27V DC adapter hogyan vagy honnan?

Sziasztok!

 

Van egy ilyen hangszóróm: https://us.creative.com/p/speakers/gigaworks-t20-series-ii

 

Nincs meg a tápja, rendelni hozzá utángyártottat kicsit necces, sok idő és drága. Van e valami tippetek arra, hogy házilag hogyan pótolhatnám? Nem vagyok nagy villamossági szakértő, de azért pákát fogtam már, viszont nem tudom, hogy honnan, milyen alkatrészekkel lehet a legegyszerűbben megoldani. 

Hozzászólások

a kapcsoló üzemű táp mögött a dc-dc konverter rettentően hangosan tud cicnogni. Főleg nagyobb terhelésnél. Régebben próbáltam 90w-os 19v-os laptop tápot 12v-ra konvertálni ~60w környéki fogyasztásra és olyan hangosan cincogott, hogy nem lehetett megmarani mellette. Kiöntés és egyebek sem segítenek.

Ha jól emlékszem ebben a videóban elmagyarázták, hogy miért nem lehet ezt jellemzően megszültetni
https://www.youtube.com/watch?v=y_kFXsprgXs

Ez csak akkor van így, ha a DC-DC konverterben hallható tartományba eső frekivel történik valami. A belinkelt videóban a hallható tartományon kívüli frekin járó konvertert hallható tartományba eső frekin akarja PWM-mel modulálni, ezért van neki hangja. Egy sima (PWM nélküli) buck vagy boost konvertert simán meg lehet úgy építeni, hogy terhelés alatt ne legyen ilyen probléma vele.

Ha 24V-tal táplálja és 27V-ot vesz ki belőle akkor 2-3A esetében 6-9W lesz a veszteség. Szóval az nem olyan vészes. A plus tégla meg elkerülhető, ha eleve a 24V-os táppal egy házba helyezi el.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Igen, ezzel a szamolassal tobb gond is van. Eloszor is nem 27V-bol csinalunk 24-et hanem pont forditva 24V-bol csinalunk 27-et. Masreszt nem egy linearis ateresztos feszultsegcsokkentovel (mar azon egyszeru oknal fogva is, hogy novelni kell a feszultseget, nem csokkenteni), hanem egy boost koverterrel. Egy jol megcsinalt boost konverter ~90% hatasfokkal mukodhet, akkor a veszteseg 3A*27V*0.1 = 8.1W. Vagyis a fentebbi becsles nagyjabol jo lehet, de nagyon nem ugy jon ki, ahogy irtad.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Azert nem gondolom, hogy igy lenne, mert akkor nem beszelt volna arrol, hogy a +1 doboz, amit be lehet rakni a 24V-os tapegyseggel kozos hazba.

A szamolast is mashogy kene csinalni erre az esetre. P=(U/2)^2/R/sqrt(2). Azert U/2, mert nem szimmetrikus a tap, es feltetelezem, hogy nem teljes tranzisztorhiddal hajtja meg a hangszorot. Azert 1/sqrt(2), mert audio cuccoknal szinuszos teljesitmennyel erdemesebb szamolni, annak ennyi a kitoltesi tenyezoje.

Ha mondjuk 4 ohm a hangszoro, akkor 27V-on 32W, 24V-on pedig 25W a teljesitmeny. A 6-9W-ba ez is beleesik, de "nem ugy, es nem azert" :)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Kifelejtetted a maradékfeszültséget. ;)

Ebben a kütyüben TPA3123D2 végfok van (D osztályú), így aztán nem kell annyit sem számolgatni.

THD=10%

25-W/ch into a 4-Ω Load from a 27-V Supply
20-W/ch into a 4-Ω Load from a 24-V Supply

THD=1%

20-W/ch into a 4-Ω Load from a 27-V Supply
16-W/ch into a 4-Ω Load from a 24-V Supply

és

Operates from 10 V to 30 V

Értem én, csak a kapcsolóüzemű tápok nem így működnek. :D

Például van egy 1,5V -> 5V boost-converter DC-DC tápom, 500 mA a terhelhetősége, nem fog 1,75 wattot elfűteni... 85% a hatásfoka, vagyis 0,375 wattot fog melegedni, ha teljesen kihasználom a lehetőségeit.

24V-os trimmelhető táp, Legtöbb 26,4V-ra feltekerhető.

Meg a LED tapok jellemzoen aramgeneratorosak szoktak lenni. Az adatlapja alapjan ez is az, megprobal 3.5A-t leadni, ehhez kb. 20-27V kozott varialja a kimeneti feszultseget. Vagy rosszul latom? Mert ha igazam van, ez hangszorot taplalni nem annyira jo, mert pont akkor fogja csokkenteni a teljesitmenyet, amikor jobban meg van terhelve.

Meg a LED tapok jellemzoen aramgeneratorosak szoktak lenni.

Hát, a 12 vagy 24 voltos LED szalaghoz konstans feszültségű táp szokott kellene, nem áramgenerátoros, szóval ez egy igen nagy általánosítás.

Az adatlapja alapjan ez is az, megprobal 3.5A-t leadni, ehhez kb. 20-27V kozott varialja a kimeneti feszultseget. Vagy rosszul latom?

Alapvetően három mód van, a három fajta LED meghajtáshoz:
1, C.C. - constant current, amit írtál, fix áram változó feszültség bizonyos tartományban
2, C.P. - contant power, amikor X wattot ad le, ahogy sikerül, bizonyos tartományban
3, C.V. - contant voltage, amikor 27 voltot ad le, maximum 3,55 ampert

Ez CV+CC módot tud, amíg az áram nem éri el a SVR2 potméterrel beállított maximális áramot, addig addig CV módban megy az SVR1 potméterrel beállított feszültségen, utána átvált CC módra és az áram növelésére esni fog a feszültsége, hogy tartsa a maximális áramot. Tehát maximális áramra állítva CV módban megy, annál kisebb áramra tekerve maximum akkora áramot ad, kisebb feszültségen.

Valószínűleg mást értünk a "LED táp" fogalmon. Nekem ez a kifejezés azokat a tápegységeket jelenti, amik közvetlenül a LED chipet hajtják meg.

Ami ledszalaggal én eddig találkoztam, azokban előtét ellenállással van korlátozva az áram, vagy van valami saját vezérlője, ami csinálja a szép színeket az RGB-ből, meg PWM-ez a fényerőszabályozás kedvéért. Ezek többsége valóban kutya közönséges feszültségforrás tápokról jár.

Egyébként igazad van, ha nem akarja túllépni a 3.55A-t, ez a táp valóban feszültségforrásként viselkedik. De szerintem alapvetően nem erre van kitalálva.

Valószínűleg mást értünk a "LED táp" fogalmon. Nekem ez a kifejezés azokat a tápegységeket jelenti, amik közvetlenül a LED chipet hajtják meg.

Nem mi ketten értünk mást, hanem ezek szerint a világ ért mást, mint amit te, keress rá a "led power supply" kifejezésre, elsősorban nem a LED chip közvetlen meghajtásához fogsz kapni találatokat.

Egyébként igazad van, ha nem akarja túllépni a 3.55A-t, ez a táp valóban feszültségforrásként viselkedik.

A maximális áram állítható.

De szerintem alapvetően nem erre van kitalálva.

Hogy a viharba ne, ez 24 voltos konstans feszültségű LED szalaghoz tápegység, ami meg tud hajtani olyan szalagot is, aminél a nyitófeszültség 24 volt körül van, de áramgenerátoros: C.C.+C.V.

Ha már Mean Well...
https://www.energom.hu/tapegysegek/Mean-Well-RS-50-24-24V-2-2A-53W-tape…
https://www.meanwell.com/productPdf.aspx?i=398#1

27V,  igénynek eleget tesz.
50W, igénynek eleget tesz.
Mérete 10 x 10 x 4 cm, szóval nem katasztrófa.
Kapható itthon, nem kell Kínából rendelni.
Ára is lefogadható, 5715 Ft (bruttó).

Ja, az 57 Ft-os sorkapocs fedőt érdemes hozzá rendelni.

Ha rajta van a 'csatlakozó fedő' és érvéghüvellyel köti be a vezetékeket (ugye hogy máshogy szabadna az erősáramot), akkor már csak akkor van gond, ha beleönti a kávét.
Vagy beleteszi egy ilyenbe: https://www.obi.hu/elosztodobozok/obo-elagazodoboz-falon-kivueli-150-mm…
Rögtön ipari kivitel lett :)

Én Mikrotik routert és AP-t hajtottam meg egy ilyenről a gyári dugasz helyett olyan négy éve, állítólag még mennek. Valóban nem praktikus otthonra, de működik rendesen. Az AP felé menő nagyobb kábelhossz miatt tekertem is a feszkón kicsit.

PS: 12 voltos MeanWell-ről meg az összes többi kis 12V-s kütyüt, így a szünetmentes is tovább bírta, mint több kisebb dugasztáppal.

Sot, en elso korben azt mondanam, hogy erdemes lehet egy probat tenni sima 24V-tal, olyan tapot lenyegesen konnyebb keriteni. Tippre az elektronika nagy resze ugyis egy buck konverter mogott ul, ami altalaban eleg szeles tartomanyban elfogad bemeno feszultseget. Gondolom az erosito vegfoknak kell a 27V, hogy a hangszorot az adott impedanciaval meg tudja hajtani a nevleges maximalis teljesitmenyen. Vagyis a kisebb feszultseg legvaloszinubb kovetkezmenye, hogy a hangerot nem lehet teljesen maxra feltekerni, csak mondjuk 90%-ra, felette torzitani kezd.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Talán egy ilyen Tápegység Mean Well RSP-100-27 100W/27V/0-3,8A :
http://tapegysegaruhaz.hu/Tapegyseg-Mean-Well-RSP-100-27-100W-27V-0-38A

br. 14.618,- Ft

Lehet építeni tápot, mondjuk 2x14V 50VA ck. br. 6.000,- Ft + greatz + puffer elkó + valami egyszerű zener+tranzisztor ami megfogja az üresjáratot és nem engedi 27V fölé, Kell valami doboz, vezetékek és kikötsz ismét a 10-12 eFt ár mellett.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

pont ugyanilyenem van, már a másodikat fogyasztom belőle, az elsőben elszállt a végfok (állítólag).

kár érte, rohadt jól szól a méretéhez képest.

nincs itt valaki, aki meg tudná forrasztani...? :)

Nem érdemes forrasztgatni. Feljebb írják, hogy valami D osztályú chip van benne, dugig vannak vele a Kínaiak.
OFF: Nekem 2x15W -os megy a műhelyemben, de van 2x50W is mindkettő tökéletesen működik a Mean Well tápokról. egyébként két "kis" 35W zenei teljesítményt elviselő, 8Ohm -os BEAG hangfal van rájuk kötve.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Az audio IC-k elég széles tartományban működőképesek. 27V helyett 24V-ot észre sem fog venni.