Egyetértesz azzal, hogy egységes mobileszköz-töltőre van szükség?

Egyetértek és annak USB-C-nek kell lennie.
87% (881 szavazat)
Egyetértek és annak nem USB-C-nek kellene lennie.
6% (65 szavazat)
Nem értek egyet.
7% (71 szavazat)
Összes szavazat: 1017

Hozzászólások

A lightning nagyon jól össze van rakva, de az usb-c sokkal jobb mint a micro, igy ha már sikerült ebben megegyezni akkor legyen az.

A lightning azért nem jó, mert akkor minden gyártónak fizetnie kellene a szabadalom használat miatt egy jelentősebb díjat az Apple-nek. Az ilyen gyártók főleg ezért különcködnek.
Az USB-C esetében ez a nagy tömeg (miatt vagy talán másért is) gondolom nem olyan jelentős egy eszközre vetítve.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Érthető. De az apple egyébként nem szokta licenszelni a technológiáit, hanem megtartja magának. Például biztos jön minden hónapban a többi laptopgyártó képviselője egy táska készpénzzel hogy mágneses töltőt rakhassanak a laptopjaikra, de egyelőre nem jártak sikerrel, sőt lehet hogy már fel is adták.

Például biztos jön minden hónapban a többi laptopgyártó képviselője egy táska készpénzzel hogy mágneses töltőt rakhassanak a laptopjaikra, de egyelőre nem jártak sikerrel, sőt lehet hogy már fel is adták.

A Surface Book 3 laptopomon mágneses a töltő.

Érdekességképpen a feleségem MacBookjain meg USB-C, nem mágneses.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem csak az interfész a lényeg, hanem hogy valóban töltsön is.
szifon 11bő 1 nap alatt tölti magát egy huawei gyári töltőről.
Érdekesség, hogy egy 2 éves ipad ugyan erről a töltő konfigurációról pikk-pakk feltölti magát.
Meg jó pár más eszköz is.

Majd ha ~10 év múlva találunk olyan esetet hogy x gyártó csak x töltőkkel megy jól, dacára a standard töltőfejnek, akkor majd az EU jól kardélre hányja őket.

Jelenleg ugye nincs jogalapja, mert mindegiyk gyártó olyan töltőt tol, amilyet akar. Később meg lesz.

Mivel a szabványositásnak céljai vannak (elsősorban környezetvédelmi: ha van egy jó töltőd, a mostani és a következő telefonodat is tudd vele tölteni, lényegtelenül a tipustól, gyártótól), gondolom nem kizárólag az lesz az európai szabályban, hogy fizikailag hogy néz ki a töltő, hanem hogy működjön is. De ezt csak feltételezem. Különben nincs értelme, pont úgy, amire te gondolsz.

Azért jó eséllyel ennél több lesz a szabványban.

Persze az igaz, hogy valószínűleg nem lesz előírva, hogy 100W-on is tudni KELL tölteni, hiszen a legtöbb teló akksi ezt ki sem bírná. Ezért én azt gondolom, hogy csak az 5V-os töltések lesznek kötelezők.

És akkor a gyártó ugyanúgy trükközhet, hogy a saját töltőjével megy gyorsabban is. Mert azzal teljesíti a követelményt, hogy az 5 V-os töltés megy bármilyen töltővel, de az emelt feszültségek már csak a sajátjával.

Meg lehetne ezt jól is fogalmazni, de kevés esélyt látok rá, hogy úgy is lesz.

Bőven ingerküszöb alatti témakör nálam.

En 3~5 evre kotelezove tennem, aztan meg nem.
Annyi ido alatt mindenki valt, utanna meg lehet innovalni ha tenyleg kell/lehet .

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Remlélem még a 21. században jön egy ember aki kitalálja hogy mindkét fele lehet ennek a rohadt kábelnek USB-C dugó és eljutunk addig hogy sötétben is egyből sikerül e helyére dugni bármelyik felén.

Macbook töltője is ilyen, meg a Samsung telefonom töltője is.

Más újabb töltő nincs itthon, de nem lennék meglepődve, ha a legtöbb új töltő ilyen lenne már manapság.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

"...és eljutunk addig hogy sötétben is egyből sikerül e helyére dugni bármelyik felén."

Egyrészt sötétben nem a telefont dugom, másrészt ha mégis sötétben kellene ilyet tennem, akkor az USB-A és az USB-C csatlakozót tapintással is simán meg tudom különböztetni, lévén hogy az A kábé dupla méretű :-)

Egyetértek és leszarom mi lesz az. És amúgy meg azt lehetne, hogy valami egyre ritkuló váltási periódus egységesen, ahogy érettebb lesz egy technológia. Szerintem most már lehetne, hogy legközelebb 10 év múlva vizsgálják felül. Addig meg nyugodtan lehet korlát is ez, max vezeték nélküli fejlődést katalizálná.

Ma USB-C-nek, de ha eler egy limitet (nem eleg a 100W, nem eleg a 20gbps, se a Thunderbolt fele 40-80gbps), az USB es a Thunderbolt vezethessen be uj elfogadott toltoszabvanyt, a tagallamok felenek versenyhivatalaval megegyezve.

Maskepp definialnam a listat, de egyelore hozzajuk tartozik a ket legmodernebb es leghasznaltabb kabelszabvany. De a lista versenyhivatalok engedelyevel kiterjesztheto lenne idealis esetben, sot, amennyiben "rossz kezekbe kerulne emiatt" az USB es a Thunderbolt, toluk is elveheto lenne idealis esetben ez a szabvanyositasi jog.

(Amit el kell kerulni: mfi lightning)

kene egy olyan opcio is, hogy

Egyetértek és leszarom milyen

Nekem is  mind1 lenne csak pl most is vettem egy lámpát ami mikro USB-es. Vagy a JBL füleseim ami szintén de a mobil JBL hangszorom meg Type-C. Legalább a gyártók a saját cuccaikkal lennének kompatibilisek de még ez is álom 2021-ben.

Én nemrég kutya körömreszelő "gépet" vettem, ami se nem micro, se nem mini, se nem c usb, hanem valami full egyedi. Adtak hozzá egy töltőkábelt, aminek a másik vége USB-s, igy legalább van hova dugni. De mai napig sem értem, hogy miért nem lehetett valami közepesen ismert aljzatot rátenni, hogy a kábeles dobozom egyik darabjával is menjen. :)

Én az egyik Panasonic fényképezőgép (LF-1) megvásárlásakor lettem kissé dühös, olyan USB csatlakozója van, ami se nem mini, se nem micro, sose láttam ilyet. Kissé utánaolvasva megtaláltam, hogy ilyen is volt a sokféle USB csatlakozó közt, de azóta se találtam egy cuccot se, ami ilyennel ment volna.

Meg sokkal régebben a Fuji fényképezőgépeknek is volt egy másikfajta egyedi csatlakozója, szerencsére az a gép már kiöregedett.

olyan USB csatlakozója van, ami se nem mini, se nem micro

Nem lehet inkább, hogy nem B volt, hanem A? Mini A vagy Micro A?

Nekem van 1 vagy 2 micro-A-s fényképezőgépem és talán csak 1 ilyen kábelem az elfekvő több tucat mini B és micro B USB kábel között.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mindig is utáltam az USB-t abból a szempontból, hogy kétezerféle csatlakozó lehet a kábel végén.
Tele van egy fiók, csak USB kábelekkel, mert egyik ebbe jó, másik abba jó. 
Persze aztán vannak ilyen kis csatlakozóra dugható adapterek is, amikkel átalakítható más típusra, de azok mindig elkeverednek valahova. 

Szóval igen. Legyen mindenen IS USB-C! Nem csak telefonon, hanem mindenen amire USB-t terveztek.

Nem értek egyet. USB-C-ből is van ezerféle megoldás a gyorstöltésre. Nem csak töltőben, de még kábelben is vannak különbségek. Aki gyorstöltést is akar, annak úgyis vennie kell majd saját töltőt. Vezeték nélküliről nem is beszélve.

meg ugyis tonkre tud menni, hogy nem mindegy hogyan dugod be, mint a microusb-s csatlakozot.

A microsub-t csak egy féle módon lehetett bedugni, szóval nem értem, hogyan lehet a különböző féle bedugásra az példa.

De az említett esetről / hibáról nem hallottam. Hogy kell ezt elképzelni? Az USB-C-t egyik irányba bedugva jó, fejjel lefelé bedugva meg valami tönkremegy?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az USB-C-t egyik irányba bedugva jó,

Igen.

 

fejjel lefelé bedugva meg valami tönkremegy?

 

Nem megy tonkre semmi, csak nem tolt.

Az, hogy melyik vezeteknek mi a szerepe azt szoftveresen beszelik le. Ha az a vezetek (akar a csatlakozoban) elszakadt/kopott/tort, akkor nem fog tolteni.

 

Sot belefuthatsz olyan utangyartott usb-c kabelba, amelyik csak egyfelekeppen bedugva tolt.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem az USB-PD jó, csak az a baj, hogy van egy csomó különböző profil, és egyáltalán nem az van, hogy mindet támogatja a töltő.

Szóval hiába tud az asszony Macbook töltője mondjuk 100W-os profilt (most csak hasamra ütöttem, nem emlékszem, hogy pontosan mennyi), de a 25W-os profilt nem ismeri, így amikor a telefonomat rádugom, akkor nincs gyorstöltés, csak valami 10W-os töltés megy. Mert ugye a 100W a telefonnak sok, 25W nincs, a 10W a legnagyobb közös nevező.

Ha a laptop töltő tudna néhány elterjedt profilt az alap 2,5W, 5W meg 10W profilokon felül is, az sokat segítene.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A laptop tolton az csak egy kenyelmi feature, hogy ha kell, tud mobilt is tolteni. Alapvetoen laptop melle adtak, ugye. Az, hogy a 20V mellett tud 5V-ot is, extra penzbe kerult mar igy is.

De ha bejon az EU, akkor mar udb-pd-s laptop melle se fognak toltot adni, es vehetsz aliexpress-rol harmadannyiert olyat, amelyik GaN-es es tudja az osszes feszultseget, sot, rogton tobb kimene is van, hogy kozvetlenul arra tudd rakni a mobilt is meg a laptopot is.

Én még az elektromos szerszámok (fúró, csavarozó, marógép stb) akkumulátorát is egységesíteném mint az autókét. Van már annyi fajta azokból is mint a baj...

Megjegyzem, a csatlakozo neve 'usb type c'. A tolto szabvanyt USB-PD (power delivery) -nek hivjak.

Amikor 'usb-c' -t ir valaki, akkor altalaban ugy erti, hogy usb-pd type-c csatlakozon keresztul. Na persze a kabel masik fele mar gyakran type a, szoval kavarodas a kobon... :)

Amig sikerul megegyezni, hogy egy drottal kevesebb lehessen haztartasonkent, addig annyi energiat elpocsekolnak, ami haztartasonkent egy komplett kabelkorbacsra eleg lenne. Ugyhogy lesz4rom, es foglalkozzunk valami nem first word problemmel, az senkit nem erdekel, hogy a taliban eppen most dont rabszolgasorba egy orszagnyi not? A mobiltolto fontosabb? A kibaszott kurva eletbe.

Szerintem meg hibas dolog egy masik kontinensrol beleszolni abba, hogy emberek egy masik orszagban hogy eljenek. Ha nekik az iszlam kell meg sharia, akkor legyen nekik! En is utalom, ha masok, masik orszagbol (vagy kontinensrol) bele akarnak szolni abba, hogy en itthon hogy eljek. De ez majdnem 20 ev afganisztani haboru utan gondolom elegge nyilvanvalo.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Egyreszt van egy csomo gazdasagi migrans, aki rosszabb esetben a segelyek, jobb esetben a munka miatt jon (a kornyezo orszagokbol is jonnek, pont emiatt). Masreszt van, aki kiszolgalta az amerikaiakat, es - okkal - tart attol, hogy emiatt nem lesz nepszeru. Ahogy Quisling sem volt nepszeru (kivegeztek), meg a nacikkal kollaboralo franciak, meg ugye 56-ban a kommunista vezetes is vagy atallt (Nagy Imre), vagy elhuzott Moszkvaba. A megszallokkal kollaboralo helyiek ennek mindig ki vannak teve, ha valtozik a politikai helyzet. (es ebbol a szempontbol reszletkerdes, hogy magyar katonak epp a megszallok oldalan vettek reszt a konfliktusban)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

42 Apple fanboy detected.

trey @ gépház

És leírod, hogy minek kellene lennie a kötelező csatlakozónak USB-C helyett? Meg azt is, hogy miért? Érdekelne.

Amikor Trey írta a hsz-t akkor a Nem értek egyet. állt 42-n nem a  Egyetértek és annak nem USB-C-nek kellene lennie. (az valahol 3x volt) Csak hát minek is egyértelműen fogalmazni...

Ref: a ``Nem értek egyet.'' opciora szavaztam. 

Es azert mert nem a drotmadzagnak kellene egysegesnek lennie hanem a tolto-kockanak. Mindket iranybol. A mains-tapfesz oldalrol legyen egy mikieger (c5/c7) + adapter kombinacio rajta (kb ugy ahogy a "nagy" cuccoknal a c13/c14 az mar evtizedek ota elterjedt), es meg ne probaljak azt hogy a tolto-kockabol fix drotmadzag logjon ki hanem legyen egy alacsonyfesz-sztenderd (akar pl USB-A host receptacle, tokeletes a celra). Es abba olyan drotmadzagot teszunk bele ami jo (ami lehet aztan usb-ce, lightning, usb-dzse, usb-tye, nekem mindegy, csak ne usb-mikro). Ha belegondolsz, akkor ez vedi a kornyezetet, jozan esz szerint hasznalhato es az elemi fizikat is ki tudod hasznalni jol. Raadasul ezt az eszkozt tudod hasznalni a mugli-elektronikakra (oksytelcsy, barmi ilyen lofaszka) is es a "rendes" profibb cuccokal egyutt is, ha epp ugy hozza a sors.

Ezt egysegesitsek, aztan mindenki mellekelje a telcsykehez a kedvenc toltos- vagy adat-tyukbelet. Aminek lofasz kornyezeti footprintje van a tapkockakhoz kepest. De cserebe igenis lincseljek meg nyilvanosan aki olyan faszsagot csinal hogy a tapkockabol drotok lognak ki.

OK, ezzel egyet tudok érteni, bár a telefonjaimnak nem is tudom mióta nincs fix kábele. 2011 körül volt azt hiszem az első iphone-om, annak már külön volt a háromszög és az USB kábel, és a Samsung telefonjaimnak is később külön volt a kábele a kockától. Nem emlékszem, hogy már az S3-nak is így volt-e 2013-ban, de az S5-nek 2015-ben már tuti.

Az asszony MacBookjának a töltőkábele is külön van (USB-C mindkét vége), az én laptopomé viszont nem, az fix, cserébe nem is USB-s.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.