Dell Latitude 5490 vs Windows 10 fagyás

Sziasztok,

kis céges szopóálarc, egyelőre nyelünk rendesen. :)

IT-s kollégától kaptam 5570 helyett (videokábel hiba lesz) Dell 5490-es laptopot, Windows 10 64 bit, céges image, minden energiagazdálkodási lehetőség kikapcsolva, a gép nem kapcsol ki, képernyő elsötétül és nem reagál semmire leálláskor. Nem BSOD, csak fekete a képernyő.

Első látásra megörültem, tök jól összerakott masina, aztán köphetnékem támadt.

BIOS-t nem engedte frissíteni Windows alól. Külön BIOS alól flash driveról frissítettem (1-el  régebbi volt az aktuálishoz képest.)

TPM hibát jelzett, a TPM-et töröltem.

Ettől még a leállási probléma fennáll, újraimagelés is megvolt.

A másik 5490-es be sem kapcsol, egyszer csak megdöglött.

Minden windows driver a legfrissebb.

Angol fórumokon olvasom a tömeges anyázást 5490 7490 vonalon, nem tudom mi történt a Dell-el, de a régi minőségük sehol.

Valaki esetleg hasonló orális örömöket átélt ezzel a laptopsorozattal, illetve ilyen jellegű élményekkel?

Köszi szépen a válaszokat.

Hozzászólások

5570 -es villog ha megterheled az USB -portát nagyobb fogyasztóval.

Vagy a -1 verziójú BIOS-al teljesen sötét lett menet közben.

Erőszakos kikapcs, és megy tovább az élet.

BIOS-ban van rendszer diagnosztika (F12 boot menüből kiválasztható). Én azzal nézném át a gépet. Egyébként garanciális szervíz. 3 éven belül szó nélkül cserélnek mindent akár az alaplapot is. Utána jelképes összegért lehet venni még 2 év garit és szó nélkül cserélnek mindent. Teli vagyunk a Latitude-okkal és nem szokott gond lenni velük. Van persze 1-2 gép meg dokkoló amit garanciában javítottak. https://www.dell.com/support/kbdoc/en-us/000179493/dell-diagnostic-tool…

Ugyanez volt nekem, amikor veletlenul 32bit telepitot toltam fel. 64bit & GPT *tenyleg* stimmel? Mindketto erdekes.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nálunk is volt/van ilyen, pont ennél a modellnél. Ez még ok, a jelenlegi szériában (5410) kb megfelezték a mikrofon kimenetét. Remek szériák mit mondjak...

mármint a hangerőt? Ugyanis az win10 "feature", hogy halkak a mikrofonok. 

A régóta használt notimnál is win10 alatt marha zajos és halk a belső, régen win7 alatt még úgy emlékszem nem volt vele ilyen gond. Meguntam a sakkozást, hogy milyen drivert vakarjak fel rá és update után elcseszi, vettem usb donglet, amibe az analóg jack-es headsetet dugom.
Win10 alatt usb mikrofonnal meg 3rd parti progit vetettem be, amivel szoftveresen lehet boostolni a mikrofonból jövő hangot:

equalizer apo  és  ui hozzá https://www.pcsteps.com/15528-windows-10-driver-causes-low-volume-usb-m…

Ugyanaz a Windows, régi modellen ugyanebből a vonalból sokkal jobb a mikrofon hangereje. 5410-en vettük észre (van 54[0,9,8,7,5]0 ), több darabot is teszteltünk, ugyanez. A németországi kollégák is ezt tapasztalták. Dell-nél még nem próbálkoztunk be, de következik az is.

Én azt mondom, hogy fizikailag ugyanaz a gép is másképp tud viselkedni, ha későbbi telepítésű és más driver verzió kerül fel rá ezért. Vagy akár más fw vagy embedded controller szoftver van rajta. Aztán persze az is lehet, hogy tényleg fizikailag más valamelyik alkatrész. Nekem két lényegében egyforma thinkpadem van, az egyiken jó volt a beépített hangkártyával ugyanaz a külső headset mikrofon, a másikon halk. És jó pár óra sakkozás után kiderült, hogy a régebbi hang driveres volt a jó, nem a hardver volt a különbség. Az is kiderül, hogy csak úgy lesz jó, ha előtte teljesen törlöm és "tisztán" telepítem a régebbi verziójú drivert. De később már mindenképp rossz lett, meg az updatek is bekavartak, ezért vettem usb "hangkártyát" a füleshez, de ott meg kiderült, hogy alapból az ms elcseszte win alatt a hangerő állítást a mikrofonoknál.

Szerkesztve: 2021. 09. 21., k – 21:14

Milyen VGA van ebben?

A Dell support kínál hozzá Nvidia drivert is, kis Google után úgy tűnik, hogy dedikált MX230 és MX250 Nvidiákkal is gyártották, ezért kérdeztem.

Eléggé tipikus VGA hiba a leállásba befagyás, és a készenlétből nem felébredés (linuxokon is), inteleknél párszor belefutottam ilyenbe. Ami többször segített, az az Intel oldaláról letölthető VGA driver telepítése volt.

(A neten a legtöbb panasz erre a típusra a készenlétből nem felébredés, W10 frissítést követően.)

Ezeket a modelleket itthon soha nem árulták hivatalos csatornákon keresztül. Hogy valójában nem is léteztek, és ezért, vagy csak nem látták a disztribútorok bennük a fantáziát, azt nem tudom. A CTO beszerzés sem működött anno (nem tudom, most mi a helyzet), legalábbis gazdaságosan nem volt ilyesmire mód.

Az biztos, hogy a laptopokban a leggyengébb láncszem a GPU támogatás (ez úgy általában igaz már egy jó ideje). Volt olyan, hogy BIOS frissítés után elromlott a Linuxban az Intel GPU támogatása (ebből megtudtuk, hogy a gyárban nincs Q&A a hivatalosan is támogatott és bizonyos modellekre preinstallált Ubuntu vonatkozásában, simán kijön úgy egy BIOS update, hogy azt soha senki nem teszteli le a Windowson kívül semmi mással), és nekünk kellett az Intel driver maintainerével kidebugolni, hogy mi nem stimmel - cserébe mondjuk másnapra megvolt a fix.

"Ezeket a modelleket itthon soha nem árulták hivatalos csatornákon keresztül."

Passz, fogalmam sincs róla, csak kerestem én is. Az viszont megmaradt bennem, hogy az eMAG-on találtam meg, forgalmazónak a GaBit van megadva, és hogy nincs raktáron, magyar billentyűzetű, MX230 van benne, és linuxos. Hogy milyen csatornán szerezték azt nem tudom, de 36 hónap a garancia. :) 

Diagnosztika nem talált semmit. sfc/scannow talált pár korrupt file-t, rendberakta, de a hiba nem szűnik meg, illetve random jelentkezik.

Az sem gond,ha a diagnosztika nem talal semmit. ha 3 even beluli a lapos, irj vmelyik dell supportnak, es intezik. Kernek kepeket a diagnosztikarol meg a laposrol,egyeztetnek idopontot,hozzak a cserealkatreszt (ha lehet es ha ilyen tipusu a gond), es helyben szerelik. Oket tudom ajanlani: https://www.cszerviz.hu/dell-markaszerviz/

Hello,

1, nekem nem világos, hogy honnan tudod, mikor leállítod a gépet, akkor a fekete képernyő lefagyást jelent és nem leállást?

2, BIOS alaphelyzetbe állítása már megvolt? (ezzel azért óvatosan)

3, ha nem indul el egy DELL gép (minden szériánál már találkoztunk vele), akkor le kell szedni a notebook hátlapját, és kivenni az akkumulátort, majd bekapcsolni a gépet a tápegység segítségével. Ilyenkor elindul a gép, és le is lehet vele állni, majd visszaszerelni az akkumulátort a gépbe, és BIOS frissítést kell felrakni rá, mert ezeket a hibákat javítja a legtöbb esetben.  

4, ennél a szériánál futottunk bele, hogy hibás volt a gyári SSD-k firmware verziója, és ezt 9 hónap alatt sikerült hibajavítást publikálni a DELL-nek

5, milyen Windows verzió található a gépen. Nem valamelyik régebbi (pl 1809-s)

5490 volt előző helyen, néha nekem is volt teljes elsötétedés mikor alvâsból akartam felhozni. Csak az segített, ha kinyomtam a szemét ( power gomb nyom sokáig amíg kikapcsolt). Pár havonta csinálta, megtanultam vele együtt élni. Valszeg a sok céges szekuriti és a melós aktivitâsát kémkedő szarok akadtak össze időnként.

Ha nincs lezárva teljesen a gép, akkor egy teljesen friss telepítés hivatalos MS lemezképből, a legfrissebből, ami a MS oldalán fent van Win10-ből! Hangsúlyozom, hogy nem céges szutyok lemezkép!!! Ha a cég nem is engedi, kipróbálni lehet olyan alapon, hogy a hardvert teszteltétek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

10 komment, es meg senki sem mondta, hogy rakj ra Linuxot?

Gyerekek, lassultok... :-)

Gondoltam, hogy megemlítem, de mivel céges gép, ezért gondolom céges MS-fixáció meg policy miatt csak Win10 jön szóba, az is csak Secure Boot + Bitlocker kombóval, és nem engedik az alkalmazottnak, hogy holmi „hobbi” OS-sel pingvinkedjen. Persze ha rólam lenne szó, én az első 1 percben felnyomattam volna rá egy Archot, és ha ott kibukik, hogy hibás a hardver, akkor a torkukon lenyomom az egész gépet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Latitude 7480, linux van rajta, fagyogatott, journalban semmi, mintha egyszer csak eltűnt volna belőle a tárhely.

Leszedtem a hátulját, kiszedtem az SSD-t (M.2-es), megtöröltem a csatlakozót, visszaraktam és azóta (2 hete) nem szállt el.

Changelog olvasgatás, ugye? Főleg mióta kb. minden fasz gyártó átvette a mikroszoft agymenését:

https://support.microsoft.com/en-us/surface/surface-update-history-6036…

"Improves performance, reliability, stability, security, integration." Oszt vége, nincs kifejtve.

Azon még lehetne filozofálni, hogy ez az "improve" kifejezés mennyire egy cinikus gennyes fuckyou hozzáállás a termék minőségéhez, az utóbbi 10-15 évben megszokott foreverbéta tökéletes jellemzése, de igazából semmi értelme ezen mérgelődni. Ez a vonat már rég elment, a teljes ipar magáéva tette ezt a pökhendi arrogáns konzumert hülyênek néző szemléletet.

Csak kíváncsiságból, kipróbálnád, hogy a CPU C-States letiltása BIOS-ban megoldja-e a lefagyást nálad? Az eddigi 54xx-es DELL laptopjaimnál mind az volt a ludas, bár nálam random fagytak le működés közben, nem így. Később olvastam az internet bugyrában egy tök mellékes megjegyzést, hogy elég lehet kikapcsolni Windows-ban az ASPM-et (Energiagazdálkodás / PCI Express / Kapcsolati állapot energiagazdálkodása) és maradhat a C-States engedélyezve, de nálam ez csak 5480-nál jött be eddig, a korábbi típusoknál nem oldotta meg a fagyásokat. Ha a C-States nálad is eredményre vezet, akkor ki lehetne próbálni még ezt is.

Még a pandémia előtt teszteltünk két Dell Latitude gépet, és mind a kettő random hülyeségekkel szopatott. Egy rutinos Dell-warrior tanácsára legyaktuk mindkét gépet, és nem a Dell recovery-ből húztuk újra, hanem a Ms oldaláról leszedett friss image-ből. Drivert manuálisan nem telepítettünk, mert a Ms mindent felismert, és az eszközkezelőben nem volt ismeretlen eszköz. Utána már nem voltak random hibák, leállásba belefagyások, meg ilyesmik.

Mondanom sem kell, nem álltunk át, maradtak a HP-k...