Tim Cook az infókat kiszivárogtatókról írt belső, bizalmas levelet. Kiszivárogtatták ...

Címkék

Egy belső feljegyzésben Tim Cook arról írt az Apple munkavállalóinak, hogy a belső információkat kiszivárogtató Apple dolgozók nem tartoznak az Apple-be. Naná, hogy ezt a levelet is kiszivárogtatták ...

Szeretnélek megnyugtatni Titeket, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy azonosítsuk azokat, akik kiszivárogtatnak. Mint tudjátok, nem toleráljuk a bizalmas információk nyilvánosságra hozatalát, legyen az termék szellemi tulajdona vagy egy bizalmas megbeszélés részletei. Tudjuk, hogy a kiszivárogtatók nincsenek sokan. Azt is tudjuk, hogy azok az emberek, akik bizalmas információkat szivárogtatnak ki, nem tartoznak ide.
A levél teljes terjedelmében eljutott a The Verge-höz.

Hozzászólások

Nem kizárt, hogy ezt a problémát egyszer még valaki nem problémának, hanem lehetőségnek fogja tekinteni. Ahol az igazság kiszivárog, kiszivárog ott más is. :-)

Azt gondolom ennek folyományaként egyszer kapnak majd egy frissen felmondott MS tagot, aki pozícíóba kerül, és jó eséllyel megnokiázzák őket is. :)

Majd az ember visszaül a székébe az eredeti vállalatnál.... 

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Ezért jó a transzparencia: nincsenek ilyen problémák.

A kifelé nagyon progresszív, nagyon haladó, nagyon woke, nagyon minden Apple belseje kicsit máshogy fest, úgy tűnik.

Nekem ez nagyon fenyegetően hangzik:

I want to reassure you that we are doing everything in our power to identify those who leaked.

trey @ gépház

te gondolom örülnél, ha üzleti titkokat szivárogtanának az alkalmazottaid a cégedből. vagyis ebből a hozzászólásodból az jött le, hogy az Apple és a Tim Cook valójában gonoszak mert ki akarják deríteni mely alkalmazottak okoznak károkat a cégnek ilyen és ehhez hasonló cselekedetekkel.

Túl van misztifikálva ez az üzleti titok dolog. Szerintem meg igenis legyen minél transzparensebb a cégek működése. Ne történhessen meg bármi azon az alapon, hogy hja, ez belső dolog. Szerintem ez a mértékű kiszolgáltatottság, ami ma a cégeknél van, nem normális dolog.

Egyébként sem intellectual property jellegű volt a szivárogtatás; nem tudom, hogy jön ez ide.

Ha fél évvel korábban kiszivárognak a legújabb iPhone tervek, az bizony óriási nagy baj. Még jön egy kínai cég, és gyorsan kijön egy nappal a bemutató előtt a saját iPhone telefonjával, és elorozza a piacot az Apple orra elől. Arról nem is beszélve, hogy az iPhone notch mérete és formája határozza meg a mobilpiaci trendeket immár évek óta. Ha ez idő előtt kitudódna, még bedőlne az egész üzletág.

Ugye, nem kell szmájlikból sormintát írnom?

Nem erről van itt szó. Az Apple és a többi ilyen cég előre "szivárogtat" (infókat csöpögtet megfizetett inluencereken keresztül), hogy növelje az érdeklődést.

Itt erről van szó, bármennyire is próbálja Cook ezt IP szivárogtatásnak beállítani:

Kirúgta az Apple a munkavállalót, aki munkahelyi problémákat tárt a nyilvánosság elé

"Csütörtökön az Apple kirúgta Ashley Gjøvik nevű alkalmazottját arra hivatkozva, hogy megsértette a cég szellemi tulajdonnal/tulajdonjoggai való közléshez kapcsolódó irányelveit. Az Apple azt "elfelejtette" pontosan megnevezni, hogy az érintett dolgozó milyen titkos információt hozott nyilvánosságra, ha egyáltalán tett ilyet."

és

https://hup.hu/comment/2672757#comment-2672757

Ez az egész egy nyomásgyakorlás Cook részéről, hogy az illetők ne beszéljenek nyilvánosan a munkahelyi problémákról. Semmi köze ennek az IP-hez.

trey @ gépház

Melyik cég szereti/engedi meg, hogy belsős infókat szivárogtassanak ki? Szerintem ezért piripócs kft.-nél is kirúgják gizikét mi több simán feljelentik cégtitok megsértése, lopás, vagy más indokkal.

Nem gondolom, hogy az apple ebből a szempontból elítélendőbb. 

-42-

Oda jelentkeztél, és vettek fel. Elé raknak egy titoktartásit, és aláírja. Amirr nincsen céges (jogszabállyal nem ütköző) rendelkezés arra ott a munka törvénykönyve. De a cégtitok fogalma is rendezve, szellemi tulajdon kérdésköre is. Senki nem tartott fegyvert a fejéhez, hogy oda menjen dolgozni, és írja alá a titoktartásikat. De anélkül sem kotyoghatod ki a céged titkait. Sem gizike kft-nél sem az apple-nal. 

-42-

A szivárogtatást olyan helyeken sem engedik, ahol nincs aláíratva titoktartás. Ezért kb. minden helyen kirúgják az embert, ha van aláíratva róla papír, ha nincs. Sehol nem tűrik meg a belső spicliket, még akkor se, ha jogosan tárnak jogi visszásságokat, munkaügyi igazságtalanságokat a közvélemény elé.

Igazából ezt a munkáltató akkor se szereti, ha nincs titoktartás, és már a munkavállaló se dolgozik ott. Ezért sem lehet állásinterjún sem a volt munkáltatóról rosszat mondani, mert akkor a felvételiztető is azonnal arra gondol, hogy majd ha a munkaviszonyod náluk szűnik meg, akkor utána a hátuk mögött mindenütt a rossz hírüket terjeszted. Mondom, ez akkor is áll, ha nincs aláíratva semmilyen titoktartás. Ha van, az csak annyiban más, hogy akkor még komolyabb jogi lépéseket is tehetnek, pl. komolyabb kártérítési összegért is perelhetnek. Ez ilyen műfaj, így működik a munka világa, a munkavállaló mindenhol el van nyomva, ki van szolgáltatva, kussolnia kell, meg tűrnie.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 09. 24., p – 21:24

Ki kell rugni par random embert, es azt mondani, hogy megtudtatok, hogy ok voltak. Elobb-utobb buntudatbol elokerul a valodi bunos, vagy valaki, aki tud rola.

Tim Cook ehhez gyenge szar. Steve Jobs-nak ment volna, az emiatt bukott evek mulva eredmenyt hozo munkaugyi perek iteleteit is mellenyzsebbol fizette volna, hogy az elvei nyerjenek.

Masik pozitiv mellekhatasa ezeknek a bator huzasoknak, hogy utkozben a legpanaszkodosabb SJW-k is felmondanak a "sok igazsagtalansag" miatt.

Hát már belépéskor is azon vívódnak, hogy jaaaaj mit gondolnak róluk, hogy ha nem hülyeséget választanak belépéskor, hanem létrehozzák az új céges fiókot a munkához. 
"Employees could pause during onboarding and say they want to create a new Apple ID specifically for work or use a different phone. But most do not — it seems a little paranoid, and the Apple instructions say to go ahead and use your personal account."

Aztán lehet róla sokáig cikkezni, hogy el vannak nyomva, mert az gondolták, hogy el lesznek nyomva és ezért inkább direkt kibasztak magukkal :D 

Az ilyen emberek nem kerdezik meg, hogy akarsz-e a kezebe hatalmat adni. Csak szimplan megszerzik.

Politikuskent nem valasztjak meg oket, igy jobb hijan marad nekik magancegek vezetese, alapitasa, tulajdonlasa.

Viszont nem ertek egyet abban, hogy nagy kart tett volna: olyan termekeket hozott letre, amiket nem volt kotelezo hasznalni (a Microsofttal ellentetben), ergo az vett meg, aki hasznalni akart. Akkoriban minoseggel differencialta magat az Apple a piactol.

Ezzel szemben ma arra is kulon figyelned kell a UX-re regebben hiresen figyelo Apple-nel, hogy hogy kapcsolod ki a szamitogepedet, valamint 3 evig tartott kukazniuk egy mukodeskeptelen billentyuzetet. Jobs idejen ilyenek nem voltak. Kirugott volna mindenkit ket liftemelet kozt, akinek a butterfly keyboardhoz koze volt.

En ennel kicsit arnyaltabban latom a dolgot. Biztosan nem szerettem volna, ha a fonokom lett volna. De a termekek, amiket bevezettek a piacra jok voltak. Illetve kulon pozitivumkent ertekelem, hogy a designt es ergonomiat prioritassa tette az ocsmany szurke troger kocka pc-k dompingje kozepette.

Ha az Apple tényleg az a környezetbarát és vevőbarát cég lenne, mint aminek próbálja magát mutatni, akkor senkit nem izgatnának ezek a kiszivárogtatások. De amióta az iPod akku botrány volt, számtalanszor újra és újra bizonyítja, hogy nem érdekli a környezetvédelem. Az, hogy a töltőt külön mell megvenni, csak parasztvakítás. Az iPhone és a Watch aksija ugyanolyan fos a mai napig, és minden erejükkel azon vannak, hogy az egy éves modellciklus után minél hamarabb megkeserítsék a felhasználó életét, hogy rávegyék az újabb telefon megvételére. Holott tudnak jó üzemidejű eszközöket is csinálni: az iPad és a MacBook bizonyítja, hogy nem technológiai oka van a gyenge üzemidőnek.

Szerintem ezert erdemes egy kis onmersekletet tanusitani vasarlas elott es mondjuk nem lecampelni az Apple Store elott, hogy mienk legyen a #1 sorszamu legujabb iIze...

Az Apple is csak egy ceg a sok kozul: vannak szarul eltalalt termekeik es vannak jol eltalalt termekeik. Szerintem ki kell varni turelmesen azt a 3-6 honapot a megjelenes utan, amikor mar osszejon eleg info, nem csak a marketingbullshitbol meg a fogalomnelkuli influenszerek megvasarolt rajongasabol lehet tajekozodni. Ha valakinek ez nem palya, az ugysem a termek kellett neki, csak a hype...