-C is legyen egy gépen. Különösen egy laptopon.

Egy telefonra meg talán elég két 4 K monitor.... főleg hogy sokan így is chromecast meg stb.-vel kötnek rá.

Egyrészt nem csak a type-C lesz a korlát, hanem jó eséllyel a videóchip.

Nem, a kábel lesz a korlát.

Érdemes utánanézni, hogy pl. ha a Thunderboltos dokkolódat nem a gyári 20 centis farkincájával szeretnéd bekötni, akkor milyen hosszúságú apa-anya kábel mennyire viszi le a 40Gbps-es tempót... (és ezért van beleépítve mindegyikbe a gyári farkinca, hogy az egyik végén megspórolják a csatlakozás miatti veszteséget, meg hogy ne próbálkozzanak a népek mindenféle hosszabb kábelekkel).

type c igen, ott iranyonkent 2 van, de az se tul sok. usb 3-nal meg 1-1.

Type-C a téma. És a négy csavart érpár egyel több, mint ami HDMI-ben van...

HDMI-n a nagysebessegu adatvonalak miota tudnak 2-iranyuak lenni? foleg egyidoben?

Ahogy HDMI esetén sem, úgy Type-C esetén sincs kétirányú adatkapcsolat ugyanazon az érpáron. Type-C esetén dedikáltan kettő-kettő van, HDMI esetén nincs dedikált irány, használható két irányban bármelyik, nyilván egyidőben egy érpár csak egy irányban.

Type-C esetén sincs kétirányú adatkapcsolat ugyanazon az érpáron

Továbbra is: nem type-C, hanem USB 3+ esetén. Mert ha 1.1 vagy 2.0 megy a type-C-n akkor a hagyományos D+/D- on megy.

HDMI-n nem csak az Audio Return Channel/Ethernet kétirányú? Az pedig csak egy érpár.

Továbbra is: nem type-C, hanem USB 3+ esetén.

Te szerintem kevered a dolgokat.

a, USB kábel: 4 vezeték, egy bidirectional érpár + kettő tápvezeték.

a, USB 3+ kábel: 9 vezeték, egy-egy superspeed unidirectional érpár és egy bidirectional érpár + három tápvezeték.

b, Type-C kábel: 24 vezeték, kettő-kettő superspeed unidirectional érpár és kettő bidirectional érpár + nyolc tápvezeték + kettő-kettő konfigurációs és sideband vezeték.

Mert ha 1.1 vagy 2.0 megy a type-C-n akkor a hagyományos D+/D- on megy.

Type-C - Type-C esetről megy a téma, különös tekintettel arra, hogy mekkora a sávszélessége, amikor videó jelet viszünk át rajta. Nem fogsz tudni példát mondani arra, hogy a hagyományos D+/D- érpáron kötöd össze monitorral a gépet, nem is értem, hogy hoztad be ezt a témát, amikor a tegnapi hozzászólásodban látszólag még képben voltál.

HDMI-n nem csak az Audio Return Channel/Ethernet kétirányú? Az pedig csak egy érpár.

A HDMI három/négy bidirectional érpárral dolgozik, amelyek iránya konfigurálható. Az USB SuperSpeed érpár dedikált irányú, nem lehet Type-C esetén például mind a négyet csak az egyik irányba használni, HDMI esetén lehet.

Ja, én keverem, biztosan.

Mutass már egy forrást arra, hogy a HDMI-n meg lehet fordítani a TMDS jelet! (És ne abba köss éppen bele, hogy a HDMI 2.1 már nem TMDS kódolást használ)

A HDMI (az ellopott DVI) négy differenciális érpárat tartalmaz.

CLOCK RED GREEN BLUE

Esetleg R,G,B helyett Y,CB,CR.

Ezt hogy a halálba konfigurálod más irányba???? Tán majd eltűnik az egyik szín, vagy mi?

Ehhez képest a type-C négy érpára igenis konfigurálható mind kimenetnek, nem USB, hanem alternate módban, hiszen éppen így tud HDMI jelet kiadni, amihez 4 érpár kell.

nem lehet Type-C esetén például mind a négyet csak az egyik irányba használni, HDMI esetén lehet.

Helyesen: nem lehet USB 3+ esetén mind a négyet csak az egyik irányba konfigurálni, type-C esetén lehet, például HDMI alternate móban.

Ha már nekem nem hiszel, legalább a wikipédiáig menj el:

https://en.wikipedia.org/wiki/HDMI#HDMI_Alternate_Mode_for_USB_Type-C

"The Alternate Mode reconfigures the four SuperSpeed differential pairs present in USB-C to carry the three HDMI TMDS channels and the clock signal."

Ezt hogy a halálba konfigurálod más irányba???? Tán majd eltűnik az egyik szín, vagy mi?

Azért mára azt a luxust már meghaladta a HDMI technika, hogy külön színcsatornák menjenek a kábelen... lásd DSC, ARC és HEC. Igen, nyilván eltűnik egy szín, amíg épp visszafelé jönnek az adatok.

Helyesen: nem lehet USB 3+ esetén mind a négyet csak az egyik irányba konfigurálni,

Azon valóban igencsak nehezen lehetne mind a négyet, mert USB 3+ esetén nincs négy érpár, csak három.

type-C esetén lehet, például HDMI alternate móban.

A HDMI alternate mód HDMI protokoll, ilyenkor a kábelen és a Type-C csatlakozón nem USB protokoll van, ezért lehet az egyik vége Type-C csatlakozó, a másik vége meg HDMI csatlakozó.

4 (1.3-ig) vagy 5 (1.4-től) érpár van a HDMI-ben, és ebből 4-en keresztül megy videójel. Ha 16 lenne, akkor elég nehezen oldaná meg a type-C a HDMI alternate mode-ot. Nem mellesleg 16 érpár minimum 32 csatlakozópont lenne, míg a HDMI-ben csak 19 van :)

De nem elsősorban ettől függ. Elég az ethernetet megnézni, ugyanazon a csatin tud 10 MBps-től 40 GBps-ig mindent, bár a 40G asszem még csak draft. Nyilván: jobb kábel, jobb jelfeldolgozás, több trükk kell hozzá.

De ami a lényeg, hogy senki nem tiltja meg, hogy KÉT vagy akár TÖBB type-C is legyen egy gépen. Különösen egy laptopon.

Az voltaképp lényegtelen, hogy az enyémen csak egy type-C csatlakozó van, viszont nagyon sok olyan docking station van, ami egy darab USB-C-vel csatlakozik a laptophoz. Hiába van akár 42 type-C csatlakozód, ha csak egy darab dróton kellene mindennek átmennie.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Most lehet hogy en emlekszem rosszul, de sok eve volt mar valami hasonlo kor micro-USB-vel. Amit aztan hasznaltak is egy par eveg a gyartok, kiveve apple, amig nem jott az USB-C, aztan kb mindenki atallt arra mert csak. Gondolom mert konnyebben kontaktos lesz es vegyel uj telefont mert ugyse javitjak meg. Most ezzel is ez lesz, ez lesz minden szaron amik ki nem talaljak az USB-C2-t vagy D-t vagy akarmit, vagy ez most mar marad, es 2156-ban is USB-C-t kell dugjunk a fejunkbe hogy feltolthessuk az agyunkba integralt telekommunikacios eszkozt?

I hate myself, because I'm not open-source.

Igen, pedig azzal be lehet kötni egy hőerőművet is a hálózatba. XD

Following the overwhelmingly positive response to 180° reversible connectors like USB Type C and Apple's Lightning, USB Type D's novel plus-shaped design can correctly be inserted in 4 different orientations, a mere 90 degrees apart.

...

The USB Type D connector coincides with version 4.1 of the USB standard, with a theoretical maximum transfer rate of 1Tb/s. Devices can request up to 1.21GW of power, provided the host's power supply has sufficient capacity.

(tudom, régi is, meg április 1. is...) 

Nagy Péter

Alapvetően azért, mert a Type-C az, ahol a szabványba bele tudták tenni a 100 wattos töltést (és most már a 240 wattos töltés is). A régi USB csatlakozóval ez fizikailag nem volt lehetséges, illetve egy csomó problémát kellett volna kezelni, főleg a régebbi USB IC-k miatt.

A PD része mondjuk asszem valóban igényli a type-C csatit.

Idézném magam: "Alapvetően azért, mert a Type-C az, ahol a szabványba bele tudták tenni a 100 wattos töltést (és most már a 240 wattos töltés is). A régi USB csatlakozóval ez fizikailag nem volt lehetséges, illetve egy csomó problémát kellett volna kezelni, főleg a régebbi USB IC-k miatt."

Továbbra sem az adat a probléma, hanem a tápellátás és a közös protokoll ismerete vagy nem ismerete.

A jelenlegi kábelekkel is van olyan, hogy önvédelemből lekapcsol (vagy nemes egyszerűséggel tönkremegy) az USB-A port, mert nem érti, hogy mit akar a másik oldalon a Type-C eszköz, sokáig gond volt a megfelelő USB-A - USB-C kábel beszerzése, egészen komoly listák voltak arról, hogy melyik kábel a jó és melyik a kerülendő, mert problémát okoz.

Szóval értem én, hogy papíron minden tökéletes és mindegyik IC 100 százalékban teljesíti a szabványt és a specifikációkat, de a valóság az meg a valóság...

Ez elég különös lenne, bár arról olvastam régebben, hogy van cable hell az új USB töltési szabvány miatt. pl.: https://www.extremetech.com/computing/115251-how-usb-charging-works-or-…

De az a cikk akkor nekem elég erőltetettnek tűnt.

Ez saját tapasztalat?

Ugyanis azt nehezen látom be, hogy egy USB-A (ami effektíve csak host lehet) hogy a halálba tud olyan áramot/feszültséget kiadni, amitől önmaga károsodik? Főleg feszültséget, mert az való igaz, hogy az USB portokról elég gyakran "lefelejtik" a túláram védelmet.

Saját tapasztalat is volt. 2015 környékén külön blacklist volt vezetve azokról a Type-C kábelekről, amelyek képesek megölni valamelyik oldalt. Még témát is nyitottam egyszer: https://hup.hu/node/146496

Ugyanis azt nehezen látom be, hogy egy USB-A (ami effektíve csak host lehet) hogy a halálba tud olyan áramot/feszültséget kiadni, amitől önmaga károsodik? Főleg feszültséget, mert az való igaz, hogy az USB portokról elég gyakran "lefelejtik" a túláram védelmet.

Na, most, attól, hogy te nem látod be, attól ez még egy valós kockázat volt és vélhetően most is valós kockázat.

Jól emlékszel, csak trey felszabdalta több topicra a témát, én meg a másikba postoltam egyet:

https://hup.hu/comment/2677050#comment-2677050

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Szerkesztve: 2021. 09. 24., p – 08:45

.

Hát, ha az EU 2009-ben nem hoz törvényt arra, hogy a telefontöltőnek USB csatlakozónak kell lennie, akkor vélhetően még mindig ezerféle telefontöltő lenne, nem tudom, emlékeztek-e még arra, hogy mennyi féle csatlakozó és feszültség volt, még azonos gyártó két telefonja között se volt sokszor csereszabatos a töltő... azóta az egyéb terméket gyártók is ráálltak arra, hogy szinte minden termékükhöz USB csatlakozó a töltő, elvétve találkozni olyannal, amelyik nem USB.

Hát ez nagyon jó megközelítés. De az akkor volt, abban az időszakban. Akkor az volt a folyamat lényege, hogy válasszunk ki valamit ami az akkori piaci igényeknek megfelel, kiszolgálja a felhasználókat, és felejtsük már el, hogy a Sony/Ericsson/SonyEricsson összes sz*rja kontaktos, a Nokiához külön töltő kellett, meg külön adatkábel, és amikor egy Siemens C35-el lemerülve megváltásért esedezel, akkor neked nincs megváltás, mert egy marginális gyártó készülékét használod, dömpingszerű kínai tabletek amiket dugósan tölthetsz, de az adatátvitel másik kábelen megy, meg ilyenek...

Ezeket mosta el első körben az egységesítés.

A szabványalkotók mindig piszkálják amit lehet, és 10 év alatt eljutottak addig, hogy legyen Type-C, és a Type-C most esett túl azon a lélektani határon, hogy elterjedt. Ezért ez lett a következő lépés.

10 év múlva lesz más. De most ott tart már a micro usb is, hogy egy Android tabletet a megfelelő alkalmazással sokadlagos érintésérzékeny bevitelű monitornak lehet használni, van pendrive-ra másolás, meg "egérrel-billentyűzettel alázom a mobil CoD játekosokat" gamerek . A Type-C elhozta, hogy legyen egy másik rendszer a telefonodon, amit egy Type-C->HDMI átalakítóval ki lehet rakni monitorra, és mint egy butított Linux fog menni max 5 nyitott ablakkal. Ez elment pl a Samungnál addig, hogy Ubuntu on DEX, azaz feldugod a telefonod a varázsdobozra, és a tévéden, monitorodon, van egy full nem túl naprakész Ubuntu. Sajnos ez megszűnt, pedig szerintem jó irány volt.... :)

Ha ez nincs, akkor jó pár gyártó nem csinálja meg a saját vezeték nélküli megoldását ugyanerre....

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

szerintem marginális probléma. most is szabványos, ha csak apple-t veszel, vagy csak androidot. aki váltogat a kettŐ közt, az ritka. nem lesz nagy hozadéka, ráadásul mire megszületik a szabály, addigra elavul a technológia. azért szeretnék, mert régen tényleg volt értelme.

mindig azt oldják meg aminek - bár minimál a hozadéka - de legalább könnyű

... és még mindig nem értem, miért ne lehetne jó a normál USB, miért ezeket a kis szarokat erőltetik.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Ha azt nem érted, hogy miért nem lenne jó egy teljes méretű USB-A csatlakozó a telefonokon, fülhallgatókon és hasonlókon, akkor talán nem vetted észre, de az utóbbi években mindenféle csatlakozókból kisebbet és vékonyabbat próbáltak a cégek használni, hogy a készülékek belsejében és a külső felületükön kevesebb helyet kívánjon ugyanaz, így vékonyabb, lekerekítettebb, kisebb, könnyebb lehet a termék.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.